![]() |
#391 |
Rozeznanie
|
Dot.: Pozdrowienia ze Szwecji
chciałabym wiedzieć troche o cenach mieszkania, gdzie warto mieszkać (kolega mnie postraszyl ze podobno są jakieś niebezpieczne dzielnice), jaki jest ruch z rana - czy miasto jest bardzo zakorkowane czy spokojnie mozna się przemieszczać autem, takie tam podstawy dla kogoś kto być moze tam zamieszka
![]() Edytowane przez Tygrysiak Czas edycji: 2011-10-29 o 21:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#392 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny bardzo proszę o pomoc. wybieram się do Sztokholmu na wycieczkę (na własną rękę) i niestety dopiero teraz zaczynam się bać ich cen. Nie potrafię obliczyć ile pieniędzy potrzebuję. Z tego co się orientuję bilet z Orlandy do miasta w 2 strony ok.200SEK, bilet tygodniowy komunikacji miejskiej 300SEK? (proszę o korygowanie jeśli ceny nieaktualne). A co dalej? Planuję trochę zwiedzić, wieczorami na pewno imprezy (już mi to znajomi zapowiedzieli), zakwaterowanie mam, ale bez wyżywienia. Jadę ze znajomymi zza granicy, więc dla nich to nie taki wydatek jak dla mnie. Dodam, że jestem studentką (może jakieś zniżki?) Z jakimi kosztami się liczyć? Co warto zobaczyć? Na pewno znajomi coś wymyślą, ale może cos jest drogie i nie warto albo z kolei warto właśnie tam, a lepiej coś innego odpuścić? I jezszcze jedno pytanie - jak się ubierać do klubów?
Edytowane przez Dinulka Czas edycji: 2011-10-30 o 10:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#393 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez PannaX Czas edycji: 2011-10-30 o 19:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#394 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#395 |
Rozeznanie
|
dzięki
![]() Chciałabym wynając mieszkanie powiedzmy większe niż kawalerka bo jeśli dojdzie do przeprowadzki, sprowadzam się z męzem i kotami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#396 |
Zakorzenienie
|
czy któraś z Was się orientuje ile kosztuje wstęp do Absolut Ice Bar?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#397 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jesli chodzi o polaczenie z Arlandy (lotniska) do centralnego Sztokholmu to masz kilka mozliwosci. Najszybciej bedzie, jesli wezmiesz pociag 'Arlanda Express', ktory w 20min pokonuje droge do centrali, ale taki bilet kosztuje 500kr (w dwie strony). Mozesz tez zdecydowac sie na autobus bezposrednio z lotniska do centrum, ktory kosztuje 200kr (dla doroslych od 25roku zycia), albo dla uczniow(16-25l) za 160kr w dwie strony. Trzecia alternatywa jest autobus z Arlandy do Marsty, a stamtad pociag do Sztokholmu i wtedy kupujesz bilet (remse) za 180kr, ale to sie nie oplaca ![]() Bilet tygodniowy kosztuje 300kr, znizki sa jedynie dla osob ponizej 20 lub powyzej 65lat ![]() Jesli nie bedziesz duzo jezdzic komunikacja to oplaca Ci sie kupic tzw remse, czyli bilet na stempelki, ktore kierowca podbija za kazdym razem, jak gdzies jedziesz. Taki bilet kosztuje niecale 200kr. Nie polecam brac taksowek, ceny maja kosmiczne ![]() Do klubow nie ma szczegolnych wymogow, jednak nieraz nie wpuszczaja ludzi niechlujnie ubranych, a dziewczyna lepiej, jesli ma szpilki ![]() Do ice bar'u bilety sie rezerwuje wczesniej, z tego co sie orientuje, a bilet dla jednej osoby kosztuje ok 200kr (ale nie jestem pewna). Jesli masz jeszcze jakies pytania to smialo ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#398 |
Zakorzenienie
|
dziękuję bardzo
![]() zdecyduję się na ten autobus z lotniska. a bilet na te stempelki upoważnia do określonej liczby przejazdów? Chociaż podejrzewam, ze będziemy pewnie niemało jeździć :/ a może znasz orientacyjne ceny wejść do najbardziej znanych zabytków? Zamek itp? Bo wszystko co znalazłam w internecie to informacje sprzed kilku lat ![]() a ceny żywności? Mniej więcej... Mnożyć wszystko razy 4? ![]() Czy są szanse, że ok.800zł starczy na 5dni? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#399 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jedzenie jest mniej wiecej w podobnych cenach jak w Polsce, ja staram sie nie przeliczac, poza tym rodzice glownie placa ![]() Oczywiscie w restauracjach jest drozej, powiedzmy, ze porzadny lunch kosztuje ok. 80kr. Natomiast, jesli decydujecie sie na zjedzenie czegos w scislym centrum Sztokholmu (restauracje), to szykujcie sie na ok 150kr za osobe ![]() Piwo w barze/pubie/klubie kosztuje ok 50kr ![]() ![]() ![]() Jesli chodzi o zabytki (zamek krolewski) to bilet wstepu w granicach 100kr ![]() Nie jestem Ci w stanie powiedziec, czy 800zl starczy, bo wszystko zalezy od tego, co zamierzasz robic i na co wydawac kase ![]()
![]() |
![]() |
#400 |
Zakorzenienie
|
dużo mi pomogłaś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#401 |
Wtajemniczenie
|
z jedzeniem jest najgorzej, bo w stosunku do cen za inne dobra jest najdrozsze
za chiny nie dalabym rady z 800 zl, ale to zalezy od tego, co planujesz robic i jakie masz upodobania
![]() |
#402 |
Zadomowienie
|
Dinulka Tak, nim mozna jezdzic ile i dokad sie chce
![]() ![]()
![]() |
#403 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A planuję wyjść ze 2/3 razy do klubu (czy wszędzie są wejścia za 200SEK, czy są jakies tańsze/studenckie kluby?), zobaczyć zamek, stare miasto, może jeszcze jakieś zabytki. Jeść raczej będę w domu lub w jakichś tańszych barach. Nie wiem dokładnie, dostosuję się do reszty zresztą. Dodam jeszcze, że to będzie 5 dni, ale liczone razem z dniami przylotu (popołudnie, bliżej wieczoru) i odlotu (popołudnie). PS. Już nad innym biletem się nie zastanawiam, dzięki Framebasics ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#404 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Zywnosc w zwyklych sklepach to mniej wiecej takie ceny: mleko ok 8,9 kr, chleb ok 20 kr, czekolada 15 kr, woda mineralna gazowana jakies 19 kr (nie ma sensu kupowac bo mozna pic kranowe) jak bedziesz miala dostep do mikrofalowki to mozna kupic gotowe mrozone dania za jakies 40 kr, sok w kartonie 25 kr/2 litry, platki musli ok 25- 30 kr. Jak ja robie zakupy na sniadanie i obiad na nastepny dzien to place w kasie jakies 300 - 400 kr. To tak w przyblizeniu. ---------- Dopisano o 00:24 ---------- Poprzedni post napisano o 00:18 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#405 |
Zakorzenienie
|
kebaby odpadaja, bo jestem wegetarianką. Kuchni chińskiej itp nie lubię. Więc zostaje mi albo sałatka na mieście albo jedzenie w domu.
ygh zaczynam żałować, że nie wybrałam Francji na przykład. Przecież ten Sztokholm jest kompletnie nieopłacalny. Byłam niedawno we Francji, oczywiście dużo więcej wydałam, bo i dłużej byłam, ale było warto, mnóstwo zobaczyłam, mnóstwo kupiłam... a tu chyba jedyną atrakcją będą kluby wieczorem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#406 |
Zakorzenienie
|
Stockholm jest piękny i jestem zdania, że warto zobaczyć tą piękną stolicę. Chodząc po ulicach spacerkiem jest się czym zachwycać. Kluby faktycznie są drogie.... A nie lepiej byłoby na twoim miejscy wziąć jakiś prowiant z domu. To jest zaledwie 5 dni...
Jeśli chodzi o jedzenie to naprawdę jest drogo...najtaniej kebaby do 50kr natomiast dania, sałatki itp od 100kr....
![]() |
#407 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#408 |
Wtajemniczenie
|
nie zaluj, Stockholm jest cudny , o ile odpowiednio wykorzystasz czas w nim spedzony..
jak dla mnie skupiasz sie bardziej na nocach i wieczorach, a przeciez kluby masz tez w polsce.. ja skupilabym sie na tym, co moge zobaczyc w ciagu dnia koniecznie i niepodwazalnie muzeum VASA, nie wiem czy byla o tym mowa
![]() |
#409 |
BAN stały
|
a jak są postrzegani Polacy (tudzież inni obcokrajowcy) w Szwecji?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#410 |
Zakorzenienie
|
W Stockholmie jest tyle narodowości, że ludzie są już przyzwyczajeni
![]() ![]()
![]() |
#411 |
Rozeznanie
|
jeszcze mam pytanie dot. Goteborga. Jakim szwedzkim się tam mówi, mam na myśli czy jest to w miarę łatwa wymowa, bez żadnych "gwar" czy czegoś takiego? Czy po standardowym kursie szwedzkiego można w miarę zrozumieć co ludzie mówią? Pytam gdyż słyszałam że wymowa niektórych wyrazów jest różna już między ludzmi ze Stockholmu i z Goteborga.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#412 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez PannaX Czas edycji: 2011-11-05 o 21:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 |
Zadomowienie
|
Groszek bez Marchewki No tak, 150kr to raczej dolna granica, zalezy tez, co sie zamawia i do jakiej restauracji idzie
![]() ![]() ![]() Dinulka Sztokholm jest piekny tak, czy inaczej i moim zdaniem warto go zwiedzic, zobaczyc (szczegolnie wieczorem, gdy swiatla odbijaja sie w wodzie, w samym centrum ![]() Wielkie mrozy byly podobno kilkanascie lat temu, teraz temperatury zblizone do tych, co w Polsce, ale ja radze i tak wziac zapasowa pare rekawiczek i gruby sweter ![]() Aha, podpisuje sie rowniez pod tym, ze muzeum Vasy trzeba zobaczyc ![]()
![]() |
#414 |
Wtajemniczenie
|
Ja mieszkam w Gotku, mam normalne dochody i powiem, ze wyjazd do Sthlm jest mocniejszym szarpnieciem, niz wyjazd na tydzien na Majorke. Biore pod uwage ceny hotelow, wyzywienia poza domem czy ceny atrakcji turystycznych.
Niby mozemy sie zadekowac u rodziny, ale wtedy pobyt max 2-3 dni, bo sie dluzej nie da u kogos wyrobic ![]() Jesli ktos ma 800 zet na wyzywienie, przejazdy i rozrywki.... oby chociaz na samo jedzenie i 2 bilety na krzyz wystarczylo. Taka prawda. Nawet w PL bedac w podrozy te 800 zl to prawie nic. No chyba, ze ktos ma gdzie spac za free. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#415 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny podczytuję Was od dawna, myślimy z tż o wyjeździe do Szwecji. Tż jest informatykiem i ma dość spore szanse na znalezienie pracy w zawodzie, martwi mnie tylko moja sytuacja, jestem psychologiem, pracuje w zawodzie od niedawna. Jak oceniacie szanse na znalezienie pracy związanej z moim wykształceniem w Szwecji? Jesteśmy nastawienie na próbę emigracji
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#416 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a jak u Ciebie z jezykami?
![]() |
![]() |
#417 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A twoj TZ niech pracy szuka teraz, zanim przyjedziecie. Jest tu sporo informatykow, nie brakuje ich raczej na rynku. Lepiej wiec rozejrzec sie za praca jeszcze w Polsce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#418 |
Raczkowanie
|
Słabo, jak na razie. Uczę się, język nie wydaje się trudny. Słuchamy szwedzkiego radia, czytam portale i oglądamy tv - dzięki waszym linką z tego forum
![]() ![]() ![]() ![]() Dzięki za odpowiedź. Dla tż pracy szukamy jeszcze w Polsce, trochę jest tych ofert, może coś się znajdzie ![]() Edytowane przez spacja_ Czas edycji: 2011-11-07 o 17:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#419 |
Raczkowanie
|
Kolezanki sa w Szwecji od 4, 5 lat. Jedna pracuje juz 1,5 roku, druga tak samo. Ja sama szwedzki B zrobilam mniej wiecej w rok, ale mnostwo pracy wlozylam z nauke. Dziewczyny i ja sama po szwedzku mowimy raczej dobrze, ale bez rewelacji, po takim czasie nie da sie super i bez akcentu.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#420 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:30.