|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#331 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Bunt dwulatka pełną parą, lecz mamuśki radę dają. XI-XII 2009
Cytat:
Dziękuje w imieniu Kamilki
|
|
#332 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#333 | ||
|
Zakorzenienie
|
No ale co to znaczy "nie spi"? Nie jest zmeczony? - nie wierze, na pewno jest... Mozesz sobie odp. na kilka pytan, ktore moga pomoc w rozwiazaniu tej kwestii: Od kiedy tak sie zdarza? Wczesniej o ktorej chodzil spac? Moze za duzo spi w dzien? Czy ma staly ratual przed snem, ktory pozwala mu sie wyciszyc i zauwazyc, ze nadchodzi czas spania? Jak chodzi spac? W sensie - czy spi sam, czy z maskotka? Czy zasypia sam, czy ma z tym problemy? Napisze pozniej, bo sie rozpisalam w K i teraz musze leciec juz... ![]() Dam dam! Cytat:
O matko.... Cytat:
Madzia, no jak "za malo" skoro André wazy 12 kg a mierzy 92 cm, czyli roznica jest 3 cm i 0,5 k wagi... ![]() U nas w ksiazeczce zdrowia André z tylu sa te wszystkie krzywe dot. wzrostu i wagi odp. do wieku dziecka i lekarz pokazywal nam tam, ze André wagowo byl posrodku tylko wzrostem wyzej... Nie widze w Grzesiowych "wymiarach" nic nieprawidlowego dla (mojej synowej) ![]() Kamilki usmiechu na slicznej buzce i samych radosci!
|
|
#334 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
zdarza się to od kiedy pamiętam kładę go o osmej ale prawie zawsze wstaje. w dzień śpi około 1-2h. Przed położeniem do łóżka ogląda bajkę, potem kąpiel, i butla. śpi z Pig i Edwardem zawsze odnosi pustą butelkę do kuchni, ale do łóżka już nie wraca, cwaniak jeden.
|
|
#335 |
|
Wtajemniczenie
|
dla Kamilki dużo zdrówka radości i miłości to mnie pocieszyłyście z wagą małego - ona stwierdziła, ze norma jest od 12 kg i on ma niedowagę fakt je różnie ale nie mało |
|
|
|
#336 |
|
Raczkowanie
|
co do zdjęć z urodzin to mam beznadziejne
![]() tu jak dmucha świeczkę,a raczej już po a drugie dzisiejsze z siostrzyczką
|
#337 |
|
Zadomowienie
|
Madzia a mnie się wydaje, że dobrze sobie wygląda , moja też nie waży dużo bo 12kg choć teraz nie wiem bo nie ważyłam już ze dwa miesiące.Zobaczymy w grudniu co nam powiedzą
![]() asyn współczuje bo moja kiedyś też tak chodziła spać,ale unormowało się i jest już dobrze. Skończyły się drzemki popołudniowe i teraz bezproblemu śpi Jak już śpi w dzień to daj mu pospać tylko godz. i może o godzinkę obudź go rano ![]() |
|
|
|
#338 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dziękuję wszystkim Co do wagi to moja waży 11,5 kg i tez wygląda sobie dobrze a co do wzrostu to nie mam pojecia w srode jak jejchoroba przejdzie to idziemy na bilnas to sie dowiem
|
|
#339 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tarczyca nie ma zartów a ten nawet badan nie zlecił
|
|
#340 |
|
Zadomowienie
|
Kamilko sto latek
|
#341 | |
|
Zakorzenienie
|
KAMILKO 100 lat
![]() ---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ---------- Cytat:
|
|
#342 |
|
Zadomowienie
|
Kamilko 100 lat!
Kareninka zdradz sowj sekret jak sobie radzisz z buntownikiem?Asy moja nie spi przewaznie w poludnie i zasypia okolo 19ej. od 18ej sie szykujemy do kapieli i do spania (ksiazeczki, ciche zabawy). przez to nie pada mi na ryjek, tylko spokojnie sie szykuje do snu. zadnych bajek przed snem jej nie puszczam. ja bym mu albo nie pozwolila spac w dzien, a potem tylko spokojne zabawy, az sie przyzwyczai do niespania. albo jak z drzemka, to zadnego wychodzenia z pokoju. moja jak spi w poludnie, to potem ma problem z usnieciem. wtedy zostaje z nia w pokoju az zasnie. jak wstaje to ją klade, jak protestuje, to zaczynam costam opowiadac, np jak minal dzien, zeby sie zasluchala i zapomniala o wstawaniu. (lub jakies bajki, ale na razie bardziej ją pobudzaja niz wyciszaja, bo sie dopytuje np. o babcie w czerwonym kapturku ![]() w koncu odpuszcza i ziewa, raz, drugi, trzeci i przy szostym ziewnieciu zasypia (ale jak spi w dzein, to oczywiscie kapiel przesuwam o godzine, wiec zasypia okolo 20.30)oj zapomnialam- bylysmy dzisiaj na bilansie. Maja wazy 11,800 i ma 88 cm. a myslalam, ze jest chudsza oczywiscie panie pielegniarki i lekarka stwierdzily, ze malo wazy, ale widze, ze Wasze dzieciaczki podobnie. nie chciala sie dac zbadac, ryk byl okropny. na szczescie nastepny raz to bilans 4latka dopiero. pytaly czy ustawia wieze z klockow, czy sprawnie chodzi, biega. czy jest w stanie wejsc na krzeslo( hahaha- rok temu w lecie chodzic nie umiala, a wspinac sie juz tak). czy zglasza potrzeby fizjologiczne (kupe zawsze, siku niekoniecznie , czy umie jesc sztuccami i czy trafia do buzi jedzeniem, i czy laczy znane slowa w dwuwyrazowe zdania np "mama daj". Maja "daj" jakos nie mowi, przewaznie "mama to mai" i pokazuje palcem lub nazywa jak umie. ale ladnie odmienia znane slowa np mai miś. albo jak ją posmarowalam kremem to powiedziala: mama kemem maje jakos nie uzywa za bardzo czasownikow...
Maja jest z nami od godziny 1.40 dnia 18.11.2009 ![]() Majusia http://www.suwaczki.com/tickers/1usaqps60jfvd5cq.png Natka 16.06.2012 Edytowane przez asioczka Czas edycji: 2011-11-17 o 20:13 |
|
|
|
#343 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#344 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jestem na to wyczulona![]() Tak, o ten. Nikt z tego nie robił? Karenina, a czym Ty dekorowalaś swój tort? Bo Ty zdolna jesteś! ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wychodzisz z nim trochę na dwór? Zdróweńka i dużo usmiechu dla naszej małej arystki - Kamilki
|
|
|
#345 |
|
Raczkowanie
|
7.00-8.00. wychodzę prawie codziennie.
No jutro spróbuję go nie kłaść w dzień. Dzisiaj spał tylko pół h, rano był na dworzu, potem pojechał z tatą do babci a i tak nadal biega ![]() Dobrej nocki
|
#346 |
|
Zakorzenienie
|
Kamilko kochana najszczersze życzenia w dniu Twoich urodzin
![]() |
|
|
|
#347 |
|
Raczkowanie
|
Wszystkiego najlepszego dla Sandry i Mai! chciałam być pierwsza
|
#348 |
|
Wtajemniczenie
|
Przyłączam sie do życzen z Grzesiem
jako druga
|
|
|
|
#349 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję
Dużo zdrówka dla Sandrusi i Mai
|
#350 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie to wcale nie takie oczywiste powiedzialabym raczej, ze jest jak najbardziej zmeczony tylko w wyniku zlych przyzwyczajen nie nauczyl sie dobrze spac...kiedy sie budzi po 1-2 godzinach snu (nocnego!) powinien sam dalej isc spac...moze pobawic sie w lozeczku itp, ale nie wstawac i bawic sie dalej...to nie drzemka tylko sen nocny przeciez... ![]() Skoro ta droga do kuchni z butelka konczy sie tak, ze nie wraca do lozka to proste - niech nie odnosi tej butelki... ![]() Cytat:
Sliczna masz dwojeczke Cytat:
Co ci lekarze maja z tymi wagami... ![]() za piekne "wymiary" dla Majci ![]() Ja marcepanem, ale pomogalam ostatnio kolezance przy jej torcie i tam robilam deko z masy Marshmellow i bardzo mi sie podobalo ![]() Dzien doberek zapomnialam kupic sobie wczoraj mleka w zwiazku z czym mam dzisiaj kawe z mlekiem André...wrazenia smakowe zdecydowanie...ciekawe... . ![]() zdrowka, samych radosci usmiechu na buzkach dla Sandry oraz Mai różowa zebra z dziewczynka 003.jpg
>> I nga wa o mua << Timszel... "The world is getting so hypersensitive. Soon I won´t be able to make fun of mysel without offending someone" Edytowane przez karenina19 Czas edycji: 2011-11-18 o 08:43 |
|||
|
|
|
#351 |
|
Zadomowienie
|
dziekujemy slicznie za zyczonka!
100 latek dla Sandrusi i zawsze usmiechnietej buzki! Asy a napisz mi jeszcze, jak kapiesz, karmisz, usypiasz maleńką przy takim wulkanie energii, jakim jest Osi? ja sobie jakos nie moge wyobrazic, ze bede musiala sama (jak tz bedzie na dwojce) kapac i klasc spac dwojke dzieciaczkow, tak rozniacych sie wymaganiami;/ Maja jako niemowle byla bardzo wrazliwa i wszystko ją rozpraszalo, miala lekki sen. jak malenstwo tez tak bedzie mialo, to nie wiem ;]Karenina smacznego kawa z bebilonem nie jest zla- probowalam
|
#352 |
|
Zakorzenienie
|
Dołanczam do życzonek dla Sandry i Mai
|
|
|
|
#353 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
u n nas też - befado. Cytat:
musisz się prze łamać i w jakiś sposób przekobnać/zmusić go do powrotu do łóżeczka. my zamykamy drzwi do sypialni i nie ma mowy o powtórnym wstaniu. uczyliśmy ją tego on maleńkiego i prawie nie mamy problemu z zasypianiem. czasem są cięższe dni. żegnamy się, mówimy, że pora spać , żegnamy się z wszystkimi zabawkami i na tym się kończy rozmowa. Nila śpi przyłaczam sie do zyczeń oraz spóźnione życzenia dla Kamilki! zrobiłam to "winko" z czosnku. wyszedł zajzajer jak nie wiem co bo czosnek ostry ale Nilcia pije bez problemu |
||
|
|
|
#354 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kamilka inaczej nie zaśnie tylko wtulone we mnie ![]() Nie mogę sie doczekać kiedy przyjdzie łóżko dla Kamilki może dziś bedzie... ale nie nakrecam sie zbytnio ![]() Zamówiłam sobie wreszcie drewnianą żaluzje na to duże okno na schodach i też nie moge sie doczekac jak przyjdzie Ja to musze do przcy wrocic bo tylko po allegro szperam i kase wydaje a na chorobowym płaca mniej na wypłate ![]() Asioczka a jak sie czujesz?? Bolą Cię piersi??
17.11.2009 19.06.2012 Aniołek[*] Edytowane przez pietrusia Czas edycji: 2011-11-18 o 10:07 |
|
|
|
|
#355 |
|
Zakorzenienie
|
Sandro, Maju - wszystkiego dobrego kochane
|
#356 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() nie budzi się jak zaśnie na noc. budzi się jak zaśnie bez drzemki za wcześnie. tylko jak mu wytłumaczyć, żeby po wypiciu mleka nie wstawał z łóżka.. wczoraj chciałam zrobić jak superniania, odnosić go do do łóżka za każdym razem jak wstanie, no i nie obyło się bez ryków i tż nie wytrzymał i go wziął, siedział z nim do 1.30 ![]() Cytat:
Osi teraz 'odkurza' A najlepsze jest jak jesteśmy w jakimś pomieszczeniu i osi mówi 'wyjdź' pokazując na drzwi. wtedy wiem, że chce broić. ![]() Na bilans idziemy we wtorek, już się boję, że będą krzyczeć, że nie robi na nocnik. Też byłam w dzieciństwie przekarmiana. a najlepsze jest to, że piłam z butelki do podstawówki, teraz mam zęby jak królik, gdzie tam gorsze, aparat nic nie pomógł, jedynie wybić
|
|
#357 | ||
|
Zadomowienie
|
heloł
![]() Sandra i Maja Alunia właśnie usnęła, chciałam się również zdrzemnąć, bo dziś mi jest mega źle, ale oczywiście zatkało mnie i nie mogę oddychać przez nos. Więc wolę nie spać, niż oddychać ustami Asy co do chodzenia spać Oskara, musicie z TZ stanowczo reagować. Nie odpuszczać. Zaprowadzać go z powrotem do jego łózka i tłumaczyć. On jest jeszcze za mały żeby nie spać o tej godzinie. Musi zregenerować siły. U nas na szczęście Ola zna rytuał i wie, że jeśli chodzi o chodzenie spać to nie żartów. Jest dobranocka, pije mleko, idziemy myć zęby i prosto do łóżeczka. Nauczyła się już nawet sama zasypiać. Włączamy jej tylko kołysanki i się żegnamy mówiąc dobrej nocy, śpij kochanie, bla bla bla i ona wszystko rozumie i przytakuje, mówi papa i przytula się do poduszki i 5 minut i śpi. A nie zawsze było z tym łatwo, uwierz mi Cytat:
super! nieeeeeeee noooooooo, teraz to mi dałaś! aż się zaczerwieniłam szkoda, że sama o sobie nie myślę w ten sposób![]() ale dzięki Cytat:
Edytowane przez elalank Czas edycji: 2011-11-18 o 11:17 |
||
|
|
|
#358 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#359 |
|
Zadomowienie
|
sto latek dziewczynki
|
#360 |
|
Rozeznanie
|
Wszystkiego najlepszego dla Majuni i Sandruni
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:34.

- bo wcale nie wygląda na chudziaka
i tak jest codziennie. 

odnosi pustą butelkę do kuchni, ale do łóżka już nie wraca, cwaniak jeden.

za piekne "wymiary" dla Majci