wymarzony pierścień mocy część XXII - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-15, 09:58   #661
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja
Dot.: wymarzony pierścień mocy część XXII

Cytat:
Napisane przez xzora Pokaż wiadomość
o, to mnie zaskoczyłaś, bo ja myślałam, że będzie ciężej usadzić ludzi osemkami, przy podłużnych stołach wystarczy, żeby znało się sąsiada z jednego boku i z naprzeciwka, można na długim stole mieszać rodziny, a na okrągłych trzeba bardziej kompletować
łatwiej o tyle,ze np. bez problemu daje sie porozsadzac te mniej lubiace sie osoby a 4 pary nawet jesli sie nie znaja to sie poznają

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 10:10   #662
xzora
Zakorzenienie

w sumie racja
nas tak właśnie na ostatnim weselu usadzili, w pierwszej chwili pomyśleliśmy, że dziwnie, że brat TŻ i jego siostra cioteczna siedzą daleko od nas, a my siedzimy wśród obcych dla mnie i słabo znanych przez TŻ jego kuzynów, ale to był bardzo dobry pomysł, fajnie się było zapoznać z kimś nowym
xzora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 10:43   #663
hania811
Zakorzenienie

Heloo

Cytat:
Napisane przez asiuk Pokaż wiadomość
Wiesz co, moja mama zawsze kupuje ciuchy w SH dla swoich wnuczek, bo ona to lubi Kupowanie w ciuchach to jej hobby, może Twoja teściówka ma tak samo?
Sama nie wiem, co myśleć o ręcznikach - moja mama miała poszukać właśnie takowych dla E., bo obecne ma już za małe. Na razie nie znalazła, a wiem, że kupiłaby ręcznik w stanie niemal idealnym. Skończy się na tym, że sama kupię nowy
Hobby mojej teściowej jest ubieranie się w Solarze

Cytat:
Napisane przez czarna.noc Pokaż wiadomość

Fakt, to dziwne. Nawet nie umiem sobie wyobrazic Twojej reakcji w sytuacji jak dowiedzialas sie o tych recznikach

Jesli najpierw przezyje ten wyjazd do Moskwy.. bede sie musiala sama ogarnac na lotniksu i dojechac do hotelu

Moj plan na wieczor: Elle, swiateczna czekolada Lindta (truflowo-pomaranczowa) i wino. Koty sie grzeja na kolanach, swieczki sie pala, musze jeszcze przezyc 3 dni sama i lecęęęę.... <sigh>
Po prostu mnie zatkało- nie powiedziałam NIC przez jakieś 30 min

Świetny plan na wieczór. Ja lubię takie bez męża- ale właśnie maks jeden.
Nie denerwuj się tą samotną podróżą z lotniska do hotelu- przecież to żadna filozofia...nie masz 10 latek Jak TŻ przyjedzie z tego spotkania to będzie zapewne niezłe powitanie

Nieźle się rozlataliście. Ja w ogóle nie korzystałam z takich okazji jak mąż leciał w ciekawsze miejsca Zawsze kasy mi szkoda było. bez sensu.

Cytat:
Napisane przez goosia207 Pokaż wiadomość
Faktycznie dziwna czyżby taka chytra?
Ano..sobie wszystko - dla kogoś nic. Nawet jeśli tym kimś jest jej jedyna wnuczka
Szlag mnie trafia bo to sa rozmowy na zasadzie " Dzieci co kupić? my na to "kocyk" po czym ona " Dostaniecie stary kocyk" a po 2 min chwali się jaką sobie nową skóżaną kanapę kupi (cena 12 tysi) ..a i jeszcze teść za 10 min pyta czy są już oferty dla seniorów to by w marcu na wczasy polecieli - przypominam że Marysia w marcu się rodzi.

W tych okolicznościach te ręczniki na serio mocno w✂✂✂✂...

Sory za monotematyczność ale po kilku miechach w miarę dobrych układów znowu daje mi popalić i mam jej serdecznie dość.

--------------
A tak jeszcze apropo chytrości. Wczoraj byliśmy w ikei na zakupach. Pojechaliśmy ze znajomymi- bo wiadomo milej i taniej bo benzyna do Kraka na pół. Dzwoni teściowa wieczorem zapytać co kupiliśmy- mąż coś tam powiedział że dużo..ale seat pakowny bo i nasze zakupy i znajomych weszły. Na co ona oburzona "a czemu Ty wozisz kogoś zakupy swoim samochodem?? tak dajesz się wykorzystywać" Ona ma takie myślenie właśnie
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 11:09   #664
ButterBear
Zakorzenienie

Haniu, nie dziwię się, że teściowa takimi tekstami doprowadza Cię do szału...
Nie no, serio, na kocyk ich chyba stać..skoro nie chcesz używanego, to mogłaby PIERWSZEJ wnuczce kupić nowy kocyk...co za dzika baba...
A z tą ikeą też jakaś dziwna sprawa.

Kurcze, a mam znajomych, którzy w ogóle nie narzekają na teściów - dziwne, nie?

Ja sobie nie umiem wyobrazić, jacy będą moi teściowie, jak będę w ciąży....chociaż z ojcem TŻ nie mamy kontaktu i to się pewnie nie zmieni....

Hania

Edytowane przez ButterBear
Czas edycji: 2011-11-15 o 11:12
ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 11:16   #665
emi_lka
Zakorzenienie

Cześć!
Mam wrażenie, jakby dziś był poniedziałek
Byłam dziś rano na angielskim - pierwsza lekcja indywidualna...
Sama nie wiem... Co na mnie lepiej "podziałałoby" - 1 na 1 i swoboda popełniania błędów, pełna uwaga skupiona na mnie, duży wpływ na przebieg zajęć i materiały, czy kilka osób, w rozmowie z którymi musiałabym się aktywizować, mniej czasu na myślenie, więcej okazji do spontanicznej reakcji...

Nauczyciel jest ok. Okazało się, że skończyliśmy tę samą uczelnię (tylko on 10 lat wcześniej...). Mam blisko (15 minut na dotarcie), cena ok. jak na lekcje indywidualne. Czułam się swobodnie, szczególnie w luźnej rozmowie...

Na razie chyba stanie na tym, że do końca roku będę chodzić na te zajęcia, a później może wrócę do rozważań o kursie.

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
pierwsza sala duzo ladniejsza

u mnie w pracy od roku "jedziemy" na okragłych stołach i świetnie sie sprawdzają i mniejszy kłopot z planowaniem usadzenia gosci
Zajmujesz się organizowaniem imprez?

-----------------------
Tydzień zapowiada się intensywnie...
Od soboty zaczynam to szkolenie (zajęcia w sobotę i niedzielę od 9.30 do 17). Na szczęście trzy przerwy, w tym obiad. Sądzę więc, że same zajęcia będą może trwały z 5-5,5 godz. I tak przez 5 weekendów, do świąt.
Nie studiowałam zaocznie, więc jestem ciekawa jak dam radę... i w ogóle, czy będę pojętna

---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ----------

Kupiłam dziś dynię i buraki - muszę coś po południu wyczarować z jesiennych składników
emi_lka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 11:28   #666
kotekk81
Zakorzenienie

Czesc

Hania tesciowa porazka az nie wiem jak to skomentowac

znajac mojego meza jakby tak jego mama mowila/robila to nagadalby jej i to tak ze w piety by jej poszlo....ja znowu wole pewne sprawy przemilczec bo nie chce zby Tztowi bylo przykro i nie chce sie awanturowac (chociaz mysle ze niedlugo nastapi monolog z mojej strony i beda ta zla synowa)

Podczas gdy obrabiasz mi tyłek nie zapomnij mnie w niego pocałować

Edytowane przez kotekk81
Czas edycji: 2011-11-15 o 11:35
kotekk81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 11:56   #667
zuzaneczka
Zakorzenienie

cześć

widzę, że temat złych teściowych na topie
Moja się na szczęście nie wtrąca w nasze życie, i prezentów dla dzieciaka raczej nie robi, a jak już to konsultuje je ze mną. Stosunki mamy dobre, bo się praktycznie nie widujemy. Jeszcze nie znalazła czasu, żeby zobaczyć młodszego synka i w sumie to trochę mi przykro z tego powodu.

A jako matka dwóch synów czasem sobie myślę czy kiedyś to ja nie zostanę tą złą teściową

Haniu niezła ta Twoja teściowa. Skoro ma tyle kasy i lubi zakupy to powinna z radością szaleć po dziecięcych sklepach i zasypywać was nowymi ślicznościami dla wnusi.

Dziewczyny znacie jakiś skuteczny/sprawdzony krem na przebarwienia?

