|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4291 | |
|
Organizatorka
|
Dot.: Nasze zbiory kosmetyczne - pielęgnacja naturalna, ekologiczna - CZĘŚĆ II
Cytat:
Hydrolatu się nie rozcieńcza. Jeśli to zrobisz to straci swoje właściwości. Po za tym hydrolat to olejki eteryczne w niskim stężeniu + woda |
|
|
|
|
#4292 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Odnośnie hydrolatów nie mam dużego doświadczenia, na pewno oczarowy, lawendowy. Natomiast maseł (shea, kakakowe itd.) przy tłustej/miesznej/zapychającej się cerze na twarz bym nie kładła! natomiast jako balsam do ciała jak najbardziej ---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- Ciekawy artykuł do poczytania o ekokosmetykach: http://tygodnik.onet.pl/36,0,70042,1,artykul.html Ba, chyba naszą Założycielkę Wątku cytują
|
|
#4293 |
|
Zadomowienie
|
Tai to mocno indywidualna sprawa . Na poczatek by sprawdzić czego potrzebuje skóra możesz dać np. pół na pół oleju i HA i obserwowac co sie dzieje . Np. dajesz w zagłębienie dloni dwie krople oleju dwie krople żelu HA mieszasz i nakładasz na zwilżoną hydrolatem buzie. Jesli masz suchą skórę zacznij od samego oleju-bez HA.
Edytowane przez grazkako Czas edycji: 2011-11-04 o 14:17 |
|
|
|
#4294 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tai - hydrolaty sa super!!! Koniecznie spróbuj
|
|
#4295 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4296 |
|
Zadomowienie
|
![]() :przytul :jestem jestem Kochana i cały czas czytam tylko myślami jestem daleko....Żeby nie było off topa to powiem że widzę efekty maceratu kasztanowego. Ja po niewielu kosmetykach widzę jakiekolwiek efekty (a jeśli już to negatywne ) ale macerat wyraźnie wygładza mi i rozjaśnia twarz Już od miesiąca przymierzam się do zamówienia z zsk ale mam tyle olejów w koszyku że prędzej mi się przeterminują niż je zużyję :rolleyes :
Radości życia rodzinnego,są najpiękniejsze na świecie, a radość, jakiej rodzice doświadczają na widok swych dzieci, jest najświętsza. Johann Heinrich Pestalozzi Spełniona w związku.Szczęśliwa w życiu. |
|
|
|
#4297 |
|
Zakorzenienie
|
Studia podyplomowe to jeden z najpiękniejszych okresów w moim życiu! Studia były fajne, ale ...... podyplomówka była boska
Magnesita, niezużyte na twarz oleje zawsze możesz zjeść ![]() A jak Twój dziubas? Jak mniej oczyszczasz to lepiej?
Edytowane przez anula_ga Czas edycji: 2011-11-04 o 14:57 |
|
|
|
#4298 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
holuś przyznaj się - na jakie studia się wybrałaś?
Radości życia rodzinnego,są najpiękniejsze na świecie, a radość, jakiej rodzice doświadczają na widok swych dzieci, jest najświętsza. Johann Heinrich Pestalozzi Spełniona w związku.Szczęśliwa w życiu. |
|
|
|
|
#4299 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zeby nie było off, dostałm od przyjaciółki szmatkę do mycia kanebo i mimo ze pieluszka była super to powiem ze ta kanebowa szmatka faktycznie lepiej peelinguje audyt wewnętrzny |
|
|
|
|
#4300 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
używam sporo nawilżaczy, a rano pod krem sanoflore kładę filtr i oby tak dalej to już nie będę straszyć ludzisków
|
|
|
|
#4301 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a jak będziesz myła glinka różową to będzie w\kończy mi sie krem sanoflore na niedoskonałości... |
|
|
|
|
#4302 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4303 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() No niechże biolander się zlituje nad nami
|
|
|
|
#4304 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
daj znac, jak sie spisuje tusz lavery co do terminu przydatnosci - jesli konsystencja i zapach kosmetyku sie nie zmienily, nic sie nie "rozwarstwia", to nie ma problemu. mozna smialo stosowac Cytat:
i koniecznie pisz o alverde. ich kolorowke mam w miare opanowana, a z kosmetykow do twarzy chcialabym wiele wyprobowac. co nieco juz mialam, ale teraz tyle tych serii maja, ze oczoplasu dostaje... podobno to serum witaminowe jest fajowe. no i czekam na twoje hity do wlosow alverde |
||
|
|
|
#4305 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mam nadzieje,że wsio dobrze?Bo jak znowu się głupstawi przejmujesz to wiesz ![]() ---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ---------- Cloche jak będziesz wiedziała coś więcej na temat pudru tonującego Hauschki to daj znać
|
|
#4306 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Próbowałam też mleczko do twarzy, fluid tonujący i emulsję, ponieważ do mieszanej buzi stosuje się w zasadzie emulsję pomieszaną z olejkiem. Mleczko mnie podrażniało i średnio radziło sobie z makijażem. Fluid tonujący był dla mnie zbyt ciemny. Emulsja też mi jakoś nie przypadła do gustu. Miałam próbkę kremu melisowego i myślę, że kiedy wrócę do dr.Hauschki zamiast olejku kupię ten właśnie krem. Z kolorówki mam tusz, puder brązujący, puder do twarzy, eyeliner, paletę cieni i to chyba wszystko. Tusz byłby idealny gdyby nie jego trwałość, a raczej jej brak. Pudry są świetne. Eyeliner i cienie bez rewelacji, więc oddałam. Kosmetyki do ciała są przyjemne, szczególnie olejki ![]() Najważniejsze, jeśli chodzi o dr.Hauschkę, to przestrzeganie zaleceń. Jest to uciążliwe, ale konieczne ![]() Wybaczcie, że tak w skrócie wszystko opisuję, ale mój synek biega po domu i właśnie zabiera się za porządki w szufladach O Alverde też napiszę
Edytowane przez margoltka Czas edycji: 2011-11-04 o 17:33 |
|
|
|
|
#4307 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4308 |
|
Wtajemniczenie
|
Hm powiem tak. Mam jasną karnację i muszę uważać, żeby z nim nie przesadzić. Moja mama ma ciemniejszą i u niej trzeba znowu więcej produktu nałożyć, żeby był widoczny.
|
|
|
|
#4309 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4310 |
|
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Słuchajcież,doszła do mnie długo oczekiwana przesyłka ze sklepu Talia
Kupiłam min.szampon khadi i na nim nie ma składu INCi Już nie pamiętam co mnie skłoniło do zakupu... (trochę czasu minęło od kliknięcia
|
|
|
|
#4311 |
|
Zakorzenienie
|
jak zawsze jesteście niezastąpioneod razu przepraszam ale mam kolejne pytania ![]() czy kwas hialuronowy czymś innym można zastąpić do rozcieńczania? w gotowych produktach na zsk miesza się np oleje czy maceraty z emulgatorem SLP.... faktycznie tak dobrze sprawdzają się te oleje do zmywania makijażu? |
|
|
|
#4312 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja bardzo lubie oleje myjące.
|
|
#4313 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam pytanie
Znacie jakieś naturalne kosmetyki pachnące cytruną/pomarańczą z wanilią? Wiem, że Alterra ma żel i mleczko, żel miałam, w opakowaniu pachniał bosko, ale pod prysznicem jak jakieś siuśki. Za to balsam kupię, mam tylko nadzieję na inny zapach Jeśli ktoś coś wie, dajcie znać! W tesco widziałam wczoraj nowy szampon Hipp, taki z konikiem znacie?
|
#4314 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A rzucałaś okiem na skład?Btw wspominałyście o sesie, jak dla mnie pachnie cudnie <3 Ale zapach jest intensywny, obudziłam się dziś rano z sesą , i mnie bolała głowa, do czasu aż zmyłam. Jantar ma za to śmieszny zapach, jak tania woda kolońska 8D |
|
|
|
|
#4315 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4316 | |||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#4317 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zrobili z nas eko-głupków, którzy jak stado baranów podążają za trendami nie wiedząc nawet czym sie różni parafina od shea (yyyyyyyyyy........ a co to to karite psze pani?) a przeciez parafina to samo dobro i zamieniają ja na karite tylko dla naszego durnego widzimisię.... To niech oni, Ci eksperci, zuzyją sobie wszystkie kosmetyki z parafiną (przeciez taka świetna), my wolimy kosmetyki z shea Zreszta wiele stwierdzeń w tym artykule mi sie nie podoba i wiele jest mocno dyskusyjnych.... Nawet dla mnie - nieeksperta. ---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ---------- Aga bardzo sie cieszę, że nigella Ci sluzy A ja mam własnie na paszczy (nie napisze na ryju, bo dostane ochrzan ) to ciekawa jestem jak czysty argan na mnie zadziała. Akurat arganowego jeszcze nie miałam, tylko jako skladnik we wspaniałym.
|
|
#4318 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Co do ceny emulsji Hauschki to ja teraz zawsze kupuje 100 ml i przelewam do opakowania 30ml wychodzi za te 30ml znacznie taniej niż inne kremy naturalne w takiej objętości. Mnie to boli tylko fakt że jak odkryłam tą firmę to wszystko było tańsze o około 10 -15 zł a teraz za każdym razem coraz drożej... Cytat:
Może spada sprzedaż kosmetyków drogeryjnych i dlatego wypisują takie głupoty? Przecież są eksperci którzy wypowiadali się na temat szkodliwości niektórych składników stosowanych w kosmetyce. Ja ten artykuł odbieram tak, że to oczekiwania klientów powinny kształtować rynek a nasz rynek kosmetyków nie chce być naturalny, więc broni się głupimi stwierdzeniami że parafina jest równie dobra jak naturalny olej, a nawet lepsza bo tańsza. |
|||
|
|
|
#4319 |
|
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Dzień dobry Państwu
Wklejam hurtem zakupy z ostatnich tygodni: 1) olej i ałun(ałun dla syna,jako alternatywa dezodorantu adidas sport) ze wspólnych zakupów z Agą (Aga,czy widzisz ile już zużyłam??? A to nie jest jedyny olej w moim życiu ![]() 2) Alterra i Tołpa nabyte w Rossie w oczekiwaniu na przesyłkę ze sklepu Talia :/ (uwaga! Ta seria Tołpy jest teraz w promocji!!! Ja zużywam już trzecie opakowanie tego mleczka,chyba nabędę też inne z tej serii,bo jest bardzo fajne - polecam) 3) zakupy z Alvy dla mojego dziecia i kropelki Relax dla mnie,coby udało się w miarę bezboleśnie przeprowadzić kurację przeciwtrądzikową (kupiłam też herbatkę,ale herbatce nie będę litościwie strzelać fotek ![]() 4) długo oczekiwane zakupy -biała glinka z mlekiem kozim Lavea (coś na rynku nie widzę białej glinki Logony - tą kupiłam na próbę w zastępstwie) i cały zestaw Khadi kupiny pod wpływem przesiadywania na tym wątku:/ szampon (mam wielkie co do niego wątpliwości: nie ma składu INCi,jest strasznie gęsty i bardzo perłowy - a te cechy,jak pamiętam nie świadczą dobrze...) Olejek stymulujący do włosów;jeszcze nie testowałam i olejek antycellulit - po pierwszym użyciu wrażenia pozytywne; oraz rozkulbaczone i raz użyte mydełko detox mydełko wygląda i pachnie jak pastylki na gardło z mojego głębokiego dzieciństwa (konferencyjne się nazywały i w okresie stanu wojennego stanowiły ekstremalne zastępstwo dla słodyczy
Edytowane przez mhm0808 Czas edycji: 2011-11-05 o 09:16 |
|
|
|
#4320 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Napisz jak sprawuje się dezodorant ałun bo się na niego czaję. Co do glinki Lavea to muszę sie zmartwić bo to nie są naturalne kosmetyki nie wiem jak glinka bo moze jest to biała glinka obrendowana tylko Lavea.Co do białej glinki Logona znajdziesz ja na allegro albo tutuaj www.kosmetyki-natury.eu tylko ze ona występuję pod nazwa ziemia wulkaniczna ja mialam tą z paczuli. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:16.

więc dziś wygrzebałam wszystko co ostatnio zakupiłam (wiem mało tego ale jak nie jestem na bieżąco kuszona to jakoś się trzymam) 

:przytul :jestem jestem Kochana i cały czas czytam tylko myślami jestem daleko....
) ale macerat wyraźnie wygładza mi i rozjaśnia twarz
:rolleyes :

to wzięłam pogrubiającą Lavere. Zobaczymy jak się sprawdzi. Zapytałam panią a datę ważności bo nie ma rysunku z otwartym słoiczkiem i pani powiedziała że do maja 2013.
Już nie pamiętam co mnie skłoniło do zakupu... (trochę czasu minęło od kliknięcia
jak zawsze jesteście niezastąpione
nie wiem jak glinka bo moze jest to biała glinka obrendowana tylko Lavea.