![]() |
#31 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Technik farmaceutyczny+zdrowie publiczne
Cytat:
Cytat:
Albo możesz potem mieć problem z tym obowiązkowym stażem, bez którego nie będziesz mogła pracować w zawodzie. Różnie bywa. Jasne, że to Twój wybór. Powodzenia. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Kawaii strona mocy
|
Dorzucę jeszcze swoje 3 grosze, też nie mam zamiaru się z nikim kłócić
![]() Jesteś na 100% pewna, że z ekonomią Ci nie po drodze? Studia trwają od miesiąca, jesteś na niestacjonarnych, więc miałaś stosunkowo pewnie niewiele jeszcze zajęć. Może za miesiąc czy 2, jeśli nadal będziesz chodziła na zajęcia, może zobaczysz, że to nie jest takie straszne... Rozumiem dylematy związane z odpowiednim wyborem studiów, bo sama miałam takie przez pierwszy semestr, ba, nawet rok. Wtedy też się zastanawiałam co ja tutaj robię. Musisz być pewna tej decyzji, żeby potem nie żałować ![]() Skoro jak mówisz, jesteś ambitna i Ciebie stać na dużo, to czemu wybierasz takie półśrodki? Jakoś mi nie pasuje to do osoby, która wie czego chce albo uważa siebie za ambitną. Mam nadzieję,że nikogo nie urażę, ale Twój pomysł technika z takimi studiami, tak mi się kojarzy. Jeśli tak bardzo interesuje Cię kierunek medyczny, to czemu nie podążasz tą drogą, ale tak na 100% zaangażowania. Skoro nie chcesz nawet spróbować ani się wysilić, żeby może uczyć się biologii i chemii, które otworzyłyby by Ci drzwi na wiele więcej możliwości, poddajesz się w przedbiegach. Nikt nie mówi, że masz być lekarzem, ale może właśnie pielęgniarka, ratowniczka, fizjoterapeuta czy inne opcje, które dziewczyny już wymieniły? ![]() ![]() Z jednej strony chcesz, a z drugiej nie i nie dajesz sobie szans, że to tak trochę infantylnie zabrzmi: na realizację marzeń. Jeśli to zdrowie publiczne miałoby kropka w kropkę takie same przedmioty jak medycyna, to nie opłacałoby się iść na tę drugą, bo wiadomo,że o wiele trudniej jest się tam dostać, a tak można by było iść na łatwiznę ![]() Nie jestem zbyt wtajemniczona, ale na czym miałoby polegać promowanie zdrowia? Kojarzy mi się to z lekarzem, który przypisuje lekarstwa, poucza o lekarstwach czy wręcza ulotki informacyjne różnego rodzaju; dietetykiem układającym odpowiedni jadłospis, trenerowi fitness z ćwiczeniami itd. Ale zdrowie publiczne? Może chodzi o kampanie społeczne, ale wtedy raczej więcej do zrobienia mają ludzie z PR po odpowiednich konsultacjach medycznych. Moja propozycja jest taka: pójdź na te studia, skoro tak bardzo chcesz, chociaż nie wiem czy nie lepiej byłoby tę kasę przeznaczyć na co innego. Ale Twoja wola. Radziłabym jednak wstrzymać się z tym technikiem, poczekać rok, który raczej nie zbawi, a przez ten czas uczyć się biologii i/lub chemii i podejść do matury. Jeśli zmienisz zdanie, nie powiedziecie Ci na odpowiednią ilość punktów (czego nie życzę ![]() ![]() Edytowane przez Maguda_ Czas edycji: 2011-10-31 o 16:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | ||
na przekór do celu
|
Cytat:
Cytat:
![]() może uda ci się ten przedmiot przepisać z obecnych studiów ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
.
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#35 | ||
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() musiałabyś przeczytać inne jej posty w których opisuje ekonomię, to wiedziałabyś że nie po drodze ![]() bo bez matury z bio i chem - której autorka nie chce pisać - na samą farmację się nie dostanie. Cytat:
dla mnie technik jest dobrym pomysłem, nic nie straci jak na niego pójdzie.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2011-10-31 o 16:16 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zadomowienie
|
Poza tym nie wiem czy wiesz, ale od przyszlego roku maja byc zlikwidowane bezplatne kierunki w szkolach policelnych. Takze nie dosc ze rodzice beda Ci oplacac zaoczne zdrowie publiczne i utrzymanie, to jeszcze beda Ci placic za technika farmacji. Nie sadzisz, ze to jest lekkie wykorzystywanie? Takie studiowanie tylko dlatego, ze Cie 'na to stać', a nie dlatego ze chcesz z tym w jakikolwiek sposob zwiazac przyszlosc?
Co do pracy po ZP, to wszystko zalezy od specjalnosci. Mozna wybrac specjalnosc już na studiach licencjackich(co jest moim zdaniem najlepszym wyjsciem) i jest to elektroradiologia, audiofonologia, higiena stomatologiczna, masaż, kosmetyka, opieka osoby niepelnosprawnej, opieka paliatywna, albo mozna robic licencjat bez specjalnosci - wtedy najlatwiej o prace w zarzadzaniu/administracji w słuzbie zdrowia. I jeszcze do autorki: W krakowie zdrowie publiczne II stopnia masz tylko na UJ(no chyba ze jeszcze gdzies-wtedy przepraszam) i masz cale dwie specjalnosci: promocja zdrowia i ekonomia i zarzadzanie w opiece zdrowotnej. Ta ostatnia Cie nie interesuje, wiec zostaje cala jedna. Takze gdzie jest ten Twoj duzy wybor fajnych specjalnosci? Nie chce zeby to wyglądalo tak, jakbym sie Ciebie o cos czepiala jak upierdliwa, klotliwa baba... Po prostu widze, ze po miesiacu studiow zaocznych(dwa zjazdy?) na ekonomii jęczysz tak jakbyś co najmniej spedzila 5 lat na znienawidzonych studiach i jeszcze kilka lat pracy w okropnym zawodzie. Po miesiacu nie masz jeszcze bladego pojecia na temat ekonomii(bo zawsze pierwszy semestr/rok to tylko przedmioty wprowadzajace do danej dziedziny), a juz rzucasz te studia - ok, masz do tego pelne prawo. Ale teraz twierdzisz ze chcesz studiować zdrowie publiczne - kierunek ktory jest polaczeniem opieki medycznej, ekonomii i zarzadzania(wejdz na dowolna strone, zawsze pojawi sie slowo ekonomia lub zarzadzanie w opisie kierunku). Do tego wypisujesz przedmioty z tego kierunku i dodajesz ze czujesz sie z nich dobrze i lubisz sie z nich uczyć. Tylko skad na litość boska mozesz wiedziec ze lubisz sie z nich uczyc? W liceum mialas tylko podstawową biologie, a o ubezpieczeniach zdrowotnych, diagnostyce laboratoryjnej czy edukacji zdrowotnej nie masz jeszcze bladego pojecia. Jak dla mnie w Twoim podejsciu kompletnie brakuje jakiegokolwiek poczucia realizmu i odpowiedzialnosci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja przeszłam na Kosmetologię i mimo że specjalności nie mam jeszcze, mam w tym semestrze o 60godzin pracowni kosmetycznej więcej niż osoby na ZP. Podejrzewam, że na innych specjalnościach nie jest lepiej. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |||
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
a) dlaczego nie zdawała wcześniej? b) dlaczego teraz się poddaje, skoro ma czas i możliwości? Wiem, że ludzie mają prawo zmieniać zdanie i nie być pewni swojej przyszłości, sama całe życie chciałam iść na ekonomię, ale w klasie maturalnej zmieniłam zdanie i rzuciłam moją kochaną matematykę. Ale nie zauważyłam, żeby autorce się odwidziało, nadal chce iść na coś medycznego, ale zamknięciem się na zdawanie matury jeszcze raz, strzela sobie moim zdaniem w stopę, bo to chyba logiczne, że biologia i fizyka na takich kierunkach to mus ![]() Cytat:
![]() ![]() Dziękować ![]() Edytowane przez Maguda_ Czas edycji: 2011-10-31 o 16:49 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
Żeby było jasne dla osób które w kółko powtarzają to samo jakby się zacięły - nie mam zamiaru podchodzić po raz kolejny do matury -ani w tym roku, ani w żadnym kolejnym ani zamiaru startować na medycynę czy farmację
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() neia: nie wiem skąd masz takie informacje, że wszystkie szkoły policealne mają być niedługo płatne ![]() ![]() I czy to, że ktoś porwał się z motyką na słońce przy wyborze studiów kierując się opiniami zewnętrznymi i że zorientował się po miesiącu studiowania że ten kierunek jest po prostu nie dla niego i że nie da się robić czegoś na siłę, a za to chce zacząć studiować po prostu to co go naprawdę interesuje, do czego się nadaje, co sprawia mu przyjemność i w czym by się naprawdę odnalazł świadczy według Ciebie o braku poczucia realizmu i odpowiedzialności?? ![]() Podsumowując, jeśli faktycznie zdecyduje się rzucić w cholerę tą ekonomię (a przy okazji do tych co straszą mnie paroma przedmiotami o tej tematyce na ZP - co to jest w porównaniu z tym co ja mam teraz, poza tym tak jak pisałam są one na tym kierunku w kontekście służby zdrowia ![]() ![]() ![]() Ale jak na razie jestem tu gdzie jestem i mam jeszcze sporo czasu do namysłu (o ile oczywiście wcześniej nie wykończę się psychicznie słuchając na cotygodniowych zjazdach o rynkach czynników produkcji i podziałach dochodu czy strefie wolnego handlu ![]() ![]() ![]()
-automaniaczka ![]() ![]() -studentka ![]() -włosomaniaczka ![]() -akcja spełniamy swoje marzenia ![]() ![]() Edytowane przez basiek0109 Czas edycji: 2011-10-31 o 17:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
.
|
Cytat:
takie widzialam kierunki w szkolach policealnych
![]() |
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
Co do czerwonego: no wlasnie nie. Pomimo że rekrutacja na nie jest oddzielna niz na zdrowie publiczne i z zapisu w wielu miejscach wynikaloby, ze to faktycznie jest oddzielny kierunek studiow, to formalnie są to jedynie specjalnosci na zdrowiu publicznym.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() ![]() Niemniej powodzenia z decyzjami i ekonomią ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | ||
na przekór do celu
|
Cytat:
Skoro autorka była na stacjonarnych, to miała już więcej zajęć niż zaoczni, więc orientuje się już w ich wyglądzie. ale, jesli by miała postąpić według twojego scenariusza, to po tym roku studia miałaby zmienić na te, na które dostanie się po poprawieniu matury (co swoją drogą będzie ciekawe skoro poprawiać nie chce, łańcuchami ją do książek przykujesz? ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:07 ---------- czy logiczne że fizyka? no nie wiem, pewnie gdzieś tam jest ale głównie na niej się skupiać raczej nie trzeba.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Maguda_ : na technika farmaceutycznego w tym roku już rzecz jasna nie pójdę bo zapisy skończyły się we wrześniu, a to nie jest cosinus że przyjmują każdego kiedy kto chce
![]()
-automaniaczka ![]() ![]() -studentka ![]() -włosomaniaczka ![]() -akcja spełniamy swoje marzenia ![]() ![]() Edytowane przez basiek0109 Czas edycji: 2011-10-31 o 18:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
na przekór do celu
|
a nabory zimowe? jeśli się nie da to faktycznie kiepsko, bo ani technika nie zaczniesz, ani ZP, pozostanie Ci jedynie zastanowić się nad czesem pociągnięcia ekonomii.
ale powodzenia, ważne jest to żeby robić co się lubi ![]()
![]() |
![]() |
#46 | |||||
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Również życzę powodzenia, w tematach policealnych się nie orientuję, ale może faktycznie będzie jakiś jeszcze nabór na kolejny semestr? Edytowane przez Maguda_ Czas edycji: 2011-10-31 o 18:23 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
na ekonomię poszła dlatego że nasłuchała się jaki to "przyszłościowy" kierunek. więc nie dziwi to, że teraz jest kompletnie rozczarowana ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
Nie rozumiem cię. Gdyby to było twoje największe marzenie, to powinnaś była je spełnić jakiś czas temu. Mnie interesuje praca biurowa, dlatego pójdę w kierunku ekonomii, bo to lubię. Przemyśl dobrze tego farmaceutę, bo znowu zmienisz zdanie.
![]()
![]() |
#49 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
na przekór do celu
|
twoja powtarzana w każdym poście "praca biurowa" nie ma jednego oblicza, a wiele, więc sama jeszcze nie wiesz na co chcesz iść, gdzieś pisałaś o administracji która do ekonomii się ma jak piernik do wiatraka.
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
Nie ma żadnego naboru zimowego, nauka zaczyna się co roku od października. Wiadomo, że w tym roku, nie mam szans zacząć ani jednego ani drugiego myślałam że to oczywiste.
![]() A jak na razie pozostaje mi tylko ciągnąć dalej tą nieszczęsną ekonomię ![]() ![]() viva91: dzięki, że przynajmniej Ty jedna mnie nie dołujesz ![]() ![]()
-automaniaczka ![]() ![]() -studentka ![]() -włosomaniaczka ![]() -akcja spełniamy swoje marzenia ![]() ![]() Edytowane przez basiek0109 Czas edycji: 2011-10-31 o 19:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak dla mnie kierunek utworzony typowo w celu nałapania studentów, osób, które w ogóle nie wiedzą, co chcą w życiu robić oprócz posiadania wyższego wykształcenia ![]() Ja mam taką radę dla autorki wątku: kup sobie parę gazet z ogłoszeniami o pracę, poszukaj w internecie na portalach typu praca.pl, ilu to specjalistów z dziedziny zdrowie publiczne jest poszukiwanych. I nie licz, że się zmieni na lepsze... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | ||
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() choć moje zdanie co do powodu twoich niestacjonarnych studiów znasz, nie zmienię go bo jestem tak samo uparta jak ty ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Widzę, że na moje pytanie nie odpowiesz
![]() Co masz po ZP? Kim jesteś? Jakie masz uprawnienia? Jaki zawód? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
Dla mnie sprawa jest oczywista - autorka watku nie chce studiowac na studiach dziennych (a medycyna i farmacja bez wzgledu na tryb wymagaja codziennej obecnosci na uczelni), wiec nie ma co jej namawiac.
Ja uwazam, ze dziewczyna powinna isc do jakiej pracy, zrobic sobie rok przerwy - to by jej dobrze zrobilo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
karolynka90: odpowiem Ci znowu pytaniem na pytanie - a jaki zawód ma się po europeistyce? kim się jest? jakie mas się uprawnienia?
ereina: no wiesz, to że nie chcę studiować dziennie to fakt, ale jeśli już dostałabym się na medycynę czy nawet i farmację no to chyba sprawa byłaby jasna i w takim wypadku nie zastanawiałabym się ani sekundy tylko szukała jak najszybciej stancji, ba nawet miejsca w akademiku ![]() ![]() ![]() ![]() A że cięzko po nim z pracą... a po jakim kierunku nie jest ciężko? Ci po kulturoznawstwie mają lepiej? ![]() ![]() viva91: nie ma naboru zimowego w MSP w moim mieście na kierunki stacjonarne .
-automaniaczka ![]() ![]() -studentka ![]() -włosomaniaczka ![]() -akcja spełniamy swoje marzenia ![]() ![]() Edytowane przez basiek0109 Czas edycji: 2011-11-01 o 09:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem kim się jest po europeistyce, moim zdaniem to bezsensowny kierunek (ale moge się mylić, nigdy o europeistyce nie czytałam nic, a ZP studiowała rok, więc jakieś tam mam wyrobione zdanie na ten temat), tak jak i ZP. Cytat:
A Ty czepiłaś się tego ZP mimo że nic Ci ten kierunek w rzeczywistości nie da.. Ale cóż, Twój wybór. Cytat:
Uważam, że technik farmacji jest o niebo lepszy niż ZP. Btw, piszesz, że nie dałabyś rady z maturą z biologii i chemii.. A czy Ty wiesz co jest na farmacji? ![]() Edytowane przez karolynka90 Czas edycji: 2011-11-01 o 09:54 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie rozumiem po co najpierw poszłaś na dzienną ekonomię nie podobało ci się więc na zaoczną? Ale może źle zrozumiałam coś bo nie jestem tak do końca w tym temacie. Na prawdę podzielam zdanie przedmówczyni że to co mówisz o sobie nie pasuje do tego co robisz. Niby ambitna zdecydowana a ciągle nie wiesz czego chcesz i jeszcze nie umiesz wykorzystać własnych doświadczeń do dobrych wyborów... Poza tym pójście na coś tylko dlatego że się nasłuchasz jakie to przyszłościowe i cudowne też jest dosyć niemądre.. trzeba było popatrzyć czy się do tego nadajesz.. a teraz tak samo z nazwy osądzasz przedmioty na zp że cudowne wspaniałe a możesz tak samo się rozczarować jak na ekonomii... Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
anannke, a tak z ciekawości, można wiedzieć co Ty studiujesz??
![]() ![]() ![]()
-automaniaczka ![]() ![]() -studentka ![]() -włosomaniaczka ![]() -akcja spełniamy swoje marzenia ![]() ![]() Edytowane przez basiek0109 Czas edycji: 2011-11-01 o 10:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Konto usunięte
|
karolynka90, podejrzewam, ze to tylko głupie gadanie autorki, ze jej marzeniem jest medycyna lub farmacja. Tak naprawdę nie jest. Ja np. zawsze sobie myslalam, ze chcialabym isc na wenetrynarię. Ale nie oszukujmy się, matury bym tak super nie zdala, a studiów nie skonczyła, bo nie lubie zakuwać dzien w dzien. Wole miec jeszcze czas na znajomych, hobby, rodzine. Także to raczej takie tam gadanie.
![]() Wejdz na wątek dla bezrobotnych.Zobacz, ze dziewczyny szukają pracy rok, dwa albo i więcej. Są właśnie często po takich nic nie dajacych kierunkach. Teraz jest beznadziejnie z praca, a ma byc jeszcze gorzej. Pasja pasją, ale za co wyżywisz siebie, czy rodzinę??? na to tez trzeba patrzeć. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:17.