|
|
#3721 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Dot.: BEZROBOTNI łączmy się część 3
U mnie pojawiło się pewne światełko w tunelu.
Wczoraj na zjeździe w szkole dowiedziałam się, że moja szkoła organizuje staże dla osób bezrobotnych. Wystarczy sobie znaleźć pracodawcę, który dostanie stażystę za darmo, a uczelnia wypłaca studentowi 780zł. Jutro pojadę na uczelnię i zobaczę, czy to jeszcze aktualne. Jest to sfinansowane z UE, więc nie ma obaw, że "urząd pracy nie będzie miał pieniędzy".... Mam nadzieję, że coś zdziałam... Tylko muszę pracodawcy poszukać. Staż na 1/2 etatu- 4h dziennie- więc bym miała czas na pisanie pracy licencjackiej... ---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ---------- Cytat:
|
|
#3722 |
|
BAN stały
|
Na pewno się przydasz, byłam miesiąc na kursie w biurze rachunkowym. Trzeba układać faktury wg dat, numerów przed zaksięgowaniem. Dokumenty muszą być księgowane chronologiczne. Faktura wiesz jak wygląda na pewno. Później te faktury wprowadza się do programu np CDN Optima lub innego. Ja znam tylko trochę CDN Optima z kursu i wydaje się bardzo fajny i łatwy. Każde biuro ma swój program ,więc będą musieli ci pokazać, jak się wprowadza faktury czy dowody sprzedaży przy ryczałcie. Więc na pewno byś się przydała w biurze do tych prac administracyjnych. Podatki w takim biurze rozliczają tylko doświadczone księgowe, ty na początku byś podatków nie liczyła.
|
|
|
|
#3723 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Bo tak sobie pomyślałam, że gdyby ta oferta stażu była aktualna, to lepiej się zgłosić do prywatnej osoby, bo mogę się od niej coś nauczyć, a nie chodzić po zakupy pracownikom dużego banku No, ale nie wiedziałam, czy ja osoba która nie dosyć, że nie ma wykształcenia rachunkowego, studiująca administrację może się na coś przydać w takim biurze. Zwłaszcza, że nie znam żadnych rachunkowych programów.
|
|
#3724 |
|
BAN stały
|
Na studiach u nas uczyli tylko jednego programu. Nie uczą wszystkich, bo programów jest tysiące .
|
|
|
|
#3725 |
|
Zakorzenienie
|
Hmmm...a ja jednak zawsze wpisuję swoje wszystkie prace. Jak np. starałam się o pracę w przedszkolu, to kilka dyrektorek zwróciło uwagę na pracę przy organizacji festiwali tanecznych,że może z dziećmi bym mogła coś związanego z tańcem porobić itp. Także nigdy nic nie wiadomo co w danej pracy się przyda, może będziemy też potrzebni do innych zadań (organizacja imprez integracyjnych dla pracowników itp.).
|
#3726 |
|
Zakorzeniona
|
Nie obraź się, ale takich CV jak Twoje jest tysiące. Do mojej pracy często składają CV i 95% jest identyczna, tak że nawet nie masz ochoty go czytać, bo masz wrażenie, że setki razy już widziałaś coś takiego. Jedna z dziewczyn przyniosła nam kolorowe CV (i to wcale nie były bardzo rzucające się w oczy kolory, ale po prostu na tle czarno-białych CV wyróżniające się) i mój pracodawca machinalnie wyjął je spomiędzy kupki setek CV. Po prostu dziewczyna się wyróżniła, jej CV zostało zauważone, została zaproszona na rozmowę. Bo jak pracodawca ma wybrać właśnie to Twoje jedno CV, skoro wszystkie łącznie z Twoim zlewają mu się w jedno?
Edytowane przez invisible_01 Czas edycji: 2011-11-06 o 17:27 |
|
|
|
#3727 |
|
Zakorzenienie
|
Nie nie obrażę się - wiem, że wzór jest bardzo standardowy (ale u siebie w gronie znajomych nie widziałam 'pokolorowanego tła' np jak ja mam Dane/Doswiadczenia i inne a jedni znajomi się mnie nawet pytali jak to zrobiłam O_o). A mojego CV mam 10 wersji więc ja wybieram jedną która najbardziej pasuje do danego stanowiska i dopiero wysyłam.
Mam znajomą co pracuje w Punkcie Pośrednictwa Pracy i czasami widziałam jakie tam ludzie CV przynoszą ... to stwierdzam, że jednak wole mieć takie jakie mam aktualnie.
Have you noticed the saddest person always has the most beautiful smile Kid Cudi Edytowane przez Bayje Czas edycji: 2011-11-06 o 17:34 |
|
|
|
#3728 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale tak jak piszesz, nigdy nic nie wiadomo, nie przewidzi sie upodoban potencjalnego pracodawcy
|
|
|
|
|
#3729 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3730 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do CV, do którego była skierowana Twoja wypowiedź. Myślę, że jakby właścicielka zmieniła to szare tło na jakieś delikatnie kolorowe (np. łososiowe, brązowe, błękitne) to od razu niewielkim kosztem CV dużo by zyskało
Edytowane przez Miss Saeki Czas edycji: 2011-11-06 o 17:49 |
|
|
|
|
#3731 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3732 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrze nakreśliłaś 'podobne' to nie jest 'takie samo' tylko u mnie problem polega w tym, że mnie zapraszają na rozmowy ale jeszcze nikt nie przyjął mnie i wątpie by to, że mnie nie przyjęli był problem w tym bo miałam takie CV.. bardziej, że ktoś inny im po prostu przypasował . Gdyby tak patrzeć na tą wieczną oryginalność CV to ktoś mógłby bardzo zaszaleć i napisać do pracodawcy - CV przyniosę na rozmowę - nie będziecie żałować. Cytat:
. W większym mieście wygląd CV ma jednak znaczenie ale tutaj na moim 'rynku' pracy wydaje mi się, że jest 'poprawne'.
Have you noticed the saddest person always has the most beautiful smile Kid Cudi Edytowane przez Bayje Czas edycji: 2011-11-06 o 17:56 |
||
|
|
|
#3733 |
|
Zakorzenienie
|
A ja bym prosiła o to, żeby nam ktoś pokazał to niezłe CV, choćby na przykładzie z tych dostępnych w sieci. Bo co innego jak o czymś czytam, a co innego jak to widzę.
|
#3734 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najpierw ktoś musi chcieć Cię zaprosić na rozmowę. I do tego potrzebne jest ciekawe CV. Żeby rekrutujący mógł powiedzieć "ta osoba może być ciekawa, porozmawiam z nią" i zaprosić Cię na rozmowę a nie wywalić aplikacji do kubła... |
|
|
|
|
#3735 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I wtedy właśnie te cechy mogą zadecydować,że takie stanowisko Ci zaproponują. ![]() Albo opieka nad dziećmi - nigdy nie wiadomo, kto będzie potrzebował opiekunki. Jeśli do danej pracy nie będziemy się nadawać, to może okaże się,że siostra rekrutera szuka właśnie opiekunki do swojego dziecka. ;] I tak dalej...
|
|
#3736 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3737 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.pmiska.pl/ Edytowane przez lotta_983 Czas edycji: 2011-11-06 o 18:07 |
|
|
|
|
#3738 |
|
Zakorzeniona
|
Ja nie mam CV z żadnej strony w sieci, zaprojektowałam je sama. Za najlepsze szablony trzeba płacić, a nie miałam na to ochoty
![]() A, no i od razu mówię, że z racji mojego wieku interesującym CV nadrabiam niejako braki w doświadczeniu. No i w moim przypadku nigdy się jeszcze nie zdarzyło, żebym po rozmowie kwalifikacyjnej nie została zatrudniona, ale wielokrotnie się zdarzało, że nikt nie odpowiadał na moje CV. Nigdy jednak nie składałam (jeszcze ) CV do jakichś ogromnych firm. Od czegoś jednak trzeba zacząć.
Edytowane przez invisible_01 Czas edycji: 2011-11-06 o 18:14 |
|
|
|
#3740 |
|
Zakorzenienie
|
Nie znam jeszcze ze znajomych który by się 'przyznał' do kupionego CV więc obstawiam, że te kupione CV czasami można spotkać w sieci.
|
#3741 |
|
Zakorzenienie
|
Dobra, to może nas chociaż jakoś nakierujcie, czy któreś z tych CV jest dobre?
http://przykladowecv.com.pl/
|
#3742 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tak patrze na te CV i przy lekkim tuningu mojego cv z lekkim dydkiem mogłabym 3 zrobić i tak jakoś mi się najbardziej podoba.
(tylko to zdjęcie z dołu wywalić) - po co dwa zdjecia ![]() Z resztą jak tak patrze na to CV to jaka to by musiała być mała czcionka by to wszystko pomieścić O_o. Wydawało mi się, że ja mam bardzo dużo powywalane w CV O_o
Have you noticed the saddest person always has the most beautiful smile Kid Cudi Edytowane przez Bayje Czas edycji: 2011-11-06 o 18:23 |
|
|
|
#3743 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ---------- No to samo pomyślałam
|
|
|
|
|
#3744 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3745 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3746 |
|
Zakorzenienie
|
A co do zdjęć w CV to koleżanka z Pośrednictwa Pracy mi opowiadała, że ludzie to czasami nie znają chyba 'dobrego smaku' - jedna dziewczyna wrzuciła zdjęcie z dyskoteki w której mini .. raz z browarem w ręku...
ja bym musiała sobie wyskanować zdjęcie bo to teraźniejsze to się źle ze skanowało. (+) Z drugiej strony jak macie dwa imiona to te dwa imiona wpisujecie w CV ? bo ja np nie..
Have you noticed the saddest person always has the most beautiful smile Kid Cudi Edytowane przez Bayje Czas edycji: 2011-11-06 o 18:33 |
|
|
|
#3747 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
, albo na modelkę w reklamach...
http://www.pmiska.pl/ Edytowane przez lotta_983 Czas edycji: 2011-11-06 o 18:34 |
||
|
|
|
#3748 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie też się zaczęłam nad tym zastanawiać czy tak można
|
|
|
|
#3749 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Co do znalezienia pracy w wielkim miescie: praca jakakolwiek ZAWSZE się znajdzie. I bede to mowic z uporem maniaka, bo mam tego przykłady obok siebie. Czy to kebab, czy to drukarnia i zmiany od 4:00 rano, czy to McDonald's, rozdawanie ulotek, call center, akwizycja, cokolwiek w tym stylu. Jeśli ktoś chce już coś lepszego, musi szukać uważniej. Także na tzw. zahaczenie się, nie widzę problemu, by zarobić 8 zł na godzinę i się utrzymać choćby w takim mieście jak Wrocław czy Łódź. Cytat:
Gdy dostaje sie setki CV na maila, to po pewnym czasie ma sie ich tak dosc, ze albo się ich w ogole nie otwiera, albo drukuje bez rzucenia okiem. Patrzy się wnikliwie na pierwszych kilkanascie, a gdy wsrod nich znajdzie się te, ktore potencjalnie nas zainteresowały zarówno profilem, jak i doświadczeniem, na reszte patrzy się mocno wybiórczo, szukając ewentualnych dodatkowych perełek do zaproszenia na rozmowę. Te pozostałę odrzucone CV wcale nie oznaczają, że są słabe, ale po prostu wypadły blado na tle konkurencji, co powoduje dyskwalifikacje i tzw. życiowy niefart i pecha. Tak bywa, nie ma co mowic i lamentowac, czemu nas chocby na rozmowe nie zaproszono - zawsze trzeba miec na uwadze, ze niestety ktoś mogł być duzo lepszy i dlatego nam nie dano szansy na prezentacje. Niestety tak. |
|||
|
|
|
#3750 |
|
Zakorzenienie
|
Jak zacząć LM, żeby nie było oklepanych zdań w stylu:
-w nawiązaniu do ogłoszenia... - bardzo zainteresowała mnie Państwa oferta pracy, .. -prestiż jakim cieszy się Państwa firma, skłonił mnie...
http://www.pmiska.pl/ Edytowane przez lotta_983 Czas edycji: 2011-11-06 o 18:44 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:52.

Ale tak jak piszesz, nigdy nic nie wiadomo, nie przewidzi sie upodoban potencjalnego pracodawcy