Apetyt mamy bez miary, naszym Brzuszkom dogadzamy! marcowo-kwietniowe mamuśki 2012 - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-04, 12:03   #3931
rybka13
Zakorzenienie

Dot.: Apetyt mamy bez miary, naszym Brzuszkom dogadzamy! marcowo-kwietniowe mamuśki 2

Cytat:
Napisane przez Gizmiatko Pokaż wiadomość
takie zasiwadczenie jest wydawane nawte i w 8 tc(jesli od poczatku ciazy jestes na chorobowym) , zaklad pracy nie wydaje urlopu macierzysnkiego tylko dzieki zaswiadczeniu -troche sie pomylio tobie ;]
zasiwadczenie o ciazy donosisz i to do 10 tc zeby :
a)miec becikowe bo w 2012 zminily sie zasady przyznawania
b)zebys miala wyplacane 100% w razie L4 a nie 80% jak w przypadku zywklego ;]

Urlop macieryzsnki udziela gdy :
a)napiszesz podanie do szefa/szefowej o urlop tj 20 tc obowiazkowe w tym roku panstwo daja dodatkowe 2 tygodnie w 2011 skolei w 2012 bedzie ich w sumie 4 wiec piszesz na 24 tygodnie
b)w ciagu 7 dni od urodzenia dziecka dostarczasz wypis, zasiwadczenie ze szpitala,ze urodizlas dziecko, i ze mozesz isc na urlop macierzysnki (w szpitlau tez daja zaswiadczenie do ubiegania sie o becikowe)

to tak w skrocie ;]

nie wiem dlaczego twojemu mezowi karza doniesc zasiwadczenie o ciazy ? skoro to ty w niej jestes a nie on - chyba ze on chce wziasc tzw tacierzysnki ;] do zakladu pracy tatusia donosi sie akt urodzenia i wypis ze spzitala i ewentualne L4 jelsi mialas cc, wtedy na twoja prosbe lekarz wypisujacy ze spzitala moze dac L4 (14 dni)tatusiowi zeby opiekowal sie dzieckiem - bo ty bedziesz dochodzic do siebie ;] z tego co wiem po sn mozna miec do 7 dni takiego l4

Widze ze tu tematy wozkow, probek i wsyztskiego ;] troche was podczytuje jak starczy mi czasu i nie doskierwa mi bol za bardzo ;]

ja dzis mam usg te 3/4D i sie boje czy wsio ok i czy faktycznie w bruszku mieszka IGa czy moze Kajetan ;]
Gizmiatko nic mi się nie pomyliło Mieszkam w Anglii i mówię jak jest tu, w PL widocznie jest inaczej, ja w to nie wnikam. A tacie w Anglii należy sie na urodzenie dziecka całe 14 dni i to nie jest L4, a urlop "tacierzyński". Zaświadczenie musi donieść w 21-25tc, a żaden lekarz ani położna nie wystawi takiego zaświadczenia do 21 tyg, sama mi to powiedziała. Mogą wystawić jakiś zastępczy papierek, ale to nie to samo. Zaświadczenie do pracy męża to nie żadna bzdura a fakt tak samo jak dostarczenie zaświadczenia przez kobietę ciężarną (tu czasem wymagają a czasem nie, nie ma nic do rzeczy że się jest na zwolnieniu lekarskim). I jak widać nie tylko u mnie są takie wymogi bo jest więcej takich dziewczyn.

Aguska uczciliście wczoraj kolacyjką stuprocentowego synka?
rybka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 12:04   #3932
emigra
Zakorzenienie

Dot.: Apetyt mamy bez miary, naszym Brzuszkom dogadzamy! marcowo-kwietniowe mamuśki 2

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
Hej

Wiem, ze bede miala troche nadrabiania, ale zaraz to zrobie. Nie zdalam wczoraj relacji z usg polowkowego, bo wrocilismy wieczorem, a potem maz zajal komputer.

A wiec po usg polowkowym okazuje sie, ze na 100% synek
Zmienila sie tylko data porodu z 23 marca na 14 marca (wiec mam juz trzy daty ale i tak wyjdzie kiedy zechce)
Słonko nasze jest zdrowe, nie ma zadnych wad, serduszko zdrowiutkie, nie ma wodoglowia, rozczepu warg itd...
Wierzgal niezle w brzuszku (czulam i na raz widzialam na ekranie co tam wyprawia)
Typowo jak facet, podkladal raczki pod glowke.
Zdjecia wrzucilam na maila z opisem

Filipek jak zobaczyl dzidzie (bo mamy nagranie na plycie), stwierdzil, ze to krokodyl

I teraz ide nadrabiac, bo jestem bardzo ciekawa co u Was po wizytach

A ja bylam na specerze i zakupach z kolezanka, przeszlysmy chyba z 5 km i dobrze, bo ja tylko rosne to troche ruchu mi sie przyda, ostatnio tak po 2-3 razy chodzimy
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 12:06   #3933
engela
Raczkowanie

koniakonia
Mam pytanko te 2 tyg. tacierzyńskiego należą się bez względu na to czy my bierzemy macierzyński?
Czy to skraca nasz urlop o te 2 tyg.?
engela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 12:07   #3934
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adaikaka Pokaż wiadomość
z tego co wiem zaświadczenie donosi się do pracy i trzeba to zrobić jak tylko lekarz potwierdzi ciązę...

---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ----------

ale pierwsze 31 dni wypłaca Ci pracodawca...
nie wiem... Mi szefowa powiedziała, że muszę jej przynieść zaświadczenie
Od pewnego czasu niektórzy lekarze nie chcą wpisywać B na zwolnieniach , mówię tu głównie o lekarzach innych specjalizacji niż ginekolog, coś tam się w przepisach niby zmieniło.
Moja koleżanka donosiła zaświadczenie o ciąży, bo nie miała wpisanego kodu, a mój zaklada pracy przelewa pieniądze za L4 od siebie i potem się z ZUSem rozlicza i na tej podstawie ZUS mu 100% zwróci , więc tego pilnują ( tak chyba w zakładach pracy zatrudniających powyżej 50 osob lub 100 < nie pamietam )
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 12:10   #3935
rybka13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Przecież prawie 100% społeczeństwa nie zna swojej grupy krwi Mój dziadek jak miał jakieś operacje czy coś, przed każdą musiał robić badanie na grupę (co też uważam za bzdurę, bo grupa krwi nie zmienia się).
I przez cały czas zastanawiałam się, po co komuś przy moim porodzie byłaby potrzebna krew męża
karolca grupa krwi się nie zmienia, ale podobno zmienia się skład krwi, nie wiem jak to wyjaśnić, nie znam się na fachowym języku Moja mama miała niedawno operacje i robili jej badania, nie długo będzie miała kolejną operację i znów musi powtarzać z tą krwią, lekarz tak jej właśnie tłumaczył, że chodzi o zawartość różnych "składników" w tej krwi, a grupa to przy okazji.
Stary 2011-11-04, 12:12   #3936
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
Hej dawno mnie nie było już nawet zauważyłam że jestem jako "zaginiona mama". teraz spróbuje być na bieżąco. Wiecie miałam trochę zawirowań w związku z pracą - a raczej jej zakończeniem...
Tak więc ze względu na ciąże nie przedłużyli mi umowę i jestem teraz na bezrobociu.

A teraz trochę o dzidziusiu Lekarz wyznaczył jednak termin na 20 kwietnia (proszę o zmianę). Dzidziuś rośnie i rozwija się prawidłowo. Byliśmy z męzem ok 2 tyg. temu na USG - mina mego faceta jak zobaczył dzidzie bezcenna i ten tekst z niedowierzaniem "a on się tam rusza??"
Pod koniec listopada idziemy na USG prenatalne może da Nam zdjęcie to się pochwalę bo teraz nie dał.

Ogólnie czuję się dobrze ale zdarza mi się przy długim staniu zemdleć. Dlatego odpuszczam sobie kościół.

Tak w ogóle jak robicie żurek?? bo ja wczoraj zrobiłam i wyszedł mi trochę wodnisty ;/
Dobrze ze u was wszystko ok
Odnosnie zurku: ja robie tak: gotuje jakas wedzonke z lisciami laurowymi i zielem angielskim, jak mam to tez z grzybkami. Potem jak miesko jest miekkie wyciagam.
Dodaje warzywa: marchew, pietruszke i seler w cieniutkie polplasterki i zaraz dodaje ziemniaki w kostke. Sole. Pieczarki w plastry i cebule w paski podsmazam na patelni i potem dodaje do zupy. Zalewam zurkiem lub barszczem i dodaje slodka smietane. Moj maz jeszcze na poczatku z warzywami dodaje jakas kaszke drobna i ona jeszcze bardziej zageszcza. Ale zawsze mozna przed zalaniem smietana zagescic troszke maka.
Cytat:
Napisane przez anagat Pokaż wiadomość
No właśnie to mnie szokuje.. dzieci odzywają się do rodziców po chamsku, nic nie robią w domu, mają absolutnie wszystko. Totalny konsumpcjonizm.
Trochę to idyllicznie wygląda- bo ona duuużo pracuje , na odpowiedzialny stanowisku, prócz tego robi zakupy, codziennie dzieciom śniadanka i drugie śniadanka plus obiad dla całej rodziny wieczorem gotuje..Więc mało realne to jest..

Ale to jak się dzieci do rodziców zwracają.. no dla mnie to masakra.
Jeśli taki styl wychowania się teraz propaguje, to ja dziękuję.
Dzieci absolutnie nic nie robią w domu, a jak coś muszą zrobić, to od razu pada pytanie: a ile za to dostanę?

Albo jak ten niby 17 latek robi totalny syf w domu i w ogóle nie poczuwa się ,żeby po sobie sprzątnąć.

Wiem wiem, że to tylko głupi serial, ale mnie coś takiego drażni..
No i widzę, ze nie tylko mnie

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ----------

No ja nie lubię ani tego, ani tego
Flaków też nienawidzę.. nawet ich zapach mnie osłabia

Za to kawał dobrze wypieczoenj szynki.. mmmhhhmm..

Zaraz muszę wracać do roboty;/
Kurcze zamiast 8 minut to 40 pojadę o tej godzinie..
Mnie tez denerwuje tej serial, wszystko takie wyidealizowane, noi gdzie przy tylu chlopakach takie wychowanie. Nie do pomyslenia w zyciu realnym. Glupiutki troszke ten film, jak go ogladam (rzadko ale czasem) to z przymrozeniem oka
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 12:16   #3937
karolca
Zakorzenienie

18 listopada idę na USG 3D

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 12:16   #3938
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rybka13 Pokaż wiadomość
Aguska uczciliście wczoraj kolacyjką stuprocentowego synka?
taaaa
jak pierwsze usg uczcilismy pyszna kolacja w restauracji tak wczoraj poszlismy do maca na frytki hihi Spieszylismy sie po malego bo u tesciow byl juz dosc dlugo
SZYMONEK

Stary 2011-11-04, 12:22   #3939
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez engela Pokaż wiadomość
koniakonia
Mam pytanko te 2 tyg. tacierzyńskiego należą się bez względu na to czy my bierzemy macierzyński?
Niezależnie , ja miałam swoje 22 tygodnie , a TŻ miał tydzień i to oczywiście gdzieś wypadło równocześnie.Warunek jest jeden, tatuś musi to wykorzystać w pierwszym roku życia dziecka.
A teraz ja będę mieć 24 tygodnie, a TŻ 2 tygodnie swojego tacierzyńskiego.Aaa ten urlop tacierzyński trzeba wziąć w całości za jednym zamachem.Teraz np. niektórzy ojcowie, którym się dziecko urodziło w 2011 ( ale nie na początku) czekają na 2012 ,żeby się załapać na 2 tygodnie.

O ile się nie mylę (bo tego pod uwagę nie brałam) mama może się zrzec na rzecz taty swojego urlopu po 14 tygodniach swojego urlopu, ale to chyba rzadkie przypadki, ale czasem pewnie to się zdarza.

---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ----------

Aguśka gratuluję Synka, to teraz musimy kupić podwójne sanki? Albo podczepimy foteliki : hahaha: żarcik

ps. to kiedy się wymieniamy przepisami na płeć kolejnego Dzidziusia
Stary 2011-11-04, 12:24   #3940
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:
Napisane przez joanaros Pokaż wiadomość
W sumie 5,5kg
No to chyba nie dużo przybrałaś? Bez przesady w ciąży się ma swoje prawa Fakt faktem ja w pierwszej ciaży przybrałam tylko 9 kg

Cytat:
Hej.

Powiedzcie mi jak to jest z grupą krwi ojca dziecka?
Rozmawiałam ze szwagierką i mało mnie nie pogryzła jak powiedziałam jej, że mąż nie musi jej badać i donosić informacji jaka grupę posiada.
Musi czy nie musi?
Mi lekarz powiedział tak, że jak ja mam RH plus to grupa tż-a jest nie ważna ale jakbym miała RH minus to tż musiał być robić grupę krwi co nie zmienia faktu że mój Tż dla pewności robił sobie badanie na grupę krwi i wyszło ze mamy obaj RH plus

nowaken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 12:27   #3941
rybka13
Zakorzenienie

Cytat:
taaaa
jak pierwsze usg uczcilismy pyszna kolacja w restauracji tak wczoraj poszlismy do maca na frytki hihi Spieszylismy sie po malego bo u tesciow byl juz dosc dlugo
Kolacja to kolacja ja z tych wszystkich fast foodów to lubie tylko tortille z maca i czasem mam na nią ochotę, ale tutaj jeszcze nie jadłam, boje się

karolca ale Ci fajnie Ile u Ciebie to badanie kosztuje? I czy z terminem nie było problemu?

---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

Cytat:
Napisane przez nowaken Pokaż wiadomość
Mi lekarz powiedział tak, że jak ja mam RH plus to grupa tż-a jest nie ważna ale jakbym miała RH minus to tż musiał być robić grupę krwi co nie zmienia faktu że mój Tż dla pewności robił sobie badanie na grupę krwi i wyszło ze mamy obaj RH plus
Przyznaj się... kim tak naprawdę jesteś... ?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-04, 12:29   #3942
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:
Napisane przez aalegna Pokaż wiadomość
Przypomniało mi się że wyrwałam stronę z jakiejś kobiecej gazetki i pisali tam że od stycznia 2012 becikowe otrzyma się jeśli zostawało sie pod opieką lekarską OD 10 tc. Zaświadczenie musi potwierdzać fakt co najmniej trzech wizyt u ginekologa w KAŻDYM TRYMESTRZE ciąży
Moja koleżanka jak urodziła dostała takie zaświadczenie do becikowego które musiał jej wypełnić ginekolog.

Stary 2011-11-04, 12:30   #3943
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
Aguśka gratuluję Synka, to teraz musimy kupić podwójne sanki? Albo podczepimy foteliki : hahaha: żarcik

ps. to kiedy się wymieniamy przepisami na płeć kolejnego Dzidziusia
hehe emigra nam pozyczy fotelika, plozy ma metalowe wiec spokojnie damy rade nim pojechac
a odnosnie przepisu, to ja juz dziekuje, w zadne przepisy sie nie bawie, ewentualnie na ciasto
SZYMONEK

Stary 2011-11-04, 12:31   #3944
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Kolacja to kolacja ja z tych wszystkich fast foodów to lubie tylko tortille z maca i czasem mam na nią ochotę, ale tutaj jeszcze nie jadłam, boje się

karolca ale Ci fajnie Ile u Ciebie to badanie kosztuje? I czy z terminem nie było problemu?

---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

Przyznaj się... kim tak naprawdę jesteś... ?
od 200 do 300 zł
Zadzwoniłam dzisiaj, pani spytała który to tydzień ciąży. Zaproponowała mi pierwszy wolny termin. A że mi każdy pasuje to czemu nie Idę do lekarza, którego bardzo dobrze zna moja mama, ma b.dobre opinie. Mogłam iśc już w poniedziałek do pewnej lekarki, ale nie ma dobrych opinii. Dostanę dwie płyty, kilka zdjęć a badanie będzie trwało około godziny.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-11-04, 12:32   #3945
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
taaa kolacja byla wypasna
Wiesz frytki, to tez nie wiadomo z czego, ale dobre byly
SZYMONEK

Stary 2011-11-04, 12:33   #3946
rybka13
Zakorzenienie

Aguska fajne te fotki 3D A Ty miałaś w planach taką sesję? Chyba mi umknęło, Twój gin to robił planowo czy jak?
Stary 2011-11-04, 12:34   #3947
engela
Raczkowanie

karolca ja mam usg 3D 21.11 z filmem 200 zł płace.

Co do krwi to ja mam ujemną i mimo tego mój mąż nie musi robić badań bo to już nie istotne nawet gdybyśmy mieli taką samą.
Jest konflikt i tyle. Muszę robić badania na nie pamiętam na te przeciwciała z 3 razy czy moje krwinki nie zwalczają krwinek malucha bo może mu grozić anemia.
Jeżeli urodzę dzidzię z dodatnią grupą krwi to mogę się zgodzić na jakiś tam zastrzyk po porodzie co ma zabezpieczyć przed taką sytuacją w kolejnej ciąży.
Muszę właśnie odczytać o to za zastrzyk bo słyszałam,że to jakieś frakcje krwi...
engela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 12:39   #3948
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:
Napisane przez anagat Pokaż wiadomość
Słuchajce podglądam sobie serial rodzinka.pl w necie..
Co myślicie o takim sposobie wychowania dzieci?
Mnie to wręcz czasem szokuje..Ale może jestem odosobniona?
Jakbym miała takie dzieci to chyba bym uciekła z domu

Cytat:
Czerniny nie lubię, ale kaszankę tak
A ja lubię to i to

Cytat:
koniakonia
2 tygodnie tż-owi należą się od 2012 roku bez względu na nasz macierzyński. Pytałam o to kadrowej

Stary 2011-11-04, 12:40   #3949
karolca
Zakorzenienie

Cytat:

Co do krwi to ja mam ujemną i mimo tego mój mąż nie musi robić badań bo to już nie istotne nawet gdybyśmy mieli taką samą.
Jest konflikt i tyle. Muszę robić badania na nie pamiętam na te przeciwciała z 3 razy czy moje krwinki nie zwalczają krwinek malucha bo może mu grozić anemia.
Jeżeli urodzę dzidzię z dodatnią grupą krwi to mogę się zgodzić na jakiś tam zastrzyk po porodzie co ma zabezpieczyć przed taką sytuacją w kolejnej ciąży.
Muszę właśnie odczytać o to za zastrzyk bo słyszałam,że to jakieś frakcje krwi...
ja będę płaciła 250 zł.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-04, 12:45   #3950
rybka13
Zakorzenienie

Cytat:
od 200 do 300 zł
Zadzwoniłam dzisiaj, pani spytała który to tydzień ciąży. Zaproponowała mi pierwszy wolny termin. A że mi każdy pasuje to czemu nie Idę do lekarza, którego bardzo dobrze zna moja mama, ma b.dobre opinie. Mogłam iśc już w poniedziałek do pewnej lekarki, ale nie ma dobrych opinii. Dostanę dwie płyty, kilka zdjęć a badanie będzie trwało około godziny.
ok godziny? ale się napatrzysz na córcię, żeby tylko nie poszła spać
Stary 2011-11-04, 12:46   #3951
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
ok godziny? ale się napatrzysz na córcię, żeby tylko nie poszła spać
cukierka zjem albo coli się napiję

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-11-04, 12:53   #3952
rybka13
Zakorzenienie

Cytat:
za 250 zł to mała powinna zatańczyć i zaśpiewać
Stary 2011-11-04, 12:54   #3953
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Ale ja mam fajnie sobie siedzę a moje dziecko lata z odkurzaczem

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-11-04, 12:58   #3954
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Hej

Wiem, ze bede miala troche nadrabiania, ale zaraz to zrobie. Nie zdalam wczoraj relacji z usg polowkowego, bo wrocilismy wieczorem, a potem maz zajal komputer.

A wiec po usg polowkowym okazuje sie, ze na 100% synek
Zmienila sie tylko data porodu z 23 marca na 14 marca (wiec mam juz trzy daty ale i tak wyjdzie kiedy zechce)
Słonko nasze jest zdrowe, nie ma zadnych wad, serduszko zdrowiutkie, nie ma wodoglowia, rozczepu warg itd...
Wierzgal niezle w brzuszku (czulam i na raz widzialam na ekranie co tam wyprawia)
Typowo jak facet, podkladal raczki pod glowke.
Zdjecia wrzucilam na maila z opisem

Filipek jak zobaczyl dzidzie (bo mamy nagranie na plycie), stwierdzil, ze to krokodyl

I teraz ide nadrabiac, bo jestem bardzo ciekawa co u Was po wizytach
Bardzo sie ciesze ze wszystko w porzadku!
Filipek fajnie skomentowal

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 12:58   #3955
adaikaka
Zakorzenienie

GG do adaikaka

Cytat:
też tak mam ale mój cwaniak posprząta tylko po sobie i tylko to co sam nakruszył aczkolwiek odkurzać bardzo lubi nie powiem
Stary 2011-11-04, 13:05   #3956
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
hehe emigra nam pozyczy fotelika, plozy ma metalowe wiec spokojnie damy rade nim pojechac
a odnosnie przepisu, to ja juz dziekuje, w zadne przepisy sie nie bawie, ewentualnie na ciasto
trza chyba pracować nad płcią przeciwną niż zamierzona
Stary 2011-11-04, 13:06   #3957
ivonka7
Rozeznanie

Cytat:

Po porodzie w przypadku konfliktu serologicznego dostaje się zastrzyk z immunoglobuliną dzięki której będziesz mogła jeszcze kiedykolwiek donosić ciąże -w przeciwnym wypadku twój organizm wytworzyłby przeciwciała przeciwko każdemu zarodkowi, u uniemożliwiając jego zagnieżdżenie i prawidłowy rozwój (grożące poronienie lub ciężkie wady). Także pilnuj tego bardzo!!! I dużo zdrówka dla was!
ivonka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 13:15   #3958
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:

Chyba powinnaś się zgodzić, bo te przeciwciała ( jeśli je wytworzysz) będą groźne dla przyszłego potomstwa.

---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ----------

---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ----------

Cytat:
Napisane przez ivonka7 Pokaż wiadomość
Po porodzie w przypadku konfliktu serologicznego dostaje się zastrzyk z immunoglobuliną dzięki której będziesz mogła jeszcze kiedykolwiek donosić ciąże -w przeciwnym wypadku twój organizm wytworzyłby przeciwciała przeciwko każdemu zarodkowi, u uniemożliwiając jego zagnieżdżenie i prawidłowy rozwój (grożące poronienie lub ciężkie wady). Także pilnuj tego bardzo!!! I dużo zdrówka dla was!
Ja znam chłopaka po konflikcie , skończyło się niedosłuchem w znacznym stopniu,no i był wcześniakiem , ważył 1200 gramów. To była 3 ciąża Jego mamy
Stary 2011-11-04, 13:19   #3959
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Dobra zakupy zrobione, posprzątane wyprane. Został do zrobienia obiad pierogi leniwe i własnie wymyśliłam obiad na jutro szare kluski

---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ----------

Cytat:
Chyba powinnaś się zgodzić, bo te przeciwciała ( jeśli je wytworzysz) będą groźne dla przyszłego potomstwa.

---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ----------

---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ----------

Ja znam chłopaka po konflikcie , skończyło się niedosłuchem w znacznym stopniu,no i był wcześniakiem , ważył 1200 gramów. To była 3 ciąża Jego mamy
U moich rodziców był konflikt i po pierwszym porodzie mama dostała przeciwciała i wtedy mówili że jest szansa na jedno dziecko a mają trójkę

Stary 2011-11-04, 13:20   #3960
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Aguska fajne te fotki 3D A Ty miałaś w planach taką sesję? Chyba mi umknęło, Twój gin to robił planowo czy jak?
Usg prenatalne to w 13 tc i to teraz w 21 tc nie robil mi moj gin.
Bylismy w innym miejscu, poleconym przez mojego lekarza, tak samo jak w poprzedniej ciazy. Moj lekarz chyba nie ma takiego sprzetu zeby zbadac to co trzeba. I za ta przyjemnosc placilam przy pierwszym prenatalnym tym w 13 tc 200 zl a teraz 280 zl plus 10 zl plyta. Dosc duzo, ale jest to miejsce polecane, dobrzy specjalisci i ciagle u tego samego bylam, wiem ze zna sie na rzeczy i nie powie jakis glupot.
My z mezem chcielismy zwykle usg 2d ale moja mama mowila, ze dorzuci sie (50 zl) i poprosilismy wczesniej ze chcemy tez w 3d zrobic. Wiec widzielismy w kolorze, ale zdjecia i film mamy czarno-bialy ale w 3d. Najlepsze 3d i 4d wychodza ok 30tc, wtedy buzka i dzidzia jest wyrazna, teraz dziecko jeszcze wyglada troche jak ufoludek i lekarz o tym wspominal, jednak dla babci ktora chciala nam taki prezent sprawic to poprosilismy o pare zblizen w 3d.

Cytat:
Ja wczoraj w drodze zjadlam prince polo
i juz zaczal mi synek tancowac w brzuchu juz w drodze
No i na monitorze bylo dobrze widac jak fika w brzuszku dosc intensywnie
Cytat:
za 250 zł to mała powinna zatańczyć i zaśpiewać

Cytat:
Moje tez bierze sie za odkurzanie jednak w jednym miejscu tak z pare minut odkurza dalej nie pojedzie wiec w jednym m-scu mam super dokladnie poodkurzane hihi
Cytat:
trza chyba pracować nad płcią przeciwną niż zamierzona
to samo pomyslalam hihih
SZYMONEK

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości