|
|
#511 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: " Nigella Gryzie " na TVN Style
idę robić ten makaronik
lubie takie zdrowe potrawy chociasz kaloryczne
|
|
|
#512 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczynki a może ma któraś z Was przepis Nigelli na fasolke szparagową z makaronem o ile się nie mylę
Przypadkiem trafiłam jak robiła to w którymś programie,ale nie zapisałam przepisu pewna,że będzie na stronie w necie a tu zonk ![]() EDIT: Pomieszały mi się programy,to robiła Tessa,a nie Nigella Edytowane przez witch_18 Czas edycji: 2006-09-11 o 19:38 Powód: psikus :p |
|
|
|
|
#513 |
|
Przyczajenie
|
cos tutaj cicho ostatnio, a ja zakochalam sie w muffinkach i ciagle je pieke :P
|
|
|
|
|
#514 |
|
Rozeznanie
|
Ja też dołączam do miłośniczek Nigelli. Dziś robiłam placki z cukini wg jej przepisu. Nie powiem żeby to było niebo w gębie, ot inny sposób na cukinie
|
|
|
|
|
#515 |
|
Wtajemniczenie
|
a może któraś z Was ma przepis na kurczaki pieczone,które niedawno Nigella robiła? najpierw je chyba w mleku zanurzała, potem w panierce, czy cuś, jak już je zrobiła to włożyła je do koszyczka i powiedziała "jeśli potrafisz się powstrzymać,(aby ich nie zjeść od razu :P > to znaczy,że jesteś niegodny jedzienia"
za Chiny Ludowe nie umiem sobie przypomnieć tego przepisu, a to musiało by być przepyszne bo uwielbiam kurczaczki PS. a jak one wyglądały ![]() ![]() :sli na:
|
|
#516 |
|
Rozeznanie
|
A mogę poprosić o przepis na placki z cukini??
|
|
#517 |
|
Zakorzenienie
|
czy nigella leci jeszcze na tvn style? bo nie wiedziałąm jej daaawno.
|
|
|
#518 |
|
Raczkowanie
|
Leci - oglądałam dzisiaj fragment
Robiła jakieś smarowidło do chleba, pudding z chleba tostowego i dżemu imbirowego i wielki pieróg w piekarniku. Może któraś z Was ma przepisy na te potrawy? Wyglądały smakowicie
|
|
|
#519 |
|
Zadomowienie
|
Ja sobie ostatnio kupiłam (za pomocą mojego męża
) ta nową książkę Nigell mimo że jej programów nigdy nie widziałam , Ale przepisy wyglądały mi smakowicie więc wzięłam No i pochwalę się, że dzisiaj upiekłam "Pomarańczowe mufiny śniadaniowe" Co prawda mi wyszły na kolacje ale kto by się tam czepiał. I muszę powiedzieć że są super. Przepis łatwy, mufiny super puchate i bardzo smaczne. Dzięki skórce pomarańczowej mają taki fajny posmaczek który się czuje w "paszczy" jeszcze długo po zjedzeniu. W przypływie natchnienia upiekłam podwójna ilość i okazało się że słusznie, bo łatwo wchodzą a i moja siostra w charakterze sępa się raptem pojawiła (skubana z daleka wyczuwa!). Nie mówiąc już o moim mężu który już się pyta kiedy znowu upiekę... I jak ja się w takich warunkach mam odchudzać
Edytowane przez Pingwineczka Czas edycji: 2006-11-11 o 23:56 |
|
|
|
|
#520 |
|
Zadomowienie
|
Pingwineczko a jaki tytuł ma ta książka, bo ja się jeszcze u nas nie spotkałam z książką Nigelli.
|
|
|
|
|
#521 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To jest dokładnie ta książka: http://www.empik.com/showobject.jsp?...tegory=1240900 Bardzo fajna i chyba w każdym Empiku dostępna.
|
|
|
|
#522 |
|
Zadomowienie
|
Dziekuje Ci bardzo. Raczej już wiem, co sobie będę chciała dostać w prezencie od TŻ przy najbliższej okazji
|
|
|
|
|
#523 |
|
Przyczajenie
|
Pulpecjo!podaję przepis na kurczaka w panierce,niezbyt dokładny,ale zawsze...Robiłam to raz,smakowało.
Kawałki kurczaka moczyć w mleku-będzie soczysty.Następnie obtoczyć w mące,jajku,mące.Mąka ma być z przyprawami-sól,pieprz,coś jeszcze? Smażyć w głębokim tłuszczu. |
|
|
|
|
#524 |
|
Zadomowienie
|
W tej mojej książce ten przepis (chyba ten
) również jest więc na wszelki wypadek podaje dokładnie :Kurczak w południowym stylu: -2 pałki z kurczaka ze skóra -2 części udowe ze skóra i kosćmi -750 ml do 1 l pełnotłustego mleka -1 łyżka i jedna łyżeczka soli -125 g maki -1 łyżeczka pieprzu cayenne -1 lekko ubite jajko -500 g tłuszczu roślinnego do głębokiego smażenia (może być olej roślinny) I przepis (nie słowo w słowo bo mi się nie chciało dokładnie przepisywać, ale dokładnie tak jak się robi): Kawałki kurczaka zalać mlekiem, dodać trochę soli, wymieszać. Nakryć folia i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. (Nie jest to konieczne ale pozwoli mięsu skruszeć) Mięso razem z mlekiem przełożyć do garnka z pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu aż mięso będzie ugotowane. (Nie zwracać uwagi na farfocle z kożuchów )Mięso wyłowić i "ostygnąć" chociaż trochę co by se łapek nie poparzyć. Wymieszać mąkę z pieprzem i łyżeczką soli. Kawałki kurczaka obtaczać w mace, potem w jajku, i znowu w mące. Pozostawić na 15 minut aż nieco obeschnie. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Kurczaka obsmażać po minucie z każdej strony aż skórka zrobi się słoto-brązowa. i chrupiąca. Smacznego! Ps. Jeśli się zawzięcie odchudzacie to mijajcie książkę Nigelli szerokim łukiem!
|
|
|
#525 |
|
Przyczajenie
|
No popatrz,przegapiłam to gotowanie,ale itak wyszło.Ale nabrałam chęci na kupno tej książki,musi być fantastyczna.
|
|
|
|
|
#526 |
|
Zadomowienie
|
A Nigella jeszcze leci na tvn style? Bo podobno juz nie. Wiecie cos o tym?
Edit: Juz widze, ze leci
Edytowane przez madulka Czas edycji: 2006-12-26 o 13:55 |
|
|
|
|
#527 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, macie moze przepis na ten tort Pavlova, ale CZEKOLADOWY?
Widizłąam dzis w TV, mi i siostrze po prostu slinka poleciała. Wszysstkie przepisy jakie znalazłam, to są bez zadnego kakao, czyli zwykły. A ja poszukuje na ten czekoladowy. Ma któras?
|
|
|
#528 |
|
Zakorzenienie
|
Służę
![]() 6 białek ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce 300 g drobnego cukru, następnie 3 łyżki kakao (przesiać), 1 łyżeczkę octu z czerwonego wina lub balsamicznego i 50 g ciemnej czekolady-posiekanej. Na papierze do pieczenia narysować koło o śr. 23 cm, wyłożyć bezę, wyrównać boki i górę. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika i natychmiast przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec godzinę lub 15 minut dłużej Studzić w otwartym piekarniku. Przełożyć na płaski talerz. Wierzch: 500 ml kremówki ubić, wyłożyć na bezę, na to ułożyć 500 g malin, posypać 2-3 łyżkami pokrojonej ciemnej czekolady. |
|
|
|
|
#529 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
!dziekuje
|
|
|
|
|
|
#530 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję bardzo za przepis
|
|
|
#531 |
|
Zakorzenienie
|
właśnie jestem w trakcie kolejnej próby upieczenia Tortu Pavlova tym razem w wersji czekoladowej, udało mi sie wreszcie dość kształtnie wyłożyć mase na pergamin, ale zerkam teraz do piekarnika, a tam ciasto mi popękało na całej powierzchni, ta górna skorupka się rozlazła
macie jakiś pomysł co zrobiłam nie tak????
|
|
|
|
|
#532 |
|
Zakorzenienie
|
Tricomi, nie wiem jak bardzo Ci się rozlazła
ale popękanie jej nic nie szkodzi (ja wręcz takie popękane skorupki bardzo lubię )
|
|
|
|
|
#533 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak na wszelki wypadek pokaże jak mi wyszło
|
|
|
|
|
|
#534 |
|
Raczkowanie
|
dołączam się do grona wielbicielek Nigelli. Kobieta jest niesamowita
. Kupiłam sobie niedawno tą jej książkę, ale jeszcze nic z niej nie zrobiłam.
|
|
|
#535 |
|
Zakorzenienie
|
Mi TŻ kupił książkę Nigelii i bardzo się cieszę. Wiedział, że lubię oglądać jej programy
|
|
|
|
|
#536 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm Tricomi rzeczywiście nieco zbyt się rozlała. To, że sie objętościowo powiększa w pieczeniu jest normalne, dlatego należy piec ją na większej blasze, ale czemu u Ciebie jest taka "płynna"?
Może bialka nie były wystarczająco sztywne? (to bardzo ważne) Mnie zawsze wychodzi puchata, a potem srodek się załamuje i mam miejsce na krem ![]() Aha, czy piekłaś z termoobiegiem, bo powinno być bez. |
|
|
|
|
#537 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a z termoobiegiem piekłam tylko przez tą pierwszą chwilkę w 180 stopniach, a potem dałam na 150 na góna i dolną grzałkę a Ty jak pieczesz? |
|
|
|
|
|
#538 |
|
Zakorzenienie
|
Zrobiłam "Pavlową" na Sylwestra. Z bitą śmietaną o nucie cytrynowej i owocami z puszki [bo jak wpadłam na pomysł zrobienia było już za późno na kupienie jakichkolwiek świeżych
]. Wyszła pycha, tylko miałam trudności z porcjowaniem, bo w środku ciągutka mi się nie chciała pokroić .A może ktoś pamięta jak robi się sałatkę z groszku i avocado - będę wdzięczna! Edytowane przez IlonaP Czas edycji: 2007-01-02 o 17:00 |
|
|
|
|
#539 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#540 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:45.

Przypadkiem trafiłam jak robiła to w którymś programie,ale nie zapisałam przepisu pewna,że będzie na stronie w necie a tu zonk 

, Ale przepisy wyglądały mi smakowicie więc wzięłam 

) również jest więc na wszelki wypadek podaje dokładnie
a z termoobiegiem piekłam tylko przez tą pierwszą chwilkę w 180 stopniach, a potem dałam na 150 na góna i dolną grzałkę