|
Notka |
|
Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#241 |
Raczkowanie
|
Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.
Dzisiaj uczyłam się z fiszek 1 hiszpańskiego z ESKK.Były tam czasowniki nieregularne i ich odmiana w czasie teraźniejszym
![]() ![]()
#242 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja mam gazety "¿Español? Sí, gracias" niestety są dla mnie ciężkie ![]() Edytowane przez Czarnaroe Czas edycji: 2011-11-17 o 20:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#243 |
Przyczajenie
|
Angielski
![]() Od dawna nie czułam takiej motywacji jak dziś wieczorem. W ciągu ostatnich dni niby coś tam sobie powtarzałam, choć na końcu i tak okazało się, że z małym efektem. Zainstalowałam sobie Anki, zrobiłam dzisiaj 140 kart, i jeszcze było mi mało. Przerwałam, bo stwierdziłam, że niedługo nie wyrobie się z powtórkami, a tak dużo nowych słów jednego dnia zwykle u mnie okazuje się zapomnieniem na drugi dzień. :P Opracowałam jeden tekst z książki od ang, i stworzyłam swoją talie, z nieznanymi słowami. Dodatkowo jeszcze posłuchałam sobie podcastów i jeszcze chyba dziś do czegoś się zabiorę. ![]() Także jeśli chodzi o to jak wykorzystałam wieczór, mogę śmiało powiedzieć, że BARDZO DOBRZE GO WYKORZYSTAŁAM. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#244 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja przed chwilą przerobiłam już do końca 2 lekcje z repetytorium ![]()
![]() |
#245 |
Raczkowanie
|
Tygrryska, świetna nuta!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#246 |
Zakorzenienie
|
ja kupilam wczoraj ksiazke ,,hiszpanski bez cenzury" tak dla przyjemnosci
![]()
#247 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#248 |
Zakorzenienie
|
ja też hiszpański
![]() na razie nie stać mnie na zakup książek czy gazet, uczę się z neta, nawet nie najgorzej mi to idzie ![]()
#249 |
Zakorzenienie
|
fajna ta ksiazka,sa chyba wszystkie mozliwe uzycia niecenzuralnych slow w roznych sytuacjach.
#250 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zaczęłam 3 lekcję z repetytorium i już umiem w 90% czasowniki nieregularne i ich odmianę z tych fiszek. Uczyłam się w szkole i cieszę się, bo koleżanki same mnie chcą pytać i mówią: No nie, ona wszystko umie! ![]() Zaraz skończę tę 3 lekcję ![]()
![]() |
#251 |
Zadomowienie
|
A jestem w ogóle z siebie niezadowolona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#252 |
Zakorzenienie
|
don't give up !
ja się spinam, bo mam motywacje zbey może probowac na au pair w wakacje, chociaz na 2 mc ![]()
#253 |
Raczkowanie
|
Czasami następuje taki spadek motywacji, ale nie ma co przez to porzucać nauki języka.
![]() ![]() Dzisiaj miałam ochotę porobić coś z hiszpańskim, ale żeby nie było to super memo. Przetłumaczyłam sobie więc piosenkę RBD - "Trás de mí". Może to niewiele ale zawsze coś. ![]() A właśnie, ktoś jeszcze, prócz mnie, tłumaczy piosenki? Edytowane przez zakrecona_pozytywka Czas edycji: 2011-11-19 o 09:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#254 |
Zadomowienie
|
Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dojść chcemy.
Dziewczyny,
może takie pytanie już padło, nie znalazłam takiej odpowiedzi. Chodzi o dwa rodzaje kursów: 1. Supermemo Rosyjski. Нет проблем! 2. Edgard Rosyjski Kurs podstawowy lub inne języki z tej serii, jeśli posiadacieć proszę o odpowiedź ![]() Widziałam, że w każdej książce jest lista słówek - czy każde słówko (wymowa) jest nagrana na płytce? Edytowane przez Peru Czas edycji: 2011-11-19 o 11:51 Powód: poprawka |
![]() ![]() |
![]() |
#255 |
Zakorzenienie
|
peru nie ma co sie spinac.jak masz spadek motywacji to zrob cos niekoniecznie zwiazanego z nauką.nawet obejrzyj jakis film po hiszpansku z napisami czy cokolwiek innego.A jaka jest twoja motywacja, w sensie dla czego sie uczysz jezykow?
Ja hiszpanskiego uczylam sie wczesniej tak dla samej siebie i niestety z braku czasu zostawilam to.Teraz mam bardzo dobrą motywację bo w lutym jade na wakacje na Dominikanę na 2 tyg. i chcę popróbować tam coś mowić.Moze mnie jeszcze ludzie z obłsugi poduczą troszke :P
![]() |
#256 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Niemiecki - wznowiłam naukę po kilku latach, uczę się go dla siebie i żeby zdobyć lepszą pracę Hiszpański - głównie dla siebie. Dzisiaj oglądałam 24 horas i zrozumiałam część ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#257 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#258 | |
Imperatorowa Undi I
|
Cytat:
![]()
![]() |
#259 |
Zadomowienie
|
Dzięki za odpowiedź
![]() ---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ---------- Pamiętam, że gdzieś u kogoś na blogu opisywałaś obie książki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#260 |
Lady of Harley-Davidson
|
podrzucam garść linków ze starego wątku, może coś się powtarza, nie wiem -> myślę, że warto wrzucić do 1 postu
![]() artykuły po niemiecku: http://www.sueddeutsche.de/ seriale / filmy po ang online: http://tv.blinkx.com/ prof henry demo: http://www.dobreprogramy.pl/Profesor...ows,12446.html podcasty ang: http://www.bbc.co.uk/podcasts podcasty ang: http://www.podcastsinenglish.com/index.shtml opcja dla zalogowanych jest świetna, bo tworzy się własne zestawy i rozdziela słówka na różne dni www.ang.pl Strona z tekstami piosenek - http://www.songmeanings.net/ http://www.macmillandictionary.com/
#261 |
Rozeznanie
|
Ja ostatnio sporo się uczę. Głównie angielski, ale też hiszpański. Niemiecki sobie troszkę odpuściłam. Ale mam do Was pytanie. Wiecie gdzie można znaleźć jakieś proste teksty hiszpańskie?
Nie chcę czytać artykułów i skomplikowanych rzeczy, gdzie kompletnie nic nie zrozumiem, bo to tylko demotywuje i zastanawiam się czy jest coś gdzieś z jakimiś prostymi tekstami, artykułami, opowiadaniami itp.? |
![]() ![]() |
![]() |
#262 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzisiaj wzięłam się za siebie, z hiszpańskiego jestem na bieżąco a niemiecki i angielski częściowo zrobiony. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#264 |
Rozeznanie
|
Peru - tú eres genial! <3
Widziałam już kiedyś tą stronkę i gdzieś mi umknęła, dzięki wielkie ![]() Ja polecam z angielskiego: http://oald8.oxfordlearnersdictionaries.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
#265 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dzisiaj mam motywację - zaraz zaczynam robić powtóreczki. Od wczoraj przeglądam stronę supermemo. Nie wiedziałam, że oni mają tyle kursów do nauki słówek. Chodzą mi po głowie ich samouczki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#266 |
Raczkowanie
|
cześć mam do Was kilka pytań. Widzę, że wiele z Was zna dobrze j. angielski. Chciałabym, żebyście mi na kilka pytań. Napisałam list prywatny na maturę podst. ale nie wiem, czy nie mam w nim błędów. Czy mogłybyście powiedzieć mi:
-czy można napisać np. "I was happy that I`ll see one of the most famous attraction in Paris"? do tego zdania mam wątpliwości. -czy można napisać crowd of people w znaczeniu tłum ludzi? - jak napisać "nie zdążyliśmy" w sensie, że nie zdązymy czegoś zobaczyć, bo jest za długa kolejka -czy można napisać "We`ve already start to return" w sensie, ze już miałyśmy wracać (miałam problem z tym zdaniem) - przedstawił się to introduced himself? - jak napisać "weszliśmy do autobusu" - czy przed beautiful + rzeczownik piszemy "a" -jak napisać, że byliśmy na miejscu, czyli w tym miejscu, do którego jechaliśmy - czy można napisać "we exchanged adresses" w sensie, że wymieniliśmy się adresami? - czy po wrote pisemy tak jak w reported speech, tzn. zmieniamy czas czasowników np. you wrote that you were walking wiem, że to dużo pytań, ale jak widzicie mam sporo wątpliwości. mam nadzieję, że pomożecie mi choćby w niektórych. |
![]() ![]() |
![]() |
#267 | |||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przy czym nie zdawałam nowej matury, więc nie wiem jakie są kryteria oceniania. Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#268 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#269 | |
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() Najłatwiej chyba było napisać: - I was happy I saw --> zobaczyła go/ją i jest szczęśliwa Ale wersja: - I was happy I would see też jest ok --> była szczęśliwa, ale że zobaczy czyli coś niepewnego - I was happy I had seen --> zobaczyła najpierw, potem była szczęśliwa Niby to tylko różnice w niuansach czy intencjach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#270 |
Raczkowanie
|
Tak jak napisała Maguda to nie conditional (nie ma if itp.), a właśnie stwierdzenie tylko dotyczące przeszłości (coś w stylu zmian czasu w reported speech). Nie jestem pewna czy powinno być would, ale na pewno nie może być tam will. Jeśli nie would to może "I was happy I saw" lub "I was happy I see", ale właśnie would jako pierwsze przyszło mi do głowy.
Zostawienie tam will chyba oznacza, że w momencie pisania listu jeszcze nie widziała tej atrakcji, co w kontekście pewnie nie będzie miało sensu?
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:27.