Liście spadają,zima za progiem,wyprawkę czas kończyć bo dzidzia nas kopie. I/II 2012 - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-02, 20:25   #1441
*Agatek*
Zakorzenienie

Dot.: Liście spadają,zima za progiem,wyprawkę czas kończyć bo dzidzia nas kopie. I/II

Cytat:
Napisane przez agacia_cz Pokaż wiadomość
szukam przepisu na tego kurczaka w sosie cebulowym ktoś pamięta? będę wdzięczna bo nie wiem co jutro na obiad wyczarować
a czemu nie czosnkowym???

Ojj dziewczyny, nie przeżywajcie, że coś tam wyleci nam podczas porodu TO NORMALNE. Mojej mamie wyleciało ale nikt na nią nie krzyczał ani nic Nie przeżywajcie, no w razie co 'trudno'. Myślę, że położne/lekarze NIE TAKIE RZECZY WIDZIELI!
Ja mam tam wywalone na to. Jak zwieracz nie wytrzyma, to trudno, przeproszę i tyle. Lewatywy nie chcę sobie robić...

*Agatek* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-02, 20:26   #1442
magda1804
Rozeznanie

Dot.: Liście spadają,zima za progiem,wyprawkę czas kończyć bo dzidzia nas kopie. I/II

dobry wieczór mamusie!
czytam Was juz od paru godzin i jakos nie chcialo mi sie pisac ale jak juz piszecie o gazie rozweselającym to sie wypowiem w anglii mialam podawany ten gaz, ale przy zszywaniu warg sromowych i powiem szczerze, ze dosłownie rozwesela- poprostu sie smialam. Takze nie polecam tego gazu przy porodzie, bo po nim odczucia sa takie jak po wypiciu alkoholu, czy cos takiego aha no i działa tylko wtedy gdy sie go wdycha

04.01.2012r.

zawsze będziesz w moim sercu 29.03.2008*
magda1804 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-02, 20:27   #1443
agacia_cz
Zadomowienie

czosnkowy będzie następnym razem
agacia_cz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-02, 20:30   #1444
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Cytat:
Napisane przez magda1804 Pokaż wiadomość
dobry wieczór mamusie!
czytam Was juz od paru godzin i jakos nie chcialo mi sie pisac ale jak juz piszecie o gazie rozweselającym to sie wypowiem w anglii mialam podawany ten gaz, ale przy zszywaniu warg sromowych i powiem szczerze, ze dosłownie rozwesela- poprostu sie smialam. Takze nie polecam tego gazu przy porodzie, bo po nim odczucia sa takie jak po wypiciu alkoholu, czy cos takiego aha no i działa tylko wtedy gdy sie go wdycha
a przypadkiem nie zszywali Ci krocza?
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-02, 20:33   #1445
Anabellita
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Haniula Pokaż wiadomość
anabelita a nie mozesz wybrac innego szpitala?
No właśnie zaczęłam o tym intensywnie myśleć.
Inny szpital jest o pół godziny drogi ode mnie i nie wiem czy byłby ktoś kto by mnie tam zawiózł.
Cytat:
Napisane przez neska22 Pokaż wiadomość
kurcze ja własnie tego się boję gorzej niz bólu.... ;/ no i własnie podobno teraz w wielu szpitalach nie robi się lewatywy. plus taki, ze mozna smemu zrobic... tylko trzeba zdążyc...
Położna nam tłumaczyła, że dla personelu to najnormalniejsza sprawa na świecie, a jak Ty będziesz miała skurcz to nawet nie poczujesz jak bobka puścisz
W sumie jak zaczniesz rodzić to robisz sobie w domku taką lewatywe i już (kupisz ją w aptece). Mało kiedy poród zaczyna się od odejścia wód płodowych (pierwsze są skurcze) i masz wtedy dosyć czasu na lewatywe i nawet kąpiel możesz sobie wziąć. Do szpitala jedziesz kiedy już skurcze będa się powtarzały co 5 minut

CÓRCIA

"Każdy z nas jest aniołem o jednym skrzydle, wzlecieć możemy tylko gdy obejmiemy się nawzajem".
Anabellita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-02, 20:35   #1446
n1kotynka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MissZuzia Pokaż wiadomość
jestem jestem wyjechałam i dopiero wróciłam, już nawet nie liczę ile mnie stron ominęło

kiedy to nadrobię a zaraz Modelki
czeeeesc
Cytat:
Napisane przez inutil Pokaż wiadomość
agacia_cz kurde za dużo, dlaczego Ci tak powiedzieli ???

hha, ja tez czytałam że w Bydgoszczy wszędzie mają ten gaz i na 100% będę o niego prosić podobo super działa rozluźniająco

Ja chcę kupić, oglądałam takie z muzyczkami różnymi, światełkiem i lampką :P
ja tez takiej wlasnie szukam sporo ich jest na allegro
Cytat:
Napisane przez *Agatek* Pokaż wiadomość
a czemu nie czosnkowym???

Ojj dziewczyny, nie przeżywajcie, że coś tam wyleci nam podczas porodu TO NORMALNE. Mojej mamie wyleciało ale nikt na nią nie krzyczał ani nic Nie przeżywajcie, no w razie co 'trudno'. Myślę, że położne/lekarze NIE TAKIE RZECZY WIDZIELI!
Ja mam tam wywalone na to. Jak zwieracz nie wytrzyma, to trudno, przeproszę i tyle. Lewatywy nie chcę sobie robić...
ja wiem, że oni nie takie rzeczy widzieli ale ja się boję, że jak tz zobaczy mnie taką to... i tak ma zakaz oglądania jak dzidzia będzie wychodzic, ma stać przy głowie ale nie chcę w jego obecności zrobic kupy na jego dziecko no bez jaj
n1kotynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-02, 20:36   #1447
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Cytat:
Napisane przez Anabellita Pokaż wiadomość
No właśnie zaczęłam o tym intensywnie myśleć.
Inny szpital jest o pół godziny drogi ode mnie i nie wiem czy byłby ktoś kto by mnie tam zawiózł.

Położna nam tłumaczyła, że dla personelu to najnormalniejsza sprawa na świecie, a jak Ty będziesz miała skurcz to nawet nie poczujesz jak bobka puścisz
W sumie jak zaczniesz rodzić to robisz sobie w domku taką lewatywe i już (kupisz ją w aptece). Mało kiedy poród zaczyna się od odejścia wód płodowych (pierwsze są skurcze) i masz wtedy dosyć czasu na lewatywe i nawet kąpiel możesz sobie wziąć. Do szpitala jedziesz kiedy już skurcze będa się powtarzały co 5 minut
no niby wiem, ze dla nich to "normalka" ale i tak sobie tego nie wyobrazam....
zakupię lewatywę i bede w domu trzymac

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-02, 20:38   #1448
magda1804
Rozeznanie

Hehe Wy jestescie niemozliwe a Agatek najlepsza

A ja byłam dziś na usg Lenka pozostała Lenka, pipke ma taką jak mamusia, nosek po tatusiu, waży prawie 1600g. Wszystko jest z niunia dobrze, chociaż dziś gin potwierdził moje podejrzenia o małej ilości wód płodowych... dlatego mam mały brzuchol ale wszystko utrzymuje sie w normie. Zmykam na top model

04.01.2012r.

Stary 2011-11-02, 20:40   #1449
tygrysia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez n1kotynka Pokaż wiadomość
aaaa co mu sie stało
niech psina wraca do zdrowia
a zakupami się będę chwalić a co tylko poczekam na pieniążki
Jak strzelał sobie rundę sprintem, to wpadł w dołek i skręcił nogę. Spuchła mu noga, więc zrobiłam prześwietlenie. Okazało się, że jakieś zwapnienie widać i "zadzior" na kości. Mam nadzieje, że to usztywnienie i zastrzyki pomogą.

Cytat:
Napisane przez Anabellita Pokaż wiadomość
Dopiero wróciliśmy z TŻ-em ze szkoły rodzenia i wiecie co, właśnie dowiedziałam się, że w szpitalu w którym zamierzam rodzic nie ma znieczulania zewnątrzoponowego!
Mogą dać gaz rozweselający...
Dziwne, że nie ma znieczulenia.... dlaczego ?????
U mnie w szpitalu jest znieczulanie a także gaz rozweselający. Jeśli jest potrzeba to podają go do tych 4 cm rozwarcia jak już zewnątrz oponowe można.

Cytat:
ojj w nocy jak śpię, to ono też śpiucha i nie kopie- albo nie czuję Jeszcze mnie moje dziecie z zaskoczenia w nocy nie wzięło...
W nocy to jest spokój. Najbardziej rozrabia jak zasypiam (wtedy czasmi właśnie tak walnie) i rano jak się na sisiu budzę i chcę jeszcze pospać. Wtedy to istne szaleństwo!

Cytat:
Taa... on to się nie może doczekać czegoś innego... świntuszy mi tak, że się zaczynam go bać oj padnie z wrażenia jak dojrzy ile mi przybyło
Wiesz, w końcu sex ważny jest Myślę, że On tam tych dodatkowych kilo nie dojrzy

Edytowane przez tygrysia
Czas edycji: 2011-11-02 o 20:41
tygrysia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-02, 20:41   #1450
Haniula
Zakorzenienie

anabelita gdyby co to zadzwonić mozna po karetke Ja tez mam dobrze ponad 30km do szpitala i sie troche obawiam, tymbardziej ze moja mama mnie ciagle straszy ze ona nie miała bóli tylko wody odeszły sruu i raz dwa urodziła, wiec w obu ciązach tylko karetka.
Haniula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-02, 20:44   #1451
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

mnie dzisiaj ortodontka opowiadała, ze urodziła dwójkę dzieci i kazde rodziła kilkanascie minut ;/ a ona taka malutka i chudziutka, ze trudno uwierzyc...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-02, 20:44   #1452
tygrysia
Rozeznanie

Cytat:
ja wiem, że oni nie takie rzeczy widzieli ale ja się boję, że jak tz zobaczy mnie taką to... i tak ma zakaz oglądania jak dzidzia będzie wychodzic, ma stać przy głowie ale nie chcę w jego obecności zrobic kupy na jego dziecko no bez jaj
Nie no, ja też wolałabym nic nie zrobić na nasze dziecko i to w obecności mężulka. On chce stać przy głowie, a może nawet w 3 fazie porodu wyjdzie, ale jakoś wolałabym bez takich rewelacji.
Stary 2011-11-02, 20:49   #1453
n1kotynka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tygrysia Pokaż wiadomość
Jak strzelał sobie rundę sprintem, to wpadł w dołek i skręcił nogę. Spuchła mu noga, więc zrobiłam prześwietlenie. Okazało się, że jakieś zwapnienie widać i "zadzior" na kości. Mam nadzieje, że to usztywnienie i zastrzyki pomogą.

Dziwne, że nie ma znieczulenia.... dlaczego ?????
U mnie w szpitalu jest znieczulanie a także gaz rozweselający. Jeśli jest potrzeba to podają go do tych 4 cm rozwarcia jak już zewnątrz oponowe można.

W nocy to jest spokój. Najbardziej rozrabia jak zasypiam (wtedy czasmi właśnie tak walnie) i rano jak się na sisiu budzę i chcę jeszcze pospać. Wtedy to istne szaleństwo!

Wiesz, w końcu sex ważny jest Myślę, że On tam tych dodatkowych kilo nie dojrzy
ojej biduś
niech misiak zdrowieje, mój też tak ma, że lata taki narwany i nawet nie wie gdzie biegnie dobrze, że zrobiliście prześwietlenie

https://wizaz.pl/najlepsze-dla-dziec...ukt=212&next=1

---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

Cytat:
Napisane przez tygrysia Pokaż wiadomość
Nie no, ja też wolałabym nic nie zrobić na nasze dziecko i to w obecności mężulka. On chce stać przy głowie, a może nawet w 3 fazie porodu wyjdzie, ale jakoś wolałabym bez takich rewelacji.
i wierzysz ze nie spojrzy? faceci są ciekawscy wolę się ubezpieczyć

ależ mnie ta ania z tap madl wkurza 2 linijek tekstu nie zapamięta
Stary 2011-11-02, 20:51   #1454
Anabellita
Zadomowienie

Haniula ja mam szpital pod nosem no ale ten bez ZZO i bez lewatywy Nie wiem czy wysłali by karetkę z innego szpitala (z innego miasta) skoro mam swój blisko?

Tygrysia na poprzedniej stronie pisałam dlaczego u mnie nie dają ZZO

Ojjj a to już tap model leci

CÓRCIA

"Każdy z nas jest aniołem o jednym skrzydle, wzlecieć możemy tylko gdy obejmiemy się nawzajem".

Edytowane przez Anabellita
Czas edycji: 2011-11-02 o 20:53
Anabellita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-02, 20:53   #1455
magda1804
Rozeznanie

Cytat:
a przypadkiem nie zszywali Ci krocza?
Neska22 nie nie krocza mi nie szyli, bo nie mialam naciecia ani nie peklam, ale miałam poszarpane wargi tam na dole

04.01.2012r.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-11-02, 20:54   #1456
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Cytat:
Napisane przez magda1804 Pokaż wiadomość
Neska22 nie nie krocza mi nie szyli, bo nie mialam naciecia ani nie peklam, ale miałam poszarpane wargi tam na dole
ło matko kochana.... no to nieźle....
Stary 2011-11-02, 20:58   #1457
kasikzaki
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to kasikzaki

Cytat:
zdjęli mi aparat z górnego łuku!!!!

Cytat:
ten gaz w trakcie porodu tak nie działa- ze się smiejesz . Podobno warto skorzystać jesli jest taka mozliwosc bo bardzo uspokaja, łatwiej się oddycha i ogolnie niby kobiety są spokojniejsze, co wtedy ułatwia poród.
W moim szpitalu jest, ale trzeba uprzedzic od razu przed wejsciem na porodowke ze chce sie korzystac. Ja raczej bede chciała

dziewczyny kupujecie karuzele do łózeczka?
Nie wiem czy we wszystkich krajach jest taki sam ale moja siostra mówiła mi że żałuje że go zaczęła wdychać bo zrobiło jej się słabo i mało co się nie
Cytat:
Napisane przez agacia_cz Pokaż wiadomość
może wiecie ile kosztuje badanie oznaczenia grupy krwi????

szukam przepisu na tego kurczaka w sosie cebulowym ktoś pamięta? będę wdzięczna bo nie wiem co jutro na obiad wyczarować
ja rok temu 20 zł. płaciłam.
A ten kurczak to w tej zupce cebulowej?? Jak tak to 1torebka zupy cebulowej, mieszamy ze smietanką(ja używam kremówki) pierś z kurczaka(ja przekrajam w cieńsze plastry) i do piekarnika(ok 20 minut). Z proporcjami nie pomogę bo na oko zawsze robię.
Monia kiedyż pisała że kroi pierś w drobniejsze kawałki, smaży i później dusi w tym sosie, wtedy nie trzeba zapiekać.

Edytowane przez kasikzaki
Czas edycji: 2011-11-02 o 20:59
kasikzaki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-02, 21:00   #1458
Haniula
Zakorzenienie

anabelita no chyba ze ttak, ja ogolnie do kazdego szpitala mam daleko. A jak to jest, jak ]wezwe karetke od siebie z pogotowia to moge powiedziec do jakiego szpitala chce byc dowieziona czy to oni decydują ?
nikotynka własnie ogladalam ta karuzelke
Podoba mi sie jeszcze ta : http://allegro.pl/fisher-price-karuz...899715689.html
ale drogi to interes

magda a to mozliwe zeby wargi popękały?
Stary 2011-11-02, 21:03   #1459
kasikzaki
Zadomowienie

Co do lewatywy to nie wiem czy u nas jest robiona, muszę się popytać ale już teraz wiem na bank że jak nie kupka mi wyskoczy to hemorojdek na pewno

Ale wiem za to że zakłada cewnik i tego sie najbardziej obawiam bo słyszałam ze to dla cewki moczowej nie jest najlepsze a ja już tyle miałam z nią problemów....kurczę nie wiem czy uda mi się zaprotestować.
Stary 2011-11-02, 21:04   #1460
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Cytat:
anabelita no chyba ze ttak, ja ogolnie do kazdego szpitala mam daleko. A jak to jest, jak ]wezwe karetke od siebie z pogotowia to moge powiedziec do jakiego szpitala chce byc dowieziona czy to oni decydują ?
Podoba mi sie jeszcze ta : http://allegro.pl/fisher-price-karuz...899715689.html
ale drogi to interes

magda a to mozliwe zeby wargi popękały?
mozesz powiedziec gdzie chcesz, zeby CIę zawieźli.. to akurat wiem na 1000 procent... tylkomusisz brac pod uwage, ze jak akcja bedzie galancie rozwinieta a Ty podasz szpital który jest polozony 50km dalej to mozesz nie zdążyc dojechac ;/
Stary 2011-11-02, 21:05   #1461
kasikzaki
Zadomowienie

W związku z tym że nie będziemy kupować turystycznego łóżeczka które zazwyczaj mają karuzele, kupimy taką z pozytywką. Jeszcze nie wiem jakiej firmy ale dzieciaki lubią takie gadżety. Jak siostra rana włącza Frankowi karuzelę to ona mało z siebie nie wyskoczy tak tańcuje
Stary 2011-11-02, 21:08   #1462
Haniula
Zakorzenienie

Cytat:
mozesz powiedziec gdzie chcesz, zeby CIę zawieźli.. to akurat wiem na 1000 procent... tylkomusisz brac pod uwage, ze jak akcja bedzie galancie rozwinieta a Ty podasz szpital który jest polozony 50km dalej to mozesz nie zdążyc dojechac ;/
To dobrze, bo sie obawiałam ze gdyby co to nie bede miala nic do gadania, a ja chce tam gdzie moj lekarz ja do wszystkich mam ok 30 km, bo do samej bdg ode mnie jest tak ze 25, a szpitale jakoś specjalnie daleko od siebie nie są połozone, wiec w zaleznosci z ktorej strony wjedzie do miasta to tak samo daleko jest
Stary 2011-11-02, 21:10   #1463
n1kotynka
Zadomowienie

Cytat:
ale drogi to interes
dlatego ja dzisiaj podsumowałam co mieć musze i wolę kupic mniej rzeczy dla małej ale lepsze
Cytat:
Napisane przez kasikzaki Pokaż wiadomość
Co do lewatywy to nie wiem czy u nas jest robiona, muszę się popytać ale już teraz wiem na bank że jak nie kupka mi wyskoczy to hemorojdek na pewno

Ale wiem za to że zakłada cewnik i tego sie najbardziej obawiam bo słyszałam ze to dla cewki moczowej nie jest najlepsze a ja już tyle miałam z nią problemów....kurczę nie wiem czy uda mi się zaprotestować.
a nie możesz Pana H. zaleczyć jakoś do porodu? kurcze współczuje Ci, choć mi przez pesar tez nie jest lekko w toalecie..
Cytat:
po pierwsze zapomniałam pogratulować zdjęcia aparatu tez nosiłam i górę i dół

a poród to przecież nie trwa 1 godz więc zdążymy dojechac u mnie na sr mówili, że od odejścia wód mamy w zalezności: 6 godzin jak wody są czyste, do 4 godz jak wody są zielone. Jeżeli najpierw są skurcze a wody nie odeszły to jechać dopiero wteedy, kiedy skurcze są regularne co 3-5 minut i trwają 1,5 - 2 godz. Wcześniej mamy zostać w domu
Stary 2011-11-02, 21:13   #1464
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Cytat:
dlatego ja dzisiaj podsumowałam co mieć musze i wolę kupic mniej rzeczy dla małej ale lepsze

a nie możesz Pana H. zaleczyć jakoś do porodu? kurcze współczuje Ci, choć mi przez pesar tez nie jest lekko w toalecie..

po pierwsze zapomniałam pogratulować zdjęcia aparatu tez nosiłam i górę i dół

a poród to przecież nie trwa 1 godz więc zdążymy dojechac u mnie na sr mówili, że od odejścia wód mamy w zalezności: 6 godzin jak wody są czyste, do 4 godz jak wody są zielone. Jeżeli najpierw są skurcze a wody nie odeszły to jechać dopiero wteedy, kiedy skurcze są regularne co 3-5 minut i trwają 1,5 - 2 godz. Wcześniej mamy zostać w domu
wiesz, z tym porodem to ja bym się nie upierała ze musi trwac tyle i tyle... słyszałam o róznych przypadkach od znajomych ktorzy pracują w służbie zdrowia...sama miałam do czynienia z kilkoma rodzącymi... z niektórych tak dzieci wyskakują, ze sobie nie wyobrazasz
jak to na studiach mowili "w medycynie jak w kinie"

a co do aparatu to ja dół jeszcze mam...ale orto dzis powiedziała, ze postaramy się na początku stycznia go zdjąć.
Stary 2011-11-02, 21:16   #1465
n1kotynka
Zadomowienie

ja wiem, ale nie ma co szaleć, że będzie jak w filmie i urodzimy w samochodzie ja tam bede w domu tak długo jak się da, choc mi lekarz mówił, że jak teraz mi się szyjka szybko skraca to poród raczej będzie z tych krótszych

a aparat to domyśliłam się, że jeszcze dół nosisz retencyjny? trzeba niestety bo zęby krzywią się z powrotem
Stary 2011-11-02, 21:17   #1466
magda1804
Rozeznanie

Ojojoj teraz to tak groznie zabrzmialo ja tam nie mialam nic strasznego naprawde jakies zwykle otarcia, no moze troche glebsze. A tak przyznam sie Wam szczerze, po cichu, ze od urodzenia jedna z moich warg mniejszych wyglądala jakby byla naderwana, poprostu miala taki dziwny ksztalt i pani, ktora mnie szyla chyba myslala, ze to z powodu porodu no wlasnie i tez uwazam, ze dzieki temu, ze nie mialam naciecia szybko doszlam do siebie. O 17:20h urodzilam o 24h wypuscili mnie do domu i normalnie funkcjonowalam. Pamietam jak nastepnego dnia od rana krzatalam sie po domu, fakt- zgieta w pół, ale chodzilam. Jedyne co mnie meczylo to brak wyproznienia przez 2dni. Miesnie brzucha dwa dni po porodzie sa tak zwiotczale, ze przy napinaniu jest uczucie jakby ich wogole nie bylo. A i pipka bolala mnie jakby ktos tam kopal, taka opuchnieta. To co moge Wam powiedziec o swoich wspomnieniach. Ponoc połóg trwa 6 tyg i tyle z seksem trzeba odczekac, u mnie połóg skończył sie bardzo szybko

04.01.2012r.

Edytowane przez magda1804
Czas edycji: 2011-11-02 o 21:20
Stary 2011-11-02, 21:18   #1467
kasikzaki
Zadomowienie

Cytat:
Ostatnio miałam spokuj a 2 dni temu znowu zaczął dokuczać. Stosuję maść ausculan i ona pomaga bo dzisiaj jest już lepiej ale wiadomo, przy takim parciu porodowym to wszystko zacznie się od początku niestety

Kurcze jeszcze jak bym miała pesar to już wogóle nie wiem jak bym funkcjonowałą w tych sprawach, nie wiedziałam ze to ma jakiś wpływ....łączę się razem z Tobą
Stary 2011-11-02, 21:19   #1468
MartuNiunia87
Rozeznanie

Eureka! nadrobiłam... wczoraj ledwo co nie weszłam bo na cmentarzu byliśmy i u rodzinki jeszcze, dziś troszkę pozałatwiałam i weszłam dopiero wieczorkiem a tu jeeeeeeeeeeee 6str do nadrobienia no ładnie

A więc tak:

Cytat:
*Agatek*
Dziewczyny tak szukam i szukam wózka i chyba znalazłam! Wózek 2w1 - co myślicie? Cena w miarę, i ma: przekładaną rączkę, skrętne kółka, gondola- 15 kg, spacerówka 14 kg. Bardzo mi się podoba
Jak dla mnie ok. sama go oglądałam, ale w wersji 3w1 i uważam, że dobry wybór, a za tą cenę ja bym się nie zastanawiała, skoro za używany chciałaś dać tylko 200zł mniej

Cytat:
Zoskasamoska
No i jak zwykle w domu rozgorzała się dyskusja na temat ślubu i chrztu. Ojciec przyjechal na kilka dni i sie dowiedzial, ze nie bedzie slubu i nie umie sie z tym pogodzic. Tz on nic nie mowi tylko patrzy ukosem na mnie i mysli jaka to ma grzeszna córkę. A i dowiedział się, że chrzest będzie trzeba u księdza na pewno kupić za wielką kasę i mu po prostu jest wstyd za córke . Katolik się znalazł, wnerwia mnie to strasznie, jestem dorosła, nie bede tu mieszkac, a wtyka nos w nie swoje tak na prawde sprawy.

Wstydzi się do tego stopnia swojej córki, że na cmentarz nie chce iść, bo tam pełno znajomych i zaczną go wypytywac o ślub,o dziecko..

Tak szargam ojcowskie nazwisko..
Ojjj, kobieto, umrzesz z przejęcia jedna rada – OLEJ TO WSZYSTKO SIKIEM PROSTYM TO TWOJE ŻYCIE!! Wiem co czujesz, jak moja mama dowiedziała się o mojej ciąży (tej pierwszej z synusiem jak miałam 19 lat) to też się nasłuchałam, że się zeszmaciłam (no coment – pozwolicie), że tak szybko, że życie marnuję, że tak szybko, że jak by to było w innej sytuacji to by się o jakimś ślubie pomyślało (helloł – to chyba ja powinnam, a nie „by się pomyślało) itd. Itp. Acha i żebym sobie nie myślała, że ona zamierza się przeze mnie wstydzić, że co ludzie powiedzą itd… pomijając fakt, że teraz to jej wielce kochany wnusio i w ogóle udaje jakby zapomniała jakie cyrki odstawiała wtedy… ale wiesz co ja zrobiłam?? – OLAŁAM TO! Gdybym miała przejmować się każdym fochem i akcjami to myślę, że była bym teraz chora, siwa i na psychotropach… Więc olej to a jak patrzy na Ciebie krzywo to Ty też tak samo patrz na niego – niech też poczuje, że taki super to nie jest skoro się własnej córeczki wstydzi tylko dla tego, że ważne jest „co ludzie powiedzą” (sorki jeśli uraziłam, bo to twój Tata, nie miałam tego na celu )

Cytat:
Ci moi wredni sąsiedzi przechodzili wczoraj obok nas, a ta stara baba spojrzała na brzuch i zaczęła się smiac, ale na tyle sie usmiała by było ją słychać, no myślałam , ze trzasnę ją w ten durny łeb. To nie jest miłe, ani trochę..
To jest taka świeta, slaska rodzina, która co niedziele rodzinnie do kościółka pod rączkę z mężem i z dziećmi i pomyśleć, że mam okno na ich dom, bo mieszkaja od razu za płotem, wrrr.

Taaa ludzie uwielbiają mieć wiele do powiedzenia w szególności na temat innych bo o sobie to przecież nie powiedzą! A nie jedna z tych starych pierdzieli z brzuchem waliła do ołtarza „bo to wstyd” tylko, że tych czasów nawet prehistoria nie pamięta więc teraz udają święto(je)bliwe…. Ach… jak masz okno na ich okno… kup dubeltówkę i jak któraś wystawi swój ciekawski dziób, to wiesz – zaraz im się odechce..

Cytat:
eliza1984
Hej mamutki
Dzis mąż odebrał z apteki podpaski 2 opak poporodowe(matko jakie one wielkie i grube
),majtki jednorazowe,wkłady do fridy bo dostane od siostry bo juz dla synka nie używa ,szczotkę z grzebieniem canpola i zestaw nozyczki,cążki i pilniczek tyż canpola czytałam bardzo dobre opinie o nich.Jeszcze muszę zamówić trochę rzeczy ale to musze sobie zrobić listę.Przydao by się też kupić jakieś leki dla dzidziusia w razie czego ale nie wiem jakie.
Generalnie nie ma chyba leków, dla dzieci, które kupuje się już teraz tak „na wypadek” czy „na zapas”. Najlepiej aby w ogóle się nie przydały J ale jeśli już mówimy o rzeczach „lekopodobnych” to ja z tego co pamiętam to było tak:

Na gorączkę – w pierwszych dniach życia i miesiącach nie powinno się podawać doustnych środków na gorączkę, jeśli już to czopki, ale z nimi to też nie tak hop siup, ja kupiłam nasze pierwsze czopki na gorączkę po pierwszych szczepieniach synka – takie jak doradziła nam wtedy lekarka (w razie gorączki poszczepiennej), można też na 1 wizycie w przychodni, lub jak przyjdzie położna zapytać czy i co w razie gorączki podać dziecku.

Na katar- sól fizjologiczna lub woda morska + Nose Frida

Do przemywania oczek- sól fizjologiczna

Do pępka – kiedyś spirytus, obecnie – Octenisept w sprayu

Na brzuszek – różnie jedni polecają Esspumisan inni coś innego, ja przy synku nie miałam nic, a był dzieckiem butelkowym od początku, jedyne co stosowałam to OLEJEK KMINKOWY (taki bez alkoholu) – nie podaje się tego dziecku do buzi tylko kilka kropel na palce i smaruje się w około pępuszka – lekko masuje, potem zakrywa się brzuszek ubrankiem i można jeszcze położyć ciepłą pieluszkę tetrową – po chwili dzieciaczek zaczyna pierdziochać i ból brzuszka mija J - to jest sposób mojej prababci i skutkuje J

Co do witamin – dostaniesz rozpiskę po wyjściu ze szpitala, jak wychodziłam z synusiem to lekarka wbiła mu w książeczkę tak:

Cebionmulti 1x5kropel /dziennie
Vigantol 1x1kropla/ dziennie
Vita K 1x1kropla/ dziennie (od 2 tygodnia do 3 miesiąca życia)

Ale to się zmienia i jest ustalane dla każdego dziecka i przez każdego lekarza wg. Najnowszych na dany czas ustaleń

Na pupę- różnie, ja miałam Bepanthen ( fajnie nadaje się na sutki), miłam Alantan, Sudocrem, Krem z rumiankiem i cynkiem z Rossmana, Penaten Krem, Krem przeciw odpażeniom z Hipp, stosowałam je zamiennie i w różnych okresach czasu, żeby skóra malucha się nie „przyzwyczaiła” za bardzo do 1 kremu

Na mega suchą skórę (którą synek ma do dziś) – płyn do kąpieli i emulsja do smarowania Emolium

Na wielką ciemieniuchę (z którą nie jeden stoczyliśmy bój) – szampon do włosków Emolium

Do buźki – w razie afty czy pleśniawki – Aftin ( mi lekarka kazała stosować nawet zapobiegawczo bo mały kochał smoczka!) no i nie zaszkodzi przy małym dziecku mieć wodny roztwór fioletu J

Cytat:
enjoye
Hej dziewczyny,miałyście już wizytę u lekarza internisty? Mi ginekolog powiedział, żebym poszła właśnie do lekarza rodzinnego, tylko nie wiem jak taka wizyta wygląda :P
W obecnej ciąży jeszcze nie, ale w pierwszej miałam, nie zrobili mi nic oprócz tego, że wysłała mnie na EKG i potem wpisała to do karty ciąży, a wynik kazała dołączyć do wszystkich jakie się zbiera podczas ciąży

Cytat:
neska22
kurcze ja własnie tego się boję gorzej niz bólu.... ;/ no i własnie podobno teraz w wielu szpitalach nie robi się lewatywy. plus taki, ze mozna smemu zrobic... tylko trzeba zdążyc...
W moim szpitalu robi się jeśli pacjentka się zgodzi tak samo z goleniem krocza – ogolą ci jeśli się zgodzisz, nawet przy nacinaniu…
Ja miałam lewatywę – zresztą położna sama mi powiedziała, że mogę się nie zgodzić, ale lepiej i dla mnie i przede wszystkim dla dziecka jednak ją zrobić, pyzatym lewatywa pomaga przy Skórczach - pospiesza macicę czy coś tam - generalnie to na pewno ulga jak tak raz na czas porządnie się wyczyścić :P :P Bo przecież tu nie chodzi tylko o to, że ja się mogę głupio czuć, czy dla nich to nieprzyjemne będzie (z tego co pamiętam było mi podczas trwania porodu i bóli wsio jedno co zemną się dzieje więc tym bardziej z lekarzem i położną) tu chodzi o dziecko, jeśli dziecko urodzi się w kale istniej ryzyko jakiegoś zakażenia czy innego dziadostwa, bo kupa nie tylko śmierdzi i nie wygląda, ale też jest siedliskiem mnóstwa bakterii!

Cytat:
Haniula
anabelita gdyby co to zadzwonić mozna po karetke Ja tez mam dobrze ponad 30km do szpitala i sie troche obawiam, tymbardziej ze moja mama mnie ciagle straszy ze ona nie miała bóli tylko wody odeszły sruu i raz dwa urodziła, wiec w obu ciązach tylko karetka.
Mnie też do 1 porodu zabrali karetką... ale jak to jest z tym gdzie jaka karetka wiezie to nie wiem - u mnie w mieście jest tylko 1 szpital położniczy, po za tym z tego co wiem to karetka wiezie do najbliższego po prostu i już - bynajmniej jeśli coś się już dzieje (daleko rozwinięty poród, czy tak jak u mnie było - nagły skok ciśnienia)

Nooooo to by było z cytowania chyba wszystko a teraz się pochwalę, dziś wylicytowałam dla małej naszej modelki taki dresik teraz czekam aż przyjdzie, żeby porównać to co napisane na aukcji z rzeczywistością
Sakramentalne TAK - 11.06.2011
Martynka- 23.02.2012

...Jeśli myślisz, ze wiesz wszystko to znaczy, że tak naprawdę nie wiesz nic...

Edytowane przez MartuNiunia87
Czas edycji: 2011-11-02 o 21:27
MartuNiunia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-02, 21:20   #1469
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Cytat:
ja wiem, ale nie ma co szaleć, że będzie jak w filmie i urodzimy w samochodzie ja tam bede w domu tak długo jak się da, choc mi lekarz mówił, że jak teraz mi się szyjka szybko skraca to poród raczej będzie z tych krótszych

a aparat to domyśliłam się, że jeszcze dół nosisz retencyjny? trzeba niestety bo zęby krzywią się z powrotem
no mam retencyjny... blee chyba bardziej uciążliwy od stałego. mam nosic albo na noc albo 6 godzin dziennie...
tylko, ze ja nie noszę aparatu z powodu krzywych zębów. ja miałam je nasuwane. bo u góry w ogole nie wyrosły mi trojki (tak juz mam-nie miałam zawiązków zebów) i mi się reszta zebow przesunela i luka została- za mala zeby wstawic zeby a za duza zeby nic nie robic...
na dole musialam miec usuniete obie 6. i tez trzeba bylo nasunąć...
Stary 2011-11-02, 21:30   #1470
magda1804
Rozeznanie

Agatek doczytałam, ze wkońcu brzuszek wyskoczył to co jakieś nowe zdjęcia do klubiku?

---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ----------

Neska za aparat

04.01.2012r.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości