|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#631 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Półmetek mijamy, wyprawkę składamy. Mamusie III-IV 2012 cz.4
mi TZ zrobil herbatę malinowa z miodem bo cos mi zimno, przemarzłam jak jechaliśmy do Cenrtum Nauki Kopernik
|
|
|
|
#632 |
|
Rozeznanie
|
Dobranoc ciężarówki, dobrej nocy i udanego spania, bo ja nie umiem znaleźć sobie dogodnego ułożenia
|
|
|
|
#633 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczynki a czy nic się nie stanie jak na brzuchu zasypiam?
Brzuszek jeszcze malutki więc mi nie przeszkadza, tylko nie chce dzieciaczka zgniatać. A co do libida to u mnie od początku ciąży na poziomie 0. |
|
|
|
#634 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja raczej nie polecam spać na brzuchu libido hmmm tak samo chyba 0 |
|
|
|
|
#635 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie słyszałam,żeby ktoś zgniótł dziecko w brzuchu, przyjdzie czas ,że się tak położyć nie da, a teraz pewnie dziecko się jakoś tam mieści. |
|
|
|
|
#636 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie tez libido 0
|
|
|
|
#637 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#638 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#639 | |
|
Zakorzenienie
|
Jolka moj syn jak mial 3 m-ce to zaczynam nosic 68.
Cytat:
Sika jeszcze do pieluszek. Podejmowalam pare prob, niestety mimo iz udawalo mi sie "zlapac" siki do nocnika, to i tak zakladajac mu majteczki, Filip sikal do nich. Nie wolal ze chce siku czy kupe. Juz zalamywalam rece, ale mama kupila mi ksiazke: "Nauka nocniczka dla chlopcow", bardzo Ci ja polecam. Ksiazka jest skierowana konkretnie na chlopcow, bo dziewczynki inaczej sie uczy sikania i wczesniej. Przede wszystkim zrozumialam, ze chlopcy ucza sie pozniej od dziewczynek sikania do nocnika, ze wzgledu budowe mozgu i tego, ze uzywaja tylko jednej polkuli a to ma dalej znaczenie, bo nie mysla tak dobrze jak dziewczynki (co ma znaczenie przy sikaniu na nocnik). Uogolnilam Ci to, ale mysle ze zrozumialas. Poza tym pisze kiedy dziecko jest gotowe by zaczac z nim nauke sikania i tzw treningi. Musi spelniac czynniki fizyczne i psychiczne. Miedzy innymi: dziecko musi miec sucha pieluche przez 3 godz. Musi przerywac zabawe i kucac lub szukac ustronnego m-sca do zalatwienia sie, nastepnie: musi potrafiec powiedziec: "chce siku, chce kupe", nast czynnik to: z zainteresowaniem obserwuje jakinni chodza do toalety (mama i tata). Nast. wie kiedy zrobil kupe do pieluchy i mowi Ci o tym. Nast. kiedy robi do pieluchy kupe, przerywa na moment to co akurat robil-moze wtedy kucac lub probowac sie ukryc. Nast czynnik to to ze zdarza sie ze mowi Ci ze wlasnie robi siku do pieluchy i kolejny czynnik: chce sprobowac siadac na nocniku, spuszczac wode w toalecie i zalozyc majtki dla doroslych. Pisze tez, ze przewaznie jest to wiek u chlopcow 2 lata i 6 m-cy wtedy chlopiec moze byc gotowy do nauki. Jesli oczywiscie spelnia te czynniki o ktorych Ci napisalam. Moj Filip spelnia wiekszosc tych czynnikow ale nie wszystkie, np. nie potrafi zawolac: "chce siku chce kupe", ale za to mowi: "zrobilem kupe" i interesuje sie nia chce ja zobaczyc ![]() No wiec dzieki tej ksiazce wiem, ze nie ma sensu na sile przyspieszac tego, jesli dziecko nie jest gotowe, bo chlopcy bardzo sie zrazaja szybko i potem moze byc porblem. Oczywiscie nie mozna przedluzac za bardzo,a le to wszystko o tym pisze w ksiazce, dlaczego do kiedy itd. Oczywiscie sa chlopcy ktorzy sikaja wczesniej ale raczej to sa wyjatki. Bo jak mysle Twoj synek pewnie jeszcze tez sika do pieluszek?
|
|
#640 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję Ci bardzo ![]() tak właśnie myślałam, że r.68 od ok. 3miesiąca |
|
|
|
#641 |
|
Zadomowienie
|
oby później sie chciało tak jak się teraz nie chce
![]()
|
|
|
|
#642 | |||
|
Rozeznanie
|
Ulubiona potrawa mojego męża... Dostaliśmy dziś od teściowej
![]() Ja się urodziłam 13 marca...fajna data to jest ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#643 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja mama, tesc, szwagierka o TŻ juz nie mowiac usg maja w oczach
|
|
|
|
|
#644 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#645 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Przeważnie większość, którą znam![]() Cytat:
Z kupką to poszło naprawdę szybko jak już sam siedział to zaczęłam ( za radą) sadzać na nocnik, kiedy wiedziałam,że coś się szykuję. Mówiłam ''eee'' i udawałam,że sama się napinam i on tak robił i się nauczył. Nie umiał jeszcze mówić a już nauczył mówić się eee... Ale później zaczął ( już jak skończył rok) z powrotem w pieluche robić. Wtedy kupiłam miękką nakładkę na sedes i jak robił kupkę wołałam '' ooo plum'' i od tej pory na kupę woła Plum, plum No i do teraz jest plum plum a już też wie,że nic nie ma jeszcze w pieluszce to woła do mnie '' mama sibko plum plum'' i biegniemy a jak już go rozbieram to mówi '' nic nie robił jeście'' no i faktycznie nie ma nic... A chcę oduczyć siusia to nauczyłam słowa siusiu ( też już bardzo ładnie i dużo mówi) sadzam na nocnik, na sedes, na siedząco, na stojaka, nawet stawiam go na wannie i mówię ''lej'' no dobra zrobi to siku czasem całkiem a czasem parę kropel i mówi '' już zrobił'' a po dosłownie 2-3 minutach kałuża w której stoi. Albo próbuję nagradzać idziemy zrobi siku, kiedy dam radę to sadzam w podobnych odstepach czasu, ale on też siusia różnie. Jak się przyssie do kubeczka to potrafi wtedy już naprawdę często. No i mówię mów siusiu i biegniemy a on owszem powie jak już jest po... Chyba też trzeba czasu na to jeszcze tylko najgorzej,że jakoś ostatnio odparza sobie jajeczka i mówi,że bolą jak chodzi w pampersie. Jak by miał już majteczki było by mu o wiele lepiej U mnie też z tym libidem nie najlepiej. Niby chcę się nacieszyć mężem jak przyjedzie a jak przyjdzie co do czego to jakoś mi to nie wychodzi... A podobno w II trymestrze czujemy się najbardziej atrakcyjne i nasze libido jest w tym czasie na wysokim poziomie Chyba pora obalić ten MIT
|
|
|
#646 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
#648 |
|
Zakorzenienie
|
trzeba to zgłosić do autorów tych wszystkich mądrych książek
![]() ---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:19 ---------- Wkurza mnie trochę mój mąż. Poinformowałam go, że czas powoli kupować wyprawkę itd. bo potem padniemy jak będzie trzeba kupić wszystko za jednym rzutem. Od razu się denerwuje, że to na końcu itd. Jak wspomniałam o jednym komplecie ciuszków na wyjście ze szpitala, kombinezonie czy czymś takim, to myślałam, że zje mnie "tyle dostaliśmy i jeszcze mało?" Przykro mi się zrobiło, że przestał się interesować tym wszystkim i taki drażliwy. No i jak zwykle znalazł na ten miesiąc milion niepotrzebnych wydatków, więc panele już kupiliśmy. Jak nie pojadę i nie kupię, to pieniądze w grudniu rozejdą się jeszcze szybciej Chciałam wykorzystać dzisiejszy dzień na znalezienie paneli bo przez długi weekend uporalibyśmy się z malowaniem i położeniem paneli. Ale nie. Mój mąż ma ciekawsze plany na ten czas.
|
#649 |
|
Zakorzenienie
|
mojego męża w ogole wyprawka nie interesuje może to i dobrze tylko później mu rachunek pokaże
dostanie szoku a mnie juz głowa boli od tego wszystkiego
Edytowane przez Cytrynka_Wawa Czas edycji: 2011-11-10 o 23:34 |
|
|
|
#650 |
|
Zakorzenienie
|
Mój w ogóle dziś jakiś marudzący był.
Może ja też zacznę wreszcie zachowywać się jak "baba w ciąży", to zobaczy bo na razie to on się tak zachowuje. Dziś powiedział, że przeraża go, ile chce mu się słodkiego. Powiedziałam, że jest dorosły i wie co robi. I sam musi powiedzieć sobie "dość".
|
#651 |
|
Zakorzenienie
|
moj najpierw naje sie słodyczy i piwem popije pozniej dla poprawy humoru idzie na siłownie
|
|
|
|
#652 |
|
Zakorzenienie
|
mój na szczęście piwa nie rusza, ale tyłka na siłownię też nie. A przydałoby mu się zrzucić kilka kg
Nawet na basen ciężko się ze mną zabrać, bo "nudno jest".Dla mnie dwie godziny na basenie to mało czasu a on po pól godzinie ma dość
|
#653 |
|
Zakorzenienie
|
skad ja to znam ze na basenie jest nudno, moj chodzi na basen jak sa zjeżdżalnie itp tylko
i brzuszkiem mi dorównuje juz ![]() dobranoc laseczki
Edytowane przez Cytrynka_Wawa Czas edycji: 2011-11-10 o 23:45 |
|
|
|
#654 |
|
Zakorzenienie
|
zjeżdżalnie...
po Tropical Island żadna w regionie nie może sprostać wymaganiom.
|
#655 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
No nadrobiłam
Cytat:
![]() Cytat:
Tak - niech śnieg spadnie 24.12 rano i 28.12 stopnieje ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Brzuch swędzi jak skóra się rozciąga. A w około 30 tyg świąd brzucha może byc oznaką cholestazy ciężarnych, także lepiej ginekologowi zgłaszać Cytat:
![]() Cytat:
![]() A co do smarowania brzucha i piersi - ja na noc smaruję się oliwką, rano mustelą, mam osobną do brzucha i osobną na biust - póki co sumiennie wsmarowuję, tylko powierzchnia do smarowania coraz większa
|
|
|
#656 |
|
Zakorzenienie
|
Kulkaaga, mój od połowy lipca maluje (odświeża) 5 drzwi. Zostały jeszcze 3. Sama będę musiała to zrobić bo nie widzę innej możliwości zakończenia tego do końca roku.
---------- Dopisano o 00:04 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:56 ---------- Oglądam powtórkę "Porodówki". I ten dramatyczny moment. Rety, umarłabym chyba przez ten czas. Ale mała urodziła się śliczna
|
#657 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#658 |
|
Zakorzenienie
|
4 tygodnie to nie tak wiele.
My od wiosny kupujemy zmywarkę ![]() ale co tam ![]() Jak mi mąż pokazał miejsce je lokalizacji to powiedziałam mu, że w takim razie chcę generalny remont łazienki Zamiast w miejscu gdzie jest zlew (a duży zlewozmywak zastąpić malutkim), to on chce zmywarkę zamontować po drugiej stronie kuchni Gdzie trzeba poprowadzić całą instalację dookoła kuchni (czyli zdemontować wszystkie dolne szafki, podnieść stolik od zabudowy...) Szkoda słów
|
#659 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurcze, wcielo mi takiego dlugiego posta
Nie chce mi sie drugi raz pisac bo jjeszcze koncze sie pakowac. W kazdym razie DZIEN DOBRY! Milego dnia. My kolo 10 startujemy, wieczorem jestesmy w szwecji to Was nadrobie i sie odezwe moje drogie mamuski.
|
#660 | |
|
Zadomowienie
|
dzien dobry
ja juz po sniadanku, tZ wyszykowałam ,bo musi na troche do pracy jechac, zapchałam go kaszanka na gorąco![]() cała noc męczyły mnie potworne wzdecia i bol lewej nogi. Rano sie zwazylam 68,5 ,startowałam z 62, mam wyrzuty sumienia o wczorajszego pączka i drożdżówke, bo wiem ze to w ogole nie pożyteczne było, ale nigdy więcej Mój tż to nawet za bardzo nie wiedział co to sa rozstępy, dopiero musiałam mu wyjasnic pokazac zdjęcia przykłady (na własnej mamie np ), ale i tak srednio rozumie powage sytuacji, jak mu mówie że owszem kilogramy moge zrzucic ale rozstępy zostaną i brzydka skóra, to on nadal mówi że poćwicze na siłowni i bedzie dobrze. A i jeszcze cały czas przedstawia przede mna wizje on z wózkiem w parku ,a ja zdychająca na siłowni ![]() Flowerbombka elegancki brzusio.Troche zazdroszcze ,dziewczynom ktore mało tyją, ale na pocieszenie powiem że w pewnym momencie może sie to ruszyć przepraszam![]() Cytat:
), wczoraj prosiłam go żeby złożył fotelik, bo dowiezli nam znajomi, zeby sprawdzic czy wszystko jest na swoim miejscu, to zaczal się ze mną drażnić i udawac że cos tam składa ,przedrzezniac mnie i smiac sie pod nosem, po czym poszedł sobie wypic piwko.czasami odpuszczam dla świetego własnego spokoju
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:59.

Ta tajemna wiedza kryla sie w pudle schowanym w piwnicy,gleboko pod innymi pudlami
usg maja w oczach 
Chciałam wykorzystać dzisiejszy dzień na znalezienie paneli bo przez długi weekend uporalibyśmy się z malowaniem i położeniem paneli. Ale nie. Mój mąż ma ciekawsze plany na ten czas.