Cilest/Elin - wątek zbiorczy! - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-17, 21:57   #1021
OnyXx
Przyczajenie

Dot.: Cilest - wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez Vanique Pokaż wiadomość
Zapytaj swoją dziewczynę, proponuje zapoznać się z ulotką internetową bądź papierkową dołączaną do każdego opakowania. Nie mówię tego złośliwie, chodzi o małą świadomość niektórych dziewczyn które stosują tę forme antykoncepcji a potem się dziwią czemu są w ciąży ;/ w razie jakich niedomówień lub wachań możecie zapytać na forum z pewnością Wam pomogą pytanie które zadałeś jest jednym z podstawowych wyraźnie omawianym w ulotce a ulotka to podstawa aby większość rzeczy wiedzieć (np. co zrobić w razie pominięcia tabletki, wymiotów, biegunki itp.)
własnie o to chodzi ze przeczytałem wszystko co znajduje się w internecie na ten temat i ulotkę również lecz nic nie znalazłem... ;x
OnyXx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-18, 20:51   #1022
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez OnyXx Pokaż wiadomość
własnie o to chodzi ze przeczytałem wszystko co znajduje się w internecie na ten temat i ulotkę również lecz nic nie znalazłem... ;x
Strona 6
http://www.janssen-cilag.pl/content/...udp_cilest.pdf

Ja nie wiem jak w tej szkole uczą młodzież, skoro czytają i nic z tego nie rozumieją.
Albo jest to choroba zwana nie chce mi sie. Zamiast do ksiazek i fachowych zrodel , dzieciaki wola siegnac na internetowe forum

Edytowane przez Madaaa
Czas edycji: 2011-10-18 o 22:20
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-27, 19:33   #1023
88Ekaterina88
Zakorzenienie

hey,
ja właśnie dziś zażyłam pierwszą tabletkę cilest- przejście z rigevidonu - i zobaczymy czy ta spiszę sie tak jak poprzedniczka

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-07, 20:20   #1024
flawless2903
Zadomowienie

Cześć!
Biorę Cilest od 6 miesięcy i od kilku miesięcy miałam regularnie miesiączki - w poniedziałek rano. Do teraz nie dostałam jeszcze okresu i troszke mnie to dziwi, bo zawsze był jak w zegarku.
Dodam, że brałam tabletki bez zadnych spóźnień i nigdy nie zapomniałam.
Co mam o tym wszystkim myśleć?
Stary 2011-11-07, 20:23   #1025
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez flawless2903 Pokaż wiadomość
Cześć!
Biorę Cilest od 6 miesięcy i od kilku miesięcy miałam regularnie miesiączki - w poniedziałek rano. Do teraz nie dostałam jeszcze okresu i troszke mnie to dziwi, bo zawsze był jak w zegarku.
Dodam, że brałam tabletki bez zadnych spóźnień i nigdy nie zapomniałam.
Co mam o tym wszystkim myśleć?
Moim zdaniem poczekaj jeszcze
Ja przy poprzednich zawsze miałam w niedziele rano, potem wieczorem, potem czasami w poniedziałek a nawet w 6 dzień przerwy z odstawienia. Jeśli nie dostaniesz do ostatniego dnia przerwy zrób test aby wykluczyć ciąże i jeśli wyjdzie negatywny normalnie weź pierwszą tabletkę nowego opakowania.

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-08, 06:16   #1026
flawless2903
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem poczekaj jeszcze
Ja przy poprzednich zawsze miałam w niedziele rano, potem wieczorem, potem czasami w poniedziałek a nawet w 6 dzień przerwy z odstawienia. Jeśli nie dostaniesz do ostatniego dnia przerwy zrób test aby wykluczyć ciąże i jeśli wyjdzie negatywny normalnie weź pierwszą tabletkę nowego opakowania.
Miałaś rację, dzisiaj rano pojawił się okres
Dziekuje Ci bardzo za odpowiedź i za to ze mnie troszke uspokoiłaś
Stary 2011-11-08, 09:53   #1027
5f42baaf55c99c9383de422acc0cb88e1da365bd_65628aba0b01a
Konto usunięte

Mi dzisiaj Pani ginekolog zapisała Cilest - biorę Diane-35 już prawie rok (z powodu PCO i zbyt dużego poziomu testosteronu) i trzeba było już zmienić... Mam jeszcze jedno opakowanie Diane, a później Cilest... Zobaczymy, jak to będzie Ciężko mi się na razie na ten temat wypowiedzieć, ale Yaz (nowsza generacja) mi w ogóle nie służył, a po Diane (starsza generacja) czułam się super. Ciekawe jak to będzie po Cileście
5f42baaf55c99c9383de422acc0cb88e1da365bd_65628aba0b01a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-09, 18:57   #1028
Celine5
Raczkowanie

GG do Celine5

Czy tabletki Cilest mogą powodować nadcisnienie tętnicze? Czy któras z Was może zauwazyła to po dłuzszym ich stosowaniu?

Szukam : Balenciaga B edp, Sublime Balkiss The Different Company, BALENCIAGA PARIS EDP
Celine5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-09, 23:04   #1029
rzapek
Zakorzenienie

nie stosowalam jeszcze tabletek antykoncepcyjnych, ale zastanawiam sie nad cilest albo yasmin..i nie wiem.. widze, ze nie powodowaly skutkow ubocznych, moze tylko na poczatku, ale w sumie organizm musi sie przyzwyczaic...

bynajmniej TO NIE przynajmniej
rzapek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-10, 07:24   #1030
5f42baaf55c99c9383de422acc0cb88e1da365bd_65628aba0b01a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez rzapek Pokaż wiadomość
nie stosowalam jeszcze tabletek antykoncepcyjnych, ale zastanawiam sie nad cilest albo yasmin..i nie wiem.. widze, ze nie powodowaly skutkow ubocznych, moze tylko na poczatku, ale w sumie organizm musi sie przyzwyczaic...
każda reaguje inaczej to co pasuje innym niekoniecznie bedzie pasowac Tobie a w kwestiach hormonalnych są to olbrzymie rozbieżności. Na ogół ginekolodzy przepisują na początek nowszą generację, w przypadku braku tolerancji następuje zmiana na starsze tabletki. Ale to nie reguła, dla osób z widocznymi problemami i np. wynikami badań hormonalnych mogą zapisać np. od razu Diane-35 żeby się unormowało a potem coś słabszego żeby podtrzymać efekt. Co osoba, to reakcja, nie ma na to reguły więc lepiej nie sugeruj się tym co piszą inni, pozdrawiam
5f42baaf55c99c9383de422acc0cb88e1da365bd_65628aba0b01a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-06, 18:33   #1031
papa12323
Przyczajenie

hej
czy mogę wziąć np. 17/18 tabletek z pierwszego listka, zrobić normalną 7dniową przerwę i potem wziąć normalnie 21tab. z nowego listka?
chciałabym przyspieszyc krwawienie o kilka dni...
papa12323 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-06, 19:23   #1032
Vanique
Zadomowienie

Możesz, ale pamiętaj aby wziąć co najmniej 15 tabletek (od 16 możesz swobodnie skracać) patrz ulotka zwróć uwagę na zalecenia w przypadku pominięcia tabletki w 3 tyg.
Vanique jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-11, 18:39   #1033
BlackSanctum
Zakorzenienie

Ja osobiście bardzo, bardzo odradzam Cilest. Brałam go przez 3 miesiące, bo lekarz doradził mi zmianę, że niby moje tabletki są stare i mocno szkodliwe, i naprawdę bardzo tego żałuję, bo podskoczyła mi waga (o 3kg, mimo, że mam stałą od wielu, wielu lat, niezależnie od tego, co jem), miałam wysyp wyprysków na czole, naprawdę tragiczne, wielkie podskórniaki, mimo, że nie mam trądziku i zazwyczaj wyskakuje mi gdzieś jedna krostka raz na kilka miesięcy, w dodatku często było mi niedobrze po tych tabletkach, często bolała mnie głowa itp... A najgorsze było to, że miałam straszne humorki, codziennie naskakiwałam na mojego Tż, czepiałam się o wszystko bez powodu. Na szczęście, wróciłam do Microgynonu i znowu jest wszystko w porządku, waga się ustabilizowała i tak samo krosty, zniknęły po prostu z dnia na dzień. Naprawdę, dla mnie ten Cilest to najgorsze świństwo, nawet gorsze od Mercilonu, który brałam przez miesiąc, po którym miałam zerowe libido i migreny co 3 dni...

Edytowane przez BlackSanctum
Czas edycji: 2011-12-11 o 18:40
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-12, 11:34   #1034
Biedrona_88
Raczkowanie

Przeglądam to forum już od dawna, gdyż biorę Cilest już ponad pół roku i też postanowiłam się wypowiedzieć. Moim zdaniem tabletki bez żadnych skutków ubocznych, oprócz tego dobrego, czyli powiększenia się biustu Żadnych migren, mdłości, humorków, naprawdę super. Straszono mnie przed tymi tabletkami, iż są stare i nie służą. Mi się nic takiego nie przytrafiło, co tylko potwierdza fakt, iż każda kobieta reaguje inaczej na hormony i nie należy patrzeć na zdanie innych. Co organizm to reakcja Pozdrawiam!

KLIKNIJ PROSZĘĘĘĘĘ!!!!

Bawię się z Luksją na Wizaz.pl Kliknij i pomóż mi!
Biedrona_88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-12, 17:48   #1035
Mandragorrka
Zakorzenienie

Cilest brałam 7 lat i od samego początku bardzo dobrze na niego reagowałam. Nie miałam żadnych wyprysków, zmian humoru czy spadku libido. No a przede wszystkim nie przytyłam Po 7 latach odstawiłam tabletki - postanowiliśmy z mężem rozpocząć starania o dziecko. Pół roku stosowaliśmy dodatkową antykoncepcję - wiadomo, żeby organizm w tym czasie wrócił do "naturalnego" funkcjonowania. I w sumie w pierwszym cyklu po półrocznej przerwie udało nam się zrobić dzieciaczka. No ale druga część postu to tak na przyszłość Moim zdaniem Cilest jest bardzo dobry, ale wiadomo nie wszystkie dziewczyny będą reagować na niego tak samo
Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-24, 12:55   #1036
nati133
Raczkowanie

Ja brałam Naraye i w połowie tabletek lekarz kazał mi je odstawić ( ze względu na to,że przytłam po nich) i zapisał mi Cilest i kazał zamiast 11 tabletki brać już cilest. I właśnie nie bardzo go zrozumiałam, czy teraz mam zażyć całe opakowanie Cilestu , a nie że tylko jakby dokonczyć te tabletki które nie zażyłam :P? wiem , troche skąplikowanie to napisałam z góry dziękuje.
nati133 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-11, 17:33   #1037
reactiooon
Rozeznanie

Pomocy!
Kończę ostatnie opakowanie, ostatnio cilest mi nie sprzyjał i lekarz przepisał mi yazy, zostały mi 3 tabletki cilestu, 3 dni temu zaczęłam plamić, myślałam, że to nic takiego, a tu nagle- dzisiaj dostałam okres. Mam brać dalej tabletki i zrobić przerwę czy po prostu ich nie kończyć? Nie ma chyba sensu robienie przerwy 7 dni skoro okres dostałam już teraz...? Proszę o radę
reactiooon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-14, 19:47   #1038
Lilly22
Zadomowienie

dziewczyny mam pytanko! jestem w pierwszym tyg brania cilestu i wczoraj zwymiotowalam o 22.30 a o 20 wziełam tablete,w ulotce pisze ze czas wchloniecia to 3h więc się nie załapałam, czytalam różne fora jak sie postepuję w takiej sytuacji i każdy pisze cos innego (np żeby postepowac tak jakby sie nie wzięło tabletki) a w ulotce jest napisane żeby przez 7 dni stosować nieprzerwalnie stosowac cilest i dodatkowa metode. czy to znaczy ze nie robie przerwy i odrazu biore nastepne opakowanie?
"Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej ci jej zostanie"
Lilly22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-14, 21:25   #1039
Vanique
Zadomowienie

Wystarczyło wziąć od razu druga tabletkę i było by cacy a wracając do pytania, musisz się zabezpieczać dodatkowo 7 dni, więcej wymogów co do zachowania bezpieczeństwa nie ma ;p

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-15, 08:47   #1040
Lilly22
Zadomowienie

dzieki
"Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej ci jej zostanie"
Lilly22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-20, 18:16   #1041
Anusia3
Zadomowienie

Cześć

mam pytanie.

Czy codzienny ból głowy i wieczorne nudności to niepokojący skutek uboczny co do stosowania tabletek Cilest?

Razem od 26.08.2010r.
Kierowca od 19.07.2012r.
Anusia3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-20, 19:37   #1042
Vanique
Zadomowienie

Możesz mieć po każdych, ale tak to może być skutek uboczny. Jeśli utrzymuje się dłużej niż 3 miesiące. Jest to podstawa do odwiedzenia ginekologa i zmiany tabletek.
Stary 2012-01-21, 08:40   #1043
Anusia3
Zadomowienie

Dziekuję za odpowiedź.

A są jeszcze słabsze tabletki niz Cilest? (bo mój ginekolog twierdzi że nie ma słabszych... chyba zmienie lekarza)

Razem od 26.08.2010r.
Kierowca od 19.07.2012r.
Stary 2012-01-21, 09:47   #1044
Vanique
Zadomowienie

To Twój ginekolog jest bardzo niekompetentny... Cilest jest jednymi z najmocniejszych tabletek, nie polecane są dla młodych kobiet.
Stary 2012-01-21, 14:45   #1045
Anusia3
Zadomowienie

nie wiedziałam.

A tak na przyszłość: to jakie są najsłabsze hormony i niedrogie?

Przepraszam za te pytania, to juz ostatnie.

Razem od 26.08.2010r.
Kierowca od 19.07.2012r.
Stary 2012-01-21, 18:14   #1046
Vanique
Zadomowienie

Yaz jest najsłabszy kosztuje ok 50 zł. Ja biorę Mercilon o połowę mniej hormonów niż w Cilescie a kosztuje ok 20zł ( ostatnio dawałam 22zł ale teraz w mojej aptece podnieśli do 28 zł chociaż podejrzewam że to dla tego że jest dostawa "oryginalnego" a nie importowanego, mam nadzieje że wróci do normy bo jak nie to będę musiała szukać innej apteki). Nie ma sprawy pytaj Zapytaj się jeszcze dziewczyn na "biorę tabletki i nie jestem w ciąż" na który, o ile się nie mylę , zaglądasz na pewno więcej Ci powiedzą
Stary 2012-01-21, 18:22   #1047
Anusia3
Zadomowienie

dzięki wielkie to już koniec w tym wątku pytań (na dziś)

Razem od 26.08.2010r.
Kierowca od 19.07.2012r.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-03-12, 14:27   #1048
xBloodx
Przyczajenie

Witam, mam kilka pytań, mam nadzieję, że dobrze trafiłam..
Przez 3 miesiące brałam Novynette, ale w trakcie opakowań bolał mnie bardzo brzuch (+ przytyłam ok 2kg), więc ginekolog zmieniła mi tabletki na Cilest. Odkąd zaczęłam go brać mam straszne wahania nastroju.. teraz jest już trochę lepiej (3 blister), ale jeszcze do niedawna leżałam cały dzień w łóżku płacząc bez powodu... Poza tym, również przytyłam kilka kg i pojawił się okropny cellulit, którego nigdy nie miałam (problemów z wagą również, pomimo tego, że zawsze dużo jadłam)... I teraz moje pytanie, może głupie, ale sama już nie wiem (a moja ginekolog jest raczej nie do rozmowy a nie mam możliwości teraz iść do innej..) czy kombinować dalej ze zmianą tabletek, czy całkowicie odstawić... ? I czy po odstawieniu cellulit ustąpi? A co z wagą, łatwiej zgubić/spada sama, czy mogą być problemy? Dodam, że jestem młodą osobą.
Bardzo proszę o pomoc.
xBloodx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-14, 07:45   #1049
byanb
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez xBloodx Pokaż wiadomość
Witam, mam kilka pytań, mam nadzieję, że dobrze trafiłam..
Przez 3 miesiące brałam Novynette, ale w trakcie opakowań bolał mnie bardzo brzuch (+ przytyłam ok 2kg), więc ginekolog zmieniła mi tabletki na Cilest. Odkąd zaczęłam go brać mam straszne wahania nastroju.. teraz jest już trochę lepiej (3 blister), ale jeszcze do niedawna leżałam cały dzień w łóżku płacząc bez powodu... Poza tym, również przytyłam kilka kg i pojawił się okropny cellulit, którego nigdy nie miałam (problemów z wagą również, pomimo tego, że zawsze dużo jadłam)... I teraz moje pytanie, może głupie, ale sama już nie wiem (a moja ginekolog jest raczej nie do rozmowy a nie mam możliwości teraz iść do innej..) czy kombinować dalej ze zmianą tabletek, czy całkowicie odstawić... ? I czy po odstawieniu cellulit ustąpi? A co z wagą, łatwiej zgubić/spada sama, czy mogą być problemy? Dodam, że jestem młodą osobą.
Bardzo proszę o pomoc.

to moze warto zmienic ginekologa skoro nie mozna z nia porozmawiac? a co do tycia to na poczatku brania tyje sie do 2 kg... poniewaz tabletki zatrzymuja wode w organizmie i jest zwiekszony apetyt dlatego warto zadbac o diete.... ja bym ci proponowala isc prywatnie do jakiegos bardzo polecanego ginekologa a pozniej zapisywac sie publicznie....
byanb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-14, 14:36   #1050
xBloodx
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez byanb Pokaż wiadomość
to moze warto zmienic ginekologa skoro nie mozna z nia porozmawiac? a co do tycia to na poczatku brania tyje sie do 2 kg... poniewaz tabletki zatrzymuja wode w organizmie i jest zwiekszony apetyt dlatego warto zadbac o diete.... ja bym ci proponowala isc prywatnie do jakiegos bardzo polecanego ginekologa a pozniej zapisywac sie publicznie....

Tylko, że ja tabletki biorę już siódmy miesiąc, a nadal 'tyję'. Może nie jakoś spektakularnie, ale na pewno czuję się opuchnięta na twarzy, brzuchu... Do tego bolą mnie nogi, no a przede wszystkim samopoczucie mam okropne. Źle się czuję sama ze sobą. Chyba dobiorę opakowanie do końca a później się z nimi pożegnam... Mam nadzieję, że będzie mi lepiej.

PS: do mojej ginekolog chodziłam najpierw prywatnie, a później do tej samej publicznie, bo narazie nie stać mnie na prywatne wizyty. A tabletki mogę odstawić sama, prawda ?
xBloodx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości