|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
| Pokaż wyniki sondy: MAsz sposoby na rozdwojone końcówki? Jakie : | |||
| ścinanie włosów |
|
67 | 81,71% |
| domowe spodoby |
|
2 | 2,44% |
| produkty sklepowe |
|
6 | 7,32% |
| nie robię nic z rozdwojonymi końcówkami |
|
7 | 8,54% |
| Głosujący: 82. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#31 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Rozdwojone końcówi -Sposoby
Przede wszyskim powinnas odlozyc prostownice , suszarke i poprzestac na farbowaniu a obecne rozdwojone koncowki sciac pozadnymi nozyczkami najlepiej zakupic fryzjerskie aby nie szczepic koncowek wlosa. Koncowki nalezy nawilzac wiec wskazane sa wszystkie olejki i oleje.
Staraj sie chronic wlosy przed urazami mechanicznymi zwlaszcza teraz pora jesienna i zimowa jak nosimy grube plaszcze,czapki itp. najlepszym rozwiazaniem jest zwiazywanie wlosow lub splatanie w warkocza az po same koncowki.
|
|
|
|
|
#32 |
|
Przyczajenie
|
Jestem fryzjerką
Wiele lat uczyłam się, że włosy u nasady głowy pobierają pokarm, a oddychają końcówkami. Nie można więc pozwolić żeby końcówki były zniszczone Jeśli nie macie zaufania do fryzjerów ścinajcie je same wystarczy milimetr raz na jakiś czas Ścinając końcówki 1 centymetr na miesiąc niczego nie osiągniecie, ponieważ włos tyle samo rośnie na miesiąc i koło sie zatacza ;DJeśli nie chcecie ścinać, są inne wyjścia ![]() Nafta do włosów Odżywka Wella pro series wersja różowa (mój numer jeden) Maska biovax (raz w tygodniu) tabletki wyciąg ze szkrzypu polnego i pokrzywy bioogrody
|
|
|
|
|
#33 |
|
Konto usunięte
|
A ja dodam jeszcze, że nic nie pomoże, jeśli się nie zadba o odpowiednią dietę. Jeśli włosy nie będą dostawać odpowiedniej ilości protein (białka) to żadne cuda na kiju nie pomogą. Do tego dużo warzyw, odpowiednia ilość wody, kwasy omega 3, 6 i 9 i unikanie cukrów prostych. To tak na szybko, więcej łatwo znaleźć choćby w necie.
Przyłączam się do porad dotyczących stosowania olejów, można też stosować żel aloesowy. A jeśli chodzi o brak zaufania do fryzjerów, to na youtube można znaleźć filmiki instruktażowe traktujące o samodzielnym podcinaniu włosów, zarówno ściętych na prosto, jak i cieniowanych (po angielsku, ale wszystko ładnie widać). |
|
|
|
|
#34 |
|
Zadomowienie
|
To włosy oddychają? Myślałam, że to martwa tkanka.
|
|
#35 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Udzieliłąbyś jakiś rad jakie produkty preferujesz do odżywienia i nadania włosom objętości ? Lub jek to wykonać Dziękuję z góry
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
Zadomowienie
|
To ja jeszcze raz się powtórzę - jak włos ma oddychać skoro to martwa tkanka? Możecie sobie podcinać końcówki o milimetr jeśli chcecie, chociaż to bez sensu. Ale że włosy oddychają?
|
|
#37 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#38 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
efekty są naprawde widoczne. Odżywki wszelkiego rodzaju do nadawania włosom objętości też pomagają I pamiętaj aby używać specyfików tylko do spłókiwania bo inne obciążają włos ![]() A pani która ma wątpliwości że włos oddycha: tak wwszystko co żyje jasną sprawą jest że oddycha
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#41 |
|
Raczkowanie
|
no właśnie - co z tym samodzielnym podcinaniem?
ja wiele razy sama obcinałam sobie jakieś pojedyncze rozdwojone czy zniszczone końcówki nożyczkami do paznokci ale czytałam, że zły fryzjer obcinając w niewłaściwy sposób albo niewłaściwymi nożyczkami może jeszcze pogorszyć rozdwajanie się włosów. czy to prawda?
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ---------- Czy nafta z kosmed' u będzie dobra? Mam taką akurat w domu . |
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tu jest cały wątek o nafcie, więc możesz sobie poczytać: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=51137
|
|
|
#44 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
Raczkowanie
|
blackcherryx94 ja dołączę do grona Wizażanek, które radzą Ci odstawić prostownicę, suszarkę, przestać farbować. To wszystko pali włosy. Kiedyś sama byłam nastawiona negatywnie jak ktoś mi mówił, żebym przestała prostować włosy, bo je niszczę- nie wyobrażałam sobie siebie z włosami w każdą stronę. Potem trafiłam na Wizaż- przeczytałam co nieco i skończyłam z prostowaniem. Im dłużej będziesz je odżywiać tym lepiej będą się układać. Jesli chodzi o zniszczone końcówki to tak jak Wizażanki pisały wcześniej- najlepiej ściąć, takich włosów już nic nie odratuje. Jeśli nie chcesz tracić dużo z długości to po prostu chodź częściej do fryzjera, a ścinaj po 1cm, ja tak robie i jestem zadowolona. Jeśli chodzi o jedwab to trzeba patrzeć na skład- najlepszy jest taki bez alkoholu, np. Natura Silk. Trzeba jednak pamiętać, że jedwab służy raczej do ochrony przez uszkodzeniami, nie naprawia ich. Upieranie sie przy swoim nic nie da, Wizażanki chcą pomóc i wielu osobom już pomogły, mają doświadczenie w sprawach włosowych.
|
|
|
|
|
#46 |
|
Raczkowanie
|
Na zniszczone końcówki niestety nie ma nic lepszego jak tylko je ściąć. Ale ja zawsze zabezpieczam je wcierając kropelkę serum na końcówki z odrobiną olejku kokosowego i włosy wyglądają po tym naprawdę nieźle.
![]() A co do nafty to musicie niestety uważać bo może przesuszyć włosy. |
|
|
|
|
#47 |
|
Raczkowanie
|
A ja sie dzisiaj wkurzyłam na fryzjerów i chyba na prawdę kupię nożyczki fryzjerskie i sama będę podcinać
Wchodzę do dwóch fryzjerów u mnie na osiedli i mówię, że chciałabym PODCIĄĆ włosy i grzywkę. Włosy chcę jdynie podciąć w pół okrąg, bez żadnego cieniowania, mycia, modelowania i tego typu ceregieli. Tylko podcięcie grzywka + długość. Zażyczyli sobie 27 i 30 zł Nie wiem za co. Masakra jakaś. Co lepsze, same podcięcie grzywki, którą mam na ukos i przeważnie fryzjerka się przy niej gimnastykuje jak cholera i zajmuje jej to z 8 minut kosztuje 2 zł!! Wychodzi na to, że podciąć włosy u fryzjerów równa się ze ścinaniem i tworzeniem nowego wizerunku....P.S. Dziewczyny znacie jakieś filmiki gdzie babeczki podcinają sobie włosy na pół okrągło?
|
|
|
|
|
#48 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
Raczkowanie
|
ten filmik też jest niezły:
http://www.youtube.com/watch?v=L9Erf...eature=related min. 5:22 - rozrysowany efekt ![]() Edytowane przez letito Czas edycji: 2011-10-31 o 17:43 |
|
|
|
|
#50 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
a jedyne co potrzebuje dotlenienia, to cebulka, a zeby cebulka byla dobrze dotleniona, potrzebujemy poprawne krazenie krwi. Poprawne krazenie krwi = odpowiednia dieta, rowniez masaze (zwykly kolisty masaz przy wmasowywaniu odzywki, lub po prostu przy myciu, jesli ktos nie chce obciazac sobie wloskow u nasady). Wzgledem rozdwojonych koncowek - to boli, ale trzeba obciac. Jesli masz 10cm rozdwojonych wlosow, a obetniesz jeden centymetr - co to da? Wlos dalej sie bedzie rozdwajal. Nie posklejasz wlosow, no bo co zrobisz, super glue ? Ja tak oszczedzalam na obcinaniu, z dwoch centymetrow zrobilo sie cztery, az w koncu scielam 25 ![]() Sa dwa wyjscia: 1. albo scinasz calosc rozdwojonych (tak, bedzie to calosc rozdwojonych, a nie tylko 3cm, bo fryzjerka trzezwo spojrzy na Twoje wlosy i Ci powie, ze masz tyle a tyle uszkodzonych i robi to w dobrej wierze) i zapobiegasz rozdwajaniu (sera, jedwabie etc) 2. albo scinasz sobie centymetr, dwa, czy ile tam chcesz i zyjesz w durnym przekonaniu, ze Twoje wlosy wygladaja lepiej (bo jesli