Narty-kilka wskazówek i rad dla początkujących. ;) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe

Notka

Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe Forum dla miłośników sportów letnich i zimowych. Tu dowiesz się wszystkiego o tym jak przygotować się do sezonu. Poczytasz o nowinkach sportowych.

Narzędzia
Stary 2011-01-08, 17:27   #1
stylowaa
Przyczajenie

Arrow

Narty-kilka wskazówek i rad dla początkujących. ;)

Hej Dziewczyny.! W drugim tyg. ferii wyjeżdżam na kilka dni na narty, w polskie góry. Mimo, iż mam 16 lat to mój pierwszy wyjazd tego typu. Wcześniej jakoś mnie to tego nie ciągło.

Prośba do Was- podajcie jakieś wskazówki dotyczące jazdy na nartach, pielęgnacji urody podczas takich wyjazdów, ubrań, które trzeba koniecznie wziąść z sobą...

Liczę na Waszą pomoc, cenne rady i wskazówki.

Pozdrawiam stylowaa.
stylowaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 21:52   #2
Paula_95
Wtajemniczenie

Dot.: Narty-kilka wskazówek i rad dla początkujących. ;)

Cytat:
Napisane przez stylowaa Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny.! W drugim tyg. ferii wyjeżdżam na kilka dni na narty, w polskie góry. Mimo, iż mam 16 lat to mój pierwszy wyjazd tego typu. Wcześniej jakoś mnie to tego nie ciągło.

Prośba do Was- podajcie jakieś wskazówki dotyczące jazdy na nartach, pielęgnacji urody podczas takich wyjazdów, ubrań, które trzeba koniecznie wziąść z sobą...

Liczę na Waszą pomoc, cenne rady i wskazówki.

Pozdrawiam stylowaa.
Podbijam. No, dziewczyny, pomocy, ja się wybieram w te święta w nasze polskie góry. kiedyś próbowałam na nartach swoich sił, ale było to raczej z nudy, niżeli z chęci do jazdy. Nie traktowałam tego poważnie.

Kierowca 09.03.2015 rok, godz. 10.25
Paula_95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 07:55   #3
13latka
Raczkowanie

Na pewno porządna kurtka i spodnie narciarskie.
Krem tłusty. Wskazówki - hmm .. nie pamiętam zbyt dużo z jeżdżenia na nartach, ale żeby zahamować musisz ułożyć narty w kształcie odwróconej litery V czyli takie coś /\
13latka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-18, 09:13   #4
ninitoja
Rozeznanie

To ja dodam od siebie- długie, ciepłe skarpety narciarskie. A jak dysponujesz kasą to bielizna termoaktywna- bardzo fajna sprawa. Krem tłusty z filtrem. Kask, rękawice, gogle, ewentualnie kominiarka. Ubierać się na cebulkę. Ja najbardziej lubię jeździć w polarze. Oczywiście spodnie i kurtka narciarska. W zwykłej kurtce jest o tyle gorzej, że nie oddycha ona tak jak ta narciarska, ale od biedy też się nada. Ja na stok zabieram sobie też termosik z herbatką. Zawsze mam pod ręką chusteczki higieniczne.
Jeśli chodzi o jazdę to najlepiej wziąć lekcje u instruktora, który nauczy prawidłowej techniki. Jeśli nie masz takiej możliwości to przynajmniej poszukaj filmików na YouTubie, a na stoku obserwuj innych. I koniecznie pamiętaj o rozgrzaniu stawów i mięśni przed jazdą!!!

ninitoja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-12, 16:29   #5
Monisia_1331
Rozeznanie

To i ja się dołączę Byłam na nartach ostatni raz z 5 lat temu...nie wiem czy jeszcze pamiętam jak jeździć dlatego też wezmę instruktora. Co do ubioru to wygodne spodnie na narty i dobra kurtka najlepiej z tym pasem od środka żeby snieg nie wpadł pod kurtke w razie wypadku.Ja miałam skarpety wełniane od babci było mi ciepło w nóżki, oraz sweter wełniany pod kurtką i jakiś długi rekaw. Nie miałam tego kompletu termicznego i jakoś przezyłam...mogę powiedzieć, że w spodniach było mi za ciepło nawet. Pamietaj o rekawiczkach specjalnych na narty czy tez snowboard...

"Dance is a universal language. Dance is freedom and dance is life...Dance4live"
Monisia_1331 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-12, 16:47   #6
morsmordre
sajkolidżist

Trzeba też pamiętać o dobrze nasmarowanych nartach i porządnie wyregulowanych wiązaniach

2017: 34
2018: 4
morsmordre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 06:58   #7
Marlenakocur
BAN stały

Ja w tym roku wybieram się pierwszy raz i na samą myśl oblewa mnie zimny pot! Mam nadzieję, że sobie poradze! Odpowiedni sprzęt już zakupiony tylko umiejętności niestety brak!:PP Będę walczyć! trzyjmajcie kciuki!

Z przygotowań narazie to obowiązkowo 3 razy w tygodniu siłownia! filtry słoneczne i tłusty krem!

No dziewczyny podzielcie się swoim doświadczeniem!
Marlenakocur jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-14, 08:20   #8
KarolinaRet
Przyczajenie

Heh nie ma się czego bać. Co prawda nie jeżdżę na nartach tylko na desce ale uwierz mi na słowo, że to jedna z najfajniejszych rzeczy w życiu. Początki zawsze są trudne ale gdy już wszystko opanujesz, powiedzmy tak przy 3-4 sezonie gdy jazda nie będzie sprawiać Ci problemów wtedy nie będziesz mogła przestać

Moja rada - nie szarżuj na początku
KarolinaRet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 20:16   #9
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Myślę, że ubranie lepiej zorganizować "na cebulkę" - tzn. lepsze dwie cieńsze warstwy niż jedna gruba, wbrew pozorom, jesli tylko nie jeździ się przy siarczystym mrozie, to jest dośc ciepło a wręcz gorąco - i łatwiej się pozbyć jednej warstwy.
Ale za to ja na przykład muszę mieć ciepłe rękawiczki, bo najbardziej marznę w dłonie.
Ogólnie dobre są ubrania wygodne, nie krepujące ruchów, szalik jakiś miękki wygodny, żeby nie tworzył "kołnierza ortopedycznego". Na głowę najlepiej kask. Na duże mrozy pod kask można założyć opaskę na uszy - ale szczerze mówiąc ja nawet przy -15 wolałam bez tej opaski jeździć.
No i gogle też się przydają - jak pada śnieg, albo jak się ma tendencję do łzawienia oczu podczas jazdy, podnoszą też kontrast i chronią oczy, bo czasem ludzie na stoku wymachują kijkami (przy czym te gogle wcale nie muszą być drogie, ja przez swój pierwszy sezon używałam gogle z realca za 35 zeta i też dawały radę).
I tak jak któraś z dziewczyn pisała - chusteczki higieniczne... i pomadka ochronna do kieszeni.

ruda3d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 22:02   #10
Monisia_1331
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ruda3d Pokaż wiadomość
Myślę, że ubranie lepiej zorganizować "na cebulkę" - tzn. lepsze dwie cieńsze warstwy niż jedna gruba, wbrew pozorom, jesli tylko nie jeździ się przy siarczystym mrozie, to jest dośc ciepło a wręcz gorąco - i łatwiej się pozbyć jednej warstwy.
Ale za to ja na przykład muszę mieć ciepłe rękawiczki, bo najbardziej marznę w dłonie.
Ogólnie dobre są ubrania wygodne, nie krepujące ruchów, szalik jakiś miękki wygodny, żeby nie tworzył "kołnierza ortopedycznego". Na głowę najlepiej kask. Na duże mrozy pod kask można założyć opaskę na uszy - ale szczerze mówiąc ja nawet przy -15 wolałam bez tej opaski jeździć.
No i gogle też się przydają - jak pada śnieg, albo jak się ma tendencję do łzawienia oczu podczas jazdy, podnoszą też kontrast i chronią oczy, bo czasem ludzie na stoku wymachują kijkami (przy czym te gogle wcale nie muszą być drogie, ja przez swój pierwszy sezon używałam gogle z realca za 35 zeta i też dawały radę).
I tak jak któraś z dziewczyn pisała - chusteczki higieniczne... i pomadka ochronna do kieszeni.
No to nie jestem sama Tez okropmnie mi marzną dłonie:P ale jest na to rada ... trzeba winko czerwone pić

"Dance is a universal language. Dance is freedom and dance is life...Dance4live"
Monisia_1331 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-15, 22:26   #11
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

postawiłam raczej na ciepłe rękawiczki
alkohol wbrew pozorom nie pomaga za bardzo - rozgrzewa tylko na chwilę, bo rozszerza naczynia krwionośne, poza tym co to za radocha z jazdy jak się spać po winku chce?
ja zatem preferuje winko już zupełnie po - ale oczywiście co kto lubi

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-16, 00:08   #12
karmala
Raczkowanie

Rada na marznące dłonie - w Decathlonie kupiłam sobie kiedyś takie rękawice z, jakby to nazwać, z takim zaworkiem, że w każdej chwili można sobie wdmuchnąć ciepłe powietrze. Niezwykle to pomaga i robi się od razu gorąco w rękawicy.

karmala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-17, 14:22   #13
13latka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rotten_Rose Pokaż wiadomość
Pamiętaj także o tzw. "bandytce" czyli coś co chroni całą Twarz, nie tylko głowę. Ja za pierwszym razem nie miałam czegoś takiego i miałam poodmrażane policzki. Koszt kilku złotych a komfort bezcenny
Chodzi Ci o kominiarkę ?

Włosy ;
55-56-57-58-59-60-61-62-63-64-65
Stary 2011-11-19, 15:04   #14
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

są właśnie takie kominiarki, z cienkiego materiału, albo takie "maseczki", cos w stylu komina, naciąganego na nos, ze specjalnymi nawet otworkami, żeby oddychać i żeby nie parowało

Rotten_Rose to ile stopni było? pytam z ciekawości, bo ja nie mam niczego takiego, i jakoś nigdy mi aż tak bardzo twarz nie zmarzła, ale rzadko kiedy jeździłam przy bardzo niskiej temperaturze (chociaż zdarzyło się -15, czy -10 parę razy)

Stary 2011-11-22, 11:37   #15
13latka
Raczkowanie

Cytat:
są właśnie takie kominiarki, z cienkiego materiału, albo takie "maseczki", cos w stylu komina, naciąganego na nos, ze specjalnymi nawet otworkami, żeby oddychać i żeby nie parowało

Rotten_Rose to ile stopni było? pytam z ciekawości, bo ja nie mam niczego takiego, i jakoś nigdy mi aż tak bardzo twarz nie zmarzła, ale rzadko kiedy jeździłam przy bardzo niskiej temperaturze (chociaż zdarzyło się -15, czy -10 parę razy)
Maskę mam zakupioną ;p

A kominiarka najzwyklejsza ;d
Bardzo podobna do tej, tylko bez napisu.

Włosy ;
Stary 2012-02-13, 07:52   #16
anneczka81
Przyczajenie

Polecam zakup specjalnego mocowania na karnet. Wygląda to jak jo-jo. Karnet mocowany jest na specjalnej, wyciąganej gumce.

Dzięki temu po podejściu do wyciągu nie musimy go za każdym razem wyciągać z kieszeni. Można go w ten sposób łatwo zgubić szczególnie, że nosi się rękawiczki. Dlatego zakup takiego drobiazgu - dla mnie obowiązkowo.
anneczka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 18:47   #17
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Cytat:
Napisane przez anneczka81 Pokaż wiadomość
Polecam zakup specjalnego mocowania na karnet. Wygląda to jak jo-jo. Karnet mocowany jest na specjalnej, wyciąganej gumce.

Dzięki temu po podejściu do wyciągu nie musimy go za każdym razem wyciągać z kieszeni. Można go w ten sposób łatwo zgubić szczególnie, że nosi się rękawiczki. Dlatego zakup takiego drobiazgu - dla mnie obowiązkowo.
a najfajniej mieć specjalną kieszonkę na karnet w rękawie kurtki, albo w rękawiczce

Stary 2012-02-13, 20:09   #18
13latka
Raczkowanie

Cytat:
a najfajniej mieć specjalną kieszonkę na karnet w rękawie kurtki, albo w rękawiczce
O tak, w rękawiczce najlepiej. Ale ja teraz nie mogę takich znaleźć ;/

Włosy ;

Nowe wątki na forum Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości