|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
jak gotowac brukselke
kochane pomozcie: jak ugotowac brukselke zeby byla zjadliwa. ile i na jkim ogniu gotowac? dziekuje za pomoc
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: jak gotowac brukselke
Mniam, jedno z moich ukochanych warzyw
Obierz zewnętrzne liście, ponacinaj u podstawy na krzyż, wrzuć na lekko osolony i odrobinę (!) posłodzony wrzątek. Gotuj 5 minut. Pyszna jest też gotowana na parze |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
o prosze, właśnie przed chwilką zjadłam peeeeeełen talerz brukselki
uwielbiam...Ja zazwyczaj kupuje taką mrożoną i gotuję aż będzie lekko miękka na osolonym wrzątku
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
Ja po ugotowaniu, przecinam na pół i smaże na patelni na masełku z bułką tartą, czosnkiem i czasem z potartym sekiem żółtym. Pycha.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Kurczę Kicia, twój sposób brzmi przepysznie. Ja jadam ją ugotowaną w wodzie z solą bo tak jest zdrowo ale... zabrzmiało tak smakowicie, że skuszę się w weekend
.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
to jedno z niewielu warzyw ktorego nie moge przelknac
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Ja lubię bukselkę tylko na gorąco, bo jak ostygnie to mnie coś od niej odrzuca
. A teraz to i tak mam z głowy wszystkie kapustne + kalafiory i brokuły, niestety.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
Zawsze po ugotowaniu czuc w brukselce lekka gorycz? Mi taka wyszła i niezbyt mi to smakowało. MOże źle gotowałam?
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spróbuj ugotować tak, jak ja napisałam (koniecznie ponacinaj od spodu na krzyż). Nie są gorzkie, ale ljednak ta lekka goryczka jest urodą brukselek ![]() EDIT: albo spróbuj, jak radzi Sylwia, mrożonej. Ja jakoś zawsze kupuję swieżą, jak się sezon skończy, to skuszę się na mrożoną. Ależ ja lubię to warzywo
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
polecam zapiekankę:
Ugotowane małe ziemniaczki podsmażone na patelni cebulka z mięsem mielonym oraz koncentratem ugotowana brukselka Wszystko układam warstwami, na samej górze ma być brukselka, mozna posypać żółtym serem, i do piekarnika, zapiekamy. Przepyszne.
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
To ja jeszcze wrzucę link do wcześniejszego wątku dot. brukselki
![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ight=brukselka |
|
|
|
|
#13 |
|
Wtajemniczenie
|
Moja mama ostatnio oglądała program Pascala, w którym była mowa o brukselkach, a dokładnie, że nie należy ich gotować pod przykryciem, bo wtedy właśnie robią się gorzkie.
|
|
#14 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
acha! więc tu mógl yć mój błąd. Dzięki dziewczyny. a gorzka robiła mi się właśnie mrożona brukselka.
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez nigdy nie gotuje zielonych warzyw pod przykryciem (brukselka, brokuly itp)
zawsze bez przykrywki - wtedy maja piekny zielony kolor. Dodaje troche soli i pol lyzeczki cukru (do gotjacej sie wody)- pycha |
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Zamiast cukru lepiej jest dodac mleko do wody, wychodzi lepsza.
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- Widziałam kiedys w tv , że gotowali brukselke w mleku. Ponoć zabija jej gorzki smak. Sama nie próbowałam, ale mam zamiar
|
|
|
#19 |
|
Pani Mizantrop
|
Ile tego mleka?
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
Kasztanka wiesz ja zawsze dawalam na oko do wody, nie za malo nie za duzo, ale pewnie gdzies mozna znalesc recepture.
|
|
|
|
|
#21 |
|
Przyczajenie
|
A ja smażę brukselkę na patelni (z przykrywką), bez gotowania wcześniej. Często dorzucam jeszcze pod koniec szynkę dojrzewającą pokrojoną w mniejsze kawałki. Wychodzi pyszne.
|
|
#22 |
|
Konto usunięte
|
Och! Moje ukochane warzywo, ostatnio króluje w mojej kuchni. Naprawdę można ją przyrządzić na wiele sposobów, nie tylko jako jarzynkę-solo gotowaną w wodzie czy na parze.
Z takich pomysłów, do których stale powracam to brukselka duszona z marchewką i majerankiem (polecam, smakuje nawet brukselkowym niejadkom - majeranek jest słodkim ziołem i ładnie z brukselką się komponuje), brukselka podsmażana z pieczarką i cebulką, podlana kremówką z dodatkiem musztardy i oregano (też słodkie ziółko - ogólnie wszystkie słodkawe ładnie podkreślają smak brukselki), ogólnie jakieś potrawki warzywne, zapiekanki. Od czasu do czasu robię też wersję na słodko, np. podsmażana z orzechami i rodzynkami albo żurawiną, brukselka przyrumieniona lekko na maśle z dodatkiem skórki pomarańczowej i podlewana świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Można też wykorzystywać pojedyncze listki brukselki, np. do sałatki, obiadowej jarzynki albo do przyozdobienia pieczeni, zupy-kremu. Wielbiciele kotlecików warzywnych mogą w ciemno obstawiać brukselkę, niezależnie od osobistych preferencji. Parę dni temu brukselkowy niejadek prosił mnie o przepis na te kotleciki, z którymi miałam kanapkę na drugie śniadanie... ja się z nim kanapką dzielę, wcina ze smakiem a później czule się puka w czółko, czego to ja nie wymyślę. Nie dogodzisz ![]() Ostatnio gotuję tak w miarę szybkie obiady, lenistwo wkracza do kuchni, w każdym bądź razie brukselka nie wymaga długiego gotowania, w moim przypadku nie wymaga osobnego gotowania nawet wcale. Czasami wystarcza tylko zblanszować, poddusić w sosie, podsmażyć, albo upiec z dodatkiem oliwy. Moim zdaniem niekiedy to służy walorom smakowym i wizualnym brukselki. Unikam brunatno-szarego warzywa na talerzu, wszechobecnego zapachu siarki w mieszkaniu. No i nie jest gorzka, zdecydowanie nie z gorzkimi smakami kojarzy mi się to warzywo. Dla mnie potrawy z brukselki to niekończąca się opowieść. Gdybyście chciały jakichś konkretów, to mogę wrzucić tu jakiś przykładowy przepis
|
|
|
|
|
#23 | |
|
zielony stworek
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Rozeznanie
|
A z czym polecacie zjeść brukselkę ??Z dodatkami czy samą?
|
|
|
|
|
#25 |
|
Rozeznanie
|
Z truskawkami, tymi, których miałaś nadmiar
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:49.

uwielbiam...Ja zazwyczaj kupuje taką mrożoną i gotuję aż będzie lekko miękka na osolonym wrzątku
. A teraz to i tak mam z głowy wszystkie kapustne + kalafiory i brokuły, niestety.

MIŁEGO DNIA