|
|
#151 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Półmetek mijamy, wyprawkę składamy. Mamusie III-IV 2012 cz.4
MegMakeUp ja też mam zamiar z wyprawką uporać się do końca roku ze względu na ten vat po za tym w styczniu wszystko drożeje...
|
|
|
|
#152 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziś dostałam czapeczkę i niedrapki z mleczkiem do prania Lovela. Jej, jaka ta czapeczka jest malusia. A niedrapki? Na kciuk tylko
|
|
#153 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Szkoda tylko,że wypłata cały czas taka sama. Jeśli chodzi o pomtsł na obiad to ja ostatnio uraczyłam gości piersią z kurczaka robioną na parze w marynacie z musztardy ;D do tego zrobiłam surówkę z kapusty kiszonej, jabłka, marchewki, pieprz ziołowy i oliwa. I smakowało
Wymianka książkowa https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=692837 Mój blog: http://maadzikowo.blogspot.com/ Tymon jest już z nami !! WYmianka kosmetyki: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post40767725 |
|
|
|
|
#154 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
|
|
|
|
#155 |
|
Zakorzenienie
|
Zapiekanka niedroga, prosta w wykonaniu i naprawde smaczna jak lubicie takie rzeczy
![]() A odnosnie tego Vatu to nie wiedzialam, ze az tak ma wzrosnac?
|
#156 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się zabrałam za nadrabianie dzisijszego dnia w starym wątku a tu niespodziewajka...juz jest nowy!!! Super tyt. i Mówię Obecna
![]() Dziewczyny pępek mi powoli wyłazi hehe...a jak się najem to tym bardziej![]() Dzis zrobiłam knedle z mięskiem Mężowi smakowały m średnio wolę pyzy... i najlepiej z naszej miejscowej pierogarni ![]() Potem naszło mnie na słodkie kupiłam po 20dg. ptasiego mleczka, maczków i myślałam ze dzidzia oszaleje a tu jeden mały ruch... ale czekam dalej![]() Dziewczyny ja nadal nie wybrałam szpitala do rodzenia...a szkoła jest przy obu szpitalach, o których myślę ...poczytam zaraz na str. może jest jakieś info...i wtedy podejmę decyzję czy idziemy do szkoły...ale jakos parcia nie mam...
|
#157 |
|
Wtajemniczenie
|
mi też już pępek zaczyna powoli wystawać
a mój okrutny mąż jak sie położyliśmy włożył mi w niego palec, tak dla jaj, ale zabolało jak cholercia, czytałam że pępek staje się bardziej wrażliwy ale nie wiedziałam że aż tak teraz będe na niego uważała, choć jak sama sie po nim dotykam to nie boli
|
#158 | ||
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Melduję się na nowym wątku! Kilka godż mnie nei było, a tu już tyle stron, nie licząć stron na starym
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dziś jednak robię zupę minestrone, ale zapiekanka może być jutro, bo nawet mam brokuła w lodówce
|
||
|
|
|
#159 |
|
Raczkowanie
|
MegMakeUp poproszę przepis na te kurczaka
|
|
|
|
#160 |
|
Rozeznanie
|
Jakby co przepis jest w moich przepisach na wizażu,ale podaję
![]() SKładniki: pierś kurczaka [1 ] musztarda [4 łyżeczki] (dijon, ostra, ja dodaje cztery lub więcej łyżeczek w zależności od wielkości piersi ) pieprz ziołowy (lub czarny) przyprawa do kurczaka (Podlaska przyprawa do drobiu (dary natury). jeżeli nie ma to po prostu bazylia,majeranek i opcjonalnie co tam kto lubi do samku) przyprawy (mieszanka przypraw słodko kwaśnych (ja uzywqam najczęściej Secrets of Asia słodko kwaśna firmy Kotanyi,a jeżeli nie ma to po prosty papryka czerwona)) można dodać troszkę soku z cytryny. Przygotowanie Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i nacinamy (po skosie z jednej i drugiej strony piersi). Piersi nacinam tak na skos jak kiełbaske na ognisko (lepiej przechodzi smakiem marynaty) Wrzucamy do miski i dodajemy pieprz ziołowy, podlaską przyprawę do drobiu lub opcjonalnie zioła ulubione, mieszankę przypraw słodko kwaśnych lub opcjonalnie czerwona paprykę słodką i ostrą w proszku oraz musztardę i nacieramy tym wszystkim piersi naszego kurczaka. Wstawiamy do lodówki (najczęściej marynatę robię dzień wcześniej wieczorem albo rano tego samego dnia w którym będę robiła pierś na obiad),aby marynata przeszła aromatem na mięsko. Następnie układamy w naszym sprzęcie do gotowania na parze piersi i gotujemy ok. 15-20 minut. Wszystkie przyprawy sypię zawsze na oko więc nie podaje dokładnej ilości,a przecież każdy ma inne preferencje i lubi dodać czegoś mniej lub więcej.
Wymianka książkowa https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=692837 Mój blog: http://maadzikowo.blogspot.com/ Tymon jest już z nami !! WYmianka kosmetyki: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post40767725 |
|
|
|
#161 |
|
Zakorzenienie
|
ewelajna co to jest minestrone?
|
#162 |
|
Zakorzenienie
|
MegMakeUp brzmi pysznie
a z czym to serwujesz na obiad?Aguska to zupa jarzynowa z tego co patrzyłam u wujka google
Edytowane przez Cytrynka_Wawa Czas edycji: 2011-11-09 o 17:22 |
|
|
|
#163 |
|
Wtajemniczenie
|
melduje sie!!!! normalnie nie wierze!!!! juz 6 stron nowego watku!!!!szalone
))tytul super jest!!!
|
|
|
|
#164 |
|
Rozeznanie
|
Ostatnio pierś robiłam razem z ziemniakami, które gotowałam w całości,a sałatka jaka popadnie czasem jest to kapusta pekińska,pomidor i oliwki w sosie dowolnym
,czasem sałatka z kapusty kiszonej, czasem sałatka z buraczków i papryki naprawdę dużo mozliwości,a jakiś czas temu TŻ zażyczył sobie pierś razem z kuskusem i też było ok
|
|
|
#165 |
|
Zakorzenienie
|
o jaaa
![]() dobrze ze jestem po obiedzie
|
|
|
|
#166 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mam nadzieję że u Ciebie jest lepszy szef, bo tamta to była stara panna bez dzieci, więc można było się spodziewać...
|
|
#167 |
|
Rozeznanie
|
A ja właśnie pisząc o tych sałatkach zgłodniałam
I idę coś zjeść
|
|
|
#168 |
|
Rozeznanie
|
Łojeju-2 dni was nadrabiałam
Ale udało się ![]() Zacznę może od aktualności u nas. Wczoraj byłam u lekarza-rozmawialiśmy na wszystkie nurtujące mnie tematy -napisze najciekawsze wieści bo może komuś się przyda. *Budzenie się w nocy na plecach - lekarz stwierdził ze budzę się na wznak bo organizm "budzi mnie" z powodu niedotlenienia i muszę jednak znaleźć sposób aby nie leżeć długo na plecach. Dlatego kupienie poduszki "C" chyba jest nieuniknione. *Na tym etapie ciąży wg. najnowszych badań koniecznie musimy zażywać preparat z DHA. Ja zjadałam 1 tabletkę dziennie -ale teraz muszę zwiększyć do 2. Ponoć nie jesteśmy w stanie dostarczyć w diecie tyle, a niedobór może odbić się na rozwoju mózgu i wzroku. *poród - już wcześniej pisałam wam że chciałabym urodzić do wody. Lekarz powiedział że swojej żonie nie pozwoliłby na to (rodziła 6 msc.temu) ze wzgl. na ryzyko zakażeń (nasze płyny ustrojowe + kał). Powiedział że przy mojej budowie jeśli dziecko będzie większe niż pomiary mojej miednicy to nie ominie mnie cesarka. Zagadnęłam wtedy o tym o czym już Anagat pisała -czy wtedy cięcie umawiane wcześniej czy przy naturalnej akcji? Powiedział że nie powinien mi tego mówić ale oczywiście najlepiej dla dziecka kiedy jest to podczas naturalnej akcji porodowej.No to te najważniejsze kwestie ![]() Pisałyście jeszcze o szkole rodzenia -ja mam takie zdanie że powinno się iść, zwłaszcza przy 1 dziecku. Mój mąż należał do tych facetów którzy chcą być przy każdym usg, wizycie więc także bardzo entuzjastycznie przystał na szkołę rodzenia (płacimy 400ł). Z tego co dowiedziałam się od byłych uczestników to takie zajęcia mogą stać się wyjątkową szansą aby paradoksalnie dowiedzieć się czegoś o sobie i swoim związku, relacji partnerskiej i tego jak powinno to funkcjonować po urodzeniu dziecka. Oczywiście przebieg porodu i rola osoby towarzyszącej. Opieka nad noworodkiem -nie wiem jak wy, ale ja potrzebuje tej wiedzy, a mój mąż chce mieć równe prawa w opiece nad dzieckiem (piersi mu nie urosną hehe) ale dobrze widzieć jego zapał i chęć uczenia się. A już nie raz niektóre z nas narzekały że TŻ'ci was nie rozumieją, wymagają różnych rzeczy i dziwią się naszym ciążowym stanom i prawom tego stanu. Może taka szkoła to dla was szansa żeby wyjaśnić takie rzeczy przed narodzinami dziecka, a nie w kryzysowym momencie życia (z psychologi pamiętam że narodziny dziecka to naturalny kryzys związku). Oczywiście pewnie szkoła szkole nie równa. Ale mam nadzieje że w grudniu będę mogła powiedzieć coś więcej -jak już będziemy aktywnie uczestniczyć ![]() Ja myślę że warto przemyśleć taką opcje. Ja dostałam zalecenie żeby być na probiotyku intymym non-stop w ciaży. Zwłaszcza przy uczęszczaniu na basen lub powtarzających się infekcjach. |
|
|
|
#169 |
|
Zakorzenienie
|
A ja właśnie przeczytałam strony int. szpitali w mojej okolicy...i u mnie szkoła rodzenia jest bezpłatna, ZZO także, w jednym szpitalu jest dodatkowo gaz...i w obu mozna rodzić w wodzie
hehe fajnie
|
#170 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
- szkoły rodzenia ![]() W szpitalu muszę mieć dosłownie wszystko dla siebie i dla dziecka bo jedyne co oferują to łóżko. Masakra jakaś totalna
|
|
|
|
#171 | |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Aguśka, to nic innego jak włoska zupa warzywna. Właśnie robię
Przejżałam i wypbóbowałam multum różnych przepisów i stworzyłam własną kombinację, bo nie zawsze mam wszystko, co trzeba, w danym przepisie, więc je miksuję Teraz robię wg przepisu z ang książki kucharskiej. Tu Ci wkleję link do przykładowego przepisu:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_...inestrone.html Cytat:
Do mnie też miała pretensje, że ukryłam, bo nie powiedziałm od razu, i poczułam sie jak oszustka, a powiedziałam jej od razu jak wróciła z urlopu a ja byłam po 1 wizycie u gina na usg dla potwierdzenia. Jeśli mnie zwolnią, płakać nie będę bo nie wiązałam z tą pracą przyszłości, chciałam zmienić nawet, ale z uwagi na ciążę stwierdziłam, że już zostanę w tej, a po macierzynskim zacznę szukać innej.
Edytowane przez ewelajna25 Czas edycji: 2011-11-09 o 18:02 |
|
|
|
|
#172 |
|
Zakorzenienie
|
ewelajna ta zupka musi byc pyszna
![]() Ale dosc bogata tez
|
#173 | |
|
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
Ja jutro równo 20 tc i tak samo, więc nie jesteście dziewczynki same ![]() Ja np. nie mam Choć do sr i tak nie mam zamiaru chodzić to martwię się jak to będzie jak wyląduję w szpitalu, czy mnie przyjmą itp. W sumie nie ma już rejonizacji, można rodzić gdzie się chce, no ale czasem mija się to z praktyką - jak to w Polsce bywa Gdzieś za dwie godzinki będzie już u mnie TŻ jadę na weekend do domu, więc pewnie też nie będę miała czasu, a przede wszystkim jak, zajrzeć i już wyobrażam sobie jakich rozmiarów osiągnie ilość do nadrabiania Postanowiłam, że jutro zakupimy kilka rzeczy do wyprawki, takich uniwersalnych, mamy trochę wolnych środków, więc warto zaintwestować tylko mam nadzieję, że znajdziemy coś co będzie nam potrzebne i spełni oczekiwania ![]() PS. Głowa mnie strasznie boli nic nie pomogło, ani spacer, ani apap, ani kawa... Jestem tym bólem wykończona od 4.00 rano
|
|
#174 |
|
Zakorzenienie
|
Aguśka z terapią radziłabym poczekać. Napisałam Pw
Jolkaaa ja zaraz 25 tydzień a płeć też nieznana Mam pytanie może przedwczesne ale dziś jakoś mnie naszło. Jakie pieluchy kupujecie na początek i jaki rozmiar? Byłam dziś w sklepie i doszłam do wniosku że zielona jestem w tym temacie Edytowane przez joanaros Czas edycji: 2011-11-09 o 18:56 |
|
|
|
#175 |
|
Zakorzenienie
|
evvcia, jeśli chodzi o porody to nawet jesli jedziesz karetką, to mają obowiązek zawieźć cię do wybranego przez ciebie szpitala.
I MUSZĄ Cię przyjąć.
|
#176 |
|
Zakorzenienie
|
Melduję się
![]() Miłego wieczorku życzę
|
#177 |
|
Zakorzenienie
|
evcia mnie tez rozbolala glowa i czuje sie bee...
joanaros ja kupuje na poczatek pampersy oryginalne, bo wg mnie sa najlpiej chlonne i najbardziej komfortowe dla dziecka, po wieloma wzgledami, m.in. nie czuc ze jest mokra mimo siuskow w pieluszce, jest dosc miekka i fajnie wyprofilowana. Na poczatku to jest rozmiar jakos od 2-5 kg chyba. Pozniej jak Filip byl wiekszy uzywalam na przemian pampersow z pieluszkami dada z biedronki. Dada mial po domku w dzien a pampersy na spacer, do lekarza, na noc.
|
#178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#179 |
|
Rozeznanie
|
Spróbuj wsiąść no-spe albo buscopan (rozkurzy naczynia krwionośne w mózgu).
|
|
|
|
#180 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczynki ja już po wizycie, dziękuję za kciuki
co prawda nie miałam USG, ale lekarz mnie uspokoił, że wszystko jest ok, badania też w porządku ulga!!!![]() Następna wizyta w grudniu - połówkowa! ![]() Mam do Was pytanie - bierzecie jakieś witaminy, preparaty dla kobiet w ciąży? Edytowane przez lena_mi Czas edycji: 2011-11-09 o 19:21 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:16.

jestem od 2 lat na bezrobociu, z zawodu nauczycielka nauczania początkowego i ang, mieszkałam w Kielcach, a tam ciężko z pracą bez znajomości. Teraz mieszkam pod Krakowem i nawet zaczęłam szukać pracy w czerwcu, ale się nie udało, a potem zaszłam w ciążę więc i tak nikt by mnie nie zatrudnił. Mam nadzieję że od września przyszłego roku coś się znajdzie.

ale czekam dalej

a z czym to serwujesz na obiad?
Przejżałam i wypbóbowałam multum różnych przepisów i stworzyłam własną kombinację, bo nie zawsze mam wszystko, co trzeba, w danym przepisie, więc je miksuję