|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4381 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY
Cytat:
Talk owszem działa, ale nie radzi sobie jedynie w przypadku lekkiego przetłuszczenia. No i nie ma mowy po nim o chodzeniu w rozpuszczonych włosach, bo strasznie się one puszą i elektryzują. Pozostawia też osad na włosach. U mnie raczej problem przetłuszczania wynika z nadmiernego wysuszenia skóry niż "łojotoku". Stąd jak używam szamponów nawilżających i dla dzieci efekty są wielokrotnie lepsze. Wiadomo, że najlepsze byłyby "zdrowe" sposoby, ale ja już przetestowałam ich tyle, że nie znam lepszego ![]() Oczywiście jeśli znajdzie się lepszy sposób to porzucę tą technikę, bo po prostu traktuję to jako doraźną technikę, a nie rodzaj "lekarstwa". Edytowane przez lea88 Czas edycji: 2011-11-20 o 21:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4382 |
ma zielone pojęcie
|
lea88,
1. Jakiego szamponu używasz? 2. Jakiej odżywki używasz? 3. Myjesz włosy odżywką? Próbowałaś? 4. Stosowałaś kiedyś oleje?
#4383 |
Zakorzenienie
|
lea88 skoro uważasz, że masz zbyt suchą skórę głowy, to powinnaś odstawić suszarkę, ona jeszcze bardziej wysusza.
I dołączam się do pytania Chatul to istotne czego używasz odkąd pojawił się problem ![]() Woda brzozowa fakt, wysusza trochę skórę głowy, ale ja regularnie ją nawilżam olejami, ze względu takiej ochrony przed nadmiernym wysuszeniem, co może spowodować zwiększenie produkowanego sebum.
#4384 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
2. Głównie Timotei intensywna odbudowa (na końcówki, nie używam odżywek na całe włosy i skórę głowy, bo bym się zadrapała na śmierć ![]() 3. Próbowałam myć włosy polecanymi przez Was odżywkami, niestety świąd,łupież, niedomyte włosy były jedynie efektem. 4. Nie wiem co masz na myśli jako oleje- jedynie stosowałam olejek rycynowy (zero efektu na przetłuszczanie, włosy były po nim mega obciążone i tępe). Odstawienie suszarki byłoby wspaniałym rozwiązaniem, jednak zimą to raczej nierealne, bo myję włosy rano przed pracą i musiałabym chyba wstawać 3 godz wcześniej, żeby wysuszyć włosy naturalnie. W dni, kiedy nie myję rano oczywiście nie suszę. Kiedyś nie suszyłam ich prawie 3 lata i efektu żadnego nie było na plus, więc darowałam sobie mordęgę ![]() Edytowane przez lea88 Czas edycji: 2011-11-21 o 06:43 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4385 | |||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,43454,alterra-dusch-shampoo-parfumfrei-szampon-i-zel-pod-prysznic-bez-substancji-zapachowych-stara-wersja.html&next=1 https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,42054,alterra-cremedusche-orange-vanille.html&next=1 https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,43227,sensitiv-shampoo-mandel-jojoba.html&next=1 https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,38921,glanz-shampoo-aprikose-weizen.html&next=1 Można też myć włosy glinkami/jajkami/glutem z siemienia lnianego. Te produkty nie powinny podrażnić skóry głowy. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4386 |
Zakorzenienie
|
Chatul nie wiem czy mogłaby ona stosować wszystkie z Alterry, bo niektóre z tych co podałaś ( chyba dwa) zawierają SCS (z tego co wiem to pochodna SLeS) i mają też wysoko alkohol w składzie, ale tak dobrze się nie znam, wiec to tylko taka moja mała sugestia
![]()
#4387 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4388 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4389 |
Zakorzenienie
|
Szampony bez SLeS znam już chyba wszystkie
![]() ![]() ![]() Mam suszarkę z zimnym nawiewem, ale szczerze mówiąc nie widzę żadnej różnicy jeśli chodzi o przetłuszczanie włosów w przypadku suszenia ciepłym/ziemnym powietrzem, czy bez użycia suszarki. Jedyne co to końcówki są mniej przesuszone, ale jakiegoś mega efektu nie ma. Stosowałam też jajka, siemię, ale u mnie to w ogóle nie domywa włosów ![]() ![]() Subskrybuję ten wątek od lat, także śledziłam w miarę możliwości posty i wcielałam wiele rad w życie dzięki pomysłowym Wizażankom ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4390 |
Wtajemniczenie
|
Witam, łączę się z Wami w bólu bo mam podobny problem z włosami.
Farbuję swoje więc mam z jednej strony zniszczone i przesuszone...z drugiej szybko się przetłuszczają. Masakra. Chyba odpuszczę szampony i odżywki do przetłuszczających się włosów,bo mam wrażenie że mi je bardziej wysuszają...a po kilku dniach są mega tłuste! i tworzy się błędne koło.
#4391 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ---------- Cytat:
![]() Jak chodzi o oleje, żeby odżywić włosy, to jest cały wątek na ten temat warto przejrzeć ![]() ![]() Co do olejków eterycznych to jest tego masa jak chodzi o przetłuszczanie m.in rozmarynowy i lawendowy. Można je dodawać do olei, mieszać z szamponem, dodawać do masek kupnych i tych domowych.
![]() |
#4392 |
ma zielone pojęcie
|
I faktycznie coś one dają? Będę musiała wypróbować. Lawendowy, rozmarynowy... Jeszcze jakieś?
#4393 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jest wątek na temat olejków eterycznych, masz spis prawie wszystkich ![]() ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ejki+eteryczne Co do tych, które pomagają na przetłuszczanie, to pytałam się o to na tym wątku o olejkach i jedna dziewczyna mi wymieniła te:Rozmaryn, szałwia muszkatołowa, drzewo herbaciane, ylang, sosnowy, jałowcowy, cytrynowy. Możesz używać pojedynczo lub zrobić mieszankę. Teraz się przymierzam do zakupu jakiegoś, albo kilku i muszę jeszcze przewertować ten wątek, bo chcę na przetłuszczanie i na porost ![]()
![]() |
#4394 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja zamierzam zainwestowac w ktorys z olejkow eterycznych plus dokupic Sese jako olej na skalp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4395 |
Przyczajenie
|
Ja też mam tłuste włosy, nawet maxymalnie tłuste i do tego łzs. Poza tym moje włosy są cienkie, "bez życia", oklapnięte, matowe, proste, nie podatne na układanie, jeżeli mam loki to szybko się prostują i zaraz klapną, w dodtaku jeszcze wypadają i strasznie się plączą, mam problem żeby je rozczesać i już różnymi wspomagaczami do rozczesywania się wspomagam i marne rezultaty a jest to akurzające bo włosy myję codziennie i codziennie się męczę żeby je rozczesać. Stosowałam już różne szampony, odżywki, maski (drogeryjne, apteczne, domowe), tabletki, zioła do picia, drożdże, glinki, kuracje hormonalne. Przechodziłam już różne długości włosów od 1 cm, poza łopatki, obecnie mam do ramion. Słuchając "dobrych rad" miałam trwałą zwykła (miała podsuszyć włosy) i objętościową (zwiększyć ich ilość), miałam pasemka, balejaż, kolor jednolity (też miały podsuszyć włosy) wszystko z kiepskim rezultatem.
Przechodząc przez te wszystkie opcje mogę tylko napisać, że obecnie włosy muszę myć codziennie i to codziennie rano, bo umyte na noc rano wyglądają jakby nie były myte ze 2 tygodnie (jak mi się marzy, żebym mogła chociaż co 2 dzień myć..). I codziennie przechodzę przez koszmar rozczesania ich, do tego musze jeszcze specjalnie się starać żeby za dużo ich nie nawyrywać bo i tak ich dużo tracę. Czasmi sama nie wiem jakego szamponu użyć bo mam tyle problemów z tymi włosami. Chciałabym nadać im objętości i blasku a jednocześnie zmniejszyć ich wypadnie ale zaraz muszę wracać do szamponu przeciw łzs bo swędzenie bierze górę i wtedy liczy się tylko to aby się tego pozbyć. Tak jak pisałam wcześniej długość moich włosów jest obecnie do ramion, kolor od 4 lat ma swój własny. Pytanie do dziewczyn z tłustymi włosami- też macie tłustą skórę na twarzy, plecach i dekolcie? |
![]() ![]() |
![]() |
#4396 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko jeszcze troszkę się wstrzymam, bo dzisiaj byłam u fryzjera podciąć włoski, ścięłam lekko 5 cm ![]() I właśnie wysłałam szwagierkę z teściową po olej kokosowy Efavit ![]() Teraz poczekam tylko na przypływ gotówki i muszę wyruszyć na zakupy po te olejki i biovax.
16.09.11 - pielęgnacja bezsilikonowa 29.09.11 - oleje 25.01.12 - ścięcie 1.04.12 - Seboradin 12.04.12 - Eclipta 11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy Moje włosy Edytowane przez izus_86 Czas edycji: 2011-11-22 o 14:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4397 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiele osob chwali sobie olej kokosowy, u mnie (tez mam Efavit) poki co wywoluje mieszane uczucia... Nie zauwazylam AZ tak dobroczynnego dzialania. Tzn fakt, wlosy sa po nim miekkie, ale na pewno nie jest to moj faworyt jesli chodzi o stosowanie olei ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4398 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4399 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A kokosa chcę spróbować, ten nie jest drogi, więc dużo nie stracę, ma też wiele zastosowań, także w razie co wykorzystam go do innych celów ![]() Aha a jakie są Twoje faworyty w kwestii olei?
![]() |
#4400 |
ma zielone pojęcie
|
Co myślicie o składzie szamponu Sante "Lava Power"?
Aqua (Water), Alcohol denat.*, Coco Glucoside, Kaolin, Montmorillonite, Xanthan Gum, Glycerin, Juniperus Oxycedrus Wood Oil*, Betula Alba Leaf Extract*, Salix Alba (Willow) Bark Extract, Citric Acid, Parfum (Essential Oils), Limonene Wygląda dobrze, chociaż ten alkohol denat. na początku składu mnie martwi ![]()
#4401 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4402 |
ma zielone pojęcie
|
Mnie w sumie tylko o tę glinkę kaolinową chodzi... Bo tak to znalazłam szampony o lepszym (dla mnie) składzie. I w tym szamponie obawiam się tego alkoholu.
A szampon znalazłam tu: http://www.natural-beauty.pl/kosmetyki/kosmetyki-naturalne-do-wlosow/sante-szampon-lava-power.html 30.11 Dzień Darmowej Wysyłki, więc powoli szukam rzeczy, które chcę kupić ![]()
#4403 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Najbardziej chyba lubie olej ze slodkich migdalow. Kokos troszke mnie zniechecil, mam wrazenie, ze lekko przetluszcza mi wlosy, choc oczywiscie nadal go stosuje. Oliwe z oliwek nakladalam zaledwie raz, wiec ciezko powiedziec cos wiecej, ale po tym jednym razie bylo rewelacyjnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4404 |
Zakorzenienie
|
chatul, alkoholu sie nie boj... sama glinka tez moze wysuszajaco dzialac, ale ten szampon fajny do przetluszczajacych sie wlosiskow
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4405 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja właśnie dzisiaj miałam pierwszy raz kokosa na włosach przez 8 h i powiem szczerze, że u mnie jest fajny efekt, włosy są dużo bardziej puszyste, ale zobaczymy jak będzie działał na dłuższą metę ![]() Teraz mi się skończyła woda brzozowa, muszę jutro kupić i jeszcze zastanawiam się nad Jantarem, albo kuracją Joanny ![]()
![]() |
#4406 |
BAN stały
|
ostatnio wypróbowałam szampon ewa natura do włosów przetłuszczających kupiony w rosmanie za 6 zł jest lepiej ale nie perfekcyjnie, ale lepiej niż po droższych specyfikach na przetłuszczające się włosy
|
![]() ![]() |
![]() |
#4407 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wydaję mi się, że nie wszystkie te droższe specyfiki się sprawdzają, bo niektóre zawierają silikony, a one maja zdolność obciążania włosków ![]() Ja odkąd przeszłam na pielęgnację bezsilikonową i stosuję wcierki wydłużyłam świeżość moich włosków o 12 godzin i mam nadzieję, że będzie tylko lepiej ![]()
![]() |
#4408 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W poniedzialek odbieram z apteki wode brzozowa, juz nie moge sie doczekac ![]() Jantar i Joanna sa nastepne w kolejce ![]() Zazdroszcze Ci tych 12 godzin dluzszej swiezosci!! Rewelacyjny wynik. Jak czesto myjesz teraz wlosy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4409 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Daj znać jak będzie się spisywać woda brzozowa ![]() A jak często myję, hmmm....nadal codziennie, ale to dlatego, że mi się bardzo przetłuszczały i gdy umyłam rano, popołudniu miałam już tłuste, a teraz myję wieczorem i następnego dnia też wieczorem mam jeszcze świeże, ale jakoś boję się nie umyć co będzie po dwóch nockach ![]() U mnie dużym problemem to była właśnie noc, nie mogłam umyć nigdy wieczorem, bo rano już miałam strączki na głowie, a teraz mogę i cały jeszcze dzień są ok ![]() Z jednej strony wydaję mi się, że to codzienne mycie, to już takie przyzwyczajenia i to, że prawie codziennie coś nakładam na włoski i muszę później zmyć ![]()
16.09.11 - pielęgnacja bezsilikonowa 29.09.11 - oleje 25.01.12 - ścięcie 1.04.12 - Seboradin 12.04.12 - Eclipta 11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy Moje włosy Edytowane przez izus_86 Czas edycji: 2011-11-26 o 22:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4410 |
Przyczajenie
|
Z jednej strony wydaję mi się, że to codzienne mycie, to już takie przyzwyczajenia
Wiesz co może i jest to jakieś przyzywczajenie ale ja skorzystałam "cudownych rad" w stylu nie umyj włosów przez 1-2 dni albo nawet i więcej to potem będzie lepiej. Po pierwsze efekt żaden, włosy po przetrzymaniu przez kilka dni po umyciu rano znowu na wieczór były tłuste. Po drugie (kiedyś o tym nie wiedziałam, teraz już wiem) mam łojotowe zapalenie skóry także akcje z nieumyciem włosów przez jeden dzień odpadają bo nie mówiąc o tym, że kompletnie nigdzie bym nie wyszła z domu bo stan włosów jest niedoopisania to jeszcze głowa niesamowicie swędzi, łuski momentalnie powracają i cała kuracja przeciw łzs pada poprzez taki jeden dzień odpuszczenia nie mycia głowy. Ja już się pogodziłam z tym że muszę włosy myć codziennie, w dodatku codzinnie rano i naprawde nie mogę sobie ani jednego dnia odpuścić a marzy mi się żeby chociaż co drugi dzień myć włosy. Wstaję, pierwsze co to idę do łazienki myc włosy. Na ogół idę myję bo wiem, że muszę ale czasem mam takie dni, że potwornie mi się nie chce, myję te włosy a w myślach je wyklinam, nie wspominając juz o tym, że wiem jakie przejścia czekają mnie z rozczesaniem ich ![]() Dołujące jest w tym wszystkim to, że zawsze musze wstwać pierwsza przed innymi bo jednak trochę czasu się schodzi, żeby je umyć i rozczesać (ja włosów nie suszę suszarką, zostawiam je same do wyschnięcia). A najgorzej jest jak czasmi trzeba wstać o 5 albo 4 rano... Na koniec dodam, że latem jeszcze jakos te mycie włosów jest dla mnie znośne ale wszystki ine pory roku to dla mnie katorga |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:11.