Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-11-03, 22:08   #931
pIWONIA
Zadomowienie

Dot.: Jaki stały aparat?

A ja już nosze 4 m-ce Rany jak ten czas leci
Byłam na wizycie dzisiaj, orto zmieniła mi cały "ten no łuk" na grubszy, spodziewałam się sporo grubszego, a szczerze to różnicy wcale nie widze
Troche mnie "pocisło" ale już jest okey
A ponosze sobie jeszcze z rok i 2 m-ce

edit: asiak nie mam pojęcia co to może być niestety ale napewno szybko się "przestawisz" i będzie okey
pIWONIA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-04, 08:00   #932
annfas
Zakorzenienie

A to jest taki łuk na podniebieniu????
Jak tak to siostra mojego TŻ ma coś takiego, na początku było jej ciężko sie do tego przyzwyczaić, ale teraz jest oki, nosi już drugi miesiąc. Niedługo będzie miała zdejmowane.

Always look on the bright side of life...
annfas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-04, 10:53   #933
wikakika
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez asiak:) Pokaż wiadomość
czesc jestem posiadaczką aparatu już od 3 miesiecy dobrze sie nosi i już widać efekty, miałam gumeczki koloru zielonego, potem dwa odcienie niebieskiego (na przemian jasny i ciemny)a teraz jasny niebieski, prawie biały i świetnie to wygląda, ale wiecie co dziś dentystka dała mi coś nawet nie wiem co, drut taki pofałdowany, żeby rozrzeszyć szczeke czy co,nie wiem, bo po nałozeniu tego czegos nie moglam juz o nic zapytac:/nie moge jesc, polykaca jak mowie to seplenie:/mam to nosic 4miesiace:/ Wy tez to nosiłyscie???kiedy bede normlanie mowic i powroci wszystko do normy??pozdrawiam
Ja mam wlasnie taki pofaldowany drut na podniebieniu...Zaklada sie go po to zeby rozszerzyc luk. Na pocieszenie moge ci powiedziec ze wiem co czujesz. Ja nie moglam jesc...mówic...seplenilam jak nie wiem...poza tym bolal mnie strasznie jezyk. Ale teraz zapomnialam ze go mam, nosze juz 3 miesiace......jednak czlowiek mzoe sie przyzwyczaic do wszystkiego
wikakika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-04, 11:58   #934
Malinka_Malwinka
Zakorzenienie

Współczuję Wam kochane Mi jak zakładali pierwszy raz łańcuszek to myślałam że mi ząbki wypadną A rozszerzanie łuku... brrr
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa
Malinka_Malwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-04, 12:21   #935
karolinusienka
Zakorzenienie

oj moze sie pryzwyczaic pozniej bedzie wam sie trudno odzwyczaic bo bedzie wam czegos brakowalo
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-04, 19:45   #936
vama21
Przyczajenie

Dot.: Stały aparat na zęby.

sluchajcie,mam pytanie.Czy noszenie tego aparatu boli?Musze koniecznie mieć aparat,ale boję się.Odpiszcie..
vama21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-04, 20:15   #937
ikonka86
Rozeznanie

boli tylko pare dni po zalozeniu i 3-4 dni po wizytach kontrolnych

odchudzanko!

ikonka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-05, 11:41   #938
Mallutka
Zadomowienie

ja mam juz 3 miesiac- nawet nie zauwazam, ze go mam znajomi zreszta tez
tylko sie strasznie wkurzam, bo mam aparat kosmetyczny- jest bielusienki ale za to gumki mi po 2-3 tygodniach zolkna nawet jak myje zeby 100razy dziennie i kawy nie pije
Moze roziwiazanie byly by gumki w innym niz przezroczysty kolorze?? jezeli tak to w jakim??? co o tym myslicie??? ma ktos wogole podobnie jak ja?? a moze ma ktos zdjecie z takimi gumkami???
bo ja juz sama nie wiem
Mallutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-05, 12:15   #939
asiak:)
Przyczajenie

cześć dziękuję Wam za pociechę jesteście bardzo miłe
no dziś jest troszkę troszkę lepiej, jakoś umiem już połykaćhehe, seplenić seplenię, język boli, ale jakoś się staram i nie załamuje, choć wczoraj to miałam małą załamkę, ale już piąteczki tak nie bolą, już się przyzwyczaiły do nowego zelastwa w mojej buzi....
ale mam pytanko dotyczące drutu na cąłym łuku, też tak macie, że na zakończeniu po pierścieniu macie tak końcówkę, że Was drazni po policzku:/bo jak wczoraj patrzyłam chciałam go zaokrąglić pinsetką ale nie udało się bo jest za krótkie:/ nie wiem czy jechać do dentystki żeby coś z tym zrobiła:/ bo drażni i drażni...
pozdrawiam Was bardzo serdecznie i dziękuję za pocieszenie
asiak:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-05, 13:29   #940
jackosia
Przyczajenie

Ja po założeniu aparatu żyłam na yogurtach pitnych.
Wracając (zaraz po założeniu górnego aparatu), stwierdziłam, że nic nie boli i to jakaś ściema, że boli... A już po 2h bolało. Ale do tego bólu można się przyzwyczaić i taki straszny nie jest
jackosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-05, 13:34   #941
00aga00
Wtajemniczenie

Siemka Ale trafiłam na wątek! W przyszłym miesiącu jadę zakładać aparat stały i mam zamiar przeźroczysty (mam nadzieję, że założenie wypadnie tak na święta to przynajmniej nie przytyję bo będę mało jadła ). I dla wszystkich co przygotowują się do założenia aparatu a mieszkąją na południu Polski:
W CZECHACH APARAT, WIZYTY SĄ OK. POŁOWĘ TASZE NIŻ W POLSCE!!! Mój kolega z klasy mi polecił (zakładał aparat po 9 000 koron, za wizyte z podkręcaniem nie płaci NIC) i sama będę jechać do Czech (mieszkam w strefie przygranicznej).
Polecam:
OSTODONCIE
MUDr.Agata Mohammad
oldrichovice 787
Trinec (niedaleko od granicy)
tel.558 348 302

Mówią po Polsku
pozdrawiam
trochę śpiąca
trochę bardziej milcząca
lecz widać można żyć bez powietrza !"

00aga00 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-11-05, 13:51   #942
paulagwiazda
Wtajemniczenie

Dokładnie
Można się przyzwyczaić do tego bólu. Z resztą, boli tylko parę dni
Ja mam aparacik od końca maja. Pod koniec listopada orto zdejmuje mi hyrax i zakłada normalny metalowy aparacik Cieszę się straszliwie
Stary 2006-11-05, 14:37   #943
pIWONIA
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mallutka Pokaż wiadomość
tylko sie strasznie wkurzam, bo mam aparat kosmetyczny- jest bielusienki ale za to gumki mi po 2-3 tygodniach zolkna nawet jak myje zeby 100razy dziennie i kawy nie pije
Moze roziwiazanie byly by gumki w innym niz przezroczysty kolorze?? jezeli tak to w jakim??? co o tym myslicie??? ma ktos wogole podobnie jak ja?? a moze ma ktos zdjecie z takimi gumkami???
bo ja juz sama nie wiem
Ja mam podobnie
Ponieważ gumki mi się przebarwiały ( a pale jeszcze do tego ), to dentystka założyła mi gumki srebrne Łuk miałam już srebrny/metalowy, a teraz od 2 m-cy mam takie też gumeczki, a zamki są przezroczyste i jest super - nic się nie przebarwia, różnicy właściwie wcale nie widać i ogólnie same pozytywy

Załączam fotkę ( i sorry za jakość ale fotka była ciemna (z klubu ), musiałam rozjaśnić itd itp no ale co ma być widać to widać - to jest taki cieniutki milimetrowy drucik, którym obwinięte są zamki - nic praktycznie nie widać )
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg aparaciczek.jpg (4,6 KB, 114 załadowań)
Stary 2006-11-05, 14:58   #944
morelowa
Zadomowienie

Dziewczyny, wklejajcie zdjęcia swoich aparatów.
Ja będę miała zakładany stały aparat. Juz niedługo idę na pierwszą wizytę do orto. Dentystka u której leczę ząbki, powiedziała mi, że być może (a dokładniej o tym zadecyduje ortodontka) będę musiała wyrwać ząb, może więcej z górnej szczęki. .. Pytam się na zapas >> czy boli wyrywanie stałego zęba?

*
*
u're my afrodisiac

morelowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-05, 18:00   #945
Cdz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez morelowa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, wklejajcie zdjęcia swoich aparatów.
Ja będę miała zakładany stały aparat. Juz niedługo idę na pierwszą wizytę do orto. Dentystka u której leczę ząbki, powiedziała mi, że być może (a dokładniej o tym zadecyduje ortodontka) będę musiała wyrwać ząb, może więcej z górnej szczęki. .. Pytam się na zapas >> czy boli wyrywanie stałego zęba?

nic nie boli bo jestes pod znieczuleniem i naprawde nic nie czuc po wizycie mozesz wziąc sobie apap bo jak znieczulenie zejdzie to moze zacząc bolec... choc niekoniecznie

http://madewithmarmelade.blogspo t.com/

06/05/2015 Nowe kolczyki : szalony bollywood!
Cdz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-05, 18:46   #946
morelowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Cdz Pokaż wiadomość
nic nie boli bo jestes pod znieczuleniem i naprawde nic nie czuc po wizycie mozesz wziąc sobie apap bo jak znieczulenie zejdzie to moze zacząc bolec... choc niekoniecznie
aha. dziękuję za odp.

*
*
u're my afrodisiac

morelowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-05, 20:55   #947
Oleńka =)
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mallutka Pokaż wiadomość
ja mam juz 3 miesiac- nawet nie zauwazam, ze go mam znajomi zreszta tez
bo ja juz sama nie wiem
Ile placilas za aparat kosmetyczny??
Oleńka =) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-06, 12:18   #948
jackosia
Przyczajenie

A mi zdjeli stały tak około mraca 2006 i noszę ruchomy. Nie stety... Przesónął mi się zgryz i zęby cofneły się do tyłu... Ale może uda sie to nadgonić
jackosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-06, 12:28   #949
...:::oblabobla:::...
Zakorzenienie

Zawsze chciałam mieć aparacik, jednak mam zbyt proste zęby, żeby go miec

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-11-06, 12:34   #950
haniap
Raczkowanie

Słyszałam od znajomej,że można przyspieszyć okres zdjęcia aparatu (np. do roku) przez mocniejsze przykręcanie czy naciąganie drutu. Słyszałyście cos na ten temat? Może same miałyście podobna sytuację?
Pozdrawiam Cieplutko[/quote]

fajnie by było gdyby to była prawda po co sie męczyć tyle czasu i wydawać tyle kasy na wizytu sama bym tak chciała i mając niewielka wiedzę w początkowym etapie leczenia też tak myslałam niestety musze cię rozczarować, ponieważ jest to niemozliwe, kości potrzebują czasu na przebudowę i odbudowę zwłaszcza kiedy zęby są wyrywane. na miesiąc srednio ząb może sie przesunąć o 1mm gdyby było inaczej mogłabyś na robić swojej szczęce sporo klopotów jednym słowem muszą mieć czas aby prawidłowo wędrować.
poza ubocznymi efektami jakimi mogłoby spowodować zbyt mocne podkręcanie, po zdjęciu aparatu zęby prawdopodobnie wróciłyby na swoje miejsce (lub nie były by na przewidzianym miejscu) pomimo naszenia aparatu retendencyjnego.
a teraz trochę z innej beczki
kiedyś ktoś minie zaptał na tym forum ze niepotrzebnie orto wyrwała mi żeby po przedstawienu mojej wady i powinnam się była skonsultować z innym więc dopiero odpowiadam, dlatego że dawno do was nie zagłądalam moje drodie aparatki ;
ja zanim się zdecydowałam na leczenie chodziłam z ta mysla 1,5 roku i się zdecydowałam, pomimo bólu dyskomforu jestem zadowolona i jednocześnie pewna że moja orto nic bez przyczyny by mi nie usunęla a dlaczego wiem ponieważ konsultacje przeprowadzałam u nie jednego specjalisty. ale się rozpisałam.........buziak i dla wszystkich
haniap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-06, 22:22   #951
emeczka
Wtajemniczenie

Nie da się ukryć że kwestię wyrywania zębów najlepiej przedyskutować z różnymi lekarzami... Ja w ten sposób ocaliłam swoje dwa ząbki A co do tempa przesuwania się zębów... noszę aparat trzy tygodnie i widać ogromną różnicę!!! Część z nich na pewno się przesunęła więcej niż o 1 mm, ale wierzę że moja ortodontka wie co robi niestety, za wygląd się płaci... nadal bolą mnie zęby (dziś po raz pierwszy dałam radę odgryźć kawałek kanapki przednimi zębami). W sumie się tym nie przejmuję, niech sobie wędrują, mogą nawet boleć, ważne że mój usmiech z każdym dniem jest piękniejszy
emeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-07, 06:29   #952
Oleńka =)
Rozeznanie

Dziewczyny chcialabym Was zapytac ile u Was kosztuje apaat kosmetyczny. Ja sie wlasnie waham. WIem ze rok czy dwa mozna przezyc z aparatem metalowym, ale zawsze ten kosmetyczy jest mniej widoczny
Waham się co do aparatu dosc dlugo, czy Waszym Facetom on nie przeszkadzal na poczatku

Edytowane przez Oleńka =)
Czas edycji: 2006-11-07 o 06:38 Powód: błąd w pisowni ;)
Stary 2006-11-07, 14:21   #953
emeczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Oleńka =) Pokaż wiadomość
Dziewczyny chcialabym Was zapytac ile u Was kosztuje apaat kosmetyczny. Ja sie wlasnie waham. WIem ze rok czy dwa mozna przezyc z aparatem metalowym, ale zawsze ten kosmetyczy jest mniej widoczny
Waham się co do aparatu dosc dlugo, czy Waszym Facetom on nie przeszkadzal na poczatku
Ja mam aparat metalowy i myślę że całkiem mi z nim do twarzy zameczki mam malutkie a do nich niebieściutkie gumki, więc mój uśmiech jest... hmm bardziej radosny a co do Faceta, już drugiego dnia przyzwyczaił się do tego, że mam aparat. Teraz jest to dla niego tak naturalne, jakbym go miała od zawsze obecnie razem ze mną myśli nad kolejnym kolorem gumek a jeśli chodzi o znajomych, reakcja była praktycznie żadna. na aparat kosmetyczny się nie zdecydowałam, bo mi osobiście bardziej podoba się metalowy
emeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-07, 14:56   #954
pIWONIA
Zadomowienie

kosmetyczny 2200
metalowy 1400
pół na pół (z przodu przezroczysty z tyłu metalowy) 1800

Stary 2006-11-07, 14:57   #955
karolinusienka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pIWONIA Pokaż wiadomość
kosmetyczny 2200
metalowy 1400
pół na pół (z przodu przezroczysty z tyłu metalowy) 1800

ja juz tam wole metalowy, to co ze go widac, ale 800 zl w kieszeni :
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-07, 20:51   #956
Haylee
Zakorzenienie

Niedawno wróciłam od ortodontki, chciałam zapytać się jej czy ma kolorowe gumki do aparatu, a ona od razu załozyła mi drucik zamiast przeźroczystej gumki - już mi się nie będzie przebarwiać Jeszcze jedna wizyta i ściąganie aparatu
Oleńka =) ja mam kosmetyczny, a płaciłam ok. 1500 (tzn z przodu mam porcelanowe kostki z tyłu metalowe )
Stary 2006-11-07, 22:34   #957
Oleńka =)
Rozeznanie

A czy ktoras z Was zakladala aparat w krakowie? DOwiadywalam sie w ortopraxis i tam cena aparatu metalowego wynosi 1600 zl, a kosmetycznego z zamkami metalowymi z tylu---az do 2500 zl. Duuuzo
Ciagle mysle i się nie moge zdecydowac.
Stary 2006-11-07, 22:35   #958
Oleńka =)
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Haylee Pokaż wiadomość
Niedawno wróciłam od ortodontki, chciałam zapytać się jej czy ma kolorowe gumki do aparatu, a ona od razu załozyła mi drucik zamiast przeźroczystej gumki - już mi się nie będzie przebarwiać Jeszcze jedna wizyta i ściąganie aparatu
Oleńka =) ja mam kosmetyczny, a płaciłam ok. 1500 (tzn z przodu mam porcelanowe kostki z tyłu metalowe )
A gdzie zakladalas aparacik?
Stary 2006-11-08, 08:41   #959
Cdz
Zakorzenienie

mam pytanie: czy zdejmowanie aparatu cos kosztuje? wiecie cos na ten temat?

http://madewithmarmelade.blogspo t.com/

06/05/2015 Nowe kolczyki : szalony bollywood!
Cdz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-08, 09:47   #960
Oleńka =)
Rozeznanie

Jeszcze wiele Wam tu pytań zadam

Znalazlam gabinet ortodontyczny w Krakowie, gdzie cena aparatu pó metalowego-pół kosmetycznego wynosi 1800 zl, a kazda wizyta 50zl.
W innym gabinecie cena aparatu jest wyzsza, wizyt tez (o 30 zl wiecej). Moze to nie duzo, ale przy rocznym czy dwuletnim leczeniu to spora kwota.

Jak dokonac wyboru? Tzn czy lepiej isc tam gdzie jest taniej ( moze spowodowane tym ze nie w samym centrum Krakowa), czy lepiej wiecej zaplacic? Dzisiaj jeszcze podzwonie do kilku gabinetow. Bo jednak decydowalabym sie na taki pół metalowo-kosmetyczny.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości