![]() |
#421 |
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie blizniakow laczcie sie :)
Glam jeszcze raz gratuluje!!! Jesteś dzielna
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ja wczoraj byłam u gina, dzieciaki znów sie odwróciły teraz leżą w poprzek jedno głową po lewej stronie pod żebrem a drugie w dole z głową po prawej spryciarze ![]() ![]() ale wszystko u nich ok ich wymiary odpowiadają wieku ciązy, łożyska podobno już się starzeją, szyjka troche skrócona ale zamknięta mój gin był zadowolony jak to wszystko wygląda ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Asiu dzieki za paczuszkę czekam na listonoszkę ![]() Rumianek oczywiście że zostałaś pochwalona, bo instynkt matki najlepszy i dobrze że mleczko zmieniłaś na bardziej kaloryczne dzięki temu malutkie przybierają na wadze. Super że odstawiliście ferrum i że wyniki dobre to też świadczy o tym że dbasz o ich dietę bo samo żelazo nie koniecznie tak poprawiłoby sytuacje. Masz rację zmień lekarza choćby też po to żebyś czuła że ktoś profesjonalnie podchodzi do Waszej sytuacji zawsze pewniej się człowiek czuje jak ktoś mówi do rzeczy i konkretnie a nie daje pczucie niedosytu, ja też bym zmieniła nie lubie takich ludzi "ciepłe kluchy". Dla dziewczyn jeszcze w trójpaku kupiłam sobie na allegro śpiworki dwa takie same ( po Fiilipie sprzedałam bo miałam ogromny z owczej wełny i niestety jak włożyłam do gondolki to nie za dużo zostawało miejsca :-( ) i jestem bardzo zadowolona kupiłam dwa numerki 10 są cieplutkie i naprawdę ładnie wykonane a i cena myślę przystępna więc gdyby któraś potrzebowała podaje link http://allegro.pl/spiworek-spiworki-...871705852.html
...Oby sie nigdy nie skończyło to co od Ciebie mam... ![]() Edytowane przez munio Czas edycji: 2011-11-09 o 08:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#422 |
Zakorzenienie
|
Ja tylko na chwilę z doskoku, bo moi coś marudni są, od półtora tygodnia budzą sę po dwa razy każdy w nocy
![]() ![]() Glam jeszcze raz gratuluje ![]() ![]() rumianek ja płacę prywatnie po 100zł za synka czyli wizyta kosztuje nas 200zł ![]() Co do 3D to ja robiłam dwa razy i jestem zadowolona-już wtedy widziałam że A ma nos po tacie ![]() ![]() Idę inhalować S. Jak będę miała siłę to wieczorem wpadnę. Asiu dziękuję za życzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#423 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Staraja sie jak moga ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ---------- Powiemwam ze lezala ze mna w szpitalu dziewczyna ktora urodzila blizniaki w prawie 38 tyg, 3 kilo z ggroszami kazdy- tylko ze przez cc bo jeden maluch byl miednicowo Munio u mnie gdzies od 26 tyg jeden byl glowkowo a drugi najpierw miednicowo, potem porzecznie- nie wiem jak oni to zrobili ze na tydz przed porodem sie odwrocil glowkowo- wiecie jak sie zdziwilam jak mi w szpitalu gin powiedzial ze nie ma podstaw do cc... Sonia nadal grzeczna, juz zaczynam sie martwic ze za dobrze idzie...
#424 |
Rozeznanie
|
Glam, 50-60 g na dobę to super świetnie. Pamiętam jeszcze jak ja modliłam się choćby o 5 g do przodu. Ani się obejrzysz jak podnosząc któregoś poczujesz, że jeszcze troszkę a pęknie Ci kręgosłup
![]() A to, że obaj ułożyli się główkowo to chyba najlepszy znak, że byli już gotowi do wyjścia i do życia na zewnątrz. Tak to już natura mądrze urządziła ![]() Chciałam jeszcze napisać, że jesteście genialne i dziękuję za radę. Od jakiegoś czasu wprowadziłam moim małym samą wodę do picia. Mało tego, że dziewczyny piją chętnie i dużo, to jeszcze nie męczą się tak z kupkami. Nadiazloto zatkało mnie trochę: 200 zł za wizytę u pediatry? No to jednak w mojej okolicy lekarze są "tani". My najwięcej płacimy u pani neurolog bo 180 zł za dwie panienki (a dodam, że jest to jedna z najlepszych, z całej Polski do niej jeżdżą). A wczoraj zostałam oświecona, że mogę dziecku w poradni psychologiczno-pedagogicznej załatwić orzeczenie o potrzebie wspomagania rozwoju i zgłosić się do nowo powstałego ośrodka wczesnego wspomagania rozwoju i będę tam miała rehabilitację oraz większość lekarzy, oczywiście na NFZ. Kurcze dlaczego ja o tym wcześniej nie pomyślałam? Sama współpracowałam zawodowo z tą poradnią... chyba jestem przemęczona |
![]() ![]() |
![]() |
#425 |
Raczkowanie
|
Ja ciągle czuje jakby dzieciaki biły się w brzuszku
![]() ![]() także nie wykluczam, że dzieciaki jeszcze zmienią położenie ![]() Glam właśnie opisz nam karmienie jak dajesz radę? sama przystawiasz do piersi? jak? itp itd no i czekamy na chłopaków jestem bardzo ciekawa czy podobni??? napawasz mnie optymizmem pisząc o reakcji Soni, mam nadzieję na taki przebieg wydarzeń i u mnie ![]() ![]() pozdrawiam Was wszystkie ![]()
#426 | |
Zadomowienie
|
Dołączam do bliźniaczych mam
![]() ![]() ![]() Odnośnie karmienia: na oddziale dostali butlę i potem nie bardzo chcieli ssać, więc do tej pory odciągam dla nich mleko, a piersi królewicze jedzą tylko nocą ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#427 |
Raczkowanie
|
Witamy serdecznie!!!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#428 |
Rozeznanie
|
Reniferku piękne wymiary tych Twoich chłopaków. Porównuję moje córcie i wychodzi mi na to, że Natka ma szansę zostać olbrzymką. W tej chwili mają 7 miesięcy i 1 tydzień (korygowne niecałe 5 miesięcy). W chwili urodzenia Natka ważyła 1040 g i mierzyła 40 cm a w tej chwili waży 6800 g i mierzy 68 cm. Trochę boję się, że za szybko mi przybiera i rośnie a nie przejada się i ja nie karmię jej na siłę. To Ala jest prawdziwym małym żarłokiem a jest lżejsza o 1400 g i mniejsza o 5 cm. A poza tym, Reniferku, jak Ty dajesz radę obrobić towarzystwo i do tego ściągać pokarm? Jak często ściągasz?
Munio ja również w ciąży miałam brzuch-piłkę. Ponoć łatwiej go pozbierać po porodzie do kupy ale ile w tym prawdy sama nie wiem bo nie mam porównania. Ok, dziewczyny śpią to chociaż jakiś obiad ugotuję bo ileż można lecieć na półproduktach. Nie mogę się ostatnio jakoś pozbierać. Doba mogłaby dla mnie mieć przynajmniej 12 godzin więcej. Pa |
![]() ![]() |
![]() |
#429 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Poród był CC, przedwcześnie odeszły mi wody. W 32 tyg wylądowałam na 2 tygodnie na patologii, bo miałam skurcze. Dostałam szereg leków, miałam podłączona tokolizę, dostałam zastrzyki na rozwój płucek dzieci. Ogólnie pobyt na patolgii wspominam bardzo dobrze, jestem bardzo zadowolona z opieki. Poród w tym samym szpitalu niecały tydzień później po wypisie. Cięcie robił mój lekarz prowadzący, bo akurat trafiłam na jego dyżur. Po porodzie prawie dobę byłam na POPie, dostawałam morfinkę i było mi bardzo przyjemnie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- Cytat:
![]() ![]() Teraz ściągam mleko 3-4 razy w ciągu dnia i karmię chłopaków z piersi w nocy (1-2 razy). Jednak chcę ograniczyć ściąganie do 3 razy dziennie. Na początku ściągałam 8 razy na dobę i to była katorga, codziennie się odgrażałam że kończę po 3 miesiącu, potem po 6, a teraz leci 10 a ja ciągle ściągam. Trochę się sytuacja sama unormowała, bo chłopcy jedzą coraz mniej mleka, ale były momenty że chcialam wyrzucić laktator przez okno ![]() ![]() A jak sobie radzę? Chwilami z trudem, szczególnie jak teraz ich zaczyna wszystko interesować. Od kiedy mamy drewniany kojec (1,6x1,6m) to wrzucam ich do niego i mogę spokojnie cokolwiek w domu zrobić, ale i kojec przestaje im wystarczać, a puszczanie ich na podlogę skutkuje siniakami i rykiem ![]() ![]() Edytowane przez reniferrudolf Czas edycji: 2011-11-11 o 15:08 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#430 |
Raczkowanie
|
Chłopaki rewelacyjni!!!!!! najfajniejsze włoski jeden jeżyk a drugi gładko
![]() ![]() ![]() ![]()
#431 |
Zadomowienie
|
hej dziewczyny, jakie macie te nebulizatory? coś polecacie? bo muszę szybko jakiś kupić dla moich maluchów, zajrzę do was później i doczytam
---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ---------- Witam nową mamusię ![]() Widzę że jesteśmy po bardzo podobnych przejściach,hmm jakbym czytała o szpitalu w którym rodziłam ![]() ![]() śliczni chłopcy reniferku ![]() ![]()
#432 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a chłopcy na tym zdjęciu mają jakieś max 6 miesięcy, teraz są 3 miesiace starsi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#433 |
Zakorzenienie
|
Witaam nowa mamusie
![]() Dziewczyny czy to jest typowe dla wczesniakow ze ciagle spia? Nie wiem w sumie na dobe to chlopcy maja moze z godzinke cZuwania... Plus okresy kiedy niby spia ale stale sie wierca i szukaja cycka i poplakuja( zazwyczaj w nocy- w dzien jakbym dzieci nie miala, moge sie wiec skupic na soni Mala jest przekochana, dzis do mnie wola- mamusiu chodz tu szybko dzidzius sie rusza musisz mu nalac mleka z cycka ![]() Karmie najczesciej oddzielnie, choc w nocy jak placza stereo to daje na 2 fronty zeby calego domu nie pobudzili Lece kapac paszczaka malego ---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ---------- Aha poradzcie co moge robic z tym kreczem szyi( asymetrycznym ulozeniem glowki- bo wizyta w poradni za miesiac dopiero a nie chcialabym tyle czekac
#434 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mnie się nigdy nie udało nakarmić jednocześnie więc podziwiam ![]() Przy asymetrii to nic nie pomogę, bo u nas było WNM u jednego synka, drugi natomiast był zbyt rozluźniony. Może zgłoś się do jakiejś poleconej rehabilitantki? Ja mam świetną jeśli jesteś z Warszawy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#435 |
Raczkowanie
|
glamourous jeszcze Ci nie gratulowałam! Super, że wszystko tak ładnie i sprawnie idzie, mi również dajesz nadzieję, że wszystko będzie dobrze. No i że ze starszakiem nie będzie tak źle
![]() ![]() renifer Witam również nową mamusię, nową choć jak widać z dużym doświadczeniem ![]() ![]() munio cieszę się, że na wizycie wszystko dobrze i maluszki pięknie rosną. Mam nadzieję, że uda Wam się przetrwać jeszcze jak najdłużej. Oszczędzasz się? W końcu czas spędzony w brzuszku jest bezcenny! U mnie ok, maluchy delikatnie dają znać o sobie. Już się nie mogę doczekać silniejszych kopniaków ![]()
Maksiu 05.07.2008- zdrowy synek ![]() Aniołek +24.10.2009[*] 6tc poronienie samoistne Aniołek +24.01.2011[*] 10tc puste jajo płodowe Adaś i Szymek 17.04.2012- zdrowe chłopaki ![]() Zanim minęła pierwsza minuta Twojego życia- byłam gotowa za Ciebie umrzeć |
![]() ![]() |
![]() |
#436 |
Rozeznanie
|
Ja na sekundkę bo mąż kończy karmić Alcika i zaraz będę musiała ją odbić (mąż po wizycie u rehabilitanta i nie może przez tydzień nic ani nikogo dźwigać - nie wiem jak ja dam radę 7 dni sama ale wyjścia nie mam).
Glam, moje małe na początku spały non stop. Jadły przez sen, pieluchy zmieniałam kiedy ja wyczułam, że jest kupka bo one zazwyczaj nie raczyły się nawet obudzić. Więc to chyba normalne, że wcześniaki dużo śpią. A jeżeli chodzi o asymetrię to najlepiej byłoby pokazać chłopaków neurologowi. On zadecyduje o tym, czy i kiedy chłopcy powinni podjąć rehabilitację. W naszym przypadku było tak, że początkowo pani doktor nie kierowała Natki na ćwiczenia. Dała szansę jej samej. Ale Natka, zamiast się prostować, wyginała się coraz bardziej. Moje małe mają 7 miesięcy z haczykiem a Natka ćwiczy ok. półtora miesiąca. Myślę, że w tej chwili powinnaś przede wszystkim dbać o to, by chłopców układać po tyle samo czasu na każdym boczku i obserwować, oglądać ich często i patrzeć, czy np. nie mają żadnych przykurczów, czy są symetryczni, czy gdzieś przypadkiem główka nie zaczyna się spłaszczać, czy w jakiejś pozycji czują się wyjątkowo niekomfortowo. Ja dostałam takie zalecenia od rehabilitantki i dopiero na podstawie moich obserwacji zaczęłyśmy działać. Zatem jeżeli masz wizytę za miesiąc to ten czas możesz poświęcić na obserwacje. A jeżeli coś bardzo Cię niepokoi to najpierw idź do neurologa dziecięcego. Asia nie wiem czy już kupiłaś nebulizator i czy nie za późno Ci odpisuję. Ja mam Philipsa Respironics Family. Zapłaciłam za niego 150 zł. W sumie jest ok choć trochę głośno pracuje ale za to ma maseczkę specjalną dla niemowląt. A jeżeli chcesz cichutki nebulizator to musisz wydać ponad 300 zł. |
![]() ![]() |
![]() |
#437 |
Zakorzenienie
|
Dzieki dziewczynki
Reniferku nie jestem z warszawy ![]() Dominik nie ma zadnego problemu- ogladal go fizjoterapeuta ktory pokazywal w szpitalu jak prawidlowo nosic ipielegnowac dIeciaczki Zaluje ze mu adasia nie pokazalam bo to u niegocos jest nie tak- lekarz wpisal w karte krecz szyi ze znakiem zapytania i kazal go pokazac w poradni rehabikit. Za 4-6 tyg Ja juz sama glupieje bo ukladal glowke na prawo, zaczwelam go przwkladac na drugi boczek caly czas i teraz uklada na lewo. Zastanawialam sie czy nie isc do terapeuty szybciej prywatnie ale mama mi mowi ze nie ma sensu bo z takim maluszkiem i tak nic sie nie robi skoro oni jeszcze nawet nie brzuszkuja...moze faktycznie jak mowi rumianek prEz ten miesiac dbac o rownomierne ukladanie na obie strony a dalej sie zobaczy A czy do neurologa trzeba miec skierowanie?
#438 |
Zakorzenienie
|
renifer witaj, chłopcy cudowni, takie przystojniaczki że w pannach będą przebierać
![]() ![]() rumianku zapomniałam ostatnio pochwalć Twoje panienki za śliczną wagę ![]() ![]() ![]() Co do pielęgnacyjnego to wiem że tak owy istnieje, ale nie jest on równowartością Twojej pensji, a o coś takiego mi chodziło-żeby "nie być stratnym". Choć i tak mam nadzieję że przyznają Ci pielęgnacyjny, bo to zawsze jakieś dodatkowe pieniążki na tych dobrych lekarzy ![]() Asia jak maluszki? Wracają do zdrowia? Teściowa przyszła w odwiedziny do chorych wnuków albo chocaż przekazała telefonicznie wyrazy współczucia? ![]() Ja mam taki inhalator http://allegro.pl/inhalator-nebuliza...894724409.html Kupowałam w ciemno i patrzyłam na końcówki w zestawie. Ten ma taki specjalny smoczek, który teraz bardzo nam pomaga, bo chłopcy chcieli gryźć końcówkę i nie mogłam im podłożyć jej pod nosek, a tak gryzą smoczka a znad niego leci para prosto do ich nosków. W zestawie nie ma małej maseczki, jakiś super cichy nie jest, ale nigdy nie słyszałam innych więc ciężko mi porównać, chłopców nie straszy to buczenie, Amadeo nawet śpi jak on chodzi ![]() Glam cudnie słyszeć że tak sobie dobrze radzisz z pociechami. Co do snu to moi budzili się tylko na jedzenie, a czasmi nawet przesypali godzinę karmienia, więc nie przejmuj się, ciesz się względną wolnością-jeszcze ![]() Munio, Aniusia widzicie dziewczyny, starszaki mogą całkiem dobrze przyjąć młodsze rodzeństwo, więc głowa do góry ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#439 |
Zadomowienie
|
Glam moje maluchy też na początku ciągle spały,budziły się co 3godz na cyca,aż czasem tęsknię za tamtymi czasami,wtedy to mogłam coś zrobić i samej się wyspać. A co do karmienia to jak jeszcze karmiłam piersią to zwykle wstawali na zmianę ale czasem było tak ze karmiłam ich dwóch na raz,często w szpitalu,ale musiałam to robić na dużym rogalu.
Rumianku nie kupiłam ale obdzwoniłam znajomych i udało mi się na razie pożyczyć od kumpeli więc na razie nie będę kupować,zastanawiam się tylko nad zakupem smoczka zamiast maseczki,może byłoby wygodniej, jak na razie w maseczce bardziej podoba się Mikołajowi ![]()
#440 |
Zakorzenienie
|
Glam zapomniałam o tej szyjce napisać. Tak jak pisała już rumianek na razie tylko możesz układać po równo na każdej stronie i to obu chłopców, bo asymetrii mogą się nabawić przez układanie na jedną stronę. A brzuszkować możesz ich od urodzenia. Co do skierowań to się nie orientuję, choć wydaje mi się że trzeba.
|
![]() ![]() |
![]() |
#441 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#442 |
Zadomowienie
|
Nadia ja właśnie ten oglądałam
![]() ![]() A jak maluchy? No więc już po zastrzykach,teraz mają kolejny antybiotyk na doleczenie bo jeszcze nie są zdrowi,trzyma ich coś te zapalenie i nie puszcza. Mam nadzieję że teraz to już wyzdrowieja,dostali leki do inhalacji, może w końcu Mikołajowi zacznie się odksztuszać bo ciągle mu tam sporo zalega w oskrzelach,z Lila już dużo lepiej. A tak w ogóle to dzisiaj skończyli 5mcy ![]() A wiesz zaczęłam dawać małemu kaszkę mannę z nestle i wygląda że go uczuliło ![]() ![]()
#443 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ---------- Jak z NFZtu to niestety trzeba ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#444 |
Zakorzenienie
|
Asiu dobrze, że już po zastrzykach-bidulki małe
![]() A tą kaszkę to podawałaś po pół łyżeczki na dzień czy więcej? Kurcze, jak uczulenie wyszło to może trzeba z lekarzem pogadać, bo wychodziłoby że uczulenie ma na gluten ![]() Najlepsze życzonka na 5-miesięcznicę ![]() ![]() A co chcesz nowego wprowadzić? |
![]() ![]() |
![]() |
#445 |
Rozeznanie
|
Tym razem dosłownie na sekundę bo dziewczyny budzą się co chwilkę, chyba te ich zębiszcze mnie wykończą.
Dziękuję za wszystkie komplementy. Rzeczywiście dziewczyny prą do przodu jak czołgi, nawet Alcik nie daje się za bardzo zostawiać w tyle. Dziś wciągnęła mi cały 190 g słoiczek zupki a po 2 godzinach dosłownie ryczała z głodu ![]() Glam, tak jak pisała Nadia, chłopaków na brzuszkować możesz już teraz. Zwracaj tylko uwagę, by przekładali główki lub sama przekładaj. Moja Natka przez tę asymetrię w ciągu 2 tygodni bardzo zniekształciła sobie główkę. Na szczęście u niej to asymetria a nie kręcz. A główka już powoli wraca do normy. A co do wizyty u neurologa na NFZ to obowiązkowo weź skierowanie od lekarza rodzinnego lub pediatry. Bez skierowania możesz udać się do okulisty (mam nadzieję, że taka potrzeba nie zajdzie) oraz chyba do dermatologa a poza tym zawsze bierz skierowania. Nadia to świadczenie wystarczy nam na pieluchy i częściowo kosmetyki ale zawsze to coś. Ja zarabiałam o wiele więcej. Nawet ciężko mi sobie wyobrazić jak bardzo będzie ciężko. Mam tylko nadzieję, że od września będę mogła wrócić do pracy, że Alcik wygrzebie się z największych problemów. Kończę. Alcik woła Nadia też zastanawiałam się nad tym nebulizatorem ale moje małe odrzuciły mi już smoczki i u mnie nie zdawałoby to egzaminu. A z maseczką bywa różnie. Czasem muszę nieźle się nagimnastykować, żeby Natka pozwoliła się podłączyć. Alcik jest dużo bardziej cierpliwa Edytowane przez rumianek79 Czas edycji: 2011-11-10 o 21:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#446 |
Zakorzenienie
|
renifer ta kaszka ma na celu wprowadzanie glutenu. A Ty jak wprowadzałaś? Co dawałaś?
rumianek tak myślałam ostatnio o Twoim niejadku łyżeczkowym, może z butelki z dużym smoczkiem chętniej by jadła zupki ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ---------- rumianek u nas też chyba prą zęby. Mogę polecić Ci Camilię to płyn oparty na rumianku ale super działa ja dałam wczoraj chłopcom i od razu lepiej mi spali. Z 2-3 tygodnie temu też się często budzili i po 3 dniach podawania Camili był spokój aż do teraz. Mam nadzieję że tym razem też tak świetnie podziała. |
![]() ![]() |
![]() |
#447 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:49 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ---------- Brzuszkuj koniecznie. Na oddział patologii noworodka gdzie leżeli chłopcy przychodziły do swoich wcześniaczków mamy, które godzinami je kangurowały - nawet takie maluszki poniżej 2 kg. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#448 |
Zadomowienie
|
Hej, Nadia ja mu do mleka dosypywałam najpierw tak z pół miarki,po 2 dniach całą, w końcu 2 ale nie wiem czy pod moją nieobecnośc moja teściowa mu nie dała więcej bo wg niej takie wprowadzanie to głodzenie a od niej się prawdy nie dowiem,zresztą i tak nie rozmawiamy. Wątpię żeby to było uczulenie na mleko bo przecież od 3mcy je mleko modyfikowane,szybciej gluten. A kaszkami ryżowymi pluje zresztą kleikami również. Lila za to z chęcią je ryżowe a tamtej nie mogę jej dać ze względu na mleko.
Nadia myślałam o żółtku albo właśnie o króliku może dynię,ewentualnie coś z owoców ![]()
#449 |
Rozeznanie
|
A ja już miałam podawałam moim dziewczynom kaszkę manną, np. w zupce, ale pediatra w środę powstrzymał mnie. Stwierdził, że jest przeciwnikiem podawania glutenu przed ukończeniem 9 lub 10 miesiąca. Trochę zgłupiałam ale dziewczyny mają już tę próbę za sobą. Na razie nie podaje im żadnych kasz. Mam je karmić mlekiem i zupkami z mięsem oraz deserkami owocowymi. Dawałam im również kaszki ryżowe nestle ale widzę, że jeden posiłek jedzony łyżeczką na dobę jest dla nich ciągle pewnym progiem. Zatem jak zjedzą kaszkę to mogę zapomnieć o zupce, jak zjedzą zupkę to mogę zapomnieć o podawaniu kaszki. Z dwojga wolę już, kiedy wciągną sobie zupkę. A na II śniadanie deserek owocowy.
Ja próbowałam gotować dziewczynom posiłki ale nie wyrabiam się. Ta rehabilitacja zajmuje mi tyle czasu, do tego jeszcze codziennie spacerek no i takie zwykłe ogarniecie dzieciaków... na gotowanie nie mam czasu. Sami jadamy zazwyczaj jakieś półprodukty. Dlatego na razie stawiam na słoiczki. Najchętniej jedzą mi dania z Hippa. W sumie sporo warzyw i owoców już wprowadziłyśmy ale my wprowadzamy od sierpnia. Na razie, odpukać, nie zauważyłam, żeby cokolwiek je uczulało, a bardzo się tego bałam. Co do brzuszkowania to moje małe od samego porodu (a były na prawdę małe) leżały w inkubatorach najczęściej na brzuszkach. Siostry na neonatologii mówiły, że dziecku w tej pozycji łatwiej się kontroluje swój oddech, nie zapomina o oddychaniu. Ala do tej pory śpi na brzuszku, inaczej mi nie uśnie. Wiem, że amerykańskie badania pokazują statystyki dot. nagłej śmierci łóżeczkowej i wiążą ją ze spaniem na brzuszku. Ale stwierdziłam, że nie dam się zwariować. Obie mają monitory oddechów, oddzielne łóżeczka, Ali dużo łatwiej oddycha się ze względu na wiotkość krtani na brzuszku, więc dlaczego mam jej zabierać ten komfort. W imię statystyk? Nadia próbowałam podawać Natce zupki butelką ale niestety to nie wychodzi. poza tym, gdy nie ćwiczyłyśmy tak intensywnie, to próbowałam gotować. Też jej nie pasowało. Kto wie, może teraz spodobałoby się jej. Póki co odkryłam, że dynia i indyk to idealne dla niej połączenie a z deserków Gruszka Williamsa z Hippa. Zatem na okrągło je od kilku dni to samo. Próbuję jej podawać z miseczki Ali jakieś nowości na spróbowanie. Może akurat coś kiedyś zaskoczy. A co do płynu na ząbkowanie to dzięki wielkie. Zaraz sprawdzę jaka aptek ma dziś dyżur i pogonię męża. Bo dziś przeżywam załamanie po nie przespanej nocy. Drugiej takiej nie przeżyję. No i dziewczyny są wykończone, nie chcą ćwiczyć. Mąż nie może ich podnosić więc wszystko muszę sama. Teraz leżą obok mnie na kanapie i już zaczynają się rozkręcać. |
![]() ![]() |
![]() |
#450 |
Zakorzenienie
|
Asiu ja tą kaszkę zacznę podawać od poniedziałku, ale koleżanki mówiły mi żeby to pół łyżeczki podawać przez tydzień-dwa i dopiero zwiększać, więc może nadmiar zaszkodził Mikiemu
![]() Póki co, na Twoim miejscu odstawiłabym tą kaszkę i nie wprowadzała nic nowego, zaczekała aż skończy brać antybiotyk i zejdzie mu uczulenie i jeszcze z tydzień poczekała na wyciszenie organizmu i dopiero spróbowała z manną-nawet po 1/4 łyżeczki przez tydzień, a później po 1/2 łyżeczki przez kolejny i jak wszystko będzie dobrze to mięsko bym włączyła. rumianek moi też nie ssają smoczków, ale ten od inhalatora chętnie biorą do buzi i zazwyczaj gryzą go ![]() Fajnie że dziewczynki jedzą zupki, moi nie codziennie się skuszą na takie jedzonko-ładnie jedli do momentu podania im ziemniaka z dynią-tak im nie smakowało że teraz wybrzydzają-chyba złe wspomnienie im pozostało ![]() Jak dziś dziewczynki się mają? renifer ponoć standardy żywienia się zmieniły i teraz trzeba najpóźniej do 6 m-ca wprowadzać gluten i mięsko. Ja w ogóle lubię im wprowadzać nowe rzeczy-mi się jakoś z tym spieszy, nie wiem czemu ![]() A co do zwykłej manny to coś słyszałam o wątpliwoścach co do jej czystości, w sensie oczyszczenia prawdłowego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:32.