Mamusie blizniakow laczcie sie :) - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-18, 09:42   #511
munio
Raczkowanie

Dot.: Mamusie blizniakow laczcie sie :)

Dzięki dziewczyny kciuki się przydadzą teraz leżę i popijam alugastrin zgaga koszmarna Wczoraj mój Filip skończył 3 latka, jak mu powiedziałam "chodź do mnie mój mały syneczku" to się obraził i powiedział że małe są dzidzie w brzuszku a on jest duży przedszkolak i tak umie wysoko dosięgnąć (wyciągnał mocno do góry rękę stojąc na palcach ) jak ten czas szybko leci, niedługo mi nie pozwoli się przytulać przy kumplach albo wogóle
Stary 2011-11-18, 10:11   #512
rumianek79
Rozeznanie

Czas leci niemiłosiernie szybko. Przecież zaraz święta... a mój macierzyński kończy się za tydzień. Nie wracam do pracy bo jak?

Munio 3 latka to poważny wiek. Nie wiedziałaś o tym? To już prawie "dorosłość". No a do tego jak się ma w perspektywie bycie starszym bratem to już w ogóle zmienia się człowiekowi cała perspektywa, przybywa mu powagi no i poczucia odpowiedzialności i wyższości nad tymi, którzy ciągle są jedynakami. Bycie starszym rodzeństwem to super sprawa, choć czasem chce się wieczorem przytulić do mamuni i mieć ją tylko dla siebie, choć na chwilkę

Glam potrzeba matką wynalazku. Kiedyś miałam fizia na punkcie dogoterapii ale nie miałam czasu na kursy i studia podyplomowe. Teraz pluję sobie w brodę, że nie starczyło mi samozaparcia bo byłoby jak znalazł. I może wcale nie musiałabym Ali męczyć tym okropnym Vojtą. Dlatego kombinuję jak mogę aby jej choć trochę uprzyjemnić te ćwiczenia.
Glam to super, że chłopcy mieli usg główek w szpitalu. Ja z Alką zawsze sama chodziłam na usg. Zresztą i tak cały dzień spędzałam w szpitalu więc pielęgniarki pozwalały mi z nią chodzić. Dlatego wiem jak to wygląda i nie boję się tych badań. No a poza tym w międzyczasie obczaiłam co znaczą poszczególne wskaźniki i jak radiolog mówił sekretarce co ma wpisać do systemu, to ja oczywiście już wiedziałam, czy jest dobrze, czy jest kiepsko. A jak z serduszkami u chłopaków? Przewody Botala pozamykały się?
rumianek79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-18, 11:14   #513
glamourous
Zakorzenienie

Mi powiedziano ze to usg sie zawsze robi u wczesniakow i to od razu chyba w pierwszej dobie - bo tez sie oczywiscie martwilam czemu moi chlopcy je maja a inne dzieci nie
A na te przewody przy serduszkach to sie robi jakies dodatkowe badanIa? Mialam usg na 2 dni przed porodem i anatomia serca prawidlowa a potem juz nic dodatkowego nie robili, zwyczajne osluchowe tylko

A dogoterapia i hippoterapia jak dla mnie rewelacja z tego wzgledu ze dzieciom tyle radosci daja... Usmiech maluchow zwlaszcza tych biednyh pokrzywdzonych przez zycie- bezcenny
Ale przypuszczam ze tego typi zabiegi sa nierefundowane

Rumianku a wiesz pewnie ze mozesz wystapic o dodatkowy macierzynski chyba 2 lub 3 tygodnie? Czy to juz tez wykorzystalas?
Stary 2011-11-18, 11:26   #514
asiago
Zadomowienie

GG do asiago

Witam

Glam niestety tylko 2 tyg, nam już będzie przysługiwał w wymiarze 4 tygodni bo normalny skończy się w 2012r

---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ----------

Kiedyś gdzieś czytałam że na bliźniaki dodatkowy wynosi 3tyg czyli dla nas byłoby 6tyg po 2012 ale nie znalazłam na to żadnego przepisu prawnego więc chyba to jakaś bujda była albo może plany zmiany kodeksu pracy, a wielkaaaaa szkoda

---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ----------

Cytat:
Napisane przez munio Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczyny kciuki się przydadzą teraz leżę i popijam alugastrin zgaga koszmarna Wczoraj mój Filip skończył 3 latka, jak mu powiedziałam "chodź do mnie mój mały syneczku" to się obraził i powiedział że małe są dzidzie w brzuszku a on jest duży przedszkolak i tak umie wysoko dosięgnąć (wyciągnał mocno do góry rękę stojąc na palcach ) jak ten czas szybko leci, niedługo mi nie pozwoli się przytulać przy kumplach albo wogóle
Muniu spóźnione życzenia urodzinowe dla Filipka

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ----------

Glam a jak z Sonią? posikuje jeszcze? czy już jej przeszło?

Liliana i Mikołaj - są już z nami moje kochane kruszynki
http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzhdge5a3ww6li.png
asiago jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-18, 12:08   #515
munio
Raczkowanie

Asiu dzieki za życzenia w imieniu Filipka
z tym urlopem macierzyńskim to prawda na urodzenie dwójki przysługuje Nam 31 tyg plus 3 tyg dodatkowego macierzyńskiego, ale jeśli macierzyński lub dodatkowy macierzyński kończy się nam w 2012 to obejmuje Nas zmiana przepisów czyli jeśli dopiero w 2012 chcemy skorzystać z dodatkowego urlopu to mamy 6 tyg a jeśli te 3 tyg dodatkowego skończyło się właśnie w 2012 to możemy prosić o te dodatkowe jeszcze 3 tyg nie wiem czy to jasno wytłumaczyłam

"Od 1 stycznia 2012 r. wydłużony zostanie dodatkowy urlop macierzyński i urlop ojcowski. Wymiar dodatkowego urlopu macierzyńskiego 2012 wyniesie cztery tygodnie (obecnie wynosi dwa tygodnie), jeśli kobieta urodzi jedno dziecko - a więc łącznie 24 tygodnie lub sześć tygodni w razie urodzenia co najmniej bliźniaków (obecnie są to trzy tygodnie) plus 31 tygodni urlopu podstawowego, co daje łącznie 37 tygodni."

Urlop macierzyński w roku 2012 będzie wynosił odpowiednio:
-24 tygodnie w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie (20 tygodni urlopu podstawowego i 4 tygodnie dodatkowego fakultatywnego),
-37 tygodni w przypadku urodzenia dwojga dzieci przy jednym porodzie (31 tygodni urlopu podstawowego i 6 tygodni dodatkowego fakultatywnego),
-39 tygodni w przypadku urodzenia trojga dzieci przy jednym porodzie (33 tygodnie urlopu podstawowego i 6 tygodni dodatkowego fakultatywnego),
-41 tygodni w przypadku urodzenia czworga dzieci przy jednym porodzie (35 tygodni urlopu podstawowego i 6 tygodni dodatkowego fakultatywnego),
-43 tygodni w przypadku urodzenia pięciorga i więcej dzieci przy jednym porodzie (37 tygodni urlopu podstawowego i 6 tygodni dodatkowego fakultatywnego).

Dodatkowy urlop macierzyński jest udzielany na wniosek pracownicy (złożony obowiązkowo na piśmie) jednorazowo, w wymiarze tygodnia lub jego wielokrotności, bezpośrednio po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego.

Pracownice, które w dniu w dniu 1 stycznia 2012 r. korzystać będą z dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze określonym dla roku 2011, będą miały prawo do części dodatkowego urlopu w wymiarze odpowiadającym różnicy między podwyższonym a dotychczasowym wymiarem dodatkowego urlopu.

Także o dodatkową część urlopu dodatkowego należy wnioskować na piśmie, w terminie nie krótszym niż 3 dni przed rozpoczęciem korzystania z takiej części urlopu, a dodatkowa część musi przypadać bezpośrednio po wykorzystanej już części urlopu.

http://www.ofeminin.pl/prawa-kobiet/...11-d16116.html

http://www.prawo-pracy.pl/dluzszy_ur...nosci-933.html
Stary 2011-11-18, 12:09   #516
rumianek79
Rozeznanie

Glam, Asiu ja już jestem na tym dodatkowym urlopie macierzyńskim. W tej chwili na bliźnięta są dodatkowe 3 tygodnie. Gdzieś czytałam, że przepisy, które będą obowiązywały od przyszłego roku, będą obowiązywały te kobiety, które kończą urlop macierzyński w przyszłym roku. Zatem długość urlopu nie zależy od daty porodu lecz od daty końca tego właściwego urlopu macierzyńskiego. Jeżeli kończycie macierzyński na początku 2012 to będzie Wam przysługiwać zgodnie z nowymi przepisami dodatkowo 6 tygodni. Ale uprzedzam, nie jest to info na 100% potwierdzone. Doczytajcie. Ja tym tematem przestałam się już tak mocno interesować i dlatego mogę mieć nieaktualne informacje.

Glam jeżeli chodzi o przewód Botala to u każdego dziecka jest on otwarty. Otwarty przewód Botala to nie jest żadna wada. Jest to rzecz zupełnie normalna i fizjologiczna. Nawet donoszone dzieci się z tym rodzą po czym zamyka się on w którejś dobie życia. Z tym że wcześniaki czasem mają problem i nie chce im się domknąć. Moje panienki mają już chyba zamknięty bo na ostatniej wizycie pediatra powiedział, że już nie słyszy szmerów. Ale i tak dla pewności wybieramy się na usg serduszek. Jak będziesz u pediatry to najwyżej zapytaj czy nic niepokojącego nie słyszy. Neonatolog powiedział mi, że jeżeli samo się nie domknie to w okolicy 1 urodzin powinnam się wybrać do kardiologa dziecięcego i on zadecyduje co dalej. Ale mam nadzieję, że chociaż to nas ominie. A skoro Tobie nic nie powiedziano to zapewne w ogóle nie ma problemu. Bo z tego co wiem to wcześniakom w pierwszej kolejności sprawdzają właśnie główki i serduszka. Kurcze, nie chciałam Cię wystraszyć. Widocznie chłopaki poradzili sobie z tym koncertowo skoro nikt nic Ci nie powiedział.
Stary 2011-11-18, 15:32   #517
asiago
Zadomowienie

GG do asiago

Pewnie faktycznie tak jest, dzięki za info muszę tylko pokazać podstawę prawną w pracy bo mi nie uwierzą

Edytowane przez asiago
Czas edycji: 2011-11-18 o 15:46

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-18, 18:56   #518
glamourous
Zakorzenienie

Rumianku nic sie nie przejmuj, bede miala lepsza motywacje zeby sie do pediatry wybrac i skontrolowac
Kurcze tylko tak czekam na jakis ladny slonecznu dzien zeby siw odwazyc wystawic chlopcow na balkon i w koncu zaczac wychodzic
Stary 2011-11-18, 21:16   #519
nadiazloto1
Zakorzenienie

Asia jak znajdę chwilkę to wrzucę jakąś nową fotkę, muszę z aparatu zrzucić zdjęcia, a czasu brak. Moi miesąc temu ważyli 6,5kg, więc teraz pewnie z 7,5kg ale wyglądają na mniejszych.

Co do urlopu dodatkowego to mamy 6 tygodni, ale na miesiąc przed końcem macierzyńskiego trzeba napisać pismo do pracodawcy i poinformować o chęci skorzystania z niego, a pracodawca nie ma prawa nam go odmówić.

rumianku przechodzisz na wychowawczy? A co z zapisem do fundacji?
Mój Sergiulek też ma problem zwłaszcza z lewą dłonią, ale ja psa nie mam, więc robię mu pierdziochy po zewnętrznej stronie, po paluszkach, a jak otworzy dłoń to po wewnętrznej stronie i w miarę skuteczne to jest.

Glam u nas w szpitalu też robią wszystkim wcześniakom i dzieciom z niską masą urodzeniową usg przezciemieniowe. U nas były jakie.ś torbiele i powtarzałam usg w sierpniu albo wrześniu i kolejne mam w styczniu, ale od początku miałam dobre przeczucia i nie martwiłam się wcale, wiem że będzie dobrze, już jest
Ale ja mam taki "dar" po babci-mam przeczucia, które zawsze się sprawdzają, co nie zawsze mnie cieszy-od razu przypomniałam sobie szwagierkę i jej poród...ah
nadiazloto1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-18, 23:38   #520
glamourous
Zakorzenienie

Sluchajcie ale ten dodatkowyvwychowawczy jest platny? Ja tw ogole tak zrozumialam ze to 6 tygodni to jesli dzieci sie urodza od 1 stycznia 2012 a nie jesli sie w tym okresie przebywa na macierzynskima sprawdzalam na stronce ZUS u
Zreszta i tak nie wiem czy bym sie kwalifikowala, bo ja umowe o prace mam do konca roku- wiec urlop tez, a potem zasilek z zusu w wysokosci macierzynskiego bede dostawac... Ale nie wiem jak z tym dodatkowym w takim razie

Edytowane przez glamourous
Czas edycji: 2011-11-19 o 05:13
glamourous jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 07:40   #521
glamourous
Zakorzenienie

Dziewczynki. A powiecie cos odnosnie szczepien? Szczepilyscie tymi skojarzonymi czy zwyklymi? Wiecie jaki jest koszt yych skojarzonych calej serii? I rota?
Stary 2011-11-19, 08:55   #522
rumianek79
Rozeznanie

Nadia nie przechodzę na wychowawczy bo mi się po prostu nie należy. Umowa o pracę skończyła mi się 31 sierpnia i mój macierzyński przejął ZUS. Od razu złożyłam u nich podanie o przedłużenie mi urlopu macierzyńskiego o dodatkowe 3 tygodnie. Oczywiście odzewu nie było ale ja do nich wydzwaniałam co chwilkę. Przełączano mnie od pani do pani... w końcu któregoś dnia przełączono mnie do pani, która była w miarę kompetentna. Bardzo zdziwiona odpowiedziała, że przecież pismo zostało do mnie wysłane, że mam ten dodatkowy urlop macierzyński. Do dzisiejszego dnia pisma nie otrzymałam a urlop kończy mi się we wtorek. No cóż... urzędnicy (nie chciałam obrazić żadnej urzędniczki). A jeżeli chodzi o założenie konta to sprawa nie drgnęła przez ZUS. Aby założyć konto muszę mieć orzeczenie o stopniu niepełnosprawności. Dokumenty do Zespołu Orzekania złożyłam miesiąc temu i do dziś żadnej informacji. W normalnych warunkach dobijałabym się do nich ale chcę najpierw odbębnić tych lekarzy. Bo jeżeli ja im się przypomnę a oni wyznaczą termin w czasie np. wizyty okulistycznej? Zatem od początku grudnia będę do nich wydzwaniać. Postaram się o świadczenie pielęgnacyjne ale znając tutejszy ZUS i realia raczej nie mam szans. Dziecko jest niestety za bardzo zadbane. Łatwiej byłoby mi gdybym była alkoholiczką mieszkającą z konkubentem nierobem pijącym, bijącym i wyrzucającym z domu.

Glam, dodatkowy urlop macierzyński jest płatny, nawet jeżeli zobowiązanie Twojego pracodawcy przejmuje ZUS. Ja jestem w dokładnie takiej samej sytuacji jak Ty. Niestety, nie należy Ci się wychowawczy, płatny czy bezpłatny. Bo urlop wychowawczy należy się jedynie pracownikowi a w świetle przepisów ja już nie jestem pracownikiem a Ty nie będziesz od1 stycznia. I jeszcze jedno: niech Twój mąż zgłosi dzieciaki do swojego ubezpieczenia ponieważ ZUS zgłosi tylko Ciebie i to do końca urlopu macierzyńskiego. ZUS nie ubezpiecza dzieci czy współmałżonka, jedynie samego swojego klienta. I wiem jeszcze, że będziesz musiała im donieść oryginały odpisów aktów urodzenia chłopców. A jak będziesz składała podanie o przedłużenie urlopu to wyraźnie zaznacz, że na dwoje dzieci i starasz się o 6 tygodni bo oni będą kombinować. Ja przynajmniej mam takie doświadczenie. Jak miałam problem z pracodawcą to panie z ZUSu bardzo mi pomogły w wyjaśnieniu sprawy natomiast jak zostałam ich bezpośrednią klientką to krew mnie zalewała bo nie mogłam żadnej informacji uzyskać.

A jeżeli chodzi o szczepionki to my mamy, ze względu na skrajne wcześniactwo, szczepionki oczyszczone - acelularne- i dlatego zdecydowaliśmy się na skojarzone (5 w 1 - koszt jednej dawki u nas 110 zł). Ale z tego co wiem bezpieczniejsze są nieskojarzone. Ja chciałam moim małym zaoszczędzić kłucia bo one i tak są całe w zrostach po igłach, wkłuciach, wenflonach. Jeżeli chodzi o rota to ja nie będę ich przeciwko szczepić. Wszyscy lekarze mi odradzają. Nad menigokokami zastanawiam się bo też mi odradzają, choć pani w poradni szczepiennej zaleciła. Z tych dodatkowych póki co tylko pneumokoki. Porozmawiaj koniecznie w przychodni bo Twoim chłopcom należą się ona za darmo. Pamiętaj: dzieciom urodzonym po 30 września 2011 z ciąży poniżej 37 tygodnia pneumokoki należą się za darmo. Procedura jest taka, że to pediatra lekarz występuje do sanepidu. Ty musisz tylko z nim o tym porozmawiać, powiedzieć że jesteś zainteresowana.
Stary 2011-11-19, 09:39   #523
munio
Raczkowanie

Dziewczyny u mnie jak narazie bez zmian bóle podbrzusza jak na miesiączke odczuwam może mniej intensywne ale co jakiś czas, zgaga OGROMNA
leże leże leże... chociaż dzisiejszy dzień zapowiada się troche męczący bo Filipka urodzinki niby zapowiedziałam że tylko na kawe i tort i do domu bo mama nie dysponowana itd itp kto nie zrozumie to mam go gdzieś ale z drugiej strony nie mogę odebrać Filipowi tej frajdy z mojego powodu najwyżej się zawine wcześniej na góre niech mąż gospodarzy a przy okazji pokazuje Wam tort Filipka już oczywiście była rano próba generalna zdmuchiwania świeczek a tort zrobiła moja mama jest super!!!
p.s nie musze wspominać że Filip to fan motoryzacji...

Edytowane przez munio
Czas edycji: 2012-09-02 o 21:02
munio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 11:25   #524
glamourous
Zakorzenienie

Kurcze rumianku to sie zmartwilam, moj maz jest obcokrajowcem i nie mieszka w polsce wiec nie moze zglosic do ubezpieczenia

To znaczy ze na dzieci nie bede miala chorobowego??? Nie wiecie czy nie moge go sobie jakos sama oplacic? Dzieki za info, bede jakos kombinowac
Stary 2011-11-19, 12:32   #525
asiago
Zadomowienie

GG do asiago

Munio super tort ja na 4urodziny Julki płaciłam 70zł za tort ze stefani z leniuchowa bo moja mama nie umie takich cudów robić ja zresztą też

Glam musi być jakieś rozwiązanie,najlepiej żebyś zapytała u źródła tj w Zusie bo przecież nawet jak nie masz jeszcze zgłoszonych do ubezpieczenia dzieci to wystarcza ubezpieczenie matki więc może da się coś z tym zrobić

Nadia mam do ciebie prośbę czy mogłabyś zrobić zdjęcie tego płynu rumiankowego i napisać mi nazwę,firmę itp bo u nas w aptekach nie mogę go znaleźć ale mogliby mi zamówić tylko nie wiedzą o co chodzi
edit. Odnalazłam twój post z nazwą i znalazłam w necie więc cię już fatygować nie muszę teraz żeby mi to sprowadzili

Edytowane przez asiago
Czas edycji: 2011-11-19 o 12:50

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-11-19, 12:51   #526
rumianek79
Rozeznanie

Glam musisz pytać w ZUSie i nie czekaj do stycznia tylko dzwoń od razu w poniedziałek. Może w takiej sytuacji mają jakieś wyjście awaryjne. A może tylko u mnie ZUS jest wyjątkowo nieprzyjazny. Tak jak wspomniałam wcześniej, miałam duże problemy żeby zdobyć jakąkolwiek informację. Jedno jest pewne: dodatkowy macierzyński pełnopłatny należy Ci się tak samo, jak gdybyś była jeszcze pracownikiem. A o resztę dopytuj. I daj znać jak uda Ci się tę sprawę rozwiązać.

A tort super
Stary 2011-11-19, 13:48   #527
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

witam i ja
widzę tu kilka znajomych nicków

jestem mamą dziewczynek, Leny i Liliany, ur w 30 tyg ciąży przez cc...
więcej postaram się napisać później bo cały czas usiłuje dziś coś zrobić
Stary 2011-11-19, 14:38   #528
glamourous
Zakorzenienie

Hej witam nowa mame na naszym watku, w wolnej chwili zapraszamy do napisania czegos wiecej o sobie i dziewczynkach
Stary 2011-11-19, 14:56   #529
asiago
Zadomowienie

GG do asiago

Bella a ja się zastanawiałam gdzie ty się podziewasz fajnie ze tu do nas zajrzałaś jak tam dziewczynki się mają? Jak tam moja synowa

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-19, 15:47   #530
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

Asiu synowa właśnie śpi, a Lili nie...

no właśnie zaczęłam posta i kurcze nie wiem co dalej napisać...
Stary 2011-11-20, 13:26   #531
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

A więc:

zacznę od początku
moje córki urodziły się 26 kwietnia 2011r przez cc.
Lena miała 1250g, 39cm i 7 pkt- intubowana
Liliana miała 1380g, 37cm i 7pkt- była na Cepapie(nie mam pojęcia jak to się pisze), od 7 doby oddychała już samodzielnie.
z początku do 6 doby Lenka leżała w szpitalu w którym się urodziły, ale zdecydowano o przeniesieniu do ICZMP w Łodzi. Więc zostałam z Liliana jeszcze do 10doby w rodzimym szpitalu i tez ja przeniesiono.Obie miały Botala, na szczęście zamknęły się po leczeniu farmakologicznym. I w inkubatorach leżały do 28 maja, w szpitalu byłyśmy do 21 czerwca. Czyli 8 tygodni.
Teraz są pod opieka neurologa rozwijają się fajnie, teraz rehabilitacja zrobiła nam fruuu bo się pochorowały.
U okulisty byłyśmy na kilku kontrolach i z oczami jest wszystko w porządku.

Najgorsze dla mnie była chyba nauka jedzenia... w pewnym momencie brakło mi cierpliwości. ale nauczyły się. Obecnie jesteśmy na Nutramigenie i nie zajadają jakiś wielkich ilości.( Boże ale to paskudztwo). Zaczynamy rozszerzać dietę, zupkę jarzynowa zjadają w tej chwili po słoiczku... z wielkim apetytem.

Jak macie jakieś pytania to piszcie, bo ja nie wiem co mam jeszcze napisać.
Pozdrawiam
Stary 2011-11-20, 18:06   #532
rumianek79
Rozeznanie

Bella zazdroszczę. Moje jak zjedzą po 3/4 słoiczka zupki to skaczę ze szczęścia. A co do rehabilitacji to jak ćwiczycie?

Nadia czy ja dobrze pamiętam, że masz w środę wizytę u psychologa z jednym z Twoich synków? Chciałam się przypomnieć. Podpytaj o psychologa najlepiej we Wrocławiu/Wałbrzychu. No i czekam na małą relację jak wygląda takie badanie. Z góry wielkie dzięki
Stary 2011-11-20, 18:17   #533
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

Pokazano mi jedno ćwiczenie Bobatha w szpitalu, neurolog zleciła rehabilitację ale,że nie było miejsc zapisaliśmy się na listopad a tu d.upa bo się pochorowały... ogólnie są bardzo sprawne.

A wy jak ćwiczycie? pewno Vojta?
Stary 2011-11-20, 21:24   #534
rumianek79
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bella7 Pokaż wiadomość
Pokazano mi jedno ćwiczenie Bobatha w szpitalu, neurolog zleciła rehabilitację ale,że nie było miejsc zapisaliśmy się na listopad a tu d.upa bo się pochorowały... ogólnie są bardzo sprawne.

A wy jak ćwiczycie? pewno Vojta?
I Vojta i Bobath i cała masa innych ćwiczeń i masaży (w tym masaż Shantalla) mających na celu odwrażliwienie na dotyk, relaksowanie, wyciszanie.. ogólnie dużo czasu w ciągu dnia zajmuje nam ta rehabilitacja. Oczywiście zapisałam dziewczyny na rehabilitację na NFZ ale chodziliśmy swoją drogą prywatnie. Bo na NFZ kolejkę mieliśmy dopiero na koniec października a Alcik ćwiczy już od początku sierpnia. Zresztą dalej chodzimy prywatnie bo mamy cudowną panią rehabilitantkę i nie wyobrażam sobie, że mogłabym moje dziewczyny powierzyć komuś innemu. Dzięki niej Ala zrobiła ogromne postępy.

Co się stało, że tak wcześnie urodziłaś?

Glam, jak tam mali gentelmani? Próbowałaś już wystawić ich na balkon? Ostatnio nawet bywa całkiem fajna temperatura w południe (oczywiście jak na listopad)

Edytowane przez rumianek79
Czas edycji: 2011-11-20 o 21:25
Stary 2011-11-21, 07:25   #535
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

Dzień dobry, miałam infekcję, jak robili mi badania przed cc to miałam wysoki poziom leukocytów. I nic więcej mi nie powiedzieli.

A my może byśmy poszli prywatnie, tylko u nas w tej chwili krucho z pieniędzmi... no nic damy jakoś rade...
Stary 2011-11-21, 08:18   #536
munio
Raczkowanie

Hej dziewczyny melduje się nadal w trójpaku dziś zaczynamy 36 tc nie wiem czy to intuicja ale coś mi mówi że to niedługo bo czuje się coraz słabiej wizyte mam w czwartek ciekawe co tam?
Stary 2011-11-21, 08:49   #537
Aniusia_O
Raczkowanie

bella witam nową mamusię, dobrze że z dziewczynkami dobrze i ładnie się rozwijają. Szkoda że nie wiesz nic więcej na temat tak szybkiego porodu. Sporo czasu spędziliście w szpitalu. Ale najważniejsze że teraz jest ok.

Munio trzymam kciuki byś jeszcze dała radę, chociaż tydzień. Choć 36tc to już chyba w miarę bezpiecznie, nie? Czekamy do wizyty i mam nadzieję, że będzie dobrze!

A czy oprócz mnie, no i jeszcze Munio, jest tu jakaś ciężarówka, czy niedługo zostanę sama na placu boju? Ja w niedzielę zaczęłam 18tc.

Buziaczki
Adaś i Szymek 17.04.2012- zdrowe chłopaki
Zanim minęła pierwsza minuta Twojego życia- byłam gotowa za Ciebie umrzeć
Aniusia_O jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-21, 09:45   #538
munio
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aniusia_O Pokaż wiadomość
bella

Munio trzymam kciuki byś jeszcze dała radę, chociaż tydzień. Choć 36tc to już chyba w miarę bezpiecznie, nie? Czekamy do wizyty i mam nadzieję, że będzie dobrze!

A czy oprócz mnie, no i jeszcze Munio, jest tu jakaś ciężarówka, czy niedługo zostanę sama na placu boju? Ja w niedzielę zaczęłam 18tc.

Buziaczki
Jest jeszcze Virgo wydaje mi sie jest w około 24 tc, właśnie ciekawe co u niej?
Mam nadzieję, że już trochę bezpiecznie ale wiadomo im dłużej tym lepiej
Witam również nowa mamusię jakoś przegapiłam te posty całuski dla dziewczynek może pochwal Nam się nimi na jakimś zdjęciu
Stary 2011-11-21, 15:19   #539
glamourous
Zakorzenienie

Munio moi chlopcy sa 35 tyg +- 2 dni i wszystko ok oddychali sami i w trzeciej dobie nas puscili
Lezala ze mna na patologii dziewczyna- urodzila 2 chlopcow w 37 tyg, wazyli po prawie 3 kilo(29costam)- wiadomo kazdy dzien w brzuszku sie liczy ale mysle ze jestes juz w bezpiecznym okresie

A moi chlopacy ok, weranduje na balkonie w gondolkach ale wyjsc sie jeszcze nie odwazylam- po pierwsze dlatego ze u nas od 2 dni pada, podrugie poki co nie udalo mi sie zsynchronizowac zeby byli naraz nakarmieni, przewinieci i spiacy... Oni na zmiany dzialaja
Przekochani sa
Stary 2011-11-21, 15:36   #540
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

Glam ale bliźnieta tak chyba mają, u nas rzadko się zdarza,żeby obie były jednocześnie głodne ale jak sa to nie wiadomo która pierwsza brać na ręce
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości