![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Boje sie pomozcie:( Prosze o jakas rade w sprawie zeba.
Opowiem w skrocie historie.
Mam leczonego zeba kanalowe ktory b.boli a jest juz zaplombowany. Boli na zimne i na twarde.Do wizazanek ktore leczyly kanalowo - czy wy tez tak mialyscie? Dzwonilam dzis na komorke do mojej dentystki mam zrobic rtg( juz 2) na tego zeba i przyjsc w poniedzialek. Boje sie ze mi go wyrwie. ![]() ![]() Ja nie chce by on byl wyrwany.Bylo by widac mi dziure a poza tym to zab do gryzienia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dodam ze zaczal bolec tez zab po 2 stronie tez szostka..A tabletek nie moge za bardzo brac bo biore inne takie na serce- ASMAG. Ja nerwice mam ze strachu ![]() ![]() ![]() Czy jest dentysta na wizazu i pomoze? Czy sa jakies metody zeby przestal bolec - jakies lasery cos(dodam ze raz swiecila tym i nie bolalo pozniej) I mam kolejny zab do leczenia. A one psuja mi sie 1 po drugim.Jak mialam tamtego leczonego kanalowo to od razu 2 byl leczony do gory (ale tylko plomba) bo cala noc bolal. Boje sie ![]() ![]() Na razie mam wszystkie zeby i jeszcze rosna ale juz poszlo 300 zl na leczenie 2 zebow. help mi
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Boje sie pomozcie:( Prosze o jakas rade w sprawie zeba.
Ja miałam jedynkę leczoną kanałowo i miałam tak samo. Ząb bolał mnie przy spożywaniu czegoś zimnego albo twardego.
Teraz mi przeszło, ale czasami jeszcze mnie boli.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dziekuje
![]() ![]() ![]() ![]() Jakos mnie to pocieszylo. Bo akurat w tej chwili nie boli.. On raz boli raz nie.. ![]() Boli szostka po prawej stronie bedzie do leczenia ale w poniedzialek ![]() Na szczescie mam mila dentystke- jak ostry dyzur.Jest na urlopie chorobowym ale przyjdzie w pon. Jak wylecze te zeby wszystkie to robie watek- swietujemy zwyciestwo nad prochnica ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Hmm..ja miałam leczoną siódemkę kanałowo i nic nie bolało, skoro ząb jest zatruty, "zabity", to chyba nie powinien boleć? Może nie masz do końca zatrutych kanałów albo co? No ale to dentystka już stwierdzi
![]() Pozdrawiam i nie stresuj się tak! Nie taki diabeł straszny ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Up
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja też tak miałam, spokojnie, jak masz DOBRĄ dentystkę, to Ci nie wyrwię, ale go uratuje
![]() W moim przypadku było tak, że niby miałam wyleczonego kanałowo, ale bolał mnie tak jak Ciebie, na zimno i twarde ![]() ![]() ![]() ![]() Ten drugi wszytsko mi połałatał, ale laserem i jakoś komputerowo i wszystko dobrze się skończyło. Ale zapłaciłam kupę kasy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
WYSZUKIWARKA!
np: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...nie+kana%B3owe |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
w poniedzialek zrobie rtg i ide do dentystki- moja jest dobra i licze ze mi go uratuje i zajmie sie 6 szostka po 2 stronie- bo i ona cos boli- tak grupowo
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
A może źle Ci go "wyczyściła"?? Nie wiem, jak to nazwać, ale z misiąc temu byłam u dentystki. Po powrocie do domu nie mogłam wytrzymac z bólu i skończyło się na pogotowiu!! Okazało się, że stykały mi się dwa nerwy, czy jakoś tak! Nikomu nie życzę takiej męki!! A jeśli chodzi o samo leczenie kanałowe czy nawet wyrywanie zęba, to teraz są takie znieczulenia, że wcale nie boli!! Więc nic się nie martw
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
ja tak samo miałam leczonego zęba kanałowo. jedna mi zle wykonała to poszłam do inenj i ona dopiero mi fachowo zrobiła, najpierw załozyła trutkę po tygodniu przyszłam i nic nie bolało zadne wiercenie czy cos, a przeczysciła mi kanały i je wypełniła, 140 zl zapłąciłam.. a jak mnie bolał to takie jakby "ćmienie"
![]()
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Mialam wyrywana szóstke ,więc jeśli nawet dojdzie do najgorszego to nie bój się - nic nie bedzie widac
![]() Jeśli ząb był leczony kanałowo ,to nie powinien wogóle boleć ,bo jest zatruty ,jakby "zabity". Chociaż słyszałam o takich przypadkach ,gdzie reagował jeszcze na zmiane pogody. Możliwe też ,że masz cienkie kanały i nie zostały wyczyszczone do końca. Rentgen zrób koniecznie ,bo nie ma co zwlekać. Ja miałam ze swoją szóstką wiele kłopotów ,ale to przez dentyste - najpierw włożył mi lekarstwo , potme leczył kanałowo ale nic nie pomogło bo wdało się zakażenie i ząb był do wyrwania .Również strasznie się bałam ,nie wyobrażałam sobie życia "bez zęba" ![]() Także nie panikuj ,napewno będzie OK ,tylko idz rób rentgen i nic się nie bój ![]() ![]()
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
OD razu mowie ze nie dam mojego zabka wyrwac- jest moj i koniec
![]() Nie chce dziury miec,moze wszystko robic byle nie wyrwac ![]() I jeszcze szostka po 2 stronie jest do leczenia.
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Ilona,nic sie nie boj,nie martw,nie denerwuj
![]() Ja tez bylam wystraszona jak mialam zeba leczonego kanalowo. To bylo raz i mam nadzieje ze ostatni. Dentystka mowila mi,zebym sie nie wystraszyla,jak bedze mnie pobolewal. Mowila ze moze polec,dawac o sobie znac przy jedzeniu cieplych lub zimnych albo twardych rzeczy. On jest teraz slaby i moze tak byc. Nie martw sie wiec-uszy do gory ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Tez uwazam,ze dobry dentysta uratuje zeba, wiec nic sie nie martw...
![]() Ja tez tak mialam i denstystka dala mi antybiotyk na kilka dni (chyba do kanalu go wlozyla-nie znam sie) i minelo...No i teraz wszystko jest w porzadku ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Ząb po leczeniu zawsze jest troszkę obolały i nieważne czy jest zatruty czy nie. Ja w zeszłym roku miałam wymieniane wszystkie plomby i czyszczone kanały po niefachowym leczeniu (wydałam ok. 2 500 zł.) i zawsze przez jakiś czas taki ząb się czasem "odzywał". Najlepszy sposób na próchnice to elektryczna szczoteczka ... nic tak dokładnie nie wyczyści ząbków
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Bede bronic tego mojego zabka --reszta zabkow- na razie mam 28 ale 4 osemki sa w drodze.. wykluwaja sie jeszcze..
I tak mam duzo zebow moja kolezanka( jestesmy w techikum) nie ma 3 zebow i jeszcze 2 do wyrwania ale sie boi isc.To ja przy niej blyszcze zebami ![]() A dziekuje dziewczynki kochane ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
ja też tak miałam, po leczeniu kanałowym bolał jeszcze ząb i okazało się, że miałam nie do końca wypełnione kanały. ale poszłam już do innego dentysty i wszystko zostało uratowane. pamiętaj, że jeżeli idziesz do tego samego dentysty, to masz prawo domagać sie poprawek w ramach reklamacji w ciągu roku od wykonania usługi.
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Znajac moja dentystke wszak dobra ale kolejne dlubanie w tym zebie 50 zl.
Ale inni dentysci u mnie w miescie od razu biora kleszcze wiec..Wyda sie te 50 zl. I to nie koniec zabkow jeszcze ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
ząb może po leczeniu kanałowym być jeszcze wrażliwy przez ok. 1 miesiąc.
Jeżeli dolegliwości są silne (ból w nocy nie dający spać,ciągły) należy skonsultować to z lekarzem być moze pojawiła sie zmiana przy korzeniu lub kanały nie są do końca wypełnione - do tego konieczne jest rtg. w takim przypadku często stosuje sie metode reendo,czyli ponowne leczenie kanałowe,ekstrakcja jest ostatecznościa wiec głowa do góry. Powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Skoro był leczony kanałowo to nie powinien boleć.Ja miałam niedawno usuwaną dolną siódemke (mam 8 zębów na dole nie za dużo?heh) i nie jem po lewej stronie wogóle a czeka mnie jeszcze usunięcie dolnej szóstki po drugiej stronie więc nie wiem jak będę po tym jadła będzie trzeba wstawić sztuczne ząbki u mnie w mieście to kosztuje 350 zł. i nie ważne czy sie wstawia 1-2-3 czy wszystkie zęby na jednym łuku.Takie rzeczy powinny być refundowane albo coś,dentysta to droga "przyjemność" niestety
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Dentystka tez mi mowila ze miesiac po plombie i leczeniu kanalowym moze bolec ale mnie boli na zimne i na twarde czy to normalne?Albo ja panikuje.. i to powinno bolec jakis czas.A dodam na faktach ze boli mnie zab po 2 stronie tez szostka i tez bedzie leczona... mam nadzieje ze borowanie i plomba tylko..
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
jesli normalny dentysta nie jest w stanie Ci pomoc (juz 2 rtg i nic) to radze udac sie do endodonty-stomatologa, ktory specjalizuje sie w leczeniu endodontycznym=kanalowym
![]() ![]() ![]() ![]() wyleczony zab kanalowo nie ma prawa bolec ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nerwy zostają zatrute i usunięte, jeśli kanały są dobrze wyczyszczone i wypełnione z zęba zostaje już tylko "skorupa" która nie ma czucia i boleć nie może. Ja właśnie dzięki nie za dobremu dentyście, który leczył mi ząb kanałowo, niestety wiecznie bolał i bolał i w końcu został usunięty, bo już nie udało się go uratować.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Jutro ide na rtg. a pozniej do dentystki specjalnie do mnie przyjdie do gabinetu bo jest na chorobowym.Boje sie
![]() ![]() ![]() ![]() Caly czas nie boli. Ale napije sie zimnego i boli z godzine.Pomaga na bol pasta Elmex ta zielona. Ja chce by on byl uratowany ![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Powodzenia
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Sanderku sliczny ten kotek ale troche podduszony
![]() A co do zeba.To tak. Przy 1 wierceniu mialam znieczulenie- ale jak juz 2 raz czyscila kanaly to bez znieczulenia i nic nie czulam. I do tygodnia po skonczeniu tego zeba nic nie bolalo. Zaczelo bolec od piatku- moze to zmiana pogody a ja siedze i panikuje ![]() W kazdym razie za pare minut ide na rtg i sama sie boje co tam zobacze.A u dentystki to bede ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Wiec bylam u dentystki- rtg wyszlo w porzadku ale w srodku bylo lekki zapalenie- mam wiercony od nowa i zatruty teraz juz nie powinien bolec..
Mialam leczone inne- jeszcze 5 do leczenia ale tylko plomba i wieconko. Troche bolalo dzis.. W kazdym razie kocham moja Pania dentystke-nie wyrwala mi go i mowila ze nie wyrwie kocham ja ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
ilo16na no to super, ze zab jest na miejscu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Up
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Hmm zabek boli dalej - na razie jest tylko zatruty..Boli na zimne- sam z siebie nie boli jak wczesniej.Nie wiem czy to znow panika
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:32.