|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
501 | 71,57% |
nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
199 | 28,43% |
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#631 | ||
Konto usunięte
|
Dot.: Aborcja- co o tym sądzicie ?
Cytat:
Cytat:
Cukrzycy jęczą o wiele bardziej niż ci się wydaje. A ich leki i tak się refunfuje w pewnej części w przeciwieństwie do antykoncepcji. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#632 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Powodów do aborcji pewno jest wiele począwszy od absurdalnych (bo nie lubię dzieci czy bo ciąża zniszczy moje ciało, aż do ciąż z gwałtów czy zmuszenie przez małżonka). A moje własne zdanie to KATEGORYCZNE NIE! ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#633 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#634 |
Zakorzenienie
|
Z tym zabijaniem zwierzątek mam takie same zdanie jak whitechocolateraspberry, choć dla niektórych pewnie będzie to hipokryzja.
W większości przypadków moim zdaniem ciąże nieplanowane zachodzą na skutek braku odpowiedzialności, dlatego nie rozumiem dlaczego mamy zabijać tu niewinne dziecko. Świnka czy krówka też nie jest niczemu winna, lecz zachodzą tu cele wyższe- tzn wielu ludzi je mięso (np ja ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#635 |
jestę wieszczę
|
Szanuję, że dla Ciebie celem wyższym jest dieta mięsna, a nie życie świnki. Dla mnie celem wyższym jest moje dobro, a nie życie płodu. Moje szeroko rozumiane dobro
![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
#636 | |||
ma zielone pojęcie
|
Temat wegetarianizmu się tutaj przypadkiem wplątał... Wiem, że offtop, ale nie mogę nie odpowiedzieć na pewne posty.
Jak coś to chętnie przeniosę rozmowę na wskazany przez Was wątek ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dieta wegetariańska jest zdrową dietą, o ile jest dobrze ułożona. Zresztą dieta mięsna również musi być dobrze ułożona. Źle zbalansowana dieta mięsna nie jest zdrowa ![]() Poza tym, są ludzie, którzy są wegetarianami od urodzenia. O ile ich rodzice dbali o ich żywienie, ci ludzie są zdrowi. I nie mają problemów ze zdrowiem, bo są wege ![]() Polecam poczytanie różnych artykułów w necie na ten temat. Poza tym na wielu forach dla wegetarianów wypowiadają się rodzice, którzy wybrali dla dziecka dietę wegetariańską. Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#637 |
Zakorzenienie
|
Ok, może w tym temacie byłam źle doinformowana, w razie czego przestudiuję
![]() A co do tego, że dieta mięsna powinna być także urozmaicona, to oczywiście się zgadzam, organizm musi mieć dostarczone wiele ważnych witamin, wiele składników, które są w różnych potrawach, dlatego zawsze jedzenie z założenia, by było zdrowe i dawało korzyść dla organizmu musi być urozmaicone. Teraz w sumie jak wczytałam się w to, to faktycznie jedzenie podawane dziecku może nie zawierać mięsa, lecz nie może być skrajną odmianą wegetarianizmu, czyli weganizmem, gdyż wtedy odrzucamy też mleko, jajka, czyli to co pośrednio pochodzi od zwierząt i dziecko traci wiele cennych składników np wapń i to już nie jest korzystne dla rozwoju jego organizmu, zresztą dla dorosłego człowieka taki skrajny wegetarianizm, czyli nie tylko niejedzenie mięsa, lecz też nabiału także chyba nie jest zbyt korzystny. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2011-09-07 o 23:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#638 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tłumaczenie jakoby powodem do jedzenia mięsa jest cena są poniżej krytyki. Równie dobrze można usunąć ciążę bo aborcja wychodzi taniej niż utrzymywanie dziecka. ja wole zwierzęta niż dzieci,Ty stawiasz ludzi nad zwierzętami - ok Ale nie mów,że to ma byc dla mnie priorytetem bo nigdy nie będzie ---------- Dopisano o 03:00 ---------- Poprzedni post napisano o 02:55 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#639 |
Zakorzenienie
|
Wiem, wiem, każdy ma inne priorytety, to nie ulega wątpliwości.
Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#640 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#641 |
Zadomowienie
|
A co jesli ktos nie lubi tych produktów 'zastępczych'? Do tego stopnia, że nie może ich przełknąć? Ma głodować?
Co do życia, owszem nie twierdze, że natura ludzka jest lepsza od natury zwierzęcej... ale za to jakość tego życia jest lepsza, taka krówka może jedynie hasać po łące jeść trawkę, popijać wodę i tyle... jednak to życie jest w pewnym stopniu ograniczone, porównując je do życia ludzkiego. I dla mnie - życie ludzkie jest więcej warte. Chociaż nie jestem za zabijaniem zwierząt dla kaprysów jak np. futra itp. temu mówię absolutne nie. Co do ciązy będącej niezdrową dla kobiety... zdarza się to owszem, ale rzadko (aby ciaza wyrządzala jakies ogromne krzywdy) z pewnoscia bardziej niezdrowa dla koboety jest aborcja. Bo bądź co bądź każda pozostawia jakis slad i niszczy w pewnym stopniu macicę. I dla mnie zawsze większosc dokonywanych aborcji będzie skutkiem nieodpowiedzialnosci i nieodpowiedniego zabezpieczenia, dlatego między innymi jestem przeciwna zalegalizowaniu.
#642 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() ![]() Naprawdę, na diecie wegetariańskiej trudno głodować. Jest pełno znanych i mniej znanych smacznych potraw wegetariańskich. Obecnie znajomi mięsożercy się ode mnie uczą gotować ![]() Cytat:
2. A człowiek może budować domy, mosty... Tworzyć dzieła sztuki itd. Ale czy jest to bardziej wartościowe od hasania po łące, jedzenia trawy i popijania wody? Krowa przynajmniej nie niszczy środowiska naturalnego. Człowiek tak. Cytat:
![]() |
#643 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nie wiesz co ta krówka sobie myśli, pewnie jest szczęśliwa bo szczęście to stan umysłu a nie czynniki zewnętrzne Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#644 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#645 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
2) Czy jest to bardziej wartościowe to już jakaś kwestia filozoficzna. Tak, dla mnie jest bardziej wartościowe, może dlatego, że jestem człowiekiem i nie wyobrazam sobie zycia spedzonego jedynie na hasaniu po łące. Ale to juz inna spraa. Ja akurat nie przyczyniam się w jakims wielkim stopniu do zabijania krów i swin, bo wieprzowiny nie jem, wołowinę baaardzo rzadko, zazwyczaj jem kurczaki. 3) Zycie płodu jest ograniczone, owszem, ale tylko do pewnego momentu, zycie krowy juz zawsze do smierci. Dla mnie to ta podstawowa różnica... ---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ---------- Cytat:
W wypadkach wyjątkowych taka aborcja jest dopuszczona i nie mam osobiście nic przeciwko temu. To juz inna kwestia.
![]() |
#646 |
Zakorzenienie
|
no wlasnie Ci tlumacze, ze nie... wiele kobiet mialo samoistne poronienie, potem normalnie zachodzily w ciaze, lekarz nie jest w stanie sam stwierdzic czy je miala. czasem spozniona sporo miesiaczka nie jest miesiączka a samoitnym poronieniem, kobieta nawet nie jest tego swiadoma
Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2011-09-08 o 12:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#647 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Pozwolę sobie wkleić tabelkę z Wikipedii: ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Niewiele się to różni od hasania po trawie, jedzenia trawy i picia wody ![]()
![]() |
#648 |
Zadomowienie
|
Zawsze wydawało mi się, że poronienie jakieś skutki po sobie pozostawia... a jesli tak by bylo to i aborcja farmakologiczna również... co do spóźniającej się miesiączki to moze i owszem nie pozostawia wiekszych skutków ubocznych, bo to zazwyczaj dopiero 2 tydzień, ale to pewnie nie to samo co poronienie w 8 tygodniu...
Chatul - bez przesady, zycie zadnego czlowieka nie sklada sie jedynie ze snu jedzenia i pracy ![]() ![]() Ajesli - to juz tej osoby indywidualny wybór.
Truth has no path. Truth is living, and therefore, changing. It has no resting place, no form, no organized institution, no philosophy. Edytowane przez whitechocolateraspberry Czas edycji: 2011-09-08 o 12:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#649 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Są też ludzie, którzy śpią, jedzą, pracują i oglądają telewizję... Ewentualnie jeszcze grają w gry komputerowe. Moim zdaniem to jest gorsze od hasania sobie po trawie. Ale to sprawa tych ludzi. Ich prawo odmóżdżać się przed telewizorem kiedy tylko mają czas wolny ![]()
![]() |
#650 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#651 |
zuy mod
|
Ano, chyba, że leki są podane dopochwowo - wtedy moze je wykryc. A tak to nie ma roznicy.
![]() |
#652 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Kobieta może przejść kilka/kilkanaście porodów i przy którymś kolejnym umiera. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#653 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Za drugim razem po tygodniu wiedziłam,że jestem w ciąży. Zrobiłam nawet test choć wiem,że nie powinno się go robić przed terminem miesiączki ze względu na samoistne poronienia. Ja wiedziałam,że mam maluszka w sobie ![]() Co do głównego tematu wątku-jestem za dobrowolną aborcją! Pewnie zaraz odezwą się obrońcy życia nienarodzonego ale każdy ma prawo do swojego zdania i tu jest miejsce na wyrażanie go. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#654 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam w swoim otoczeniu, bliższym i dalszym, kilka takich idiotek, wyznających zasady z czasów króla Ćwieczka: gumki be, bo się facetowi nie podoba, tabletki be, bo muszą zaszkodzić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#655 |
Rozeznanie
|
whitechocolateraspberr
jestem tego samego zdania. Uprawiając seks każdy powinien sobie zdawać, że przede wszystkim można tak zajść w ciążę, w ten sposób ludzie spełniają swoje marzenia - dziecko. Oczywiście jest to wielka przyjemność, która ponosi za sobą ogromne konsekwencje. Jeśli kobieta nie 'usunie' ( strasznie przedmiotowo to brzmi) swojego dziecka, może je oddać w wiele miejsc - młode małżeństwa są szczególnie zainteresowani takimi maluszkami. A po drugie w kobiecie po porodzie rodzi się instynkt macierzyński. Są przypadki, gdzie dziewczyna ma urodzić małżeństwu dziecko i po porodzie jednak zmienia zdanie - z miłości do dziecka, które sama urodziła.
27.06-12.09.2013 w ![]() ![]() ![]() od 23 września 2013 studentka w San Francisco, ![]() ![]() ![]() blog o moich podróżach i życiu w Egipcie i USA soczyscie.blogspot.com Edytowane przez agutka93 Czas edycji: 2011-11-20 o 15:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#656 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To dopiero jest przerażające. Natomiast usunięcie zarodka jakoś mniej mnie rusza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#657 |
Zakorzenienie
|
ano...np. dziś w Poczesnej kolo Cz-wy...
![]() |
#658 |
Zakorzenienie
|
a ja się boję, że jak aborcja będzie tak bardzo legalna (bo w polsce przecież istnieją kliniki, gdzie się o tym nie mówi ale można ją wykonać) to baby zaczną usuwać dziecko z byle powodu.. a bo jednak nie chcę... a bo mój misiu nie chce używać gumek to se usunę... a bo chłopiec... a bo bliźniaki... a bo coś tam..
|
![]() ![]() |
![]() |
#659 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czy sama będąc kobietą sądzisz,ze jakakolwiek normalna kobieta potraktuje aborcję jako formę antykoncepcji? Myslisz,ze to takie "hop-siup"? Ze kobiety tak latwo podejmują takie decyzje?
![]() |
#660 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Ciebie martwi zdrowie tych kobiet czy o co chodzi? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:52.