|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#691 |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Dot.: Półmetek mijamy, wyprawkę składamy. Mamusie III-IV 2012 cz.4
Mój tż na szczęście nie pije, tzn głównie na imprezach czy na męskich spotkaniach, sam w domu nigdy. No i ostanio ruszyl dupkę sprzed komputera, zapisał się na boks, dodatkowo ok 1-2 razy w tyg chodzimy sobie na siłownię, prawie codziennie na spacery. A ten boks ma 2* w tyg, więc w sumie cieszę się, że robi coś dla siebei, bo też ważyl już za dużo i biadolił, ale żeby się zdrowo odżywiać to nie...I przynajmniej do gier komputerowych go nie ciągnie haha Za to ja mam wolne wieczory dla siebie i lubię ten czas, no i sama zapisałąm się na gimnastykę w wodzie.
Co do mowy, to na pewno jest jak mówicie, tylko ja odniosłam się do przypadków jake znam. Sama jestem przykładem dziewczynki, która zaczęła mówić bardzo wcześnie, a także bardzo szybko nauczyłam się czytać i pisać, choć wszyscy wróżyli, że z racji tego że urodziłam się trochę przed terminem i w grudniu, będę miała problemy w stosunku do innych dzieci
|
|
|
|
#692 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój doczekać się nie może kiedy bobasek będzie z Nami ciągle mówi, że Orzeszek mógłby już być... poza tym często chce żebym pokazała mu brzuch, jest troskliwy, czuły, opiekuńczy po prostu kochany jedyna wada piwo i fajki w dużych ilościach ale nie upija się co najważniejsze nie wiem ale ma chyba łeb do tego ogólnie czasem pije mniej wiadomo bo praca, jak mamy gdzieś jechać to też pyta czy ja prowadzę czy on bo jak ja to wiadomo on piwko ogólnie nie jest, aż tak źle ale wiadomo trochę mnie to drażni
|
|
|
|
|
#693 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#694 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to tak jak z karmieniem piersia... dzieci z piersi nie maja alergii... bla bla bla... dzieci na butelce czesciej maja alergie... bla bla bla... dzieci urodzone przez cc maja wszelkiego rodzaju dys... leksje... grafie... itp... bla bla bla w takim razie ja jestem jakims cudownym wyjatkiem od reguly ![]() bylam dlugo karmiona piersia, a jednak mam alergie i inne choroby autoimmunologiczne... urodzilam sie sn... a mam dysgrafie i dysleksje... to tak samo ja z tym "wrozeniem" plci po ksztalcie brzuszka ![]() ---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ---------- Cytat:
![]() mi wody odeszly podczas dosc intensywnych skurczy i nie mialam glowy, zeby sie tym zajmowac ![]()
|
|
#695 |
|
Zadomowienie
|
Mnie zdrażnił mój mąż wczoraj, bo rozmawialiśmy o dzidzi i przemeblowaniu lub zmianie mieszkania, i tak sobie zeszliśmy na tematy, jak to będzie już z dzidzią? I tz powiedział, że jak się dzidzia urodzi, to on dalej będzie chodził te 2* w tyg na boks, a to jest wieczorami, po pracy i trwa do 23. Ja mu więc na to,żeby zapomnial o boksie na przynajmniej 2-3 mieś. bo ja nie będę sama z dzieckiem cały dzien w domu siedzieć. A on, że przecież jego mam przyjedzie. No świetnie! To jeszcze będę nianczyć teściową i zabawiać, która sama jest często dziecinna, tzn zachowuje sie jak dziewczynka, a my nawet tv nie mamy, żeby ją usadzić i niech coś poogląda, a ma ulubione seriale, bo już ok kilku lat siedzi na emeryturze. Na komp się nie zna,to nie wiem, co będzie cały dzien robiła, bo zapowiedziała, że miała 30-letnią przerwę w opiece nad niemowlęciem, i ona tylko gotować i sprzątać nam pomoże. Gotować lubię sama, nie zdzierżyłabym schabowych na obiad dzienw dzien, bo ona tak ciężkostrawnie gotuje
Już wymyśliłam, żeby przyjechała w połowie maja na 2 tyg a na początku czerwaca razem się do Polski pojedzie na chrzest Jeszcze o tym nie wie hihi
|
|
|
|
#696 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój TŻ zawsze wszystkim się interesuje nawet jak sobie kupie coś byle co nie ważne czy to coś z odzieży, kosmetyków, pierdołek zawsze chce zobaczyć wszystko tak samo z wyprawką co kupie chce zobaczyć cieszy się razem ze mną ![]() Może ktoś inny wie jak to jest z tymi wodami |
|
|
|
|
#697 |
|
Zadomowienie
|
Przewisialam dzis na telefonie z godzine, ale to pozalatwialam mnostwo zaleglosci, najwazniejsze to to ze zapisalam sie na szkole rodzenia!
W moim irlandzkim szpitalu sa dwa rodzaje zajec, wszystko bezplatne ale kolejki sa kosmiczne! JA jestem w 19 tygodniu i zapisujac sie dostalam terminy spotkan na 8 grudnia, 16 i 23 lutego :O. Ale bardzo sie ciesze, bo to beda takie spotkania w dresikach, gdzie sie duzo cwiczy, oddycha, poznaje pozycje itp :P A i idzie sie tam samemu, bez faceta. Drugi rodzaj zajec to takie gdzie puszczaja filmy, opowiadaja o znieczuleniach, cesarkach, objawach porodu, itp. Tam sie juz idzie z partnerem. Dodatkowo co tydzien robia jeszcze 'tour' po porodowce, bardzo mnie to tez ciekawi ale sie jeszcze nie zapisalam
|
|
|
|
#698 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)) ?
|
|
|
|
|
#699 |
|
Zakorzenienie
|
no raczej masz cale spodnie mokre... z opowiadan slyszalam, ze czasami to jest jeden "chlust", a czasami tak powoli sobie leci
![]() generalnie wyobraz sobie, ze tam w brzuchu masz ok 1-1,5 l wody ... wylej sobie butelke wody na spodnie, to zobaczysz jaka bedziesz mokra
|
#700 |
|
Zakorzenienie
|
A mam takie pytanie do Dziewczyn które już prały ciuszki - czego używałyście? proszków, płynów? tego i tego? jakich firm?
|
|
|
|
#701 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale pewnie też są przypadki, że pękaja te wody nagle i z chluśnięciem a często też dopiero przebijają na sali porodowej. Zobaczysz, jak będzie u Ciebie
|
|
|
|
|
#702 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli trzeba będzie się przebrać ![]() ---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- Cytat:
no, ale jak wody odejdą to chyba jak najszybciej trzeba jechać do szpitala a nie wtedy jak zmienią kolor... |
||
|
|
|
#703 |
|
Zakorzenienie
|
Coś Wam pokażę na meila wrzucę zdjecia Antka w jakich szelkach był przez pierwsze 5 miesięcy swojego życia przez te szelki Antek długo się nie obracał na boki nie kulał się bo było mu ciężko a jednak po zdjęciu tych szelek nadrobił wszystko. Nie mogliśmy go uczyć chodzić musieliśmy czekać do momentu aż wstanie i pójdzie i nauczył się chodzić. Mówił później niż córka koleżanki ale np. szybciej jadł widelcem i szybciej pił ze szklanki. Byl tylko przez miesiąc karmiony piersią nie chorowal przez 3 lata do momentu aż poszedł do przedszkola. Każde dziecko rozwija sie bardzo indywidualnie
|
|
|
|
#704 |
|
Zakorzenienie
|
Dobrek
![]() Wzięłam się za ogarnianie mieszkania |
|
|
|
#705 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spotkałam się z mitem, że dzieci, które wsadzane są do chodzików są później "mniej sprawne fizyczne od niechodzikowych rówieśników". Przykład? Zawsze będzie brakowało im ułamka sekundy do pierwszego miejsca.
|
|
#706 |
|
Zakorzenienie
|
ja zaraz zabieram się za sprzątanie szafy z ciuchami bo mam tam mały bajzel...
no i trzeba też odkurzyć, kurze itp. :P |
|
|
|
#707 |
|
Zakorzenienie
|
Póki co proszek Ariel jakiś tam i płyn do płukania.
|
#708 |
|
Zakorzenienie
|
a czemu nie dla dzieci ? |
|
|
|
#709 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#710 |
|
Zakorzenienie
|
Jak mój brat był mały jego ciuszki były prane w normalnym proszku, podobnie z ciuszkami siostrzeńca. Nie widzę potrzeby bo jak porównywałam skład proszków to wszystko jest to samo.
|
#711 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oby nasze bobasy ominely takie atrakcje!
|
|
|
|
|
#712 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no właśnie mi się wydaje, że jak mama prała ciuszki brata to też w normalnym proszku, a nie dla dzieci. Te dla dzieci chyba są znacznie droższe czy nie? |
|
|
|
|
#713 |
|
Zadomowienie
|
Ja tez chyba nie bede specjalnych proszkow kupowac, ewentualnie jakby bobas mial jakies alergie to wiadomo. Na codzien kupuje proszki non-bio, czyli takie z mniejsza iloscia silnych substancji i pewnie lagodniejsze dla srodowiska. Nie wiem czy w Polsce jest takie rozroznienie?
|
|
|
|
#714 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za co jestem mu wdzięczna
|
|
|
|
|
#715 |
|
Zakorzenienie
|
a ja non stop mam inne proszki bo mama kupuje cały czas co innego raz taki raz taki potem jeszcze inny i nie mamy jednego ustalonego...;/
|
|
|
|
#716 |
|
Zakorzenienie
|
A ja nie wiem...mi się wydaje, że jak dzieciaczki od początku tak się izoluje, kupując np. inne proszki to później mają alergię na wszystko...
Dostałam wczoraj paczkę z Polski od Mamusi z pierogami ruskimi i innymi rzeczami . O 23.00 jadłam pierogi, bo nie zasnęłabym gdybym ich nie zjadła |
|
|
|
#717 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja nie mogę tak sobie zmieniać bo mam uczulenie na Ariel i Persil dlatego nie eksperymentuje teraz przeszłam na płyny do prania
|
|
|
|
|
#718 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakby płyny do prania był tańsze, to kupowałabym płyny, ale nie opłaca się. Jakby pojawiło się uczulenie to wiadomo, trzeba kupić łągodny środek piorący, ale podstawowa zasada - jak pranie jest dobrze wypłukane z detergentu, to nie powinno uczulić. Nawet noworodka.
|
|
#719 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ja nigdy nie miałam uczulenia więc mi to osobiście nie przeszkadza, ale nie wiem jak dziecku... |
|
|
|
|
#720 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zobaczysz jak się urodzi nie ma co dzisiaj zakładać że będzie uczulone
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:41.

ale nie upija się co najważniejsze nie wiem ale ma chyba łeb do tego 
Już wymyśliłam, żeby przyjechała w połowie maja na 2 tyg a na początku czerwaca razem się do Polski pojedzie na chrzest