sa uszkodzone na dlugosci powiedzmy 10cm, to nie, nie beda wygladac lepiej. Beda po prostu dwa centymetry krotsze), i w zludnej nadziei, ze nie beda sie rozdwajac dalej (bo beda). Ja obecnie jestem 2 miesiace po obcieciu moich wlosow, nie mam ani jednej rozdwojonej koncowki (chwale sobie ) i dzielnie zapuszczam to, co obcielam. Uzywam serum do wlosow z mazidel mazidla.com/receptariusz/17/287-keratynowe-serum-do-wosow-silnie-regenerujce.html i na koncowki olej jojoba, uzywam jak jedwab, mala ilosc ;-) wcieram w dlonie nadmiar (i skora, i paznokcie skorzystaja przy okazji ![]() )Reasumujac: jak to moj tata mowi, chcesz byc piekna, to cierp. Wlosow tez sie to tyczy. Chcesz miec ladne, nierozdwojone wlosy, to musisz o nie zadbac. Obciac i pilnowac, by sie nie rozdwajaly dalej, a jak zaczna, to migusiem do fryzjera i gwarantuje Ci, ze jesli bedziesz miala uszkodzone same koncowki, to nikt nie obetnie Ci wiecej niz centymetra. Jak Ci oferuja 10cm, to cos w tym jest. Tak ogolnie, poza konkursem, mozesz sie zorientowac czy gdzies w okolicy w jakims salonie nie posiadaja takiego cuda jak gorace nozyczki, troche doplacisz do obciecia, ale to cudo zapobiega rozdwajaniu na dluzszy okres i warto wydac pare zlotych wiecej.. No ale, to tez jest kwestia tego, ze musisz sciac wszystko, co masz uszkodzone, bo na dlugosci nadal beda Ci sie rozdwajac. |
|||
|
|
|
|
#51 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję Wam bardzo
|
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
A ja słyszałam, że olejek rycynowy pomaga na końcówki
Sama nie wiem jeszcze czy to działa bo dopiero zaczynam smarować ale mało z tym zachodu, jest niedrogie więc można spróbować
|
|
|
|
|
#53 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
masz powyginane drewniaki, bo są wysuszone i zmęcozne od tego prostowania, jak włos nawet falujacy ma falowac, jak jest obgryziony przez temperaturę? musisz go odbudowac i wtedy dopiero wpłyniesz na skręt. ktos gdzies kiedys napisał, ze włosy sa jak ściana. trzymaja sie do momentu, moze te pare miesiecy temu nie było problemu, bo jeszcze sciana sie trzymała? dziewcyzny walcza ze skretem w rozny sposob, ale prostownica to najgorsze co mozna. wysusza totalnie krok po kroku. mozesz miec prostsze, gładsze, jak bedziesz prawidłowo pielegnowac. jak poznasz, czego nie lubia i po czym sie prostuja same z siebie. a tak, wiecznie bedziesz walczyc z rozdwojonymi koncowkami, ktore mozna wyłącznie obciac. jak nie obetniesz, tylko sklejasz, to uskzodzenie postepuje wgłąb włosa, nawte do 9cm powyzej rozdwojonej koncówki. z bioserum dobre jest to z biovaxa, nie ma alkoholu. a za to silikon an silikonie, z pewnoscia ochroni konce, ale najpierw tzreba je podciac, zbey moc zabezpieczyc. Cytat:
|
|
|
#54 |
|
Raczkowanie
|
hej hej, jestem tu nowa.. jednak z włosami walcze juz od kilku lat, tak jak wiekszosc z was zniszczylam je troche prostownica, mimo ze nie uzywalam jej duzo to niestety sa one starsznie podatne na temperature. Uzywam od ponad roku jedwabiu z biosilka i je regularnie podcinam, jednak zszokowala mnie wypowiedz ze jednak jedwab ktory uzywam nie jest dobry dla wlosow.... jednak mam go jeszcze dwie buteleczki a i zauwazylam ze sa nawilzone, wiec chyba nie zrezynuje.... ale problem z koncowkami dalej trwa, mam juz dosc i nie wiem jak im jeszcze moge pomoc....
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:17.

Wiele lat uczyłam się, że włosy u nasady głowy pobierają pokarm, a oddychają końcówkami. Nie można więc pozwolić żeby końcówki były zniszczone 
67,7 67 66 65 64 63 62 61 60

Nie wiem za co. Masakra jakaś. Co lepsze, same podcięcie grzywki, którą mam na ukos i przeważnie fryzjerka się przy niej gimnastykuje jak cholera i zajmuje jej to z 8 minut kosztuje 2 zł!! Wychodzi na to, że podciąć włosy u fryzjerów równa się ze ścinaniem i tworzeniem nowego wizerunku....