Marzenia się spełnią. Czekają tylko na właściwy moment.
zuzaneczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 12:02   #668
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emi_lka Pokaż wiadomość

Kupiłam dziś dynię i buraki - muszę coś po południu wyczarować z jesiennych składników
ja dziś też robię dynię - zupę standardowo
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 12:04   #669
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
Nie no, serio, na kocyk ich chyba stać..skoro nie chcesz używanego, to mogłaby PIERWSZEJ wnuczce kupić nowy kocyk...co za dzika baba...

Ja sobie nie umiem wyobrazić, jacy będą moi teściowie, jak będę w ciąży....chociaż z ojcem TŻ nie mamy kontaktu i to się pewnie nie zmieni....
No właśnie to mnie szokuje, wnerwia i boli zarazem- jakbyśmy były jakąś 2 kategorią. Ona hrabianka w jedwabie, a moje dziecko w stare szmaty bo obcych dzieciach.
Byłám pewna że na odwrót będzie. Cieszyła się na wnuczkę...wiec spodziewałam się że będzie przesadnie dużo i drogo kupowała

A ten tekst odnośnie samochodu to na zasadzie- "niszczą Ci samochód idioto"

Mój mąż nie narzeka na teściów- sam domaga się spotkań z moimi rodzicami
Cytat:
Napisane przez kotekk81 Pokaż wiadomość
Czesc

Hania tesciowa porazka az nie wiem jak to skomentowac

znajac mojego meza jakby tak jego mama mowila/robila to nagadalby jej i to tak ze w piety by jej poszlo....ja znowu wole pewne sprawy przemilczec bo nie chce zby Tztowi bylo przykro i nie chce sie awanturowac (chociaz mysle ze niedlugo nastapi monolog z mojej strony i beda ta zla synowa)

Tego nie da się skomentować. Dlatego ja zazwyczaj milczę. Zresztą sądzę że czasem takie milczenie jest wymowniejsze niż awanturowanie się.
Ja wiem że nie ma sensu oficjalnie wchodzić na wojenną ścieżkę z teściami- bojkotuję ich po cichu

Mój mąż czasem coś powie..ale najczęściej jak ma ich dość po prostu nie dobiera tel

Teraz mam plan (zresztą mama mi go podrzuciła) i jak zapyta co potrzebujemy to jej powiem że większość mam a całą resztę kupi ma MAMA - nową w sklepie
Stary 2011-11-15, 12:09   #670
zuzaneczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miskowa Pokaż wiadomość
a ja jeszcze nigdy nie robiłam nic z dni, ani nawet nie jadłam
planowałam w tym roku wreszcie spróbować ale nie ma mi kto dostarczyć dyni, niestety tu dookoła nigdzie nie sprzedają

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
No właśnie to mnie szokuje, wnerwia i boli zarazem- jakbyśmy były jakąś 2 kategorią. Ona hrabianka w jedwabie, a moje dziecko w stare szmaty bo obcych dzieciach.
Byłám pewna że na odwrót będzie. Cieszyła się na wnuczkę...wiec spodziewałam się że będzie przesadnie dużo i drogo kupowała

Tego nie da się skomentować. Dlatego ja zazwyczaj milczę. Zresztą sądzę że czasem takie milczenie jest wymowniejsze niż awanturowanie się.
Ja wiem że nie ma sensu oficjalnie wchodzić na wojenną ścieżkę z teściami- bojkotuję ich po cichu

Mój mąż czasem coś powie..ale najczęściej jak ma ich dość po prostu nie dobiera tel

Teraz mam plan (zresztą mama mi go podrzuciła) i jak zapyta co potrzebujemy to jej powiem że większość mam a całą resztę kupi ma MAMA - nową w sklepie
dobry plan, ja bym jeszcze dorzuciła że mama tak się cieszy na wnuczkę że ostatni grosz by wydała na nowe rzeczy dla niej

Stary 2011-11-15, 12:09   #671
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miskowa Pokaż wiadomość
A ja jeszcze nie wiem... myślałam, żeby upiec kawałki dyni z kawałkami ziemniaków.

Będę też piekła kurczaka - macie jakieś przepisy na marynatę z garam masalą do kurczaka pieczonego?

Cytat:

Świetny pomysł. Taki wjazd na ambicję. Ciekawe, czy zrozumie?
Stary 2011-11-15, 12:11   #672
kotekk81
Zakorzenienie

Cytat:

dobreeeee

Zuza tez dobry tekst

moj Tz jest cierpliwy ale naprawde do czasu tylko ma jakas blokade zeby cos powiedziec swojej mamie czy siostrze jak mu sie cos nie podoba, najczesciej nadaje do mnie i wrec mnie podjudza zebym to ja im cos powiedziala haha cwaniak dla mnie on sie zachowuje jak w sredniowieczu gdzie do matki mowilo sie "pani matko"

Podczas gdy obrabiasz mi tyłek nie zapomnij mnie w niego pocałować
kotekk81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 12:12   #673
zuzaneczka
Zakorzenienie

Cytat:
A ja jeszcze nie wiem... myślałam, żeby upiec kawałki dyni z kawałkami ziemniaków.

Będę też piekła kurczaka - macie jakieś przepisy na marynatę z garam masalą do kurczaka pieczonego?

Świetny pomysł. Taki wjazd na ambicję. Ciekawe, czy zrozumie?
podpinam się pod pytanie, właśnie mam zamiar upiec kuraka i szukam fajnego przepisu.

Stary 2011-11-15, 12:24   #674
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:

Haniu, mama ma świetny pomysł. Zrób tak! Ale może teściowa jest tak pewna siebie, że nie uzna tego za przytyk, albo aluzję.

Ja się też nigdy z teściami nie awanturowałam, tylko dosadnie wyrażałam swoje zdanie. Sądzę, że to powód, dla którego mój teść mnie nie lubi... ale jakoś nie miałam nigdy ochoty, żeby mi ktoś na łeb właził...

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 12:46   #675
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Haniu, mama ma świetny pomysł. Zrób tak! Ale może teściowa jest tak pewna siebie, że nie uzna tego za przytyk, albo aluzję.
tak w ogóle to chyba coś z nią nie tak, bo jeszcze gdyby sama była fanką ciuchlandów, sama tam kupowała, to dałoby się zrozumieć jej postępowanie, ale w tej sytuacji, to ja jej za cholerę nie rozumiem z tym kocykiem i ręcznikami
xzora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 13:32   #676
hania811
Zakorzenienie

Właśnie pierwszy raz czekam z niecierpliwością na spotkanie z teściową- zobaczymy jak zareaguje

Zuza też byłoby mi niefajnie gdyby teściowa nie przyjechała zobaczyć wnuka. Co za baby dziwaczne
Mam nadzieję że uda mi się być tak fajną teściową jaką jest moja mama

Emi garam masala + jogurt , imbir i czosnek. Nic więcej nie trzeba.

Apropo kuraka byliśmy ostatnio u babci męża na obiedzie i zrobiła całego kuraka pieczonego w rękawie nadzianego kaszą jęczmienną i orzechami włoskimi- kurczak jak kurczak- ale ta kasz- niebo w gębie

Edytowane przez hania811
Czas edycji: 2011-11-15 o 13:34
Stary 2011-11-15, 13:59   #677
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie pierwszy raz czekam z niecierpliwością na spotkanie z teściową- zobaczymy jak zareaguje

Apropo kuraka byliśmy ostatnio u babci męża na obiedzie i zrobiła całego kuraka pieczonego w rękawie nadzianego kaszą jęczmienną i orzechami włoskimi- kurczak jak kurczak- ale ta kasz- niebo w gębie
Zrobiłam podobnie - dodałam jeszcze odrobinę oliwy z oliwek, kumin i paprykę czerwoną. Marynuje się

Na pewno ta kasza była pyszna!
Ja mam zamrożoną kaczkę i chcę ją wreszcie przyrządzić - właśnie myślałam o nadzieniu z kaszy i owoców.

---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ----------

Mąż wczoraj na kolację przyrządził polędwiczki marynowane w winie z tymiankiem - pycha!
Odświeżający moje standardowe przyprawienie smak
Stary 2011-11-15, 13:59   #678
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cześć

Haniu ech... co za centuś z niej.

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 14:36   #679
zuzaneczka
Zakorzenienie

Cytat:

Zuza też byłoby mi niefajnie gdyby teściowa nie przyjechała zobaczyć wnuka. Co za baby dziwaczne
Mam nadzieję że uda mi się być tak fajną teściową jaką jest moja mama

imbir i czosnek w jakiej postaci? w proszku? masale mam w paście ale to chyba bez różnicy
długo marynować?

Stary 2011-11-15, 14:44   #680
biia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez goosia207 Pokaż wiadomość

Biia ja uważam, że wygląd sali jest ważny, ale dobre jedzenie jeszcze bardziej. Nawet najpiękniejsza sala nie nadrobi wyglądem paskudnego (albo znikomej ilości) jedzenia. Byłam raz na weselu głodna (a w ciągu paru lat zaliczyliśmy ich z 12) i to zapamiętałam najbardziej
Sala to dopiero początek
My wybraliśmy salę, wpłaciliśmy zaliczkę i poinformowaliśmy o tym rodziców
wczoraj włączyłam mój wywiad. wynika, że żarcia dużo. jeszcze kilka sal nam zostało do obejrzenia.

Cytat:
pierwsza sala duzo ladniejsza

u mnie w pracy od roku "jedziemy" na okragłych stołach i świetnie sie sprawdzają i mniejszy kłopot z planowaniem usadzenia gosci
nigdy nie byłam na weselu gdzie miejsca były podpisane. raczej "grupowo" nas rozsadzano.

Cytat:
Napisane przez asiuk Pokaż wiadomość
Biia, mi się podoba Twoja propozycja sali i ta ostatnia. Najlepiej jest połączyć świetną kuchnię ze wspaniałym wystrojem, ale to nie zawsze się udaje
Ja miałam na weselu catering i byłam bardzo zadowolona
Też mi się wydaje, że catering nie musi być wadą.

Cytat:

Ja sobie nie umiem wyobrazić, jacy będą moi teściowie, jak będę w ciąży.
...chociaż z ojcem TŻ nie mamy kontaktu i to się pewnie nie zmieni....
ja niestety umiem. i nie wygląda to dobrze

Cytat:
Cześć!
Mam wrażenie, jakby dziś był poniedziałek
Byłam dziś rano na angielskim - pierwsza lekcja indywidualna...
Sama nie wiem... Co na mnie lepiej "podziałałoby" - 1 na 1 i swoboda popełniania błędów, pełna uwaga skupiona na mnie, duży wpływ na przebieg zajęć i materiały, czy kilka osób, w rozmowie z którymi musiałabym się aktywizować, mniej czasu na myślenie, więcej okazji do spontanicznej reakcji...

Nauczyciel jest ok. Okazało się, że skończyliśmy tę samą uczelnię (tylko on 10 lat wcześniej...). Mam blisko (15 minut na dotarcie), cena ok. jak na lekcje indywidualne. Czułam się swobodnie, szczególnie w luźnej rozmowie...

Na razie chyba stanie na tym, że do końca roku będę chodzić na te zajęcia, a później może wrócę do rozważań o kursie.

ja tam preferuję indywidualne lekcje. przynajmniej sama musisz dużo pracować, mówić, nie ma "nie chce mi się". trzeba robić wszystko samemu, cały czas być skupionym. marzy mi się indywidualny kurs tańca

Cytat:
Napisane przez zuzaneczka Pokaż wiadomość

Dziewczyny znacie jakiś skuteczny/sprawdzony krem na przebarwienia?
zaraz poszukam w necie. testowałam kilka kremów. niestety nie są w 100% skuteczne. ale przynajmniej będziesz wiedziała czego unikać

Haniu, teściowa masakra. ciekawe jak zareaguje na tekst twojej mamy

biia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 14:48   #681
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Biia ja u siebie miałam winietki i polecam.

Stary 2011-11-15, 15:32   #682
czarna.noc
Wtajemniczenie

Cytat:
Po prostu mnie zatkało- nie powiedziałam NIC przez jakieś 30 min

Świetny plan na wieczór. Ja lubię takie bez męża- ale właśnie maks jeden.
Nie denerwuj się tą samotną podróżą z lotniska do hotelu- przecież to żadna filozofia...nie masz 10 latek Jak TŻ przyjedzie z tego spotkania to będzie zapewne niezłe powitanie

Nieźle się rozlataliście. Ja w ogóle nie korzystałam z takich okazji jak mąż leciał w ciekawsze miejsca Zawsze kasy mi szkoda było. bez sensu.
Niby sie nie denerwuje, ale trzeba pamietac, ze to nie jest miasto europejskie. Lotnisko jest jakies 30 km od Moskwy, trzeba tak dojechac pociagiem (NIE!) albo autobusem plus metrem. Taksowkarze to zlodzieje, nie mozna im ufac i absolutnie wszyscy to potwierdzaja

TZ mi opowiadal ze 1szego dnia w metrze w srodku dnia 3 Rosjan chcialo pobic go i jego kolege z pracy (z Rosji) bo mowili miedzy soba po ang a nie po ros. Takie zachowania mi sie nie podobaja, dlatego nie czuje szczescia na mysl o samotnej podrozy z bagazem.

Co do podrozy, to tak. Moj tz chyba wie, ze dla mnie wyjazd to nalepszy prezent i uparcie z tego korzysta Nigdy nie oszczedzam na wyjazdach; na innych rzeczach przychodzi mi bez wiekszego zalu. Nie bede za 15 lat pamietac, ze co 2 dzien piłam kawe z najmodniejszej kawiarni (czego oczywiscie nie robie, choc mi smakuje), ale nocne rozmowy przy winie w knajpie w Pradze czy wpatrywanie sie w gwiazdy noca na łajbie na Mykonos - do konca zycia
Cytat:
A tak jeszcze apropo chytrości. Wczoraj byliśmy w ikei na zakupach. Pojechaliśmy ze znajomymi- bo wiadomo milej i taniej bo benzyna do Kraka na pół. Dzwoni teściowa wieczorem zapytać co kupiliśmy- mąż coś tam powiedział że dużo..ale seat pakowny bo i nasze zakupy i znajomych weszły. Na co ona oburzona "a czemu Ty wozisz kogoś zakupy swoim samochodem?? tak dajesz się wykorzystywać" Ona ma takie myślenie właśnie
Przykre, az szkoda komentowac.
Cytat:
a ja jeszcze nigdy nie robiłam nic z dni, ani nawet nie jadłam
planowałam w tym roku wreszcie spróbować ale nie ma mi kto dostarczyć dyni, niestety tu dookoła nigdzie nie sprzedają
Jadlam kiedys zupe z dyni i myslalam, ze to zart. Kompletnie mi nie smakowala!
czarna.noc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 15:35   #683
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
imbir i czosnek w jakiej postaci? w proszku? masale mam w paście ale to chyba bez różnicy
długo marynować?
Ja zrobiłam tak:
na 1,5 kg mięsa
3 ząbki czosnku, posiekałam
1 łyżeczka garam masali
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka papryki czerwonej
sól, pieprz (mam w młynku czarny, czerwony i płatki chilli)
jogurt naturlany 200 ml
3 łyżki oliwy z oliwek

U mnie będzie się marynować 4 godziny.
Ale na razie nie polecam, bo nie wiem, czy wyjdzie dobre - napiszę jutro, jak już zrobię i zjemy
Stary 2011-11-15, 15:38   #684
biia
Wtajemniczenie

Cytat:
Niby sie nie denerwuje, ale trzeba pamietac, ze to nie jest miasto europejskie. Lotnisko jest jakies 30 km od Moskwy, trzeba tak dojechac pociagiem (NIE!) albo autobusem plus metrem. Taksowkarze to zlodzieje, nie mozna im ufac i absolutnie wszyscy to potwierdzaja

TZ mi opowiadal ze 1szego dnia w metrze w srodku dnia 3 Rosjan chcialo pobic go i jego kolege z pracy (z Rosji) bo mowili miedzy soba po ang a nie po ros. Takie zachowania mi sie nie podobaja, dlatego nie czuje szczescia na mysl o samotnej podrozy z bagazem.

Co do podrozy, to tak. Moj tz chyba wie, ze dla mnie wyjazd to nalepszy prezent i uparcie z tego korzysta Nigdy nie oszczedzam na wyjazdach; na innych rzeczach przychodzi mi bez wiekszego zalu. Nie bede za 15 lat pamietac, ze co 2 dzien piłam kawe z najmodniejszej kawiarni (czego oczywiscie nie robie, choc mi smakuje), ale nocne rozmowy przy winie w knajpie w Pradze czy wpatrywanie sie w gwiazdy noca na łajbie na Mykonos - do konca zycia

Przykre, az szkoda komentowac.

Podoba mi się Twoje podejście i priorytety
dobrze się dobraliście z TŻ-tem.

a podróży się nie martw. to jest w końcu tylko 30 km. więc pół godziny. jedziesz sama, więc nie będziesz z nikim rozmawiać po angielsku.

biia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 17:02   #685
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Nocko ja generalnie uwielbiam zupe z dyni ale musi być konkretna i pierna. jadłam kiedyś u kogos i była okropna jakas blada i bez smaku fuj.

Stary 2011-11-15, 17:24   #686
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
Biia ja u siebie miałam winietki i polecam.
ja tez nie ma dzikiego pedu do krzesel

---------- Dopisano o 16:24 ---------- Poprzedni post napisano o 16:21 ----------

Cytat:

Zajmujesz się organizowaniem imprez?
tak jakby
jestem managierem restauracji + sali weselnej

Co do tesciowych...ehh..szkoda gadać. Moja wieczie "wie lepiej" .Jak mam karmić młodą,jak wychowywać,gdzie ma spać,czy powinnam wrocić do pracy...Mało tego,ona to konsultuje ze znajomymi ,bo "to co wy robicie to nie jest normalne"

Edytowane przez stokrotka_to_ja
Czas edycji: 2011-11-15 o 17:30
Stary 2011-11-15, 17:48   #687
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:

Tak - dokładnie takie klimaty kojarzą mi się z Rosja, której się boję, choć mnie fascynuje

A ja choć uwielbiam dynię, akurat zupy nie jadłam nigdy.

Cytat:
ja tez nie ma dzikiego pedu do krzesel

tak jakby
jestem managierem restauracji + sali weselnej

Co do tesciowych...ehh..szkoda gadać. Moja wieczie "wie lepiej" .Jak mam karmić młodą,jak wychowywać,gdzie ma spać,czy powinnam wrocić do pracy...Mało tego,ona to konsultuje ze znajomymi ,bo "to co wy robicie to nie jest normalne"
Dokładnie

Ad. podkreślonego - nie wiedziałam, że mamy profesjonalistę w wątku.
Zawsze mnie interesowały sprawy "od kuchni" w kuchni i restauracji
Zdradź jakieś ciekawe szczegóły/triki/zagrania wrednych klientów?
Stary 2011-11-15, 20:07   #688
czarna.noc
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez biia Pokaż wiadomość
Podoba mi się Twoje podejście i priorytety
dobrze się dobraliście z TŻ-tem.

a podróży się nie martw. to jest w końcu tylko 30 km. więc pół godziny. jedziesz sama, więc nie będziesz z nikim rozmawiać po angielsku.
Wg raportow znajomych trwa to blizej 2 godzin, jesli sie wybierze podroz autobusem wszystko z powodu korkow (w Moskwie korki to istne przeklenstwo). Zobaczymy jak to bedzie.
Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
Nocko ja generalnie uwielbiam zupe z dyni ale musi być konkretna i pierna. jadłam kiedyś u kogos i była okropna jakas blada i bez smaku fuj.
Co to jest "pierna"?
Ta, ktora ja jadlam, byla slodka i obrzydliwa!!
Cytat:
Tak - dokładnie takie klimaty kojarzą mi się z Rosja, której się boję, choć mnie fascynuje
Mam podobnie
czarna.noc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 20:27   #689
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Zawsze mnie interesowały sprawy "od kuchni" w kuchni i restauracji
Zdradź jakieś ciekawe szczegóły/triki/zagrania wrednych klientów?
lepiej nie znać tych spraw "od kuchni"
Trik :uśmiech nr 5 -zawsze. Klient nie może widzieć zdenerowania,paniki w oczach (nawet jak na kuchni wybuchł pożar czy połowa kelnerów sie upiła i brakuje obsługi ) grunt to spokój.Ciepły rosół Dobrze zorganizowane stoły,tak,zeby wyglądały elegancko i obficie,przy opłacalnym nakładzie czasem jakby przeliczyć składniki i zestawić z ceną "za talerzyk" to mozna się za głowę złapać..ale klient tego nie widzi.
Dobre oświetlenie (ciepłe sali,zimne stołów). Wszytsko zwykle wychodzi na bieżąco,trzeba się dostosowywać. Zagrania klientów...awantury o cenę,mimo podpisania umowy ,obrażanie obsługi (bo ja im płacę to mają służyć jak psy),pan młody wchodzący na kuchnię przed podaniem posiłku,coby spróbowac kazdej potrawy (bo ma byc doprawiona w jego guście )

To nie jest jakas szczegolnie ciekawa praca,duzo się dzieje w sezonie,trzeba miec nerwy ze stali,dużą elastyczność i być 100% dyspozycyjną.

Stary 2011-11-15, 21:17   #690
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Nocko pierna = pikantna

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości