|
|
#871 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zimowe Dzieciaczki - styczeń/luty 2011r.
Marcel w spacerowym klimacie
|
#872 |
|
Wtajemniczenie
|
...a tu na wesoło dzieciaki od moich kuzynek, od lewej: Franek i Antoś jak mieli po pół roku, teraz mają 1,5 i nieźle rządzą
|
#873 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
Faktycznie sporo tu do poczytania i... pooglądania! Macie cudne dzieciaczki!Co do żółtka jeszcze... Ja dodaję ugotowane do obiadku i wydaje mi się, że Mały nie czuje różnicy. Poczytałam trochę o niekapkach i chyba kupię ten 360 Lovi. Zobaczymy, czy też będzie do zabawy czy już do picia... Przeczytałam gdzieś, że ok. ośmiomiesięczne niemowlę powinno już umieć pić z kubka. Mój ma prawie 10 i nie umie, a raczej nie chce, nawet pary razy pociągnie, ale potem już tylko zabawa.Co do spania przez całą noc. Nie wiem, od czego to zależy, mój synek przesypia całe noce, od ok. 20 do 7 rano. Wieczorem daję mu obie piersi plus ok. 150 ml kaszki dość gęstej i starcza do rana. Czasem się przebudzi, ale wtedy daję mu smoczka i śpi dalej. Tak już jest od ok. 4 czy nawet 5 miesięcy. |
|
|
|
#874 |
|
Zakorzenienie
|
hejka!
Elizziak- mój Leon też do tej pory przesypiał pięknie cale nocki, kładłam go ok.20-20:30 i do 7-8 spał jak zabity ![]() teraz kładziemy go ok.19:30-20 i śpi do 6-7 rano...ale całą noc "łazi" po łóżeczku, kładę go z jedej strony na boczku, przy końcu łóżeczka, a za 3 godziny wchodzę do pokoju a on juz na brzuchu i w poprzek leży...albo jeszcze lepiej- położyłam go na boku, główką "od ściany", wchodzę za dosłownie parę minut a on leży na brzuszku w drugim końcu łóżeczka...najśmieszniejs ze jest jak w nocy sam usiądzie na śpiocha i zasypia oparty o szczebelki(śmieszne, ale kurcze trochę niebezpieczne) taki mały lunatyk z niego StalowaMagnolia-Marcel jest bosski, ma cudne oczy
Edytowane przez la'Mbria Czas edycji: 2011-11-10 o 21:54 |
|
|
|
#875 |
|
Zakorzenienie
|
Stalowa ale miś
la'Mbria takie ma ciemne oczy jak moja Pola będziesz non stop słyszała, że są piękne ![]() ja dopiero zacznę podawać żółtko, bo Bruno dotychczas źle reagował na jajko ale ostatni ja jem żółtko i jest ok ...miłego Świątecznego wolnego Piątku
|
|
#876 |
|
Rozeznanie
|
Elizziak witaj
![]() U Nas z podawaniem żółtka też różnie z racji tego że też zapominam ale jak kupuję obiadki i zupki z bobovity to staram się kupowac te gdzie pisze że jest już tam pół żółtka-bo są takieZe zdrówkiem u Nas już dużoo lepiej ale dziś raczej jeszcze nie wyjdziemy,poza tym pogoda nawet do spacerów nie zachęca![]() Życzę miłego i udanego dłuuuuugiego weekendu,a przede wszystkim bezpiecznego jesli ktoś się gdzies wybiera
|
|
#877 |
|
Zakorzenienie
|
czesc
u nas noc nawet niezle, teraz maly spi ale bardzo ladnie sie bawil, wogole jak jest taki grzeczniutki to ja mam wiekszy zapal to zabawy z nim ![]() O La La pogoda beznadziejna, tez dzis nie wyszlam na spacer i juz raczej nie pojde, zdrowka dla Was
|
#878 |
|
Zadomowienie
|
gosiaczek śliczny ten twój bąbelek
Patrilla bardzo poważny wyraz twarzy- będzie z niego mądry człowiek La'mbria oczka są oszałamiajace magdaenka gwiazdka z twojej córeczki |
|
|
|
#879 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny!
u nas dzisiaj zimno, brrrrr... niby słońce świeci ale i tak zimno ![]() Karoluś śpi dalej ma katarek ale chyba powoli przechodzi, chyba moje kuracje są skutecznea ja ostatnio kiepsko się czuję, nie to że łapie mnie choróbsko ale codziennie głowa mnie boli, mam wysoki puls i ciśnienie mi skacze chyba muszę nawiedzić lekarza :/przyszedł mi nawilżacz, kupiłam właśnie taki jak pokazywałyście, fajnie działa i mam nadzieję że dobrze będzie się spisywał żółtka nie podaje małemu bo ciągle zapominam, raz na jakiś czas coś mu przemycę ale bardzo rzadko się to zdarza ![]() dziewczyny słodkie te Wasze dzieciaki
|
#880 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
sama nie wiem myślę że może jak będzie miał więcej zębów to będzie mu łatwiej JAk myślicie?Przy okazji dodam fotke
***Filipuś*** Edytowane przez Alishia19 Czas edycji: 2011-11-11 o 20:32 |
|
|
|
|
#881 |
|
Raczkowanie
|
Dzewczyny sliczne macie dzieciaki.
Magda-lenka ja makaron daje malemu ze smazonymi jablkami i bardzo mu smakuje. Ja mam kubek niekapek TT oraz z Aventa i malemu ani mysli sie z nich pic, do gryzienia oczywiscie, ze tak. Kanapki moj maly uwielbia - jak tylko widzi, ze ktos z domownikow cos je on tez chce (pomimo, ze 5- 10 min wczeniej jadl). Kroje Tomkowi takie male kanapeczki i od razu do buzki wkladam mu chlebek z maselkiem, szynka i kawalek pomidora. Musze sie przyznac, ze o zoltku to ja tez zapominam i podaje raz na jakis czas. Dawalam malemu juz kilka razy jajecznice (na parze) - mniam, mniam. Asiuk my fotelik zmienilismy m-c temu na Maxi Cosi Axiss. Tomkowi juz kilka razy udalo sie samemu z pozycji siedzacej stanac na nozki
|
#882 |
|
Raczkowanie
|
To ja tez sie pochwale moim synkiem
|
#883 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Nie da się okłamać butelką z wodą, sokiem,mlekiem - tym moim też nie, cyc i koniec.... no ale przyzwyczaiłam się już jak tylko szybko usypia to jest ok. Gorzej jak czasem pół nocy marudzi i stęka i się wierci bo wtedy rano budzę się jakbym z jakiejś imprezy wróciła a pracująca matka już jestem ![]() Cytat:
A swoją drogą do zabawy też służy ![]() Co do przesypiania nocy przez dziecko to wydaje mi się, że każde jest inne i tyle, nie wydaje mi się żeby to była kwestia "nauczenia dziecka" jak to nieraz ktoś mówi, że moje dziecko od początku zasypia samo w łóżeczku itd. Jedno jest takie, że uśnie samo, inne nie, jedno się budzi w nocy, inne nie... A wracając do bezzębności mojej córci, ona je dużo rzeczy z kawałkami małymi jedzonka, nie ma z tym problemów, przełyka, ale na początku też nie umiała sobie z tym radzić, kwestia wprawy ![]() Dziewczyny super dzieciaczki
|
|
|
#884 |
|
Raczkowanie
|
Miszi, jak sie czuje przyszła mamusia?
Śliczne zdjęcie i synuś ![]() Alishia, twój mały jak zwykle poważny, hehe, słodziak Edytowane przez magda-lenka* Czas edycji: 2011-11-11 o 21:29 |
|
|
|
#885 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Osobiście takich nie widziałam jeszcze, ale bardzo mi się podobały...niestety zmieniają mu się i teraz już przy bliższym przyjrzeniu widać że ma ciemne, ale jednak brązowe oczy , wcześniej wyglądał zupełnie jak obcy co ciekawsze TŻ ma ciemne oczy (ale nie aż tak)., a ja mam zupełnie zielone synek się udał...nie wiem tylko do kogo...listonosza nie znam jakby co ![]() Miszi- przystojniak Alishia19-słodziak a...z ciekawszych umięjętności (chyba TŻ go tego nauczył) na pytanie "jak robi lew?" moje młode robi "AAARRRR" za to za nic w świecie nie chce raczkować normalnie, tylko cały czas z podwiniętą nóżką lecę bo TŻ woła na śniadanko...
|
|
|
#886 |
|
Zakorzenienie
|
czesc
chyba zima idzie rano moj termometr pokazywal -3wszystkie dzieci bardzo fajne, moje dziecko tez nie raczkuje, duzo rzeczy jeszcze nie umie, ale jak wiemy kazde dziecko rozwija sie inaczej wiec nie ma co panikowac mialam pokazac jaki mam nawilzacz i zapomnialam wiec wklejam dzis http://allegro.pl/ultradzwiekowy-naw...917554179.html
|
#887 |
|
Wtajemniczenie
|
la'Mbria, fajowa fotka z wakacji, pełen chillout
W ogóle to zauważyłam, że małe dzieci bardzo ciągną do butelek i puszek z piwem, ciekawe dlaczego?! ![]() Marcel jak widzi, że Tata pije browara to aż się gotuje! Pewnie chce być jak Tata - mój mały mężczyzna ![]() ![]() p.s. śmiać mi się chce w tego lwa Marcello nauczył się pokazywać jaki jest duży Gdy się do Niego powie, pokaż jaki jesteś duży wyciąga rączki wysoko nad główkę i słodko się przy tym uśmiecha ![]() ![]() Alishia, widzę, że ktoś tu Mamie lakier podwędził ![]() Słodkie Maluszki!!! U nas też dziś było -3 z rana. Teraz świeci słoneczko, ale pewnie ziiimno jest Chyba koniec tego dobrego...i tak w tym roku wyjątkowo długo była ładna pogoda Miłego dnia Babeczki!
ur. 31. 01. 2011r. Edytowane przez stalowamagnolia Czas edycji: 2011-11-12 o 11:21 |
|
|
|
#888 |
|
Raczkowanie
|
Cześć
![]() Kochańskie te Wasze maluszki ![]() N. nauczyła się robić kosi-kosi/ brawo....i teraz chcę ją nauczyć czegoś nowego, ale jak próbuję to ona robi brawo chyba na razie to mi musi wystarczyć ![]() Mam tyle prasowania i robię wszystko, aby się za nie nie zabrać chyba muszę się zmusić....jak ja nie cierpię prasować |
|
|
|
#889 |
|
Raczkowanie
|
A dziekuje, dziekuje. Powiem Ci, ze tak jak i przy pierwszej ciazy nie odczuwam zadnych dolegliwosci. Smakow tez nie mam. Bylam na badaniach u lekarza, wszystko jest dobrze. I tak fajnie bylo zobaczyc malego, ruchliwego czlowieczka w moim brzuszku La'Mbria dziekuje. Mhmhm przystojny ratownik na basenie - fajnie jak masz na kim oko zawiesic U nas dzisiaj bylo -5 rano, natomiast w poludnie bylo dosc fajnie, wiec wybralismy sie na spacerek. Katz ja tez mam troche prasowania, ale jakos ciezko mi sie zebrac... Milego weekendu
|
#890 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
gratulację !!! P.S. ja też nie lubię prasowania ale jak widzę jak to robi tż to mi ręce opadają i sama wolę prasować ![]() U mnie dzisiaj o 6 rano było -4 brrr.... miłego weekendu
|
|
|
#891 |
|
Wtajemniczenie
|
My z TŻem prasujemy na zmianę, ale tylko ubranka małego. Swoje prasujemy tylko, gdy chcemy daną rzecz na siebie włożyć
W południe wydelegowałam TŻa na spacer z młodym, a sama zostałam w domu by móc w pełni rozkoszować się myciem kibla hahaha Uwielbiam! ...i tym pozytywnym akcentem muszę się z Wami pożegnać kochane, bo M. się wybudza z drzemki ![]() Ciao!
ur. 31. 01. 2011r. Edytowane przez stalowamagnolia Czas edycji: 2011-11-12 o 16:59 |
|
|
|
#892 |
|
Zakorzenienie
|
U nas tez zimno ale slonecznie
poszłam na ok 40 min spacer po 15, wcześniej byłam na zakupach mąż został z dziećmi, a ja zniknelam na 4 godzinki![]() Wiecie co Hanka dziś Kubie zrobiła:/ Kuba był w krzeselku do karmienia, nie zapielam go bo wiedziałam przy nich cały czas, odwrocilam się na chwile by wyjąć zabawki z kojca a w tym czasie Hania pociagnela go dołem za nogi i on wypadł z krzesełka na podłogę!!!!! Nic mu się nie stało, płakał tylko chwile a ja prawie zawał miałam! Hanie strasznie skrzyczalam ale widać było ze nic sobie z tego nie robi a mogła się stać tragedia... Potem w kąpieli ciagala go za nogi i gryzla. Za karę skończyła kąpiel przed czasem nawet nie umyta... Coraz częściej robi mu taka poważna krzywdę, a on ja tak kocha... Nic do niej nie dociera. Kuba raczkuje na dywanie tak już porządnie ale tylko na dywanie na podłodze pelza i wspina się na wsyztskim na czym możeWszystkie bobaski słodkie U nas ja prasuje i bardzo rzadko mam generator pary wiec szybko idzie. Fajna sprawa takie cos
|
|
|
|
#893 | |
|
Zakorzenienie
|
czesc
prasowanie, hmm ja tez mam sterte ![]() Miszi ja tez nie wiedzialam ze bedziesz miala drugie dzidzi superCytat:
tez chcialam sobie plaszczyk kupic bo stary wyglada juz nie za fajnie ale poniewaz kupilam kurtke plaszczyk musi poczekac jeszcze rok, kurcze Hania pewnie zazdrosna o brata
|
|
#894 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wstyd się przyznać ale mój tż jeszcze na tak długo z dzieckiem sam nie został, może na 1-2 max jak już naprawdę musiał ![]() Cytat:
Gosiaczek jak sobie radzisz z takimi dwoma szkrabami? ciężko pewnie? Ja bym chciała drugie...jakaś super młoda już nie jestem to nie chce czekać nie wiadomo ile, planowałam tak jak Julka skończy 3 latka urodzić drugie dziecko bo pójdzie wtedy do przedszkola. Ale nie wiem czy to dobry pomysł... A żelazko z generatorem pary zażyczyła sobie na ślubie moja koleżanka więc jej kupiłam ale uważałam wtedy że to strata pieniędzy...a raczej może miejsca? bo mam małe mieszkanko, ale widzę że może coś w tym jest
|
|
|
#895 |
|
Raczkowanie
|
Witam niedzielnie
![]() Jeśli chodzi o drugiego dzieciaczka to też chciałabym w niedługim czasie, ale życie jest jakie jest....myślę, że N bardzo cieszyłaby się z brata lub siostry...widzę jak lgnie do innych dzieci....ostatnio goniła za niejakim Maćkiem na placu zabaw - a ja oczywiście z nią ![]() Jutro pierwszy dzień pracy po długiej nieobecności....trochę zaczynam się denerwować...ale jestem dobrej myśli ![]() Buziaczki i miłego dnia
|
|
|
|
#896 |
|
Zakorzenienie
|
Karola wg mnie bardzo dobry pomysł. Taki 3 latek już wiele rzeczy rozumie, pomaga. Moja Hanka miała od urodzenia kontakt z duża ilością dzieci i młodszych i starszych od siebie i wie czego się po dzieciach spodziewać, wie jak wyglada i jak się zachowuje niemowlę wiec to nie był dla niej taki szok. Trzeba starsze dziecko przygotować na pojawienie się niemowlaka w domu, to dużo daje. Jak Kuba się urodził to Hania miała 3 lata (bez dwóch miesięcy) i uważam ze taka różnica wieku jest idealna. Nie wcześniej by nie chować dwóch bobasow i nie pózniej by miedzy nimi nie było przepaści wiekowej. No i przedszkole- za dużo co prawda Hania nie chodzi bo często choruje ale jak jest w przedsKolu to mozna spokojnie zając się maluchem.
Czy ona jest zazdrosna, hmm może trochę ale w tej sytuacji ni chodziło o zazdrość tylko o to ze ona chciała się z nim bawic. No a ze akurat w ten sposób... Ale już chyba zrozumiała bo dziś nawet na niego nie krzyczała jak jej domek z klocków zepsuł. Generator pary jest super i wcale nie zajmuje aż tak dużo miejsca. Mozna go dać na szafę czy pod stół... Ja mam akurat pralnie wiec miejsca sporo, stoi zawsze na desce do prasowania. Katz to Natalia już całkiem sprawnie chodzi? My na płac zabaw nie chodzimy jeszcze, Kuba nic by nie umiał robić. |
|
|
|
#897 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja przez pierwsze 2,5 m nie puszczałam Poli do przedszkola, a jak tylko poszła Bruno nabył w spadku katar i zapalenie oskrzeli Karola jeśli chcesz 2 dziecko to mąż naprawdę musi bardzo się angażować w pełni w opiekę nad dzieckiem może sama dasz radę z 2 ale padniesz, 3 latek nadal bardzo dużo uwagi potrzebuje jednak Katz powodzenia będzie dobrze
|
|
|
#898 |
|
Zakorzenienie
|
witam się niedzielnie
u nas brzydko dziś i zimno...koniec złotej polskiej jesieni ![]() ale i tak młodego wystawiam na "dzienne spanie' na dwór a co..niech się hartuje ![]() ostatnio od jakiegoś tygodnia śpi po 3 godziny i zawsze na dworze (ale okutany jak na syberyjską zimę) wysypia się pięknie i nie ma (odpukać!) nawet kataru...za to zęby strasznie dokuczają dziś wyciągnęłam TŻa i znajomych na spacer i okazuje się, ze my (młody i ja) to jednak jesteśmy hardziory, codziennie spacerujemy po 2-4 godzinki po dworze, do tego czasem na jakieś zakupy pójdę z młodym (to też dodatkowy spacerek) a znajomi w taką pogodę na 15 minut wychodzą z dzieckiem(w ciągu całego dnia)! mi by się wózka nie chciało znosić na 15 minut spaceru dziewczyny, naprawdę polecam usypianie dziecka na dworze i niech śpi, nawet jak jest mrozik (nieduży taki do -5) widzę po młodym- naprawde dobrze mu to robi, a jaki super dotleniony jest ![]() Gosiaczku- zazdraszczam płaszczyka ja dodzieram przedciążową kurtkę (chodziłam tez w niej troche w ciąży jak jeszcze nie miałam mega-brzucha, więc trochę się porozciągała...no ale w tym roku nie mam kasy na nową Gosiaczku ty to masz sajgon...jeżu ja naprawde podziwiam wszystkie mamy które mają więcej niż 1 brzdąca i dają radę (pewnie sama kiedyś będę miała więcej to może zmienię podejście, ale na razie to wydaje mi się nie do ogarnięcia dwójka a co dopiero np. 3 czy 4 dzieci! ) Stalowamagnolia- muszę i jak młodego poduczyć żeby pokazywał coś nowego mój za to świetnie sam zabawia się w "nie ma nie ma" , sam się chowa za szmatkę a potem sam sobie brawo bije ![]() U nas mycie kibla to obowiązek TŻa (niezmienny i niezbywalny) tak jak moim obowiązkiem jest sprzątanie kocich kuwet (nie wiem co gorsze...) a co do prasowania- prasujemy tylko młodego ciuszki, naszych ubrań w ogóle nie prasujemy (no czasem jakieś wizytowe koszule, ale to raz na ruski rok), najczęsciej ja prasuję, ale czasem też zdarzy się, że wychodzę z domu na zakupy, wracam a tam pozmywane, uprasowane, dziecko zabawione...normalnie żyć nie umierać a jaki TŻ wtedy szczęśliwy, że się "zabawil w panią domu" Karola82- mi się wydaje, że najlepszy moment na drugie dziecko (ale specjalnie piszę, że WYDAJE mi się, bo jak jest naprade to muszą się mamy które mają więcej dzieci wypowiedzieć) gdy pierwsze pójdzie do przedszkola i się zaaklimatyzuje czyli nie po 3 ale np. 3,5 tak żeby choć z pół roku pierwsze dziecko pochodziło do przedszkola, miało w tym czasie pełną uwagę rodziców i dopiero drugie, bo gdy pojawi się małe dzieciątko od razu po tym jak starszego oddasz do przedszkola, to tak mi się wydaje, ze to starsze może (ale nie musi) poczuć się odrzucone i zostawione samo sobie, bo wiadomo, że maleństwo będzie zabierało większość twojego czasu... ja osobiście bym też chciała po ok.3 latach kolejne dziecko...niby TŻ coś tam bąkał że drugiego synka planujemy na 2014 r...ale jak będzie to życie zweryfikuje Karola82- do sąsiada tez nie podobne bo mam samych starszych panów (tak mocno po 70-tce)więc no...sama rozumiesz moje młode śpi od 11:30 do teraz...byliśmy na spacerze, TŻ wniósł wózek na górę (myślałam że się młody obudzi na obiad, a on nic- dalej twardo śpi)...caly czas na dworze, teraz od godziny mamy otwarte drzwi wejściowe...ciągnie po nogach niesamowicie tak nas Piękny Młodzieniec hartuje lecę obiad gotować póki śpi
|
|
#899 |
|
Zakorzenienie
|
La'mbria własnie tak, nie dobrze jest np urodzić we wrześniu i oddawać to pierwsze dziecko do przedszkola bo może się zniechęcić, pomyśleć ze mama się jegompozbywa bo ma nowe dziecko itp. Kuba urodził się w styczniu a Hania poszła do przedszkola w maju. Bardzo jej się podobało, teraz od września chodzi już do drugiego i nie ma problemu. Ona dużo rozumie już tylko trzeba stale tłumaczyć bo dziecko zapomina.
Zgadzam się spacery na dworze to jest to! I wcale nie jest aż tak zimno. Ja wychodzilam do -15. Jak dziecko ubrane to się nie przezibi. Spacer poniżej 30 min nie ma sensu tak mi lekarz mówił. Ale na spacery 2-4 godz to ja nie mam czasu z Hanka chodziłam ale teraz nie mogę sobie na to pozwolic
|
|
|
|
#900 |
|
Zadomowienie
|
Między moimi dziećmi jest 3 lata różnicy i dla nas to jest idealne. Oboje mieli rónocześnie przemierę we wrześniu: mała do przedszkola, mały do złobka. Bawią się razem, córa bardzo angażowała się w opiekę nad braciszkiem ( zawsze pampersy przynosiła, chciała go być, wycierać pupę
)Z opieką pierwsze pół roku to było źle ale potem się wyrobiłam ![]() Przy drugi dziecku jakoś mama się lepiej wyrabia Pamiętam,że z córką w domu nie potrafiłam zrobić nic a teraz bedąc z dwójką przygotowałam imprezę na 15 osób
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:22.

Faktycznie sporo tu do poczytania i... pooglądania! Macie cudne dzieciaczki!
Przeczytałam gdzieś, że ok. ośmiomiesięczne niemowlę powinno już umieć pić z kubka. Mój ma prawie 10 i nie umie, a raczej nie chce, nawet pary razy pociągnie, ale potem już tylko zabawa.
jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
ale jak kupuję obiadki i zupki z bobovity to staram się kupowac te gdzie pisze że jest już tam pół żółtka-bo są takie

chyba muszę nawiedzić lekarza :/

sama nie wiem myślę że może jak będzie miał więcej zębów to będzie mu łatwiej

chyba muszę się zmusić....jak ja nie cierpię prasować