|
|
#4081 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XI
nooo coś w tym jest
|
|
|
#4082 |
|
Raczkowanie
|
Na przebarwienia gumeczek bezbarwnych świetne jest stosowanie pasty wybielającej. Konsultowałam z orto i pozwoliła, prosiła tylko, żeby szczotkować pastą nie częściej niż raz dziennie w trosce o szkliwo.
Stosuję Blanxa i płyn Denivit. Piję kawę i jem wszystko bez względu na kolory (to znaczy wtedy kiedy mogę bo na razie nadal na jogurcikach...). Jak założyłam dół mogłam porównać świeże gumeczki/zamki ze starymi i różnica na prawdę minimalna. Zgodnie z prośbą postaram się wrzucić później fotkę aparatu. Dzięki za wypowiedzi odnośnie podniesienia kompozytowego. U mnie te podniesienia są na prawdę duże (ziarno grochu!!!) ale mam nadzieję, że macie rację i w końcu się przyzwyczaję. |
|
|
|
|
#4083 |
|
Raczkowanie
|
oj dawno tu nie zaglądałam.
Już mam aprat na dolny łuk, powiem, że więcej bólu i uciążliwych sytuacji niż z górnym łukiem, ale już jest lepiej. Mam go około 20 dni. Zęby boalały około 3 dni. Teraz już ok. Zęby codziennie inaczej się ustawiają więc jeden dzień lepiej drugi gorzej. Ciągle coś kłuje, wkurza itd. Ja mam 28, czyżbym była tu najstarsza AAAAAAAAAAAAA
|
|
|
#4084 |
|
Wtajemniczenie
|
Nieco wyżej napisałam ile ja mam lat - nie jesteś najstarsza
|
|
#4085 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I tez będę pisała te testy i boje się że mnie zęby będą bardzo boleć i nie będę się mogła skupić;/ a co do gumek to właśnie tez mam nadzieje że będą czerwone a jak nie będzie to zielone
|
|
|
#4086 |
|
Raczkowanie
|
ja już po kontroli. Mam ustaloną następną wizytę na styczeń i wtedy będę miała pobierane wyciski pod aparat dolny i w styczniu też powinien być założony..
A dziś po wizycie poszłam do lustra zobaczyć jak pomarańczowe gumki wyglądają i zauważyłam, że 1 zamek jest dziwnie ułożony i na szczęście wróciłam zapytać orto czy tak ma być. Okazało się, że zamek mi się odkleił. Za duża siła była. Tak się cieszyłam, że tego nie zignorowałam tylko poszłam zapytać. Bo naprawdę miałam wątpliwości ale z 2 strony to było od razu po wyjściu z gabinetu więc myślałam, że może tak to zostało zrobione.
|
|
|
#4087 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam takie pytanie, co do zębów, na których są pierścienie. Czy przygryzanie na tych zębach kiedyś przestaje boleć
? Mam aparat od 3 tyg. i wciąż nie mogę normalnie gryźć zębami, na których są pierścienie, bo boli bardzo, identycznie jak separacje. To już tak zawsze będzie?
|
|
|
|
|
#4088 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja właśnie też się bałam i dla większego spokoju przełożyłam. I tak bym musiała przełożyć bo miałam mieć 8.12 na godzinę 11.20 to bym nie zdążyła. hahha fajnie się złożyło, że nawet jesteśmy w tym samym wieku ja u mojej orto nie będzie czerwonych wezmę fioletowe albo niebieskie. ;P Haha moje koleżanki to bardziej się jarają ode mnie że będę miała aparat, bo one też by chciały mieć, aaa wszystkie mają proste. xddMam pytanie do wszystkich, dlaczego orto będzie mi zakładać separacje w ten dzień co aparat? Czy to nie dziwne? Miał ktoś z was tak? ;/ |
|
|
|
|
|
#4089 |
|
Rozeznanie
|
Limone, kasia_no87 dziękuję!
|
|
#4090 |
|
Raczkowanie
|
dziewczynyyyyyyy ja mam pytanieeeeee!
Czy z aparatem na zebach(tylko dolny łuk.. juz w piatek http://aparatki123.p2a.pl/img/smilies/big_smile.png!) mozna wykonac scalling+piaskowanie+fluo ryzacje? kurcze kupilam grupona i myslalam, ze zdaze to ogarnac do konca tygodnia i jednak nie :< Da rade?
|
|
|
#4091 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
JA SEPARACJE MAM 30 ALE TY może nie będziesz mieć zakładanych pierścieni na tej wizycie i dlatego
|
|
|
#4092 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Później już nie czuć tego
|
|
|
#4093 |
|
Raczkowanie
|
Mam aparat od czerwca i 1 raz mi zmienili łuk i pierwszy raz NAPRAWDĘ mnie bolą zęby. Wcześniej też bolało ale w bardzo znośny sposób. A teraz... masakra nic tylko poszłabym spać.. uh
Jak kogoś tak boli po każdej wizycie to rozumiem już jak można schudnąć, bo mi się nawet jeść nie chce, nie wspominając o tym, że ugryźć to nie ma możliwości.
|
|
|
#4094 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
uuuuu;/ nie dobrze ;/ noi nie wiem czy nie przełożyć tego aparatu teraz po egzaminach;> chociaż nie ma się co martwić na zapas
|
|
|
#4095 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja miałam mieć zakładaną separacje w ten dzieN co testy, aa to podobno boli więc jednak przełożyłam. ;D |
|
|
|
|
|
#4096 |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie!
![]() Też chcę założyć aparat i poszukuję dobrego,sprawdzonego specjalisty z Wawy.Kiedyś już miałam zakłądany aparat ale w innym miescie.Miałam wtedy 16lat,nosiłam 2 lata górę i dół 2,5 roku.Po zdjęciu były idealne ale z czasem się posuło i najgorsze,że zęby krzywo mi się przez to ścierają .Muszę coś z tym zrobić i dlatego prosze o szybką poradę.Mam niewiele czasu by sama przekopać wszystkie wątki na temat dobrego orto z wawy(mam małe dziecko) dlatego zwracam się z wielką prośbą do kolezanek z Wawy o jakieś namiary .Czas mi ucieka bo mam 30 lat ale widzę,że na tym wątku są osoby również w moim wieku .Pewnie będę musiała też usuwać zatrzymane ósemki .
|
|
|
|
|
#4097 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, mam pytanie
![]() Na piątkowej wizycie moja Orto oświadczyła mi, że zmienia cały plan leczenia Założyła mi resztę zameczków, na jedynki i dwójki (wcześniej miałam od trójek tylko) i powiedziała, że założy teraz najcieńszy drucik. Powiedziała też, że za miesiąc założy mi dodatkowy aparat (w tym celu zrobiła nowy wycisk). Ten dodatkowy aparat to taki drut na podniebieniu łączący pierścienie. Mówiła, że będzie kosztował dodatkowe 500zł. Wiecie może co to jest? ![]() Będę wdzięczna za odpowiedzi. Ona mówiła nazwę, ale kompletnie nie pamiętam Aparat "blablabla"... No właśnie "blabla co?" ![]() -*-*-*- Tak sobie czytam i przeglądam i najbardziej wyglądem pasuje mi aparat goshgarian. Któraś z Was miała z tym do czynienia?
Aparatka ![]() góra - 29.06.2011r. A. Edytowane przez autoironia Czas edycji: 2011-11-21 o 21:42 |
|
|
|
|
#4098 |
|
Raczkowanie
|
ponawiam, bo wazne:
dziewczynyyyyyyy ja mam pytanieeeeee! Czy z aparatem na zebach(tylko dolny łuk.. juz w piatek ) mozna wykonac scalling+piaskowanie+fluo ryzacje? kurcze kupilam grupona i myslalam, ze zdaze to ogarnac do konca tygodnia i jednak nie :< Da rade?
|
|
|
#4099 |
|
Zakorzenienie
|
Znowu mam ligatury metalowe na górze i znowu usłyszałam o kolejny pół roku... Mam już trochę dosyć tego, że po pół roku jest 3 miesiące, a potem następne pół roku i następne.
|
|
|
|
|
#4100 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ---------- Och... to mnie uspokoiłaś, bo ja też tak mam odkąd mam założone pierścienie jakieś 3 czy 4 tygodnie, to co jakiś czas te zęby mnie bolą wręcz są takie wrażliwe na ciepło czy zimno, myślałam już, że może coś jest nie tak, że może mam tam jakąś dziurę, ale i stomatolog i ortodonta nic nie mówił, myślę sobie nie możliwe żeby żaden z nich nie zauważył. Na szczęście od kilku dni jest spokój, może się przyzwyczaiły ![]() ---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#4101 |
|
Zakorzenienie
|
To zależy od gabinetu do którego pójdziesz. Scalling i fluoryzację się na pewno da - z tym, że ja to zawsze robię u asystentki mojej orto i mam przy tym ściągany łuk. Nie wiem czy można bez ściągania. Z piaskowaniem nie wiem jak bo nie miałam.
|
|
|
|
|
#4102 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
na wizycie w grudniu usłysze, że jeszcze ze 3 miesiące...
|
|
|
|
#4103 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pytałam ostatnio moją Orto o to. Powiedziała, że można, ale wolałaby sama to wykonać, bo inni stomatolodzy nie uważają na zamki i mogą się później poodklejać Ksiezycowa_Pyza dzięki za odpowiedź Orto pokazywała mi ten aparat i on wyglądał mniej więcej tak http://www.djlabor.pl/zdjecia.php?ob=3259 Ale nie mam 100% pewności, że to ten... Tym bardziej, że po prawej stronie nie mam pierścienia tylko rurkę...
|
|
|
#4104 |
|
Raczkowanie
|
Cześć wszystkim
Dzisiaj założyłam aparat na zęby Damon i wszystko byłoby ok, gdyby nie seplenienie, uczucie że nie mogę domknąć ust, no i problem z jedzeniem- nie mogę w ogóle gryźć, nie z powodu bólu( bo nic mnie nie boli) ale na tylnich zębach od spodu mam coś przylepionego w kolorze żółtym chyba- czy to jest ten kompozyt, o którym pisałyście wcześniej? Gryząc coś nie stykają mi się górne zęby z dolnymi(albo mam takie uczucie) i nie da się nic rozdrobnić. Jak Wy sobie z tym radzicie?Nie mogę przecież jeść tylko jogurtów przez następne 2 lata
|
|
|
|
|
#4105 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ---------- Aha, właśnie widzę jeszcze jedną różnicę ta pętełka na podniebieniu u mnie wychodzi na to jest bliżej przednich zębów... na pierwszy rzut oka wygląda calkiem podobnie
|
|
|
|
|
|
#4106 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4107 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Faktycznie! No właśnie, ten który wstawiłam wydaje mi się za tani, bo widziałam, że max 250zł kosztuje W sumie wolę taki jak Ty masz, wygląda "przyjaźniej"
|
|
|
#4108 | |||
|
Zakorzenienie
|
Mam nadzieję, bo póki co jest to strasznie uciążliwe i pomyśleć, że za 2 tyg. dochodzi następny aparat
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A czy Wam ortodonci mówią, że macie jakiś ząb dziurawy i trzeba go leczyć? Gdzieś, na jakimś forum, czytałam jak dziewczyna pisała, że ortodonta jej nic nie mówił na ten temat, a kiedy poszła do stomatologa, okazało się, że kilka zębów jest popsutych... |
|||
|
|
|
|
#4109 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja zaraz bede jechac na wizyte kontrolna
Moze w koncu przykleja mi zamek na dolna dwojke i beda wciagac do luku ![]() PS Wam tez tak szybko mija czas z aparatem? Nim sie obejrzalam a tu 8 miesiecy ![]() I nadal zaluje, ze tak dlugo zwlekalam z zalozeniem aparatu! Gdybym sie zdecydowala wtedy, gdy zaczelam o nim powazniej myslec, to teraz minalby mniej wiecej rok
|
|
|
|
|
#4110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi nic nie mówiła, ale jak poszłam na kontrolę do stomatologa to wszystko było ok, więc może po prostu nie mówi, bo nie ma
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:53.

? Mam aparat od 3 tyg. i wciąż nie mogę normalnie gryźć zębami, na których są pierścienie, bo boli bardzo, identycznie jak separacje. To już tak zawsze będzie?

Jak kogoś tak boli po każdej wizycie to rozumiem już jak można schudnąć, bo mi się nawet jeść nie chce, nie wspominając o tym, że ugryźć to nie ma możliwości.
.Czas mi ucieka bo mam 30 lat
.Pewnie będę musiała też usuwać zatrzymane ósemki
.