|
|
#3931 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XI
aparat na górę będę miała zakładany 15.12. Bardzo błagałam mamę zeby mi kupiła bo mi kły wystają i w końcu sie zgodziła. Tylko ja mam też krzywe zęby na dole , jeszcze gorzej niż do góry i mi już nie chce kupić, bo twierdzi ze tego nie widać i wgl.;(
jak ją mam namówić? może ortodontka ją jakoś namówi. Pomocy.;( |
|
|
|
|
#3932 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jak nie to orto na pewno ją namówi jak będzie konieczność
|
|
|
|
|
|
#3933 |
|
Rozeznanie
|
cześc !
![]() Mam 16 lat i pamiętam, że od zawsze miałam BARDZO krzywe zęby. W wieku 10 lat dostałam tzw. aparat ruchomy, który poprawił mi niektóre zęby, ale potem, z różnych powodów, przestałam go nosic. Jakiś rok temu wznowiłam leczenie, ale po raz kolejny zostałam odprawiona z aparatem, który się zdejmuje i zakłada z perspektywami na aparat stały "za jakiś czas". Muszę dodac, że oprócz wystającego "kła" mam jeszcze źle ustawioną żuchwę, co powoduje asymetrię twarzy. Bardzo chciałabym miec juz aparat stały, ale ortodontka za każdym razem narzeka, że teraz nic nie poradzi, bo za mało noszę obecny aparat i szczęka wystarczająco się nie poszerzyła. Niestety, nie mam możliwości nosic go więcej niż 12 godzin dziennie (w weekendy więcej). I koło się zamyka. Czy byłyście kiedyś w takiej sytuacji? |
|
|
|
|
#3934 |
|
Zakorzenienie
|
Problem z wystającym drutem rozwiązany
Ale ulga
|
|
|
|
|
#3935 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#3936 |
|
Zakorzenienie
|
Różnice w cenie aparatów u poszczególnych ortodontów są ogromne
Ja na przykład za metalowy aparat będę płaciła 1400 zł, moja koleżanka w sąsiednim mieście (w "klinice" Dla porównania ja za ceramiczno-metalowy płaciłam 1800 zł. Niektórzy się nieźle cenią...
|
|
|
|
|
#3937 |
|
Zadomowienie
|
Witam Was dziewczyny. Jestem nowa,ale chciałabym dołączyć do Waszego grona, bo już w środę będę miała zakładany aparat. Póki co, muszę nosić gumki cały tydzień, boli bardzo, o gryzieniu nie ma mowy,ale cóż... Wcześniej miałam dłutowaną 8. Narazie tylko lewa dolna,ale czekają mnie wszystkie. Jak założę aparat, wrzuce zdjęcie. Moja wada, to na górze 1 wystający kieł i zęby przesunięte bardziej w lewo,ale nie rzuca sie to w oczy. Dół niestety krzywy, nawet bardzo...
Pozdrawiam Was! |
|
|
|
|
#3938 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cóż, kawy nie piję, alkoholu też nie, od kilku tygodni zaczęłam trochę częściej pić herbatę, ale liczę, że faktycznie zęby będą ładniejsze ![]() Już się nie mogę doczekać. Na szczęście środa już niedługo. Moja znajoma leczy się u tej samej ortodontki. Niedawno ściągali jej aparat i ten retencyjny, który dostała, jest tylko na noc. Taka plastikowa, niewidoczna na zębach nakładka. Uf, lepsze to niż kolejny drucik na zębach...
|
|
|
#3939 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I moja orto zawsze mówiła, że zakończenie leczenia będzie aparatem stałym, więc wygląda na to, że u Ciebie tez tak jest
|
|
|
|
|
|
#3940 |
|
Zakorzenienie
|
nie mogę odkręcic sama drutu. mam zamki az do 7 i nie dam rady sama dojsc zeby ten drut jakos odchylic. policzki po dwóch stronach mam pokaleczone a wizyte dopiero we wt, mam wrazenie ze spuchły mi te policzki, boli
![]() poza tym dzis wyczytałam,że zamki i łuk mogą zawierac nikiel a ja mam uczulenie na nikiel, niestety orto mnie nie pytala o to przy wizytach konsultacyjnych,
|
|
#3941 |
|
Raczkowanie
|
Jeny! Dziwie się, że orto nie pytała o tak istotną rzecz... Ja na pierwszej wizycie miałam zrobiony szczegółowy wywiad. Dla osób z uczuleniem na nikiel są podobno jakieś sylikonowe aparaty, a nie takie klasyczne...
|
|
#3942 |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=uparta Marti;30456565]nie mogę odkręcic sama drutu. mam zamki az do 7 i nie dam rady sama dojsc zeby ten drut jakos odchylic. policzki po dwóch stronach mam pokaleczone a wizyte dopiero we wt, mam wrazenie ze spuchły mi te policzki, boli
![]() poza tym dzis wyczytałam,że zamki i łuk mogą zawierac nikiel a ja mam uczulenie na nikiel, niestety orto mnie nie pytala o to przy wizytach konsultacyjnych, [/QUOTE]Oj, współczuję. Mi orto. radziła, by włożyć pęsetą drut do pierścienia lub przyciąć cążkami zaraz za zamkiem. Ja mam zamki do 6 i też łatwo nie było, ale w końcu udało mi się go przyciąć. Ze mną orto. przeprowadziła szczegółowy wywiad już na pierwszej wizycie. Jako, że jestem alergiczką, orto. pytała na co i czy właśnie jestem uczulona na jakieś metale, m.in. nikiel. Dziwi mnie, że z Tobą nie przeprowadzono wywiadu... Edytowane przez gwiazdka93 Czas edycji: 2011-11-12 o 00:37 |
|
|
|
|
#3943 |
|
Raczkowanie
|
Mam pytanie!
![]() Nie wiecie może czy operacje szczęki/żuchwy są refundowane? Jedyne co znalazłam w internecie, to jakieś przedawnione informacje z 2008 roku. |
|
|
|
|
#3944 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja juz separatory mam za sobą (na szczęście) mam od 3 tyg zamontowane pierścienie i płytkę Nance'a na podniebieniu i ostatnio wyrwane dwie górne czwórki.
|
|
|
|
|
|
#3945 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
! Chciałabym dołączyc do waszego grona, gdyż już w czwartek będę miała zakładany aparat . Zdecydowałam się na bezligaturowy. Na początek górny łuk, a za prawdopodobnie 4 miesiące dolny. Czas leczenia ortodontka przewiduje na ok. 1,5 roku, więc nie jest źle . Od 2 dni noszę separację i wbrew wielu opiniom o bólu, niemal w ogóle jej nie czuję .Niestety dowiedziałam się, że powinnam wyrwac ósemki, czego strasznie się boję
|
|
#3946 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam za tydzień wizytę u orto i mam nadzieję, ze wtedy ją namówię na wyrwanie górnych ósemek
![]() I mam nadzieję, że mi powie jakiś termin jeśli chodzi o ściąganie, bo ostatnio coś cicho o tym. |
|
|
|
|
#3947 |
|
Rozeznanie
|
Ja miałam ostatnio wyrywaną szóstkę i panicznie się bałam.. .a teraz wiem, że nie bardzo jest czego się bać!
Samo wyrywanie (pomimo komplikacji) było całkowicie bezbolesne, a i później praktycznie w ogóle nie cierpiałam. Jestem mega zadowolona z tego rwanka! Mam do wyrwania jeszcze co najmniej jedną ósemkę (nie wiem co z górnymi, na razie cisza), ale teraz już nie będę tak panikowała... stres pewnie będzie, ale już nie taki ![]() Anja92 życzę Ci, żebyś miała takie rwanie jak ja - naprawdę to nic strasznego, ale musiałam sie o tym przekonać sama
|
|
#3948 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja niejednokrotnie zabierałam się do walki ze swoimi zębami. obecnie mam 15 lat, pierwszy raz do ortodonty poszłam w 5 klasie podstawówki, wtedy to usłyszałam że rzeczywiście wada jest duża. zrobiono mi zdjęcia rentgenowskie, a na wizycie dowiedziałam się, że według planu leczenia najpierw mam mieć ruchomy, później stały, ogólnie było bardzo pokomplikowane i mój tato zrezygnował z jego usług. następny ortodonta twierdził, że należy zwrócić się do specjalisty w tym fachu do Warszawy (ok.120 km ode mnie), bo nie sądzi, że ktoś w moim mieście będzie w stanie się tego podjąć. kolejny ortodonta zaś twierdził, że muszę zaczekać do ukończenia 18 lat i wtedy byłaby operacja szczęki (zdecydowanie za wąska). no i niedawno trafiłam na ortodontkę, która bez problemu ustaliła plan leczenia i nie komplikowała tego. (1. aparat hyrax później stały) Może powinnaś zmienić ortodontę? Właściwie trudno jest zrezygnować, skoro już masz ten aparat, no ale jeżeli jesteś skłonna do zmian, by tylko uskutecznić leczenie to może inny ortodonta będzie umiał lepiej poradzić sobie z Twoją wadą.
|
|
|
#3949 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Też mam taką nadzieję. Teraz i tak już trochę dojrzałam do tej decyzji, ale jak orto powiedziała mi o tym, że powinnam wyrwać ósemki to miałam łzy w oczach i myślałam, że wpadnę w histerię
|
|
|
#3950 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#3951 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3952 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#3953 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Warto się przemęczyć te pół roku, to nie jest dużo. Teoretycznie mocne piaskowanie też nie jest wskazane, dlatego najlepiej gdy robi je ortodonta. |
|
|
|
|
|
#3954 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W każdym razie będę wiedziała na przyszłość ![]() Ale takich zwykłych,drogeryjnych past używacie wybielających podczas noszenia aparatu? Ja takich nie unikam
|
|
|
#3955 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym mam nadwrażliwość zębów, z którą dobrze radzi sobie Elmex, więc jego właśnie używam
|
|
|
|
|
|
#3956 |
|
Zakorzenienie
|
A ja tak. Używam jedynie Blanxa do zębów wrażliwych. Zapobiega u mnie powstawaniu osadu. Do tego żel do fluoryzacji Elmexa raz na tydzień i Tooth mouse - przynajmniej razy w tygodniu.
|
|
|
|
|
#3957 |
|
Zakorzenienie
|
Pasty wybielające są gorsze niż wybielanie nakładkami czy w gabinecie - mi tak powiedziała orto jeszcze przed założeniem aparatu . Od razu opowiedziała historię wielu pacjentów którzy po używaniu past wybielających mieli 3/4 zębów odwapnionych z ubytkami, ja bym się jednak tego nie łapała a po prostu porządnie zęby myła , poza tym , otro po ściągnięciu aparatu wam ząbki wypiaskuje i po osadzie nie będzie śladu
mi piaskowała na ostatniej wizycie dół i mam bielusieńki
|
|
|
#3958 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Zawsze kupowałam właśnie takie bo specjalnych efektów nie dawały,zwykłe drogeryjne rzadko podołają. W każdym razie ostrożności chyba nigdy za wiele,dzięki za podpowiedzi
|
|
|
#3959 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny, potrzebuję waszej cennej porady
![]() Byłam dzisiaj u dentystki, bo będę zakładać w przyszłym roku aparat na zęby, i dowiedziałam się,że muszę wyrwać (od dołu, od prawej strony) 8-bo mi jakoś dziwnie z tyłu przerasta aż w policzek, 6 i 5. Co do tych ostatnich to liczyłam,że będzie to można odbudować kanałowo, ale akurat to zweryfikuję, u innego dentysty. Dentystka powiedziała,że dla ortodonty to nie będzie problem bo aparatem jakoś przesunie mi zęby, i teraz się zastanawiam jak to jest możliwe?? Rozumiem 1 ząb, ale aż 3??? ![]() Mam jeszcze zęba,od góry 5 po lewej stronie,który kiedyś mi się wyłamał, i teraz pozostał taki mały kawałeczek od spodu.Myślałam,aby założyć na to most kompozytowy , ale dentystka mi powiedziała,że będę musiała założyć implant, a wiecie i to kosztuje..a ja myślałam,żeby najpierw założyć ten mostek a potem jakbym zdjęła aparat to dopiero kompozyt.,. i teraz sama nie wiem, może któraś z was miała |
|
|
|
|
#3960 |
|
Przyczajenie
|
Hey kochani.
Dziś założyła mi orto. gumki separacyjne . ![]() Ku mojemu zdziwieniu prawie wogole mnie nie boli W Czwartek o 11;00 zakładam aparat . ![]() Nie moge się doczekać .
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:53.

Ale ulga

Ja na przykład za metalowy aparat będę płaciła 1400 zł, moja koleżanka w sąsiednim mieście (w "klinice"
Dla porównania ja za ceramiczno-metalowy płaciłam 1800 zł. Niektórzy się nieźle cenią...