Przyszłe młode mamusie do 23 roku życia część VI :) - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-04, 15:40   #2281
zajunia
Raczkowanie

Dot.: Przyszłe młode mamusie do 23 roku życia część VI :)

zabciaa- U nas raczej jest się z kimś, chyba że rodzi się w prywatnym szpitalu to już inna kwestia. W szpitalu który ja wybrałam nic nie płaci się za obecność osoby towarzyszącej ale nie ma niestety takiego komfortu że jest się samemu na sali po porodzie.

---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ----------

Tzn. zaaaabcia- hehe pisałam z pamięci
zajunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 15:42   #2282
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zajunia Pokaż wiadomość
zabciaa- U nas raczej jest się z kimś, chyba że rodzi się w prywatnym szpitalu to już inna kwestia. W szpitalu który ja wybrałam nic nie płaci się za obecność osoby towarzyszącej ale nie ma niestety takiego komfortu że jest się samemu na sali po porodzie.

---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ----------

Tzn. zaaaabcia- hehe pisałam z pamięci
hehe spoko mozecie pisac tylko zabcia krocej

To fajnie ze Ty znalazlas taki szpital ze masz to za darmo ale co na porodowce juz samemu sie jest czy z innymi rodzacymi?

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 15:52   #2283
agnesuk
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do agnesuk

Cytat:
Napisane przez martita_891 Pokaż wiadomość
Agnes jaka szkoda Już myślałam, że może coś się ruszyło

ja czuję się bez zarzutu
coś TY, nic
zauważyłam jak na razie,że Oliwka mniej się rusza w ciągu dnia. zaczyna szaleć koło 23. skóra mnie wtedy niesamowicie boli

i życzę Ci żebyś się tak czuła do samego końca
Cytat:
Napisane przez siacha_ck Pokaż wiadomość
oby szybko wyskoczyła Oliwka

U Was się płaci a poród rodzinny?
Jest tak, że za poród rodzinny się nie płaci a w tym szpitalu, w którym będę rodziła płaci się. Tylko, że wymyślili sobie, że to za salę i beż karteczki na porodówkę faceta nie wpuszczą
Chciałabym mieć Tż-ta przy sobie wtedy, ale boję się, że mu się coś poprzestawia potem w główce jak to wszystko zobaczy.
dzięki
u mnie za poród rodzinny płaci się 10 zł TŻ musi mieć tylko ze sobą obuwie zmienne
Tż może być ze mną, jedynie pod warunkiem że będzie stał za mną i nie będzie mi nigdzie zaglądał

Cytat:
Napisane przez Patiisia Pokaż wiadomość
Aga nie będę kłamać- będzie bolało, ale na pewno dasz radę Zobaczysz, to uczucie gdy widzisz swoje dziecko to najpiękniejsza rzecz na świecie, od razu zapomnisz o bólu i tym wszystkim

Wszystkiego najlepszego dla Twojej mamy!

Tak, u mnie się płaciło 150zł.
domyślam się,że będzie boleć, ale ja już tak bardzo pragnę ją zobaczyć
dziękuje w imieniu mamy
150zł aż? drogo w porównaniu z moim szpitalem haha

agnesuk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 17:33   #2284
martita_891
Zadomowienie

Cytat:

Tak, u mnie się płaciło 150zł. Ale zapłacić można było później, my płaciliśmy jakoś 2 dni po porodzie, tż-ta wpuścili bez problemu. Tylko wcześniej trzeba było zgłosić poród rodzinny. I kochana nie miej takich myśli! Ja też się tego obawiałam, ale jak przyszło co do czego to obecność tż podczas porodu okazała się nieoceniona! Było super, pomagał mi, widział jak nasz synek wychodził, a na końcu przeciął pępowinę Sam tż był zachwycony, nie żałował że mi towarzyszył i dzięki porodowi wczuł się niesamowicie w rolę ojca i zmienił o 180 stopni. Teraz każdemu będę polecać poród rodzinny, bo to świetna rzecz!
W Polsce szpitale nie mają prawa pobireać opłat za poród rodzinny Wystarczy napisać do nich pismo i nie trzeba płacić bo to niezgodne z prawem, wiele razy był ten temat na forum poruszany

SYNEK

I ZNÓW SERCA MAM DWA
martita_891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 17:36   #2285
Patiisia
Wtajemniczenie

Cytat:
W Polsce szpitale nie mają prawa pobireać opłat za poród rodzinny Wystarczy napisać do nich pismo i nie trzeba płacić bo to niezgodne z prawem, wiele razy był ten temat na forum poruszany
O, nie wiedziałam.

Kurcze, za pół godz ma być położna, a mały marudzi, nieposprzątane bo ciągle muszę się nim zajmować, sama muszę wziąć prysznic.. echh coś mnie trafi
Patiisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 17:42   #2286
zajunia
Raczkowanie

zaaaabcia-Rodzę sama na sali ale później ktoś ze mną jest.Chyba że nie będzie więcej kobitek w co wątpię bo zawsze jest full a nawet przepełnienie w tych naszych szpitala
Stary 2011-11-04, 18:06   #2287
siacha_ck
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość
supcio widac ze maly ma apetyt

Powaznie w Polsce sie za to placi?
U nas moze byc nawe cala rodzina przy porodzie

A jak to wyglada na porodowce jest sie samemu czy z innymi kobietami?

Kurcze u nas to fajna sprawa bo kazdy ma swoj pokoj w czasie porodu i po ... ma mega prywatnosc jest tez lozko rozkladane dla meza jak by chcial spac
Teoretycznie nie powinno się płacić, gdzieś czytałam w gazetce o tym

Cytat:
Napisane przez agnesuk Pokaż wiadomość
coś TY, nic
zauważyłam jak na razie,że Oliwka mniej się rusza w ciągu dnia. zaczyna szaleć koło 23. skóra mnie wtedy niesamowicie boli

i życzę Ci żebyś się tak czuła do samego końca

dzięki
u mnie za poród rodzinny płaci się 10 zł TŻ musi mieć tylko ze sobą obuwie zmienne
Tż może być ze mną, jedynie pod warunkiem że będzie stał za mną i nie będzie mi nigdzie zaglądał

domyślam się,że będzie boleć, ale ja już tak bardzo pragnę ją zobaczyć
dziękuje w imieniu mamy
150zł aż? drogo w porównaniu z moim szpitalem haha
U mnie płaci się 220 zł a w innym szpitalu jest tak, że jeśli chodziło się do nich do szkoły rodzenia(płatną 300-400zł) to wtedy może być ktoś przy porodzie a jak nie to nie

---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ----------

Cytat:

No, właśnie i wymyślili, że to nie za poród rodzinny a za salę. Tylko, ze jak jest przepełnienie to rodzi się na tej samej sali z innymi

---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ----------

Tak zerknęłam na pierwszą stronę i jestem pierwsza po nowym roku

WIKTORIA

SZYMON
siacha_ck jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 18:45   #2288
Patiisia
Wtajemniczenie

Cytat:
Czujesz tą presję?

Właśnie położna poszła, świetna babka, odpowiedziała na wszystkie moje pytania, uspokoiła mnie, no i z kroczem wszystko ok Muszę je często wietrzyć, bo jak do poniedziałku nie zrobi mi się strup to ta położna odwiedzi mnie znów z maścią dezynfekującą na szybsze wysuszenie (która będzie mnie piekła), uff kamień spadł mi z serca!
Stary 2011-11-04, 18:46   #2289
zajunia
Raczkowanie

siacha_ck- Kurcze to strasznie dużo za to towarzyszenie. U mnie to normalnie szkoła rodzenia jest za darmo. Ja jestem 3 w kolejce
Stary 2011-11-04, 18:48   #2290
Patiisia
Wtajemniczenie

A propos sal porodowych- u mnie są 2 do porodów siłami natury, i jedna do cesarskiego cięcia, tamte 2 nazywają się brzoskwiniowa i malinowa (kolor ścian i wystrój ). Ja byłam na brzoskwiniowej czekając na skurcze i pełne rozwarcie, zaś gdy babka urodziła w sali malinowej przenieśliśmy się tam z tż, on miał tam wygodny fotel ale i tak stał przy mnie. Achh jak się teraz przyjemnie o tym mówi
Stary 2011-11-04, 18:50   #2291
zajunia
Raczkowanie

Patiisia- no to super Ja też najbardziej boje się szycia:/ Po cichu liczę że mnie może to jakoś ominie
Stary 2011-11-04, 19:09   #2292
Patiisia
Wtajemniczenie

Cytat:
Patiisia- no to super Ja też najbardziej boje się szycia:/ Po cichu liczę że mnie może to jakoś ominie
Oj to raczej mało prawdopodobne, no chyba że masz mega wyćwiczone mięśnie kegla Szycie nie było źle, dali mi znieczulenie i czułam czasem tylko lekkie ukucie jak lekarz wbijał igłę

Jeśli macie taką możliwość polecam brać znieczulenie na skurcze krzyżowe (o ile Was boli), bo u mnie była z tym masakra, a anestezjolog był tylko 1 na cały oddział i nie mógł przyjść dać mi znieczulenia i męczyłam się strasznie, to była jedna z najgorszych rzeczy podczas porodu
Stary 2011-11-04, 19:14   #2293
zajunia
Raczkowanie

Patiisia- no wiem że raczej nie ma szans. Boje się najbardziej tego gojenia że ciągnąć będzie i takie tam. No coś Ty nie miałaś znieczulenia Ono w ogóle w niektórych szpitalach kosztuje jakieś kosmiczne kwoty słyszałam:/
Stary 2011-11-04, 19:21   #2294
aguu00
Zadomowienie

Ja pamiętam jak męczyłam się ze skurczami krzyżowymi całą noc.. to łaskawie dla mi jakieś proszki które w ogóle nie pomogły, ahh patologia. Co do szpitali w Polsce to trochę chore bo ta jedna osoba powinna być za darmo rozumie, że płacić za więcej ale za męża czy coś to chore. Ostatnio koleżanka powiedziała mi, że nawet za znieczulenia trzeba płacić? Albo się go nie dostatnie w ogóle to prawda? Masakra współczuje wam dziewczyny rodzenia w publicznych szpitalach.

Pati, no to dobrze, że jest wszystko w porządku

co do kataru to mi się wydaje, że Nicolas ma zapchany nos moja mam mówi że nie a te gruszki nie gruszki wkurzają mnie tylko ;x może wyolbrzymiam o.O

ja mam taki katar że na uszy nie słyszę
Stary 2011-11-04, 19:23   #2295
Patiisia
Wtajemniczenie

Dziewczyny ale ja kocham mojego maluszka masakra, zjadłabym go najchętniej Dopiero teraz włączyło mi się coś takiego
Stary 2011-11-04, 19:30   #2296
Ostrovia
Raczkowanie

Cześć kochane!

Na początek bardzo bardzo gorąco GRATULUJĘ muffince!

Mam do Was dziewczyny takie pytanie: czy będąc w ciąży ćwiczycie/ćwiczyłyście mięśnie kegla?? Moja koleżanka (48kg, niska, wąska w biodrach) urodziła jakiś czas temu synka naturalnie, bez nacinania krocza... zastanawiam się czy to jest uwarunkowane genetycznie czy może te ćwiczenia są w stanie zdziałać takie "cuda"?
Ostrovia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 19:38   #2297
Patiisia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ostrovia Pokaż wiadomość
Mam do Was dziewczyny takie pytanie: czy będąc w ciąży ćwiczycie/ćwiczyłyście mięśnie kegla?? Moja koleżanka (48kg, niska, wąska w biodrach) urodziła jakiś czas temu synka naturalnie, bez nacinania krocza... zastanawiam się czy to jest uwarunkowane genetycznie czy może te ćwiczenia są w stanie zdziałać takie "cuda"?
Ja nie ćwiczyłam i byłam nacinana. Ćwiczenie mięśni kegla owszem, może pomóc, ale trzeba to też skonsultować z lekarzem. No i przy porodzie trzeba poprosić o ochronę krocza. Często jest tak że nie nacinają, ale w środku może coś samo popękać, dużo też zależy od wielkości dzidziusia. U mnie synek był dość spory więc raczej nie było szans tego uniknąć bo męczyłabym się godzinami z główką.
Stary 2011-11-04, 20:01   #2298
ZacpanaRapem
Zakorzenienie

Cytat:
Muffinka urodziła!!
3.11. 2011 - 00.34 Filipek waży 2990g i ma 53 cm!

Po ktg wyszło,że ma 3cm i zabrali ją na porodówkę

mamy kolejną mamuśkę

ciekawe kiedy moja kolej...

super! nareszcie kolejny mały szkrab
szykuj się Aga, oj szykuj

Cytat:
Napisane przez Kathe Pokaż wiadomość
ojej co se stalo??
Cytat:
Napisane przez Karo89 Pokaż wiadomość
Kochana jak to? Strasznie mi przykro!

Cytat:
Co się stało kochana?
Cytat:
Napisane przez balbinka20 Pokaż wiadomość
ZacpanaRapem oj bidulko moja... Współczuję Ci strasznie... trzymaj się kochana. na razie masz buziaka ode mnie

---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ----------

Cytat:
Kochana co się stało???
ajjj.. szkoda gadać.. może jestem naiwna, ale nie mam zamiaru tak tego wszystkiego zostawić..
dzisiaj już jest lepiej, chociaż jakoś chęci do życia spadły mi do 0..

Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość
ehhh wczoraj prawie odpadla ...
też oglądam tap madl i byłam wniebowzięta, że płaczka odlatuje, a tu kij, wywalili tamtą. mam nadzieje, że następnym razem wyleci.
btw. ta to ma synka (Dorota?) jest prześliczną kobietą

oglądałam listę na pierwszej stronie i po Adze - długo, długo nic

plecy mnie bolą

jak tak czytam o tych porodach to coraz większe przerażenie mnie ogarnia dobrze, że mam jeszcze trochę czasu, to spróbuję się przygotować psychicznie

ZacpanaRapem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 20:24   #2299
Patiisia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ZacpanaRapem Pokaż wiadomość
ajjj.. szkoda gadać.. może jestem naiwna, ale nie mam zamiaru tak tego wszystkiego zostawić..
dzisiaj już jest lepiej, chociaż jakoś chęci do życia spadły mi do 0..

też oglądam tap madl i byłam wniebowzięta, że płaczka odlatuje, a tu kij, wywalili tamtą. mam nadzieje, że następnym razem wyleci.

oglądałam listę na pierwszej stronie i po Adze - długo, długo nic

plecy mnie bolą

jak tak czytam o tych porodach to coraz większe przerażenie mnie ogarnia dobrze, że mam jeszcze trochę czasu, to spróbuję się przygotować psychicznie
oby wszystko się ułożyło z tż Też się cieszyłam jak powiedzieli że wywalają tą Ankę a tu takie coś, echh.. Dorota też mi się podoba I nie bój się porodu, to parę godzin bóli a potem do końca życia masz cudowny Skarb, który będzie przy Tobie
Stary 2011-11-04, 20:27   #2300
Ostrovia
Raczkowanie

Cytat:
Ja nie ćwiczyłam i byłam nacinana. Ćwiczenie mięśni kegla owszem, może pomóc, ale trzeba to też skonsultować z lekarzem. No i przy porodzie trzeba poprosić o ochronę krocza. Często jest tak że nie nacinają, ale w środku może coś samo popękać, dużo też zależy od wielkości dzidziusia. U mnie synek był dość spory więc raczej nie było szans tego uniknąć bo męczyłabym się godzinami z główką.
Wielkość dziecka na pewno też ma diametralne znaczenie.
Osobiście bardzo zazdroszczę tym kobietom, które rodzą naturalnie bez nacięcia...
Ostrovia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 20:38   #2301
ZacpanaRapem
Zakorzenienie

Cytat:
oby wszystko się ułożyło z tż Też się cieszyłam jak powiedzieli że wywalają tą Ankę a tu takie coś, echh.. Dorota też mi się podoba I nie bój się porodu, to parę godzin bóli a potem do końca życia masz cudowny Skarb, który będzie przy Tobie

no właśnie mam nadzieje, że się wszystko ułoży.. ale nabrałam do tego wszystkiego dystansu..
Dorota mimo urodzenia dziecka, ma świetne ciało
Ta myśl właśnie mnie podtrzymuje na duchu, że gdy usłyszę płacz tego maleństwa, to wszystko mi to wynagrodzi.. cały ten strach i ból.

czuję się od paru dni wyjątkowo ociężała ciekawe co będzie potem..
za równe dwa tygodnie usg połówkowe.. no i trzeba będzie zacząć się uczyć co mi się nie uśmiecha

ZacpanaRapem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 21:06   #2302
Patiisia
Wtajemniczenie

Cytat:
no właśnie mam nadzieje, że się wszystko ułoży.. ale nabrałam do tego wszystkiego dystansu..
Dorota mimo urodzenia dziecka, ma świetne ciało
Ta myśl właśnie mnie podtrzymuje na duchu, że gdy usłyszę płacz tego maleństwa, to wszystko mi to wynagrodzi.. cały ten strach i ból.

czuję się od paru dni wyjątkowo ociężała ciekawe co będzie potem..
za równe dwa tygodnie usg połówkowe.. no i trzeba będzie zacząć się uczyć co mi się nie uśmiecha
Oo kochana, to pod koniec dopiero zobaczysz co to znaczy ociężałość
Stary 2011-11-04, 22:44   #2303
traicionera
Zakorzenienie

wpadłam tutaj gościnnie, żeby pogratulować Patiisii Pamiętam twój pierwszy watek, gdy dowiedziałaś się o ciąży, te wszystkie ciocie dobre rady i twoje odpowiedzialne podejście do tematu. widzę, ze masz ślicznego dużego synka. Pozdrawiam.

wszystkim innym mamusiom rozpakowanym również gratuluje, a nierozpakowanym zycze łatwych porodów.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 22:53   #2304
Patiisia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez traicionera Pokaż wiadomość
wpadłam tutaj gościnnie, żeby pogratulować Patiisii Pamiętam twój pierwszy watek, gdy dowiedziałaś się o ciąży, te wszystkie ciocie dobre rady i twoje odpowiedzialne podejście do tematu. widzę, ze masz ślicznego dużego synka. Pozdrawiam.

wszystkim innym mamusiom rozpakowanym również gratuluje, a nierozpakowanym zycze łatwych porodów.
Dziękuję bardzo, również Cię kojarzę z tamtego wątku po nicku ;-) Jakoś udało mi się i żyję, moje dziecko ma wszystko czego potrzebuje a ja nie wylądowałam na ulicy bez wsparcia z niczyjej strony
Stary 2011-11-04, 22:58   #2305
agnesuk
Wtajemniczenie

Cytat:
o proszę,nawet nie wiedziałam

Cytat:
Właśnie położna poszła, świetna babka, odpowiedziała na wszystkie moje pytania, uspokoiła mnie, no i z kroczem wszystko ok
no i super!

Cytat:
super! nareszcie kolejny mały szkrab
szykuj się Aga, oj szykuj

dzisiaj już jest lepiej, chociaż jakoś chęci do życia spadły mi do 0.
szykuje, szykuje
walcz kochana

Cytat:
Oo kochana, to pod koniec dopiero zobaczysz co to znaczy ociężałość
to jest tragedia!

jestem z siebie dumna wracałam dzisiaj od rodziców 40 minut na pieszo i to na obcasach
myślałam,że może to zmobilizuję Oliwkę do wyjścia, ale ona dumnie wypycha wszystko co może

Stary 2011-11-04, 23:07   #2306
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję bardzo, również Cię kojarzę z tamtego wątku po nicku ;-) Jakoś udało mi się i żyję, moje dziecko ma wszystko czego potrzebuje a ja nie wylądowałam na ulicy bez wsparcia z niczyjej strony
I tak trzymać, najważniejsze jest to, ze masz synka i kochającego partnera
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 23:29   #2307
Patiisia
Wtajemniczenie

Cytat:
jestem z siebie dumna wracałam dzisiaj od rodziców 40 minut na pieszo i to na obcasach
myślałam,że może to zmobilizuję Oliwkę do wyjścia, ale ona dumnie wypycha wszystko co może
O kurcze, podziwiam
Stary 2011-11-04, 23:40   #2308
agnesuk
Wtajemniczenie

uciekam spać, dobranoc mamuski

Stary 2011-11-05, 00:13   #2309
martynka89
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny.
Widzę, że mamy kolejną rozpakowaną mamuśkę
Gratulacje dla muffinki.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 00:25   #2310
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
kurcze to nie fajnie ze od ludzi biora kase

Cytat:
zaaaabcia-Rodzę sama na sali ale później ktoś ze mną jest.Chyba że nie będzie więcej kobitek w co wątpię bo zawsze jest full a nawet przepełnienie w tych naszych szpitala
aha

Cytat:
---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ----------

fajnie

Cytat:
Czujesz tą presję?

Właśnie położna poszła, świetna babka, odpowiedziała na wszystkie moje pytania, uspokoiła mnie, no i z kroczem wszystko ok Muszę je często wietrzyć, bo jak do poniedziałku nie zrobi mi się strup to ta położna odwiedzi mnie znów z maścią dezynfekującą na szybsze wysuszenie (która będzie mnie piekła), uff kamień spadł mi z serca!
super ze wszystko ok

Cytat:
Oj to raczej mało prawdopodobne, no chyba że masz mega wyćwiczone mięśnie kegla Szycie nie było źle, dali mi znieczulenie i czułam czasem tylko lekkie ukucie jak lekarz wbijał igłę

Jeśli macie taką możliwość polecam brać znieczulenie na skurcze krzyżowe (o ile Was boli), bo u mnie była z tym masakra, a anestezjolog był tylko 1 na cały oddział i nie mógł przyjść dać mi znieczulenia i męczyłam się strasznie, to była jedna z najgorszych rzeczy podczas porodu
u nas takie znieczulenie od razu daja .. dziewczyny mowia ze to baaardzo pomaga

Cytat:
Dziewczyny ale ja kocham mojego maluszka masakra, zjadłabym go najchętniej Dopiero teraz włączyło mi się coś takiego
cuuudownie

Cytat:

no Dorota jest piekna kobieta najbardziej mi sie podoba z wszystkich

Cytat:
Napisane przez traicionera Pokaż wiadomość

dzieki

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości