|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3961 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XV
Dzisiejsze Karolkowe U:
szklanka wody i sok z wyciśniętego pomarańcza ![]() I: 5 łyżek owsianki na 1/2 szkl. mleka,cynamon, do tego duża suszona gruszka i 2 kostki gorzkiej czekolady II: 2 kromki chleba 3 ziarna graham,obie z masłem,na jedną szynka drobiowa, pół opakowania serka grani, łyżeczka dżemu jagodowego niskosłodzonego, parę plastrów mango przekąska: resztka serka homo jeżyna/głóg, wafel ryżowy z plastrem szynki drobiowej siłownia: brzuszki różne różniste, ćwiczenia z hantelkami, siłowo na wewn. stronę ud - 3 serie po 15 powtórzeń, bieżnia - 40 minut po: jogurt pitny jogobella light III: 3 kotleciki z tuńczyka(tuńczyk wsw, jajko,otręby pszenne), dużo sałaty(mix sałat), pomidor, podsmażone na oliwie z oliwek pieczarki i cukinia, trochę zielonych oliwek, na to łyżeczka grani z czosnkiem - taki sosik ![]() w ciągu dnia kawy, inka z mlekiem,dużo wody. jak to wygląda?
|
#3962 |
|
Raczkowanie
|
Moje P (od 8 do 18 zajęcia, a krótkie przerwy między nimi spędzone na maszerowaniu od wydziału do wydziału - więc nie dało rady spokojnie usiąść i zjeść np. sałatkę)
ŚNIADANIE 7:00 Dwie grzanki z chleba żytniego z otrębami, jajko na twardo, szpinak (ok. 150g), łyżeczka chrzanu, szczypiorek, małe jabłko W międzyczasie mała kawa bez mleka II ŚNIADANIE 10:00 Marchewka, naturalny serek homogenizowany (135g), orzechowo – zbożowy baton paprykowy (20g) III ŚNIADANIE 13:00 (bo obiadem ciężko to nazwać) Bułka z dynią z naturalnym serkiem kanapkowym (25g), dwa plastry polędwicy drobiowej, dwie rzodkiewki, 1/2 kalarepy, sałata, szczypiorek PODWIECZOREK 16:15 Kefir (450g) z otrębami i odrobiną kakao, mała kawa bez mleka KOLACJA 19:00 Kluski lane (białko jajka, łyżka mąki pełnoziarnistej) na bulionie drobiowym (0,5l), plaster polędwicy drobiowej, ½ kalarepy, sałata, szczypiorek, odrobina ketchupu i zaraz po podjadłam garść suszonej żurawiny ;/ znowu to podjadanie, ostatnio pod wieczór mam takie zachcianki. To jest mega wkurzające, dlaczego tak jest?!?! ;( I jak, w miarę sensownie? |
|
|
|
#3963 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3964 |
|
Raczkowanie
|
Utrzymanie:
śniadanie: miseczka kaszy jaglanej gotowanej z sokiem z cytryny, szczyptą soli, goździkami, imbirem, cynamonem, żółtkiem, rodzynkami, dużym jabłkiem, masłem, miodem gryczanym, jagodowym musem i sezamem ii śniadanie: dwie kromki ciężkiego chleba orkiszowego z masłem, wątróbką z indyka, ogórkiem kiszonym, zieloną pietruszką, papryką czerwoną i ziołami; dwie duże śliwki obiad: micha gęstej zupy - krupniku z kaszą jęczmienną, fasolą białą, ziemniakami, porem, marchewką, selerem, pietruszką i mięsem z wieprzowego schabu kolacja: porcja zupy krem z groszku z gałką muszkatołową i imbirem posypana pestkami dyni; grzanka z chleba razowego z masłem, jajkiem sadzonym, ogórkiem kiszonym i oregano + woda; napar z pokrzywy; ciepła woda; kakao gotowane z chilli, wanilią i miodem
|
|
#3965 |
|
Raczkowanie
|
U/P:
I. 2 łyżki muesli na szklance mleka 2%, 2 kromki grahama z masłem, twargiem i miodem, kawa 30 min szybkiego biegu i gimnastyki II. kromka grahama z masłem i dżemem, serek homo 125g III. 3 kromki (znów... ale miałam ochotę) z masłem, wędliną sopocką i ogórkiem/serkiem topionym/nutellą IV. 2 krokiety z mięsem, kubek barszczyku czerwonego V. jogobella, banan, kiść winogron pewnie wpadnie jeszcze jakiś soczek marchwiowy 4 x tran, kapsułka probiotyku do ocenki
|
#3966 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moje P(dzisiaj gorszy dzień), ale chyba jakoś wybrnęłam: śniadanie: dwie kromki razowca z miodem, kawa pół na pół z mlekiem 3,2% 2 śniadanie: giga jabłko, mała garść migdałów obiad: pół woreczka ryżu brązowego, dwa średniej wielkości pulpeciki z mielonej szynki, trochę sosu pieczarkowego, sałatka( pomidor+sałata+oliwa z oliwek) kolacja: wiejski na ciepło ze sporą garścią corn flakesów, kromka razowca z miodem po: 2 duże jabłka( no i skończyły się orzechy więc nie podjem )Bardzo proszę o oceny Czuję się ignorowana.
|
|
|
|
|
#3967 |
|
Wtajemniczenie
|
A dziękuję
Owiankę polecam, miałam ochotę na taką klasykę dziś,a dla osłody czekolada.A na wieczór inka z mlekiem i miodem chyba może być?Bo teraz piję a idę spać niedługo Widziałam też,że wyżej była jakaś dyskusja o kakao,ale nie wgłębiałam się w nią. Kakao na wieczór też chyba jest ok,no nie?
|
#3968 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wiem czy jakikolwiek ma wpływ ale mi nie przeszkadza w odchudzaniu i lubię tak sobie wypić.
|
|
#3969 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i planowany jutrzejszy :I zupa mleczna (mleko 1,5%, jajko, łyżka mąki pełnoziarnistej) z domową konfiturą z malin II ziarnista bułka razowa z masłem, szynką i warzywami, jabłko III 2 pacynki ( ) z kurczaka, gałka ziemniaków, ogórki kiszoneIV serek naturalny z kakao i kostką gorzkiej czekolady, garść orzeszków ziemnych V 2 jajka na miękko, jakieś warzywka do tego
|
|
|
#3970 |
|
Raczkowanie
|
moje U/r1. pół szkanki maślanki z otrębami jabłkowymi i garscią miesznki studenckiej, kawa z mlekiem 2.bułka ciemna z szynką i margaryną, papryką, pomidorem 3. 2 kiełbaski z fileta (malutkie taki), pół bułki ciemnej z margaryną + sałatak pomidorów, sałaty, ogórek, odrobina fety 4.Pomarańcza, jabłko 5. kilka różyczek brokuła, serek wiejski lekki, szklanka maślanki |
|
|
|
#3971 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
co do jadłospisu to podoba mi się, pomijając fakt braku białka w 2 posiłku, ale pisałaś, że tak lubisz, wiec ok
Blog kulinarny Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znikł wchłonięty w czerń Nie został nikt co kochał mnie Nie mam już nic Nie ma już nic Nie ma już mnie... |
|
|
|
|
#3972 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
, ale mam nadzieję, że choć troszkę poogłam. Jeśli będziesz jeść regularnie i stopniowo dodawać, to efekt przyjdzie![]() Pozdrawiam
"Du musst nur die Laufrichtung ändern, sagte die Katze zur Maus und fraß sie." (Franz Kafka) Edytowane przez Margolcia0703181 Czas edycji: 2011-11-09 o 08:16 |
|
|
|
|
#3973 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i zobaczymy.ja mam rozkład posiłków taki: 1ś ok 7.30-8 2ś: 11,30-12 obiad: 15.30-16 k: ok19 czyli burczy mi w brzuchu co 3-4h ![]() nie jem podwieczorku bo byłby on tak naprawde kolacją i wyszły by2. może tak zrobie, dołoże jeszcze późną kolacje a obetne np węgle w ciągu dnia bo mi to kcal podbije. starm sie mieścić do 1400max kcal dziennie.
|
|
|
#3974 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Albo może coś słodkiego, choć rozumiem, że mogłaś się jeszcze do słodyczy nie przełamać. Lubisz gorzką czekoladę? Ja uwielbiam - nie dośc, że pyszna, to na dodatek bardzo zdrowa![]() Moje P: I. Duży jogurt grecki z musli tropikalnym, migdałami, startym paskiem gorzkiej czekolady i wkrojonym bananem; 2 x cappuccino i śliwka w czekoladzie. II. Bułka żytnia: pół z Almette chrzanowym, sałatą, pomidorem i ogórkiem, pół z masłem, camembertem i warzywami jw. Kawa z mlekiem, pasek gorzkiej czekolady, gruszka. III. Micha gęstej ogórkowej z ziemniakami + udko kurczaka z zupy. IV. Dwie kromki razowca z masłem, jajkiem na twardo i majonezem; pomidor, rzodkiewki, cukinia - polane oliwą z oliwek. V. Zielona herbata z miodem, duża marchewka i znów pasek gorzkiej czekolady
|
|
#3975 |
|
Raczkowanie
|
plany na dziś
RRRRR ś: kromka razowca z odrobiną masła i 2 plasterkami schabiku, 2 jaja na miękko, pomidor 30min siłowo 50min steper 10min twister 2ś: kromka razowca z serkiem kanapkowym, 2 plastrami schabiku, pół papryki o:filet z piersi kuraka z warzywami na patelnie k1: makrela niecałe 100g, połowa papryki k2: wiejski lekki ze szczypiorkiem, marchewki do filmu i jak dzisiaj?
|
|
#3976 |
|
Raczkowanie
|
R
wstałam późno więc zaczęłam od II śniadania IIś 2 x wasa z serem żółtym i papryką, kiwi będzie O: makaron pełnoziarnisty, warzywa na patelnie, 2 jajka, jabłko P: kefir, 3 sucharki razowe K: warzywa na patelnie, pierś z kurczaka (okolo 150g) Edytowane przez Lunka88 Czas edycji: 2011-11-09 o 13:36 |
|
|
|
#3977 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ---------- Cytat:
moge spytać jak przechodziłaś na U? czym różniły sie Twoje jadłospisy od erkowych ? też mam problem z U co zrzuce 3kg to mi one wracają
|
|
|
#3978 |
|
Zadomowienie
|
Erka.
1śn - owsianka, 4 łychy płatków, kubek mleka. 100g twarożku z łyżeczką konfitury truskawkowej. 1h siłownia 2śn - 160g krewetek, sałata, marchewka, pomidory, ciut oliwy, ocet balsamiczny. 3śn - 100g twarożku, łyżeczka konfitury malinowej, sporo suszonej porzeczki. obiad? - jajecznica na szynce ze szpinakiem. kolacja - makrela w pomidorach - 150g. poszalałam dziś z węglami jak widać - dżem, a porzeczki też sporo... ale byłam bardzo głodna i nie mogłam się najeść, po 3 śniadaniu mi przeszło
|
#3979 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w zasadzie to wyglądało tak, że dodawałam kalorii (na diecie to było ok.1400-1500) i niestety już przy 1600 waga się zatrzymała, a gdy delikatnie dodawałam dalej, to zaczęła rosnąć.. w efekcie po 1,5 tygodnia przybyło mi 1,5 kg.. Dlatego zeszłam z powrotem do 1600, a zacznę dodawać wtedy, kiedy będę już chodzić na siłownię i ćwiczyć też siłowo no właśnie ja mam to samo, dlatego od 2 lat 'ciągle na diecie', tym razem się wkurzyłam i mam zamiar to sfinalizować pozdrawiam
|
|
|
#3980 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3981 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
może jak zaczełaś więcej jeść to zawartość jelit masz że sie tak wyraże większą i stąd waga wyższa bo szybko Ci podskoczyła. dodawałaś węgle do kolacji czy na U byłaś na białkowej?
|
|
|
#3982 |
|
Zakorzenienie
|
Przybyło, po prawie 2 cm
u mnie nie chodziło o to, że zaczęłam więcej jeść - to było raptem 200 kcal więcej, a ono wynikało np. z twarogu tłustego zamiast półtłustego czy większej garść orzechów albo kawałka domowego ciasta, ilościowo jedzenia nie było o tyle więcej, żeby i ważyć więcej. A co do kolacji - głównie białkowe, choć czasem wpadały węgle, ale na R też czasem jadłam węgle na kolację, więc tu też nie upatrywałabym przyczyny mój metabolizm jest dziwny, ot co podrasuję go trochę siłowymi i mam nadzieję, że tym dam radę
|
|
#3983 |
|
Rozeznanie
|
dzisiejsza eRRRRka :
ś: owsianka na mleku z 4 łyżek płatków z 1 lyżeczką siemienia, łyżką wiórek kokosowych, garścią mieszanki studenckiej i bananem, kawa z mlekiem śII: pół kostki twarogu połtłustego z połową małego jogurtu nat., kawałkiem ogórka zielonego, garścią ziaren słonecznika i ziołami, kubek rumianku z brzoskwinią przekąska: jabłko o: wczorajszy gulasz z kurczaka z cukinią, papryką i marchewką z kurkumą i chilli, garść makaronu pełnoziarnistego, kubek rumianku z miodem k: jajo sadzone, poł wieśniaka, kawałek papryki na zagryche, kubek mięty Tak bym się piwka napiła....
Bóg stworzył kota, żeby człowiek mógł pogłaskać tygrysa. WYMIANA : Edytowane przez Kallla Czas edycji: 2011-11-09 o 16:56 |
|
|
|
#3984 |
|
Rozeznanie
|
Moje UUUUU
![]() I : owsianka z 4 łyżek pł.owsianych, 2 łyż. otrębów, na szklance mleka 2% z łyżką wiórków kokosowych, średnim bananem, 2 mandarynkami, kostką gorzkiej czekolady i do tego kawa zbożowa waniliowa II: jogurt gratka do picia III: bułka wieloziarnista z serkiem kanapkowym i 2 pl. pomidora IV: średnie jabłko V: 2 pełne talerze kruniku ( pyszny byl ) ,potem wpadł plaster polędwicy drobiowejVI: będzie serek wiejski lekki ze szczypiorkiem, kromka razowca i pomidor I jak? proszę o ocenę
|
|
|
|
#3985 |
|
Raczkowanie
|
W takim razie nie będę już jadła wasy. Zastąpię je pumperniklem lub chlebkiem razowym
|
|
|
|
#3986 |
|
Raczkowanie
|
R; (beznadziejnie wogólne się czuje
)I.woda z miodem i cytyną; woda z octem jabłkowym; owsianka z 4ł pł na szkl. mleka 2%, garstka rodzynek, banan, cynamon; II.filet duszony z warzywami z olejem z pestek winogron; parowany brokuł basen i sauna III.omlet z 2jaj z pieczarkami, porem i papryką na oleju z pestek; IV.nie wiem, może kawałek jakiejś ryby albo tuńczyk i warzywko jakieś i jak? |
|
|
|
#3987 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() i od razu dzisiejsze- dzień żółtego sera (trochę gorsze, bo od 12 do 17 na uczelni)przed: woda z miodem i cytryną. Śniadanie: tradycyjnie 2 kromy z masłem: 1 z serem żółtym i pomidorem, 2 z serem żółtym i powidłami wiśniowymi, herbata z cytryną. Potem jogurt naturalny z łyżeczką miodu. Na uczelni: grahamka z masłem, serem żółtym, pomidorem; kiwi, banan, trochę migdałów. O 18: grahamka z masłem: 1 połówka z jajkiem na twardo, 2 połówka z serem żółtym i powidłami wiśniowymi, do tego herbata z miodem. Po 20 zjadłam serek wiejski 200g z powidłami wiśniowymi-kilka łyżek I zjem jeszcze pomarańczę. w ciągu dnia znowu kilka hallsów (tym razem limonkowe) i jak ? Edytowane przez N_tt Czas edycji: 2011-11-09 o 21:41 |
|
|
|
|
#3988 |
|
Raczkowanie
|
wczorajsza Rka
![]() śniadanie-2 kromki chleba razowego-jedna z wiejskim light,druga z tunczykiem w sosie tysiaca wysp(sos staralam sei odsądczyc)+plaster pomidora na to. sniadanie 2-mrożona kawa na chudym mleku+połowa sporego muffinka z malinami 1 h aerobiku obiad-3-4 lyzki ryżu parabolied+sos chiński z kawalkami kurczaka w curry i warzywami mieszanka chinska(niestety te mrozone) podwieczorek-maly jogurt naturalny z wrzuconymi pestkami migdalow i slonecznika, maluteńki kawałek rogala marcińskiego kolacja-jajecznica z 2 jaj+kilka kawalkow wędzonego indyka dzisejsza : sniadanie- owsianka na mleku 2 procentowym, 5 łyzek platków owsianych,3 lyzki nasion slonecznika+płatków migdałów. przekąska-jabłko obiad-3 łyżki ryżu parabolied z sosem chińskim i kawalkami kurczaka curry(obiad z wczoraj) podwieczorek-kromka razowca z kawałkami wędzonego indyka i plasterkiem pomidora kolacja-omlet z kawalkami szynki drobiowej, pomidora,ogórka i papryki. nie wiem jakim cudem od ostatniego ważenia(kilka dni temu) przybyło mi 1 kg:/ nioe wiem czy to kwestia tego,ze wczesniej mialam sporo stresów i teraz jak juz się uspokoiło to organizm zawalczył o te utracone kg, w zasadzie od kilku dni czuje większy popęd do słodyczy i niestety coraz częsciej mu ulegam.. Edytowane przez julink Czas edycji: 2011-11-09 o 18:55 |
|
|
|
#3989 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ty codziennie jesz to samo? tak na marginesie, zaburzenia odzywiania naprawdę mają wpływ na kości, dzisiaj dowiedziałam się, że nie mam połowy masy kostnej. powodzenia z takim bawieniem się.
|
|
#3990 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ok. 8:00 – kawa z mlekiem ŚNIADANIE 8:30 Dwie kromki chleba żytniego z otrębami, plaster polędwicy drobiowej, plasterek żółtego sera, pomidor, trochę cebuli, ketchupu, szczypiorku, sałaty; po: mały banan (mały, bo nie przepadam za tymi owocami, ale mam zalecenie, żeby raz na jakiś czas zjadać) II ŚNIADANIE 11:30 Marchewka (duża), bananowy serek homogenizowany (100g; pod tą postacią smak banana bardziej mi podchodzi ), dwa wafelki do lodówW międzyczasie puszka (0,3) Coca – Coli Zero (ohyda i syf, ale potrzebowałam jakiegoś "kopa", a ktoś na uczelni podpowiedział, że to pomoże bardziej niż kolejna mała czarna z automatu. W sumie trochę w tym racji, ale i tak nie wiem, czy przekonam się do Coli) III ŚNIADANIE 15:00 Jogurt naturalny (250g) z otrębami, herbata cytrynowa OBIADOKOLACJA 17:30 Kasza jęczmienna (1/3 woreczka), kawałek gotowanej piersi indyka, duża żółta papryka konserwowa faszerowana kapustą i trochę chrzanu Przed 21 – kubek kakao (wypite na siłę, żeby cokolwiek wpadło, ale jednak wolę owocowe herbatki) I teraz podjadam nerkowce, kilka garści, także sporo. I jak? Trochę dziś byłam zabiegana, ale studia mają swoje prawa. Edytowane przez izumi_chan Czas edycji: 2011-11-09 o 21:32 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:48.

)

moje U/r