|
|
#3871 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XI
Cytat:
Ja kompletnie nie widzę różnicy w zmianie ustawienia tego kła. Orto non stop mi powtarzała że to nie jej wina tylko wina zęba. Ja swoje ona swój. no i wygrała a ja jestem zła. |
|
|
|
|
|
#3872 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3873 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Ja też właśnie przez asymetrię mam aparat na górze. Ja też tak sądzę
|
||
|
|
|
|
#3874 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny jak przechodziłyście separacje ? czytałam wątek i sporo osób narzekało na ból a ja nie czuję NIC, no poza tym,że coś siedzi między zębami. Nie boli, chociaz nawet orto mówiła,że dzien po założeniu separacji będzie bolec.a noszę od środy. to działa ?
![]() pojutrze zakładam aparat, nie mogę się doczekac te dni od wsadzenia separacji taaak się dłużą
|
|
#3875 |
|
Raczkowanie
|
A mi minie w środę 2 tygodnie od założenia separacji. Też w sumie nie bolało, ale zastanawiam się jak ona mi wyjmie te gumeczki... coś czuję, że to będzie boleć. Zwłaszcza, że dziąsło w jednym miejscu mi tak jakby narosło na taką gumeczkę(ale nic nie boli)... niestety orto nie ma do 9 listopada, kiedy to mam wizytę, więc nic nie mogłam z tym zrobić.
|
|
|
|
|
#3876 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Orto. mi mówiła, że to najgorszy etap całego leczenia, tak więc, jeśli separacje Cię nie bolą, to tylko się cieszyć![]() Absolutnie się z tym zgadzam ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#3877 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mi orto powiedziała, że we wrześniu zdejmiemy, ale tak się ułożyło, że jeszcze noszę
|
|
|
|
|
|
#3878 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=oska99;30377905]I ja jestem po kolejnej wizycie.. Pan ortodonta, który jest w zastępstwie troche mnie uspokoił, ponieważ powiedział, że nie widzi potrzeby wyrywania 6tek, oby moja orto też tak uważała bo chwilowo jest na urlopie macierzyńskim
No i dostałam od 3 do 3 metalowe ligatury na górze i na dole na 3kach. , a ligatury wybrałam taki jaki róż metaliczny, ciężko mi opisać ten kolor troche nietypowy :PKolejna wizyta 19 grudnia ![]() O ja też mam metalowe ligatury ale tylko na dwóch zębach i mam wrażenie że mi trochę się poluzowały, bo: nie boli i drut nie jest już pod takim napięciem jak był dzień po założeniu. Można to tłumaczyć tym, iż zęby zmieniły przez ten czas położenie ale tak nie jest. Zakończenia- skręt drucika jest jakby krótszy :/ Następna wizyta początek grudnia i wtedy też dostanę mocniejszy łuk. Gdzie są moje odlewy !!!! ;(
|
|
#3879 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny
![]() wczoraj sie tak zastanawialam i raczej załoze ten metalowy
|
|
#3880 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#3881 |
|
Zakorzenienie
|
Bo zazwyczaj ortodonci nie dają odlewów, jak napisała już wesola - jest to dokumentacja leczenia.
|
|
|
|
|
#3882 |
|
Raczkowanie
|
Kochane aparatki!
orto umowila mnie na zdejmowanie gornego aparatu na 12 grudnia! mialam nadzieje ze wyrobimy sie chociaz przed studniowka, a tu prosze! nawet przed swietami i nie bede miala zdejmowanego aparatu tylko podklejony od spodu drucik, mam nadzieje ze zda egzamin ![]() i tu sie koncza dobre informacje.. bedzie mnie to kosztowalo 550 zl + 100 zl za wizyte na dolny aparat.. chyba cala rodzina zrzuci mi sie na prezent na swieta.. ale i tak nie moge sie doczekac!
|
|
#3883 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja też bym chciała mieć ściągniętą górę przed studniówką, którą mam 21.01., może się uda...
|
||
|
|
|
|
#3884 |
|
Rozeznanie
|
Pyzulka ładne masz ząbki
|
|
#3885 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny dawno mnie tu nie było
Chciałam się pochwalić efektami co myślicie ? tylko data mi sie pomylila :P nie 2010 a 2011
Edytowane przez OlilkaCQE Czas edycji: 2011-11-08 o 20:16 |
|
|
|
|
#3886 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I fakt - wyrywać zebów to on nie lubi ![]() Ja miałam wizytę dzisiaj. Po raz pierwszy dostałam łańcuszek na górę, ale totalnie przeźroczysty, w ogóle go nie widać. No ale i ja dostałam dziś reprymendę - bo nie przyniosłam mojej płytki na kontrolę - myślałam, że skoro jej mam już nie nosić, to i na kontroli będzie zbędna Cytat:
Ale dziś orto powiedział też, że będziemy "wydłużać" górne jedynki, jak się dół już poukłada. Nie mam pojęcia w jaki sposób on zamierza tego dokonać - nie zapytałam, bo mi się spieszyło :PNo i Pyzulka - nie łam się - ładnie jest! Cytat:
![]() A tak jeszcze odnośnie: a) pierścieni - ja mam np. na dole i na górze. Początkowo orto mówił, że na dole może będą rurki, ale też okazało się, że moje szóstki są bardzo słabe (obie kanałowo leczone, przeleczane, odbudowywane), więc pierścienie dla nich bardziej wskazane b) separacji - mnie bolało jak jasna cholera na górze, ale tak ze dwa dni. Na drugi dzień po założeniu poczułam, wcześniej się dziwiłam, że nic mnie nie boli, a orto straszył, że na to się pacjenci najbardziej skarżą i że to najbardziej uciążliwe z całego procesu leczenia. Na dole za to nie bolało mnie prawie w ogóle - może dlatego, że leczone szóstki miały jednak nieco miejsca obok siebie, sama nie wiem. Ale było to przyjemne zaskoczenie
...:::bez planów życie - to cały mój plan:::... byłam kiedyś "aparatką"! https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1168 Edytowane przez madzieeek Czas edycji: 2011-11-08 o 20:17 |
|||
|
|
|
|
#3887 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczynki, my dbamy o nasze ząbki
może zechcecie pomóc małej dziewczynce żeby też miała ładny uśmiech? nagrody zacne, a cel szczytny!!! popatrzcie tutaj: http://storybyferrou.blogspot.com/20...a-natalki.html jeśli możecie to wspomóżcie jak coś to link do rozdania mam w podpisie to nie jest reklama, nie mam z tego względu żadnych gratyfikacji
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2011-11-08 o 20:24 |
|
|
|
|
#3888 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
o prezencie na urodziny czy imieniny chyba będę musiała zapomnieć ![]() ---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:29 ---------- Cytat:
nie sądziłam, że takie małe dziecko zauważy
|
|
|
#3889 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mam nadzieje,że też tak będzie jak mówi i szczerze mówiąc to podobają mi się te metalowe ligatury, aparat nie rzuca się tak w oczy
|
|
|
#3890 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3891 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a macie zdjęcie jak te metalowe ligatury wyglądają i aparat z nimi?
|
|
|
|
|
#3892 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z google zdjęcie: http://www.ortodonta-malinowski.pl/i...taly_metal.jpg |
|
|
|
|
|
#3893 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3894 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
troche śmiesznie to wygląda, ale podoba mi się
|
|
|
#3895 |
|
Wtajemniczenie
|
Dokładnie - aparat z metalowymi ligaturami wygląda tak, jakby był bez ligatur w ogóle
![]() Ja się już przyzwyczaiłam. Aktualnie mam metalowe od 3 do 3 a na 4 i 5 szare gumki. Za to od wczoraj mam łańcuszek, po raz pierwszy "w karierze" i muszę powiedzieć, że daje mi się to nieco we znaki. Po raz pierwszy chyba tak mocno czuję wszystkie zęby, gryźć się nie da cholera i głowa pulsuje aż... Mam nadzieję, że to minie...
|
|
#3896 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja się gumkami nacieszyłam jakieś 3 miesiące, bo potem miałam przez około rok tylko metalowe ligatury na wszystkich zębach ![]() Nie mam też na razie łańcuszka, mimo że przeszkadzał mi za bardzo, nic nie bolało, to przebarwiał się u mnie w tempie ekspresowym ![]() Za to za 2 tygodnie mam mieć 3 wyciągi i znowu nie wiem jak to przeżyję, to chyba u mnie najgorsza część leczenia
|
|
|
|
|
|
#3897 |
|
Zakorzenienie
|
A jak często pobierane są te wyciągi? Tylko przed i po założeniu aparatu, czy w trakcie noszenia także?
|
|
|
|
|
#3898 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyciągi to gumki zakładane miedzy górą a dołem, u nie po to żeby usunąć asymetrię. Dlatego moja orto bardzo naciskała na aparat na dół, mimo że dolne zęby mam praktycznie proste i bardzo się broniłam przed dołem
|
|
|
|
|
|
#3899 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3900 |
|
Zakorzenienie
|
To jest coś podobnego do separatorów, czy coś zupełnie innego? Ja też mam asymetrię i tylko dlatego mam aparat na górze, ale o żadnych wyciskach nie słyszałam...
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:38.

Orto. mi mówiła, że to najgorszy etap całego leczenia, tak więc, jeśli separacje Cię nie bolą, to tylko się cieszyć