|
|
#3961 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XI
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3962 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#3963 |
|
Zakorzenienie
|
Jak teraz patrzę w lustro to śmiać mi się chcę bo porobiły mi się szparki w miejscach, których wcześniej nie było
między jedynkami i między jedynką a dwójką mam nadzieję, że szybko zniknął
|
|
#3964 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3965 |
|
Zakorzenienie
|
Ósemki owszem są często usuwane. Sama się wszystkich pozbyłam. Ale jeśli masz słabe 5 i 6 i one byłyby faktycznie do usunięcia, to zawsze jest szansa, że orto będzie wstanie wyciągnąć 8 na ich miejsce. Ale absolutnie nic nie usuwaj bez konsultacji z ortodontą! Podobnie jak nie podejmuj decyzji o implantach, mostkach itd.
|
|
|
|
|
#3966 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja też mam uczulenie na nikiel. uczulenie nigdy nie wystepuje w obrebie sluzówki, nie martw się |
|
|
|
|
|
#3967 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Za to ja jutro zakladam aparat o 13 juz nie moge sie doczekac, odliczam godziny! |
|
|
|
|
|
#3968 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#3969 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Całe dwa lata. Z początku mi się podobało, ale teraz czuję się jakoś tak... nie wiem. Brudna. Z tym aparatem. Mimo, że staram się, aby nigdy nic mi w nim nie zostawało, to jednak ładniejsze są gładkie zęby ![]() Po ściągnięciu aparatu będę ostentacyjnie żuć gumę (mimo, że i tak żułam), swobodnie jeść makaron, kapustę, surówki i inne takie i spędzę popołudnie na jeżdżeniu językiem po gładkich zębach
|
|
|
#3970 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dziewczyny co ja dzis przeżyłam.. w sensie ze tyle strachu się najadłam a nie było się czego bac. miałam dziś wkręcane te śruby, po dwóch stronach. NIC, naprawdę NIC nie bolało, ze znieczuleniem. poza tym chirurg był młodym przystojniakiem(ok 30 lat ) ,że mógłby mi te śruby wkręcac we wszystkie zęby ale tak poważnie, to te sruby wyglądają strasznie, znajomi się przerazili.. od srub do trójek mam załączony jakich łancuszek z gumek i to ma ciągnąc do tyłu,myślałam ze bedą one mniejsze(te śrubki)
|
|
|
#3971 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3972 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#3973 |
|
Zakorzenienie
|
Witam kochane Aparatki.
![]() Dawno mnie tutaj u Was nie było. Dzisiaj byłam na pierwszej wizycie kontrolnej. Ząbki powoli prostują sie, szczególnie widać to na jedynkach, które były lekko przechylone w prawo. Szpara między dołem, a górą wyraźnie się zmniejsza, więc to znak, że zęby cofają się. Stwierdzam to na podstawie tego, że kiedyś mogłam między górę, a dół włożyć cały palec, a teraz mieszczę tam tylko połowę paznokcia. Natomiast wciąż mam spore dziury w miejscach po usuniętych czwórkach, lecz mam nadzieję, że z czasem one znikną. Mam pytanie: dziś ortodonta założył mi gumkę przewlekaną przez wszystkie zamki, lecz nie poinformował mnie w jakim celu to robi, a ja sierota w tej całej euforii wizyty nie dopytałam. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić o co w tym chodzi? Z góry dziękuję!
|
|
#3974 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
! tak czy siak- lubie to !ps.a ja gumy boje sie zuc...
|
|
|
|
#3975 |
|
Raczkowanie
|
Jakie gumki na początek? Cały czas myślę i nie mogę wymyśleć. ;(
|
|
|
|
|
#3976 |
|
Raczkowanie
|
Cieszę się, że to lubicie
![]() Nadziejanna, ja nie boję się żuć gumy, bo nie widzę w tym żadnego zagrożenia. Nie przyklei mi się do zamków, bo żuję tylnymi zębami. No, chyba że o pierścienie... ale zdarzyło mi się tak tylko raz, za pierwszym razem. A potem wszystko było normalnie, nic się nie stało hebicha007, na pierwszy raz polecam czerwone, osobiście bardzo mi się podobały, podobne do koloru ust, to dlatego ![]() Za półtorej godziny wizyta. A ja umieram na ból brzucha przez okres... No nic, jakoś dotrę. Nałykałam się już tabletek.
|
|
#3977 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
hahaha DOKŁADNIE!!!! to samo pomyślałam ![]() ---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ---------- ja wzięłam niebieskie i było spoko, ale je zdecydowanie bardziej było widać niż np jasno różowe, czy wszelkie odmiany różu czy fioletowego. ---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ---------- Cytat:
1 raz się cieszę z okresu
|
|
|
|
#3978 |
|
Zakorzenienie
|
Ja miałam morskie i teraz znowu wróciłam do nich
|
|
|
|
|
#3979 |
|
Zakorzenienie
|
Ja polecam różowe. Aparat jest w nich bardzo mało widoczny
![]() A ja dzisiaj umieram z bólu. Na górze mam kwadratowy łuk, do tego zęby oplątane na około drucikiem i ligatury. Na dole wszystkie ligatury na krzyż. Do kompletu wyciągi
|
|
|
|
|
#3980 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie wyciągi znowu czekają od poniedziałku
![]() A co do widoczności aparatu to i tak go widać i tak, tak naprawdę, więc lepiej chyba mieć jakiś kolor niż prawie niewidoczne gumki, nie jest nudno przynajmniej
|
|
|
|
|
#3981 |
|
Raczkowanie
|
Jaa też taką sądzę, żeby aparat był widoczny, bo to taki "zaszczyt" go mieć xdd
Jaa myślę na gumkami czerwonymi albo fioletowymi
|
|
|
|
|
#3982 |
|
Raczkowanie
|
no i stało się... we wtorek zakładam również dół. Powiedzcie dziewczyny, czy to tak bardzo boli? Kiedyś czytałam tu, że bardziej niż góra w pierwszych dniach i już umieram ze strachu!!
|
|
|
|
|
#3983 |
|
Raczkowanie
|
noo ja też słyszałam od koleżanek i czytałam ze dół bardzo boli, ale nie chce cię straszyć, bo może w twoim przypadku będzie inaczej
;**
|
|
|
|
|
#3984 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3985 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma się czego bać i niepotrzebnie nakręcać
Edytowane przez Limone Czas edycji: 2011-11-16 o 17:35 |
|
|
|
|
|
#3986 | |
|
Raczkowanie
|
hej hej hej! Ja juz po konsultacji. Zakladam druty na dół.
Tylko teraz jest taka sprawa: orto powiedziala, ze 25.11 mam przyjsc i wyjde juz z aparatem na zabkach. Jak komus o tym mowie, to sie kłócą, że coś jest nie tak, ze najpierw wyciski/separacje/itd, a na kolejnej wizycie aparat. Ja NA PEWNO się nie przesłyszałam. '25 wyjdzie Pani stad z aparatem na dolnym luku' Czy wam tez sie tak zdazylo? ---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- Cytat:
Czy scaling jest mozliwy z aparatem na zebach?
|
|
|
|
#3987 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zanim założyłam aparat miałam RTG, wyciski i pełno zdjęć fotograficznych i dopiero na następnej wizycie pani dr na podstawie wszystkich tych rzeczy powiedziała jaki jest plan leczenia i na tej samej wizycie miałabym już założony aparat (czyli na drugiej) gdyby nie ósemki, które miałam do usunięcia (chirurg chciał abym z aparatem poczekała).Kamień robi mi się w trakcie cały czas. Zwłaszcza na dole i przy ostatnich zamkach na górze. Nić dentystyczna skutecznie go ogranicza -z tym że na dole długo nie byłam wstanie jej używać, a na górze do tylnych zębów nie mogę dotrzeć. Blanxa odstawiam bo orto moja nie poleca żadnych tego typu past Scaling jest możliwy. Ja go robię u asystentki mojej orto. Bo trzeba przy tym ściągać łuk. Edytowane przez Limone Czas edycji: 2011-11-16 o 17:58 |
|
|
|
|
|
#3988 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tak więc głowa do góry!!!
|
|
|
#3989 |
|
Raczkowanie
|
ja separacje mieć będę ale też mam już ustalony termin aparatu i wycisków nie miałam robionych.
|
|
#3990 |
|
Raczkowanie
|
Hej! Ja juz oficjalnie z aparatem na zębach zalozony dzisiaj o godz. 13
Pani ortodontka najpierw wyczyściła mi zęby i następnie wzięła się za zakładanie aparatu co nie trwało jakoś długo, ogólnie cała wizyta trwała dokładnie 37 minut. Po wizycie oczywiście pojechałam po niezbędny sprzęt i objechałam kilku znajomych żeby się pochwalić. Wszystko mi się podoba, zęby lekko bolą ale absolutnie do zniesienia. Mam tylko jedno pytanie mam pozaplątywaną taka gumkę czy żyłkę przez wszystkie zamki wiecie może w jakim celu to jest? ---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ---------- Z tego co widzę masz mieć zakładane separatory za 14 dni to wtedy na tej wizycie na pewno ortodonta weźmie od ciebie wyciski. Ale co do Roxi92 to wygląda to trochę dziwnie... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:39.

. Ale wysunięcie żuchwy, no bo mam tyłozgryz. A do tego zgryz otwarty, czyli ustawianie szczęki/żuchwy pod odpowiednim kątem?
między jedynkami i między jedynką a dwójką