Aparaty ortodontyczne cz. XI - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-11, 13:22   #3931
hebicha007
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XI

aparat na górę będę miała zakładany 15.12. Bardzo błagałam mamę zeby mi kupiła bo mi kły wystają i w końcu sie zgodziła. Tylko ja mam też krzywe zęby na dole , jeszcze gorzej niż do góry i mi już nie chce kupić, bo twierdzi ze tego nie widać i wgl.;(
jak ją mam namówić? może ortodontka ją jakoś namówi. Pomocy.;(
hebicha007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-11, 13:26   #3932
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hebicha007 Pokaż wiadomość
aparat na górę będę miała zakładany 15.12. Bardzo błagałam mamę zeby mi kupiła bo mi kły wystają i w końcu sie zgodziła. Tylko ja mam też krzywe zęby na dole , jeszcze gorzej niż do góry i mi już nie chce kupić, bo twierdzi ze tego nie widać i wgl.;(
jak ją mam namówić? może ortodontka ją jakoś namówi. Pomocy.;(
Najlepiej poczekaj trochę, aparat na dół zazwyczaj zakłada się później niż górę, może jak zobaczy postępy w leczeniu to się zgodzi
A jak nie to orto na pewno ją namówi jak będzie konieczność

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-11, 15:06   #3933
karolowanka
Rozeznanie

cześc !
Mam 16 lat i pamiętam, że od zawsze miałam BARDZO krzywe zęby. W wieku 10 lat dostałam tzw. aparat ruchomy, który poprawił mi niektóre zęby, ale potem, z różnych powodów, przestałam go nosic.

Jakiś rok temu wznowiłam leczenie, ale po raz kolejny zostałam odprawiona z aparatem, który się zdejmuje i zakłada z perspektywami na aparat stały "za jakiś czas". Muszę dodac, że oprócz wystającego "kła" mam jeszcze źle ustawioną żuchwę, co powoduje asymetrię twarzy.

Bardzo chciałabym miec juz aparat stały, ale ortodontka za każdym razem narzeka, że teraz nic nie poradzi, bo za mało noszę obecny aparat i szczęka wystarczająco się nie poszerzyła. Niestety, nie mam możliwości nosic go więcej niż 12 godzin dziennie (w weekendy więcej). I koło się zamyka.

Czy byłyście kiedyś w takiej sytuacji?
karolowanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-11, 15:08   #3934
gwiazdka93
Zakorzenienie

Problem z wystającym drutem rozwiązany Przed chwilą rozmawiałam z orto. i za jej radą najpierw próbowałam wsadzić drut z powrotem do pierścienia, ale się nie udało. A że nie miałam cążek w domu, przycięłam go obcinaczem Ale ulga
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-11, 16:21   #3935
ajeva
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
Chyba samemu nie można, orto sama decyduje. Ja miałam dlatego, że a) miałam gruby łuk, z którego gumki 'wyskakiwały', w ogóle nie chciały się trzymać, b) orto chciała mi mocniej skręcić, żeby większa siła działała na zęby
aha ja mam mieć zmieniany łuk na grubszy (1 raz) podczas najbliższej wizyty, to ciekawe czy też może będę miała metalowe.

Cytat:
Napisane przez Nadziejanna Pokaż wiadomość
Kurcze, faktycznie szkoda, bo ja mam ten samoligaturujacy, ktory pozwolil mi na rzadsze przyjazdy do Polski na wizyty, poza tym slyszalam,ze to naprawde dobry system, i mniej uszkadza plytke i zeby w ogole. No ale co fakt, to fakt, jest roznica w cenie, choc i tak wydaje mi sie to duzo, bo ja za jeden luk samoligaturujacy zaplacilam 1800 zl. w Katowicach!
kurde, ja za metalowy płaciłam 1800zl też w Katowicach..
koniec 10.01.2014

"It's not a dream anymore.

It's worth fighting for!"

proszę o udostępnianie=》 https://zrzutka.pl/ndpe6p dla mamy
ajeva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-11, 16:31   #3936
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ajeva Pokaż wiadomość
kurde, ja za metalowy płaciłam 1800zl też w Katowicach..
Różnice w cenie aparatów u poszczególnych ortodontów są ogromne Ja na przykład za metalowy aparat będę płaciła 1400 zł, moja koleżanka w sąsiednim mieście (w "klinice") płaci za ten sam aparat... 2500 zł Dla porównania ja za ceramiczno-metalowy płaciłam 1800 zł. Niektórzy się nieźle cenią...
Stary 2011-11-11, 16:47   #3937
Onexy
Zadomowienie

Witam Was dziewczyny. Jestem nowa,ale chciałabym dołączyć do Waszego grona, bo już w środę będę miała zakładany aparat. Póki co, muszę nosić gumki cały tydzień, boli bardzo, o gryzieniu nie ma mowy,ale cóż... Wcześniej miałam dłutowaną 8. Narazie tylko lewa dolna,ale czekają mnie wszystkie. Jak założę aparat, wrzuce zdjęcie. Moja wada, to na górze 1 wystający kieł i zęby przesunięte bardziej w lewo,ale nie rzuca sie to w oczy. Dół niestety krzywy, nawet bardzo...

Pozdrawiam Was!
Onexy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-11, 19:10   #3938
Yukiri
Raczkowanie

GG do Yukiri

Cytat:
Wybielić nie wybieli, ale oczyści Twoje zęby z wszelkiego osadu (np. z kawy, wina, herbaty) i będziesz miała swój naturalny kolor zębów czyli nie będą one bielsze niż kiedykolwiek miałaś, ale bardziej jednolite, oczyszczone i pewnie ładniejsze nieco
Wybielać nie można przez pół roku od zdjęcia aparatu
Dzięki za odpowiedź!
Cóż, kawy nie piję, alkoholu też nie, od kilku tygodni zaczęłam trochę częściej pić herbatę, ale liczę, że faktycznie zęby będą ładniejsze
Już się nie mogę doczekać. Na szczęście środa już niedługo.

Moja znajoma leczy się u tej samej ortodontki. Niedawno ściągali jej aparat i ten retencyjny, który dostała, jest tylko na noc. Taka plastikowa, niewidoczna na zębach nakładka. Uf, lepsze to niż kolejny drucik na zębach...

Album włosowy
Yukiri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-11, 20:13   #3939
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolowanka Pokaż wiadomość
cześc !
Mam 16 lat i pamiętam, że od zawsze miałam BARDZO krzywe zęby. W wieku 10 lat dostałam tzw. aparat ruchomy, który poprawił mi niektóre zęby, ale potem, z różnych powodów, przestałam go nosic.

Jakiś rok temu wznowiłam leczenie, ale po raz kolejny zostałam odprawiona z aparatem, który się zdejmuje i zakłada z perspektywami na aparat stały "za jakiś czas". Muszę dodac, że oprócz wystającego "kła" mam jeszcze źle ustawioną żuchwę, co powoduje asymetrię twarzy.

Bardzo chciałabym miec juz aparat stały, ale ortodontka za każdym razem narzeka, że teraz nic nie poradzi, bo za mało noszę obecny aparat i szczęka wystarczająco się nie poszerzyła. Niestety, nie mam możliwości nosic go więcej niż 12 godzin dziennie (w weekendy więcej). I koło się zamyka.

Też miałam ruchomy aparat, praktycznie do 18 roku życia I moja orto zawsze mówiła, że zakończenie leczenia będzie aparatem stałym, więc wygląda na to, że u Ciebie tez tak jest

książki
Stary 2011-11-11, 22:11   #3940
uparta Marti
Zakorzenienie

nie mogę odkręcic sama drutu. mam zamki az do 7 i nie dam rady sama dojsc zeby ten drut jakos odchylic. policzki po dwóch stronach mam pokaleczone a wizyte dopiero we wt, mam wrazenie ze spuchły mi te policzki, boli
poza tym dzis wyczytałam,że zamki i łuk mogą zawierac nikiel a ja mam uczulenie na nikiel, niestety orto mnie nie pytala o to przy wizytach konsultacyjnych, boję się,że bede miała jakies z tym problemy(jakas wysypka czy cos)
Stary 2011-11-11, 23:17   #3941
hollywood
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez uparta Marti Pokaż wiadomość
poza tym dzis wyczytałam,że zamki i łuk mogą zawierac nikiel a ja mam uczulenie na nikiel, niestety orto mnie nie pytala o to przy wizytach konsultacyjnych, boję się,że bede miała jakies z tym problemy(jakas wysypka czy cos)
Jeny! Dziwie się, że orto nie pytała o tak istotną rzecz... Ja na pierwszej wizycie miałam zrobiony szczegółowy wywiad. Dla osób z uczuleniem na nikiel są podobno jakieś sylikonowe aparaty, a nie takie klasyczne...

Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga,
opowiedz mu o twoich planach na przyszłość.

Marzenia nigdy nie są passe'

hollywood jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-12, 00:39   #3942
gwiazdka93
Zakorzenienie

[QUOTE=uparta Marti;30456565]nie mogę odkręcic sama drutu. mam zamki az do 7 i nie dam rady sama dojsc zeby ten drut jakos odchylic. policzki po dwóch stronach mam pokaleczone a wizyte dopiero we wt, mam wrazenie ze spuchły mi te policzki, boli
poza tym dzis wyczytałam,że zamki i łuk mogą zawierac nikiel a ja mam uczulenie na nikiel, niestety orto mnie nie pytala o to przy wizytach konsultacyjnych, boję się,że bede miała jakies z tym problemy(jakas wysypka czy cos) [/QUOTE]
Oj, współczuję. Mi orto. radziła, by włożyć pęsetą drut do pierścienia lub przyciąć cążkami zaraz za zamkiem. Ja mam zamki do 6 i też łatwo nie było, ale w końcu udało mi się go przyciąć.
Ze mną orto. przeprowadziła szczegółowy wywiad już na pierwszej wizycie. Jako, że jestem alergiczką, orto. pytała na co i czy właśnie jestem uczulona na jakieś metale, m.in. nikiel. Dziwi mnie, że z Tobą nie przeprowadzono wywiadu...

Edytowane przez gwiazdka93
Czas edycji: 2011-11-12 o 00:37
Stary 2011-11-12, 10:33   #3943
maweave
Raczkowanie

Mam pytanie!
Nie wiecie może czy operacje szczęki/żuchwy są refundowane? Jedyne co znalazłam w internecie, to jakieś przedawnione informacje z 2008 roku.
maweave jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-12, 11:57   #3944
ksiezycowa_pyza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Onexy Pokaż wiadomość
Witam Was dziewczyny. Jestem nowa,ale chciałabym dołączyć do Waszego grona, bo już w środę będę miała zakładany aparat. Póki co, muszę nosić gumki cały tydzień, boli bardzo, o gryzieniu nie ma mowy,ale cóż... Wcześniej miałam dłutowaną 8. Narazie tylko lewa dolna,ale czekają mnie wszystkie. Jak założę aparat, wrzuce zdjęcie. Moja wada, to na górze 1 wystający kieł i zęby przesunięte bardziej w lewo,ale nie rzuca sie to w oczy. Dół niestety krzywy, nawet bardzo...

Pozdrawiam Was!
Hej! Witam Cię serdecznie, ja również w środę zakładam aparat i nie mogę się doczekać, fajnie, że jest ktoś kto robi to w ten sam dzień Ja juz separatory mam za sobą (na szczęście) mam od 3 tyg zamontowane pierścienie i płytkę Nance'a na podniebieniu i ostatnio wyrwane dwie górne czwórki.
ksiezycowa_pyza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-12, 12:20   #3945
Anja92
Wtajemniczenie

GG do Anja92

Witam ! Chciałabym dołączyc do waszego grona, gdyż już w czwartek będę miała zakładany aparat . Zdecydowałam się na bezligaturowy. Na początek górny łuk, a za prawdopodobnie 4 miesiące dolny. Czas leczenia ortodontka przewiduje na ok. 1,5 roku, więc nie jest źle .
Od 2 dni noszę separację i wbrew wielu opiniom o bólu, niemal w ogóle jej nie czuję .
Niestety dowiedziałam się, że powinnam wyrwac ósemki, czego strasznie się boję

Anja92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-12, 12:44   #3946
Jigoku
Zakorzenienie

Ja mam za tydzień wizytę u orto i mam nadzieję, ze wtedy ją namówię na wyrwanie górnych ósemek
I mam nadzieję, że mi powie jakiś termin jeśli chodzi o ściąganie, bo ostatnio coś cicho o tym.

książki
Stary 2011-11-12, 12:58   #3947
wesola84
Rozeznanie

Ja miałam ostatnio wyrywaną szóstkę i panicznie się bałam.. .a teraz wiem, że nie bardzo jest czego się bać! Samo wyrywanie (pomimo komplikacji) było całkowicie bezbolesne, a i później praktycznie w ogóle nie cierpiałam. Jestem mega zadowolona z tego rwanka! Mam do wyrwania jeszcze co najmniej jedną ósemkę (nie wiem co z górnymi, na razie cisza), ale teraz już nie będę tak panikowała... stres pewnie będzie, ale już nie taki
Anja92 życzę Ci, żebyś miała takie rwanie jak ja - naprawdę to nic strasznego, ale musiałam sie o tym przekonać sama

Miłość to jedyny sens tego szalonego snu, w którym jesteśmy uwięzieni.
wesola84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-12, 15:29   #3948
czekooladka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez karolowanka Pokaż wiadomość
cześc !

cześć
ja niejednokrotnie zabierałam się do walki ze swoimi zębami. obecnie mam 15 lat, pierwszy raz do ortodonty poszłam w 5 klasie podstawówki, wtedy to usłyszałam że rzeczywiście wada jest duża. zrobiono mi zdjęcia rentgenowskie, a na wizycie dowiedziałam się, że według planu leczenia najpierw mam mieć ruchomy, później stały, ogólnie było bardzo pokomplikowane i mój tato zrezygnował z jego usług.

następny ortodonta twierdził, że należy zwrócić się do specjalisty w tym fachu do Warszawy (ok.120 km ode mnie), bo nie sądzi, że ktoś w moim mieście będzie w stanie się tego podjąć. kolejny ortodonta zaś twierdził, że muszę zaczekać do ukończenia 18 lat i wtedy byłaby operacja szczęki (zdecydowanie za wąska). no i niedawno trafiłam na ortodontkę, która bez problemu ustaliła plan leczenia i nie komplikowała tego. (1. aparat hyrax później stały)

Może powinnaś zmienić ortodontę? Właściwie trudno jest zrezygnować, skoro już masz ten aparat, no ale jeżeli jesteś skłonna do zmian, by tylko uskutecznić leczenie to może inny ortodonta będzie umiał lepiej poradzić sobie z Twoją wadą.
Stary 2011-11-13, 13:47   #3949
Anja92
Wtajemniczenie

GG do Anja92

Cytat:
Napisane przez wesola84 Pokaż wiadomość
Ja miałam ostatnio wyrywaną szóstkę i panicznie się bałam.. .a teraz wiem, że nie bardzo jest czego się bać! Samo wyrywanie (pomimo komplikacji) było całkowicie bezbolesne, a i później praktycznie w ogóle nie cierpiałam. Jestem mega zadowolona z tego rwanka! Mam do wyrwania jeszcze co najmniej jedną ósemkę (nie wiem co z górnymi, na razie cisza), ale teraz już nie będę tak panikowała... stres pewnie będzie, ale już nie taki
Anja92 życzę Ci, żebyś miała takie rwanie jak ja - naprawdę to nic strasznego, ale musiałam sie o tym przekonać sama
Dziękuję za pocieszenie . Też mam taką nadzieję. Teraz i tak już trochę dojrzałam do tej decyzji, ale jak orto powiedziała mi o tym, że powinnam wyrwać ósemki to miałam łzy w oczach i myślałam, że wpadnę w histerię

Anja92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-13, 21:00   #3950
boangelina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez maweave Pokaż wiadomość
Mam pytanie!
Nie wiecie może czy operacje szczęki/żuchwy są refundowane? Jedyne co znalazłam w internecie, to jakieś przedawnione informacje z 2008 roku.
podaj jakies szczegóły, nie wszystkie operacje ...

moje recenzje -> https://wizaz.pl/kosmetyki/recenzent...ent=boangelina
boangelina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-13, 21:24   #3951
Kachnaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Wybielić nie wybieli, ale oczyści Twoje zęby z wszelkiego osadu (np. z kawy, wina, herbaty) i będziesz miała swój naturalny kolor zębów czyli nie będą one bielsze niż kiedykolwiek miałaś, ale bardziej jednolite, oczyszczone i pewnie ładniejsze nieco
Wybielać nie można przez pół roku od zdjęcia aparatu
A od razu po zdjęciu aparatu można wybielać pastami,tzn biała perłą czy też nie?

Kachnaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-13, 21:25   #3952
Limone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kachnaaaa Pokaż wiadomość
A od razu po zdjęciu aparatu można wybielać pastami,tzn biała perłą czy też nie?
Nic co narusza szkliwo nie jest wskazane.
Limone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-13, 21:29   #3953
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Tak jak Limone powiedziała. Ja bym nie próbowała, mój chłopak miał ostatnio kilka sesji odbudowywania szkliwa i nie jest to przyjemny (i tani) zabieg.
Warto się przemęczyć te pół roku, to nie jest dużo. Teoretycznie mocne piaskowanie też nie jest wskazane, dlatego najlepiej gdy robi je ortodonta.

książki
Stary 2011-11-13, 22:57   #3954
Kachnaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Limone Pokaż wiadomość
Nic co narusza szkliwo nie jest wskazane.
Cytat:
Tak jak Limone powiedziała. Ja bym nie próbowała, mój chłopak miał ostatnio kilka sesji odbudowywania szkliwa i nie jest to przyjemny (i tani) zabieg.
Warto się przemęczyć te pół roku, to nie jest dużo. Teoretycznie mocne piaskowanie też nie jest wskazane, dlatego najlepiej gdy robi je ortodonta.
Dzięki dziewczyny,faktycznie nie byłoby to dobre podejście.
W każdym razie będę wiedziała na przyszłość

Ale takich zwykłych,drogeryjnych past używacie wybielających podczas noszenia aparatu? Ja takich nie unikam

Stary 2011-11-13, 22:59   #3955
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:

Ale takich zwykłych,drogeryjnych past używacie wybielających podczas noszenia aparatu? Ja takich nie unikam
Ja ogólnie nie stosuję past wybielających, jakoś boję się efektu jasnych miejsc po zamkach, może to głupie
Poza tym mam nadwrażliwość zębów, z którą dobrze radzi sobie Elmex, więc jego właśnie używam

książki
Stary 2011-11-13, 22:59   #3956
Limone
Zakorzenienie

Cytat:

A ja tak. Używam jedynie Blanxa do zębów wrażliwych. Zapobiega u mnie powstawaniu osadu. Do tego żel do fluoryzacji Elmexa raz na tydzień i Tooth mouse - przynajmniej razy w tygodniu.
Limone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-14, 14:26   #3957
@na
Zakorzenienie

Pasty wybielające są gorsze niż wybielanie nakładkami czy w gabinecie - mi tak powiedziała orto jeszcze przed założeniem aparatu . Od razu opowiedziała historię wielu pacjentów którzy po używaniu past wybielających mieli 3/4 zębów odwapnionych z ubytkami, ja bym się jednak tego nie łapała a po prostu porządnie zęby myła , poza tym , otro po ściągnięciu aparatu wam ząbki wypiaskuje i po osadzie nie będzie śladu
mi piaskowała na ostatniej wizycie dół i mam bielusieńki

*Ćwiczę*

@na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-14, 19:14   #3958
Kachnaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja ogólnie nie stosuję past wybielających, jakoś boję się efektu jasnych miejsc po zamkach, może to głupie
Poza tym mam nadwrażliwość zębów, z którą dobrze radzi sobie Elmex, więc jego właśnie używam
Cytat:
Napisane przez Limone Pokaż wiadomość
A ja tak. Używam jedynie Blanxa do zębów wrażliwych. Zapobiega u mnie powstawaniu osadu. Do tego żel do fluoryzacji Elmexa raz na tydzień i Tooth mouse - przynajmniej razy w tygodniu.
Cytat:
Napisane przez @na Pokaż wiadomość
Pasty wybielające są gorsze niż wybielanie nakładkami czy w gabinecie - mi tak powiedziała orto jeszcze przed założeniem aparatu . Od razu opowiedziała historię wielu pacjentów którzy po używaniu past wybielających mieli 3/4 zębów odwapnionych z ubytkami, ja bym się jednak tego nie łapała a po prostu porządnie zęby myła , poza tym , otro po ściągnięciu aparatu wam ząbki wypiaskuje i po osadzie nie będzie śladu
mi piaskowała na ostatniej wizycie dół i mam bielusieńki
Od następnej pasty rzucę chyba te wybielające
Zawsze kupowałam właśnie takie bo specjalnych efektów nie dawały,zwykłe drogeryjne rzadko podołają.
W każdym razie ostrożności chyba nigdy za wiele,dzięki za podpowiedzi

Stary 2011-11-14, 20:18   #3959
Ciacho25
Raczkowanie

dziewczyny, potrzebuję waszej cennej porady
Byłam dzisiaj u dentystki, bo będę zakładać w przyszłym roku aparat na zęby, i dowiedziałam się,że muszę wyrwać (od dołu, od prawej strony) 8-bo mi jakoś dziwnie z tyłu przerasta aż w policzek, 6 i 5. Co do tych ostatnich to liczyłam,że będzie to można odbudować kanałowo, ale akurat to zweryfikuję, u innego dentysty. Dentystka powiedziała,że dla ortodonty to nie będzie problem bo aparatem jakoś przesunie mi zęby, i teraz się zastanawiam jak to jest możliwe?? Rozumiem 1 ząb, ale aż 3???
Mam jeszcze zęba,od góry 5 po lewej stronie,który kiedyś mi się wyłamał, i teraz pozostał taki mały kawałeczek od spodu.Myślałam,aby założyć na to most kompozytowy , ale dentystka mi powiedziała,że będę musiała założyć implant, a wiecie i to kosztuje..a ja myślałam,żeby najpierw założyć ten mostek a potem jakbym zdjęła aparat to dopiero kompozyt.,. i teraz sama nie wiem, może któraś z was miała
Ciacho25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-14, 20:22   #3960
koktajlowa_94
Przyczajenie

Thumbs up Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XI

Hey kochani.
Dziś założyła mi orto. gumki separacyjne .
Ku mojemu zdziwieniu prawie wogole mnie nie boli
W Czwartek o 11;00 zakładam aparat .

Nie moge się doczekać .
koktajlowa_94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości