|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4201 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XV
U
Dzisiejszy odcinek sponsorują literki B i C jak BRAK CZASU ![]() śniadanie - 3 duże grzanki razowe, jedna z masłem posypana gruboziarnistą solą ( uwielbiam chleb z dobrym masłem i solą siłownia 2 śniadanie - ostatni kawałek szarlotki pełnoziarnistej , wędzony kurczak z oliwkami, piklami i pomidoremobiad - ( pod warunkiem, że zdążę dorwać świeżą rybę ) pstrąg z grilla i frytki dyniowe kolacja - twaróg z kakao, miodem i orzechami
|
#4202 |
|
Rozeznanie
|
U jak moje ulubione jedzonko;D
śniad; 2 podwójne tosty razowe z masłem orzechowym i bananem, cappuccino 2śniad; sałatka z makaronu, tuńczyka wsw, brokuł z oliwą z oliwek, mango obiad; tarta z porami i cammembertem mniam,,, ![]() podw; serek wiejski 200g z orzeszkami w miodzie, rodzynkami, gruszką, pasek czeko gorzkiej kolacja;2 kromki razowca z masłem, twarogiem i miodem, kakao na mleku Edytowane przez olik187 Czas edycji: 2011-11-18 o 09:21 |
|
|
|
#4203 |
|
Raczkowanie
|
Mam pytanko ;p
Jak robicie owsiankę na mleku?? i czy macie jakieś dolegliwości trawienne po mleku?? |
|
|
|
#4204 |
|
Zakorzenienie
|
Wlewasz mleko do garnka wsypujesz płatki, szczyptę soli. Jesli lubisz na słodko dodajesz cukier. Doprowadzasz do wrzenia i mieszając gotujesz kilka minut. Owsianka łatwo przywiera do dna, więc należy ciągle ją mieszać. Jesz ciepłą z czym lubisz
|
#4205 |
|
Rozeznanie
|
P:
I. Grahamka z masłem, serem żółtym, polędwicą z indyka i chrzanem; kawa z mlekiem, pasek gorzkiej czekolady. II. Manna na mleku z migdałami i konfiturą wiśniową; cappuccino, banan. III. Filet z kurczaka duszony z pieczarkami w sosie śmietanowym + surówka z selera i marchwi. IV. Twarożek domowy z utartym jabłkiem, cynamonem i miodem; kawa z mlekiem. V. Kromka chleba żytniego z paprykarzem warzywnym + micha warzyw (papryka, kapusta pekińska, pietruszka, marchewka, rzodkiewki) z oliwą z oliwek i ziołami.
|
#4206 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A i jeszcze pytanie co do jabłka - polałas syropem takie zwykłe-surowe czy może wcześniej je zapiekłaś/uprażyłaś?
|
|
|
#4207 | |
|
Zadomowienie
|
ifellinlovewithadeadboy w zasadzie dopowiedziala wszystko, dziekuje
![]() ja dzisiaj: I. kawa z mlekiem(niestety na pusty żołądek, ale musialam sie jakoś obudzić a bardzo się spieszyłam), no i tez z tego pośpiechu zjadłam ser bialy poltlusty z jogurtem naturalnym i slodzikiem tylko(na szczescie byla tego calkiem spora porcja) II. serek wiejski, zaraz tato przyniesie zakupy to zjem grahamkę z warzywkami ![]() III. będzie pierś z kurczaka w płatkach kukurydzianych, tzn daję ich tylko trochę, obtaczam pierś w oliwie białku jajka i smażę w piekarniku, do tego szpinak <3 oraz ryż lub makaron IV. będę poza domem więc prawdopodobnie jakiś serek wiejski/homo + grahamka pełna warzyw :d V. no i zależnie od tego czy zdążę wrócić do domu, tuńczyk, lub serek jeżeli będę w mieście ![]() ---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ---------- Cytat:
|
|
#4208 |
|
Zakorzenienie
|
ifellinlovewithadeadboy dziękuję za odpowiedz!
![]() ja z białkiem mam problem, bo po pierwsze nie lubię przetworów mlecznych (czasem żółty ser, twaróg gdy muszę), nie pijam mleka, jogurtów, maslanki itp. za mięsem tez tak średnio przepadam. i ja głównie proteiny z warzyw, ryb, kiełków, orzechów czerpię. Edytowane przez domciatko Czas edycji: 2011-11-18 o 15:38 |
|
|
|
#4209 |
|
Rozeznanie
|
dzisiejsza RRRRRR:
woda z cytryną ś: owsianka na mleku z 4 łyżek płatków z bananem, łyżeczką siemienia i garścią rodzynek, kawa z mlekiem śII: serek wiejski z 1/4 kostki twarogu półtłustego, papryką zielona, ogórkiem i ziołami prowansalskimi, małe monte drink (tak na mnie patrzyło w sklepie... ) , kubek zielonej z żurawinąprzekąska: duze jabłko o: wczorajszy kurczak z warzywami i brązowym ryżem, kubek rumianku k: sałatka z tuńczyka wsw, jajka, ogórka kiszonego z odrobiną majonezu, kubek mięty
|
#4210 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#4211 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Też uwielbiam takie naleśniki.Jabłko oczywiście jak wszystko ostatnio, na gorąco - zapiekłam wcześniej ![]() Dzisiejsze U juz w lepszym nastroju i możliwością odezwania się, zaznaczam ze wstałam późno I owsianka na szklance mleka 2% z 2 pełnymi łyżkami otrębów granulowanych z żurawiną II talerz bardzo gęstej zupy jarzynowej (brokuł, marchewka, kalafior, ziemniaki, brukselka, por, majeranek, rozmaryn) III placki kukurydziane z pikantnym sosem (chilli, papryka, pomidory, czosnek, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz) teraz popijam kakao - łyżka decomorreno zalana wodą z kardamonem na rozgrzanie ![]() IV na kolację bedzie reszta pasty szpinakowej - miseczka z twarożkiem i prażonymi nerkowcami |
|
|
|
|
#4212 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Blog kulinarny Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znikł wchłonięty w czerń Nie został nikt co kochał mnie Nie mam już nic Nie ma już nic Nie ma już mnie... |
|
|
|
|
#4213 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4214 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Utrzymanie: śniadanie: miseczka polenty gotowanej na bulionie warzywnym z oregano, dużym kawałkiem pieczonego łososia, chilli i brokułami ii śniadanie: dwie kromki chleba orkiszowego z masłem, jajkiem na twardo, ogórkiem kiszonym, papryką czerwoną i ziołami duże jabłko obiad: bardzo duża porcja zapiekanki warzywno-mięsnej z ziemniaków, bakłażana, pomidorów, mięsa mielonego z cielęciny, cebuli, cynamonu, ziół, oliwy z oliwek - zapiekanych pod beszamelem <3 kolacja: micha gęstej zupy krem soczewicowo-marchewkowo-paprykowej, z cebulką, oliwą z oliwek i gałką muszkatołową + kawa gotowana z cynamonem, gożdzikami, chilli i mleczną pianką; woda; napar z pokrzywy; woda ciepła z tymiankiem; herbata zielona BTW. Dziewczyny - czytajcie regulamin - jadłospisów poniżej 1000 kcal nie wstawiamy -> blissful
|
|
|
#4215 |
|
Raczkowanie
|
Takie chyba R :p
woda z cyrtrynka i miodzikiem I owsiana (4łychy,2 otreby, siemie lniane, rodzynki, twaróg, jog nat, miodzik, banan ) II 4 małe kromki, sałata, ogórek, poledwica troche sosu bbq, jabłko, kawa z mlekiem i cukrem III kawa z mlekiem i cukrem z mc i kanapka z subwaya turkey :P (turkey, troche sera- chyba z miesiac nie jadałam, sałata, ogóras, pomidor, sos sweet onion i ranch) IV twarog z jog nat, orzechy, miód, dwie marchewy 1 l wody, herby Kuuuurde znowu luźno :P + stanie 6 h w pracy i chodzenie 2 h po sklepach z obciazeniem ;p
Edytowane przez quetepassa Czas edycji: 2011-11-18 o 21:09 |
|
|
|
#4216 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
GreenBalance- ślicznie, sporo warzywek : ), moze bym dorzuciła więcej białka ale jest naprawde smakowicie.. no i ta kawa <3 ja ostatecznie zjadam teraz śledzia w sosie pomidorowym, a zaraz przed snem wpadnie twaróg.
wymiana https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=44354776 wishlista https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=723452 Edytowane przez macerata Czas edycji: 2011-12-04 o 13:15 |
|
|
|
|
#4217 |
|
Gang Iren
|
Moje P(ciążowe):
1.Kanapka z wędliną drobiową i pomidorem,2 pierniki,słaba kawa z mlekiem 2.Dwie kanapki z wędliną i sałatą,jogurt z owocami,herbata owocowa 3.Dwie kanapki jw., jabłko,herbata owocowa 4.Trzy ziemniaki z sosem,zraz wołowy,dwa ogórki kwaszone,sok pomarańczowy 5.kilka pierników,lód rożek,paluszki,szklanka mleka W ciągu dnia sporo wody.
|
#4218 |
|
Wtajemniczenie
|
Wstawie moje dzisiejsze U, z góry mówię,że obiadu jako takiego dziś wyjątkowo nie było, bo byłam bardzo zabiegana i nie miałam czasu na jego zjedzenie
Przed śniadaniem woda z miodem i 2 wafle ryżowe I: jajecznica z 2 dużych jaj z cukinią i 2 plastrami szynki drobiowej, kromka grahama z masłem, małe jabłko starte z cynamonem i po troszku rodzynek i suszonej żurawiny,kawa czarna inka z mlekiem i miodem Przekąska: oscypek smażony, 2 kulki lodów(chałwowe i amaretto) 3 kruche ciasteczka kawa czarna II: wieśniak z bardzo dużą ilością różnych orzechów,łyżeczka masła orzechowego siłownia: brzuszki,ćwiczenia z hantelkami,siłowe na uda,bieżnia 40 minut odrazu po: kefir 200ml i 2 suszone morele inka z mlekiem i miodem III: duży kawał (cała) flondra wędzona z groszkiem zielonym kakao
|
#4219 |
|
Raczkowanie
|
Moje wczorajsze P:
ŚNIADANIE 9:00 Bułka z dynią (50g), gotowany pstrąg w galarecie (150g), pół pomidora z cebulą, kapusta kwaszona II ŚNIADANIE 12:15 Dwie kromki chleba razowego z naturalnym serkiem kanapkowym, plaster polędwicy drobiowej, sałata, rzodkiewki III ŚNIADANIE 15:15 wróciłam wygłodniała i przemarznięta po zajęciach, więc dość duże danie Kluski lane na bulionie drobiowym (0,5l), porcja domowej galaretki Tutaj w międzyczasie wpadła kawa bez mleka i surowa marchewka OBIADOKOLACJA 18:15 Kasza kuskus, tuńczyk w chili (170g), kapusta kwaszona (razem z tą ze śniadania było ok. 100g) I o 19 wpadł kolega na maraton filmowy - nie obejrzeliśmy nic, gadaliśmy do 5 rano, a ja podczas tego wypiłam 3 piwa i zjadłam chyba tonę chipsów i popocornu. Naprawdę, mnóstwo tego było... Śmieci okropne, ale wiecie co? Ten wieczór był megamega rewelacyjny! Jestem dzisiaj jakaś wypoczęta (chociaż spałam ze 3 godziny?) i szczęśliwsza. Tylko tak teraz się zastanawiam... Bardzo kiepsko, że zjadłam aż tyle tych chipsów i popcornu? Wiecie jak to jest, jak się siedzi i rozmawia, to człowiek nie zwraca uwagi na to, co chrupie. A kolega tylko mi podawał puszkę jedną po drugiej i podstawiał pod nos miski z przekąskami i teraz zaczynam się trochę martwić... |
|
|
|
#4220 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
oo, Gosiu, gratulacje ! ![]() jedz tak, ja masz ochotę i jak dziecko ma )
|
|
#4221 |
|
Raczkowanie
|
Moja dzisiejsza R:
I śn: grahamka duża z masłem i pomidorem, jabłko II śn: koktajl (pół maślanki duzej, banan, łyżka konfitury jagodowej, łyżeczka otrębów) O: kilka placków na kefirze + zupa ogórkowa P: serek wiejski + migdały K: twaróg półtłusty z rzodkiewką Czy nie za dużo, bo wogóle na tym nie chudne , ale i tak czuje głód i nie jestem w stanie jeść mniej... W kuchni czeka wielka pokusa - średnia bułka, taka dłuższa , niestety jasna, jak ja uwielbiam takie bułki i nie wiem czy wytrzymam ;/ Nawet myślałam żeby zastąpić nią obiad ![]() Ile może mieć kalorii? Edytowane przez Cammila123 Czas edycji: 2011-11-19 o 15:46 Powód: błąd ortograficzny ;/ |
|
|
|
#4222 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do białka to według mnie jest wystarczająco - jest w każdym posiłku ^^
Edytowane przez macerata Czas edycji: 2011-12-04 o 13:15 |
|
|
|
|
#4223 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4224 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje za odpowiedź ale jadłospis uległ w gruzach zjadłam niezliczoną ilość tych placków ze 20 chyba, a miały być cztery, a cały dzień trzymałam dietę
Na kolację tylko serek wiejski (opakowanie) i albo wyjdę na długi spacer albo poćwiczę ( zawsze na wii mam takie ćwiczenia po 40 min, aeroby)A placki niezbyt dietetyczne bo z kefirem, troszkę cukru, jajka, i mąka... Jak nie ruszyłam bułki to musiały być te placki.... Niestety mam tak że albo w ogóle nie jem takich kalorycznych rzeczy albo od razu za dużo. Nie to że się przejadłam, ale
|
|
|
|
#4225 |
|
Rozeznanie
|
Dzisiejsze U
![]() I grahamka na ciepło na pół - z miodem i orzechami włoskimi / 2 plastrami wędliny drobiowej, ogórkiem kons i pomidorem w międzyczasie jabłko II porcja słonecznej zupy jarzynowej - dużo brukselki, marchewki, pora i brokułów posypana uprażonymi pestkami dyniIII curry z kurczaka z bardzo dużą ilością przypraw - bardzo aromatyczne i bardzo rozgrzewające IV bedzie polenta gotowana z chilli i oregano z tuńczykiem wsw i pieczonym pomidorem do picia ricore, herbata biała, zielona, czarna, 2x rutinacea czy cos takiego i świeży sok marchewkowy ---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ---------- Nie chce rozpętać zadnej burzy, ale Ervisha, Ty widzisz wszedzie skomplikowaną a powinnaś sie zając sobą bo widac po Twoich postach ze masz ze sobą coraz większy problem. Te teksty sa chorobowe i to Ty jestes na wizażu osoba która udziela sie w multum kulinarnych wątków, siedzisz cały czas i piszesz o jedzeniu. Nawet sposób w jaki to robisz zdradza zaburzenia odżywiania. Radziłabym się zastanowić, bo chyba nie tylko ja to zauważyłam jak się okazuje. |
|
|
|
#4226 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jedz jak masz ochotę i juz.---------- Dopisano o 19:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ---------- Cytat:
No jakos tak było BEZOWOCNIE wczoraj ![]() A pytanie [moze głupie] co do wody z tymiankiem - w jakimż to celu? A jedzenie rozgrzewające - super ![]() ---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ---------- dziekuje za zerknięcie
|
|||
|
|
|
#4227 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ŚNIADANIE 10:30 dziwna godzina jak na mnie Dwie grzanki z chleba razowego otrębami, dwa plastry polędwicy drobiowej, sałatka: kapusta pekińska, papryka, kukurydza, groszek, czerwona fasola, pomidor, feta i sos czosnkowy(250g) niby takie zwykłe, ale zjedzone w cudownym towarzystwie i nastroju wydawało mi się jednym z najcudowniejszych i najbardziej królewskich śniadań w życiu. ;D W międzyczasie wpadła kawa bez mleka OBIAD 14:00 Makaron pełnoziarnisty, kawałek gotowanej piersi indyka, kapusta kwaszona (ok. 100g, musiałam ją skończyć) i mieszanka warzyw (kalafior, brokuł, marchew; też pewnie ok. 100g), trochę musztardy chrzanowej Deser: spora garść suszonych moreli i śliwek PODWIECZOREK 16:30 Mus jabłkowo – brzoskwiniowy (130g), naturalny serek homogenizowany (135g) z cynamonem, płatkami kukurydzianymi (ze dwie łyżki) i łyżeczką orzeszków sojowych KOLACJA 19:00 Dwa wafle ryżowe z pestkami dyni, jeden wafel pszeniczny z paprykowym serkiem topionym, dwa plastry polędwicy drobiowej, sałata, rzodkiewki I po kolacji jeszcze mnie ochota na deser złapała (znowu dzisiaj!) i zjadłam sobie pięć bezcukrowych talarków owsianych o smaku śmietankowym Myślałam wprawdzie, żeby pod kołderką napić się kakao, ale w sumie te talarki jakoś nasyciły moją ochotę na słodkie. Ale mam jeszcze esej do napisania, więc długa noc przede mną, także może się zdarzyć i kakao i jakieś marchewki. Ale sama nie wiem. ![]() I jak to się prezentuje? Bardzo proszę o komentarze. ^^ |
|
|
|
|
#4228 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=Milka1224;30604885]Dzisiejsze U
![]() I grahamka na ciepło na pół - z miodem i orzechami włoskimi / 2 plastrami wędliny drobiowej, ogórkiem kons i pomidorem w międzyczasie jabłko II porcja słonecznej zupy jarzynowej - dużo brukselki, marchewki, pora i brokułów posypana uprażonymi pestkami dyniIII curry z kurczaka z bardzo dużą ilością przypraw - bardzo aromatyczne i bardzo rozgrzewające IV bedzie polenta gotowana z chilli i oregano z tuńczykiem wsw i pieczonym pomidorem do picia ricore, herbata biała, zielona, czarna, 2x rutinacea czy cos takiego i świeży sok marchewkowy QUOTE] Mniam fajnie. Polentę uwielbiam - dzięki tobie, wcześniej nie wiedziałam o jej istnienu Co do Ervishy to zgadzam się w 100 % A co do tymianku - lubię jego smak + rozgrzewa. Dzisiejsze Utrzymanie: śniadanie: miseczka owisanko-jaglanki gotowanej z kardamonem, szczyptą soli, wanilią i sokiem z cytryny, z żółtkiem, połową gruszki, ciemnym wionogronem, masłem, miodem gryczanym i sezamem ii śniadanie: kubek gęstej zupy krem z soczewicy, marchewki, papryki z gałką muszkatołową; potem kawałek domowej, gorącej szarlotki z dużą ilością jabłek, cynamonem i cukrem brązowym obiad: duża porcja wieprzowej pieczeni z sosem grzybowym i podsmażaną cebulką; pół woreczka kaszy jęczmiennej; buraczki zasmażane <3 kolacja: jajecznica z dwóch jaj na maśle, z cebulką, papryką czerwoną i oregano; grzanka razowa z masłem, czosnkiem, solą i oregano + kawa gotowana z cynamonem, goździkami, chilli i mleczną pianką; napar z pokrzywy; woda; ciepła woda; zielona herbata
|
|
#4229 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Serio, kurczę, jesteś na P. TAK, to straszne, że raz na xx lat zdarza Ci się na p zjeść chipsy, jak mi się zdarza zjeść je erce jak pójdę na imprezę. ale jeszcze straszniejsze jest to, że mimo, że uwążasz, że wieczór był mega świetny to piszesz tu, że teraz myślisz o ZJEDZONYCH CHIPSACH. Naprawdę nie chcę być niemiła ale czy ten wątek musi być taki totalnie chory. Jest jeszcze KZ. Erka. 1śn - miseczka twarogu z jogurtem i konfiturą z czarnej porzeczki. 1 h siłowni 2śn - porcja pełnoziarnistego makaronu z sosem pomidorowym, tuńczykiem, fasolką szparagową. duża garść orzechów brazylijskich, kawa z czekoladą i mlekiem obiad - 2 jajka na twardo z groszkiem i majonezem kolacja - koktajl białkowy pół na pół mleko/woda 4, pierwsze o 10 30. ---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ---------- Cytat:
|
|
#4230 |
|
Rozeznanie
|
utrzymanie
![]() bardzo proszę o ocenkę
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:40.

, wędzony kurczak z oliwkami, piklami i pomidorem

Na kolację tylko serek wiejski (opakowanie) i albo wyjdę na długi spacer albo poćwiczę ( zawsze na wii mam takie ćwiczenia po 40 min, aeroby)