![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: obowiązek sprzątania w domu TŻ...
Powiedz mi, dlaczego skupiasz się na jego matce, a nie na tym, że twój facet WYMAGA od ciebie przyjazdu w sobotę byś robiła za służbę, NIE WSTAWI się za tobą, i JEST WYCHOWANY w przeświadczeniu, że sprzątanie i gotowanie to twój zasrany obowiązek.
Bo matkę tam kichac, z nią życ nie będziesz. Jednak pan potencjalny partner życiowi jawi mi się jako tragedia nie facet, a ty zamiast o nim pomyślec to na potencjalną teściową narzekasz. Patologiczne i podejscie faceta, i twoje wybiórcze traktowanie problemów.
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() może zgodzi się??? dziewczyno ! mówisz facetowi sorry nie podoba mi się że w Twoim domu jestem traktowana jak darmowa sprzątaczka i kucharka, do czasu aż się to nie zmieni przyjeżdżam co najwyżej w sobotę wieczorem i tyle + jesteś w tym konsekwentna a nie że on Ci "zabroni"( ![]() Dajesz sobie wchodzić na głowę i teraz widzisz jakie są tego konsekwencje...
![]() |
![]() |
#63 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
nie rozumiem słowa " zgodzi". czy to jest Twój pan, właściciel? wydaje mi się , że tworzycie związek partnerski ? Ty po prostu oznajmiasz temu facetowi ,że bedziesz przyjeżdżać w soboty wieczorem i koniec dyskusji
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Konto usunięte
|
Droga autorko:
Zrozumiałe jest, że pomagasz przy obiedzie, rozumianym jako posiłek dla osób które pomagają twojemu tż w budowie domu. Ale nie rozumiem jak matka twojego tż może aż tak wprost "kazać" ci sprzątać! Nie tylko ty i tż tam jestescie, jest tam ojciec, matka, trzech dorosłych synów, dwie synowe i ty. Zrobili sobie z ciebie służącą, dałas się im strasznie przysiąsć, zahukać, dyrygują tobą jak chcą... Nie wiem, może jakas dziwna jestem ale nie pojmuję tego i nie ogarniam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Konto usunięte
|
Jeżeli spędzałabym u kogoś prawie każdy weekend, to OK - nie zdziwiłabym się, że muszę / powinnam w czymś pomóc. Ale nie na zasadzie regularnego sprzątania, a bardziej pomocy facetowi w JEGO OBOWIĄZKACH lub wykonania jakichś drobnych prac domowych. Na pewno nie mycie czyjegoś wc. Uważam, że to dziwna sytuacja. Ja bym taką osobę - która weekendami pomieszkuje - zapytała "Czy możesz mi pomóc w tym i w tym?", "Kasiu / Aniu mogę mieć dla Ciebie małe zadanie? Poskładasz to pranie, a Maciej / Jarek w tym czasie umyje łazienkę? Skoro już jesteś, to będziesz tak miła i pomożesz Maćkowi / Jarkowi? Razem to szybciej zrobicie" etc. Taka sytuacja źle wróży na przyszłość.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I zaczynam podejrzewać ze ten wątek to prowo ![]()
![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
Facet buduje dom SOBIE, a nie wam, nie sądzę, abyś gdziekolwiek widniała.
Jest NAUCZONY, że kobitki robią obiadki, sprzątają, a facet zajmuje się tylko swoimi obowiązkami - więc nie łudź się, że to się zmieni. Teściówka ze swoich przyszłych synowych sprytnie zrobiła sobie darmową pomoc domową. Gotowanie, sprzątanie, szorowanie kibla - normalnie full serwis. Tekst TŻ o tym, że mimo iż się w sobote nie widzicie, to masz przyjeżdżać bo jestes potrzebna do sprzatania i gotowania jest po prostu przerazajacy. Jakby mi moj tak powiedzial, dostalby po pysku i chyba juz nie zobaczyl. Dziwi mnie, że Ty tego nie składasz w jedną całość. Nie widzisz, że stałaś się darmową pomocą domową w jego domu. Ah i masz obowiązek gotowania obiadu dla jego braci, którzy pomagają mu ( a raczej pracuja dla niego bo mowilas ze im płaci) w budowie JEGO domu. Cud, miód i orzeszki po prostu. Masz dwa wyjścia. Albo postawić mu sprawę jasno ( nie pytać się czy możesz ![]() Twoje życie w Twoich rękach.
![]() |
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
Coś mi się kojarzy, że widziałam twój poprzedni wątek (albo kilka wątków) w podobnym klimacie i od tej pory nic się nie zmieniło.
Jesteś traktowana tak jak się pozwalasz traktować. Jesteś w tym domu sprzątaczką i kucharką. Tak traktuje cię twój facet i jego cała rodzina. Więc co się dziwisz, że na prezent dostajesz mopa? Co innego można dać służącej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zadomowienie
|
jestem takiego samego zdania
Jeszcze kilka słów do autorki - TŻ buduje dom, ale to jest jego dom i nawet jak weźmiecie ślub to i tak będzie to tylko jego dom pod względem prawnym . Ja nie piszę tego złośliwie - mam tylko nadzieję, że zdajesz sobie z tego sprawę. A przyjmowanie postawy - "muszę usługiwać rodzinie TŻ bo budują dla nas dom, i tego ode mnie oczekują " jest moim zdaniem pomyłką.
![]() |
#72 |
Konto usunięte
|
I żeby nie było czasem tak , że się narobisz, nasprzątasz, a jak wybuduję dom to Cię kopnie Twoj w 4 litery i inna przyjdzie i będzie korzystać z tego domu.
A nawet jak i nie to nie wiadomo czy Ci potem nie wypomną, że masz siedzieć cicho, bo to twój wybudował ten dom i nie masz nic do powiedzenie, lepije weź mopa i zmyj schody |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi
![]() ![]() ![]() NIE BĘDĘ JUŻ TAM PRZYJEZDZAC NA SOBOTY I SIEDZIEC W DOMU Z JEGO MAMĄ I GOTOWAĆ I IM SPRZĄTAĆ!!!! BĘDĘ TAM GOŚCIEM!!!! postanowione!! nie dam się ![]()
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jasne. Obiecanki cacanki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
jeszcze przypomnniała mi się jedna sytuacja... ok 2 miesiące temu bylam chora i mój TŻ zrobił mi jajecznice i przyniósł do łózka na śniadanie.. potem wstałam i widziałam jak mama TŻ i jej synowa zmywały i wszystko było już pomyte oprócz patelni po jajecznicy... mama TŻ powiedziała mojemu TŻ że ta patelnia ma być umyta... ok to wzięłam i ją umyłam.. wystarczyło troszkę przetrzeć.. ale tam nie mógł nikt coś po mnie pozmywac, mimo że ja zmyłam tam kilometry naczyń po kimś...
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Jeśli chodzi o sprzątanie, to ja ( chyba jako jedyna) rozumie poniekąd ten grafik. Może faceci zostawiają po sobie bałagan, a przecież Mama nie będzie sprzątała po dorosłych synach ![]()
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Ty autorko nie rzucaj focha na jego matkę (który potrwa i tak do następnego wątku) a poważnie pogadaj z facetem i jeśli prezentuje postawę jak widac: kobieta to kura domowa i ma gówno do gadania. To się ewakuuj z tego związku. Użyj mózgu do zanalizowania jego zachowania i sytuacji. Na początku może trochę pobolec, bo w związku z tym facetem za dużo go chyba nie używałaś, ale może do jakichś wniosków dojdziesz.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gdyby mi ktoś w domu tżeta kazał kibel sprzatać, to bym go chyba smiechem zabiła. Rozumiem z własnej inicjatywy w czymś pomóc, ale dyżury ustalać? Zastanów się, z kim się wiążesz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zadomowienie
|
Ale ty dajesz sobą pomiatać.
Czemu ciągle spotykacie się u chłopaka w domu (tzn. czemu ty tam jeździć sprzątać, gotować i zadowalać go w nocy)? Czemu on w sobotę wieczorem nie może przyjechać do ciebie (nadal nie lubi twojej mamy czy może ma jakąś inną wymówkę)? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
OMG, co za chora sytuacja w ogóle.
Nie wyobrażam sobie żeby mi matka TŻta wręczyła mopa i kazała sprzątać. Ja widuję się z TŻtem prawie codziennie - raz u mnie, raz u niego. Ale ani on nie sprząta u mnie, ani ja u niego. Przecież jesteśmy dorośli i sami sobie potrafimy posprzątać w domu, czy pomóc rodzicom jeśli to akurat oni sprzątają czasami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Konto usunięte
|
Jeżeli spędzałabym u kogoś prawie każdy weekend, to OK - nie zdziwiłabym się, że muszę / powinnam w czymś pomóc. Ale nie na zasadzie regularnego sprzątania, a bardziej pomocy facetowi w JEGO OBOWIĄZKACH lub wykonania jakichś drobnych prac domowych. Na pewno nie mycie czyjegoś wc. Uważam, że to dziwna sytuacja. Ja bym taką osobę - która weekendami pomieszkuje - zapytała "Czy możesz mi pomóc w tym i w tym?", "Kasiu / Aniu mogę mieć dla Ciebie małe zadanie? Poskładasz to pranie, a Maciej / Jarek w tym czasie umyje łazienkę? Będziesz tak miła i pomożesz Maćkowi / Jarkowi? Razem to szybciej zrobicie" etc. Taka sytuacja, jak jest teraz, źle wróży na przyszłość. Tylko, że wydaje mi się, że Ty potupiesz nóżką i niczego z tym nie zrobisz. A za kilka lat założysz setny wątek tym razem o tym, że po ślubie jesteś domowym mopem.
Lovely_xd, to już kolejny Twój wątek dot. związku, negatywny w wydźwięku. Co jest nie tak z Twoim życiem, bo coś chyba jest mocno nie tak, że Ty się tak dajesz wykorzystywać i nie szanować? ---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ---------- Zakładała i jak widać wyciągnęła guzik, a nie wnioski. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2011-11-18 o 12:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Przypomniało mi się, jak kiedyś zaczęłam się spotykać z pewnym chłopakiem(miał wtedy jakieś 26 lat), mieszkającym z mamą w domu jednorodzinnym. Były to jakieś pierwsze spotkania, nawet jeszcze nie do końca randki. Kolega, rozprawiając bogato o swoich planach na życie (moje nie interesowały go zupełnie) wspomniał, że szuka żony, żeby mogła pomóc jego mamie. Bo mama się starzeje i już nie radzi sobie np. z myciem okien. Oczywiście do etapu randek nie dotarliśmy, spotkania i znajomość też zostały wyciszone. Uważam, że należy się w takich sytuacjach ewakuować, nie dlatego że chce się leżeć i pachnieć (wg naszego podziału obowiązków to ja sprzątam a TŻ gotuje), lecz dlatego ze nie wróży to dobrze związkowi partnerskiemu. Przepraszam za off ale wiąż nie moge się nadziwić, że istnieją tacy ludzie i kobiety, które się na to zgadzają.
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» Edytowane przez Paprotka_ Czas edycji: 2011-11-18 o 12:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
O mój boze dziewczyno, przejrzałam sobie Twoje poprzednie wątki i nie rozumiem jak mozesz tkwić w takim bagienku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Doczytałam jeszcze kilka stron i :
- w sobote przesolilabym zimniaki, do kotletów dodatła tyle pieprzu że by się zjeść nie dało, może w końcu kto inny by przejął gotowanie - gdybym usłyszała od Tzta, ze w sobotę jestem potrzebna do.....to bym Mu powiedziała ok, a ON w piątki jest mi potrzebny do sexu, a w niedziele do masażu, więc zawsze możemy się dogadać ![]() Jeśli dziewczyna jest w ciąży to obowiązki typu mycie podłogi( wymagające schylania się) są rzeczywiście dużo cięższe do wykonania, ale tylko w końcowej fazie, gdy ma się wielki brzuszek ![]() ![]()
![]() |
#88 |
Zadomowienie
|
Zrobili z Ciebie woła roboczego.Po co mają robić porządki w tygodniu, skoro w weekend przyjedziesz i ich wyręczysz? Wiadomo, że bywając tak u kogoś sprząta się po sobie, czy też pomaga w pewnych czynnościach, ale bez przesady. Chora sytuacja. Lenie i wykorzystywacze, gdybym była matką Twojego chłopaka, to chyba spaliłabym się ze wstydu, że potencjalna synowa szoruje kibel po domownikach. A jej kupiłabym szczotkę do wc jako prezent na święta czy inną okoliczność. Niech ma i odważy się użyć. Paranoja. Z kolei co do ciężarnej szwagierki, to pod jaką niby jest ochroną? Pod ochroną to są gatunki zagrożone wyginięciem, a nie kobiety w ciąży. Ogarnij tą sytuację, powiedz chłopakowi, że chcesz być gościem, a nie popychadłem. A jak nie to niech sobie sprzątaczkę wynajmią
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
To jest przerażające,jak czasem dziewczyna byleby nie być sama potrafi z siebie zrobić służącą.
Każdy z nas popełnia błędy,ale większość wyciąga wnioski.Gdzie są Twoje wnioski? Jeśli to,że nie przyjedziesz w sobotę,a on chce to jest to śmiech na sali. Tutaj potrzebna jest rozmowa - kawa na ławę,a nie jakieś zabawy w przyjazdy.
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Eru, widzisz i nie grzmisz, mnie się to w głowie nie mieści... Jak mieszkałam u TŻta dwa tygodnie to myłam naczynia, pomagałam mu zrywać wiśnie i potem je drylowaliśmy. I czasem robiliśmy śniadanie dla całej rodziny. A jak się pytalam, czy w czymś pomóc to jego mama mi kazała herbatkę sobie zrobić, bo mam odpoczywać, bo w gościach jestem... A teraz, kiedy TŻ praktycznie z nami mieszka jego jedynym obowiązkiem w naszym mieszkaniu [tzn moich rodziców] jest sprzątnięcie swoich talerzy po jedzeniu i czasem pomoc przy obiedzie, jak ma wolne. Cała reszta to kwestia jego dobrej woli. Nastęonym razem, jak Ci powie, że masz przyjechać na sobotę, bo trzeba posprzątać i gotować, powiedz, że nie ma sprawy, po znajomości za weekend pracy weźmiesz 100 zł i będzie wszystko błyszczeć i smakować.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:37.