|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2851 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze blogi kosmetyczne - cz. II
|
![]() ![]() |
![]() |
#2852 | |
Klientka w krawacie
|
Cytat:
![]() |
#2853 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Tak, tak, przyszłościowe jak diabli ![]() ---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ---------- Cytat:
Pewnie to zależy od nauczyciela i jego programu. U mnie był nacisk właśnie na rozumienie, więc za to jestem wdzięczna (i tylko za to;P) ![]()
![]() |
#2854 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja wlasnie nie umiem za bardzo pisac wypracowan i boje sie, ze polegne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2855 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nie martw się, ja nigdy nie umiałam pisać, rozkręciłam się dopiero bodajże w drugiej klasie LO? I zobacz gdzie skończyłam ![]() Mnie się przydały takie schematy do wypracowań, w punktach (dosłownie) co trzeba opisać/omówić, i dało się je podpiąć pod praktycznie każdy temat ![]()
![]() |
#2856 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A taka kartke z punktami chyba mam. Jak ktos bd chcial to moge zrobic zdj ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2857 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2858 |
Zakorzenienie
|
[1=9b13fa772a089c950fe6533 92ec6a155eb1c8e79_6035971 53b11b;30621069]u nas są takie wypracowania klasowe. Dostajemy 2 tematy do wyboru, mamy 2 godz lekcyjne i piszemy. Oceny zwykle są słabe/średnie, ale przynajmniej oswoić się z tym trochę można[/QUOTE]
No a u mnie tego nie ma i skad ja mam to pozniej umiec ;/ Chodze na kolko z polskiego to ostatnio pisalismy, ale z pomoca nauczycielki. |
![]() ![]() |
![]() |
#2859 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ta kartka z punktami dobra rzeczy - wystarczy, że na maturze napiszesz wszystko, co widzisz w tekście i za to powinnaś zdobyć duużo punktów. ![]() ![]() Mnie na maturze strasznie dopiekły te zadania półotwarte, gdzie pracowało się z tekstem. Pamiętam, dali nam tekst Miłosza bodajże tłumaczony (beznadziejnie) z angielskiego (!), a pytania do tekstu były tak kosmiczne, że nadal nie mogę tego pojąć :P A zdajesz podstawę czy rozszerzenie? ---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ---------- Lipa, musisz sama robić testy i najlepiej kogoś, kto sprawdzi Ci te wypracowania z tym durnym kluczem. Innego sposobu chyba nie ma... Współczuję, że tak Wam nie chcą pomóc nawet...
![]() |
#2860 |
Konto usunięte
|
No tam punkty można zdobyć nawet za to, że była noc, świecił księżyc i narrator jest 3 osobowy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2861 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2862 |
Rozeznanie
|
[1=9b13fa772a089c950fe6533 92ec6a155eb1c8e79_6035971 53b11b;30621146]No tam punkty można zdobyć nawet za to, że była noc, świecił księżyc i narrator jest 3 osobowy
![]() ![]() Hehe, dokładnie! U mnie krążyło takie powiedzenie, że pamiętaj by napisać, że Werter był młody ![]()
#2863 |
Zakorzenienie
|
Na lekcjach robimy czesto czytanie ze zrozumieniem, ale wlasnie te wypracowania to porazka , bo prawie cala klasa z internetu spisuje ;D
|
![]() ![]() |
![]() |
#2864 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2865 |
Zadomowienie
|
ja tez uwielbiam czytac
![]() ![]() ![]() najbardziej podobaly mi sie; 'Zbrodnia i kara', 'Mistrz i Malgorzata', 'Lalka'.. i "Dzieci z Bullerbyn' oczywiscie ![]()
#2866 |
po prostu Em :)
|
Jak ja się cieszę, że maturę mam za sobą.
![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ---------- Ktoś przypomniał Kamienie na szaniec. Pamiętam, jak ryczałam czytając tę książkę. ![]() ![]()
![]() |
#2867 |
Konto usunięte
|
Przy czym na maturze rozszerzonej nie trzeba aż tak znać lektur, bo tutaj w kluczu punkty są głównie za analizę fragmentu itd, a nie za odniesienia do całości utworów - za to można co najwyżej 1 pkt jako walor dostać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2868 |
Rozeznanie
|
No dobra, przyznaję się, w LO dopiero zaczęłam czytać lektury
![]() ![]() Kamienie na szaniec! Ryczałam jak bóbr ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ---------- [1=9dc519fadc633b7a757b479 8db7309973aba49fa_66c3ce7 215651;30621453]Przy czym na maturze rozszerzonej nie trzeba aż tak znać lektur, bo tutaj w kluczu punkty są głównie za analizę fragmentu itd, a nie za odniesienia do całości utworów - za to można co najwyżej 1 pkt jako walor dostać ![]() Potwierdzam. Też tak miałam. Przy czym dają tu teksty spoza kanonu albo z tego rozszerzonego. Ja akurat miałam taki temat, że nawiązałam do filozofii, więc cóż...
#2869 |
Wolę prosto!
|
widzę, że o lekturach dyskutujecie
Ja czytać uwielbiam, ale lektur nie znosiłam, większość mnie zwyczajnie męczyła/nudziła, nie potrafiłam się w nich doszukać sensu... Najgorszą mordęgą były dla mnie Potop, Nad Niemnem,Lalka, Wesele, Granica, Ludzie bezdomni, Dziady, pamiętam, że przy omawianiu Ferdydurke 90% klasy miało minę jasno wyrażającą "osochodzi?" Za to bez problemu, a wręcz nawet z przyjemnością przeczytałam Chłopów (wszystkie tomy), Przedwiośnie, Pożegnanie z Marią, Zbrodnia i kara, Mistrz i Małgorzata, Zdążyć przed Panem Bogiem, Dżumę... Miałam okropną nauczycielkę, która katowała nas kulturą żydowską, w klasie zamiast godła mieliśmy na ścianach macewy, na oknach witraże z żydowskimi motywami, musieliśmy chodzić sprzątać cmentarze i robić projekty dotyczące kultury żydowskiej w naszym mieście...nie muszę chyba wspominać ilu z nas to interesowało? Dodatkowo nauczycielka miała "przyjemny" zwyczaj gnębienia nas, zadawała podczas odpytywania takie pytania, że nie wiadomo było o co chodzi, w wypracowaniach jak ktoś przedstawił inny pogląd niż ona to dostawał piękne 1 czy 2...generalnie - jeden z najbardziej znielubionych przeze mnie przedmiotów największą uwagę zwracała na wypracowania, z nich było najwięcej ocen, oceny te były zazwyczaj nader marne... Mimo, że na koniec liceum ledwo wyszarpałam od niej 3 (choć akurat wydawało mi się, że akurat pisać zawsze umiałam) to miałam okazję odgryźć się przy maturze, jak oddawała mi moje świadectwo maturalne i zobaczyła, że ustny mam na 95%, pisemny na 90% to nawet mi na moje "do widzenia" nie odpowiedziała ![]() ktoś pytał o studia - ja się obecnie męczę na inżynierii środowiska ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2870 |
Zakorzenienie
|
Z lekturami u mnie na bakier było
![]() Trylogia, Chłopi, Lalka, Mistrz i Małgorzata, Dziady, Ludzie Bezdomni, Dżuma, Zbrodnia i Kara itd .... nieeeee
#2871 |
Zakorzenienie
|
Ee ludzie bezdomni tez sa do przebrniecia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2872 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja zdecydowanie umysł ścisły. Skończyłam dwa rozbieżne ścisłe kierunki. W tym właśnie jedną była tylko szkoła policealna. Jak na złość w tym się lepiej czuję niż w tym co studiowałam. asiaasia58 też lubiłam Mistrza i Małgorzatę ![]()
Edytowane przez Takajakaya Czas edycji: 2011-11-20 o 16:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2873 |
|
[1=9dc519fadc633b7a757b479 8db7309973aba49fa_66c3ce7 215651;30621453]Przy czym na maturze rozszerzonej nie trzeba aż tak znać lektur, bo tutaj w kluczu punkty są głównie za analizę fragmentu itd, a nie za odniesienia do całości utworów - za to można co najwyżej 1 pkt jako walor dostać
![]() Na podstawowej chyba też nie trzeba...
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2874 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2875 |
Rozeznanie
|
No i właśnie takie nudy za przeproszeniem dawali w LO, jakby dali coś Żeromskiego-erotomana, jak na przykład jego cud-miód-orzeszki Dzieje grzechu, byłoby ciekawiej...
![]() ![]()
#2877 | |
Zakorzenienie
|
ja tez przeczytalam wszystkie lekruty, nawet te nudne
![]() chociaz te pozytywistczny, dla czesc odob - niedo przebrniecia mi sie podobaly! U mnie kolejny jakis smutny dzien - nic mi sie nie chce i ta pogoda mnie przytlacza. ![]() ---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2878 |
|
[1=9dc519fadc633b7a757b479 8db7309973aba49fa_66c3ce7 215651;30621757]Niestety, trzeba, zawsze jest parę punktów do zdobycia za odniesienie się do całości utworu.
W każdym razie parę lat temu tak było ![]() Nie wiem jak to dokładnie jest, ale ja miałam za wypracowanie prawie maksa, a z pewnością do niczego nie mogłam się odnieść w mojej sytuacji (przeanalizowałam tylko tekst). ![]()
![]() |
#2879 |
Konto usunięte
|
Zależy od tematu i czy jest w nim napisane "i odnieś się do całości utworu"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2880 |
Moderator
|
ale pędzicie
![]() widzę że był temat matury (huh, kiedy to było)... Nie rozumiem trochę dywagowania na temat czy czytać lektury czy nie i czy się opłaca jechac na streszczeniach. Jest kanon, narzuca się pewne tematy i książki i po co z tym dyskutować. ![]() ![]() Miałam w liceum wielkie szczęście. Trafiłam na doktora j.polskiego który miał misję. Owszem, kanon lektur z nami omawiał, ale to także na jego lekcjach poznałam wiersze Williama Blake'a, twórczość Wilde'a, Rushdiego czy naszego rodzimego Leśmiana (coś chyba jest w kanonie nadal, nie orientuję się, ale myśmy przeczytali naprawdę sporo jego poezji). Do dziś wspominam jego zaangażowanie i tak ciekawy sposób mówienia, że można było go słuchać z otwartymi ustami. Był przy tym dowcipny i bardzo interesująco to wszystko przedstawiał. Wiem, że do dzisiaj uczy i dziękuję Bogu za takich belfrów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:23.