|
Notka |
|
Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe Forum dla miłośników sportów letnich i zimowych. Tu dowiesz się wszystkiego o tym jak przygotować się do sezonu. Poczytasz o nowinkach sportowych. |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Narty-kilka wskazówek i rad dla początkujących. ;)
Hej Dziewczyny.!
![]() ![]() Prośba do Was- podajcie jakieś wskazówki dotyczące jazdy na nartach, pielęgnacji urody podczas takich wyjazdów, ubrań, które trzeba koniecznie wziąść z sobą... Liczę na Waszą pomoc, cenne rady i wskazówki. ![]() Pozdrawiam stylowaa. ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Narty-kilka wskazówek i rad dla początkujących. ;)
Cytat:
![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Na pewno porządna kurtka i spodnie narciarskie.
Krem tłusty. Wskazówki - hmm .. nie pamiętam zbyt dużo z jeżdżenia na nartach, ale żeby zahamować musisz ułożyć narty w kształcie odwróconej litery V czyli takie coś /\ |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
To ja dodam od siebie- długie, ciepłe skarpety narciarskie. A jak dysponujesz kasą to bielizna termoaktywna- bardzo fajna sprawa. Krem tłusty z filtrem. Kask, rękawice, gogle, ewentualnie kominiarka. Ubierać się na cebulkę. Ja najbardziej lubię jeździć w polarze. Oczywiście spodnie i kurtka narciarska. W zwykłej kurtce jest o tyle gorzej, że nie oddycha ona tak jak ta narciarska, ale od biedy też się nada. Ja na stok zabieram sobie też termosik z herbatką. Zawsze mam pod ręką chusteczki higieniczne.
Jeśli chodzi o jazdę to najlepiej wziąć lekcje u instruktora, który nauczy prawidłowej techniki. Jeśli nie masz takiej możliwości to przynajmniej poszukaj filmików na YouTubie, a na stoku obserwuj innych. I koniecznie pamiętaj o rozgrzaniu stawów i mięśni przed jazdą!!!
#5 |
Rozeznanie
|
To i ja się dołączę
![]()
#6 |
sajkolidżist
|
Trzeba też pamiętać o dobrze nasmarowanych nartach i porządnie wyregulowanych wiązaniach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Ja w tym roku wybieram się pierwszy raz i na samą myśl oblewa mnie zimny pot! Mam nadzieję, że sobie poradze! Odpowiedni sprzęt już zakupiony tylko umiejętności niestety brak!:PP Będę walczyć! trzyjmajcie kciuki!
Z przygotowań narazie to obowiązkowo 3 razy w tygodniu siłownia! filtry słoneczne i tłusty krem! No dziewczyny podzielcie się swoim doświadczeniem! |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Heh nie ma się czego bać. Co prawda nie jeżdżę na nartach tylko na desce ale uwierz mi na słowo, że to jedna z najfajniejszych rzeczy w życiu. Początki zawsze są trudne ale gdy już wszystko opanujesz, powiedzmy tak przy 3-4 sezonie gdy jazda nie będzie sprawiać Ci problemów wtedy nie będziesz mogła przestać
![]() Moja rada - nie szarżuj na początku |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że ubranie lepiej zorganizować "na cebulkę" - tzn. lepsze dwie cieńsze warstwy niż jedna gruba, wbrew pozorom, jesli tylko nie jeździ się przy siarczystym mrozie, to jest dośc ciepło a wręcz gorąco - i łatwiej się pozbyć jednej warstwy.
Ale za to ja na przykład muszę mieć ciepłe rękawiczki, bo najbardziej marznę w dłonie. Ogólnie dobre są ubrania wygodne, nie krepujące ruchów, szalik jakiś miękki wygodny, żeby nie tworzył "kołnierza ortopedycznego". Na głowę najlepiej kask. Na duże mrozy pod kask można założyć opaskę na uszy - ale szczerze mówiąc ja nawet przy -15 wolałam bez tej opaski jeździć. No i gogle też się przydają - jak pada śnieg, albo jak się ma tendencję do łzawienia oczu podczas jazdy, podnoszą też kontrast i chronią oczy, bo czasem ludzie na stoku wymachują kijkami ![]() I tak jak któraś z dziewczyn pisała - chusteczki higieniczne... i pomadka ochronna do kieszeni.
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
postawiłam raczej na ciepłe rękawiczki
![]() alkohol wbrew pozorom nie pomaga za bardzo - rozgrzewa tylko na chwilę, bo rozszerza naczynia krwionośne, poza tym co to za radocha z jazdy jak się spać po winku chce? ![]() ja zatem preferuje winko już zupełnie po - ale oczywiście co kto lubi
#12 |
Raczkowanie
|
Rada na marznące dłonie - w Decathlonie kupiłam sobie kiedyś takie rękawice z, jakby to nazwać, z takim zaworkiem, że w każdej chwili można sobie wdmuchnąć ciepłe powietrze. Niezwykle to pomaga i robi się od razu gorąco w rękawicy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Chodzi Ci o kominiarkę ?
#14 |
Zakorzenienie
|
są właśnie takie kominiarki, z cienkiego materiału, albo takie "maseczki", cos w stylu komina, naciąganego na nos, ze specjalnymi nawet otworkami, żeby oddychać i żeby nie parowało
Rotten_Rose to ile stopni było? pytam z ciekawości, bo ja nie mam niczego takiego, i jakoś nigdy mi aż tak bardzo twarz nie zmarzła, ale rzadko kiedy jeździłam przy bardzo niskiej temperaturze (chociaż zdarzyło się -15, czy -10 parę razy)
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A kominiarka najzwyklejsza ;d Bardzo podobna do tej, tylko bez napisu. ![]()
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Polecam zakup specjalnego mocowania na karnet. Wygląda to jak jo-jo. Karnet mocowany jest na specjalnej, wyciąganej gumce.
Dzięki temu po podejściu do wyciągu nie musimy go za każdym razem wyciągać z kieszeni. Można go w ten sposób łatwo zgubić szczególnie, że nosi się rękawiczki. Dlatego zakup takiego drobiazgu - dla mnie obowiązkowo. |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
O tak, w rękawiczce najlepiej. Ale ja teraz nie mogę takich znaleźć ;/
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:14.