|
|
#3811 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: BEZROBOTNI łączmy się część 3
Cytat:
A ja mam dzisiaj jeden z cyklu "złych dni": nie widze sensu wysyłania kolejnych aplikacji mimo że mam świadomość że inaczej pracy nie znajdę. Niby tłumacze sobie, że telefon mogę dostać w każdej chwili ale te 2tygodnie bez daja w kość |
|
|
|
|
#3812 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3813 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3814 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3815 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() A też zauważyłam jedną tendencję pracodawców - wszędzie roi się od jakiegoś czasu od umów zleceń. I coś mi się wydaje, że systuacja się jeszcze pogłębi poprzez zawieszenie ustawy antykryzysowej... Ech... |
|
|
|
|
#3816 |
|
BAN stały
|
Widziałam na info praca ofertę do krakowa na asystentkę ds . administracyjnych , aplikowało na nia już 730 osób i proszę powiedzieć mi jak się tu przebić przez tyle konkurentów. Niech nikt nie mówi ,że w większym mieście o pracę łatwiej i że kreatywne CV pomoże. Ja nie szukam w Krakowie,piszę ogólnie.
|
|
|
|
#3817 |
|
Raczkowanie
|
U mnie cisza i martwy okres z ofertami pracy. Wydaje mi się, że przez zimę tak będzie. Z niecierpliwością czekam chociaż na to, że mój UP będzie miał pieniądze na staże. Tylko, że to na pewno będzie po nowym roku... Dobrze, że już listopad i skończy się niedługo nie najlepszy dla mnie rok.
|
#3818 |
|
Przyczajenie
|
Cóż...Wydaje mi się Tajkuna, że w takich sytuacjach to kto pierwszy ten lepszy...
|
|
|
|
#3819 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Uważam że zależy ijak długo jest oferta, bo jesli jest ona tydzien i ma tyle wyslanych aplikacji to calkiem mozliwe ze juz kogos wybrali, ale można też zadzwonić i zapytać czy oferta jest aktualna. |
|
|
|
|
#3820 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3821 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Taaaaaa ja też czekam na staże - byłam na rozmowie z jedną Panią co ma salon kosmetyczny. Bardzo chętnie mnie weźmie na staż - problem polega na tym, że babeczka 3 razy już składała papiery i za każdym razem dostałam ODMOWE. Czyżby w UP też trzeba było mieć znajomości żeby dostać dofinansowanie na staż ? O_o A najlepsze jest to, że u mnie w UP sami gadają tym bezrobotnym, że mają chodzić po pracodawcach i prosić się o staż ... tak z tego wynika, że i tak gówno z tego wychodzi bo mają to centralnie w tyłku. Czasami mam ochote powiedzieć im parę słów.. a w gruncie rzeczy będzie to już 3 staż o który się będę starać O_o
|
|
#3822 |
|
Raczkowanie
|
Masakra, stałam ponad 4 godziny i czekałam na rozmowę.. Ok 200 osob przyszlo na rozmowe jak nie wiecej... i pewnie tak nie zadzwonią
![]() Jezeli chodzi o staze to tylko po znajomosci jezeli chodzi o moje miasto,ale sadze,ze w innych to samo jest.. |
|
|
|
#3823 |
|
Zakorzenienie
|
Można trzeci raz iść na staż?
|
|
#3824 |
|
Raczkowanie
|
Mój UP nigdy się nie fatyguje ze znalezieniem stażu - też mówią, żeby samemu sobie szukać pracodawców.
|
#3825 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Na staż możesz iść nawet 10 razy o ile UP ma pieniądze i o ile ty znajdziesz sobie pracodawcę, który Cię przyjmie
|
#3826 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
3miesiące-pracodawca nie musi przyjąć 6 miesięcy- musi minimum na 1/2 etatu przez 3 miesiące Rok- nie pamiętam na ile chyba pół roku Wiem, że to różnie bywa w różnych UP, bo kiedyś pisałam z wizażankami. Babki w UP mówiły też, że jak się pojawią oferty stażu na ich stronie to mnie nie dotyczą, bo jak chce iść drugi raz na staż to on jest finansowany inaczej.. Może w tym roku się zmieniło?Wiem, że obcięli w tym roku na początku bardzo fundusze Urzędowi Pracy u mnie. Więc na staż szli 'wybrani'. Albo Ci którzy mieli gwarantowane później przyjęcie. A nie marne 3 miesiące...
Edytowane przez zabciajs Czas edycji: 2011-11-08 o 17:42 |
|
|
|
|
#3827 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Musiałam powiedzieć co jest teraz modne (jakie kroje, kolory), co bym doradziła dziewczynie, która przychodzi i mówi,że szuka stroju na wieczór panieński. Jaki strój dobrałabym kobiecie, która ma figurę "gruszkę". Jak bym obsługiwała klientów (niestety w tym sklepie liczyła się kompleksowa obsługa, czyli nawet zanoszenie wieszaków do przebieralni, czego ja nie znoszę ;P). No i podstawy z angielskiego, dosłownie kilka zdań. Tyle pamiętam. Aaa...i jeszcze jakie znam rodzaje materiałów i czym się one charakteryzują. ;P Ale na tym to poległam. ![]() ---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ---------- Bardzo ogólnie. To,że umiesz logicznie myśleć powinno być poparte jakimś przykładem. Ja czytałam,że pisząc LM trzeba właśnie swoje cechy popierać konkretnymi przykładami, czyli np. praca w charakterze hostessy wymagała ode mnie otwartości, łatwości w nawiązywaniu rozmowy itp. Tak samo często pojawiająca się cecha "kreatywność" - konkrety - jakieś projekty, hasła reklamowe itp.
Edytowane przez Melissa86 Czas edycji: 2011-11-08 o 17:47 |
|
|
|
|
#3828 |
|
BAN stały
|
Studia ekonomiczne z rachunkowości , to jest związane z logicznym myśleniem. Bo pracując w księgowości, analityce musisz myśleć logicznie czy wszystko ci się zgadza , wyłapywać błędy, wiedzieć skąd brać dane do sprawozdań finansowych , bilansu itp tu nie sprawdza się kreatywność w żaden sposób. Np rozwiązując zadania z rachunkowości sama dochodzisz skąd w przykładzie wzięło się to czy to, jak obliczono coś tam. I na podstawie przykładu rozwiązujesz inne zadania. I jak ktoś ma małe doświadczenie to za bardzo nie ma jak poprzeć przykładami.
Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2011-11-08 o 18:12 |
|
|
|
#3829 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3830 |
|
Raczkowanie
|
buuuuu... dalej nie mam pracy,
za to mam mega giga doła. zaczęłam studia, nie mam czym za nie zapłacić, nie mam za co dojeżdżać na zjazdy, mam 1 (dosłownie: jedną) parę spodni które się do czegokolwiek nadają, a moje włosy rozpaczliwie krzyczą o fryzjera. długo udawałam że nie ma tego wątku, tak jak ja nie mam problemu, ale już nie mogę. wyćmi się chce
|
#3831 | |
|
Zakorzenienie
|
Starać się o staż a być na nim to różnica.
Cytat:
Idzie się po skierowanie na staż i się okazuje, że chętnych na staż jest 150 więc robią sobie wielką 5 stopniową rekrutacje. ![]() Najpierw duża hurtownia z panelami i innymi artykułami budowlanymi - staż na specjaliste od marketingu i sprzedaży - 5 razy musiałam do Nich jeżdzić, by na moim skierowaniu napisano 'wybrano innego kandydate' Do prokuratury to ja wiedziałam, że jest ustawka - bo nawet dziewczyny co byly z wyższym podziękowali. Do banku też - ustawka. ale wisiało na tablicy dla 'pozorów'. Najlepszą historie to miałam gdy koleżanka po prostu dała mi cynka, że tam gdzie ona miała staż też będą składać wniosek .. Poszłam do Dyrektora Szkoły (bo to akurat w szkole staż w sekretariacie) i rozmawiam z nim i powiedział, że da mi cynk kiedy dostanie pismo z 'PUP'u', kiedy mam czaić na ten staż (bo składał bez imienny więc powiedział mi, że jeden dzień może przetrzymać jakby rekrutacje) ale musze mieć jak najszybsze skierowanie z PUPu. Jeżdziłam dzien w dzien do PUP .. za tym stażem bo wiecznie nie wiedzieli kiedy będą te staże. Przychodzi sądny dzień a .. na liście nie ma tego stażu... Dzwonie do sekretariatu i dopiero tego dnia dostali pismo o odmowie 'stażysty'. Patrze na liste tych stażów i bez jaj - do zagrabiania LIŚCI dofinansowali AZ 10 OSÓB. Pracownik biurowy vs zagrabianie liści .. - tutaj chyba muszą być znajomości.... Nie sądze żeby wedle państwa walką z bezrobociem jak i podnoszeniem kwalifikacji lepszym rozwiązaniem jest przeznaczenie pieniędzy na zagrabianie liści a pracownika 'biurowego' . . . . O_o W Urzędzie zaproponowano, że mamy sami wychodzić z inicjatywą do pracodawcy - trafiłam na taką osobe - zobaczymy jak teraz będą mądrzy.
|
|
#3832 |
|
Wtajemniczenie
|
no to ja się podołuję z wami
już myślę nawet o działalności gosp. ale okazało się że mój UP daje kase tylko dla ludzi 50+ także beznadzieja
|
|
#3833 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak jesteś rok zarejestrowana lub masz do 25 lat ..
|
|
#3834 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
![]() Powiem Ci na przykładzie mojego miasteczka. Nie istnieje w moim miasteczku zasada, że "jak przyjmujemy na staż na 3 miesiące to musi później zatrudnić na ileś tam itp.". U mnie była tok, że Urząd Pracy przyjmując kogoś na staż miał później przyjąć tego stażystę przynajmniej na 2 miesiące. W praktyce jednak było tak, że stażystów dostawały tylko wielkie placówki tzn. Urząd Skarbowy, Starostwo itp., których dyrektorzy to koledzy Dyrektora UP-a. No i oczywiście nie zatrudniali. Od tego roku ktoś zrobił z tym "cyrkiem na kółkach" porządek i przymus zatrudnienia widocznie prawnie istnieje, bo ŻADNA wyżej wspomniana placówka nie ma ani jednego stażysty. Powiem Ci z doświadczenia, że stażyści byli "ustawieni" przez UP. Każdy wciskał swojego. U nas PUP- realizował 2 rodzaje staży: z pieniędzy polskich i pieniędzy UE. Ja na szczęście na dwóch stażach na których byłam to tych z UE- bo wtedy dostawałam zwrot za dojazd. W "polskich stażach" tego nie było. I z tego co wiem, ten staż sfinansowany z UE nie był opodatkowany- tak więc na końcu roku podatkowego dostałam zwrot podatku- i to nie mało bo jakieś 450 zł...
|
|
#3835 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie to po prostu przeraża ... co to się dzieje w tej Polsce.
Czasami myślę, że wyjazd do Niemiec byłby najlepszym wyjściem O_o
|
#3836 |
|
Raczkowanie
|
yyyy znów nie zadzwonił telefon, znów nie dostałam pracy ;( ...
|
|
|
|
#3837 |
|
Raczkowanie
|
Bayje, gdybym nie była ostatnim tchórzem to bym już dawno wyjechała, nawet dalej niż do Niemiec. Kanada mi się marzy.
Zazdroszczę wszystkim którzy czekają na telefony, ja nie mam gdzie wysyłać CV (a mam takie ładne, odpimpowane). Bieda z nędzą.
|
#3838 |
|
Przyczajenie
|
Kobiety! (I mężczyźni!
). Nie łamcie się. Apeluję ! Bo to czy się łamiemy i martwimy nie zmieni niczego oprócz uszczerbku na zdrowiu. Są dni lepsze są i dni gorsze. Musimy być dobrej myśli - mimo, że tej "dobrej myśli" nie wrzucimy do garnka, nie zapłacimy rachunków. Jeśli idziemy na rozmowę to widać po nas, że nie jesteśmy w dobrej kondycji psychicznej. I to nas też troszkę deprymuje w oczach pracodawcy. Więc do boju ! . Damy radę! Kto jak kto - ale my damy!
|
|
|
|
#3839 |
|
Raczkowanie
|
Prawda.
Wypłakałam się i zaplanowałam sobie kolejne dwa dni i już mi trochę lepiej. Poza tym czuję się hipokrytką, bo sama marudziłam, że za dużo desperujących w tym wątku ![]() ...z drugiej strony, pewnie nie wiele z Was to pamięta.
|
#3840 |
|
Raczkowanie
|
No i jestem po pierwszym dniu w sieciówce. Ogólne wrażenia STRASZNE, już w pewnym momencie chciało mi sie wyć. Okrutny do bólu nacisk na sprzedaż komplementarną. 12H na nogach, ani na chwile nie można usiąść, oprzeć się, kucnąć N I C, a dziś znów idę na 11h. Dostałam plik kartek, których muszę się nauczyć na pamięć (jak obsługiwać w odpowiedniej kolejności, specyfikacje materiałów i poszczególnych rzeczy). Jak na taką płacę, to wydaje mi się, że wymagania strasznie wysokie. Dwie osoby nie mogą stać w jednym miejscu, zawsze przy wejściu do sklepu, każdego kto wchodzi, należy przywitać "dzień dobry", czatować i donosić rzeczy do przymierzalni. Kasowanie też nie jest tak proste jak się wydaje, tysiąc komend do zapamiętania. Przy kasie idąc z klientem z daną rzeczą należy proponować energy drinka, a składając daną rzecz, pytać o torbę papierową, bo nie może być sytuacji, że sprzedaje się jedną sztukę na paragon, tylko co najmniej dwie (energy drink i torba też się w to wlicza).
Nie wiem czy tylko na początku, bo jestem nowa, są takie cyrki? Często wcześniej robiłam tam zakupy i nigdy się nie zdażyło, żeby ktoś mnie tam obsługiwał zgodnie z wytycznymi które dostałam. O odebraniu telefonu, czy napisaniu smsa nie ma nawet co myśleć, bo nie można go mieć przy sobie... Ogólne wrażenia i pierwsza myśl - będzie ciężko... Ale byle wytrwać do końca roku....
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:15.

). Nie łamcie się. Apeluję ! Bo to czy się łamiemy i martwimy nie zmieni niczego oprócz uszczerbku na zdrowiu. Są dni lepsze są i dni gorsze. Musimy być dobrej myśli - mimo, że tej "dobrej myśli" nie wrzucimy do garnka, nie zapłacimy rachunków. Jeśli idziemy na rozmowę to widać po nas, że nie jesteśmy w dobrej kondycji psychicznej. I to nas też troszkę deprymuje w oczach pracodawcy. Więc do boju !