![]() |
#931 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jaki stały aparat?
A ja już nosze 4 m-ce
![]() ![]() Byłam na wizycie dzisiaj, orto zmieniła mi cały "ten no łuk" ![]() ![]() Troche mnie "pocisło" ![]() ![]() A ponosze sobie jeszcze z rok i 2 m-ce ![]() edit: asiak ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#932 |
Zakorzenienie
|
A to jest taki łuk na podniebieniu????
Jak tak to siostra mojego TŻ ma coś takiego, na początku było jej ciężko sie do tego przyzwyczaić, ale teraz jest oki, nosi już drugi miesiąc. Niedługo będzie miała zdejmowane. |
![]() ![]() |
![]() |
#933 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#934 |
Zakorzenienie
|
Współczuję Wam kochane
![]() ![]() ![]()
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#935 |
Zakorzenienie
|
oj moze sie pryzwyczaic
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#936 |
Przyczajenie
|
Dot.: Stały aparat na zęby.
sluchajcie,mam pytanie.Czy noszenie tego aparatu boli?Musze koniecznie mieć aparat,ale boję się.Odpiszcie..
|
![]() ![]() |
![]() |
#937 |
Rozeznanie
|
boli tylko pare dni po zalozeniu i 3-4 dni po wizytach kontrolnych
![]()
#938 |
Zadomowienie
|
ja mam juz 3 miesiac- nawet nie zauwazam, ze go mam znajomi zreszta tez
![]() tylko sie strasznie wkurzam, bo mam aparat kosmetyczny- jest bielusienki ale za to gumki mi po 2-3 tygodniach zolkna ![]() ![]() Moze roziwiazanie byly by gumki w innym niz przezroczysty kolorze?? jezeli tak to w jakim??? co o tym myslicie??? ma ktos wogole podobnie jak ja?? a moze ma ktos zdjecie z takimi gumkami??? bo ja juz sama nie wiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#939 |
Przyczajenie
|
cześć
![]() ![]() ![]() no dziś jest troszkę troszkę lepiej, jakoś umiem już połykać ![]() ![]() ![]() ale mam pytanko dotyczące drutu na cąłym łuku, też tak macie, że na zakończeniu po pierścieniu macie tak końcówkę, że Was drazni po policzku:/bo jak wczoraj patrzyłam chciałam go zaokrąglić pinsetką ale nie udało się bo jest za krótkie:/ nie wiem czy jechać do dentystki żeby coś z tym zrobiła:/ bo drażni i drażni... pozdrawiam Was bardzo serdecznie i dziękuję za pocieszenie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#940 |
Przyczajenie
|
Ja po założeniu aparatu żyłam na yogurtach pitnych.
![]() Wracając (zaraz po założeniu górnego aparatu), stwierdziłam, że nic nie boli i to jakaś ściema, że boli... A już po 2h bolało. Ale do tego bólu można się przyzwyczaić i taki straszny nie jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#941 |
Wtajemniczenie
|
Siemka
![]() ![]() ![]() W CZECHACH APARAT, WIZYTY SĄ OK. POŁOWĘ TASZE NIŻ W POLSCE!!! Mój kolega z klasy mi polecił (zakładał aparat po 9 000 koron, za wizyte z podkręcaniem nie płaci NIC) i sama będę jechać do Czech (mieszkam w strefie przygranicznej). Polecam: OSTODONCIE MUDr.Agata Mohammad oldrichovice 787 Trinec (niedaleko od granicy) tel.558 348 302 Mówią po Polsku ![]() pozdrawiam ![]()
![]() |
#942 |
Wtajemniczenie
|
Dokładnie
![]() Można się przyzwyczaić do tego bólu. Z resztą, boli tylko parę dni ![]() Ja mam aparacik od końca maja. Pod koniec listopada orto zdejmuje mi hyrax i zakłada normalny metalowy aparacik ![]() ![]()
#943 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ponieważ gumki mi się przebarwiały ( a pale jeszcze do tego ![]() ![]() ![]() ![]() Załączam fotkę ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#944 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, wklejajcie zdjęcia swoich aparatów.
![]() Ja będę miała zakładany stały aparat. Juz niedługo idę na pierwszą wizytę do orto. Dentystka u której leczę ząbki, powiedziała mi, że być może (a dokładniej o tym zadecyduje ortodontka) będę musiała wyrwać ząb, może więcej z górnej szczęki. ![]()
#945 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nic nie boli bo jestes pod znieczuleniem i naprawde nic nie czuc ![]() ![]()
![]() |
#946 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#947 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#948 |
Przyczajenie
|
A mi zdjeli stały tak około mraca 2006 i noszę ruchomy. Nie stety... Przesónął mi się zgryz i zęby cofneły się do tyłu... Ale może uda sie to nadgonić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#949 |
Zakorzenienie
|
Zawsze chciałam mieć aparacik, jednak mam zbyt proste zęby, żeby go miec
![]()
#950 |
Raczkowanie
|
Słyszałam od znajomej,że można przyspieszyć okres zdjęcia aparatu (np. do roku) przez mocniejsze przykręcanie czy naciąganie drutu. Słyszałyście cos na ten temat? Może same miałyście podobna sytuację?
Pozdrawiam Cieplutko[/quote] fajnie by było gdyby to była prawda po co sie męczyć tyle czasu i wydawać tyle kasy na wizytu sama bym tak chciała i mając niewielka wiedzę w początkowym etapie leczenia też tak myslałam niestety musze cię rozczarować, ponieważ jest to niemozliwe, kości potrzebują czasu na przebudowę i odbudowę zwłaszcza kiedy zęby są wyrywane. na miesiąc srednio ząb może sie przesunąć o 1mm gdyby było inaczej mogłabyś na robić swojej szczęce sporo klopotów jednym słowem muszą mieć czas aby prawidłowo wędrować. poza ubocznymi efektami jakimi mogłoby spowodować zbyt mocne podkręcanie, po zdjęciu aparatu zęby prawdopodobnie wróciłyby na swoje miejsce (lub nie były by na przewidzianym miejscu) pomimo naszenia aparatu retendencyjnego. a teraz trochę z innej beczki ![]() kiedyś ktoś minie zaptał na tym forum ze niepotrzebnie orto wyrwała mi żeby po przedstawienu mojej wady i powinnam się była skonsultować z innym więc dopiero odpowiadam, dlatego że dawno do was nie zagłądalam moje drodie aparatki ![]() ja zanim się zdecydowałam na leczenie chodziłam z ta mysla 1,5 roku i się zdecydowałam, pomimo bólu dyskomforu jestem zadowolona i jednocześnie pewna że moja orto nic bez przyczyny by mi nie usunęla a dlaczego wiem ponieważ konsultacje przeprowadzałam u nie jednego specjalisty. ale się rozpisałam.........buziak i dla wszystkich ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#951 |
Wtajemniczenie
|
Nie da się ukryć że kwestię wyrywania zębów najlepiej przedyskutować z różnymi lekarzami... Ja w ten sposób ocaliłam swoje dwa ząbki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#952 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny chcialabym Was zapytac ile u Was kosztuje apaat kosmetyczny. Ja sie wlasnie waham. WIem ze rok czy dwa mozna przezyc z aparatem metalowym, ale zawsze ten kosmetyczy jest mniej widoczny
![]() Waham się co do aparatu dosc dlugo, czy Waszym Facetom on nie przeszkadzal na poczatku ![]() Edytowane przez Oleńka =) Czas edycji: 2006-11-07 o 06:38 Powód: błąd w pisowni ;) |
![]() ![]() |
![]() |
#953 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#954 |
Zadomowienie
|
kosmetyczny 2200
metalowy 1400 pół na pół (z przodu przezroczysty z tyłu metalowy) 1800 ![]()
![]() |
#955 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#956 |
Zakorzenienie
|
Niedawno wróciłam od ortodontki, chciałam zapytać się jej czy ma kolorowe gumki do aparatu, a ona od razu załozyła mi drucik zamiast przeźroczystej gumki - już mi się nie będzie przebarwiać
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oleńka =) ja mam kosmetyczny, a płaciłam ok. 1500 (tzn z przodu mam porcelanowe kostki z tyłu metalowe ![]()
#957 |
Rozeznanie
|
A czy ktoras z Was zakladala aparat w krakowie? DOwiadywalam sie w ortopraxis i tam cena aparatu metalowego wynosi 1600 zl, a kosmetycznego z zamkami metalowymi z tylu---az do 2500 zl. Duuuzo
![]() Ciagle mysle i się nie moge zdecydowac. |
![]() ![]() |
![]() |
#958 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#959 |
Zakorzenienie
|
mam pytanie: czy zdejmowanie aparatu cos kosztuje? wiecie cos na ten temat?
#960 |
Rozeznanie
|
Jeszcze wiele Wam tu pytań zadam
![]() Znalazlam gabinet ortodontyczny w Krakowie, gdzie cena aparatu pó metalowego-pół kosmetycznego wynosi 1800 zl, a kazda wizyta 50zl. W innym gabinecie cena aparatu jest wyzsza, wizyt tez (o 30 zl wiecej). Moze to nie duzo, ale przy rocznym czy dwuletnim leczeniu to spora kwota. Jak dokonac wyboru? Tzn czy lepiej isc tam gdzie jest taniej ( moze spowodowane tym ze nie w samym centrum Krakowa), czy lepiej wiecej zaplacic? Dzisiaj jeszcze podzwonie do kilku gabinetow. Bo jednak decydowalabym sie na taki pół metalowo-kosmetyczny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:44.