![]() |
#3721 |
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XI
mnie najbardziej w całej mojej aparatowej historii bolało po założeniu aparatu pierwsze 4-5 dni
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3722 |
Raczkowanie
|
![]()
W końcu i ja mam aparat, póki co górny łuk. Moje pierwsze odczucia ? - okropne ! Mam założony metalowy aparat - system Damona, pierścienie mam na 6. I to właśnie w tych pierścieniach tkwi problem. Mają one wystające części (takie bolce?) po dwóch stronach - czyli ranią mi nie tylko śluzówkę, ale też język. Najgorsze są właśnie te od wewnątrz - non stop haczę o nie językiem, a właściwie one cały czas dotykają mojego języka. Czy Wy też tak macie? Nie wiem czy się do tego przyzwyczaję - to jest najgorsze. Oczywiście mam bardzo wrażliwe zęby, cały czas mnie bolą przy zagryzaniu . Mam wadę zgryzu, a teraz to już wydaję mi się, że w ogóle moja szczęka górna nie współgra z dolną.. Błagam powiedzcie, że w miarę upływu czasu będzie lepiej, bo ja póki co jestem załamana
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3723 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3724 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3725 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3726 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mi dawała wosk, ale nic poza tym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3727 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3728 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ,,Preparaty do higieny jamy ustnej specjalna linia preparatów przeznaczona dla pacjentów leczonych aparatami ortodontycznymi (pasty do zębów, płyny do płukania jamy ustnej) Pudełka na aparaty ortodontyczne Zestaw dla pacjentów z aparatami stałymi, zawiera: trzy rodzaje szczoteczek, wosk, nitka stomatologiczna, lusterko stomatologiczne." |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3729 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3730 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny, w sobotę byłam u ortodonty i dostałam póki co skierowania na pantomogram i zdjęcie cefalometryczne i tak się zastanawiam czy nie iść jeszcze do innego (lub kilku) orto na konsultacje -> czytałam w FAQ
![]() Wy u ilu byłyście przed założeniem aparacików?
![]() |
#3731 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3732 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3733 |
Zakorzenienie
|
O to może ja też dostanę, za 3 h się okaże
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3734 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3735 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tym dostałam normalnych wymiarów szczoteczkę która ma wyciorek na drugim końcu. Jestem tu nowa wiec dodam tylko ze mam aparat od 3 tygodni (na razie tylko góra), nie wiem dokładnie jaki... taki bezbarwny z białym drukiem i bardzo milo się Was czyta i dużo się można dowiedzieć. Fajnie, że jesteście ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3736 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie chodzi o układy z żadnymi firmami, po prostu przedstawiciele jakichś colgatów czy blendamedów dają zawsze robią sobie reklamę, dając próbki.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3737 |
Raczkowanie
|
aa wy też tak długo czekaliście na aparat??
bo ja miałam wizytę 11.10 i zapisała mnie dopiero na 8.12 , aa że się potem dowiedziałam ze mam testy w tym dniu to dopiero aparacik będę miała 15.12, a jak myślałam, że za miesiąc góra już będę miała, aa tu czekaj 2 miesiące... ;/ chciałam w urodziny mieć założony to sobota jest (3.12);D |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3738 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3739 |
Raczkowanie
|
to zależy od ortodonty jeśli nie miałaś wyrywanych zębów i wszystkie masz wyleczone to może nie ma już po prostu miejsca w sensie o wizyty chodzi ,,, ja mam mieć aparat 7.12 a na 1 wizycie byłam na początku października
![]() a gdzie chodzisz do orto? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3740 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Z drugiej strony , każdy ortodonta z pewnością będzie chciał mieć gwarancje ze wyciski zostały dobrze wykonane oraz że są na 100% Twoje i , również , będzie chciał pobrać opłatę za wykonanie , więc pewnie skończy się to tym , ze u nowego orto , on/ona wykona Ci własne wyciski. To takie moje zdanie , ale chyba tak to właśnie będzie wyglądać w rzeczywistości .
![]() |
![]() |
#3741 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3742 |
Raczkowanie
|
myworldishere- ja chodzę do takiej miejscowości która znajduję para kilometrów od Ostrowa Wielkopolskiego , Wtórek się nazywa, raczej jej nikt nie zna, aa jak ktoś zna to będę mile zaskoczona ;d ;*
---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- ja nie miałam usuwanych zębów do góry, na dole będę miała usuwane, więc wydaję mi się ze nie było miejsc, to tak jeszcze mojej mamie mowiła, ale przynajmniej mam na co czekać. ;D;D |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3743 |
Wtajemniczenie
|
o matko. ja mam ten luk podniebienny - czyli drut na podniebieniu., i wiecie co - dzis zauwazylam ze po jednej stronie, gdzie ten drut dotykal mi podniebienia, wlasciwie tuz nad zebami, tam mi normalnie wrosl w to dzialsło :O co ja mam z tym zrobic? wizyte mialam kilka dni temu ale nic nie widzialam. nastepna 13 grudnia dopiero. przeciez to mi wrosnie jeszcze bardziej do czasu zdjecia. i co potem? rozetnie mi to zeby zdjac ten luk? przeciez padne z bolu...
miala ktoras z was taka sytuacje??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3744 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jak chcesz możesz iść wcześniej, skoro bardzo Cię to niepokoi, ale u mnie nic złego się nie działo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3745 |
Zakorzenienie
|
Już wróciłam
![]() ![]() Wiecie co się dowiedziałam? Mam dziewiąte zęby ![]() ![]() Moja rodzinka pojechała na pizzę beze mnie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3746 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ale chyba było warto, nie? Zazdroszczę ci, bo sama już chciałabym mieć druciaka na ząbkach , aa tu trzeba czekać jeszcze 45 dni, ale jakoś dotrwam ;D Ja będę miała zwykły zakładany, najpierw górę, aa kiedy dół to nie wiem ;D |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3747 |
Zakorzenienie
|
Chyba tak, ocenimy za rok
![]() ![]() Ty też się doczekasz, zobaczysz ![]() Troszkę długo czekasz na aparat. Ja miałam na pierwszej wizycie pobierane wyciski, 2 dni później dowiozłam zdjęcie i gdyby nie urlop orto.,a potem moja choroba to myślę, że po 2 tyg. bym miała już aparat. A będziesz mieć separatory na ząbkach? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3748 |
Raczkowanie
|
Ja to sama chce aparat, aa właśnie jest tak ze mi mama nie chce kupić, bo jest zła na mnie, bo miałam aparat już kupowany, zdejmowany i też kosztował coś około 500zł i go wcale nie nosiłaam , w wtedy byłam mała i głupia bo nosiałam w drugiej klasie podstawówki, ale w końcu ją ubłagałam na górę, bo na górze mam straszne ząbki , jeszcze na dół muszę ją namówić , zeby było wszystko idealnie ;D
Ja miałam umówioną wizytę 8.12, ale okazało się ze mam w ten dzień próbne egzaminy gimnjazalne i musiałam przełożyć dopiero na 15.12 ;O nie wiem dlaczego tak późno , wydaje mi się ze nie było miejsca ... Separacje będę miała zakładaną w ten dzień co aparat, nie wiem dlaczego tak. Wstaw zdj, bo chce zobaczyć jak takie połączanie wygląda ;* Aa jakie masz gumeczki? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3749 |
Zakorzenienie
|
Ja niezbyt chciałam, ale jak sobie pomyślę, co by było za kilka lat, to wolę się teraz pomęczyć
![]() Mój brat w gim. "nosił" ruchomy aparat na noc i w dzień w domu, zawsze znajdowaliśmy aparat pod poduszką ![]() ![]() W ten sam dzień co aparat założą Ci separacje? Ja się nie znam, ale trochę to dziwne, przecież separacje mają rozepchać ząbki, żeby nałożyć pierścienie do aparatu... Wstawię zdj. dziś lub jutro ![]() Gumeczki mam przezroczyste, już tłumaczę czemu. Otóż, jak wyżej pisałam, na sześciu ząbkach mam zamki ceramiczne (albo porcelanowe, już sama nie jestem pewna), ponieważ chciałam, by aparat był jak najmniej widoczny. Orto. pokazywała mi różne gumki, ale ja myślałam, że one będą tylko na metal, a skoro miały być też na ceramiczne, to wzięłam przezroczyste. Nie po to płaciłam 400 zł więcej, by aparat się rzucał w oczy ![]() Na dół mi się marzy taki sam... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3750 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:29.