|
|||||||
| Notka |
|
| Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje ciê motoryzacja? Do³±cz do forum Auto Marianna, podziel siê swoj± pasj± i wiedz±. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#4321 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 751
|
Dot.: Dla przysz³ych, obecnych i przesz³ych Kursantek - cz. VII
Cytat:
Daj znaæ jak pierwsza jazda bez "L" na dachu
|
|
#4322 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 555
|
Hej! Musze siê Was poradziæ. :P
Kilka dni temu zda³am egzamin- tak siê z³o¿y³o, ¿e je¼dzi³am do¶æ 'intensywnie' i stety/niestety zawsze w dobrych warunkach- tzn. nigdy na jazdach nie z³apa³ mnie deszcz/¶nieg/wielka mg³a. Teraz muszê czekaæ z 2-3 tygodnie zanim dostanê PJ, w miêdzyczasie pewnie spadnie ¶nieg i tak zastanawiam siê- czy warto mo¿e poje¼dziæ jeszcze kilka godzin z instruktorem? Mówi±c szczerze boje siê, ¿e ta 3 tygodniowa przerwa na samym pocz±tku "kariery kierowcy" to du¿o, a je¶li do niej dojd± nieod¶nie¿one drogi (wiadomo-drogowcy zawsze s± zaskoczeni zim±), to obawiam siê, ¿e spanikujê czy co¶. Chodzi o to, ¿e od pocz±tku bêdê musia³a sobie sama radziæ za kó³kiem- raczej nie mam szans, ¿eby wszêdzie, na fotelu po prawej stronie je¼dzi³ ze mn± inny kierowca- a nawet je¶li siê uda, to sama nie wiem czy ¿yczy³abym sobie obecno¶ci np. mojego taty- jeszcze przez egzaminem je¼dzi³am z nim po wsi, gdzie mamy dzia³kê i przed malutkim skrzy¿owaniem zacz±³ gadaæ "Stój, stóóój! Nic nie mów, skup siê! Nie machaj rêkoma! Zbli¿asz siê do skrzy¿owaniaaa!" Ogólnie uwa¿am, ¿e jak na pocz±tkuj±cego kierowcê ca³kiem dobrze je¿d¿ê, ca³kiem pewnie czujê siê za kierownic±, ale w³a¶nie mam takie obawy, ¿e ten ¶nieg/b³oto/hiper-¶liska nawierzchnia zaskocz± mnie. Czy która¶ z Was zdawala w podobnej porze roku co ja i musia³a zaczynaæ swoj± przygodê z samodzielnym prowadzeniem auta w zimie? Jesli tak to jak by³o? A je¶li która¶ z Was bra³a dodatkowe godziny PO egzaminie to czy co¶ nowego wynios³y¶cie z tych jazd? Czy by³y to zwyk³e przeja¿d¿ki po mie¶cie, które mo¿na by³o sobie darowaæ?
|
#4323 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po odebraniu prawka wsiad³am i jecha³am Co do warunków, to ja te¿ nie je¼dzi³am w deszczu a ju¿ tym bardziej zimow± por± i trochê siê bojê, ale my¶lê, ¿e zimowe opony, rozwaga i prêdko¶æ dostosowana do warunków powinny za³atwiæ sprawê. Oczywi¶cie mog± siê staæ ró¿ne nieprzewidziane rzeczy, dlatego dobrze jest (oby jak najd³u¿ej w teorii) wiedzieæ jak siê zachowaæ gdy samochód wpadnie w po¶lizg. Ja dopytuje o wszystko T¿ta i staram siê czytaæ, co dziewczyny pisz±, np. na w±tku o amatorkach. Osobi¶cie uwa¿am, ¿e wykupienie lekcji po zdanym egzaminie jest wyrzucaniem pieni±¿ków. Bo jak wsi±dziesz za te 2-3tygodnie, to nie bêdzie ju¿ elki na dachu ani I. który wszystkiego pilnuje. Lepiej popytaæ o jakie¶ wskazówki, np. tatê. A wszystkiego i tak bêdziesz siê uczyæ zdobywaj±c do¶wiadczenie. A najwiêksze do¶wiadczenie zdobywa siê je¿d¿±c samemu
|
|
#4324 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 11 101
|
(2011-11-21 13:47:09) Prawo Jazdy: Przyjêto wniosek - trwa postêpowanie administracyjne.
![]()
|
|
|
|
#4325 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 595
|
A wiêc 16.12 o godz 11:15 mam egzamin pierwszy pañstwowy!
|
#4326 |
|
Zakorzenienie
|
omg, dzi¶ siê zapisywa³as? kolejki to u Was z kosmosu
|
|
|
|
#4327 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 531
|
allice093 prawie miesi±c czasu, ale zlecii
i pod choinkê akurat odbierzesz prawko
And reach out for the spell Find the door to the promised land Just believe in yourself Hear this voice from deep inside It's the call of your heart Close your eyes and your will find The way out of the dark |
|
|
|
#4328 | |
|
Wtajemniczenie
|
No dzi¶ siê zapisa³am,wcze¶niejszy termin by³ na 14 ale to na 7 najwiêksze korki :O
Cytat:
U nas jest egzaminatorka która oblewa wiêkszo¶æ dziewczyn ch³opaków to tylko kompletne beztalencia! Kolega przejecha³ po lini na ³uku to jeszcze raz mu kaza³a prawie pacho³ka skosi³ a ona "Nie widzia³a"
|
|
#4329 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 186
|
Jecha³am sama, a raczej z ch³opakiem u boku. Odwioz³am nas pod dom ( to tylko pareset metrów, wiêc du¿o nie poje¼dzi³am), ale by³o ju¿ ciemno wiêc dalej nigdzie nie jecha³am. Fuck, jaki¶ patafian w mercedesie na mnie tr±bi³ bo jak pojawi³o siê zielone ¶wiat³o to nie ruszy³am od razu.. grrr.
Ale nie by³o tak ¼le, my¶la³am ¿e gorzej mi pójdzie. My¶la³am, ¿e bêdzie mi ci±gle gasn±æ, a tak nie by³o ![]() Jutro sobie ju¿ ca³kiem sama poje¿d¿ê i poparkujê i to na spokojnie, w dzieñ
|
#4330 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a jak robicie na ¶wiat³ach? Bo mnie na kursie uczono ¿eby wrzucaæ luz i noga na hamulec a jak bêdzie pomarañczowe to sprzêg³o i jednyka, ale nie wiem czy to dobry pomys³ na wprowadzanie go w ¿ycie, milion kierowców mnie obtr±bi
|
|
|
|
#4331 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 10 859
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4332 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 20 043
|
ja sobie odrazu wrzucam jedynkê ¿ebym potem nie zapomnia³a, z reszt± tak mi te¿ instruktorka mówi³a
|
#4333 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Czyli ogólnie zalecane to jest. Podobno nie powinno siê d³ugo przytrzymaæ sprzêg³a, bo co¶ tam siê bardziej i szybciej zu¿ywa czy co¶ ![]() ---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- Kurde, normalnie zaraz Ci kopniaka dam i siê opamiêtasz, ¿eby takich g³upot nie pisaæ Co nie zdasz, jak zdasz za 1 Masz w siebie wierzyæ!
And reach out for the spell Find the door to the promised land Just believe in yourself Hear this voice from deep inside It's the call of your heart Close your eyes and your will find The way out of the dark |
|
|
|
|
#4334 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 503
|
Eeee tam, czemu niby trzymaæ i mêczyæ t± biedn± nogê na sprzêgle jak siê na czerwonym ¶wietle stoi? Ja zawsze wrzucam na luz, zaci±gam rêczny jakby mi siê mia³ stoczyæ i tyle. Zmienia siê ¶wiat³o to szybko jedynka i jadê
Trzeba tylko czasu i przede wszystkim du¿o æwiczyæ ![]() Te¿ na pocz±tku siê ba³am i odruchowo chcia³am od razu t± jedynkê wbijaæ, ale szkoda niepotrzebnie mêczyæ nogê zw³aszcza jak siê gdzie¶ dalej jedzie ![]() A jak jaki¶ pajac tr±bi to trzeba go poprostu olaæ :p Nikt zaraz po kursie nie jest w stanie ruszyæ szybciej ni¿ kierowca z niewiadomo jak d³ugim 'sta¿em' za kó³kiem ![]() A i powodzenia zdaj±cym ![]()
![]() Edytowane przez _gatinha_ Czas edycji: 2011-11-21 o 20:09 |
|
|
|
#4335 |
|
Zakorzenienie
|
Ja i tak nie wiem jak niektórzy tak szybko ruszaj± na ¶wiat³ach. Chcia³abym tak umieæ;D. Gatinha ja nie zaci±ga³am rêcznego, tylko no¿nym, ale luz tak w³a¶nie, i nie wiem jak to bêdzie w ¿yciu
|
|
|
|
#4336 |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=Gruffi;30644662]To jest dobre, je¶li nie stoisz pierwsza przed ¶wiat³ami, a np. ju¿ 2, czyli za jakim¶ samochodem, w niektórych miastach jest to takie co¶ co odlicza ile czasu jeszcze bêdzie siê pali³o dane ¶wiat³o, albo je¶li czêsto siê przez jakie¶ skrzy¿owanie je¼dzi to mniej wiêcej siê wie jak d³ugo pali siê czerwone.
Czyli ogólnie zalecane to jest. Podobno nie powinno siê d³ugo przytrzymaæ sprzêg³a, bo co¶ tam siê bardziej i szybciej zu¿ywa czy co¶ ![]() ---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- Kurde, normalnie zaraz Ci kopniaka dam i siê opamiêtasz, ¿eby takich g³upot nie pisaæ Co nie zdasz, jak zdasz za 1 Masz w siebie wierzyæ! [/QUOTE]Haha ju¿ siê poprawiam! Zdam za 1 bo to ¶wiêta i to magiczny czas! Mo¿e egzaminator bêdzie ¦w. Miko³ajem? Mnie taki preznet zadowala w 1000000000000000000%
|
#4337 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 189
|
Ja jak siê zatrzymujê na ¶wiat³ach to od razu wrzucam jedynkê no i trzymam sprzêg³o i hamulec jak potrzeba.Tym sposobem szybko siê rusza,równo z innymi autami
![]() .
|
|
#4338 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 294
|
A ja ró¿nie, jak wiem, ¿e ¶wiat³a zaraz siê zmieni±, to wrzucam jedynkê, a jak wiem, ¿e trochê postojê, to luz, ¿eby nogi nie mêczyæ i sprzêg³a nie zu¿ywaæ
![]() Jutro mam egzamin, bardzo proszê o trzymanie kciuków, bo stracha mam nieziemskiego
|
|
#4339 |
|
Rozeznanie
|
natuso
mocno zacisniête ![]() allice093 a tu sie oka¿e, ¿e egzaminator naprawdê przyjdzie w takiej czapce Miko³aja
|
|
|
#4340 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 10 859
|
Cytat:
Nie powiem, ¿e mnie kusi³o, bo kole¿anka opowiada³a, ¿e jej kolega zda³ w miko³ajki tylko dlatego, ¿e w³a¶nie by³y miko³ajki i mia³ urodziny |
|
|
|
|
#4341 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 628
|
Co do tych ¶wiate³ to mnie I. uczy³ ¿eby jednak trzymaæ nogê na sprzêgle ale ja na tych najwiêkszych skrzy¿owaniach wrzucam na luz i hamulec.
A ja mam za 2 tyg. egzamin. Dok³adnie 5.12 o 13.30 teoria. W sam szczyt bêdê mia³a praktykê - za³amka |
|
|
|
#4342 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja wrzucam luz zawsze jak staje na ¶wiat³ach. Nie mêczê ani nogi ani sprzêg³a, a p³ynnego ruszania mo¿na sie naprawdê szybko nauczyæ
Dzi¶ kolejna trasa za mn± i ciê¿ko mi siê jecha³o na drodze za miastem, bez o¶wietlenia i same zakrêtasy. Potem juz wjecha³am na autostradê to by³o oki. Obieca³am sobie, ¿e od dzi¶ bêdê codziennie parkowaæ równolegle ¿ebym w koñcu siê tego nauczy³a. W koñcu siê nauczê
|
#4343 |
|
Rozeznanie
|
Na pocz±tku te¿ sta³am na czerwonym na jedynce ze sprzêg³em, ale niestety szybko przekona³am siê, ¿e to nie za dobry pomys³, bo w mojej okolicy jest kilka skrzy¿owañ z bezkolizyjnym zielonym w lewo, wiêc de facto trzeba by³o tak staæ przez 3 zmiany ¶wiate³. Na ¿ó³tym przewa¿nie nie wyrabia³am siê ze wrzuceniem biegu i wszystkim, wiêc za rad± mojego instruktora wrzucam bieg gdy miga zielone dla pieszych (tych co id± w poprzek mojej drogi)- potem zapala siê ¿ó³te i ju¿ jestem gotowa do ruszania na zielonym.
![]() @agnusek22- dziêki za odpowied¼! Ogólnie my¶lê podobnie jak Ty, ale mêczy mnie w³a¶nie ten "napad zimy" i pomy¶la³am, ¿e wtedy I spe³nia³by funkcjê tego "innego" pasa¿era z prawej strony (no tak, wtedy bym pewnie bez eLki juz je¼dzi³a), bo w ci±gu najbli¿szego miesi±ca-dwóch nie mogê w³a¶nie liczyæ na obecno¶æ np. rodziców. @natuso- Powodzenia! Nie daj siê 'zagi±æ' egzaminatorowi.
|
#4344 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4345 | |
|
Bia³a Dama
Wiadomo¶ci: 6 404
|
Cytat:
Noi w³a¶nie ja tak mam, ¿e odbieram prawko jutro ewentualnie w p³ot s±siada a nie pod ca³y sznur samochodów z naprzeciwka np.
|
|
|
|
|
#4346 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 189
|
natuso Trzymam kciuki
![]() .
|
|
#4347 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 37 059
|
Kochane, jutro od 10 do 12 mam pierwsz± jazdê, a¿ mi niedobrze.
|
|
|
|
#4348 |
|
Rozeznanie
|
Pierwsza jazda? £oo! Suuuper!
Nie denerwuj siê bo naprawdê nie ma czym- kurs powinien byæ przyjemno¶ci± a nie przykrym obowi±zkiem. "Delektuj" siê ka¿d± godzin± za kó³kiem i traktuj te 30h z e[L]k± na dachu jako ¶wietn± przygodê.
|
#4349 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 14 589
|
A mnie siê dzisiaj wybitni nie chce jechaæ...
|
#4350 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 294
|
Dziêkujê za trzymanie kciuków, pomog³o, bo ZDA£AM
jestem dzi¶ najszczê¶liwsz± osob± na ¶wiecie
![]() |
Nowe w±tki na forum Auto Marianna
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:33.

Daj znaæ jak pierwsza jazda bez "L" na dachu 
i pod choinkê akurat odbierzesz prawko 

Co nie zdasz, jak zdasz za 1

mocno zacisniête
おはよう!