Wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale wstydzicie się/nie macie kogo zapytać - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-06, 12:09   #2521
Libra2
Zadomowienie

Dot.: Wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale wstydzicie się/nie macie kogo zapytać c

Pytanie do dziewczyn ze śląska czym i jak najszybciej dostanę się z dworca PKP w Katowicach do Teatru Rozrywki w Chorzowie?
Stary 2011-11-06, 12:58   #2522
Flossy15
Rozeznanie

Dot.: Wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale wstydzicie się/nie macie kogo zapytać c

Mam ogromna prosbe, moze wiecie. Otoz skladam podanie o stypendium socjalne i mama ma ziemie. Jest ona jednak oddana w dzierzawe, nic z niej nie dostajemy, dzierzawca bierze w zamian za uzytkowanie doplaty i placi podatek, oczywiscie sieje sobie cos tam i tez ma dochod, ale to juz jego kasa. Wszystko jest notarialnie potwierdzone. I mam pytanie, czy takze powinnam uwzgeldnic dochod z tych gruntow, ktorego w rzeczywistosci nie ma? Jesli jednak pwinnam, to czy las tez zalicza sie do tych gruntow, czy samo pole? A i jaka jest stawka z jednego hektara przeliczeniowego na rok ten lub ibiegly? Bo ja nie wiem, nie znam sie, siedze z masa papierow, a jak sie chcialam zapytac baby w dziekanacie, to mnie chamsko z kwitkiem odeslala.
Flossy15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 13:00   #2523
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez Agniesia666 Pokaż wiadomość
OK. Moim zdaniem on zrobił to specjalnie, niby się 'pomylił' przy wystawianiu komentarza, żeby potem anulowano i mój i jego komentarz. Poczekał pół roku, licząc na to, że zapomnę o co chodziło i machnę ręką. Ale ja dobrze pamiętam a to była wyjątkowo nieprzyjemna transakcja. Co mogę z tym zrobić? Zgłosić to jakoś? Mój komentarz jest sprawiedliwy, jego nie.
ja bym zglosila obsludze allegro. z obszernym wyjasnieniem calej sprawy. oszust to oszust.

Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
Prawidłowy poziom cholesterolu całkowitego to poniżej 200. Czy jeżeli ja mam 199 w wieku 18 lat to powinnam się tym martwić? Powinnam starać się go jakoś obniżyć?
tak, powinnas sie martwic i tak, powinnas go obnizyc. na poczatek zacznij od zmiany diety. mniej tlustych rzeczy, zero chipsow, mieso gotowane na parze zamiast smazone i do tego wiecej warzyw.

Cytat:
Napisane przez Parvanti Pokaż wiadomość
Mam pytanie, bo myślę, że nie warto biec z tym do lekarza, ale jest to dosyć uciążliwe: od kilku miesięcy dosyć mocno puchnę przed okresem. Przybieram wtedy na wadze nawet 4 kg, oczywiście po okresie waga wraca do normy. Nigdy tak nie miałam, dopiero teraz a mam 21 lat. Czy to zatrzymywanie wody w organizmie? Jeśli tak to jak mogę sobie z tym poradzić?
sol zatrzymuje wode w organizmie. pij jej wiecej (najlepiej niskozmineralizowana), do tego mozesz pic jakies ziola. wydaje mi sie, ze pokrzywa by pomogla. jedz wiedzej bananow i pomidorow. mozesz tez pic rano szklanke wody z cytryna.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 13:10   #2524
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
tak, powinnas sie martwic i tak, powinnas go obnizyc. na poczatek zacznij od zmiany diety. mniej tlustych rzeczy, zero chipsow, mieso gotowane na parze zamiast smazone i do tego wiecej warzyw.
Badania robiłam w wakacje, lekarz oglądał moje wyniki, ale nic na ten temat nie wspomniał. Od badań minęło już trochę czasu i diety absolutnie nie zmieniałam, chipsy i niezdrowe jedzenie bywały w sumie dosyć często. Zastanawiam się, czy od tamtego czasu poziom mógł się jeszcze bardziej zwiększyć. Myślicie, że powinnam wybrać się do lekarza i poprosić o ponowne skierowanie na badania? Z tego co wiem, to cholesterol powoduje problemy z krążeniem, a dodam, że często czuję takie przenikliwe zimno w łydkach, nawet kiedy ogólnie jest mi ciepło, to w łydkach odczuwam zimno. To może być ze sobą powiązane?
Jeśli komuś wyda się moje pytanie głupie, to przepraszam. Po prostu nie znam się na tym.

Pracuję nad sobą
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 13:25   #2525
skazana_na_bluesa
.

nie musisz prosic o ponowne badania krwi, ale zmiana diety bylaby wskazana. watpie, zeby jedno z drugim sie laczylo. zazwyczaj cholesterol odklada sie w dronych naczyniach wiencowych i to jeden z powodow zawalu miesnia sercowego.

Stary 2011-11-06, 13:27   #2526
Parvanti
Zadomowienie

Cytat:
sol zatrzymuje wode w organizmie. pij jej wiecej (najlepiej niskozmineralizowana), do tego mozesz pic jakies ziola. wydaje mi sie, ze pokrzywa by pomogla. jedz wiedzej bananow i pomidorow. mozesz tez pic rano szklanke wody z cytryna.
Pokrzywę piję właśnie od jakichś 2 miesięcy. Dzięki za odpowiedź, postaram się wdrożyć te rady w życie i mam nadzieję, że już nie będę chodzącym balonem przed okresem.
Parvanti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 13:35   #2527
skazana_na_bluesa
.

na mysl przyszly mi jeszcze tabsy - asekurella

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-06, 13:39   #2528
Parvanti
Zadomowienie

Cytat:
One są chyba głównie do stosowania przy antykoncepcji hormonalnej, a ja nie biorę antykonceptów, ale też teraz przypomniało mi się coś jeszcze innego - aquafemin. To muszę kupić i wypróbować.
Parvanti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 14:02   #2529
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
nie musisz prosic o ponowne badania krwi, ale zmiana diety bylaby wskazana. watpie, zeby jedno z drugim sie laczylo. zazwyczaj cholesterol odklada sie w dronych naczyniach wiencowych i to jeden z powodow zawalu miesnia sercowego.
Ok, rozumiem. A masz może pomysł o co chodzi z łydkami?

Pracuję nad sobą
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 14:10   #2530
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

Cytat:
ja bym zglosila obsludze allegro. z obszernym wyjasnieniem calej sprawy. oszust to oszust.
napisałam do nich, do działu zasady allegro > pytanie o zasady dot. komentarzy. Czekam z niecierpliwością na odp
Stary 2011-11-06, 14:19   #2531
SimplyDivine
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez quadra616 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jak to jest w Wielkimi |Marketami typu Tesco, brytyjska Asda, Lidl czy Sainsbury? Czy one prowadzą jakąś wojnę między sobą, są nastawiono wrogo czy po prostu siebie tolerują? Zawsze mnie to intrygowało, chociaż wiem, że to głupie!
Na przykład idąc do Asdy, pod (dajmy na to) mydłem jest cena np 1funt, a obok pisze, że w Tesco to samo mydło kosztuje 1,20. To przecież anty-reklama. To legalne?
To nie jest anty-reklama tylko informowanie klienta o jego opcjach. I tak, jest to legalne. Ceny produktow w supermarketach sa dostepne dla wszystkich i kazdy moze je wykorzystac - takze konkurencyjna marka. Dodatkowo ASDA ma aktualnie akcje promocyjna gdzie gwarantuja, ze Twoje zakupy spozywcze zrobione w ich sklepie beda przynajmniej 10% tansze niz w Tesco a jesli nie sa, to zwroca Ci roznice. W UK zakupy spozywcze mozna robic przez internet i miec je dowiezione do domu. Jest nawet strona internetowa mysupermarket.com gdzie gdy wyszukujesz interesujacy Cie produkt, ta strona porownuje ceny z 4 najwiekszych brytyjskich supermarketow dowozacych - Asda, Tesco, Sainsbury's i Ocado (Waitrose) co pozwala Ci podjac decyzje gdzie chcesz zlozyc zamowienie. Wkladasz sobie wszystko do wirtualnego koszyka i na koniec dostajesz podsumowanie w ktorym z tych 4 supermarketow Twoje zamowienie wyniesie Cie taniej

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-06, 14:22   #2532
linka_12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Keket Pokaż wiadomość
To ja wytłumaczę na przykładzie. Wyglądają takie końcówki, jak język żmii, rozdwojony
Cytat:
Napisane przez coldold Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczyny

Cytat:
Napisane przez Libra2 Pokaż wiadomość
Pytanie do dziewczyn ze śląska czym i jak najszybciej dostanę się z dworca PKP w Katowicach do Teatru Rozrywki w Chorzowie?
Zależy czy chcesz spod dworca podejść na odpowiedni przystanek czy podjechać? Bo nie wiem, czy wiesz ale dworzec w Katowicach jest teraz w przebudowie i żeby się dostać w okolice przystanków z których odjeżdża transport do Chorzowa to trzeba obejść dworzec dookoła. Zajmuje to jakieś 10-15min, zależy jakim tempem.

Jeżeli chodzi o najszybszy rodzaj transportu to są to autobusy przyspieszone nr 820, 830, 840. Jadą około 15-16min.
Wolniejsze są tramwaje, linie nr 11, 19, 6. Jadą około 30 minut.

I jedne i drugie zatrzymują sie w bliskim sąsiedztwie Teatru Rozrywki, tramwaje moze ze 100m bliżej. Napisz na co się zdecydujesz, to ewentualnie mogę ci napisać, jak dojść na przystanek, czy coś, jeśli nie wiesz

----
Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
(...)skończyłam szkołę, idę na studia, mam zdaną maturę, mam rok pracy za sobą - i to wszystko z makijażem i bez błony dziewiczej!
linka_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 14:36   #2533
blackberry8
Zakorzenienie

Ostatnio obiło mi się o uszy, że jakaś sieciówka ma serię butów na szeroką nogę.
Może ktoś wie która (albo gdzie zaopatrywać się w takie buciki)?
blackberry8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 14:43   #2534
SimplyDivine
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blackberry8 Pokaż wiadomość
Ostatnio obiło mi się o uszy, że jakaś sieciówka ma serię butów na szeroką nogę.
Może ktoś wie która (albo gdzie zaopatrywać się w takie buciki)?
Marks & Spencer ma napewno, ale wiem, ze ten sklep jest tylko w kilku miastach w PL. New Look to samo
Stary 2011-11-06, 14:48   #2535
Libra2
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez linka_12 Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczyny

Zależy czy chcesz spod dworca podejść na odpowiedni przystanek czy podjechać? Bo nie wiem, czy wiesz ale dworzec w Katowicach jest teraz w przebudowie i żeby się dostać w okolice przystanków z których odjeżdża transport do Chorzowa to trzeba obejść dworzec dookoła. Zajmuje to jakieś 10-15min, zależy jakim tempem.

Jeżeli chodzi o najszybszy rodzaj transportu to są to autobusy przyspieszone nr 820, 830, 840. Jadą około 15-16min.
Wolniejsze są tramwaje, linie nr 11, 19, 6. Jadą około 30 minut.

I jedne i drugie zatrzymują sie w bliskim sąsiedztwie Teatru Rozrywki, tramwaje moze ze 100m bliżej. Napisz na co się zdecydujesz, to ewentualnie mogę ci napisać, jak dojść na przystanek, czy coś, jeśli nie wiesz
Dziękuje za odpowiedz, tak wiem że dworzec jest teraz w przebudowie ale nie sądziłam że są jakieś utrudnienia z tym związane, cóż pewnie zdecyduje się na tramwaj nr.11 bo z tego co widziałam na mapie wpk zatrzymuje się dosyć blisko teatru , jeśli możesz to napisz jak mniej więcej dostać się na przystanek z którego odjeżdża.
Stary 2011-11-06, 15:25   #2536
linka_12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Libra2 Pokaż wiadomość
Dziękuje za odpowiedz, tak wiem że dworzec jest teraz w przebudowie ale nie sądziłam że są jakieś utrudnienia z tym związane, cóż pewnie zdecyduje się na tramwaj nr.11 bo z tego co widziałam na mapie wpk zatrzymuje się dosyć blisko teatru , jeśli możesz to napisz jak mniej więcej dostać się na przystanek z którego odjeżdża.
U nas wszystko jest blisko siebie. A teraz na serio.
Wiem, że część peronów ma wyjscie na ulicę Konopnickiej, a część na ulicę Andrzeja.

Jeżeli wyjdziesz na ulicę Andrzeja:
- Z budynku dworca wychodzisz na plac/parking
- Za ty placem skręcasz w prawo i idziesz prosto
- idąc prosto po lewej stronie powinnaś mijać Plac Andrzeja (taki niewielki zielony park)
- Dochodzi do końca ulicy Andrzeja i skręcasz w prawo, w szerszą ulicę Mikołowską
- przed tobą powinno być przejście pod wiaduktem kolejowym, przechodzisz pod nim
- na skrzyżowaniu nadal idziesz prosto
- wchodzisz w ulicę Matejki, po lewej stronie mijasz m. in. restaurację A-Dong
- Na końcu ulicy ukazuje się przed tobą plac Wolności (Spory okrągły plac z parkiem, dookoła niego tory tramwajowe i rondo)
- Cały czas trzymasz się prawej str drogi, mijasz pub po prawej str i ukazuje się przed tobą ulica 3-go maja ( z torami tramwajowymi w dwóch kierunkach)
- Przechodzisz pasami na drugą stronę ulicy i po twojej prawej stronie jest przystanek tramwajowy, z którego odjeżdża tramwaj nr 11. Przystanek nazywa się Katowice Plac Wolności. Żebyś się nie przestraszyła - tramwaj pojedzie w stronę Placu Wolności i objedzie go naokoło. Tak ma być

Jeżeli wyjdziesz na ulicę Konopnickiej to bliżej masz przystanki linii 19 i 6:
- Wychodzisz z budynku dworca i od razu skręcasz w lewo
- Trzymasz się lewej strony ulicy, mijasz przystanek autobusowo-tramwajowy
- Za przystankiem przechodzisz na drugą str na przejściu dla pieszych
- idziesz w tym samym kierunku, w którym szłaś dotychczas, wzdłuż ulicy Konopnickiej
- Idąc na wprost przechodzisz przez przejście dla pieszych (i przecinasz tory tramwajowe)
- Za przejściem skręcasz w prawo, jesteś teraz na ulicy Kochanowskiego
- Pierwszym przystankiem jaki zobaczysz będzie ten, z którego odjeżdżają linie 6 i 19.

Wszystkie linie (11, 19, 6) Zatrzymują się na tym samym przystanku w centrum Chorzowa. I wszystkie linie mijają po prawej stronie teatr rozrywki jadąc na przystanek w Chorzowie. Więc bacznie obserwuj twoją prawą str i nie powinnaś się zgubić. Jeżeli potrzebujesz jeszcze jakieś innych informacji, to pisz

----
Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
(...)skończyłam szkołę, idę na studia, mam zdaną maturę, mam rok pracy za sobą - i to wszystko z makijażem i bez błony dziewiczej!

Edytowane przez linka_12
Czas edycji: 2011-11-06 o 15:26
linka_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 16:39   #2537
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez Parvanti Pokaż wiadomość
One są chyba głównie do stosowania przy antykoncepcji hormonalnej, a ja nie biorę antykonceptów, ale też teraz przypomniało mi się coś jeszcze innego - aquafemin. To muszę kupić i wypróbować.
nie tylko. przy antykoncepcji moze niewiele pomagac (albo wcale). mysle,ze maja podobny sklad, chociaz nie mam teraz czasu tego sprawdzac. oba typy tych tabletek zapobiegaja zatrzymywaniu wody w organizmie.
Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
Ok, rozumiem. A masz może pomysł o co chodzi z łydkami?
niektorzy tak maja i juz. czasami sa osoby, ktore maja problem z krazeniem, ale on wystepuje glownie w stopach, dloniach, ew. uszach, nosie. na szybszy przeplyw krwi (czyli de facto ogrzanie) dobry jest ruch

Stary 2011-11-06, 16:51   #2538
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Podobno to ma taki skład, że działa bardziej jak placebo
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 16:56   #2539
69love69
Zakorzenienie

Dziewczyny ratujcie. Jest syf. ZNajoma mamy nagrała mi coś na pendrive i pożyczyła, były tam też jej zdjęcia. Uszykowalam go sobie dzisiaj na stole żeby jutro go odnieść, a mój pies go zwinął i pogryzł ;/ I pendrive nie działa, komp w ogole go nie widzi i strasznie się nagrzewa po wsadzeniu go, ma kilka wgniecień, ale że to już jego koniec ;/ może da się go jakoś uratować?
69love69 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-06, 17:58   #2540
blackberry8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SimplyDivine Pokaż wiadomość
Marks & Spencer ma napewno, ale wiem, ze ten sklep jest tylko w kilku miastach w PL. New Look to samo
Dziękuję, właśnie o New Look mi chodziło
blackberry8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 19:21   #2541
gabi1989
Rozeznanie

zjadłam jogurt przeterminowany o 3 dni, nie spojrzawszy wcześniej na datę
coś może mi się stać?
gabi1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 19:42   #2542
farfala
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gabi1989 Pokaż wiadomość
coś może mi się stać?
Nic Ci nie będzie. Ja kiedyś świadomie zjadłam przeterminowany o 5, bo mi szkoda było wyrzucić i nic mi nie było. Ewentualnie jak masz bardzo wrażliwy żołądek, to Cię lekko może przeczyścić i to wszystko.
Zresztą słyszałam kiedyś, że z tymi datami jest tak, że one są po prostu orientacyjne i nie jest tak, że dzień po produkt już się nie nadaje do spożycia. Wiadomo że nie należy przeginać, nie wiem o miesiąc czy coś, no ale to chyba jasne.
Stary 2011-11-06, 20:40   #2543
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez farfala Pokaż wiadomość
Nic Ci nie będzie. Ja kiedyś świadomie zjadłam przeterminowany o 5, bo mi szkoda było wyrzucić i nic mi nie było. Ewentualnie jak masz bardzo wrażliwy żołądek, to Cię lekko może przeczyścić i to wszystko.
Zresztą słyszałam kiedyś, że z tymi datami jest tak, że one są po prostu orientacyjne i nie jest tak, że dzień po produkt już się nie nadaje do spożycia. Wiadomo że nie należy przeginać, nie wiem o miesiąc czy coś, no ale to chyba jasne.
ale zwykle po 2-3 dniach na jogurcie czy serku robi się taka warstwa wody. okropnie to wygląda, dlatego już się wyczuliłam na punkcie dat ważności i niczego przeterminowanego nie zjem...
Stary 2011-11-06, 20:50   #2544
Lirazel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gabi1989 Pokaż wiadomość
coś może mi się stać?
Jeśli nie był niczym porośnięty/nie śmierdział/nie wyglądał podejrzanie (co raczej byś zauważyła ^^), to wszystko powinno być w porządku. Jogurt to z założenia i tak zepsute mleko
Lirazel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 21:37   #2545
taka_sobie_jedna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez farfala Pokaż wiadomość

i to jest prawda. u nas jeżeli chodzi o nabiał mamy restrykcyjne przepisy dot. dat ważności. Załóżmy, że jest jogurt X i on trafia do polskiego sklepu gdzie ma termin 30-dniowy a na eksport idzie z wybitą dłuższą datą.

Termin przydatności jest zawsze oriantacyjny. Wiadomo przecież, że taki jogurcik jeśli będzie źle przechowywany zepsuje się nawet w jeden dzień, a jeśli będzie dobrze, to nawet i miesiąc dłużej postoi.

Kiedyś czytałam, że chcą zmienić sformułowanie "termin przydatności do spożycia" na coś w stylu "data minimalnej trwałości", bo masa dobrego jedzenia marnuje się przez ludzi otwierających lodówkę, czytających "należy spożyć do ..." i jeśli jest choćby dzień po terminie = kosz, bez sprawdzenia, czy produkt naprawde jest zepsuty

Cytat:
Napisane przez tekila901 Pokaż wiadomość
ale zwykle po 2-3 dniach na jogurcie czy serku robi się taka warstwa wody. okropnie to wygląda, dlatego już się wyczuliłam na punkcie dat ważności i niczego przeterminowanego nie zjem...

warstwa wody jest wg Ciebie oznaką zepsucia???
W takim razie w życiu nie widziałaś zepsutego jogurtu ani serka.....

Cytat:
Napisane przez Lirazel Pokaż wiadomość
Jeśli nie był niczym porośnięty/nie śmierdział/nie wyglądał podejrzanie (co raczej byś zauważyła ^^), to wszystko powinno być w porządku. Jogurt to z założenia i tak zepsute mleko

I tutaj Koleżanka pięknie wytłumaczyła jak wygląda zepsuty produkt
taka_sobie_jedna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 21:55   #2546
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taka_sobie_jedna Pokaż wiadomość
warstwa wody jest wg Ciebie oznaką zepsucia???
W takim razie w życiu nie widziałaś zepsutego jogurtu ani serka.....
widziałam, bo moja mama ma okropny zwyczaj trzymania w lodówce wszystkiego, co wg niej nadaje się do spożycia. i tym sposobem jak robiłam niedawno wielkie czyszczenie lodówki (oczywiście pod jej nieobecność, bo sama nie pozwoliłaby mi tych rzeczy wyrzucić), to znalazłam jogurty, których data ważności kończyła się w lutym, marcu tego roku. na serku, który był ważny do lutego pływała tylko woda, a na activii ważnej do marca powstała zielona pleść czy cokolwiek to było.
Stary 2011-11-06, 22:13   #2547
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tekila901 Pokaż wiadomość
widziałam, bo moja mama ma okropny zwyczaj trzymania w lodówce wszystkiego, co wg niej nadaje się do spożycia. i tym sposobem jak robiłam niedawno wielkie czyszczenie lodówki (oczywiście pod jej nieobecność, bo sama nie pozwoliłaby mi tych rzeczy wyrzucić), to znalazłam jogurty, których data ważności kończyła się w lutym, marcu tego roku. na serku, który był ważny do lutego pływała tylko woda, a na activii ważnej do marca powstała zielona pleść czy cokolwiek to było.
yhm, to samo kiedyś u TŻa w domu zrobiłam, mięso w zamrażalce stare od 3 lat, bo 'przecież jest w zamrażalce', tak samo pierogi mrożone, które przecież po coś mają datę ważności, ale nie, bo 'są w zamrażalce'...

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 22:42   #2548
Kachulec
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taka_sobie_jedna Pokaż wiadomość
i to jest prawda. u nas jeżeli chodzi o nabiał mamy restrykcyjne przepisy dot. dat ważności. Załóżmy, że jest jogurt X i on trafia do polskiego sklepu gdzie ma termin 30-dniowy a na eksport idzie z wybitą dłuższą datą.

Termin przydatności jest zawsze oriantacyjny. Wiadomo przecież, że taki jogurcik jeśli będzie źle przechowywany zepsuje się nawet w jeden dzień, a jeśli będzie dobrze, to nawet i miesiąc dłużej postoi.

Kiedyś czytałam, że chcą zmienić sformułowanie "termin przydatności do spożycia" na coś w stylu "data minimalnej trwałości", bo masa dobrego jedzenia marnuje się przez ludzi otwierających lodówkę, czytających "należy spożyć do ..." i jeśli jest choćby dzień po terminie = kosz, bez sprawdzenia, czy produkt naprawde jest zepsuty
Otóż to.

Ja mam pytanie odnośnie dat ważności, ale w przypadku rozpakowania produktu. Załóżmy, że kupuję sobie jakąś szynkę w większym kawałku (zwykła szynka gotowana, szynka parmeńska, itp). I wyjmuje ją z oryginalnego opakowania, kroję na porcje i w porcjach np. 4 plasterki pakuje w vacuum - pakowane próżniowo. To jak długo mogę to trzymać w lodówce?

Nieprzyzwoicie uparta i troszkę złośliwa

Kachulec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-07, 08:15   #2549
sensualangel
Wtajemniczenie

dziewczyny czym najlepiej umyć toster? jak narazie unikam tego jak mogę, ale wkońcu muszę się za to zabrać
sensualangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-07, 12:24   #2550
koszyk
Wtajemniczenie

Znacie jakiś dobry przepis na taki domowy sos słodko kwaśny jak są dostępne gotowe w słoikach?

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości