Nasze Codzienne Jadłospisy XV - Strona 139 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-15, 18:19   #4141
orchidea24
Raczkowanie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XV

witam, dawno mnie tu nie było

Przez wakacje było U a od października jest delikatne R - bez spinania się

Z wczoraj:
1. 2 kromki chleba pełnoziarnistego żytniego z masłem, szynką i ogórkiem + 2 jajka na twardo + łyżeczka majonezu
2. łosoś w galarecie z warzywami
marchewka, korzenna inka z mlekiem
3. podudzie z kurczaka usmażone na oleju rzepakowym + tarte buraczki
1h spinning
4. Odżywka białkowa na szklance pół na pół wody/mleka 3,2%

Dziś:
1. 2 kromki chleba razowego z masłem, żółtym serem i pomidorem, jajecznica z 3 jaj na maśle
przekąska - spooora garść nerkowców, korzenna inka z mlekiem
2. śledź z puszki w sosie pomidorowym
jabłko
siłownia 40 min + 30 min aero - rower
3. 2 kotlety mielone usmażone na oleju rzepakowym + spooro warzyw
4. będzie twaróg półtłusty z ogórkiem zielonym lub filet z piersi kurczaka z warzywami

oprócz tego każdego dnia po 3 szklanki herbaty zielonej, 4 szklanki pokrzywy i 0,5 litra wody

Robię prawko ZDANE! 20.04.2011

orchidea24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 19:18   #4142
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lovelykate Pokaż wiadomość
Generalnie ładnie. Podoba mi się. Jeżeli nie chodzisz głodna, nie chudniesz to super
Szczerze to jest w kierunku lekkiego R i dzisiejsze :
napiszę mniej więcej z godzinami by ktoś mi pomógł to w miarę rozplanować
ok. 7.30 1 : dwie grube i ciężkie kromki chleba razowego z masłem, dwa wiejskie duże jaja na półtwardo, 1/2 czerwonej papryki, trochę lodowej sałaty i pomidor
(miałam zajęcia bez przerwy więc nie dało się nic zjeść)
ok.12.30 2: inka z mlekiem, owsianka( 4łyż. górskich i 2łyż. błyskawicznych owsianych, 2łyż. otrębów owsianych na ok. 350 ml mleka 2%) po: czerwony grejfrut
po niecałej godzinie - nieplanowany obiad stołówkowy( czy to ujdzie?)
ok.13.30 3: dwa duże naleśniki z zwykłej mąki na wierzchu ser roztopiony chyba żółty ( taki jak jest na gotowych bułkach z serem) z nadzieniem greckim ( chyba bez sosu nie pamiętam) z serem feta, szynką i troszkę warzyw ( nie dużo, paseczki papryki i ogórka)
ok.17.30 4: wielkie jabłko, wielki pomidor i 1/2 kostki półtłustego twarogu
/gdzieś tu kawa rozpuszczalna z mlekiem i mała drzemka/
planuję kolację ok. 20 : pół wędzonej makreli i duża marchewka ( to plan zobaczę czy wyjdzie)

proszę o rady i komentarze
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 20:05   #4143
GreenBalance
Raczkowanie

Utrzymanie:

śniadanie: miseczka kaszy jaglanej gotowanej z przyprawami (kardamon, chilli itp.), otrębami żytnimi, żółtkiem, suszonymi śliwkami, gruszką, miodem gryczanym, masłem i sezamem

ii śniadanie: dwie kromki ciężkiego chleba razowego z masłem, wieprzową pieczenią, szpinakiem duszonym z czosnkiem, papryką czerwoną i ziołami

jabłko

obiad: duża porcja gęstej zupy fasolowej z marchewką, selerem, pietruszką, ziemniakami, mięsem z indyka, zieleniną i furą drobnej, białej fasolki //

kolacja: polenta z chilli, natką pietruszki, pieczonymi pomidorkami, oregano i czosnkiem & pół wędzonej makreli

+ napar z pokrzywy; woda; ciepła woda z tymiankiem i imbirem; herbata uloong

PS. Milka - polenta jest rewelacyjna Dzięki za pomysł
Stary 2011-11-15, 20:25   #4144
izumi_chan
Raczkowanie

Moje dzisiejsze P:
(godziny trochę chaotyczne, ale cóż zrobić - zajęcia)

ŚNIADANIE 7:20
Twaróg (ponad 100g) z łyżką jogurtu naturalnego i cynamonem, płatki kukurydziane (3 łyżki), jabłko

II ŚNIADANIE 10:00
Serek wiejski ze szczypiorkiem (150g), dwa wafle ryżowe z pestkami dyni, dwa plastry polędwicy drobiowej

OBIAD 13:00
Makaron sojowy z dużą ilością przypraw, makrela w sosie curry z ananasem i brzoskwinią (150g), trochę sałaty do pochrupania

PODWIECZOREK 16:15
Bułka z dynią, naturalny serek kanapkowy, dwa plastry polędwicy drobiowej, rzodkiewki, sałata i trochę ziółek na to wszystko

KOLACJA 19:00
Jogurt naturalny (250ml) z otrębami (wiem, że kiepska, ale to w trakcie wykładu spożywałam, poza tym podwieczorek był mega)

Gdzieś tam była kawa z mlekiem, potrułam się też Pepsi Max (puszka), a teraz skończyłam kubek kakao - bez większej ochoty na nie, ale muszę jeszcze dziś trochę posiedzieć, więc tak dla umysłu.

Bardzo zależy mi na ocenie.
izumi_chan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 20:41   #4145
Pia Gizela
Zadomowienie

moje Utrzymanie

1. śniadanie: tradycyjnie kubek kawy z mlekiem 3.2% i łyżeczką brązowego. dodałam dzisiaj bitej śmietany trochę i sypnęłam cynamonem żeby sobie uprzyjemnić poranek 2 podwójne tosty pełnoziarniste z serem, szynką, ogórkiem wkrojonym. maźnięte ketchupem. to wszystko z opiekacza

2. II śniadanie: kaszka manna! na mleku czekoladowym (500 ml), 3 łyżki stołowe kaszy manny, sypnęłam migdałami i orzechami.

3. obiad: pstrąg zapiekany z ziołami i cytrynką. ziemniaki utarte z masłem czosnkowym. buraczki zasmażane. sok z 3 marchewek i 2 gruszek

4. podwieczorek: 3 duże naleśniki (bojfriend twierdzi, że naleśniory bo z mega dużej patelni ) pełnoziarniste z danio waniliowym i z owocami (jeden z kiwi, jeden z malinami, jeden z bananem), sypnięte cynamonem do tego czekolada na gorąco - filiżanka

5. kolacja: były 2 kromki razowca z masłem, sałatą:
- plaster pieczeni z kaczki, ogórek kiszony
- jajko na twardo, pół pomidora z bazylią
herbata imbirowa

gdzieś po drodze wpadł wafel posmarowany masłem orzechowym, przykryty waflem posmarowanym nutellą i znowu wafel. taki duży, okrągły

Edytowane przez macerata
Czas edycji: 2011-12-04 o 13:32
Pia Gizela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 20:57   #4146
Pia Gizela
Zadomowienie

ja to teraz dziewczyny mam więcej aktywności fizycznej przez bojfrienda, jakkolwiek to brzmi a to rower, a to idę do niego na pieszo (mam ok 3.5-4 km), a to na basen, a to idziemy na 3h spacer do lasu

dzisiaj podżarłam w sumie, ale okres mi się zbliża i wtedy wsuwam

Pia Gizela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 21:54   #4147
malaosmiornica
Raczkowanie

R
Śniadanie - Bieluch z pomidorem
Obiad - Mintaj z piekarnika, surówka z kiszonej kapusty, 1 ziemniak
Podwieczorek - Kubek rosołu
Kolacja - Parówka, 3 kromki chleba z serem żółtym, pomidor

Ajajaj ten ser żółty mi wszystko zepsuł dziś :P
malaosmiornica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 22:39   #4148
Milka1224
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez GreenBalance Pokaż wiadomość
Utrzymanie:

śniadanie: miseczka kaszy jaglanej gotowanej z przyprawami (kardamon, chilli itp.), otrębami żytnimi, żółtkiem, suszonymi śliwkami, gruszką, miodem gryczanym, masłem i sezamem pycha no bo ja kocham sezam

ii śniadanie: dwie kromki ciężkiego chleba razowego z masłem, wieprzową pieczenią, szpinakiem duszonym z czosnkiem, papryką czerwoną i ziołami ładnie

jabłko ok

obiad: duża porcja gęstej zupy fasolowej z marchewką, selerem, pietruszką, ziemniakami, mięsem z indyka, zieleniną i furą drobnej, białej fasolki // brzmi pyszniie

kolacja: polenta z chilli, natką pietruszki, pieczonymi pomidorkami, oregano i czosnkiem & pół wędzonej makreli

+ napar z pokrzywy; woda; ciepła woda z tymiankiem i imbirem; herbata uloong

PS. Milka - polenta jest rewelacyjna Dzięki za pomysł
Nie ma za co
haha dzisiaj widzę rybno - polentowy dzień bo ja tez miałam

Dzisiejsze U pod znakiem niemożności odezwania się z powodu paskudnej chrypy

I miseczka polenty z masą bazylii i oregano, podpieczonym dużym kawałkiem wędzonego łososia i paskami papryki

w miedzyczasie 2 łyżeczki kakao decomorreno zalane wrzątkiem

II zapieczona owsianka - wiejski, płatki owsiane i cynamon podane z całym granatem

III solidna porcja rozgrzewającego curry z papryki, papryczek chilli, imbiru itp, fasolki szparagowej, kukurydzy, dorsza i brązowego ryżu
jabłko

IV miała byc japońska restauracja ale nie wyszło; skończyło sie na "niby pizzy" - grahamka na pół z wydłubanym środkiem - napełniona musem pomidorowym z ziołami, na to kawałki mozzarelli i oliwki i do piekarnika

w ciagu dnia dużo zielonej i czarnej herbaty, jedna biała, woda
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 02:46   #4149
quetepassa
Raczkowanie

R
woda z cytryna i łyżeczka miodu
I owsianka (4 łychy, otreby 2 łychy, twaróg pólt, jog nat, rodzynki, morele suszone, wiorki kokosa, herba

II bułka z ziarnami z sałata, poledwica , ogórkiem i majonezem light (niedużo

III rosołek z makaronem

IV duża marchewa z twarogiem, jog nat, słonecznik, natka pietruszki

woda, 2 kawy z mlekiem, herba

---------- Dopisano o 03:46 ---------- Poprzedni post napisano o 03:39 ----------

Cytat:
Napisane przez quetepassa Pokaż wiadomość
R
I owsianka (4 łychy, otreby 2 łychy, twaróg pólt, jog nat, siemie kniane,rodzynki, morele suszone, wiorki kokosa, herba

II bułka z ziarnami z sałata, poledwica , ogórkiem i majonezem light (niedużo

III rosołek z makaronem

IV duża marchewa z twarogiem, jog nat, słonecznik, natka pietruszki

podjedzone troche orzechów
Stary 2011-11-16, 06:43   #4150
Kallla
Rozeznanie

GG do Kallla

Cytat:
Napisane przez malaosmiornica Pokaż wiadomość
R
Śniadanie - Bieluch z pomidorem
Obiad - Mintaj z piekarnika, surówka z kiszonej kapusty, 1 ziemniak
Podwieczorek - Kubek rosołu
Kolacja - Parówka, 3 kromki chleba z serem żółtym, pomidor

Ajajaj ten ser żółty mi wszystko zepsuł dziś :P
Ser ? A parówka i chleb na kolację nie ?
Rosól w kubku przynajmnije 0,5.Ogólnie mało, jałowo. Poczytaj podwieszone wątki na dietetyce.

WYMIANA :

Kallla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 12:37   #4151
AlekzFragile
Raczkowanie

Moje Uuuu
Dawno nie wstawiałam =)
I. owsianka na mleku sojowym z pomarańczą, fistaszkami, gorzką czekoladą i przyprawą do ciasteczek; zielona herbata
II. bułka turecka z rodzynkami z tłustym twarogiem i dżemem pożeczkowym
III. zupa jarzynowa (zacierki, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, brukuł, kalafior, koncentrat pomidorowy)
IV. na uczelni: grahamka z masłem, wędliną drobiową, rzepą i ogórkiem konserwowym; capuccino bez cukru
V. big jabłko, 4 wafle ryżowe; herbata miętowa

Mam małe pytanie
Byłam na badaniach - pomiar tłuszczu, mięśni, wody itp.
Wyszło,że mam trochę za mało mięśni a za dużo tłuszczu. Czy jedyny sposób na przyrost mięśni to ćw? Dodam, że nie waże dużo 44kg.
Stary 2011-11-16, 16:30   #4152
izumi_chan
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez izumi_chan Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze P:
(godziny trochę chaotyczne, ale cóż zrobić - zajęcia)

ŚNIADANIE 7:20
Twaróg (ponad 100g) z łyżką jogurtu naturalnego i cynamonem, płatki kukurydziane (3 łyżki), jabłko

II ŚNIADANIE 10:00
Serek wiejski ze szczypiorkiem (150g), dwa wafle ryżowe z pestkami dyni, dwa plastry polędwicy drobiowej

OBIAD 13:00
Makaron sojowy z dużą ilością przypraw, makrela w sosie curry z ananasem i brzoskwinią (150g), trochę sałaty do pochrupania

PODWIECZOREK 16:15
Bułka z dynią, naturalny serek kanapkowy, dwa plastry polędwicy drobiowej, rzodkiewki, sałata i trochę ziółek na to wszystko

Jogurt naturalny (250ml) z otrębami (wiem, że kiepska, ale to w trakcie wykładu spożywałam, poza tym podwieczorek był mega)

Gdzieś tam była kawa z mlekiem, potrułam się też Pepsi Max (puszka), a teraz skończyłam kubek kakao - bez większej ochoty na nie, ale muszę jeszcze dziś trochę posiedzieć, więc tak dla umysłu.

Bardzo zależy mi na ocenie.
Przypominam się, może jednak ktoś zerknie i oceni?
Stary 2011-11-16, 16:31   #4153
Coki
Raczkowanie

Liczę, że U
śniadanie - bułka razowa z masłem, domowy kurczak w galarecie , i 2 pomidory ze szczypiorkiem
siłownia
2 śniadanie - znowu kurak w galarcie , pół rogala graham, porządny kawał szarlotki pełnoziarnistej i kilka winogron
obiad - zupa krem z dyni, z keksem jogurtu greckiego i prażonymi migdałami. jabłko
kolacja - będzie chyba twaróg z migdałami i kakao albo twaróg z oliwkami i pomidory z mozarellą

;-)
Coki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 16:57   #4154
GreenBalance
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
Nie ma za co
haha dzisiaj widzę rybno - polentowy dzień bo ja tez miałam
Dzisiejsze U pod znakiem niemożności odezwania się z powodu paskudnej chrypy - pogoda paskudna teraz, kuruj się
I miseczka polenty z masą bazylii i oregano, podpieczonym dużym kawałkiem wędzonego łososia i paskami papryki
w miedzyczasie 2 łyżeczki kakao decomorreno zalane wrzątkiem
II zapieczona owsianka - wiejski, płatki owsiane i cynamon podane z całym granatem
III solidna porcja rozgrzewającego curry z papryki, papryczek chilli, imbiru itp, fasolki szparagowej, kukurydzy, dorsza i brązowego ryżu
jabłko
IV miała byc japońska restauracja ale nie wyszło; skończyło sie na "niby pizzy" - grahamka na pół z wydłubanym środkiem - napełniona musem pomidorowym z ziołami, na to kawałki mozzarelli i oliwki i do piekarnika
w ciagu dnia dużo zielonej i czarnej herbaty, jedna biała, woda

jak dla mnie super - bardzo smacznie & pomysłowo; nieczego nie brakuje; rozumiem że lepiej sie czujesz na 4 posiłkach?
zazdroszczę obiadu <3
mam pytanie co do owsianki - w jakich proporcjach + ile czasu zapiekałaś? smaczne?

*szkoda że restauracja nie wypaliła - I <3 SUSHI

Edytowane przez GreenBalance
Czas edycji: 2011-11-16 o 16:59
GreenBalance jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 17:55   #4155
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

izumi_chan: bardzo zdrowo jak na P, podoba mi się, tylko nie znam Twojego zapotrzebowania i zastanawiam się czy masz dodatni bilans kaloryczny.. ale jeśli tak to bomba !

---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ----------

Cytat:
Napisane przez quetepassa Pokaż wiadomość
R
I owsianka (4 łychy, otreby 2 łychy, twaróg pólt, jog nat, rodzynki, morele suszone, wiorki kokosa, herba <tu jest ok

II bułka z ziarnami z sałata, poledwica , ogórkiem i majonezem light (niedużo + 2 jajka i będzie dobrze, chyba że zjadłaś 100 g polędwicy, w co wątpię

III rosołek z makaronem < jeżeli jasny makaron to odpada, jeżeli rosół był typowo polski, czyli strasznie tłusty to też odpada, poza tym skoro to obiad to proponowałabym jeszcze jakąś rybkę lub mięso, i warzywa

IV duża marchewa z twarogiem, jog nat, słonecznik, natka pietruszki <tutaj okej

---------- Dopisano o 03:46 ---------- Poprzedni post napisano o 03:39 ----------

podjedzone troche orzechów
mało, brakuje piatego posiłku, białko masz tylko z twarogu na śniadanie i na kolację, brakuje porzadnych węglowodanów złożonych(poza śniadaniem), fajnie że się pojawia słonecznik i kokos

moje dzisiejsze R:
I. serek homogenizowany naturalny, grahamka z czosnkiem i pomidorem, jabłko
II. omlet z 2 jaj i mąki razowej, troszeczkę masła, z pomidorem i sałatą
III. pierś z kurczaka pieczona w piekarniku, obtoczona w białku jaja i pokruszonych płatkach kukurydzianych(spokojnie, było ich niewiele ;d), szpinak(+ oliwa) z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego, kawa z mlekiem i makaron razowy z truskawkami rozmrożonymi i dwoma łyżkami jogurtu naturalnego, niestety z łyżeczką cukru

tutaj będzie trening siłowy
, o ile nie padnę przez @

no i planuję

IV. pierś z kurczaka ta co w III., znów makaron, być może nie na słodko już
V. tuńczyk z puszki(jeszcze nie wiem jak przyrządzę)
VI. zaraz przed snem troszkę twarogu chudego
riddle92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 19:39   #4156
Nora_Grey
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AlekzFragile Pokaż wiadomość
Moje Uuuu
Dawno nie wstawiałam =)
I. owsianka na mleku sojowym z pomarańczą, fistaszkami, gorzką czekoladą i przyprawą do ciasteczek; zielona herbata ale smacznie! Musiała być boska
II. bułka turecka z rodzynkami z tłustym twarogiem i dżemem pożeczkowym nie wiem jaka to jest bułka turecka, ale fajnie brzmi
III. zupa jarzynowa (zacierki, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, brukuł, kalafior, koncentrat pomidorowy) jak się najadłaś to ok.
IV. na uczelni: grahamka z masłem, wędliną drobiową, rzepą i ogórkiem konserwowym; capuccino bez cukru ok.
V. big jabłko, 4 wafle ryżowe; herbata miętowa tu dałabym coś porządniejszego, ale tak też się zdarza

Mam małe pytanie
Byłam na badaniach - pomiar tłuszczu, mięśni, wody itp.
Wyszło,że mam trochę za mało mięśni a za dużo tłuszczu. Czy jedyny sposób na przyrost mięśni to ćw? Dodam, że nie waże dużo 44kg.
na mięśnie to dużo białka i ćwiczenia mięśni- Ale ja nie wiem, czy te pomiary są takie dobre. Ale przy twojej wadze, jak najszybciej brałabym się za pakowanie i solidne P.

Wstawiam U

Ś: Smażona polenta z jogurtem naturalnym, smażonymi bananami, owocami leśnymi i cynamonem; reszta jogurtu z kubeczka z sokiem z owoców leśnych; kawa Caro z mlekiem.
iiŚ (na dwóch przerwach) Giga Jabłko ; kanapka z chleba orkiszowego z margaryną i szynką.
Ob: Rosół z dużą ilością makaronu, marchewką i mięskiem z kurczaka, z dokładką
Przekąska: jogurt brzoskwiniowy z musli, pół jabłka
K: Dwie kromki orkiszowego chleba z margaryną i szynką; z pomidorowym almette; kilka konserwowych ogórków.

W ciągu dnia dużo tabletek na gardło, 2x apap C i gdzieś tam kawałek bajaderki od koleżanki

Nora_Grey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 19:53   #4157
olik187
Rozeznanie

Uuuuuuuu;

śniad; serek wiejski z bananem i przyprawą do szarlotki, drożdżowka z serem, rodzynkami i cynamonem,kawaz mlekiem

2śniad; kasza jaglana na słodko z karmelizowanym jabłkiem,miodem,bakaliami

obiad; barszcz czerwony + pasztecik, kasza gryczana bio, pulpeciki z cielęciny w sosie pomidorowym, surówka z czerwonej kapusty

podw; jogurt 7 zbóż men;D z dosypanymi orzeszkami ziemnymi i chrupiącą pszenicą, gruszka

kolacja; 2 kromki razowca na zakwasie z masłem i pastą serowo-jajeczną ( ser ż, jajko jogurt.nat) sałatka z ogórka,pmidora i papryki z oliwą
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 20:02   #4158
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olik187 Pokaż wiadomość
Uuuuuuuu;

śniad; serek wiejski z bananem i przyprawą do szarlotki, drożdżowka z serem, rodzynkami i cynamonem,kawaz mlekiem

2śniad; kasza jaglana na słodko z karmelizowanym jabłkiem,miodem,bakaliami

obiad; barszcz czerwony + pasztecik, kasza gryczana bio, pulpeciki z cielęciny w sosie pomidorowym, surówka z czerwonej kapusty

podw; jogurt 7 zbóż men;D z dosypanymi orzeszkami ziemnymi i chrupiącą pszenicą, gruszka

kolacja; 2 kromki razowca na zakwasie z masłem i pastą serowo-jajeczną ( ser ż, jajko jogurt.nat) sałatka z ogórka,pmidora i papryki z oliwą
Jak zwyklę idealne i bardzo smakowite Tak zapytam ile dajesz kaszy jak robisz na słodko ?

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 20:13   #4159
olik187
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Jak zwyklę idealne i bardzo smakowite Tak zapytam ile dajesz kaszy jak robisz na słodko ?
jakoś chyba z 6 czy 7 łyżek nie wiem dokładnie;p
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 20:23   #4160
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olik187 Pokaż wiadomość
jakoś chyba z 6 czy 7 łyżek nie wiem dokładnie;p
Cieszę się że Twoje podejsćie do jedzenia już się zmieniło i nie odliczasz i nie odmierzasz Liczy się to by się najeść Gratuluję poprawy Mam nadzieję że z samopoczuciem też jest lepiej

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 20:55   #4161
Sunday Rose
Zakorzenienie

Hej proszę o rzucenie okiem na jutrzejsze R
I owsianka (3 łyżki płatków, 1 otrąb, zalane wrzątkiem, serek wiejski - kilka łyżek, z 5-6, pół jabłka, pół banana, przyprawa do szarlotki)
II grahamka z domowym pasztetem drobiowo-warzywnym z musztardą, duże jabłko
III kefir naturalny (200 g), garść orzechów nerkowca
IV porcja spaghetti (makaron pełnoziarnisty, indycze mięso mielone, sos pomidorowo-warzywny)
V jajecznica z 2 jaj na maśle, papryka do pochrupania

uśmiecham się o ocenę i sugestie
Stary 2011-11-16, 21:49   #4162
GreenBalance
Raczkowanie

Utrzymanie: /zimno-brr..! /

śniadanie: miseczka owsianko-jaglanki gotowanej z przyprawami (cynamon, sól, chilli itp.), żółtkiem, jabłkiem, miodem gryczanym, masłem, musem malinowym i migdałami

ii śniadanie: miseczka sałatki wielowarzywnej (ogórki kiszone, marchew gotowana, groszek, jaja, ziemniaki, cebula, jabłko, zioła, majonez); kromka ciężkiego chleba razowego z masłem i oregano

gruszka

obiad: porcja pulpecików wieprzowych w sosie pomidorowym; pół woreczka brązowego ryżu z natką pietruszki; dużo bakłażana duszonego z czosnkiem, pomidorami i oliwą z oliwek <3

kolacja: gęsta zupa fasolowa z mięsem z indyka, marchewką, ziemniakami, włoszczyzną, białą fasolką i majerankiem

+ woda, napar z pokrzywy, ciepła woda z imbirem, herbata zielona
Stary 2011-11-16, 22:22   #4163
Milka1224
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez GreenBalance Pokaż wiadomość
jak dla mnie super - bardzo smacznie & pomysłowo; nieczego nie brakuje; rozumiem że lepiej sie czujesz na 4 posiłkach?
zazdroszczę obiadu <3
mam pytanie co do owsianki - w jakich proporcjach + ile czasu zapiekałaś? smaczne?

*szkoda że restauracja nie wypaliła - I <3 SUSHI
W ramach kuracji zaraz ide do łożka z dobrą książką - a co!

Znów dziękuję za zerknięcie szanownej Koleżanki
Tak, lepiej mi na 4 - nie czuje się przejedzona ani nic. Jak mam ochotę to jem 5 - wpada podwieczorek czy cos.

Co do owsianki to bardzo odpowiada mi ten smak, szczególnie z granatem w tą porę roku. Ogólnie to serek smakuje tu troche inaczej ale jest pyszny - lekko ciągnący i gorący. Mniam

Składniki: 200g wiejskiego, 2 kopiaste łyzki płatków, mozna dodać otręby, cynamon, ewentualnie jakies dodatki .

Płatki zalać odrobiną wody, zeby zmiękły; po tym czasie wymieszać z połową wiejskiego. W naczyniu zaroodpornym wyłozyć na dno reszte wiejskiego, dodać częśc wymieszana z płatkami, posypać obficie cynamonem i zapiekać ok 25 min w temp 150 st.

WYŻEJ JEST BAZA którą sobie modyfikuję np. na dno naczynia wyłożyć starte/pokrojone jabłko [z ulubionymi przyprawami], orzechy lub suszone owoce, na to serek z płatkami lub płatki na samą górę zeby chrupiaco się przypiekły. Ew. dosłodzić syropem klonowym - jak kto lubi Kombinacji jest nieskonczenie wieeeeeeeeeeele

Dzisiejsze U

I owsianka na szklance mleka 2 % z łyzka cynamonu

II duży jogurt naturalny z 2 garsciami podprażonych nerkowców, jabłko
w miedzyczasie: kawałek najlepszego na świecie piernika babci - przyniosła wnuczusi jak dowiedziala sie ze jestem chora Wiedziala ze poprawi mi nastrój bo pierwszy raz odstąpiła od tradycji ze ten piernik to tylko na świeta Bozego Narodzenia

III spaghetti al tonno na ostro [oliwa, czosnek, cała papryczka chilli z pestkami, krojone pomidory, tuńczyk, makaron spaghetti, zioła, oliwki i świeża bazylia do dekoracji]

IV porcja wczorajszego curry z obiadu z papryki, papryczek chilli, imbiru itp, fasolki szparagowej, kukurydzy, dorsza i brązowego ryżu

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2011-11-16 o 22:25
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-16, 22:36   #4164
malutka20068
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malutka20068 Pokaż wiadomość
Proszę o ocenę mojego dzisiejszego jadłospisu: R

1 śniadanie-
3 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka otrąb pszennych, 250 ml mleka 1,5 %
2 śniadanie- wielkie jabłko
obiad- 3 kanapki z chleba razowego, z białym serem, ogórkiem i papryką, (w pracy niestety 'na zimno')
podwieczorek- orzechy laskowe z serkiem wiejskim
kolacja- 2 jajka na miękko + surowe warzywka

Dokładam dzisiejszy i ponawiam.

1- płatki kukurydziane (20 g), łyżka otrąb pszennych, łyżka zarodków, 250 ml mleka 2 %
2- jabłko, 2 ciastka Lu go
3- 2 kromki razowego, serek wiejski lekki, surówka (pekińska, ogórek, pomidor, łyżeczka oliwy)
---- 2 duże orzechy włoskie----
4- ryż brązowy (ok 100 g po ugotowaniu), mieszanka chińska z wkrojonymi kotletami sojowymi,
---- aerobik 1h------

I jutrzejszy jadłospis (ryżowy, mam fazę)
1- 150g ryżu brązowego ugotowanego, z białym serem i jog. nat
2- jabłuszko
3- 100 g ryżu, 70 g tuńczyka z oliwy, warzywka- papryka, pekińska, ogórek, pomidor
4- orzechy z serkiem homo nat.
5- 2 jajka na miękko

To są moje jadłospisy 3 pod rząd, proszę o uwagi co poprawić i co zmienić. Są takie trochę szablonowe ale jakoś mi tak wygodnie- może tak być?
Stary 2011-11-16, 22:45   #4165
izumi_chan
Raczkowanie

Moje kolejne P z wielką prośbą o ocenę i komentarz

ŚNIADANIE 9:30
Ryż brązowy (1/3 woreczka) na mleku z jabłkiem i cynamonem

II ŚNIADANIE 12:45
Kefir (450g) z otrębami

OBIAD 16:00
Kasza jęczmienna (1/3 woreczka), kawałek gotowanej piersi indyka, kapusta kiszona (ok. 200g), sałata

Trzy kromki chleba razowego z otrębami: jedna z chrzanem, druga z ketchupem, trzecia z musztardą, trzy plastry polędwicy drobiowej, ogórek gruntowy, sałata
Stary 2011-11-16, 22:54   #4166
malutka20068
Zadomowienie

Cytat:
Moje kolejne P z wielką prośbą o ocenę i komentarz

ŚNIADANIE 9:30
Ryż brązowy (1/3 woreczka) na mleku z jabłkiem i cynamonem

II ŚNIADANIE 12:45
Kefir (450g) z otrębami

OBIAD 16:00
Kasza jęczmienna (1/3 woreczka), kawałek gotowanej piersi indyka, kapusta kiszona (ok. 200g), sałata

Trzy kromki chleba razowego z otrębami: jedna z chrzanem, druga z ketchupem, trzecia z musztardą, trzy plastry polędwicy drobiowej, ogórek gruntowy, sałata
Tyjesz na takim menu? Bo wszystkie posiłki oprócz kolacji wydają mi się takie redukcyjne. Porcje takie małe mi się wydają.
Stary 2011-11-16, 23:05   #4167
izumi_chan
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malutka20068 Pokaż wiadomość
Tyjesz na takim menu? Bo wszystkie posiłki oprócz kolacji wydają mi się takie redukcyjne. Porcje takie małe mi się wydają.
W piątek ważenie, zobaczymy co i jak. Boję się iść jak nie wiem. Z jednej strony - źle usłyszeć, że schudłam (znowu), z drugiej - jeśli okaże się, że przytyłam, to czy się bardzo nie zniechęcę?
Ale przed chwilą zjadłam jeszcze dwie duże, pyszne i chrupiące marchewy.

A tak swoją drogą, dziewczyny, mam do Was pytanie. Orientujecie się widzę w tym wszystkim nieźle, więc może mi pomożecie. Studiuję i czasem po prostu muszę przekąsić coś na wykładach albo po prostu mam ochotę na słodkie. Co byście mi poleciły? Pewnie znacie ze szkół te różne automaty ze "śmieciowym" jedzeniem, jest tam coś, co mogłabym zjeść? Wiem, że na przytyciu to się o nic nie powinnam martwić, ale to teoria, bo jakieś blokady jeszcze mam, wiadomo. Więc ciągle zastanawiam się co byłoby całkiem lekkie, niezamulające słodyczą, a jednocześnie dobre i pożywne (i w jakiejś porządnej porcji, co by mnie nasyciło). Albo z piekarni jakbym miała sobie kupić jakąś bułkę - co byście doradziły? Na słodko ale nie tylko. Bo nie zawsze jednak zdążę przygotować coś w domu, jogurty też zaczynają się trochę nudzić, a chciałabym... Kurcze, chciałabym zjeść jak normalny człowiek!
(Czasem mam takie przebłyski, że po prostu wiem, że muszę się wziąć za siebie. Stąd takie pytania.) Wiem, że to trochę nie pasuje do tematu, ale zagląda tu dużo osób, które po prostu orientują się w sprawie, dlatego piszę.

Edytowane przez izumi_chan
Czas edycji: 2011-11-16 o 23:30
Stary 2011-11-16, 23:44   #4168
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Chciałabym lekkie R, nie wiem co wyszło, ale dziś był bardzo długi i ciężki dzień tylko po kilku godzinach snu...
więc: przed: plaster cytryny z łyżeczką miodu w odrobinie wody
1. inka z mlekiem, owsianka (4łyż. owsianych górskich i 2łyż. błyskawicznych i 2łyż.otrębów na ok.350ml mleka 2% i 2 garście big rodzyn), pół kostki półtłustego twarogu
2. dwie grube i ciężkie kromki razowego chleba z serkiem tartare ''ziołowa dolina''całe opakowanie, trochę sałaty, 2 plastry polędwicy +4 małe pomidorki + jabłko
3.miseczka szpinaku na ciepło, jajecznica: 3 plastry polędwicy, cebula i 2 duże wiejskie jaja
pok.0,5godziny deser : grejfrut czerwony i duża wysoka szklanka zsiadłego mleka
4. pomidorki, sałata, serek wiejski 200g, 2 garście pestek dyni
0,5l kawy rozpuszczalnej z mlekiem
5.sałatka : puszka tuńczyka,cebula,małe pomidorki do tego gruba kromka razowca z masłem

różne herbaty i woda, padam na twarz...;(
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 10:17   #4169
Promyczek Nadziei
Zakorzenienie

Mój dzisiejszy jadłospis R:
Śniadanie:
-2 kromki razowca-jedna z serem feta, ogórkiem i czerwona cebulą, druga z chuda szynką z kurczaka, ogórkiem i czerwona cebulą, oby dwie posypane ziołami + zielona herbata

II śniadanie
-duży kefir zmiksowany z bananem+4łyżki otrębów(2 łyżki owsianych i 2 łyżki pszennych)

Obiad
-duży talerz zupy krem z brokuła+ gotowana pierś z kuraka

Podwieczorek
-garść orzechów brazylijskich+duże jabłko

Kolacja
-wieśniak+ ogórek zielony
Proszę o oceny, z góry dziękuje
Promyczek Nadziei jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 10:26   #4170
Kallla
Rozeznanie

GG do Kallla

Cytat:

W piątek ważenie, zobaczymy co i jak. Boję się iść jak nie wiem. Z jednej strony - źle usłyszeć, że schudłam (znowu), z drugiej - jeśli okaże się, że przytyłam, to czy się bardzo nie zniechęcę?
Ale przed chwilą zjadłam jeszcze dwie duże, pyszne i chrupiące marchewy.

A tak swoją drogą, dziewczyny, mam do Was pytanie. Orientujecie się widzę w tym wszystkim nieźle, więc może mi pomożecie. Studiuję i czasem po prostu muszę przekąsić coś na wykładach albo po prostu mam ochotę na słodkie. Co byście mi poleciły? Pewnie znacie ze szkół te różne automaty ze "śmieciowym" jedzeniem, jest tam coś, co mogłabym zjeść? Wiem, że na przytyciu to się o nic nie powinnam martwić, ale to teoria, bo jakieś blokady jeszcze mam, wiadomo. Więc ciągle zastanawiam się co byłoby całkiem lekkie, niezamulające słodyczą, a jednocześnie dobre i pożywne (i w jakiejś porządnej porcji, co by mnie nasyciło). Albo z piekarni jakbym miała sobie kupić jakąś bułkę - co byście doradziły? Na słodko ale nie tylko. Bo nie zawsze jednak zdążę przygotować coś w domu, jogurty też zaczynają się trochę nudzić, a chciałabym... Kurcze, chciałabym zjeść jak normalny człowiek!
(Czasem mam takie przebłyski, że po prostu wiem, że muszę się wziąć za siebie. Stąd takie pytania.) Wiem, że to trochę nie pasuje do tematu, ale zagląda tu dużo osób, które po prostu orientują się w sprawie, dlatego piszę.
Od siebie polecam suszone owoce, mieszanke studencką, ziarna słonecznika albo dyni. Od czasu kiedy jem powyższe dodatki nie mam ochoty na slodkie.
W piekarni Hert jest dobra bułka z dynią albo pikantny paluch z serem. W supermarkecie "kerfur" pyszne są bułeczki z oliwkami też dobre na zagryche.
Ze śmieciowych nie mam pojęcia bo unikam.

---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ----------

Cytat:
Napisane przez Promyczek Nadziei Pokaż wiadomość
Mój dzisiejszy jadłospis R:
Śniadanie:
-2 kromki razowca-jedna z serem feta, ogórkiem i czerwona cebulą, druga z chuda szynką z kurczaka, ogórkiem i czerwona cebulą, oby dwie posypane ziołami + zielona herbata fajnie tylko uważaj z fetą

II śniadanie
-duży kefir zmiksowany z bananem+4łyżki otrębów(2 łyżki owsianych i 2 łyżki pszennych) mniam ! uwielbiam

Obiad
-duży talerz zupy krem z brokuła+ gotowana pierś z kuraka ok o ile porcja do najedzenia się no i węgle mogły by wpaść ale też czasami nie węglę do obiadu

Podwieczorek
-garść orzechów brazylijskich+duże jabłko dodaj białko np homo naturalny bo w takiej postaci to bardzie przekąska

Kolacja
-wieśniak+ ogórek zielony ok
Proszę o oceny, z góry dziękuje
j.w
Bardzo klasycznie i typowo redukcyjnie

Wstawiam moją zawaloną od samego rana eRRRRRkę : dziś znów kolajna długa wizyta u weta, kizia moja ma zapalenie pęcherza i jeździmy na antybiotyk, dodatkowo jestem przed zakupami więc zjadam to co mam...

woda z cytryną

pseudo-ś: drożdżówka z serem, kawa z mlekiem (tylko to było dostępne w pobliżu przychodni wet)

śII: pół kostki twarogu półtłustego, pól małego jogurtu nat., banan, garsć płaków just fit biedronkowych

2h siłowy obwodowy+aeroby

o(potreningowy): 3/4 worecka brązowego ryżu z kurczakiem posmażonym na oliwie z oliwek z warzywami : cukinią, papryką żółtą i czerwoną, brokułem, kubek rumianku

k: dwa jajka na twardo, plaster szynki, pomidor, kawałek zielonego ogórka, kubek mięty

WYMIANA :

Edytowane przez Kallla
Czas edycji: 2011-11-17 o 13:02
Kallla jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości