|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej? | |||
| Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy |
|
29 | 54,72% |
| Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną |
|
20 | 37,74% |
| Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam |
|
1 | 1,89% |
| Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy |
|
3 | 5,66% |
| Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3451 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012
Cytat:
|
|
|
|
|
#3452 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Też miałam mdłości i dydule mnie strasznie bolały (nad czasem pobolą). Na mdłości to ja polecam, za sprawą Śliweńki, imbir zalany gorącą wodą i posłodzony miodem - kilka łyżek wystarczyło i od razu mi się polepszyło. Jeżeli masz plamienie, to lepiej zadzwoń do gina swojego i zapytaj - lepiej dmuchać na zimne, bo nigdy nie wiadomo, co się może kryć za tym. Trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze ![]() Na zaparcia i wzdęcia to proponuję śliwki i morele suszone
|
|
#3453 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny moze to glupie pytanie ale nie mam kogo spytac ;/
czy to normalne ze wylewa sie ze mnie dolem tyle wody ? Mam tak juz od jakiegos czasu, jak mi sie troche chce siku np w nocy i budze sie to musze gacie zmieniac, bo plama wielka... w dzien czasami tak samo wizyte mam dopiero za 2 tyg, ale chcialam spytac czy macie tak samo. To nie jest sliski sluz, to nie ejst mocz, to jest tak jakby zwykla woda .... ;/ musze czesto gatki zmieniac, nawet w srodku nocy
|
#3454 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny kiedyś pisały że mają po kilka paczek wkładek bo inaczej spodnie mokre nim dojdą do miasta - to chyba normalne....każdą z nas dopadnie
|
|
|
|
#3455 |
|
Zakorzenienie
|
Ok mam nadzieje, ze tak ma byc, spytam juz 15 listopada o wsyztko lekarza
Musze sobie spisac na kartce o co mam go spytac bo zapomn e Nie pisze duzo bo ucze sie pytan o prawko :P Zrobilam piernik i pierwszy raz zapomnialam o skladniku jednym, mianowicie cukrze! wrrr wylalam go na forme i przypomnialo mi sie, ze nie poslodzilam posypalam go tylko cukrem ... bedzie wersja light :P
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2011-11-06 o 14:33 |
|
|
|
#3456 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i spróbuje z imbirem i poszukam dzisiaj śliwek bo mam już brzuszek jakbym była w 4miesiącu z tym plamieniem czytałam że może się zdarzyć bo macica się rozciąga,ale lepiej zadzwonie do gin i będe miała pewność!!!
|
|
|
|
|
#3457 |
|
Konto usunięte
|
Ja już drugi dzień leżę i jest jakby gorzej z przeziębieniem (katar się uspokoił, ale jestem padnięta:/), ale pocieszam się, bo nie mam gorączki. Zaraz idę odgrzać obiadek, który mi dała teściowa, prawdziwy śląski - rosołek+kluski, czerwona kapustka (modro;P) i rolada, mniam. A potem serniczek - niebo
Co do przytycia - hmm ja przed ważyłam ok. 60 kg (tżowi w życiu bym nie powiedziała 60, tylko 57 :P), a w czasie ciąży chciałabym przytyć max. 10 kg, zobaczymy czy to będzie realne, mam nadzieję, że tak, bo mam strasznie słabą silną wolę i potem mogę mieć problem ze zrzuceniem. Musiałabym też coś ogarnąć mieszkanie dzisiaj, ale oczywiście mam lenia Muszę się przestać usprawiedliwiać, bo w syfie żyć nie lubię, a umierająca nie jestem... A co do testu, to ja zrobiłam 3 (i nie wierzyłam), a pierwszy.. na lotnisku Dopiero co wróciliśmy z kulkudniowej podróży i spóźniał mi się okres, a ja mam okres jak w zegarku, więc dla mnie nawet 1 dzień był podejrzany, ale wiadomo - wyjazd, stres. Na lotnisku mieliśmy dużo czasu do autobusu, który by nas odwiózł do centrum miasta, więc postanowiłam pójść do lotniskowej apteki, przepłacić za test i zrobić w lotniskowej toalecie. No i jaśniutka, ale była druga TŻ oszalał ze szczęścia, ale jak widać w moim życiu mało jest romantyzmu i nie oświadczyłam mu tego podając na tacy maleńkie buciczki, ale pokazując obsikany papierek w obskurnej poczekalni na lotnisku :P
|
|
|
|
#3458 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczeta zdrowiejcie! pic czosnek i miod <ble;p> i lezec w lozku!
Plamienia najlepiej skonsultowac z gin ![]() Kazdy ma jakas taka max granice ktora bardxo chcialoby sie nie przekroczyc w ciazy, a jednak bywa roznie ;]/chodzi mi o kologramy/ Ja tez keidys sobie myslalam ze jak ja bede w ciazy powiem o tym mojemu tz jakos super zarabiscie romantyczne, lecz wyszlo inaczej ![]() O 4 rano wstalam siku, zrobilam test i 2 kreski chcialam sie opanowac, ale nie moglam. Poszlam do sypialni i go obudzilam i wreczylam test . Byl zaspany, ale szczesliwy. Takze tez niezbyt romantico ;]
|
#3459 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
no dopada choć jak zaczęłam drugi trymestr to trochę mniej Cytat:
|
|
#3460 |
|
Zakorzenienie
|
te romantyczne sceny przekazania dobrych wieści to chyba w filmach tylko
Która baba wytrzymałaby i nie powiedziała natychmiast?Na zaparcia trzeba masę błonnika wcinać. Płatki pełnozbożowe, warzywa, owoce. Można błonnik w proszku kupić i dorzucać np. do jogurtu. |
|
|
|
#3461 | |
|
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;30351847]Ja już drugi dzień leżę i jest jakby gorzej z przeziębieniem (katar się uspokoił, ale jestem padnięta:/), ale pocieszam się, bo nie mam gorączki. Zaraz idę odgrzać obiadek, który mi dała teściowa, prawdziwy śląski - rosołek+kluski, czerwona kapustka (modro;P) i rolada, mniam. A potem serniczek - niebo
Co do przytycia - hmm ja przed ważyłam ok. 60 kg (tżowi w życiu bym nie powiedziała 60, tylko 57 :P), a w czasie ciąży chciałabym przytyć max. 10 kg, zobaczymy czy to będzie realne, mam nadzieję, że tak, bo mam strasznie słabą silną wolę i potem mogę mieć problem ze zrzuceniem. Musiałabym też coś ogarnąć mieszkanie dzisiaj, ale oczywiście mam lenia Muszę się przestać usprawiedliwiać, bo w syfie żyć nie lubię, a umierająca nie jestem... A co do testu, to ja zrobiłam 3 (i nie wierzyłam), a pierwszy.. na lotnisku Dopiero co wróciliśmy z kulkudniowej podróży i spóźniał mi się okres, a ja mam okres jak w zegarku, więc dla mnie nawet 1 dzień był podejrzany, ale wiadomo - wyjazd, stres. Na lotnisku mieliśmy dużo czasu do autobusu, który by nas odwiózł do centrum miasta, więc postanowiłam pójść do lotniskowej apteki, przepłacić za test i zrobić w lotniskowej toalecie. No i jaśniutka, ale była druga TŻ oszalał ze szczęścia, ale jak widać w moim życiu mało jest romantyzmu i nie oświadczyłam mu tego podając na tacy maleńkie buciczki, ale pokazując obsikany papierek w obskurnej poczekalni na lotnisku :P[/QUOTE]Ja też zrobiłam trzy i myślałam, że w każdym będę w tych ułamkach % błędu Mężu powiedział, że co jak co, ale chyba aż 3 by się nie myliły Też mam lenia i leżę w wyrku, a mąż znów dłubie w kuchni. Jutro posprzątam od rana, bo jak on chodzi mi po domu, to ja nie mogę nic zrobić ![]() Cytat:
Jak się okazało życie zweryfikowało troszkę moje plany i zmuszona byłam mu powiedzieć trochę wcześniej A jak na złość był od rana w domu, leżał w wyrku i tyle z romantyczności wyszło Chciałam go trochę nawet w niepewności potrzymać, ale od razu odczytał mój wzrok i spojrzenie - nic się przed nim nie ukryje
|
|
#3462 |
|
Zakorzenienie
|
no ja bym nie umiała wytrzymać do kupn bucików poza tym mój TŻ by się nawet nie skapł o co chodzi ha ha
|
#3463 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A poza tym on pierwszy wyczuł, że te bóle piersiowe to raczej nie na okres
|
|
#3464 |
|
Konto usunięte
|
Ja też nic nie umiem zrobić, jak mąż jest w domu
Ale jutro niestety praca, no to się muszę dzisiaj zmobilizować.
|
|
|
|
#3465 |
|
Zakorzenienie
|
Witam nowe mamusie
Mam lekkiego stresa przed jutrzejszym usg genetycznym wbijam sobie do głowy że musi być dobrze
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
#3466 | |
|
Zakorzenienie
|
ja jakoś od początku mdłości mieszkanie zaniedbałam bo nie mam siły ani chęci z TŻ posprzątamy ale nie sprzątam i nie robię już sterylności jak kiedyś codziennie nia mam siły
---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ---------- Cytat:
innej opcji nie widzę
|
|
#3467 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
|
#3468 |
|
Zakorzenienie
|
ja dopiero jak mdłości przejdą i zmęczenie
|
#3469 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nigdy nie myślałam, że będę miała takie podejście, że będę chciała iść szybko na L4, ale teraz, jak widzę, jak bardzo słaba jestem i się boję o każde kichnięcie i kaszlnięcie, to rozumiem, jak to działa. Wprawdzie na razie chcę jeszcze popracować, ale powoli brak mi sił. I podziwiam babki, które w zaawansowanej ciąży pracują, na przykład stojąc cały dzień za ladą..
|
|
|
|
|
#3470 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Następnego dnia powiedziałam, że w bałaganie mieszkać nie będę, mąż ma mi pomagać (u niego mama i babcia sprzątały, więc wiecie dwie lewe stopy miał ) i razem ogarnęliśmy ten bałagan, choć było ciężko. Teraz ostatnio tak porządnie posprzątałam tydzień temu prawie - w piątek. Z racji tego, że kuchnia wciąż w rozsypce (mąż półkę robi i sajgon totalny jest to sobie darowałam dzisiejsze sprzątanie. Jutro od rana jak zwykle planowo zacznę od łazienki, przejdę przez przedpokój, dojdę do sypialni i sprzątanie zakończę na dużym pokoju. Kuchnia wyłączona z obiegu i mały pokój, który robi za graciarnię i suszarnię ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;30354211]I ja tak samo, od kiedy się źle czuję, to olewam codzienne sprzątanie, sprzątam jak mam więcej energii lub wolne (a i wtedy czasami wolę poleżeć). Szczerze mówiąc to już się nie mogę doczekać zwolnienia Nigdy nie myślałam, że będę miała takie podejście, że będę chciała iść szybko na L4, ale teraz, jak widzę, jak bardzo słaba jestem i się boję o każde kichnięcie i kaszlnięcie, to rozumiem, jak to działa. Wprawdzie na razie chcę jeszcze popracować, ale powoli brak mi sił. I podziwiam babki, które w zaawansowanej ciąży pracują, na przykład stojąc cały dzień za ladą..[/QUOTE]Wiecie co, ostatnio na piekielni.pl ktoś wrzucił historyjkę o tym, jak podsłuchał jakąś babkę, która dostała L4, nie miała dolegliwości i "naściemniała lekarzowi". Zobaczyłam kilkadziesiąt komentarzy i z ciekawości je poczytałam - co ciekawe - panowie uznali wspaniałomyślnie, że babki w ciąży powinny pracować przez całą ciążę, a panie solidarnie się trzymały swojej wersji, że powinny mieć możliwość pójścia na L4 kiedy chcą a nie kiedy muszą ![]() Może poszukam tą historię i wrzucę Wam link ![]() LINK
Edytowane przez aneczka240 Czas edycji: 2011-11-06 o 17:33 |
||
|
|
|
#3471 |
|
Zakorzenienie
|
ja jak juz mam chęci na coś to jedynie na szczupaka do łózka
|
#3472 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja dobrze ze w pracy jestem to mam chwile na neta
|
#3473 |
|
Wtajemniczenie
|
Może zdążysz nadrobić
Że też Ci się chce pracować
|
#3474 |
|
Wtajemniczenie
|
z Młodym siedziałam w chacie ciąże i 6miechów i jeśli zdrowie mi pozwoli to będę chodzić do pracy
|
#3475 |
|
Zakorzenienie
|
ja w pracy wolę na wizaż nie wchodzić bo od razu koleżanka patrzy wścibska jak nie jedna to druga
|
#3476 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak profilaktycznie ![]() Cytat:
|
|
#3477 |
|
Konto usunięte
|
Taaa 9 miesięcy płatnego urlopu hahahaha
![]() Ja jak się przejadę gdzieś autobusem, to potem jestem zasapana jak maratończyk, przychodzę po pracy do domu i od razu w kimono. A co będzie później... A tak w ogóle to na L4 pensję wypłaca kobiecie ZUS, więc nikt tu nikogo nie okrada (bo i o jakichś naciąganiach, podkładkach i oszustwach tam wspominają), w końcu na coś te wszystkie składki muszą iść (nie wiem jak Wy, ale ja aż taką optymistką nie jestem, żeby wierzyć w godziwą emeryturę ). Tak żal tym ludziom z tego wątku tych swoich podatków idących na ciężarne, za to o mordercach, którzy w więzieniach z tych samych pieniędzy żyją - już nie wspomną. Owszem, powstaje problem kadrowy, ale mało kiedy kobieta z dnia na dzień idzie na L4, zwykle jednak uprzedza pracodawcę, że jest w ciąży, więc ten powinien się liczyć z taką możliwością. No ale najgłośniej w tym wątku krzyczą faceci, jak zwykle. "Traktowanie kobiety jak świętej krowy, ciąża to nie choroba" - uwielbiam te hasła, zwłaszcza z ust mężczyzn. Ale i jakieś bojowniczki tam widzę. I że lekarze dający L4 w ciąży powinni stracić prawo do wykonywania zawodu - bez komentarza.No cóż, ja się w tematach, o których nie mam pojęcia, wypowiadać nie lubię, ale jak widać nie wszyscy tak mają. |
|
|
|
#3478 |
|
Rozeznanie
|
ja juz przed testem wiedzialam ze cos jest na rzeczyy, normalnie piersi nie bola na 2 tyg przed okresem
no i tez bez zadnego romantyzmu powiedzialam mezowi
|
|
|
|
#3479 |
|
Wtajemniczenie
|
weźcie to jest chore jedna będzie dobrze się czuła
ja z w 9miesiaću waga 127kg wlazłam na Górę Trzech Krzyży w Kazimierzu a co TŻ musiałam udowodnić a teraz nie wiem czy dałabym radę w 12tygodniu i o 40kilo szczuplejsza także ten co nie był niech się buja
|
#3480 |
|
Zakorzenienie
|
ja czekam na kasę za chorobowe z zusu bo od nich dostane za tydzień chorobowego ciekawe do kiedy mi prześlą
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:41.

byłam już u gin. który potwierdził, zbadał zlecił całą liste badań i byłam na pierwszym usg dopochwowym żeby sprawdzić czy wszystko w porządku, mam mdłości bolą mnie piersi i mam przeogromne zaparcia i wzdęcia

e 

Nigdy nie myślałam, że będę miała takie podejście, że będę chciała iść szybko na L4, ale teraz, jak widzę, jak bardzo słaba jestem i się boję o każde kichnięcie i kaszlnięcie, to rozumiem, jak to działa. Wprawdzie na razie chcę jeszcze popracować, ale powoli brak mi sił. I podziwiam babki, które w zaawansowanej ciąży pracują, na przykład stojąc cały dzień za ladą..