Papryczka ozdobna - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-17, 11:36   #1
nikozja_dg
Rozeznanie

Papryczka ozdobna

Mam małe pytanie. Kupiłam wczoraj papryczkę ozdobną. Wygląda dokładnie tak: http://www.magazyndomowy.pl/img/arty...y_10002_6.jpeg
Na doniczce jest informacja, że owoce nie nadają się do konsumpcji. W internecie jednak znalazłam sporo opinii pań, które używają tych owoców jako przypraw. Czy jest jeszcze jakaś odmiana papryczek ozdobnych - jadalnych?

http://czy-ten-rudy-pies-to-kot.blogspot.com/ => Co aktualnie czytam lub co odkładam na półkę

nikozja_dg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-17, 12:38   #2
cholernarejestracja
Copyraptor

Dot.: Papryczka ozdobna

Ja mam identyczną papryczkę, i używam jej do przyprawiania potraw

Ale jest jedna istotna różnica - ja swoje papryczki hoduję od nasionek, A Twoje mogły być pryskane i smarowane różną chemią, żeby ładniej wyglądać i szybciej rosnąć. Takiej sklepowej bym nie użyła.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-17, 20:11   #3
_kokeshi_
Rozeznanie

Ja też miałam papryczki i używaliśmy ich w domu jako przyprawy. Dostałam je od TŻta, którego rodzina zajmuje się uprawą papryk, ale tych w normalnym rozmiarze

Jeśli masz na doniczce napisane, że nie nadają się do jedzenia to ja bym nie ryzykowała...
_kokeshi_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-20, 23:56   #4
diodas1
Przyczajenie

nikozja_dg jeżeli chcesz mieć ciekawy okaz papryki z której możliwy jest też pożytek kulinarny namawiałbym Cię do hodowli takiej rośliny od nasionka. W Allegro jest mnóstwo nasion bardzo egzotycznych odmian. Sam chętnie korzystam z tego źródła bo można tam wyszukać gatunki o które trudno w przeciętnym sklepie ogrodniczym. Teraz jest dobra pora żeby wybrać się na polowanie i zakupy z myślą o wysiewie wczesną wiosną . Szczególnie warte są zachodu gatunki papryk ostrych które zwykle wykształcają niewielkie owoce. Istnieją gatunki o różnej barwie od białych po czarne. Żeby krzaczek ciekawie się prezentował należy go oczywiście podlewać (lubi wodę) i zasilać nawozami ale także dodatkowo uszczykiwać zbyt długie gałązki. To pobudza roślinę do wytwarzania wielu nowych gałązek i zaczyna się krzaczek zagęszczać. Dla intensywniejszego owocowania dobrze jest pierwsze zawiązki owoców także usunąć. Daje to roślinie do myślenia. Kombinuje sobie że to już nie przelewki i trzeba się mocniej wysilić żeby dochować się potomstwa. W efekcie pojawia się więcej kwiatów i zawiązuje sporo papryczek. Istotne jest żeby dobrze trafić z terminem wysiewu. Papryka jest ciepło i światłolubna czyli należy jej przydzielić kawałek nasłonecznionego parapetu. Wysiew nieźle jest wykonać nawet już w lutym, zbiorowo w jakimś plastykowym pojemniku. Wtedy przed rośliną będzie dłuższy okres na cykl wegetacyjny. Kiedy siewki podrosną, przepikować je już oddzielnie do docelowych doniczek z ziemią do kwiatów balkonowych. Może być o odczynie lekko kwaśnym. To papryce akurat służy. Bardzo ciekawa jest papryka o nazwie Naga Jolokia. Jadalna oczywiście ale przez osobniki o naprawdę silnej woli. Jest to chyba najostrzejsza papryka świata. Odrobina na wiadro gulaszu Z tej papryki ponoć robi się też plastry ogrzewające na bolące korzonki. Różnie mówią o nasionach kupowanych w Allegro. Owszem są takie które za nic nie chcą wykiełkować. Jednak jeżeli chodzi akurat o papryki to jest duży procent udanych wschodów. To jest wymarzona hodowla dla początkujących ogrodników parapetowych .

Edytowane przez diodas1
Czas edycji: 2010-08-20 o 23:58
diodas1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-08, 21:42   #5
karoha
Przyczajenie

czesc
mam papryczki juz 2 rok i w pierwszymn roku ladnie kwitly potem mi troszke pzremarzly przycielam je i juz nie rosna... cp zrobic zeby byly takie jak wczesniej?? POMOCY!!
karoha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-08, 21:46   #6
cholernarejestracja
Copyraptor

Karoha, papryczki zazwyczaj hoduje się jako roślinki jednoroczne, Twoja jest już po prostu zmęczona życiem zachowałaś jakieś papryczki które na niej urosły? Po prostu posadź kilka nasionek, wyhoduj sobie nową.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-13, 14:36   #7
Falka2104
Przyczajenie

Kupiłam sobie wczoraj te papryczki, ale nie wiem jak je podlewać. To znaczy wiem, że dużo i że ma mieć stałą wilgoć, ale wlewać wodę do podstawki czy od razu do ziemi?
Falka2104 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-13, 23:43   #8
diodas1
Przyczajenie

Można do ziemi. Papryka w gruncie jest przecież podlewana przez deszcz. Papryka lubi ciepło i dużo światła. Parapet okienny nad kaloryferem będzie dobrym miejscem

Edytowane przez diodas1
Czas edycji: 2011-11-13 o 23:46
diodas1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości