Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-21, 22:58   #1111
blair witch
Zakorzenienie

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Akurat o dzieciach nigdy nic nie wspominałam bo ich marzenia są po prostu dziecięcymi marzeniami i każdy maluch jakieś ma. Ale jak dorosła kobieta płacze że nie ma co jeść i nie ma pracować i prosi o lakiery do paznokci
W sumie to milej że w 'marzeniach' wymienia lakier do paznokci niż nowe nieśmigane audi a3 przykładowo, albo laptopa najnowszej generacji Ja tam rozumiem że są marzenia i są Marzenia, każdy z nas chyba chciałby na święta dostać coś dla siebie, a nie dla domu - i prędzej kupiłabym tej Pani lakier do paznokci za 5 zł niż laptopa do rodziny leni (nie tylko ze względu na koszt) Jako wiesz, prezent, faktyczny prezent pod choinkę, a nie jedzenie na stół - bo BN się też na prezentach opiera
Stary 2011-11-21, 23:18   #1112
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Akurat o dzieciach nigdy nic nie wspominałam bo ich marzenia są po prostu dziecięcymi marzeniami i każdy maluch jakieś ma. Ale jak dorosła kobieta płacze że nie ma co jeść i nie ma pracować i prosi o lakiery do paznokci
A mnie wręcz wzrusza że ta pani marzy o tym aby choć od święta poczuć się kobieco i móc pomalować sobie paznokcie..

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-21, 23:23   #1113
201604181004
Konto usunięte

Cieszę się że mamy aż tak wrażliwe społeczeństwo
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 07:26   #1114
Dagunia
Komplikatorka

Cytat:
Napisane przez titina Pokaż wiadomość
A mnie wręcz wzrusza że ta pani marzy o tym aby choć od święta poczuć się kobieco i móc pomalować sobie paznokcie..
To kup go jej i tyle. Dorzuć do paczki od siebie. Nie zapomnij o zmywaczu
Stary 2011-11-22, 09:32   #1115
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
juz była mowa,że telefony komórkowe mają swoja ważność i trzeba je doładowywac wieksza kwotą niż 5 zł,aby można było z niego korzystać nawet na bezpłatne tel alarmowe
A to nie jest tak, że nawet bez karty SIM można wykonać telefon na numery alarmowe?
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 09:50   #1116
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
A to nie jest tak, że nawet bez karty SIM można wykonać telefon na numery alarmowe?
zaraz sprobuje..
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 11:04   #1117
Soso
Zakorzenienie

Cytat:
google podpowiadają, ze tak. Warto wiedzieć
Soso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 11:21   #1118
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Soso Pokaż wiadomość
google podpowiadają, ze tak. Warto wiedzieć
ode mnie zadzwonilo. oczywiscie zaraz po uslyszeniu slow centrum..sie rozlaczylam:P

oczywiscie i tak uwazam ze telefon jest kazdemu potrzebny( no oporcz dzieciarni).
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 12:05   #1119
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Cieszę się że mamy aż tak wrażliwe społeczeństwo
Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość
To kup go jej i tyle. Dorzuć do paczki od siebie. Nie zapomnij o zmywaczu
Nie jest z mojego regionu, ale osoba która zdecyduje się zrobić dla tej rodziny paczkę na pewno lakier dorzuci. Koszt niewielki a radość ogromna.

Stary 2011-11-22, 13:45   #1120
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Nie jest z mojego regionu, ale osoba która zdecyduje się zrobić dla tej rodziny paczkę na pewno lakier dorzuci. Koszt niewielki a radość ogromna.
oby nie zrobiła problemu,jesli okarze się,że to chiński lakier
dziś w radiu usłyszałam końcówkę programu,gdzie mówili,że w biedniejszych regionach polski czy wyporzyczali,czy dali na stałe(to była pierwsza częśc ,której nie slyszałam)uzywane komputery i internet.ludzie mieli nauczyc się obsługi komputera i internetu,oraz zdobyc prace.
było wiele głosów oburzenia,jakoby komputery były stare,a internet z limitem tylko do przegladania stron.jeden pan stwierdził,że jego dziecko nie może nawet bajki w internecie obejrzeć.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 14:21   #1121
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
oby nie zrobiła problemu,jesli okarze się,że to chiński lakier
dziś w radiu usłyszałam końcówkę programu,gdzie mówili,że w biedniejszych regionach polski czy wyporzyczali,czy dali na stałe(to była pierwsza częśc ,której nie slyszałam)uzywane komputery i internet.ludzie mieli nauczyc się obsługi komputera i internetu,oraz zdobyc prace.
było wiele głosów oburzenia,jakoby komputery były stare,a internet z limitem tylko do przegladania stron.jeden pan stwierdził,że jego dziecko nie może nawet bajki w internecie obejrzeć.
To jest właśnie najgorsze. Dajesz palec a oni chcą całą rękę.
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 14:24   #1122
invisible_01
Zakorzeniona

Jak w liceum brałam udział w rozdawaniu żywności dla ubogich, to bardzo wiele osób marudziło, że kluski są świderki zamiast niteczki albo odwrotnie, że ser "ten niedobry", że płatki są kukurydziane a czemu nie czekoladowe i tak dalej... Strasznie roszczeniowa postawa u wielu.
Stary 2011-11-22, 14:45   #1123
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Jak w liceum brałam udział w rozdawaniu żywności dla ubogich, to bardzo wiele osób marudziło, że kluski są świderki zamiast niteczki albo odwrotnie, że ser "ten niedobry", że płatki są kukurydziane a czemu nie czekoladowe i tak dalej... Strasznie roszczeniowa postawa u wielu.
Jest coś takiego, że jak człowiek dostaje coś pod nos bez własnego wysiłku, to kompletnie nie czuje ważności tej rzeczy, ile się trzeba napracować by tą konkretną rzecz mieć.

Jak biorę z półki makaron to patrzę na cenę do jakości, ale troszkę bardziej na cenę jak biorę płatki to nie najdroższe musli o smaku jakim mi się chce, wolę wziąć bardziej podstawowe itd. Jak się prowadzi dom i co miesiąc ma się określoną kwotę to dochodzi się do wprawy, wie się kiedy trzeba przyoszczędzić, a kiedy zaszaleć. Stoję przed tymi półkami, zerkam na ceny, na najbardziej ekonomiczne opakowania itd.

A kiedyś widziałam jak sąsiadka robiła zakupy z jakiejś zapomogi socjalnej przedświątecznej - wchodzi do sklepu z mnóstwem dzieciaków, wrzuca co ma przed oczami, dzieci tak samo. Zapłaciła przy kasie... i stwierdziła że mało tej zapomogi dali, co ona żadnych świąt za to nie zrobi, nic sensownego nie kupiła, dzieci sobie trochę słodyczy wzięły i "po piniondzach".

Niezaradność niektórych ludzi, rodzin jest ogromna, dziedziczna (bo jednak z domu wynosi się wiele najważniejszych wartości) i sprawa że pomoc socjalna to pieniądze wyrzucone w błoto.

Dlatego pomysły, które niby mają pomóc, ale tak naprawdę utrzymują ludzi w takim stanie szkodzą i czasami lepiej jakby ich w ogóle nie było. Nie mówię tu że SzP jest bezwzględnie zła.
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 14:51   #1124
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Cytat:

Bo to się bierze chyba z tego, że za darmo dają. Jakby ci ludzie musieli za to zapłacić chociażby część pieniędzy, to by nie było takiego marudzenia i narzekactwa. Jak córa jechała na darmowe kolonie organizowane przez Urząd Gminy to niektóre matki tak strasznie narzekały na wszystko, że szok! A mieszkali w ośrodku z basenem, wycieczki były różne i dobre żarcie do tego. Jakby musieli zapłacić chociażby ze stóę czy dwie to by ie było takiego narzekania
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 15:03   #1125
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Widziałam trochę sensownych życzeń - młode dziewczyny proszą o nożyczki fryzjerskie i manekiny do ćwiczeń (to jest duży wydatek), niektórzy proszą wprost o pracę (szkoda że wyjątki), itd.

Na różnych stażach organizowanych przez urzędy pracy, fundacje itp największe wzięcie mają kursy prawa jazdy różnych kategorii. Młodym chłopakom nauka jazdy szybko przychodzi a i posada kierowcy jest dość szybka do znalezienia w porównaniu do innych zawodów.

Kiedyś usłyszałam "narzekania" na pracę - trzeba być dyspozycyjnym, niekaranym (jaki pracodawca da samochód i transport osobie która ma wyroki za kradzież i rozboje) no i raz złapią po alkoholu - od razu wylatujesz. I to ma być praca?!

Tak samo przyjmowanie do pracy na kopalni (Śląsk) - niby na biurku u dyrektorów leżą podania liczone w tysiącach - ale - praca brudna, ciężka i niebezpieczna, nocki, święta do przepracowania, wymogi dotyczące trzeźwości bardzo restrykcyjne, nie wolno nic wynieść z terenu zakładu (straszna rzecz!). A wymaganie ukończenia kursów, szkoleń, uprawnień to już w ogóle śmiech na sali chyba - (osoba średnio rozgarnięta ukończy kurs BHP, osoby z wyższym wykształceniem obsługują różne skomplikowane maszyny ale też potrzeba ludzi do prostych prac).

I jak czytam jak się na Śląsku zdrowy młody chłop mija z pracą ileś tam czasu, a wiem jaka jest sytuacja tam z pracą... no to... jeden wielki facepalm

Edytowane przez mikia20
Czas edycji: 2011-11-22 o 15:06
Stary 2011-11-22, 15:22   #1126
titina
Zakorzenienie

Najlepiej jest wszystkich wrzuci do jednego wora i z góry założyć że wszyscy będą marudzili na lakier czy komputer. No i oczywiście nie dawać żadnym ubogim komputera bo jeden pan w telewizji coś tam głupiego stwierdził....

Stary 2011-11-22, 15:31   #1127
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Najlepiej jest wszystkich wrzuci do jednego wora i z góry założyć że wszyscy będą marudzili na lakier czy komputer. No i oczywiście nie dawać żadnym ubogim komputera bo jeden pan w telewizji coś tam głupiego stwierdził....
W tym właśnie problem... że nikt nie chce (przynajmniej ja) wrzucić do jednego wora... ale proporcja jest taka (np. na SzP) mnóstwo rodzin totalnie wątpliwych na kilka rzeczywiście potrzebujących tak że nikt tego nie zakwestionuje.

A nie powinno być na odwrót? Ludzie korzystający z pomocy społecznej - proporcje niestety bywają podobne. W kolejce po zasiłek jedna wdowa z dziećmi i mnóstwo "samotnych" młodocianych mamusiek. Rodzina z niepełnosprawnym dzieckiem które wymaga pieniędzy - pełno rodzin "z problemem alkoholowym" z dwucyfrową liczbą dzieci.

Ktoś prosi o wózek inwalidzki, leki, mikser żeby chory mógł przełknąć - ktoś prosi o mikser bo mu się marchewka za długo kroi, lakier do paznokci itd.
Tak jakby pomoc była koncertem życzeń z możliwościami nieograniczonymi.

I ktoś się dziwi że resztę społeczeństwa to oburza? Że ludzie dostrzegają bezsens i będą protestować, bo... w końcu to oni ich utrzymują czy czasami pomagają.
Stary 2011-11-22, 15:36   #1128
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
W tym właśnie problem... że nikt nie chce (przynajmniej ja) wrzucić do jednego wora... ale proporcja jest taka (np. na SzP) mnóstwo rodzin totalnie wątpliwych na kilka rzeczywiście potrzebujących tak że nikt tego nie zakwestionuje.
.
Dziwne, bo ja widzę wręcz odwrotną proporcję...

Stary 2011-11-22, 15:44   #1129
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Dziwne, bo ja widzę wręcz odwrotną proporcję...

Pisałam, że w tamtym roku było o wiele gorzej, w tym roku jest lepiej.
Stary 2011-11-22, 16:13   #1130
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Ja szczerze powiem, że przejrzałam trochę rodzin zarówno z Łodzi jak i mojej rodzinnej miejscowości i jestem nawet pozytywnie zaskoczona. Oprócz na prawdę pojedynczych przypadków są to rodziny głównie z chorobami, "normalną" ilością dzieci, sporo matek, które odeszły z dziećmi od mężów alkoholików i teraz im ciężko, sporo matek pracujących, sporo starszych ludzi. I życzenia na prawdę skromne.
Nie wiem jak w innych regionach ..
Stary 2011-11-22, 16:32   #1131
szugarbejb
Zakorzenienie

We Wrocławiu jak zwykle: nastolatki z dziećmi (Justyna lat 17 z dzieckiem lat 2) i marzenia, żeby móc wziąć ślub z ojcem dziecka, rodziny żyjące na kupie (babcia plus córka z konkubentem i ich 5 !!! dzieci na dwóch pokojach, szóste dziecko w drodze), 4 - osobowa rodzina, która ma dochód 4500 zł miesięcznie (to jest mało, ja się pytam ???), oraz hit:

Pani Marzena (40 l.) i Pan Krzysztof (45 l.) są rodzicami ośmiorga dzieci: Maciusia (2 l.), Dawidka (3 l.), Pawełka (6 l.), Karolinki (8 l.), Paulinki (10 l.), Patryka (14 l.), Artura (17 l.) i Damiana (18 l.) Już wkrótce dołączy do nich kolejny członek rodziny, gdyż Pani Marzena spodziewa się dziecka.
Jedyną osobą, która pracuje jest Pan Krzysztof. Pani Marzena opiekuje się dziećmi.
Dziesięcioosobowa rodzina mieszka w maleńkim mieszkanku składającym się z dwóch pokoi.

Dziękuję, dobranoc.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.

Edytowane przez szugarbejb
Czas edycji: 2011-11-22 o 16:42
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 16:44   #1132
Cherry Blossom Girl
nyan nyan ^^

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
We Wrocławiu jak zwykle: nastolatki z dziećmi (Justyna lat 17 z dzieckiem lat 2) i marzenia, żeby móc wziąć ślub z ojcem dziecka, rodziny żyjące na kupie (babcia plus córka z konkubentem i ich 5 !!! dzieci na dwóch pokojach, szóste dziecko w drodze), 4 - osobowa rodzina, która ma dochód 4500 zł miesięcznie (to jest mało, ja się pytam ???), oraz hit:

Pani Marzena (40 l.) i Pan Krzysztof (45 l.) są rodzicami ośmiorga dzieci: Maciusia (2 l.), Dawidka (3 l.), Pawełka (6 l.), Karolinki (8 l.), Paulinki (10 l.), Patryka (14 l.), Artura (17 l.) i Damiana (18 l.) Już wkrótce dołączy do nich kolejny członek rodziny, gdyż Pani Marzena spodziewa się dziecka.
Jedyną osobą, która pracuje jest Pan Krzysztof. Pani Marzena opiekuje się dziećmi.
Dziesięcioosobowa rodzina mieszka w maleńkim mieszkanku składającym się z dwóch pokoi.

Dziękuję, dobranoc.
Zafundowałabym tym rodzicom lekcję wychowania seksualnego z porządną informacją dotyczącą antykoncepcji. Nie rozumiem jak można tak bezmyślnie płodzić kolejne "Karolinki, Maciusie, Pawełki" (w tych notkach o rodzinach wciąż plączą się zdrobnienia, chyba mają zmiękczyć potencjalnego odbiorcę ) nie bacząc na narodzone już dzieci, na to czy będzie co jeść, za co się ubrać. Jak te starsze dzieci mają się uczyć jeśli mają w domu małe przedszkole?
Cherry Blossom Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 16:44   #1133
balletoevs
Zakorzenienie

Cytat:
4 - osobowa rodzina, która ma dochód 4500 zł miesięcznie (to jest mało, ja się pytam ???),
To zależy. Może ta rodzina straciła cały dobytek życia w pożarze albo powodzi? Jeśli nie to jestem zdziwiona, że zostali zakwalifikowani przy dochodzie ponad 1000zł/os.
balletoevs jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 16:55   #1134
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez balletoevs Pokaż wiadomość
To zależy. Może ta rodzina straciła cały dobytek życia w pożarze albo powodzi? Jeśli nie to jestem zdziwiona, że zostali zakwalifikowani przy dochodzie ponad 1000zł/os.
Nic nie straciła, normalnie sobie żyją.

Cytat:
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
Stary 2011-11-22, 17:01   #1135
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Nic nie straciła, normalnie sobie żyją.

Ciekawie powiedziane, dość optymistycznie...

Pełno takich ogłoszeń jest.

---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ----------

To jest dopiero ciekawe...

Cytat:
Pani Mirosława (39 l.) i pan Krzysztof (44 l.) wychowują dziesięcioro dzieci: Mateusza (23 l.), Zbigniewa (20 l.), Magdę (18 l.), Sebastiana (19 l.), Paulinę (14 l.), Patrycję (12 l.), Mikołaja (8 l.), Przemka (3 l.), Agatkę (2 l.) i Lenę (roczek).
Przyczyną trudnej sytuacji materialnej rodziny jest choroba pana Krzysztofa. Od 9 lat walczy on z nowotworem, a jego stan zdrowia nie pozwala mu na podjęcie pracy. Pani Mirosława zajmuje się domem i dziećmi - dopiero za kilka lat, kiedy najmłodsze pociechy pójdą do przedszkola, będzie w stanie podjąć pracę w pełnym wymiarze godzin. Najstarsi synowie, Mateusz i Zbigniew, intensywnie poszukują pracy, na razie niestety bezskutecznie.
Dwunastoosobowa rodzina mieszka w trzypokojowym mieszkaniu z łazienką i kuchnią. Na ich dochód składa się renta chorobowa przyznana panu Krzysztofowi (730 zł) oraz zasiłek rodzinny (568 zł). Dochód w przeliczeniu na jednego członka rodziny wynosi zaledwie 108 zł.
Rodzina najbardziej potrzebuje odzieży dla dzieci, środków czystości i pralki automatycznej, która byłaby nieocenioną pomocą dla pani Mirosławy.
Stary 2011-11-22, 17:06   #1136
invisible_01
Zakorzeniona

Coś mi się dzieje, jak czytam o tych ubogich rodzinach z dziesiątką dzieci i jedenastym w drodze... Wtedy nie przychodzi mi na myśl inne słowo jak głupota.
Stary 2011-11-22, 17:08   #1137
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Ktoś tu pisał że alkoholizm w rodzinie (czynny że tak powiem) dyskwalifikuje rodzinę. Chyba jednak to zależy od samego wolontariusza albo regionu, bo faktycznie w niektórych regionach ani słowa o alkoholu (chociaż ja już wyraziłam wątpliwość, czy przypadkiem wolontariusze unikają zbytniej szczerości)..

Cytat:
Pani Monika (34 l.) wraz z mężem, panem Stefanem (47 l.) wychowuje sześcioro dzieci: Martynę (16 l.), Paulinę (15 l.), Kamila (12 l.), Małgorzatę (8 l.), Justynę (4 l.), Agatkę (10 miesięcy). Jedna z córek jest chora na padaczkę.
Przyczyną trudnej sytuacji rodziny jest brak pracy w przypadku Pani Moniki i, jak na razie, brak możliwości jej podjęcia ze względu na małe dzieci. Jej mąż ma problemy z alkoholem i niestety nie leczy się. Mimo tego pani Monika stara się aby jej dzieci nie chodziły głodne, choć jak wspomina, jest to czasem naprawdę trudne lecz dzięki pomocy z mops-u jakoś dają rade. Pan Stefan pracuje dorywczo. Chwyta się każdej pracy, którą potrafi.
Cała ośmioosobowa rodzina mieszka w małym mieszkaniu w bloku. Mają dwa pokoje, łazienkę oraz kuchnię. Całkowity dochód miesięcznie nie przekracza 1440 zł- jest to zasiłek dla bezrobotnych (620 zł) i zasiłek rodzinny (820 zł). Miesięczne koszty utrzymania mieszkania wynoszą około 1000 zł, po których odliczeniu na życie rodzinie pozostaje jedynie 55 zł na osobę miesięcznie. Więc trudno jest wyżyć w dzisiejszym świecie.
Rodzina najbardziej potrzebuje żywności, środków czystości, artykułów dziecięcych (m.in. pampersy 7-18kg).
Stary 2011-11-22, 17:08   #1138
szugarbejb
Zakorzenienie

Fakt, to jest hit 10 dzieci, w tym 3 dorosłych chłopów, ojciec chory na nowotwór, a pani nie może iść do pracy, bo dziećmi nie ma się kto zająć (bo przecież dorośli bracia jak wiadomo się zająć nie mogą, skoro nie pracują ...). No padnę zaraz.

Cytat:
(...)

Edytowane przez szugarbejb
Czas edycji: 2011-11-22 o 17:11
Stary 2011-11-22, 17:17   #1139
invisible_01
Zakorzeniona

Kolejny przykład na jakże szczęśliwe życie w wielodzietnej rodzinie:
Cytat:
Pani Elżbieta (54 l.) i pan Marek (51 l.) ze swoimi dziećmi stanowią bardzo liczną rodzinę. Troje z nich już się usamodzielniło, a z rodzicami zamieszkuje jeszcze sześcioro: Grzegorz (23 l.), Urszula (21 l.), Małgorzata (18 l.), Jan (14 l.), Paweł (12 l.) oraz najmłodszy - Łukasz (9 l.). Ta cudowna rodzina, pomimo swej biedy, potrafiła stworzyć prawdziwy ciepły dom, w którym można poczuć głęboką miłość.
Przyczyną trudnej sytuacji rodziny jest jej wielodzietność. Pomimo że rodzice i najstarszy syn pracują, ciężko im związać koniec z końcem. Brak wsparcia z jakiejkolwiek strony sprawił, że rodzina musiała się zadłużyć, ponieważ brakowało pieniędzy na podstawowe środki do życia.
W domu pracują trzy osoby, ale ich pensje są bardzo niskie i po odliczeniu rachunków i kredytów na życie nie zostaje wiele. Miesięczny dochód rodziny po odliczeniu kosztów wynosi ok. 290 zł na jedną osobę. Ta bardzo mała kwota nie pozwala na zakup całej potrzebnej żywności, o obuwiu czy odzieży nie wspominając.
Pilną potrzebą dla rodziny jest żywność. Młodsi chłopcy nie mają też zimowych butów, co stanowi ogromne zmartwienie dla rodziców. Dlatego byliby szczęśliwi, gdyby ktoś zdecydowałby się ich wspomóc. Ci dobrzy ludzie będą wdzięczni za jakiekolwiek wsparcie.
Ja pytam - co z tego, że oni te dzieci kochają, skoro wykazali się przeokrutną głupotą płodząc ich sobie aż tyle? Czy te dzieci mimo miłości rodziców są szczęśliwe żyjąc w głodzie i nie mając butów? I jeszcze na końcu to określenie: "dobrzy ludzie". Faktycznie, tylko bardzo dobrzy ludzie robią sobie 9 dzieci nie mając na to żadnych warunków.
Stary 2011-11-22, 17:51   #1140
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Pani Violetta (47 l.) mieszka z liczną rodziną :
- córkami: Iwoną (22 l.), Magdaleną (20 l.), Kasią (17 l.), Martą (19 l.), Natalią (14 l.), Kingą (12 l.),
- synami: Kacprem (10 l.), Ksawerym (7 l.), Piotrem (16 l.)
- oraz wnukami: Bastianem (2 l.), Jakubem (3 m-ce), Wiktorią (3 l.), Mają (20 m-cy), Julią (2 m-ce) i Szymonem (2 m-ce).

W sumie rodzina liczy 16 osób.
Padłam.

Cytat:
(...)
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości