|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Papryczka ozdobna
Mam małe pytanie. Kupiłam wczoraj papryczkę ozdobną. Wygląda dokładnie tak: http://www.magazyndomowy.pl/img/arty...y_10002_6.jpeg
Na doniczce jest informacja, że owoce nie nadają się do konsumpcji. W internecie jednak znalazłam sporo opinii pań, które używają tych owoców jako przypraw. Czy jest jeszcze jakaś odmiana papryczek ozdobnych - jadalnych?
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=187158 => książki wyd.Znak, kryminały, thrillery, religijne, powieści i wiele innych http://czy-ten-rudy-pies-to-kot.blogspot.com/ => Co aktualnie czytam lub co odkładam na półkę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Copyraptor
|
Dot.: Papryczka ozdobna
Ja mam identyczną papryczkę, i używam jej do przyprawiania potraw
![]() Ale jest jedna istotna różnica - ja swoje papryczki hoduję od nasionek, A Twoje mogły być pryskane i smarowane różną chemią, żeby ładniej wyglądać i szybciej rosnąć. Takiej sklepowej bym nie użyła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Ja też miałam papryczki i używaliśmy ich w domu jako przyprawy. Dostałam je od TŻta, którego rodzina zajmuje się uprawą papryk, ale tych w normalnym rozmiarze
![]() Jeśli masz na doniczce napisane, że nie nadają się do jedzenia to ja bym nie ryzykowała... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
nikozja_dg jeżeli chcesz mieć ciekawy okaz papryki z której możliwy jest też pożytek kulinarny namawiałbym Cię do hodowli takiej rośliny od nasionka. W Allegro jest mnóstwo nasion bardzo egzotycznych odmian. Sam chętnie korzystam z tego źródła bo można tam wyszukać gatunki o które trudno w przeciętnym sklepie ogrodniczym. Teraz jest dobra pora żeby wybrać się na polowanie i zakupy z myślą o wysiewie wczesną wiosną . Szczególnie warte są zachodu gatunki papryk ostrych które zwykle wykształcają niewielkie owoce. Istnieją gatunki o różnej barwie od białych po czarne. Żeby krzaczek ciekawie się prezentował należy go oczywiście podlewać (lubi wodę) i zasilać nawozami ale także dodatkowo uszczykiwać zbyt długie gałązki. To pobudza roślinę do wytwarzania wielu nowych gałązek i zaczyna się krzaczek zagęszczać. Dla intensywniejszego owocowania dobrze jest pierwsze zawiązki owoców także usunąć. Daje to roślinie do myślenia. Kombinuje sobie że to już nie przelewki i trzeba się mocniej wysilić żeby dochować się potomstwa. W efekcie pojawia się więcej kwiatów i zawiązuje sporo papryczek. Istotne jest żeby dobrze trafić z terminem wysiewu. Papryka jest ciepło i światłolubna czyli należy jej przydzielić kawałek nasłonecznionego parapetu. Wysiew nieźle jest wykonać nawet już w lutym, zbiorowo w jakimś plastykowym pojemniku. Wtedy przed rośliną będzie dłuższy okres na cykl wegetacyjny. Kiedy siewki podrosną, przepikować je już oddzielnie do docelowych doniczek z ziemią do kwiatów balkonowych. Może być o odczynie lekko kwaśnym. To papryce akurat służy. Bardzo ciekawa jest papryka o nazwie Naga Jolokia. Jadalna oczywiście ale przez osobniki o naprawdę silnej woli. Jest to chyba najostrzejsza papryka świata. Odrobina na wiadro gulaszu
![]() Edytowane przez diodas1 Czas edycji: 2010-08-20 o 23:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
czesc
mam papryczki juz 2 rok i w pierwszymn roku ladnie kwitly potem mi troszke pzremarzly przycielam je i juz nie rosna... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Copyraptor
|
Karoha, papryczki zazwyczaj hoduje się jako roślinki jednoroczne, Twoja jest już po prostu zmęczona życiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Kupiłam sobie wczoraj te papryczki, ale nie wiem jak je podlewać. To znaczy wiem, że dużo i że ma mieć stałą wilgoć, ale wlewać wodę do podstawki czy od razu do ziemi?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Można do ziemi. Papryka w gruncie jest przecież podlewana przez deszcz. Papryka lubi ciepło i dużo światła. Parapet okienny nad kaloryferem będzie dobrym miejscem
Edytowane przez diodas1 Czas edycji: 2011-11-13 o 23:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:44.