|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3751 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XV
Cytat:
|
|
#3752 |
|
Rozeznanie
|
Dziekować
![]() Tak, to właśnie przez Ciebie dzisiejsze drugie śniadanie (TŻ to myślałam, ze z tależem zje )Z tymi jajkami to się ograniczę bo czasami wychodzi , że jem codziennie jedno czy dwa. Postawie dziś na twaróg, mam kawałek ogórka i rzodkiewki chyba to zmieszam.
|
#3753 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
AAA!!! Są takie apetyczne!! zrobię dziś napewno tylko najpierw ruszam na zakupy
|
|
|
|
|
#3754 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jako, że korzystałam już z podobnego przepisu, jaki podała karola (tylko bez serka homo) i za każdym razem placki wychodziły mi za mokre, niedosmażone i wgl nie do zjedzenia to na wszelki wypadek i ja podam mój ulubiony, sprawdzony przepis, z tej strony placuszki wychodzą na prawdę przepyszne, zajada się nimi cała moja rodzina i znikają w mgnieniu oka
nie marnuj swego czasu, inaczej czas zmarnuje ciebie... Edytowane przez ifellinlovewithadeadboy Czas edycji: 2011-10-31 o 13:26 |
|
|
|
|
#3755 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3756 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tak już jest, że na coś się ma ochotę, a na coś nie. ![]() Cytat:
![]() moja mama robi boskie placuszki: ściera na grubych oczkach cukinię (nie wiem ile dokładnie, bo robi na oko), przyprawia i odstawia na pewien czas. potem odsącza wodę, która wydobędzie się z cukinii pod wpływem soli. następnie dodaje jajko, 3 łyżki mąki orkiszowej i najważniejsze: podsmażone pieczarki. potem wszystko miesza i smaży na patelni bez dodatku tłuszczu. mniam
|
|
#3757 | |
|
Zakorzenienie
|
.
---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3758 | |
|
Zakorzenienie
|
U (posiłki 1-3 zjedzone, 4-5 planowane)
śniadanie tosty z trzech kromek razowego chleba z plastrem żółtego sera i musztardą marchew i trochę sałaty plastry kiełbasy krakowskiej (kilka) + duża kawa II śniadanie jogurt z brzoskwiniami Danone wymieszany z płatkami Nesquik (sporo), pestkami słonecznika, płatkami Fitness z pełnego ziarna pszenicy i orzechami włoskimi plasterki kiełbasy krakowskiej- dojadłam do końca III śniadanie sałatka z kawałka pomidora, dwóch startych marchwi, ćwiartki żółtej papryki z łyżeczką oliwy z oliwek grzanka z masłem z razowego chleba owsianka (płatki owsiane wymieszane z warzywami z góry, pierwszy raz tak jadłam, a było pyszne )marchew, ogórek kiszony + kawa obiad porcja zupy krem dyniowej z kleksem z kwaśnej śmietany, grzankami z ciemnego chleba i prażonymi płatkami migdałów(jadłam przez dwa dni, a dziś robimy z mamą powtórkę, coby się dynia nie zmarnowała )po:banan (duży banan ) i marchewka do pochrupaniakolacja trzy kromki pysznego świeżego chleba z masłem, pasztetem (jakimś eko czy coś ) i peperoni+ herbata z żurawiną (taką ze słoika) Do picia jeszcze: woda, zielona liściasta herbata Proszę o ocenę ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ---------- Cytat:
Przepis kryje się pod słowej "tej"
08.2017 (8tc)[*] 12.2017 (15tc)[*] Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama 2021 2022 Edytowane przez fioleciasto Czas edycji: 2011-10-31 o 20:39 |
|
|
|
|
#3759 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3760 |
|
Konto usunięte
|
Moje dzisiejsze U Dzień spędzony praktycznie w całości na nauce. Brak 2 śniadania, bo późno wstałam
![]() I. Omlet pełnoziarnisty biszkoptowy z 2 jaj, z garścią rodzynek, mlekiem, łyżką miodu i łyżką gorzkiego kakao, posmarowany 100g serka wiejskiego i kilkoma czereśniami w syropie II. Talerz rosołu z makaronem, spora porcja makaronu ze szpinakiem oraz podsmażoną szynką i pieczarkami i pokrojonym serem żółtym (tej szynki i pieczarek w sumie dużo nie było, najwięcej szpinaku), trochę białego wina. III. Koktajl - pomarańcz, mały banan, pół szklanki mleka, marchewka IV.1,5 fileta śledziowego z oleju, 250g kefiru naturalnego, sałatka warzywna z łyżką oliwy z oliwek. Po: Kawałek drożdżówki z morelami i orzechami roboty mamy ( Jeśli ktoś mógłby zerknąć, to będę wdzięczna
Edytowane przez 97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 Czas edycji: 2011-10-31 o 20:54 |
|
|
|
#3761 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
-kubek owsianki na mleku (robiona na oko - platki, otreby, mleko 2%) -giga jablko -znowu owsianka ![]() -indyk pieczony z ananasem, salatka z mixu salat, mozzarelli, granatu i ogorkow -ok. 20 orzechow wloskich takich swiezych - giga jablko |
|
|
|
|
#3762 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3763 |
|
Raczkowanie
|
Utrzymanie.
Śniadanie; owsianka( 5 łyżek płatków owsianych, 2 łyżki otrębów pszennych, szklanka mleka, duże jabłko, granat, 2 kostki gorzkiej czeko.) + 4 wafle ryżowe z kokosem do pochrupania. 50 minut steppera. Obiad; talerz ruskich pierogów. 15 minut twistera. Podwieczorek; serek tutti waniliowy z wkrojoną mandarynką; garść słonecznika. Kolacja; grahamka ; obie połowy z masłem,polędwicą sopocką i keczupem; gotowane skrzydełko z zupy. Po; wpadły 2 wafle ryżowe z nutellą... Edytowane przez daria715 Czas edycji: 2011-10-31 o 19:18 |
|
|
|
#3764 |
|
Rozeznanie
|
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;30249403]Podsumowując - ja tu widzę ledwo 2 posiłki, bardzo mało białka, praktycznie nic w tym jadłospisie nie ma. Jest nudno i mało. Kallla miała rację - to bardziej podjadanie niż jedzenie.[/QUOTE]
kubek owsianki = taki 0,4 - 0,5 l wiec chyab nie jest to malo? owsianka jest taka ze lyzka stoi i szczerze to nie rozumiem dlaczego 20 orzechow to nie jest posilek? bialka faktycznie nie duzo, ale wczoraj bylo wiecej wiec sie wyrowna.
|
|
|
|
#3765 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale takie rzeczy powinnaś pisać, bo dla mnie kubek to taki mały. Dlaczego nie posiłek? Bo orzechami trudno się najeść. To są tylko... orzechy. Posiłek to byłby serek z orzechami na przykład. Orzechy są tylko dodatkiem, więc nie zastąpią posiłku
|
|
|
|
|
#3766 |
|
Zadomowienie
|
Erka - to mi dziś wyszła!
1śn - kubek mleka, 4 owsianych . resztka twarogu z miodem, garść suszonej żurawiny, migdałów i włoskich. 2śn - ciabatta z powidłami śliwkowymi 1h siłowni obiad - wędzony/marynowany filet śledziowy, pół mozzarelli light, pomidor, bazylia. kolacja - dwa jajka sadzone z odrobiną majonezu, pół mozzarelli light, pomidor, oliwa. biednie - lodówka świeci znów pustkami. teraz będzie impreza, więc wiadomo... ja piję tylko czysty alkohol. wytańczę.
|
#3767 |
|
Wtajemniczenie
|
Pozytywna - spoko erka
![]() Moje dzisiejsze U (proszę o wzgląd czy posiłki okołotreningowe są ok i nie będą sprzyjać tworzeniu się masy) Po przebudzeniu 2 szkl. wody,jedna z miodem i cytryną,plaster drobiowej szynki I: miodownik litewski - 2 kromki,jedna z masłem 1/2 jabłka omlet: 1 jajko,jedno białko,czubata łyżka orkiszowej razowej,trochę rodzynek,kandyzowanej papai,plaster jabła w kostkę i na wierzch kostka gorzkej czekolady(starta) koktajl wysokobłonnikowy na 3/4 szkl. mleka inka z mlekiem II: miodownik litewski - 2 kromki banan łyżeczka dżemu pomarańczowego niskosłodzonego mały batonik corny bez cukru siłownia: brzuszki różne i różniste ćwiczenia a hantelkami bieżnia - 40 minut(minuta marsz,2 minuty biegu przez pierwsze 20 minut,potem minuta marsz i 3 minuty biegu,ostatnie 8 minut bieg) Po:plaster szynki drobiowej i woda z miodem III(ok 20): 2 pulpety z mielonego mięsa indyczego, szpinak duszony ze startą cukinią i ząbkiem czosnku wymieszany ze sporą łyżeczką homo, garść warzyw na patelnie z lidla, pomidor z 2 plastrami mozzarelli light ze świeżą bazylią w ciągu dnia dużo wody,kawa,herbata czerwona
|
#3768 | ||||
|
Rozeznanie
|
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;30248692]Moje dzisiejsze U Dzień spędzony praktycznie w całości na nauce. Brak 2 śniadania, bo późno wstałam
![]() I. Omlet pełnoziarnisty biszkoptowy z 2 jaj, z garścią rodzynek, mlekiem, łyżką miodu i łyżką gorzkiego kakao, posmarowany 100g serka wiejskiego i kilkoma czereśniami w syropie fajnie II. Talerz rosołu z makaronem, spora porcja makaronu ze szpinakiem oraz podsmażoną szynką i pieczarkami i pokrojonym serem żółtym (tej szynki i pieczarek w sumie dużo nie było, najwięcej szpinaku), trochę białego wina. obiad z dwóch dań ale wyglada na lekkki III. Koktajl - pomarańcz, mały banan, pół szklanki mleka, marchewka te Twoje koktajle IV.1,5 fileta śledziowego z oleju, 250g kefiru naturalnego, sałatka warzywna z łyżką oliwy z oliwek. ok Po: Kawałek drożdżówki z morelami i orzechami roboty mamy ( ![]() Jeśli ktoś mógłby zerknąć, to będę wdzięczna [/QUOTE]j.w ![]() Cytat:
To samo z orzechami - kilo ich zjedz ale nie wmówisz mi, ze to posiłek. Połącz to z białkiem, tu jest tyle opcji posiłków, możesz sobie cos podpatrzeć. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#3769 |
|
Raczkowanie
|
P?
Przed: woda z miodem i cytryną. Śniadanie: 2 kromki chleba razowego z masłem: 1 z serem żółtym i pomidorem, 2 z serem żółtym i powidłami wiśniowymi, herbata z cytryną. 2 śniadanie: jogurt naturalny z wkrojonym bananem i kilka suszonych śliwek. Obiad: talerz zupy krem gotowanej na udźcu(buraczki,marchew,pi etruszka itd.), a na drugie ryż brązowy (pół woreczka) z potrawką z polędwiczek drobiowych(sos na bazie jogurtu greckiego) i z buraczkami. Podwieczorek: jogurt naturalny z wkrojonymi owocami: kiwi i pomarańcza, kilkanaście migdałów. Kolacja: bułka grahamka z biedronki z masłem: połowa z serem mozzarella, pomidorem i suszoną bazylią, połowa z dwoma plastrami polędwicy, pomidorem, sałatą lodową i ketchupem pikantnym, herbata z łyżeczką miodu i cytryną. 2 kolacja: był serek wiejski 200 g. Przypomnę się: anoreksja, sporo już przytyłam, lecz nadal sporo brakuje do prawidłowego bmi, nie wiem ile tyję, bo zważę się dopiero po tygodniu (środa); takie było zalecenie p.doktor. Pozdrawiam. |
|
|
|
#3770 |
|
Rozeznanie
|
P:
I. Owsianka z trzech łyżek płatków z serkiem wiejskim, bananem i łychą masła orzechowego; kawa z mlekiem, pasek Milki orzechowej. II. Kromka chleba razowego z masłem, wędliną i serem żółtym + pomidor i papryka skropione oliwą z oliwek; gruszka, cappuccino. III. Jajko sadzone, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty. IV. Kawałek bagietki z masłem czosnkowym i camembertem, trzy plastry bakłażana zapieczonego z mozarellą i pomidorem; Pucharek tiramisu, kieliszek czerwonego wina.
|
#3771 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3772 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Blog kulinarny Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znikł wchłonięty w czerń Nie został nikt co kochał mnie Nie mam już nic Nie ma już nic Nie ma już mnie... |
|
|
|
|
#3773 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3774 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie wiem co jeść na okołotreningowe posiłki. Zanim zaczęłam chodzić na siłke to biegałam wieczorem przed snem i nie miałam problemu z tym co zjeść po bo na ogół nie jadłam a przed bieganiem jadłam na ogół białko z tłuszczami.Teraz na siłkę chodzę po południu i jadam przed węgle a po raczej białko. Nie wiem czy to dobrze. Nie chce mieć "masy".Wolałabym raczej jak już zredukować jeszcze tłuszczyk tam gdzie się da i wymodelować ciało.Czy mogę jeść węgle przed a po np.odrazu wypić kefir a potem zjeść to co np. dzisiaj na III posiłek?A później na kolacje np. twaróg z orzechami?Albo na II śniadanie przed posiłkiem zjeść twaróg z orzechami a po treningu warzywa i mięsko?
|
|
#3775 |
|
Zadomowienie
|
Utrzymanie
1. śniadanie: talerz owsianki z bananem, gruszką, migdałami i orzechami nerkowca. kawa z mlekiem 3,2% i łyżeczką brązowego cukru 2. II śniadanie: talerzyk sałatki (ryż z kurczakiem wędzonym, papryka, majonez, przyprawy) i grahamka z masłem, sałatą, 2 plastrami salami. kubek soku z marchwi, jabłka i pomarańczy. 3. obiad: talerz pomidorowej z ryżem i łyżeczką śmietany. a na drugie schabowy w panierce musztardowej, makaron i sos grzybowy. 4. podwieczorek: białe michałki, latte macchiato, 2 lampki winka. 5. kolacja: 2 kanapki z pastą jajeczną z tuńczykiem i groszkiem. kubek herbaty imbirowej 6. kolacja na świeżym powietrzu z bojfriendem grającym na gitarze: 2 piwa, paczka chipsów i precelki |
|
|
|
#3776 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Przed węgle złozone i białko szybkowchłanialne po węgle proste/złozone i białko szybkowchłanialne, unikać tłuszczy. Na przyrost masy musiałabyś jeść na prawdę duże ilości białka+odżywki a przy takim sposobie ćwiczenia jak my czyt. lekkka redukcja tłuszczu i rzeźba nie trzeba się sztywno trzymać okołotreningowych.
|
|
#3777 |
|
Rozeznanie
|
moje U; ( czy to jest za mało? bo moja waga lekko spada;/)
śniad; grahamka na pół z masłem, serem żółtym i szynką,pomidorem i ogórkeim jajecznica z 2 jaj na maśle z cebulką, kakao na mleku 2śniad; owsianka na mleku ( 5 łyżek,szklanka mleka) z płatkami cyni minis i rodzynkami,zielone jabłko obiad; 3/4 woreczka kaszy gryczanej polanej sosikiem grzybowym, 6 pulepcików z cielęciny w sosie grzybowym, ćwikła z chrzanem i kilka ogórków konserwowych podw; gofr z pieczonym bananem, serkiem homo waniliowym i polewą czekoladaową, kawa z mlekiem kolacja; 3 kromki z masłem- z pastą z wędzonego pstrąga i twarogu, z serkiem wiejskim szynką i papryką, z serem żółtym i pomidorem |
|
|
|
#3778 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale skoro waga spada to może warto coś dodać, jakieś orzeszki, pestki, jakąś małą słodką przekąskę, coś co zwiększy wartość energetyczną, a nie zwiększy znacznie objętości menu (chyba, że np masz ostatnio więcej ruchu, niż zwykle.. albo dużo stresu, który też może obniżać wagę) w każdym razie skoro tylko lekko spada i nie jest to szkodliwe dla zdrowia, to myślę, że nie ma się co przejmować na zapas
|
|
#3779 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3780 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie ma potrzeby zmniejszania, a nawet byłoby to nie wskazane.
Blog kulinarny Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znikł wchłonięty w czerń Nie został nikt co kochał mnie Nie mam już nic Nie ma już nic Nie ma już mnie... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:04.

), dwie małe grzanki z ciemnego chleba z rożnymi ziarnami, kubek miętyczyżbym to ja Ci smaka narobiła?
ładne danie

)