|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4051 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XV
ilościowo RRR, jakościowo chyba bardziej UUU
![]() woda z miodem i cytryną ś: filiżanka kawy z mlekiem, owsianka na 1/4 kubka mleka z 3 łyżek płatków z bananem i łyżeczką powideł śliwkowych śII(potreningowy): zaraz po: kubek mleka, poł godziny później: garść makaronu pełnoziarnistego, cała puszka tuńczyka wsw, dwa ogórki kiszone, łyżeczka majonezu do smaku o(znów u teściówki): mały kawałek pizzy (niestety pszenny spód) z pieczarkami, salami i kukurydzą, kubek zielonej z żórawiną mały podwieczorek: 1/4 słodkiej bułki z makiem, kubek gorzkiego kakao k: pól wieśnaka z kawałkiem ogórka zielonego i ziołami, dwa plastry szynki, kubek miety Teraz popijam szklaneczkę truskawkowego wina musującego - TŻ zmienia pracę
|
#4052 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dodaj może więcej owoców, orzechów, może jakiś sok? Kakałko przed snem? Dagadzaj sobie ---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ---------- Cytat:
|
|
#4053 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Hehe, R to to na stówę nie jest, jak dla mnie to takie fajowe U, na którym człowiek chodzi najedzony i zadowolony ![]() Może to chwilowe? Na razie nie panikuj, jak Ci kilo zleci to świat się nie zawali, byle nie chudnąć w nieskończoność ![]() W ogóle, mam pytanie. Nie miałam okresu ponad 2 lata, ostatnio pojawiły mi się jakieś 3-dniowe plamienia, powód do radości, czy raczej ostrożnie z tym entuzjazmem? Mam wielką nadzieję, że to zapowiedź prawdziwego @, któraś z Was miała taką sytuację? ![]() takie sobie U ![]() Śniadanie: Kasza jaglana z jabłkiem, suszonymi śliwkami i cynamonem II Śniadanie: 2 kromki razowca z masłem, serem żółtym i rzodkiewką, duże jabłko, kawa z cukrem i śmietanką x2 Obiad: Moje eksperymentalne placki z soi, micha surówki: pekinka, papryka, ogórek, pomidor, jogurt, majonez Podwieczorek: szklanka kakao na mleku 2% z likierem amaretto, porządna garść migdałów Kolacja: 2 kromki razowca z masłem, szynką jakąś wieprzową chyba, pomidorem + wieśniak 200g z ogórkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem i przyprawami
|
|
|
#4054 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)przy okazji moje dzisiejsze Utrzymanie: śniadanie: miseczka kaszy jaglanej gotowanej na wodzie z sokiem z cytryny, solą, kardamonem, cynamonem, żółtkiem, suszoną żurawiną, jabłkiem, migdałami, masłem i miodem gryczanym ii śniadanie: omlet biszkoptowy, orkiszowy na maśle z rodzynkami, jabłkiem, cynamonem i imbirem, podawany z miodem / obiad: dwie roladki ze schabu wieprzowego nadziewane ogórkiem kiszonym, papryką czerwoną, cebulką i musztardą, w oliwie z oliwek i ziołach; puree ziemniaczane z natką pietruszki; porcja surówki z białej kapusty, marchwi, cebuli, oliwy z oliwek, majonezu i musztardy kolacja: micha gęstej zupy krem z czerwonej soczewicy, cebuli, marchewki i dyni z zieloną pietruszką i gałką muszkatołowa + woda; napar z pokrzywy; kawa gotowana z cynamonem, chilli i imbirem; woda ciepła z tymiankiem i cynamonem
|
|
|
#4055 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Moje dzisiejsze P (co za dzień! Wybrałam się na długo planowane "hurtowe" zakupy, a że pogoda była ładna, to szkoda mi było jechać autobusem i nawet nie wiem kiedy przemaszerowałam do sklepu ponad 3km! No ale spędziłam w nim trochę więcej czasu niż planowałam, a nie chciałam być w domu za późno, więc wracałam już autobusem. Ale i tak kawałeczek przeszłam i to ze sporym obciążeniem w postaci dwóch toreb i plecaka )ŚNIADANIE 9:00 Trzy kromki razowca (po 25g) z naturalnym serkiem kanapkowym, trzy plasterki polędwicy drobiowej, sałata, mała cukinia II ŚNIADANIE 12:15 Bułka z dynią (taka 50g) : ½ z naturalnym serkiem kanapkowym i domowym dżemem morelowym, ½ z chrzanem, sałatą, plastrem polędwicy drobiowej i kilkoma rzodkiewkami OBIAD 16:00 Ryż brązowy (1/3 woreczka), kawałek gotowanej piersi indyka, żółta marynowana papryka faszerowana kapustą, trochę musztardy chrzanowej KOLACJA 19:00 Wafel pszeniczny, grzanka z chleba razowego, trochę naturalnego serek kanapkowego, łosoś wędzony (ze dwa plastry), zielona papryka, szczypiorek Teraz widzę, że bardzo dużo pieczywa. No i trochę serka kanapkowego, ale mam ostatnio na niego smaka. Gdzieś tam wpadły dwie kawy z mlekiem, ze dwie szklanki napoju grejpfrutowego bez cukru, a około 18 kubek kakao - przy kompletnej niemożności skupienia się nad zeszytami (oczywiście nie myślałam, że studia będą łatwe i przyjemne, jednak nie spodziewałam się, że jest aż tyle roboty i to ciężkiej ;( ) Mimo że cztery posiłki to i tak czuję się pełna. ;/ Ale mam jeszcze w planach niemało nocnej nauki, więc może przydałoby się coś, co pozytywnie wpłynie na umysł i nie da mi zasnąć. Jakieś pomysły? Czy jednak nie powinno już nic wpadać? Proszę o komentarze. |
|
|
|
|
#4056 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() może na wieczór orzechy jakies i gorzkie kakao ?
|
|
#4057 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4058 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A może marchewki albo inne warzywka ?
|
|
#4059 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale jakoś jednak bardziej niż do warzywek ciągnie mnie do tych orzeszków... Ale powstrzymam się, co za dużo to nie zdrowo.
|
|
|
|
|
#4060 |
|
Raczkowanie
|
dzisiejsze P:
I. kromka zwykłago chleba z masłem, wędliną drobiową i ogórkiem/dżemem, ok 100g wiejskiego wymieszanego z jogurtem, kawa czarna II. 2 spore naleśniki smażone na oleju: 1 - z serkiem wiejskim i kakao, 2 - z dżemem i cynamonem III. kiść winogron, banan, pasek mlecznej czekolady IV. kajzerka na pół: z masłem, wędliną drobiową/żółtym serem i ogórkiem, szklanka soku marchwiowego V. znów kromka z masłem i serkiem topionym kubek kiślu truskawkowego mięta X 2, 4 kapsułki tranu będę wdzięczna za mały komentarz
|
#4061 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4062 |
|
Wtajemniczenie
|
Moje dzisiejsze U
I: jajecznica z 2 jaj z: cukinia,zielona i czerwona papryka,kabanosem II: 1/2 wieśniaka wymieszana z 1/2 kostki twarogu, na to lyzeczka drzemu wisniowego niskoslodzonego, kilka rodzynek,jablko III: Garsc makaronu pelnoziarnistego, duzo szpinaku, zielona soczewica, 3 pulpeciki z miesa indyczego mielonego silownia: brzuszki rozne rozniste cwiczenia z hantelkami bieznia - 40 minut, interwaly - 1 minuta lekkiego biegu na 2 minuty szybkiego biegu IV: salatka z : mix salat,pomidor,zielony ogorek,2 lyzki zielonego grochu,troche zielonych oliwek i cala puszka tunczyka wsw w ciagu dnia kawa czarna,biala,zbozowa,herb aty i bedzie kakao jeszcze
|
#4063 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Polentę - po prostu gotuję kaszę kukurydzianą na wrzącym bulionie warzywnym [mozna dodać kapkę oliwy, ale ja tego jakos nie robie] pod koniec wrzucam zioła - dużo bazylii i oregano ew co kto lubi i to jest baza z której potem wytwarzam moje wariacje . Ta ostatnia wyglądała tak, ze pod koniec gotowania dodałam troszkę tabasco i słodkiej papryki, po zdjęciu z kuchenki wmieszałam podpieczone w piekarniku [uprzednio nacięte] pomidorki koktajlowe i zjadłam od razu zamiast czekac do zastygnięcia i podgrillowac - wtedy jest najlepsza Pasta szpinakowa to nic innego jak szpinak rozmrożony na patelni z dużą ilością pieprzu, czosnku, ricottą. Ja dodaje jeszcze drobno posiekane orzechy włoskie i to one nadają tej paście to "coś" (mozna dać twaróg bedzie wtedy bardziej zwarta)
|
|
|
|
|
#4064 |
|
Raczkowanie
|
Moje dzisiejsze domowe
P?Przed: tradycyjnie woda z miodem i cytryną. Śniadanie: tradycyjnie 2 kromki chleba razowego: 1 z serem żółtym i pomidorem, 2 z serem żółtym i powidłami wiśniowymi <3, herbata z cytryną.2 śniadanie: jogurt naturalny 180g z łyżeczką miodu i wkrojonym bananem. Obiad: talerz gęstej zupy krem (mamcia robiła) gotowanej na udźcu kurczaka(marchew, buraki, seler, pietruszka, por), a na drugie danie pół worka ryżu brązowego z grillowaną w oliwie z oliwek i przyprawach piersią z kurczaka. Podwieczorek: szklanka gęstego budyniu śmietankowego na mleku 2% z sokiem malinowym i owocami (kiwi, pomarańcza). Kolacja: duża bułka grahamka z masłem, serem żółtym i pomidorem. 2 kolacja (jedzone po 22 niestety..): serek wiejski 200 g z powidłami wiśniowymi Spać idę ok 24, więc mam nadzieję, że się strawi... :P + kilka cukierków eukaliptusowych ![]() I jak? |
|
|
|
#4065 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jesz super ale chyba żadnych grzeszków, co? Ja tam mam postanowienie ze nie jem słodyczy kupnych i bardzo łatwo mi sie tego trzymac, jakos sie wgl odzwyczaiłam i nie mam ochoty. Domowe ciasto albo deser od czasu do czasu jest jednak ok Ogólnie jem chyba zdrowo i tego się będe trzymać. Zero fast foodów i zdrowa żywność ![]() Przy okazji dzisiejsze U I odgrzany placuszek jak wczoraj na kolację bo został ostatni, z jogurtem naturalnym i wkrojonymi oliwkami + grzanka z chleba razowego z miodem i orzechami jabłko II - kotlet z kurczaka w panierce z orzechów arachidowych i mąki kukurydzianej smażony na oleju rzepakowym, 2 większe ziemniaki pieczone z ziołami, ogórek -kubek pomidorowej (kotleta to juz chyba z 2 lata nie jadłam aż nam sie z mama przypomnialo ze cos takiego istnieje hah )III miseczka zapieczonego twarożku + jakies pół szklanki eko płatków kukurydzianych teraz marchewka Dzisiejszy dzien taki dziwny pod względem jedzenia, ale wstałam baardzo późno a po obiedzie bylam taka najedzona ze nie za bardzo miałam ochote na kolację. |
|
|
|
|
#4066 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i z dziś 1. pół wędzonej makreli, czerwona papryka cała, trochę sałaty lodowej, dwa małe pomidorki, 3 kromki pełnoziarnistego chleba /jabłko/ 0,5l inki z mlekiem 2. owsianka ( 4ł yż. górskich owsianych, 2 łyż. błyskawicznych i 2 łyż. otrębów owsianych ok. 35oml mleka 2% ) 0,5l rozpuszczalnej z mlekiem /jabłko i trochę surowej marchewki przy robieniu obiadu/ 3. pierś z kurczaka w ziołach duszona z dużą ilością cebuli i marchewki, duża wysoka szklanka zsiadłego mleka z koperkiem / tu była bardzo długa przerwa ok 4,5 godziny byłam na zakupach nic nie miałam jak zjeść/ 4.pomidor,1/2 czerwonej papryki, pół kostki półtłustego twarogu i ze 3-4 garście pestek dyni |
|
|
|
|
#4067 | ||
|
Zakorzenienie
|
mogę nanieść poprawki?
Cytat:
nie dziw się, że wsuwasz orzechy po nocy ---------- Dopisano o 23:18 ---------- Poprzedni post napisano o 23:14 ---------- Cytat:
aha NIE ISTNIEJE COŚ TAKIEGO JAK POWIDŁA WIŚNIOWE POWIDŁA Z DEFINICJI SĄ ZE ŚLIWEK
|
|
#4068 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4069 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to dodawaj pestki, orzechy, sezam, hummus, masło orzechowe np. dla mnie jako posilek może funkcjonować jogurt z migdałami albo orzechami. żeby był tłuszcz ryba musi być tłusta (czyli nie dorsz, morszczuk, mintaj, szczupak, sandacz, panga, tilapia, tuńczyk) moim zdaniem nocne szturmy na orzeszki to brak tłuszczu w diecie pod Twoją rozwagę
smocza mama Edytowane przez kiciakasia Czas edycji: 2011-11-12 o 23:34 |
|
|
|
|
#4070 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez izumi_chan Czas edycji: 2011-11-12 o 23:37 |
|
|
|
|
#4071 |
|
Zakorzenienie
|
krem nutellowy a masło orzechowe to jak niebo a Ziemia
jeżeli lubisz fistaszki, to nie ma bata, żeby Ci nie spasowało (np połączenie z powidłami) łosoś, makrela, pstrąg, halibut, sum, węgorz, śledź -ok
|
#4072 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsze coś (waga w tym tygodniu minimalnie poszła do góry, więc trzeba chyba dojść do 2500 kcal, bo jadam ostatnio 2000)
Przed: woda z miodem i cytryną. Śniadanie: 2 kromki razowca z masłem: 1 z jajkiem na twardo i pomidorem, 2 z polędwicą sopocką i ketchupem pikantnym, herbata miętowa. 2 śniadanie: będzie kromka razowca z masłem, twarożek domowy 150 g Piątnicy z wiśniowymi niepowidłami (kilka łyżek)Obiad: będzie zupa gęsta krem warzywna, na drugie pół worka ryżu naturalnego z grillowaną w przyprawach i oliwie z oliwek piersią z kurczaka Podwieczorek (będzie w podróży): jogurt naturalny, banan i pewnie coś jeszcze. Kolacja: bułka grahamka z masłem, serem żółtym, pomidorem i serek wiejski 200 g z powidłami no i oczywiście herbata z miodem i cytryną,i jak? co jeszcze dodać? |
|
|
|
#4073 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o słodycze - to mam takie samo podejście jak ty - czasem wpadnie jakiś domowy deser/ciacho babci, ale jem tylko te które bardzo lubię. Dzisiaj właśnie robię mus z gorzkiej czekolady.
|
|
|
#4074 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#4075 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
Podczytuję Wasze forum od dawna, ten post będzie moim wyjściem z ukrycia Chciałabym podzielić się z Wami moim jadłospisem z poprzedniego tygodnia i poprosić o ocenę i rady, nie połapałam się jeszcze w tych literkach, w każdym razie chodzi o to, że chcę schudnąć To chyba R? Z informacji dodatkowych: jestem wegetarianką, codziennie jeżdżę na rowerze, codziennie spożywam jedną tabletkę chromu (w okolicach kolacji).Dzień 1.(niedziela): I Śniadanie (10:00): -płatki owsiane+rodzynki+migdały+ miód+otręby(pszenne) II Śniadanie (12:00): -banan Obiad (14:30): Spaghetti na bazie ratatouille własnej roboty Podwieczorek (16:30): -sałatka owocowa z owoców egzotycznych Kolacja (18:00): dwie kromki chleba typu wasa+serek do smarowania almette+otręby Dzień 2.: I Śniadanie (8:00): -płatki owsiane+rodzynki+migdały+ miód+otręby II Śniadanie (11:40): -jabłko zielone Obiad (15:30): -zupa (kapusta kiszona, por, cebula, marchew, groszek zielony, makaron orkiszowy) -ziemniaki smażone na oleju z odrobiną masła z cebulą i jajkiem+jogurt naturalny Dzień 3.: I Śniadanie (8:00): -płatki owsiane+rodzynki+migdały+ miód+otręby II Śniadanie (10:00): -jogurt pitny Obiad (15:00): -barszcz ukraiński -kotlety ziemniaczane po węgiersku (dwie sztuki z jakimś sosem warzywnym) -kompot Podwieczorek (17:00): -tarta marchew+jabłko Kolacja (18:00): - dwie kromki chleba ryżowego (te krążki)+serek do smarowania almette+otręby+mozarella -serek wiejski lekki ze szczypiorkiem Dzień 4.: I Śniadanie (9:00): -dwie kromki chleba ryżowego+serek do smarowania almette+otręby+mozarella+ herbata II Śniadanie (11:15): -jogurt pitny Obiad(13:00): -3 pyzy ziemniaczane z farszem(to był chyba jakiś ser z soją) -żurek (wege) -kompot Kolacja (17:20): -pół jabłka, (17:40): -sałatka (jajko na twardo, szczypiorek, groszek zielony, mozarella) -dwie kromki chleba typu wasa+otręby+serek do smarowania almette+czosnek Dzień 5.: I Śniadanie (11:00): -dwie kromki chleba ryżowego+serek topiony+otręby -jajecznica (2 jajka+cebula+masło) -herbata II Śniadanie (12:30): -banan Obiad (16:00): -zupa (kapusta kiszona, por, cebula, marchew, groszek zielony, makaron orkiszowy), -marchew z groszkiem i bułką tartą -ziemniaki smażone na oleju z czosnkiem+mozarella Podwieczorek (17:40): -grejpfrut+łyżka otrąb Dzień 6.: I Śniadanie (10:00): -płatki owsiane+otręby+rodzynki+m igdały+miód -batonik typu prince polo (ok.170kcal) -herbata II Śniadanie (13:00): -marchewka z groszkiem (to, co zostało z obiadu z dnia poprzedniego) Obiad (16:20): -2,5 kawałka dużej pizzy ze szpinakiem i brokułami +tego dnia dużo wina czerwonego i jeden drink ![]() Dzień 7.: I Śniadanie (10:40): -serek wiejski lekki ze szczypiorkiem -2 kromki chleba typu wasa+szczypiorek+otręby+s erek almette II Śniadanie (14:30): -banan Obiad (15:10): -kalafior z serem feta, przecierem pomidorowym, cebulą, czosnkiem, przyprawami na ciepło -herbata Podwieczorek (17:20): -jabłko+mandarynka+garść rodzynek+garść suszonej żurawiny+pół garści pistacji Kolacja (18:00): -3 kromki chleba typu wasa+sojowa pasta francuska+ser feta+pomidor+otręby+przyp rawy, -herbata czarna z miodem Dziś zaczęłam drugi tydzień diety, włączam herbatkę slim figura spalanie 3x dziennie, dodatkowe ćwiczenia, chcę też jeść mniej, głównie na kolację |
|
|
|
#4076 |
|
Zadomowienie
|
Utrzymanie
1. śniadanie: kawa z mlekiem 3,2% i łyżeczką cukru. grahamka ma pół: - masło, polędwica, pomidor, kiełki - masło, ser żółty, jajko na twardo 2. II śniadanie: sałatka (jajo, tuńczyk, ogórek kiszony, ser żółty, groszek, majonez, przyprawy) - talerzyk cały do tego bułeczka czosnkowa3. obiad: talerz rosołu (gotowałam dla bojfrienda bo chory ) z lanymi kluskami będzie dewolaj z ziemniakami i buraczkami na ciepło kubas soku z marchwi, jabłka i pomarańczy 4. podwieczorek: mam białe michałki (moja nowa miłość ) i pewnie kawa po wiedeńsku5. kolacja: mam dzisiaj ochotę na naleśniki razowe z konfiturą babcinej roboty Edytowane przez macerata Czas edycji: 2011-12-04 o 13:37 |
|
|
|
#4077 |
|
Rozeznanie
|
U;
I.kawa z mlekiem; owsianka na mleku(3ł) z rodzynkami(garść), bananem i nerkowcami (kilka łyżek) potem gdzieś pasek czekolady truskawkowej wedel, II.dwa placki ziemniaczane (duże, chrupiące, na oleju) z mnóstwem gulaszu wołowego, serem żółtym i kleksem śmietany; porcja surówki z kapusty, marchwii, jabłka, oliwy III.omlet (orkiszowy z 2jaj,) posmarowany musem jabłkowym z cynamonem i posypany nerkowcami (łącznie ze śn. wyszła cała paczka 75g, kocham je IV.wiejski 150g, cała papryka, garść pestek dyni woda, kawa, herbata, 2h pływanie i ponad 1h ćwiczeń w domu.
|
#4078 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Rewelacja. ja co prawda nie lubię słodyczy, a już zwłaszcza kolacji na słodko, ale mówię- ogólnie BOMBA. tylko owoc dorzuć. |
|
|
|
|
#4079 |
|
Zadomowienie
|
owoce będą w soku bo ja piję zazwyczaj tylko domowej roboty
![]() dzięki! |
|
|
|
#4080 |
|
Przyczajenie
|
Mam nadzieję R
1. jaglanka na mleku (3ł kaszy, szkl. mleka 1,5%,cynamon) 2. 2 ciemne bułeczki z otrębami, serem żółtym,słoiczkiem sałatki z ogórków z kurkumą 3. wiejski 200g z cynamonem i łyżką płatków żytnich, 2 duże jabłka 4. surówka z jabłka i marchewki woda,zielona herbata |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:24.

)
..no!

i pomidor