|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2101 | ||
Raczkowanie
|
Dot.: ~~Syndi 35-nowa tabletka antykoncepcyjna~~
Cytat:
![]() A te dni na opakowaniu są napisane dla naszej wygody, żebyśmy się nie zapomniały (albo żeby sprawdzić, czy nie zapomniałyśmy wziąć), także najlepiej jest brać je tak jak jest napisane, okres dostaniesz w poniedziałek, weź tabletkę z poniedziałku. ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:11 ---------- Poprzedni post napisano o 08:10 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2102 |
Przyczajenie
|
Dot.: Diane35 - wątek zbiorczy
A ja po Diane nie mam żadnych złych objawów ! ( biorę dianę od 2 miesięcy na tradzik i będę brała dokładnie pół roku )
![]() - plamienia były bardzo małe ( kilka kropel dziennie ), przez 1 opakowanie i 6 pastylek z drugiego ) - cera mi się już poprawiła - żadnych złych nastrojów - żadnej zmiany wagi, czy wody w organiźmie - dobry nastój - apetyt na seks bez zmian - żadnego bólu głowy czy czego innego No ale rozumiem, że po ostawieniu może być gorzej ( mam nadzieję, że mnie to ominie ) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2103 |
Przyczajenie
|
Dot.: Cyprest - nowe tabletki
Trochę mnie nie było, a wy tak poleciałyście z postami, że ledwo odnalazłam w którym momencie tu napisałam
![]() Co do tabletek - to są moje pierwsze, i muszę przyznać, że miałam mieszany stosunek do nich. Ale jestem z tej grupy, która jest z nich zadowolona. Trądzik znacznie się zmniejszył, teraz mam tylko pojedyńcze wypryski, i w minimalnych ilościach. Nie jestem w ciąży. Moje włosy nie przetłuszczają się tak często. Nic mnie nie boli. Schudłam znacznie. Hirsutyzm się znacznie zmniejszył. Miesiączki mniej bolą i są znacznie krótsze (przed tabletkami potrafiłam mieć okres 10dniowy, po tabletkach ten okres zmniejszył się o ponad połowę). z moim krążeniem jest wszystko w porządku. Jutro, a raczej już dzisiaj zważając na godzinę która jest, gdy to piszę idę do ginekologa. 3 cykle temu mówiła, że mi je zmieni - mam nadzieję, że tak się nie stanie, bo bardzo jestem zadowolona z tych. pozdrawiam.
![]() |
#2105 |
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny
![]() Niedługo rozpoczynam drugą kurację kwasem glikolowym czyli Triacnealem, poprzedniej efekty były boskie - ostatnio tak piękną cerę miałam kilkanaście lat temu (czyli jako dzieciak ![]() ![]() ![]() 1) Czy to dobry pomysł, żeby Triacneal stosować w połączeniu z odstawieniem tabsów Diane35? I Triacneal może powodować wysyp i odstawienie Diane35 również go powoduje - a jeśli oba te "wysypy" się skumulują? ![]() 2) Jak to skoordynować w czasie? Tzn. odstawić tabsy i zacząć brać T. w tym samym czasie? Może T. złagodzić skutki odstawienia? 3) Czy możliwe jest odstawienie tabsów bez wysypu ? Jak go załagodzić? Wolałabym do niego nie dpuścić niż go leczyć, bo znam moja skórę i bedzie to trwało w nieskończoność ![]()
![]() |
#2106 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() atlanta1987 mi lekarz też powiedział o tym, że nie można tak długo brać. Zła jestem na niego, bo powiedział mi o tym dopiero teraz (a wcześniej brałam 8 miesięcy i nic się nawet nie zająknął) i przez to chyba więcej nie dostane opakowań (wymusiłam na nim 3!), a były to tabletki, które bardzo mi pomogły. Facet powiedział, że skoro zależy mi tylko na pozbyciu się trądziku powinnam iść do dermatologa. Głupota, do dermatologa chodziłam łącznie z 3 lata, wydałam masę kasy i nic. Gdybym miała tylko małe pryszcze to bym nie narzekała, ale mam wielkie gule, co innego mi w takim razie pomoże? Rozpisałam się, ale chciałam się Was o coś spytać. Tabletek nie zaczęłam brać z pierwszym dniem okresu. Okres dostałam w piątek wieczorem a tabletki zaczęłam brać w poniedziałek. Teraz mam duży wysyp na twarzy i nie wiem czy to przez to czy po prostu tak jest na początku brania tabletek (za nic nie mogę sobie przypomnieć bym wcześniej miała wysyp po Syndi). Z góry dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2107 |
Przyczajenie
|
Skończyłam pierwsze opakowanie i czekam na krwawienie.. od środy mam zacząć brać drugie, a okresu nadal nie ma... Czy to źle jak za pierwszym razem w ogóle go nie będzie?
![]() |
![]() |
#2108 |
Przyczajenie
|
tak więc postanowiłam ze opisze moją sytuację... tabletki syndi 35 biorę od lipca tego roku (2011) zażyłam zaledwie 4 opakowania, ostatnie nie dokońca gdyż w ostatni weekend zaczęlam odczuwać ból w nodze, myslalam ze to taki bol jak nieraz sie zdarzy zwyczajny moze z przemeczenia nogi..ale zastanawialo mnie to poniewaz 4 dni spedzilam w domu z przeziebieniem i nie bylam w stanie jej przemeczyc głownie lezac i odpoczywajac w łozku. bol coraz bardziej sie nasilał tak ze chwilami wyłam z bólu, utykałam na noge i ciezko bylo mi sie poruszac i we wtorek wieczorem wylądowałam na pogotowiu na chirurgii lekarz skierował mnie na badania usg nogi z podejrzeniem zakrzepicy (!) zrobił mi się obrzek na tej nodze, po badaniu diagnoza sie potwierdzila - ostra masywna zakrzepica żył głebokich siegająca od zyły biodrowej zewnetrznej prawej conajmniej do poziomu zyly podkolanowej prawej włącznie, ehh z badania przewieziono mnie na wózku na izbe przyjec do szpitala na hospitalizacje. bylam w szoku ;o zadnego urazu, wszystko stalo sie nagle w przeciągu 3 dni ;o wszystko z powodu tych własnie tabletek, moze niekoniecznie tych ale przez tabletki antykoncepcyjne, bralam tylko syndi 35 i to szczególnie na uregulowanie okresu i na poprawe skóry... w szpitalu spedzialam 4 dni, wyszlam wczoraj. podawano mi dożylnie heparyne 24h/ na dobe, zabroniono mi chodzic nawet do łazienki poczatkowo pozniej jakos wynegocjowalam to wc... teraz czeka mnie leczenie conajmniej przez pol roku, sama robie sobie codziennie bolesne zastrzyki w brzuch by rozbić te skrzepliny w krwi. gdyby nie ból pewnie bym wszystko zlekcewazyla a nieleczona zakrzepica moze doprowadzic do śmierci... gdy jeden skrzep w zyle oderwie sie i poplynie dalej w kierunku płuc tworząc zator... także uważajcie dziewczyny i pilnujcie sie, szczególnie te które pala bo one najbardziej sa na to narazone, wystarczy jeden papieros z tego co mowili lekarze... mi sie zdarzylo zapalic czasem, bardzo bardzo rzadko w weekend na jakis wiekszych imprezach i takie jaja... chyba tyle, rozpisalam sie troche. zdrowia zycze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2109 |
Raczkowanie
|
?
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez aga8603 Czas edycji: 2013-05-29 o 07:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2110 |
Przyczajenie
|
Biorę Diane od roku i przyznam, że bardzo mi pomogła w leczeniu trądziku.. Wreszcie mogę normalnie spojrzeć w lustro. Póki co, nie mam żadnych skutków ubocznych, jedynie na początku zażywania zrobiłam się strasznie nerwowa, a na dodatek trądzik wysypał mnie jeszcze bardziej.. ale podobno to normalne. W każdym razie, póki co zachwalam te tabletki, zobaczymy co będzie kiedy lekarz będzie chciał mnie przestawić na inne, o mniejszej dawce hormonów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2111 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
KaSiiula0 to żeś mnie wystraszyła. Ogólnie mam problem, kończę drukie opakowanie Syndi i przedwczoraj tak mi spuchły łydki i dodatkowo nabrzmiałe miejsce na zgięciu kolana. Dziś z kolei mam opuchnięte uda, jakby zwiększył mi się cellulit. Kuruję się ze względu na podwyższony testosteron i androstendrion, czego skutkami jest trądzik. endokrynolog ginekolog zalecił mi branie androcuru i właśnie syndi 35, co nie wiem czy jest dobrym rozwiązaniem, bo podobno syndi ma taki sam skład co Diane a ja mówiłam lekarzowi, że przytyłąm bardzo po Diane, pojawił mi się cellulit i rozstępy w wieku 19 lat!!!!! Nie wiem co mam robić, wiem, że muszę przeczekać do 3 blistru syndi chociaż i zrobię badania krwi... achhhh jestem w rozsypce. no i jeszcze dodam, że mam straszne wahania nastrojów. pomoocyyyy |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2112 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mi Syndi 35 zapisał zwykły dermatolog. Czy endokrynolog ginekolog zaleca jakieś badania krwi? Bo ja mam poważny trądzik i zastanawiam się czy wszystko w porządku z moimi hormonami czy mam zawaloną wątrobę/nerki/jelita. A zwykły dermatolog nie chce więcej przepisywać mi tabletek... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2113 |
Przyczajenie
|
podobno jest cos takiego jak testy hormonalne, zlecic je moze ginekolog
prawdopodobnie wykaza czy mamy prawidlowo lub w miare dobry poziom hormonow lub których jest za wiele, byc moze to przez nie mamy brzydka cere. Przez tą moją chorobe poki co nie doszłam do tego etapu (pisalam o zakrzepicy kilka postów wczesniej ) faktycznie cere mam teraz w fatalnym stanie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2114 |
Przyczajenie
|
podobno jest cos takiego jak testy hormonalne, zlecic je moze ginekolog
prawdopodobnie wykaza czy mamy prawidlowo lub w miare dobry poziom hormonow lub których jest za wiele, byc moze to przez nie mamy brzydka cere. Przez tą moją chorobe poki co nie doszłam do tego etapu (pisalam o zakrzepicy kilka postów wczesniej ) faktycznie cere mam teraz w fatalnym stanie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2115 |
Przyczajenie
|
witam. ja brałam jakiś czas tabletki Cyprest są tanie, ja płaciłam około 10 zł, a i są bardzo dobre na trądzik i nie tyje się po nich.
![]() ---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ---------- ja biorę Cyprest i jest naprawdę tani kosztuje około 9 zł, cera jest po nich rzeczywiście w lepszym stanie i nie powinnaś mieć problemów z dostępnością, ja mieszkam w nie dużym miasteczku a w każdej aptece dostanę je bez problemu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2116 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
i to u Ciebie przez ten zakrzep? do tej pory się to tak ciągnie? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2117 |
Przyczajenie
|
to trzeba przyznać to całe chorowanie, jest strasznie stresujące, nie ogarniam życia ostatnio :P mam straszne wahania nastrojów i też mam ochotę cały czas siedzieć w domu. w sumie teraz to przez trądzik, ale zawsze....
i to u Ciebie przez ten zakrzep? do tej pory się to tak ciągnie?[/QUOTE] hm, co przez zakrzep? Chodzi Ci o cere? Nie, moja cera niestety odkąd pamietam ma tendecję do trądziku a teraz po odstawieniu pigułek chyba sie nasiliło. W sumie to nic mi nie pomaga... A odnośnie tego ginekologa endokrynologa to czym on się różnie od zwykłego ginekologa i jak może pomóc? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2118 |
Raczkowanie
|
no tym, że się zna na hormonach, czy co jest przewaznie przyczyną trądziku :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2119 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam
![]() Czy w czasie przerwy 7 dniowej w braniu tabletek pojawia się okres ? I czy jak np ktoś dostanie okresu w 6-7 lub nawwet 8 dniu przerwy to czy 8 ma normalnie brać tabletkę ? A jak nie dostanie tego okresu w tym czasie to ma brać 8 dnia. Podkreślam że jest po pierwszym opakowaniu. Byłabym wdzięczna za jakąś odpowiedź. Wiem że głupie pytanie i w sumie nie w tym temacie ale wiem że koleżanka bierze ten cyprest. A ja nie umiem jej doradzić bo sama nie przepadam za tabletkami i nie ich po prostu nie brałam. A wiem że nie wszyscy chcą je brać z różnych przyczyn. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2120 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2121 |
Raczkowanie
|
nieważne, czy dostaniesz okres, czy nie. Masz brać tak, jak zalecil lekarz, czyli w 8mym dniu zaczac nowe opakowanie. Ja przed snem wezmę moją 7mą tabletkę Cyprest. Czuję się dobrze, ale nadal mam nieznaczne krwawienie :-( trochę wydłużyły mi okres.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2122 |
Raczkowanie
|
mam dosyć. nogi mi puchną, pojawiły mi się tez na nogach popękane naczynka, żyły widoczne, i powiększył cellulit. mam dosyć.
mam mnóstwo syfów, pojawiają się mimo, że zaczynam 3 opakowanie, znowu pojawiają mi się podskórne pryszcze :/ chyba max. po 3 opakowaniach poproszę o zmianę tabletek. któraś miała podobną sytuację? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2123 |
Raczkowanie
|
....
Edytowane przez Cathe_Elen Czas edycji: 2012-08-11 o 11:21 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2124 |
Przyczajenie
|
do Cathe_Elen
prez jak długi czas miałas zakrzepice? jakie leki przyjmowałaś/przyjmujesz? paliłaś piłaś w tym czasie chociaz jakies niewielkie ilości w tym czasie? juz wszystko ok? sama mam zakrzepice od miesiąca, przyjmuje acecumarol czy cos takiego ( nie mam gdzies kolo siebie tego leku aby wpisac poprawnie nazwe) to wszystko jest takie skomplikowane.. lekarz powiedzial mi ze jesli juz to lampke wina od czasu do czasu, rzadko... a zblizaja sie andrzejki, sylwester, urodziny moje i mojego cglopaka wiec raczej cięzko bedzie się nie skusic.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2125 |
Raczkowanie
|
skończyłam 1wsze opakowanie, teraz czekam na @.
Cera ładniejsza, dekolt bez problemów, jedynie te plecy jeszcze:/ przestały sypać się włosy! ![]() pobolewają nogi, ale wcześniej też tak miałam, ale mam jeszcze 1 opakowanie, więc na pewno je skończę. Potem 2 opak Kontracept. Dziewczyny, czy mogę wpóźniej zacząć drugie opakowanie, np. po 10ciu dniach? Bo teraz mam przepisany silny antybiotyk i jest napisane, że osłabia działanie tabletek anty, a mam na 5 dni, więc gdyby dało się przesunąć przyjęcie tabletki, byłoby super ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2126 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2127 |
Rozeznanie
|
Nie możesz wydłużać sobie przerwy! Możesz ją skrócić, nie robić w ogóle ale nie można wydłużać. Bierz tabletki normalnie i podczas brania antybiotyku i 10 dni po skończeniu dodatkowo się zabezpieczaj.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2128 |
Raczkowanie
|
ok, dzieki
![]() w piatek wzielam ostatnia tabletke, a dopiero teraz widze jakies delikatne plamienie (coż, bylam od rana przygotowana, bo cos podejrzewalam, ze musi w koncu sie pojawic). Akurat nie mam w biezacym czasie kontaktu z plcia nie-piekną, więc chodzilo mi tylko o to, czy Cyprest bedzie spelnial swoje funkcje mimo brania antybiotyku (tzn. obnizy poziom androgenów i oczysci plecy ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2129 |
Przyczajenie
|
HELLp
Czesc dziewczyny!
![]() Niedawno (jeszcze nie skonczylam 1 opakowania) zaczelam brac Cyprest. Powód: OKROPNY TRADZIK. Robiłam badania hormonalne. Progesteron ciut za mały, testosteron raczej w normie (choc nie ukrywam, ze dosc wysoki). Skutki uboczne brania Cyprestu: Baaaardzo bolące piersi, trądzik wysypał tak, że wstydzę się wyjść z domu ![]() ![]() Waham się aplikować dalej, ponieważ przeczytalam na roznych forach, ze wlosy okrutnie wypadaja, a i ten lek nie dziala jakos rewelacyjnie. ![]() Co radzicie? Brać dalej????? ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2130 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:10.