|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1111 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
Ja tam rozumiem że są marzenia i są Marzenia, każdy z nas chyba chciałby na święta dostać coś dla siebie, a nie dla domu - i prędzej kupiłabym tej Pani lakier do paznokci za 5 zł niż laptopa do rodziny leni (nie tylko ze względu na koszt) Jako wiesz, prezent, faktyczny prezent pod choinkę, a nie jedzenie na stół - bo BN się też na prezentach opiera
|
|
#1112 |
|
Zakorzenienie
|
A mnie wręcz wzrusza że ta pani marzy o tym aby choć od święta poczuć się kobieco i móc pomalować sobie paznokcie..
|
#1113 |
|
Konto usunięte
|
Cieszę się że mamy aż tak wrażliwe społeczeństwo
|
|
|
|
#1114 | |
|
Komplikatorka
|
Cytat:
|
|
#1115 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
#1116 |
|
Zakorzenienie
|
zaraz sprobuje..
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
#1117 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1118 |
|
Zakorzenienie
|
ode mnie zadzwonilo. oczywiscie zaraz po uslyszeniu slow centrum..sie rozlaczylam:P
oczywiscie i tak uwazam ze telefon jest kazdemu potrzebny( no oporcz dzieciarni).
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
#1119 |
|
Zakorzenienie
|
Nie jest z mojego regionu, ale osoba która zdecyduje się zrobić dla tej rodziny paczkę na pewno lakier dorzuci. Koszt niewielki a radość ogromna.
|
#1120 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dziś w radiu usłyszałam końcówkę programu,gdzie mówili,że w biedniejszych regionach polski czy wyporzyczali,czy dali na stałe(to była pierwsza częśc ,której nie slyszałam)uzywane komputery i internet.ludzie mieli nauczyc się obsługi komputera i internetu,oraz zdobyc prace. było wiele głosów oburzenia,jakoby komputery były stare,a internet z limitem tylko do przegladania stron.jeden pan stwierdził,że jego dziecko nie może nawet bajki w internecie obejrzeć. |
|
|
|
|
#1121 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1122 |
|
Zakorzeniona
|
Jak w liceum brałam udział w rozdawaniu żywności dla ubogich, to bardzo wiele osób marudziło, że kluski są świderki zamiast niteczki albo odwrotnie, że ser "ten niedobry", że płatki są kukurydziane a czemu nie czekoladowe i tak dalej... Strasznie roszczeniowa postawa u wielu.
|
|
|
|
#1123 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Jak biorę z półki makaron to patrzę na cenę do jakości, ale troszkę bardziej na cenę jak biorę płatki to nie najdroższe musli o smaku jakim mi się chce, wolę wziąć bardziej podstawowe itd. Jak się prowadzi dom i co miesiąc ma się określoną kwotę to dochodzi się do wprawy, wie się kiedy trzeba przyoszczędzić, a kiedy zaszaleć. Stoję przed tymi półkami, zerkam na ceny, na najbardziej ekonomiczne opakowania itd.A kiedyś widziałam jak sąsiadka robiła zakupy z jakiejś zapomogi socjalnej przedświątecznej - wchodzi do sklepu z mnóstwem dzieciaków, wrzuca co ma przed oczami, dzieci tak samo. Zapłaciła przy kasie... i stwierdziła że mało tej zapomogi dali, co ona żadnych świąt za to nie zrobi, nic sensownego nie kupiła, dzieci sobie trochę słodyczy wzięły i "po piniondzach". Niezaradność niektórych ludzi, rodzin jest ogromna, dziedziczna (bo jednak z domu wynosi się wiele najważniejszych wartości) i sprawa że pomoc socjalna to pieniądze wyrzucone w błoto. Dlatego pomysły, które niby mają pomóc, ale tak naprawdę utrzymują ludzi w takim stanie szkodzą i czasami lepiej jakby ich w ogóle nie było. Nie mówię tu że SzP jest bezwzględnie zła. |
|
|
|
|
#1124 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo to się bierze chyba z tego, że za darmo dają. Jakby ci ludzie musieli za to zapłacić chociażby część pieniędzy, to by nie było takiego marudzenia i narzekactwa. Jak córa jechała na darmowe kolonie organizowane przez Urząd Gminy to niektóre matki tak strasznie narzekały na wszystko, że szok! A mieszkali w ośrodku z basenem, wycieczki były różne i dobre żarcie do tego. Jakby musieli zapłacić chociażby ze stóę czy dwie to by ie było takiego narzekania
|
|
|
|
|
#1125 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Widziałam trochę sensownych życzeń - młode dziewczyny proszą o nożyczki fryzjerskie i manekiny do ćwiczeń (to jest duży wydatek), niektórzy proszą wprost o pracę (szkoda że wyjątki), itd.
Na różnych stażach organizowanych przez urzędy pracy, fundacje itp największe wzięcie mają kursy prawa jazdy różnych kategorii. Młodym chłopakom nauka jazdy szybko przychodzi a i posada kierowcy jest dość szybka do znalezienia w porównaniu do innych zawodów. Kiedyś usłyszałam "narzekania" na pracę - trzeba być dyspozycyjnym, niekaranym (jaki pracodawca da samochód i transport osobie która ma wyroki za kradzież i rozboje) no i raz złapią po alkoholu - od razu wylatujesz. I to ma być praca?! Tak samo przyjmowanie do pracy na kopalni (Śląsk) - niby na biurku u dyrektorów leżą podania liczone w tysiącach - ale - praca brudna, ciężka i niebezpieczna, nocki, święta do przepracowania, wymogi dotyczące trzeźwości bardzo restrykcyjne, nie wolno nic wynieść z terenu zakładu (straszna rzecz!). A wymaganie ukończenia kursów, szkoleń, uprawnień to już w ogóle śmiech na sali chyba - (osoba średnio rozgarnięta ukończy kurs BHP, osoby z wyższym wykształceniem obsługują różne skomplikowane maszyny ale też potrzeba ludzi do prostych prac). I jak czytam jak się na Śląsku zdrowy młody chłop mija z pracą ileś tam czasu, a wiem jaka jest sytuacja tam z pracą... no to... jeden wielki facepalm
Edytowane przez mikia20 Czas edycji: 2011-11-22 o 15:06 |
|
|
|
#1126 |
|
Zakorzenienie
|
Najlepiej jest wszystkich wrzuci do jednego wora i z góry założyć że wszyscy będą marudzili na lakier czy komputer. No i oczywiście nie dawać żadnym ubogim komputera bo jeden pan w telewizji coś tam głupiego stwierdził....
|
#1127 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
A nie powinno być na odwrót? Ludzie korzystający z pomocy społecznej - proporcje niestety bywają podobne. W kolejce po zasiłek jedna wdowa z dziećmi i mnóstwo "samotnych" młodocianych mamusiek. Rodzina z niepełnosprawnym dzieckiem które wymaga pieniędzy - pełno rodzin "z problemem alkoholowym" z dwucyfrową liczbą dzieci. Ktoś prosi o wózek inwalidzki, leki, mikser żeby chory mógł przełknąć - ktoś prosi o mikser bo mu się marchewka za długo kroi, lakier do paznokci itd. Tak jakby pomoc była koncertem życzeń z możliwościami nieograniczonymi. I ktoś się dziwi że resztę społeczeństwa to oburza? Że ludzie dostrzegają bezsens i będą protestować, bo... w końcu to oni ich utrzymują czy czasami pomagają. |
|
|
|
|
#1128 |
|
Zakorzenienie
|
Dziwne, bo ja widzę wręcz odwrotną proporcję...
|
#1129 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
|
|
|
|
#1130 |
|
Zakorzenienie
|
Ja szczerze powiem, że przejrzałam trochę rodzin zarówno z Łodzi jak i mojej rodzinnej miejscowości i jestem nawet pozytywnie zaskoczona. Oprócz na prawdę pojedynczych przypadków są to rodziny głównie z chorobami, "normalną" ilością dzieci, sporo matek, które odeszły z dziećmi od mężów alkoholików i teraz im ciężko, sporo matek pracujących, sporo starszych ludzi. I życzenia na prawdę skromne.
Nie wiem jak w innych regionach ..
|
#1131 |
|
Zakorzenienie
|
We Wrocławiu jak zwykle: nastolatki z dziećmi (Justyna lat 17 z dzieckiem lat 2) i marzenia, żeby móc wziąć ślub z ojcem dziecka, rodziny żyjące na kupie (babcia plus córka z konkubentem i ich 5 !!! dzieci na dwóch pokojach, szóste dziecko w drodze), 4 - osobowa rodzina, która ma dochód 4500 zł miesięcznie (to jest mało, ja się pytam ???), oraz hit:
Pani Marzena (40 l.) i Pan Krzysztof (45 l.) są rodzicami ośmiorga dzieci: Maciusia (2 l.), Dawidka (3 l.), Pawełka (6 l.), Karolinki (8 l.), Paulinki (10 l.), Patryka (14 l.), Artura (17 l.) i Damiana (18 l.) Już wkrótce dołączy do nich kolejny członek rodziny, gdyż Pani Marzena spodziewa się dziecka. Jedyną osobą, która pracuje jest Pan Krzysztof. Pani Marzena opiekuje się dziećmi. Dziesięcioosobowa rodzina mieszka w maleńkim mieszkanku składającym się z dwóch pokoi. Dziękuję, dobranoc.
Edytowane przez szugarbejb Czas edycji: 2011-11-22 o 16:42 |
|
|
|
#1132 | |
|
nyan nyan ^^
|
Cytat:
) nie bacząc na narodzone już dzieci, na to czy będzie co jeść, za co się ubrać. Jak te starsze dzieci mają się uczyć jeśli mają w domu małe przedszkole?
|
|
|
|
|
#1133 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1134 |
|
Zakorzenienie
|
Nic nie straciła, normalnie sobie żyją.
|
|
|
|
#1135 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Ciekawie powiedziane, dość optymistycznie... ![]() Pełno takich ogłoszeń jest. ---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ---------- To jest dopiero ciekawe... Cytat:
|
|
|
|
|
#1136 |
|
Zakorzeniona
|
Coś mi się dzieje, jak czytam o tych ubogich rodzinach z dziesiątką dzieci i jedenastym w drodze... Wtedy nie przychodzi mi na myśl inne słowo jak głupota.
|
|
|
|
#1137 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Ktoś tu pisał że alkoholizm w rodzinie (czynny że tak powiem) dyskwalifikuje rodzinę. Chyba jednak to zależy od samego wolontariusza albo regionu, bo faktycznie w niektórych regionach ani słowa o alkoholu (chociaż ja już wyraziłam wątpliwość, czy przypadkiem wolontariusze unikają zbytniej szczerości)..
Cytat:
|
|
|
|
|
#1138 |
|
Zakorzenienie
|
Fakt, to jest hit
10 dzieci, w tym 3 dorosłych chłopów, ojciec chory na nowotwór, a pani nie może iść do pracy, bo dziećmi nie ma się kto zająć (bo przecież dorośli bracia jak wiadomo się zająć nie mogą, skoro nie pracują ...). No padnę zaraz.
Edytowane przez szugarbejb Czas edycji: 2011-11-22 o 17:11 |
|
|
|
#1139 | |
|
Zakorzeniona
|
Kolejny przykład na jakże szczęśliwe życie w wielodzietnej rodzinie:
Cytat:
|
|
|
|
|
#1140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:15.

Ja tam rozumiem że są marzenia i są Marzenia, każdy z nas chyba chciałby na święta dostać coś dla siebie, a nie dla domu - i prędzej kupiłabym tej Pani lakier do paznokci za 5 zł niż laptopa do rodziny leni (nie tylko ze względu na koszt)