|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: No Kochane, czas wybrać tytuł do kolejnego wątku ![]() |
|||
Ząbki śmiało już kiełkują a dzieciaczki zupką plują. VII-VIII 2011 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
17 | 32,08% |
Rok temu w brzuszku mamy, teraz rok razem witamy |
1 | 1,89% |
Uhuha Uhuha zima z brzdącem nie jest zła! |
5 | 9,43% |
Straszne kolki poszły w kąt, teraz ząbki dają show. |
0 | 0% |
Dzieci silne bardzo mamy, które siedzieć by już chciały! |
3 | 5,66% |
Pierwsze ząbki już mamy i obiadkami się zajadamy. |
0 | 0% |
Ząbek tu, ząbek tam - tutaj najlepszy wątek mam. |
0 | 0% |
Jabłko,marchew czy pietruszka – trafia już do mojego brzuszka. |
2 | 3,77% |
Jak na drożdżach rośniemy, bo obiadki już jemy. |
0 | 0% |
Pierwsza zima naszych dzieci, jak ten czas szybciutko leci. |
18 | 33,96% |
Dobrze się już znamy i lubimy mocno, a nasze dzieciaki jak na drożdżach rosną. |
0 | 0% |
Nawet żadna teściowa temu nie zaprzeczy, że jesteśmy super mamy i mamy cudowne dzieci! |
2 | 3,77% |
Obroty ćwiczymy, wszystko zaśliniamy i mamy fajowe, superanckie mamy. |
3 | 5,66% |
W zeszłą zimę w brzuszku mamy, w tą już z zewnątrz świat oglądamy. |
2 | 3,77% |
Piję mleczko, rosnę, śpię i tak mija dzień za dniem. |
0 | 0% |
Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1231 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. VII-VIII 2011 :)
No i dałam się skusić
![]() ![]() ![]()
#1232 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. VII-VIII 2011 :)
Cytat:
![]() Moja Miss Kwęk zwariowała ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1233 |
Zadomowienie
|
Youyou, o matko, ale się urządziłaś
![]() ![]() ![]() Scio, u nas karuzela to też hicior jak u Brumka(mamy te miśki z fisher price). Może Agatka potrzebuje czasu, żeby ją polubić? (Nie wiem co dokładnie Hanię w niej fascynuje- dźwięki, czy to, że się kręci, ale włączam ją przy przewijaniu i za każdym razem piszczy z radości niesamowicie. ![]() Co do konika, to też się na niego skusiłam i nie żałuję. ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1234 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() A tak a propos: czy Wasze dzieci rozpoznają pierś tak "na oko", z wyglądu? Bo mam wrażenie, że od kilku dni Tymek zaczął je poznawać. Jak wyciągam takową ze stanika to się zaczyna w nią wpatrywać, choć normalnie patrzy mi sie na twarz ![]() A jeszcze odnośnie karuzelki, to Tymka fascynują chyba kolory i może kształty zwierzątek. Plus ewentualnie ich ruch. Bo wgapia się w nią nawet gdy muzyczka nie gra, a nawet gdy wcale nie jest włączona i się nie kręci ![]() Cytat:
![]() A karuzelka to dla niego jak narkotyk. Gada z nią, uśmiecha się, może się nią zajmować przez godzinę (po czym pod nią zasypia, więc też super). Dałabym Nobla wynalazcy karuzelek nad łóżeczko ![]() Przyrząd jest na drugim miejscu, choć podoba mu się coraz bardziej, bo coraz częściej udaje się go włączyć ![]() Ja si z kolei zastanawiam, czy nie sprzedać takiej zabawki z bijącym sercem. Cudna jest, ale położyłam ją obok Tymcia tylko jeden raz i poszła do szuflady ![]()
........................ Edytowane przez brumek Czas edycji: 2011-11-18 o 23:50 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1235 |
Zakorzenienie
|
laski jeśli możecie podratować glosem przed snem to będę wdzięczna
spadam zaraz spać, jutro pewnie będę miała zakwasy, bo graliśmy dziś w PS Move w siatkówkę heh
#1236 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie koleżanka na innym wątku ma takiego (właściwie jej synek) i polecała. Brumku Agata łapie zabawki na macie, to jest największa radość. Złapać i zjeść. gdyby nie melodie to juz bym dawno sprzedała karuzele ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1237 | |||||||
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Moj dzieć od 6 wyspany, więc położyłam go na łóżku, niech się tata zajmie, dość spania ![]() ![]() Cytat:
![]() Bez zamęczania szczegółami, mały ma wadę siusiaka. Nie pisałam o tym ponieważ z nią się urodził, no i jakoś tak nie widziałam powodu żeby się nad tym rozwodzić, ani szczególnie o niej nie myślałam. Ogólnie jest zdrowy, nic mu się nie dzieje. Teraz mu to nie przeszkadza ale w przyszłości będzie. No i pediatra mówiła od razu o tym że da skierowanie do urologa, żeby obejrzał i zdecydował czy w ogóle trzeba, bo nie zawsze operacja jest konieczna. Wczoraj byliśmy, zerknął tylko i stwierdził że niestety trzeba, a najlepiej te operacje robić w pierwszym roku życia dziecka. No i bez wielkiego zastanawiania się wyznaczył termin pod koniec lutego. Z tego wszystkiego właśnie ta narkoza mnie najbardziej stresuje. Pocieszeniem jest to że lekarz to jeden z najlepszych fachowców, w Krakowie z pewnością najlepszy, więc mam nadzieję że będzie ok. Dziękuję Wam bardzo ![]() Cytat:
![]() dzięki ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() zmykam, odezwę się po pracy. Miłego dnia! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1238 |
Rozeznanie
|
No i znowu wstałam dziś o 6tej, zwylke sprzedaję małą tż-owi ale po wczorajszej imprezie będzie długo dochodził do siebie
![]() No i dzisiaj mi sie nic nie śniło - bo nie zdążyło ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1239 | ||
Wtajemniczenie
|
Mamy Ferrum Lek - syrop. Dwa razy dziennie po 1ml.
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
-najpierw fascynacja karuzelę (już przeszło, też tak jak Scio używamy tylko pozytywki teraz) -potem fascynacja matą (chyli się ku końcowi) -teraz mamy etap kocyk na dywan i heja! Tylko, że wstręciuch nie poleży ani sekundy, bo zaraz obraca się na brzuch, trzeba go przewracać i tak w kółko. Dominik szybko się męczy i zabawa skończona. Moje Dziecię wstało o 5.40 ![]() W nocy jadł o 1 i o 3.40. Kurcze jakoś szybko następuje druga pobudka. Głodny pewnie nie jest po 2,5 godziny ale nie ma zmiłuj. Musi być butla, bo smoczek czy herbata są fuj. Myślicie, że się przyzwyczaił. Pacyfikować go i nie dawać jeść??? ![]() ![]()
![]() |
#1240 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Karuzela nadal ciągle jest super lubiana, a mamy ta Fishera z blado pastelowymi miśkami, gdzie wszyscy twierdzili że dla dziecka musza być żywe kolory, bo takimi sie nie zainteresuje. Mata też jest OK. Brumek myśle że Tymcio bardziej zainteresuje się mata jak zacznie bardziej świadomie łapać zabawki, przynajmniej u nas tak było. Z Lamaze mamy konika i laleczke, zdecydowanie lalka bardziej Sarci przypadła go gustu. W ogole to mamy 5 ton zabawek ![]() ![]() No i piłka Obala jest rewelacyjna, strasznie się męczy żeby ją całą zjeść . Piłke przypinam jej do ubranka tym łańcuszkiem od smoczka, bo ja wyrzuca i nie chce mi sie podawać, a przypięta sama sobie przyciąga ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1241 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jakoś sie lubią z moimi UU ![]() a co do poparzenia zrobiłam sobie kiedyś tak samo -hciałam sie napić herbaty po turecku 3-4 dni miałam barzo czerwoną skóre głównie na udzie i lekko napuchniętą potem zeszło ładnie i śladów nie ma natomiast z poparzenia z dzieciństwa na klatce piersiowej mam mały ślad Cytat:
![]() ![]() Brumeczku jak mi miło że zatęskniłaś ![]() Co do krzesełek ponoć dostanę jakieś na chrzest ![]() już sie boję wiecie co takie rzeczy wole nabywać sama ooo dziecie sie budzi ide nakarmić wczoraj miał najbardziej płaczliwy dzien 3 godziny płaczu non stop ![]() nie wiedziałam jak mu pomóc na szcęście moja cierpliwość popłaciła po kąpieli słodko zasnął za to wyzyłam sie na TZcie dostało sie biedakowi ![]()
![]() |
#1242 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 07:41 ---------- Poprzedni post napisano o 07:39 ---------- Cytat:
kurcze, miałaś jakieś komplikacje przy porodzie które mogą powodować kłopoty z zajściem w drugą ciąże? nie doczytałam chyba... to coś poważnego? ale moze się uda, nie ma co przekreślać sprawy ![]() ---------- Dopisano o 07:42 ---------- Poprzedni post napisano o 07:41 ---------- Cytat:
![]() ![]() a sen równie intrygujący ![]() ---------- Dopisano o 07:43 ---------- Poprzedni post napisano o 07:42 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() mnie zabrakłoby argumentów gdzieś tak w połowie dialogu ![]() ---------- Dopisano o 07:44 ---------- Poprzedni post napisano o 07:43 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 07:44 ---------- Poprzedni post napisano o 07:44 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:48 ---------- Poprzedni post napisano o 07:44 ---------- Nadrobione i witam się - nocka pięknie - kurcze może by Julę tak częściej szczepić żeby tak ładnie spała w nocy? ![]() zjadła o 21 i obudziła się o 3,30 , zjadła i dospałyśmy do 6,15 - normalnie rekord ostatnich dni ![]() nocka bez poszczepiennej gorączki, wieczór zasnęła sama bez marudzenia przed 18 , kwękania wieczornego po szczepieniu nie było jak po pierwszej dawce ![]() ja naprawdę się Ciesze że bierzemy te refundowane szczepionki - absolutnie nic Juli po nich nie jest ![]() nawet obrzęku nie było - wczoraj 2 x w rączki i raz w nóżkę miała - po powrocie ze szczepienia raz i potem po kąpieli posmarowałam altacetem i wsio - juz wieczorem śladu i tak prawie nie było po ukłuciu i żadnego obrzęku. dzień doberek z rana zatem ![]()
Edytowane przez beata_1988 Czas edycji: 2011-11-19 o 07:13 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1243 |
Zakorzenienie
|
Witam kochane mamusie
![]() Jakoś dobrze mi się dzisiaj spało ![]() U nas suwaczek wskazuje równo 4 miesiące Alicji ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aniu bardzo mi przykro, ale na pewno wszsytko pójdzie szybko, a na małych dzieciach wszystko szybciej się goi ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1244 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
będziemy zbiorowo trzymać kciuki za Adasia ![]() a Ty się nie martw na zapas bo na pewno będzie wszystko w porządku.
![]() ![]() |
![]() |
#1245 |
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() U Nas kiepskich nocy ciąg dalszy... Pobudki o 22.20, 0.40, 2.50, 4.40, 7 i zaczęliśmy dzień. I jak tu teraz funkcjonować cały dzień? ![]() Ale powiedziałam Szymonkowi, że mu wybaczam, bo przy każdej pobudce obdarowuje mnie cudnym uśmiechem ![]() Ja niestety dalej muszę spać w staniku i zużyłam już milion wkładek - inaczej budzę się cała mokra... Głowa mi pęka...
![]() |
#1246 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Radek miał podejrzenie skazy, miał suche placki na policzkach, uszkach. Odstawiłam nabiał całkowicie ale przez ostatnie 3 dni podjadałam po dwie kostki czekolady dziennie. I zjadłam jedną kanapkę z białym serkiem. I własnie po tym czasie pojawił się śluz i krew. Śluz to w sumie jest cały czas ale taki niewielki. Czasem jest go więcej. To teraz mam chyba pewność, że to może być od nabiału..... Generalnie unikam nabiału, Radek buźkę ma ładną, na uszkach nic już nie ma. Tylko na czole jeszcze ma, po bokach takie suche. Raz prawie zniknie całkiem i później pojawia się znowu. Mimo, że nabiału nie jem. A jak jest z makrelą? Można jeść? ![]() ![]() ![]() Raczej nie, nie ma problemów z robieniem kupki... Cytat:
Na początku walczyłam oliwką, niby jakiś niewielki efekt był ale niewielki i zaraz dalej się wstręciula robiła. Później przeszłam na parafinę, po niej było trochę lepiej. Byliśmy nawet u dermatologa, pediatra kazała, bo myślała że to jakieś zapalenie skóry, miał strasznie czerwoną głowę, Dermatolog powiedziała, że to zwykła ciemieniucha i przepisała Salicylol (jak dobrze pamiętam) - bez recepty jest. Miałam codziennie smarować ok 2 godz przed kąpielą i Oxytort A - smarować rz w tygodniu po kąpieli. Ale Salicylol w końcu nie kupiłam bo aptekarka powiedziała, że to jest od 3rż ![]() Kupiłam tylko Oxycort A i posmarowałam ze2/3 razy i główka piękna. Mam prawie całą tą tubkę tej maści, jak chcesz to mogę Ci przesłać? Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ---------- BABONIK a u dermatologa byłaś z Nikusiem? W Tarnowie jest dobra lekarka. Pani Tomczyk. Na starym szpitalu przyjmuje. Starsza pani już ale ma bardzo dobrą opinię. Ja np mam na ramionach pełno krostek, wszyscy mówili, że to skaza właśnie. A ona na pierwszy rzut oka stwierdziła, że to ( ![]() Żadna skaza. A wcześniej smarowałam maściami robionymi itp. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1247 |
Wtajemniczenie
|
Witajcie mamusie!
U nas nocka jak kazda w sumie: 1, 4 i o po 7 koniec spania, bo szanowny tatus nie wie po co sa drzwi do lazienki (wstawal do pracy ![]() Teraz maly juz po jednej drzemce i wscieka sie na brzuszku, ide go ratowac... |
![]() ![]() |
![]() |
#1248 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
normalny nie jest bo wiadomo jak jest śluz to jakiś problem z jelitkami, stan zapalny musi być lub że się oczyszczają. skoro piszesz że ostatnio podjadałaś nabiał i czekolade to obawiam się że śluz stad właśnie się pojawił. A takie niteczki krwi w kupce u nas się pojawiały właśnie wtedy kiedy było dużo śluzu w kupce więc też to może być powiązane. Wiadomo że karmiąc piersią nie da się w 100% idelanie zrezygnować z nabiału bo białko mleka jest prawie we wszystkim, np. parówkach, i niektóre maluchy nawet taka ilość może działać alergizująco więc może i u Was tak jest.
![]() ![]() |
![]() |
#1249 |
Zadomowienie
|
Lili na temat śluzu tu: http://forum.gazeta.pl/forum/w,570,5...artwi.html?v=2
ja sama pytałam się pediatry i przy UU normą są śluzowate kupy. Youyou współczuję! |
![]() ![]() |
![]() |
#1250 |
Wtajemniczenie
|
witam z rana i oznajmię wszem i wobec, że
Nati kończy dzisiaj 4 miesiące ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() i gratulacje dla wszystkich i trzymam ![]() ---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ---------- ale bym sobie obejrzała zmierzch- przed świtem ![]() ---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ---------- ai jeszcze jedno, siedzę sobie z maseczką-a właściewie z olejem naturalnym 100% z kokosa, później mycie głowy, zobaczymy jakie ma działanie, a wczoraj posmarowałam sobie łokcie kolana i stopy i efekt niesamowity, nie wiedziałam, że aż tak dobry jest ten olej , dziękuję Nerola |
![]() ![]() |
![]() |
#1251 |
Zakorzenienie
|
Jestem
![]() Witam się ! Aniaaa to co Adaś ma nie tak z tymi jajuszkami ![]() ![]() Brumek niestety musze spać w staniku,bo wycieka mi mleko po karmieniu. Wczoraj to mnie nawet zalało, a nie pamiętam kiedy to było ostatni raz ![]() Lili no to ten śluz pewnie był w formie oczyszczenia,więc spoko Radek się oczyścił i jest ok,co ![]() ![]() wodauqa no Emi zaczęła jeść na leżąco w nocy ![]() ![]() ![]() No i co dalej. Aaaa gratuluje skoncoznych miesięcy i tygodni ![]() Dostałam list od Hippa z łyżeczką do karmienia ![]() kozak teraz jestem he! Dobra uciekam, trzeba ogarnać ten bałagan. O Carmela będę miała kolejny pretekst aby jechać do Ikei ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1252 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Ja już jestem od 7:30 na uczelni, mama siedzi z Domkiem, jak wychodziłam to jeszcze smacznie spał. Nocka u nas fajna, ale Mały dopiero zasnął o północy! A dlaczego? Przez matke ![]() Po 17 zachciało mi się spać, więc wziełam Domka ze soba do łóżka, przytuliłam i zaseliśmy, miało być na chwilę a obudziliśmy się po 20 ![]() ![]() ![]() Youyou kochana, ale narobiłaś ![]() Niestety takie wypadki się zdarzają... Masz tu ![]() ![]() Aniu więc trzymam mocne ![]() ![]() Rozumiem Twoje obawy, bo pewnie każda z nas takowe by miała. Lepiej zrobić teraz szybko i będziecie mieli z głowy ![]() Brumku powinna się Tymkowi spodobać, Domek lubi się bawić swoją ośmiornicą, przypinam mu ją zawsze do fotelika, w samochodzie jest cisza tylko słychać szelest maskotki i konwersację Domka z nią ![]() U nas też furorę ostatnio robi skoczek Tiny love (jest chyba od 5-6M, ale Domek już teraz go lubi ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1253 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() moje dziecie spało do 6.30 ![]() ![]() Ania ![]() co do zabawek u nas króluja male grzechotki. Takie co łatwo w raczke wziac |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1254 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ---------- Ja nie śpię w staniku, nigdy nie spałam ![]() Wkładek używam, bo jak karmię z jednej to leci też na początku z drugiej. Jednak opakowanie wkładek starcza na miesiac. W nocy ze mnie nie cieknie w ogóle, ciekło przez pierszy tydzień po porodzie, później się powoli unormowało. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1255 |
Zakorzenienie
|
hej mamuśki
u nas nocka słaba, Lila wypiła po kąpieli 180ml MM i obudziła się z wielkim wrzaskiem już przed północą, nie dało się jej uspokoić dopiero butla zadziałała, wypiła 150ml i zasnęła, potem pobudka po 4 i znowu butla 120 ml. Nad ranem tzn po 7 dałam już jej UU bo mialam takie nabrzmiałe że szok. od wzięcia tabletek minęło ponad 12h więc powinny się już ulotnić.. moja stopa wygląda fatalnie, nie będę wam pokazywac bo to zbyt drastyczne...
#1256 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja też śpię bez stanika od początku, bo mi nic nie cieknie ![]() Mąż koleżanki ze szpitala stwierdził, że on ma jedną odpowiedź na wszystkie pytania dziecka IDŹ ZAPYTAĆ MAMĘ ![]() Zaneta u mnie prawa pierś też chyba pełniejsza i szybciej z niej mleko leci. Alicja, Nati ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1257 |
Zakorzenienie
|
aaaaa i chyba brak mleczka z UU robi swoje bo Lila się dziś mega namęczyła żeby zrobić kupę, ale mało co zrobiła bo ma lekkie zatwardzenie
![]() Dziewczyny podpowiedzcie jakiś prosty, szybki i łatwy przepis na ciasto które zawsze wyjdzie? teściówka się na jutro wprosiła.... :/ jak nie urok to sr.aczka
Edytowane przez youyou Czas edycji: 2011-11-19 o 09:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#1258 | |||||||
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() ![]() ![]() Ja też nie wiem, co ten skrót oznacza, ale zawsze głupio mi było zapytać ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Ps. ja też lubię jak koopa jest codziennie ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Nie zacytowało mi posta youyou ![]() ![]() ![]() A i jeszcze jedno! Skończyłyśmy dziś 15 tygodni! Moje dziecko leży na podłodze na kocyku i właśnie wzięło samo grzechotkę do rączki, która leżała obok niej ![]() ![]() ![]() Edytowane przez karolinee1983 Czas edycji: 2011-11-19 o 09:55 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1259 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
kostka margaryny 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 4 szklanki mąki łyżka sody łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1-2 łyżki dżemu lub powideł 2-3 jaja łyżka cynamonu Margarynę i cukier zagotować z mlekiem, ostudzić. Wsypać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, kakao, cynamon, dodać powidła i dobrze wymieszać. Wbić jaja i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Wylac ciasto na blachę i upiec. Po ostudzeniu można je przełożyć dżemem lub polukrować. Edytowane przez mamad1 Czas edycji: 2011-11-19 o 10:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1260 |
Zakorzenienie
|
You you zwyły biszkopt zrób, ubij bita śmietanę z żelfixem na to daj ponownie biszkopt (wcześniej pokrój go na pół) posmaruj jeszcze trochę ubitą śmietaną, daj jakieś owoce z puszki nawet i zalej galaretką i wsio.Albo zamist u gory bitej smietany to kajmak i an to np prażony łuskany słonecnzik albo posiekane orzechy.
Biszkopt Ja zawsze robie ( 5 jajek, szkl maki,szkla cukru - bialka ubijam na sztywna pase,dodaje powoli cukier,miksuje az snie bede go czuc pod wiertlami [ albo najpierw miksuje sobie szkl cukru na cukier puder- mniej roboty] dodaje zółtka i miskuje a potem powoli sypie makie i mieszkam delikatnie aby wtloczyc jak najwiecej powietrza. Blache rozmarowuje margaryna i posypuje bulka tarta i piecze w 180 stopni ok 20 min. -piekarnik wczesniej nagrzewam. Przepraszam ze bez polskich znakow,ale na szybko pisane. Mniam, mniam mniam Ja idę do siostry na kopca z kreta, chodzi za mną ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:08.