|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#841 | ||
|
Komplikatorka
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
NIGDY nie naśmiewałam się z chorych ! NIGDY! Rozumiesz? Czego od nas oczekiwałaś? Powiedzenia "oj, jaka ty jestes biedna" ? A może że zrobimy zbiórkę dla Ciebie ? Dla mnie mieć 3 czy 4 dzieci to luksus! Czy w dzisiejszych czasach jest dużo rodzin które mogą sobie na to pozwolić ? Oczywiście bez wyrzeczeń i z wyjazdami wakacyjnymi, nartami w ferie itp. - Wątpie. Wiesz dlaczego jestem jedynaczką ? Bo rodzice chcieli mieć pewność, że będą w stanie zapewnić mi wszystko to czego potrzebuje czyli wyżywienie, wykształcenie, zajęcia dodatkowe, wyjazdy wakacyjne itp. Mówiąc dokładniej - żebyśmy nie musieli klepać biedy. A Ty o czym myślałaś robiąc 4 dzieci ? Cytat:
Ba! Jeden taki ma mnie za swojego człowieka
|
|
#842 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie, z założenia ... Na pierwszych stronach tego wątku przytaczane były profile rodzin - i wiadomo co w nich było.
|
|
|
|
#843 |
|
Zakorzenienie
|
Taaa, praca w MOPSie jest rzeczywiście lekka, łatwa i przyjemna
![]() Nie szkodzi, że o wszystko się trzeba prosić (nowy komputer, bo stary nie działa, papier do drukarki itp. ) Nie szkodzi, że przychodzą do Ciebie ludzie, opowiadając takie historie, że włosy stają dęba na głowie - OGROMNE obciążenie psychiczne. Polecam niektórym z Was przeczytać sobie akta niektórych spraw, naprawdę, bo chyba nie wiecie o czym mówicie. Nie szkodzi, że przychodzą klienci, z którymi musicie się wykłócać o to, że miał iść do: urzędu pracy / psychologa / doradcy zawodowego, że coś miał zrobić, załatwić, a tego nie zrobił, że Was okłamuje, kręci, oszukuje. Nie szkodzi, że tak naprawdę nie masz czasu żeby cokolwiek zjeść / napić się kawy, bo przecież nie macie ustalonej przerwy - klient może przyjść w każdej chwili. Nie szkodzi, że pracujecie po godzinach i nikt Wam za to nie płaci. Nie szkodzi, że telefon dzwoni 24h/dobę, bo klienci mają Twój numer służbowy. Nie szkodzi, że trzeba się ciągle dokształcać, być na bieżąco ze wszystkimi przepisami, zmianami przyznawania zasiłków, prawem pracy itd. itd. Nie szkodzi, że myślicie po pracy o pracy, o klientach, problemach, o tym jak rozwiązać ich sytuację. Nie szkodzi, że macie TONY papierów do wypełniania, które często uzupełniacie po godzinach pracy, w domu. Nie szkodzi, że zarabiacie często naprawdę śmieszne pieniądze. I wiele, wiele innych rzeczy. Faktycznie, idealna praca. Sorry, ale zanim się na jakiś temat wypowiecie, to wypadałoby wiedzieć na dany temat coś więcej. To, że czyjś TŻ był w MOPSie i babki piły kawę to jednak mało żeby oceniać danych ludzi. Poza tym uściślijmy - te panie, to na jakim stanowisku pracowały? Edytowane przez Dotka90 Czas edycji: 2011-11-18 o 12:07 |
|
|
|
#844 | |
|
Komplikatorka
|
Cytat:
|
|
#845 |
|
Zakorzenienie
|
Wiem, ze nie zmienię, bo i tak zaraz się dowiem od jakichś wszechwiedzących wizażanek, że co ja tam wiem, że ona przecież widziały jak ktoś pił kawę (bezczelny!
) itd itd ![]() Ale sobie napisać mogłam, może chociaż 1/1000 osób to przeczyta i się trochę zastanowi nad tym, co bezmyślnie wypisuje ![]() Wiem, wiem, pewnie marzenie ściętej głowy, ale co tam
|
|
|
|
#846 | |
|
Komplikatorka
|
Cytat:
Kiedyś miałam taką stażystkę co przyszła do nas "bo tutaj nic nie trzeba robić". Po tygodniu zrezygnowała Ogólnie praca w instytucjach typu: Urząd Pracy, MOPS, PCPR itp. jest cholernie trudna - to nie jest tylko picie kawy i "odchaczanie" w przypadku UP. Ciekawi mnie co by zrobiła jedna czy druga jak by przyszedł facet z ręką poparzoną do żywego mięsa, bez bandaża czy czego kolwiek prosząc Was o pomoc, a Wy nic byście nie mogły zrobić. Tzn. nie mógł iść do szpitala bo nie ma ubezpieczenia ani nie stać go żeby opłacić rachunek, przyszedł do UP żeby się zarejestrować, żeby mieć ubezpieczenie... tylko że nie mogłam go zarejestrować. Odsyłasz takiego człowieka do Opieki czy gdziekolwiek indziej z nadzieją że mu pomogą, a ty masz psychicznie zniszczony dzień jak nie tydzień.
|
|
#847 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Nie oburzajcie się, ja w poście dopisałam, że na pewno trafiają się kompetentne osoby - ale niestety - b. rzadko (z tego co ja się spotkałam)...
Dagunia też ma 100% racji że to praca niewdzięczna i ciężka psychicznie... no ale jak tę robotę ktoś traktuje poważnie. I w końcu sam urzędnik nie jest odpowiedzialny za głupio skonstruowany system. Jeśli ktoś pracuje z takimi rodzinami jak te opisane w SzP i jeszcze cokolwiek mu z tego dobrego wyszło, to ja chylę czoła. |
|
|
|
#848 | |
|
Komplikatorka
|
Cytat:
![]() Uwierz mi, że nie wiele osób to rozumie. Trochę zboczyliśmy z tematu Byle do soboty - wtedy niby pojawią się opisy rodzin na SzP.
|
|
#849 | |
|
.
|
Cytat:
![]() a, tak mi sie skojrzylo. z tego co slyszalam to p. Owsiak nie zyje z kasy, ktora WOSP zebral, tylko z odsetek. ot, taki szczegolik.
-27,9 kg Edytowane przez skazana_na_bluesa Czas edycji: 2011-11-18 o 16:44 |
|
|
|
|
#850 |
|
Konto usunięte
|
"Jednocześnie Tusk mówił, że zamierza podwyższyć o 50 proc. ulgę prorodzinną na każde trzecie i kolejne dziecko."
No super. |
|
|
|
#851 |
|
Zakorzenienie
|
Super, super. Wspierajmy jeszcze mocniej, niezaradne życiowo wielodzietne rodziny, które niekontrolowanie się rozmnażają, a potem płaczą, że nie mają pieniędzy
|
|
|
|
#852 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pomyśl o tych armiach Tuskjugend które powstaną, od razu się cieplej na sercu zrobi
|
|
#853 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#854 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#855 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jest tylko JEDEN ''problem'' trzeba ruszyc tyłek z domu i pozałatwiac dokumenty, wystac sie w kolejkach.. ale po co przeciez znajda sie ludzie nie swiadomi i dziecko/dzieci dostana ...
|
|
#856 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma co idealizować, że praca lekka, biurowa itd. Nie ma też co demonizować- j.w. enii czy dofinansowanie w szkole obejmuje obiad czy również drugie śniadanie?
|
|
|
#857 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Obiady są płatne,znam osoby które właśnie w MOPSie składały papiery o finansowanie tych obiadów. O decyzji te osoby dowiedziały się pod koniec pazdziernika, czyli w drugim miesiącu szkoły. |
|
|
|
|
#858 |
|
Konto usunięte
|
![]() Szkoda że nie pokazali tych wielodzietnych rodzin z dorosłymi dziećmi gdzie wszyscy stojąc przed tym pięknym płaskim telewizorem krzyczą "O, TAKIEGO NAM KUPCIE! ALBO WIĘKSZEGO, TEŻ MAMY MARZENIA" Tylko pani Krystyny mi szkoda, znaczy się, emerytki. Wiadomo jakie są emerytury, takiej osobie bym pomogła ale trudno przesiać te wszystkie osoby
|
|
|
|
#859 |
|
Komplikatorka
|
Czytam opisy rodzin i pierwszy "rodzynek" :
"Pani Maria (47 l.) i Pan Paweł (47 l.) są rodzicami dziewięciorga dzieci: Marcina (21 l.), Agaty (19l.), Damiana (17 l.), Alicji (15l.), Jacka (12l.), Piotrka (10 l.), Maciusia (7 l.), Wojtusia (5 l.) i półrocznego Antosia. Przyczyną trudnej sytuacji rodziny jest przede wszystkim fakt, iż jedynie Pan Paweł może pracować na utrzymanie swojej rodziny. Pani Marysia zajmuje się domem oraz najmłodszym synkiem, który cierpi na zespół Downa i wymaga szczególnej opieki i rehabilitacji. " Sądze, że zarówno 21 letni chłopak jak i 19 latka spokojnie mogą pomóc rodzicom idąc do pracy. Pomine fakt, że 9 dzieci... Następne: "Pani Bogusława (44 l.) wraz z mężem Mieczysławem (49 l.) mieszkają z pięciorgiem dzieci: córkami Eweliną (23 l.), Małgorzatą (19 l.), Moniką (17 l.), Aleksandrą (15 l.) oraz z synem Damianem (22 l.) Przyczyną trudnej sytuacji rodziny jest wielodzietność oraz choroba pani Bogusławy, która cierpi na......" Ewelina, Małgorzata, Damian - dorosłe osoby. Jedno mnie cieszy jak czytam te opisy - ani jednego jak narazie nie widziałam, że ktoś zmaga się z chorobą alkoholową - brawo dla osób wybierających rodziny !
"Sens zdarzeń pojawia się z opóźnieniem. Trzeba tylko przeczekać. To co dziś jest czystym cierpieniem, po czasie okazuje się przedsionkiem szczęścia i mądrości". Edytowane przez Dagunia Czas edycji: 2011-11-19 o 12:29 |
|
|
|
#860 | |
|
Zakorzenienie
|
Nie można oskarżyć wszystkich rodzin wielodzietnych o bezmyślność. Są takie, które radzą sobie świetnie, aż wydarzy się nieszczęście, świat się sypie jednego dnia.
Tylko jak weszłam dziś na stronę swojej świątecznej paczki, ręce mi opadły... ona 21 lat, on 23, mają trójkę dzieci - najmłodsze 5 lat... później 3 lata i ostatnie kilkanaście miesięcy. Oczywiście oboje bez wykształcenia oraz bez pracy, bo nigdzie jej znaleźć nie mogą. Umieszczanie takich przykładów chyba jest krzywdzące w stosunku do ludzi, którzy całe życie się starali robić wszystko jak najlepiej, aż los im dał kopniaka. Nie wiem co myśleć na temat całej tej akcji... ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ---------- Cytat:
Dla mnie patologią jest, że narobią najpierw dzieci, a później kurna chodzą i tylko DAJ bo im ciężko. A te biedne dzieciaki już od 18 roku życia powinny myśleć o tym, jak utrzymać ich i siebie! To po co oni mają dzieci??? Ta liczba ma być zabezpieczeniem finansowym?? Naprawdę, ja tym dzieciakom współczuję, taki ciężar odczuwać. |
|
|
|
|
#861 |
|
Zakorzenienie
|
Nie, ale wystarczy żeby te dwie osoby poszły do pracy i zarobiły nawet po te 1200zł, już masz ponad 2000zł miesięcznie więcej. To jednak sporo.
|
|
|
|
#862 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie to jest niewyobrażalne - dzieci kończą 18 lat idą do pracy, by utrzymać rodzinę swoich rodziców, a ich marzenia? Ich własne plany na ułożenie sobie życia? My tutaj zakładamy, że co zarobią to oddadzą 6,7-osobowej rodzinie :/ Na studia nie pójdą, bo jak? kiedy? za co? ech, strasznie to smutne. I wiecie, najczęściej wśród tych historii da się wyczytać, że matka nigdy nie pracowała, tylko opiekowała się potomstwem, zaś ojciec był jedynym żywicielem. To jest prowokowanie losu. Edytowane przez BajaderkowaBaba Czas edycji: 2011-11-19 o 14:04 |
|
|
|
|
#863 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Znalazłam ogłoszenie które jest piękne w swej prostocie...
Cytat:
![]() Po pierwsze, mam wrażenie że wolontariusze przeczytali zarówno nasze forum jak i np. na gazecie (tam też była burzliwa dyskusja) bo widać, jakich sformułowań unikają - albo starają się przynajmniej. Po drugie, już nic nie piszą o "chorobach alkoholowych". Hmm... i tutaj mam zagwozdkę. Zrobili przesiew, czy "zapomnieli" dodać? Bo jak widzę tyle opisów, szczególnie w miejscu gdzie się wychowałam i znam jak własną kieszeń... to coś mi się nie chce wierzyć że w żadnej rodzinie ten problem nie istnieje. No i na koniec - pełno dzieci, stłoczone na małych pokojach, większość ludzi to nawet jednego by sobie nie zrobiła... a tutaj... jest takie przysłowie "w kazdym kątku po dzieciątku", ale czasami nawet kątów brakuje - pokój z aneksem kuchennym na pięcioro dzieci - norma dla ludzi kwalifikujących się do SzP. |
|
|
|
|
#864 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Swoją drogą żałuję, że nie można napisać że można podarować 1 rzecz - przykładowo mam czajnik elektryczny i wieżę z CD które 'zalegają' - a widzę w ogłoszeniu że matka potrzebuje dla niewidomej córki odtwarzacza cd żeby mogła sobie słuchać książek, a staruszek z amputowanymi stopami marzy o czajniku elektrycznym... Z całej długaśnej listy ogłoszeń ruszyły mną tylko 2 - chyba zaciągnę rodzinę do pomocy.
|
|
#865 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o tą wieżę to rzeczywiście na Twoim miejscu bym się postarała ją dać tej dziewczynce - może napisz do koordynatora? Żeby tą wieżę dorzucił do paczki czy coś? |
|
|
|
|
#866 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#867 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Wolontariusza poniosła wyobraźnia w opisywaniu tego kompleciku...
|
|
|
|
|
#868 |
|
Zakorzenienie
|
I ja nigdy tego nie zrozumiem! Tyle dzieciaków, on nigdy nie pracował na stałe, ona sobie wymyśliła, że będzie dzieci bawić... a kto liczył skąd wziąć pieniądze?
Ósemka dzieci, to już naprawdę wyczyn... ale chyba niezbyt godny pochwały. |
|
|
|
#869 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ludzie są różni. W wielu sytuacjach nei zastanawiają się nad takimi sprawami jak wydatki, a dzieci maja z różnych powodów;bo dzieci trzeba mieć, bo chca mieć kogoś do kochania, by ktoś je kochał, bo taka jest natura. Ich wyborem jest mieć dzieci, a naszym wyborem jest to czy im pomóc czy nie. Tekst o fundowaniu spiralki sa nie na miejscu. Pracuję w organizacji charytatywnej i większości osób jest trudno przelamać schemty, w których żyją. Ludziom, których rodzice całe zycie bimbają na zasiłkach cięzko zrozumieć wartość pracy. My pokazujemy, dajemy różne opcje, poamagamy wyjść z kryzysu. Reszta nalezy do nich. Jeśli dobrze skorzystają z pomocy mogą wyjśc na prostą. Jeśli nie sa gotowi na pomoc i konsekwencje z nią związane nic im nie pomoże, a sytuacja się ciągnie.
|
|
|
#870 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo tak naprawdę nadmierną opiekuńczością nigdy nie zmienimy tych schematów, ludzie nadal będą bezmyślni (a jak widać dużo ich) i do tego nie zaczną ponosić odpowiedzialność za własne wybory. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:24.

Ba! Jeden taki ma mnie za swojego człowieka

Z całej długaśnej listy ogłoszeń ruszyły mną tylko 2 - chyba zaciągnę rodzinę do pomocy.