Nasze Codzienne Jadłospisy XV - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-06, 18:55   #3901
Bluegrass
Przyczajenie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XV

Moje jutrzejsze RRR
I 6.30
4 łyżki owsianki (160 kcal) + pół szklanki mleka (50 kcal) + łyżeczka miodu (40 kcal) + łyżka rodzynek (50 kcal)
Razem: 300 kcal
II 9.30
Serek wiejski (140 kcal) + 14 fistaszków (160 kcal)
III 12.30
100 g ryżu (140 kcal) + łyżeczka miodu ( 50 kcal) + cynamon + kawa (30 kcal)
IV 15.00
Galaretka (50 kcal) + 3 marchewki (50 kcal) + kawa (30 kcal)
Razem: 100 kcal

V 18.00
2 jajka (150 kcal)
Razem: 150 kcal
ŁĄCZNIE: 1150 kcal

bardzo proszę o ocenę z tego względu gdyż dopiero zaczynam i chciałabym mniej więcej wiedzieć co jest nie tak
Bluegrass jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 19:01   #3902
kakarola
Raczkowanie

śn. pieczony tost (2 kromki pszennego tostowego chleba, masło, plaster salcesonu czarnego, 2 plastry sera żółtego wędzonego, ogórek konserwowy, keczup pikantny), herbata czarna z plasterkiem cytryny
2śn. banan, gorzka czekolada 5 kostek, kawa czarna
ob. 3 ziemniaki gotowane, mięso 4 małe polędwiczki z kurczaka panierowane smażone, surówka z marchewki i jabłka + sól, pieprz, cukier, koperek, herbata czarna
podw. sałatka z 300g pieczarek (15 sztuk), 2 jajek na twardo, jabłka, żółtej cebuli, kawałka czerwonej papryki, 100g majonezu light (4 łyżki) + sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, sok z cytryny żeby pieczarki nie ściemniały, łyżeczka FitUp!u do sałatek i łyżeczka do twarożków, jajek i kefirów, herbata owocowa (dziś mięta z cytryną)
deser - u babci będzie coś słodkiego, zazwyczaj ciasto, kilka kawałków i czarna herbata
kol. kanapki (2 kromki pszennego chleba z ziarnami, masło, 2 plastry szynki), może pomidor, zwykła herbata
i po kol. też jeszcze podjadam słodycze, np. ciastka lub wafelki lub ptasie mleczko lub chipsy (zawsze cała paczka, ile g by nie miała) lub orzeszki (też cała paczka), piję colę light ok. 1l

to jest spis z dzisiaj, ale od ok. miesiąca codziennie jem podobnie, zmienia się rodzaj mięsa, surówki lub sałatki, inny owoc, batonik zamiast czekolady. według mnie to jest ok. 3000kcal.. jestem po ed ale chcę jeść normalnie, na luzie, mam wahania wagi ale raczej nie przytyłam. czy to jest w miarę zdrowy i odżywczy jadłospis? raz w tygodniu zamiast mięsa na obiad jest ryba, często do sałatki daję tuńczyka z puszki lub wędzonego łososia. nie jadam raczej zup ani mleka i jego przetworów.
kakarola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 19:10   #3903
ewelajnek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ewelajnek Pokaż wiadomość
Całkiem ładne to P Dorzuciłabym jeszcze gdzieś orzechy. Ostatnio jakieś przytycia słabe się pojawiały, ale Twoje jest ok. Ważne, byś szła do przodu. A ile musisz przytyć btw?

Moje P:
śniadanie(ok.9:30): szklanka corn flakesów, 150 ml mleka 3,2%; dwie kromki razowca z miodkiem
2 śniadanie( godzinę przed obiadem): danio waniliowe, jabłko
obiad:
-porcja barszczu czerwonego na mięsie z warzywami( w tym ziemniaki)
-smażona wątróbka, 3 średnie ziemniaki, podsmażana kapusta kiszona z oliwą z oliwek
podwieczorek: serek wiejski z miodem, giga jabłko
kolacja: trzy kromki razowca z pasztetem, warzywa

po kolacji: 100 g migdałów

Hm...wydaje mi się, że jem za dużo Jak patrzę na inne jadłospisy na P to moje jedzenie jest ooogromne... Co myślicie?
Proszę o ocenę dziewczyny.
ewelajnek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 19:12   #3904
karola11
Wtajemniczenie

Moje dzisiejsze U:

szklanka wody i plaster drobiowej szynki

I:
3 kromki chleba z 3 ziaren, 2 z szynką drobiową jedna z masłem orzechowym(każda posmarowana masłem osełka),miseczka mixu sałat z pomidorem i 2 łyżkami wieśniaka

II:
reszta wieśniaka z homo,2 łyżeczki homo o smaku jeżyna/głóg do smaku, garść rodzynek,nerkowców i łyżeczka pestek dyni

III:
pół woreczka brązowego ryżu,potrawka z kurczaka(gotowany kurczak,sos zaciągnięty mlekiem z mąką orkiszową razową),groszek z marchewką

siłownia:
abs na brzuch,ćwiczenia z hantelkami,bieżnia 40 minut i 10 minut na orbitku

IV:
całe opakowanie wieśniaka,jajko gotowane,pomidor,2 łyżeczki groszku zielonego,4 plastry szynki drobiowej - sałatka,kiwi herbata z miodem

i jak?
Stary 2011-11-06, 19:37   #3905
lovelykate
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ewelajnek Pokaż wiadomość
Proszę o ocenę dziewczyny.
Naprawdę nie mam pojęcia gdzie ty widzisz ogromne ilości. Jak dla mnie to jest jadłospis na utrzymanie. Nie jedna wizażanka na U je więcej niż ty na P. Słabo.

Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian
Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam
Dobry sen znikł wchłonięty w czerń
Nie został nikt co kochał mnie
Nie mam już nic
Nie ma już nic
Nie ma już mnie...
lovelykate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 19:53   #3906
izumi_chan
Raczkowanie

Dzisiejsze P jak Przez cały dzień się uczyłam i się nie nauczyłam

ŚNIADANIE 8:45
Serek wiejski lekki (150g) z mieszanką przypraw korzennych i płatkami kukurydzianymi (trzy łyżki), pół jabłka

II ŚNIADANIE 11:30
Pomarańcza, naturalny serek homogenizowany (135g) ze szczyptą kawy, dwa wafelki do lodów (znowu te wafelki, ale na nic innego nie miałam ochoty)

OBIAD 14:00
Makaron sojowy z chili, tuńczyk w sosie własnym (pół puszki, niecałe 100g), kiełki fasoli mung (cała puszka, 180g), sałata

PODWIECZOREK 16:30
Surówka z tartej marchewki i połowy jabłka z łyżeczką ziaren słonecznika, jogurt wiśniowy (250g) z otrębami

KOLACJA 19:00
Trzy wafle ryżowe z chrzanem i ketchupem (po łyżeczce), cztery plasterki polędwicy drobiowej, zielona papryka, sałata, zioła

Do picia woda, dużo mięty, melisa, zielona i biała herbata i jakieś owocowe herbatki, które uwielbiam. Kolacja taka, bo chciałam coś w miarę lekkiego - okropnie źle się czuję. Nie wiem czy to z przejedzenia (mam wrażenie, że pęknę), czy ze stresu, bo jutro dwa zaliczenia (studia...). Może jeszcze dzisiaj wpadną surowe marchewki podgryzane przy nauce albo jakieś kakao, bo przede mną cała noc z podręcznikami od psychologii i filozofii. Ale z drugiej strony to mam wrażenie, że nawet ta kolacja chce ze mnie uciec w nieprzyjemny sposób, więc nie wiem, czy skuszę się na cokolwiek.

Wiem, że wiejski i naturalny serek były ostatnio, ale kupiłam trochę za dużo i miały do dzisiaj termin, więc musiałam je szybko skończyć. Ocenicie? Macie jakieś rady?

Edit: właśnie doszło jakieś 50g nerkowców. Nie za dużo? (nie chodzi mi tylko o ilość orzechów, ja mam jakieś wrażenie, że jem bardzo duże ilości jedzenia...)

Edytowane przez izumi_chan
Czas edycji: 2011-11-06 o 21:10
izumi_chan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 19:59   #3907
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karola11 Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze U:

I:
3 kromki chleba z 3 ziaren, 2 z szynką drobiową jedna z masłem orzechowym(każda posmarowana masłem osełka),miseczka mixu sałat z pomidorem i 2 łyżkami wieśniaka

II:
reszta wieśniaka z homo,2 łyżeczki homo o smaku jeżyna/głóg do smaku, garść rodzynek,nerkowców i łyżeczka pestek dyni

III:
pół woreczka brązowego ryżu,potrawka z kurczaka(gotowany kurczak,sos zaciągnięty mlekiem z mąką orkiszową razową),groszek z marchewką

siłownia:

IV:
całe opakowanie wieśniaka,jajko gotowane,pomidor,2 łyżeczki groszku zielonego,4 plastry szynki drobiowej - sałatka,kiwi herbata z miodem

i jak?

dla mnie redukcyjne bardzo, bardzo.

U mnie
Erka!

1śn -
trochę kremowego serka z jogurtem i miodem ( dosłownie żeby nie paść i nie czuć się ociężała )
1,5h siłownia
2śn - porcja pełnoziarnistych kokardek z ostrym sosem pomidorowym i tuńczykiem, trochę twarogu z miodem, kawa z mlekiem.
3śn - dwa jajka na twardo, 185g groszku z puszcze, trochę majonez.
podwieczorek - mozzarella light, łyżeczka oliwy, suszone pomidory, sporo orzechów - różnych.
kolacja - 150g makreli wędzonej.

Edytowane przez pozytywna-wariatka
Czas edycji: 2011-11-06 o 20:11
pozytywna-wariatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 20:17   #3908
Bloody_
Rozeznanie

UTRZYMANIE:

1. Owsianka z 5 łyżek płatków owsianych górkich gotowanych na szklance kawy zbożowej, potem dodane ok. 2/3 jogurtu naturalnego 180g, gruszka prażona z imbirem i cynamonem, pokrojona w plasterki połówka banana i garstka pokruszonych orzechów włoskich

2. 2 gałki ziemniaków z koperkiem; polędwiczki z indyka podsmażone na maśle z czosnkiem i cebulką; porcja gotowanych buraczków; porcja surówki z czerwonej kapusty, jabłka, marchewki i cebulki

3. Duuuży kawał domowego ciasta drożdżowego z rodzynkami i kruszonką wraz z gorącą herbatką z cytrynką

4. 2 kromki chleba '7 ziaren' z masłem:
- sałatą, serkiem wiejskim, ogórkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem,
- sałatą, szynką z piersi kurczaka, ogórkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem;
kawałek marchewki
I am the captain of my soul.

Edytowane przez Bloody_
Czas edycji: 2011-11-06 o 20:19
Bloody_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 20:43   #3909
Pia Gizela
Zadomowienie

luźne & wesołe Utrzymanie

1. śniadanie: kawa z mlekiem 3,2% i łyżeczką brązowego cukru. 3 tosty francuskie z serem i szyneczką.

2. II śniadanie: 2 naleśniki z nutellą i masłem orzechowym gruszka

na spacerze z bojfriendem: frugo zielone , kilka wafli ryżowych z czekoladą i kilka michałków białych spacer 3h

3. obiad: bitki wołowe, sos pomidorowy z pieczarkami i cebulką, ziemniaczki z masłem ugniecione. duży kubek soku multiwitaminowego

4. kolacja (podwieczorku mi się nie chciało) : jajecznica: 2 jaja, 2 plastry szynki, cebulka mała, plaster sera żółtego, zioła. 2 kromki razowego z masłem i polędwicą. pomidora pół

Pia Gizela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 20:56   #3910
Nowhere
Rozeznanie

Cytat:
Moje dzisiejsze U:

I:
3 kromki chleba z 3 ziaren, 2 z szynką drobiową jedna z masłem orzechowym(każda posmarowana masłem osełka),miseczka mixu sałat z pomidorem i 2 łyżkami wieśniaka ok, ładnie

II:
reszta wieśniaka z homo,2 łyżeczki homo o smaku jeżyna/głóg do smaku, garść rodzynek,nerkowców i łyżeczka pestek dyni pysznie, ale mógł wpaść cały serek smakowy dla przyjemności zamiast tej kopy białka - i tak masz go sporo w jadłospisie

III:
pół woreczka brązowego ryżu,potrawka z kurczaka(gotowany kurczak,sos zaciągnięty mlekiem z mąką orkiszową razową),groszek z marchewką bardzo mi się podoba

siłownia:

IV:
całe opakowanie wieśniaka,jajko gotowane,pomidor,2 łyżeczki groszku zielonego,4 plastry szynki drobiowej - sałatka,kiwi herbata z miodem znowu wieśniak?

i jak?
jak zwykle ładnie i odpowiednio, a nie chciałabyś się czasem pokusić a jakieś małe szaleństwo? w końcu to U.. nie nudzi Ci się ta szynka drobiowa, serki wiejskie?

Moja nieidealna Redukcja:
I. woda z cytryną
dwie kromki żytniego z mnóstwem różnych ziaren posmarowane masłem, z trzema plastrami polędwicy drobiowej każda, a także sałatą, dwoma pomidorami i ogórkiem kiszonym
II. jogurt naturalny 180g z małym bananem, dużą garścią nerkowców i cynamonem
III.3 średnie kotlety z piersi kurczaka bez panierki, smażone na rzepakowym, do tego sporo duszonej kapusty czerwonej
1h ćwiczeń na stepie
IV. Sałatka: gotowana pierś z kurczaka, sałata, cebula, pomidor, papryka czerwona. Do tego wyjadłam trochę marchewki ugotowanej w zupie na jutro i dopchałam jedną surową, bo ciągle mnie ssało.
Do picia woda, herbata zielona, pokrzywa.
Nada się(poza brakiem białka w II), nie za dużo?
Nowhere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 21:02   #3911
GreenBalance
Raczkowanie

Utrzymanie /i maraton z biologią ..../:

śniadanie: miseczka orkiszanko-jaglanki (ziarno orkiszu <3) gotowanej z anyżem, cynamonem, sokiem z cytryny, solą, żółtkiem, tartym jabłkiem, połową dużej gruszki, rodzynkami, miodem gryczanym, masłem i sezamem;

ii śniadanie: dwie kromki ciepłego, ciężkiego razowca z masłem i domową pastą z wędzonych szprotek (szprotki, ogórki kiszone, cebulka, oliwa, przyprawy)

obiad: porcja wątróbki z indyka smażonej z cebulką i plastrami jabłek; puree ziemniaczane z zieloną pietruszką; porcja surówki z kiszonej kapusty, marchwii, cebuli, pietruszki, ziół i oliwy z oliwek

kolacja: 2 naleśniki z mąki orkiszowej: z buraczkami, cebulką, ziołami i oliwą / ekologicznym musem jagodowym i imbirem

+ kawa gotowana z cynamonem, gożdzikami i kardamonem; napar z pokrzywy; woda; ciepła woda z imbirem i tymiankiem
Stary 2011-11-06, 21:48   #3912
fioleciasto
Zakorzenienie

niedzielne, domowe i leniwe U - z prośbą o ocenę

śniadanie
trzy małe kawałki bagietki zapieczone w opiekaczu z almette śmietankowym i wędliną
kawałek kiszonego ogórka, szparagi
jogurt jogobella panna cotta z jagodami

II śniadanie
200 g serka wiejskiego z płatkami Nesquik, pestkami słonecznika i płatkami migdałów
ćwiartka czerwonej papryki
kilka plastrów szynki

III śniadanie
zupka z paczki z makaronem- rosół (tak wiem )
po: dwa pokrojone jabłka, podgrzane w mikrofali i wymieszane z cynamonem
trzy biszkopty

podwieczorek
5 małych ogórków konserwowych, ćwiartka czerwonej papryki, kilka szparagów (wyjadłam do końca)
dwie kromki razowego chleba z masłem

kolacja
szare kluski z kapustą – duży talerz
kabanos wieprzowy

Do picia: woda, zielone herbaty, kawy

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 22:00   #3913
karola11
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pozytywna-wariatka Pokaż wiadomość
dla mnie redukcyjne bardzo, bardzo. kurczę,a ja myślałam,że jest ok,zaczęłam delikatnie wprowadzać węgle..

U mnie
Erka!

1śn - trochę kremowego serka z jogurtem i miodem ( dosłownie żeby nie paść i nie czuć się ociężała )ok
1,5h siłownia
2śn - porcja pełnoziarnistych kokardek z ostrym sosem pomidorowym i tuńczykiem, trochę twarogu z miodem, kawa z mlekiem. ok
3śn - dwa jajka na twardo, 185g groszku z puszcze, trochę majonez. ok
podwieczorek - mozzarella light, łyżeczka oliwy, suszone pomidory, sporo orzechów - różnych. ok
kolacja - 150g makreli wędzonej.plus warzywo
j.w.

---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ----------

Cytat:
Napisane przez Nowhere Pokaż wiadomość
jak zwykle ładnie i odpowiednio, a nie chciałabyś się czasem pokusić a jakieś małe szaleństwo? w końcu to U.. nie nudzi Ci się ta szynka drobiowa, serki wiejskie?
z mięsa jem tylko drób i ryby.Szyneczki mi się nie nudzą bo jadam różne,a to rolada drobiowa z warzywami, a to rolada z kurcząt,szynka drobiowa delikatesowa,wszystko drobiowe,ale smaki różne. Wieśniaki też nie bo różnie je "traktuję",na słodko,na konkretnie itp. Zresztą bardzo lubię i szynki i wieśniaki,więc wcinam,aż mi się uszy trzęsą. Mam tylko mały problem ze śniadaniami ostatnio bo pomysłów mi już bak
Dzisiaj w ogóle wieśniak wpadł do kolacji bo kupiłam jakiś w lidlu i byłam bardzo ciekawa jak to smakuje bo jakiś niby dietetyczny i już wiem,że go więcej nie kupię,konsystencja podobna do serka grani,ale smakowo jakiś taki jałowy,zostaję przy piątnicy lekkiej ale chyba kupie w najbliższym czasie prawdziwy serek grani
Moja nieidealna Redukcja:
I. woda z cytryną
dwie kromki żytniego z mnóstwem różnych ziaren posmarowane masłem, z trzema plastrami polędwicy drobiowej każda, a także sałatą, dwoma pomidorami i ogórkiem kiszonymok
II. jogurt naturalny 180g z małym bananem, dużą garścią nerkowców i cynamonemsuper!
III.3 średnie kotlety z piersi kurczaka bez panierki, smażone na rzepakowym, do tego sporo duszonej kapusty czerwonej oki
1h ćwiczeń na stepie
IV. Sałatka: gotowana pierś z kurczaka, sałata, cebula, pomidor, papryka czerwona. Do tego wyjadłam trochę marchewki ugotowanej w zupie na jutro i dopchałam jedną surową, bo ciągle mnie ssało.ładnie
Do picia woda, herbata zielona, pokrzywa.
Nada się(poza brakiem białka w II), nie za dużo?
bardzo ładnie!
Stary 2011-11-06, 22:17   #3914
Zelka_07
Raczkowanie

RRR

ś: placek owsiany (owsiane, otręby żytnie, troche siemienia, jajo) z pomidorami szynka i plasterkiem sera
2ś: 2 jabłka, łyżka słonecznika, kubek barszczu czystego
o: filet z kurczaka smażony na oleju, ziemniak, troche makaronu razowego wymieszanego z warzywami na patelnie
p: marchewka
k: pare plasterków krakowskiej, pół małego kubeczka jogurtu naturalnego

i jak?
Stary 2011-11-06, 22:21   #3915
zielona_zabcia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez GreenBalance Pokaż wiadomość
Utrzymanie /i maraton z biologią ..../:

śniadanie: miseczka orkiszanko-jaglanki (ziarno orkiszu <3) gotowanej z anyżem, cynamonem, sokiem z cytryny, solą, żółtkiem, tartym jabłkiem, połową dużej gruszki, rodzynkami, miodem gryczanym, masłem i sezamem;

ii śniadanie: dwie kromki ciepłego, ciężkiego razowca z masłem i domową pastą z wędzonych szprotek (szprotki, ogórki kiszone, cebulka, oliwa, przyprawy)

obiad: porcja wątróbki z indyka smażonej z cebulką i plastrami jabłek; puree ziemniaczane z zieloną pietruszką; porcja surówki z kiszonej kapusty, marchwii, cebuli, pietruszki, ziół i oliwy z oliwek

kolacja: 2 naleśniki z mąki orkiszowej: z buraczkami, cebulką, ziołami i oliwą / ekologicznym musem jagodowym i imbirem

+ kawa gotowana z cynamonem, gożdzikami i kardamonem; napar z pokrzywy; woda; ciepła woda z imbirem i tymiankiem
wiem co czujesz.... ja już nie mogę normalnie, nie wychodzę bez mojego zeszytu ani na momencik, ehhhh

strasznie mi się podoba ten jadłospis i podziwiam Cię że masz zawsze takie super urozmaicone, zdrowe jadło, ja jestem chyba leń
i mam tylko pytanie-nigdy nie jesz fast-food, i "nie zdrowych' rzeczy? (pytam z czystej ciekawości, serio, ja się wyleczyłam z fast-food, ale słodycze moja zmora, może masz jakiś złoty środek, czy silna wolna, albo już tak od zawsze?? W każdym bądź razie. zazdraszczam)

zaręczona 30.03.2012
mama maleńkiego Miłoszka 17.07.2012
niedługo żona
niedługo matura
wygrałam swoje życie !
zielona_zabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 23:56   #3916
karola11
Wtajemniczenie

A ja mam takie pytanie trochę poza wątkiem.
Tyle się mówi o dobrych właściwościach owsianki, w zasadzie całkowicie się z tym zgadzam bo poza tym,że jest pyszna i można ją na różne różniste sposoby przyżądzić,to jest zdrowa.Ale tak się właśnie zastanawiałam, ona ma w tabeli kalorycznej ma ok 67 g węgli. Chleb (żytni, razowy,wieloziarnisty itp.) ma tych węgli tak do ok 40 g. Więc co lepiej jeść,jeżeli ktoś unika węgli?Zawsze myślałam,że chleb jest beee i lepiej jeść owsiankę. Tzn. wiedziałam,że ciemny chleb jest ok.Ale gdyby sugerować się zawartością węgli, to co jest lepsze?Chyba w przypadku tłuszczu jest podobnie. Jak uważacie?
Stary 2011-11-07, 00:51   #3917
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Cytat:
A ja mam takie pytanie trochę poza wątkiem.
Tyle się mówi o dobrych właściwościach owsianki, w zasadzie całkowicie się z tym zgadzam bo poza tym,że jest pyszna i można ją na różne różniste sposoby przyżądzić,to jest zdrowa.Ale tak się właśnie zastanawiałam, ona ma w tabeli kalorycznej ma ok 67 g węgli. Chleb (żytni, razowy,wieloziarnisty itp.) ma tych węgli tak do ok 40 g. Więc co lepiej jeść,jeżeli ktoś unika węgli?Zawsze myślałam,że chleb jest beee i lepiej jeść owsiankę. Tzn. wiedziałam,że ciemny chleb jest ok.Ale gdyby sugerować się zawartością węgli, to co jest lepsze?Chyba w przypadku tłuszczu jest podobnie. Jak uważacie?
To wartości na 100g? Rzadko kto jest w stanie zjeść 100g owsianki, w przeciwieństwie do chleba, więc chyba wychodzi mniej więcej na to samo . A z tłuszczami to nie ogarnęłam o co chodzi .
pozytywna-wariatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-07, 07:59   #3918
Kallla
Rozeznanie

GG do Kallla

planowana na dziś RRRRedukcja:

ś: owsianka na 3/4 kubka mleka z 4 łyżek płatków z 1 łyżeczką siemienia lnianego, z bananem, dwoma mandarynkami, kawa z mlekiem

śII: pól kostki twarogu chudego (nie było innego w sklepie ) z połową jogurtu nat., tartym jabłkiem , cynamonem i garścią mieszanki studenckiej, kubek zielonej z ananasem

o: dwa jajka sadzone, dwa duże ziemniaki z wody, pomidorr, dwa ogórki kiszone, kubek rumianku z brzoskwinią

k: pól wieśniaka, 3 plastry szynki drobiowej, pomidor

W tym tygodniu postanowiłam ograniczyć węgle poza śniadaniem i obiadem. Może waga ruszy w końcu....

WYMIANA :

Edytowane przez Kallla
Czas edycji: 2011-11-07 o 11:58
Kallla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-07, 10:06   #3919
karola11
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pozytywna-wariatka Pokaż wiadomość
To wartości na 100g? Rzadko kto jest w stanie zjeść 100g owsianki, w przeciwieństwie do chleba, więc chyba wychodzi mniej więcej na to samo . A z tłuszczami to nie ogarnęłam o co chodzi .
Racja,nie pomyślałam o tym w ten sposób,bo faktycznie to są wartości na 100g. A z tłuszczem chodziło mi o to,że na 100g owsianka ma więcej tłuszczu niż chleb
Stary 2011-11-07, 12:50   #3920
hauuu
Wtajemniczenie

Moja Erka

I Wielka kromka razowca z wiejską kiełbasą (musiałam), kubek latte.
II Owsianka na mleku z gruszką.
III będzie: kurczak z piekarnika, buraczki i brązowy ryż
IV sałatka - mix sałat, tuńczyk, oliwa z oliwek, pomidor, rzodkiewki
V wiesniak z garską pestek słonecznika

Edytowane przez macerata
Czas edycji: 2011-12-04 o 13:49
hauuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-07, 16:05   #3921
Zelka_07
Raczkowanie

RRRRRRRR

ś: jabłko, kroma razowca (ok 50-60g) posmarowana serkiem kanapkowym, połowa ze schabem, połowa z krakowską, jajko na twardo, pomidor

30min siłowo
40min stepper z obciążeniem,
10min twister

2ś: szklanka zimnego mleka, kromka jak na śniadanie, pomidor

3h spacer

o: makaron pełnoziarnisty z warzywami na patelnie , mały kotlecik z piersi niestety w panierce (obiad to resztki z wczoraj)
k: ćwiartka dużego kalafiora, jajo na twardo posmarowane serkiem kanapkowym, połowa papryki,
do filmu: marchewki

i jak?
Stary 2011-11-07, 17:13   #3922
olik187
Rozeznanie

U;

śniad; 3połówki grahamki z masłem- z sałatą,szynką,serem żółtym i pomidorem/ serkiem wiejskim i rzodkiewka/pastą z banana i twarogu posypaną przyprawą do szarlotki i zapieczona,kawa z mlekiem

śniad; serek wiejski z gratką waniliową i rodzynkami, jabłko

obiad; kasza gryczana niepalona eko, gulasz z indyka w sosie pomidorowo-paprykowym własnej roboty, kapusta czerwona z jabłkiem i tymiankiem
polana skiem z cytryny

podw; miseczka budyniu krówkowego z kostką gorzkiej czeko, gruszka

kolacja; bułka sojowa z masłem na pół- z twarogiem,pomidorem i cebulką/ serkiem wiejskim,sałatą,szynką i ogórkiem
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-07, 17:31   #3923
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olik187 Pokaż wiadomość
U;

śniad; 3połówki grahamki z masłem- z sałatą,szynką,serem żółtym i pomidorem/ serkiem wiejskim i rzodkiewka/pastą z banana i twarogu posypaną przyprawą do szarlotki i zapieczona,kawa z mlekiem

śniad; serek wiejski z gratką waniliową i rodzynkami, jabłko

obiad; kasza gryczana niepalona eko, gulasz z indyka w sosie pomidorowo-paprykowym własnej roboty, kapusta czerwona z jabłkiem i tymiankiem
polana skiem z cytryny

podw; miseczka budyniu krówkowego z kostką gorzkiej czeko, gruszka

kolacja; bułka sojowa z masłem na pół- z twarogiem,pomidorem i cebulką/ serkiem wiejskim,sałatą,szynką i ogórkiem
Ładnie Dużo serka wiejskiego... Dzieliłaś go na części czy zjadałaś na jeden posilek cały???

Moje P
Śniadanie - grahamka - obie połówki z masłem, serem białym, papryką, przyprawą do sałatek Prymat, kawał kakaowego ciasta ze śliwkami i podwójną polewą czekoladową (polewa na wierzchu i na spodzie ciasta) (wypiek mojej siostry z okazji urodzin Jej męża), kubek gorącej herbaty z cytryną
II Śniadanie - jogurt wiśniowy zagryzany bułką pszenną, kawał tortu (dwa biszkopty, każdy przekrojony na pół i przełożony masą bananową, na wierchu poukładane na masie delicje zalane dodatkowo galaretką pomarańczową) (drugie ciasto, które upiekła moja siostra)
Obiad - domowa pizza bez drożdży o średnicy 25 cm jedzona z keczupem do pizzy z Pudliszki (sos pomidorowy, cała masa przyprawy do pizzy z Prymat, bazylii i tymianku, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 puszki groszku, papryka, kawałki tuńczyka, grzybki)
Deser- 1/2 czekolady Malaga
Podwieczorek - sałatka (serek wiejski + 3 kiwi + gruszka + jabłko + wkruszone biszkopty + sos do lodów o smaku tiramisu)

planuje

Kolacja - grahamka obie połówki posmarowane serkiem naturalnym, na to mnóstwo papryki i przyprawy do sałatek z Prymata

W ciągu dnia gruszki, jabłka, orzechy

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-07, 17:37   #3924
Ewelina093
Raczkowanie

Uuu (wychodzenie z P):
Śniadanie:
płatki owsiane na mleku 2%/ grahamka na pół (I- z margaryną, szynką i pomidorem; II- z margaryną, twarogiem półtłustym i dżemem brzoskwiniowym), połowa kajzerki z twarogiem półtłustym i pomidorem.
II śniadanie: Activia do picia 175g- Brzoskwinia z ziarnami zbóż, bułka maślana 70g

Jabłko

Obiad:
talerz zabielanej zupy pieczarkowej/ 3 placuszki jabłkowe smażone na oleju
Podwieczorek: szklanka budyniu śmietankowego na mleku 2%
Kolacja: grahamka na pół (I- z margaryną, pasztetem sojowym z pieczarkami; II- z twarogiem półtłustym i pomidorem), 2 kromki chleba pszenno- żytniego (I- z margaryną, szynką i pomidorem; II- z margaryną i almette śmietankowym)
Ewelina093 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-07, 17:40   #3925
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewelina093 Pokaż wiadomość
Uuu (wychodzenie z P):
Śniadanie:
płatki owsiane na mleku 2%/ grahamka na pół (I- z margaryną, szynką i pomidorem; II- z margaryną, twarogiem półtłustym i dżemem brzoskwiniowym), połowa kajzerki z twarogiem półtłustym i pomidorem.
II śniadanie: Activia do picia 175g- Brzoskwinia z ziarnami zbóż, bułka maślana 70g

Jabłko

Obiad:
talerz zabielanej zupy pieczarkowej/ 3 placuszki jabłkowe smażone na oleju
Podwieczorek: szklanka budyniu śmietankowego na mleku 2%
Kolacja: grahamka na pół (I- z margaryną, pasztetem sojowym z pieczarkami; II- z twarogiem półtłustym i pomidorem), 2 kromki chleba pszenno- żytniego (I- z margaryną, szynką i pomidorem; II- z margaryną i almette śmietankowym)
Podoba mi się. Treściwe, chociaż nie wiem czy na obiad nie za mało, ale mzoe tylko mi sie wydaje
Pasztet sama robiłaś czy kupiłaś ?

Stary 2011-11-07, 17:51   #3926
Ewelina093
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Podoba mi się. Treściwe, chociaż nie wiem czy na obiad nie za mało, ale mzoe tylko mi sie wydaje
Pasztet sama robiłaś czy kupiłaś ?
Pasztet był kupiony. Wyprodukowany przez firmę Sante
Ewelina093 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-07, 17:58   #3927
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewelina093 Pokaż wiadomość
Pasztet był kupiony. Wyprodukowany przez firmę Sante
ja kupowałam kiedyś paprykarza z Orico bardzo mi smakował ale już nie ma go u mnie w sklepi. z snate mi jakoś nie smakują

Stary 2011-11-07, 19:01   #3928
karola11
Wtajemniczenie

Dzisiejsze U

I:
kromka chleba "3 ziarna graham" z masłem,
jajecznica z 2 jaj i 1 białka z:
cukinia,pieczarkami,papry ką zieloną,
1/2 jabłka

II:
kanapka z żółtym serem(2 kromki złożone"3 ziarna graham") i jeszcze jedna ze szynką drobiową,
marchewka

kulka lodów o smaku chałwowym, duży "żelek" bananowy

III:
3 pulpety z mięsa indyczego mielonego,
brukselka gotowana,
taka mieszanka na ziepło:pomidory,zielony groszek,fasola czerwona,
wieśniak ze sałatą mix

w ciągu dnia kawa,kawa zbożowa,woda
Stary 2011-11-07, 19:10   #3929
olik187
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Ładnie Dużo serka wiejskiego... Dzieliłaś go na części czy zjadałaś na jeden posilek cały???

Moje P
Śniadanie - grahamka - obie połówki z masłem, serem białym, papryką, przyprawą do sałatek Prymat, kawał kakaowego ciasta ze śliwkami i podwójną polewą czekoladową (polewa na wierzchu i na spodzie ciasta) (wypiek mojej siostry z okazji urodzin Jej męża), kubek gorącej herbaty z cytryną
II Śniadanie - jogurt wiśniowy zagryzany bułką pszenną, kawał tortu (dwa biszkopty, każdy przekrojony na pół i przełożony masą bananową, na wierchu poukładane na masie delicje zalane dodatkowo galaretką pomarańczową) (drugie ciasto, które upiekła moja siostra)
Obiad - domowa pizza bez drożdży o średnicy 25 cm jedzona z keczupem do pizzy z Pudliszki (sos pomidorowy, cała masa przyprawy do pizzy z Prymat, bazylii i tymianku, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 puszki groszku, papryka, kawałki tuńczyka, grzybki)
Deser- 1/2 czekolady Malaga
Podwieczorek - sałatka (serek wiejski + 3 kiwi + gruszka + jabłko + wkruszone biszkopty + sos do lodów o smaku tiramisu)

planuje

Kolacja - grahamka obie połówki posmarowane serkiem naturalnym, na to mnóstwo papryki i przyprawy do sałatek z Prymata

W ciągu dnia gruszki, jabłka, orzechy
nie...nie bawie się w jakies dzielenie;/
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-07, 19:39   #3930
Margolcia0703181
Raczkowanie

U/P:

I. jajo na miękko, 2 kromki rzowca z masłem, serkiem topionym i pomidorem/twarogiem i miodem, kakao

II. banan, tymbark pomidorowy 250ml

III. grzebień z ciasta francuskiego z budyniem, latte machiato, 2 paski czekolady mlecznej (rozłożone w czasie)

IV. 2 nabierki gęstej zabielanej ogórkowej, 3 pierogi ruskie polane tłuszczykiem z cebulką

pysio

V. (będzie) pewnie pół jabłka, garść winogron i jogobella 125g (chyba jedyny produkt z biedronki, któy ma pojemność mniejszą niż przeciętna

proszę o ocenkę

Edytowane przez Margolcia0703181
Czas edycji: 2011-11-07 o 19:40
Margolcia0703181 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości