![]() |
#3631 |
Raczkowanie
|
Dot.: BEZROBOTNI łączmy się część 3
Tez jestem tego zdania, jeżeli czegoś nie potrzebuję, baa nawet nie przyjdzie mi na myśl, że mogłabym tego potrzebować to nie kupię i już. I nawet najlepsza oferta mnie nie przekona. Począwszy od przejścia z karty na abonament, po pasek do spodni które akurat kupuje, czy pastę do butów. Może to wynikać z faktu, że zawsze tysiąc razy się zastanowię zanim coś kupię. Jeżeli ktoś się za bardzo nie liczy z pieniędzmi - tzn ma ich na tyle, że zakup kilku rzeczy które w danej chwili wydają mu się atrakcyjne - nie nadszarpnie budżetu - owszem, pewnie się skusi.
Pracując zauważyłam pewną prawidłowość, mianowicie mężczyznom łatwiej coś "wcisnąć" ![]() ![]() ![]() Wszystko też zależy od charakteru, kilka lat temu, jak się dzwoniło do kogoś z ofertą, to człowiek czuł się ważny, doceniany i często-gęsto godził się na oferowaną usługę czy produkt. Teraz odbierane jest to wręcz jak nękanie. ![]()
#3632 |
Zakorzenienie
|
Cała sprzedaż pościeli wełnianej opiera sie na wciskaniu emerytom, ze dzięki spaniu w takich luksusach zaoszczedza na lekach. No weźcie powiedzcie jakiejś babci, żeby kupiła kołdre za 3 tys. Popukałaby sie w głowę, ze to jej całe 4 renty, a ona może sobie kupić dobra kołdre za 100 zł. Ale na pokazach tłumacza, ze jednak warto i staruszki mimo wszystko kupują na raty
![]() Dziś widziałam w PUPie ofertę pracy- kelnerka+recepcjonistka w klubie/restauracji w godz. 10-21 ![]() Powiedzcie mi, czy zawsze piszecie list motywacyjny? Np. jak same składacie do sklepu?
#3633 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Choć wiadomo będą chciały wywalą do kosza.
Edytowane przez zabciajs Czas edycji: 2011-11-03 o 17:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3634 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3635 |
Zakorzenienie
|
Pewnie spotkałyście się z Panami, którzy zaczepiają na ulicy i próbują sprzedać "zapachy w promocji" 2 w cenie 1.
Raz się na to nabrałam, ale to było kilka lat temu, więc sobie wybaczam. Jakiś czas temu znowu mnie ktoś zahaczył z taką propozycją. Najpierw kazał mi powąchać kilka zapachów, powąchałam i stwierdzam: i co będzie mi Pan chciał je sprzedać. Koleś mówi, że nie, ale żebym powiedziała, które mi się podobają. Mówię, że żaden z tych zapachów mi nie odpowiada. A on mi za chwilę i tak proponuję kupno. ---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ---------- To prawda. Chociaż raz wparowałam do sklepu, bo przyuważyłam fajną bielizną, za ladą, okazało się, stał facet. Kompleks małego biustu i zdradzenie się przed ekspedientem z rozmiarem, odwiodły mnie od zakupu..
#3636 |
Raczkowanie
|
ja unikam sklepow z odzieza damska, gdzie sprzedaja faceci:/ co innego sklep z agd itp.
#3637 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3638 |
Raczkowanie
|
I nie zadzwonili ... wiec nie dostałam tej pracy ;(
Nawet na pomoc w aptece widocznie się nie nadaje ;( |
![]() ![]() |
![]() |
#3639 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3640 |
Raczkowanie
|
od 3 lat sobie tak powtarzam ...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3641 |
BAN stały
|
Jestem od 2 tygodni w Polsce,wczesniej mieszkałam w Holandii z chłopakiem ale straciłam tam prace siedziałam w Holandii 4 miesiące bez pracy,i postanowiłam wrócić,wysłałam kilka CV,byłam u pośrednika żeby iść na produkcje ale kazali czekać na telefon no i na razie cisza,a ja czekać nie mogę bo na 10 grudnia muszę kolejne pieniądze rodzica dać na życie,nie wiem z kad wezmę,będę musiała od TZ pożyczać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3642 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- no nie wiem, mnie ciezko przekonac, jestem ostrozna na takie nagabywanie, moze dlatego ciezko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3643 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wybrałam sklep, bo miałam wtedy serie zabiegów na kręgosłup i nie chciałam go przeciążać i co? Odmówiłam kobiecie w hotelu żeby szukała sobie kogoś nowego(była mną podobno zachwycona) i w sklepie przepracowałam 2 miesiące i koleś zamknął... Nie szło mu od lat,a akurat wtedy podjął taką decyzje:/ Czesto mi się dawniej zdarzało (w sensie takich praca chwilowych), że jedna była nie pewna a w drugiej trzeba było dać odpowiedź.
![]() ![]() |
![]() |
#3644 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
![]() Pisałaś w postach wcześniej, że co miesiąc dajesz rodzicom pieniądze "na życie". Nie oceniam tego, bo każdy rodzice są inni, i mają inne poglądy na życie i wychowywanie dzieci. Chodzi mi o to, jak twoi rodzice motywują to twoje comiesięczne dawanie im pieniędzy. Pisałaś, że byłaś za granicą, więc z nimi nie mieszkałaś, nie "wypalałaś" prądu, nie jadłaś za ich kasę, więc mnie to zwyczajnie dziwi. Inaczej, gdybyś "żyła na ich garnuszku". Rozumiem jeżeli są w trudnej sytuacji materialnej. To zmienia postać rzeczy. Jak nie chcesz, nie musisz odpowiadać. ![]()
![]() |
#3645 |
Strzelaj lub emigruj!
|
Do mnie mieli oddzwonić do piątku, więc na 99% nie dostanę tej pracy....
![]() ![]()
![]() |
#3646 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3647 | |
BAN stały
|
Cytat:
Teraz z nimi mieszkam od 2 tygodni,może cos wczesniej zle napisałam nie muszę im dawać pieniędzy jak byłam za granica ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3648 |
Strzelaj lub emigruj!
|
Dziewczyny, ponawiam pytanie: jak napisać maila do firmy a propos rozmowy kwalifikacyjnej? Może być tak:" Dzień Dobry! 4 października byłam u Państwa na rozmowie ws pracy. Chciałabym się dowiedzieć o wynik rozmowy." ???
![]()
#3649 |
Zakorzenienie
|
Nie pisz. Oleją Cię. Zadzwoń. Zapytaj czy proces rekruratycyjny na stanowisko XYZ został już zakończony i z jakim wynikiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3650 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
A myślisz, że ma to w ogóle sens skoro proces rekrutacji zakończył się z dniem 20 października. Złapałam mega doła. Nic nie wyniknęło z przedwczorajszej rozmowy. Oczywiście teraz wiecznie analizuję, co powiedziałam nie tak, czy może jakbym nie odpowiadała na pytania dotyczące mojego życia prywatnego to bym tą pracę dostała, czy może wpływ miało to, że wg. rekrutera spóźniłam się 1 minutę... ![]()
![]() |
#3651 |
Zakorzenienie
|
Nie łamcie się, bo ja często nawet w poważnych firmach miałam coś takiego, że obiecywali telefon w dany dzień. Nie dzwonili i też już traciłam nadzieje...
A okazywało się, że cały proces trwał dłużej i dzwonili dopiero dzień lub nawet kilka dni później, kiedy ja już byłam przekonana, że ''pozamiatane''. Także trzeba mieć nadzieje ![]() Ja prace znalazłam w miesiąc. Nie są to kokosy, dojeżdżam 40 km, nie ma mnie cały dzień w domu, ale mam kontakt z ludźmi, poczucie, że coś robię, jakiś cel w życiu. Wierzę, że znajdę lepszą pracę, ale na chwilę obecną jest OK. W każdym razie mogło być gorzej ![]() ![]() Czytam Was od dawna i z przykrością stwierdzam, że wiele z Was czasami wynajduje idiotyczne powody, dla których nie możecie znaleźć pracy. Ja ogólnie uważam, że jeśli komuś zależy i MUSI pracować to skusi się nawet na pracę w CALL CENTER (to była moja ostateczność). Na pewno wygląda to lepiej w CV, niż kilka lat bezrobocia... Moim zdaniem dość łatwo znaleźć pracę w supermarketach, w call center, jako sprzątaczka, czy gdzieś na hali przy produkcji. Nikt nie marzy o takiej pracy, ale ktoś tam pracować musi ![]() Czytałam, że kilka z Was nie ma dużego doświadczenia. Tym bardziej nie rozumiem, czemu nie rzucacie się na pracę, którą łatwo zdobyć, żeby zaczepić się na jakiś czas, w jednym miejscu, żeby mieć co wpisać w CV, pokazać, że w ogóle umiecie pracować dłużej w jednej firmie... Nie zatrudniłabym osoby z dużymi lukami w CV - chyba, że to były typowo przerwy na wychowanie dzieci. Ja byłam tylko miesiąc na bezrobociu, ale rozesłałam wtedy około stu CV, codziennie siedziałam na necie i po kilka godzin szukałam ofert pracy. Jeździłam na testy i rozmowy. Po miesiącu miałam już lekkie załamanie i było mi już wszystko jedno, czyli wzięłabym każdą zaoferowaną pracę ![]() Najważniejsze, żeby też Wasi znajomi wiedzieli, że szukacie pracy. Mi dużo osób podpowiadało, gdzie jest nabór, podsyłali linki do ofert i przede wszystkim wspierali. Z tego co już doświadczyłam uważam, że nie ma co liczyć na Urzędy Pracy, bo nie oferują praktycznie nic. Nie ma się co łudzić, tylko pukać do wszelkich możliwych drzwi. Jak wyrzucają drzwiami, to wracać oknem. Tak, tak - wysyłałam CV po kilka razy na te same ogłoszenia, bo często tak było, że po kilku dniach znowu się pojawiały. Wiem, że teraz może mi się łatwo o tym pisać, ale wkurza mnie to, że piszecie, że nie ma pracy. Moim zdaniem jest, tylko trzeba słać CV z uporem maniaka, aż w końcu nastąpi ten właściwy moment ![]()
![]() |
#3652 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#3653 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
Miej wyj...ane a bedzie ci dane ![]() Edytowane przez paraqua Czas edycji: 2011-11-04 o 20:42 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3654 |
Wtajemniczenie
|
Poza tym wszędzie potrzebują głównie studentów
![]()
![]() |
#3655 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() za konstruktywną wypowiedź. Taka których powinno tu być więcej. I mówie z perspektywy osoby bezrobotnej Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3656 |
Strzelaj lub emigruj!
|
No u mnie już na pewno nie będzie telefonu, bo koleżanka mi mówiła, że widziała 2 dziewczyny w tym sklepie
![]() Napiszę im maila, może mi dopiszą, chociaż po miesiącu to jak jedna na milion, że mnie przyjmą...
#3657 |
Zakorzenienie
|
Co racja to racja - albo student albo niepełnosprawny.
Ja z kolei - dwie rozmowy w poniedziałek - ale przeciwności losu - problem z zębem, opucnieta jestem a do dentysty dopiero w czwartek. Póki co okłady z lodu i smaruję żelem, no i musze wykombinowac jak to zamaskować. A w jednej firmie cięzko sie dostać, ale bym chciała, druga to staż plus szkolenie komputerowe - taki projekt u mnie w mieście - i tu myslę, że szanse większe. Co do supermarketów, sklepów, księgarń - tam też aplikuje tylko odzewu nie ma nigdy. |
![]() ![]() |
![]() |
#3658 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, że tak zapytam... jakie macie wykształcenie i jakie umiejętności (języki, prawo jazdy, obsługa komputera)?
A może problem jest w tym, że wasze CV nie jest atrakcyjne? Skończcie z mitem CV na 1 stronę!!! Od dwóch tygodni mam tytuł magistra (czyli ledwie skończone studia) a moje CV ma 3 strony. Wszystko jest przejżycie opisane, kierunek studiów, specjalności, praktyki i staże w raz z zakresem obowiązków jaki tam miałam (a to zajmuje miejsce), wypisane ciekawe zainteresowania. Zainteresowania wbrew pozorom to ważny punkt w CV. Nie można pisać "sport, muzyka, książki". Napiszcie jaki sport, jakie książki (moje zainteresowania jakie mam w CV to: język czeski i kultura Czech, wędrówki górskie, proza Hrabala, kryminały). na 70% rozmów jakie miałam do tej pory padało pytanie "a dlaczego czeski?" albo "kryminały? filmy czy książki?". Zadbajcie też o szatę graficzną. Użyjcie kolorów (stonowanych, ja np. mam beżowe dodatki, typu tło dla sekcji), czcionka też jest bardzo ważna (najlepiej bezszeryfowe czyli Times New Roman odpada, mile widziane Verdana, Calibri, Helvetica itp.) Zdjęcie także jest ważne. Dobrze by było kolorowe i żebyśmy byli na nim uśmiechnięci. Nie musi być dyplomowe, legitymacyjne. Nawet nie powinno. Wiadomo nie może być też zdjęciem z imprezy, ale prosty, uśmiechnięty portret bylby idealny. Tak aby potencjalny pracodawca mógł zobaczyć osobę taką jaką będzie mógł widywać na codzień. Szata graficzna jest bardzo ważna. Pozwoli wyróżnić twoje CV z tłumu setek, przeciętnych, mdłych życiorysów. Przykuje uwagę. A poza tym trzymajcie kciuki. Postanowiłam powalczyć trochę o marzenia. Znalazłam świetne ogłoszenie (na polskiej stronie) do pracy, która bardzo mnie interesuje i jest zgodna z moim wykształceniem w malowniczym miasteczku na południu Czech. W weekend przygotuję dokumenty i w poniedziałek je wyślę. Chcą CV i LM po polsku i angielsku (bo takich języków wymagają, o czeskim nie piszą) ale myślicie, że warto też czeską wersję dołączyć? Edytowane przez Miss Saeki Czas edycji: 2011-11-04 o 22:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#3659 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A co do zainteresowań to mam wpisane wędrówki górskie i to zawsze, ale to zawsze mam pytania do tego: gdzie pani była? jakie góry uważa pani za lepsze? etc etc |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3660 |
BAN stały
|
jo to myslim chlape ze stejny polsky cesky a anglicky. vis co, do picy, na panaka idemy spolu a to cv jse dej do prdela, zitra pomyslimy spolu co to bude. dnes patek tak na panaka vole !
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:00.