Nasze Codzienne Jadłospisy XV - Strona 144 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-21, 21:58   #4291
zielona_zabcia
Rozeznanie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XV

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
jeśli chcesz zjeść serek wiejski z warzywami (mam nadzieję ze cały serek i nie light) to dorzuć do tego 2 kromki chleba najlepiej z masłem. Jeśli nie masz chęci na serek wiejski mogą to być naleśniki z serem, słodki twarożkiem ( z 3 naleśniki) albo z dżemem ( z dżemem to więcej bo nie są tak sycące jak z serem) albo jakieś placki. albo salatka z makaronu, warzyw, kurczaka z jakimś sosem
ciocia dobra rada, co by to było gdyby Ciebie nie było....

moje U;

I.owsianka (5ł) na mleku (szkl.) z rodzynkami,daktylami i figami (suszki) bananem i nerkowcami;
cappuccino one cup (różowe)
II.drożdżówka ósemka z serem, makiem i lukrem; mały cappy truskawkowy; jabłko zielone
1h interwałów (bieg)
III.(wiem że bez sensu no ale...) kinder bueno,
bułeczka zapieczona w tosterze z masłem, serem, papryką pieczarkami z ceulką, kukurydzą i kurczakiem; inka korzenna na mleku osłodzona miodem (2czubate łyżeczki)
IV.szpinak duszony z czosnkiem na maśle; łosoś przygotowany na patelni grillowej z piepszem i solą; kulka puree z ziemniaków (z łyżką śmietany na wierzchu) (ziemniaki były z mlekiem, masłem, solą, prażoną cebulką, i natką)
1h spokojnego pływania (dziś bez treningu, tylko tak, dla relaksu)
+ sauna
V.(dopiero zjadłam) pół wędzonego dorsza, i marchewkę tartą z jabłkiem (nie wiem skąd mam takie smaki)

+woda, zielona i czerwona herbata, kawa , guma orbit i sama nie wiem,

będzie? (waga się trzyma, ale kurcze mam apetyt jak nie wiem)

zaręczona 30.03.2012
mama maleńkiego Miłoszka 17.07.2012
niedługo żona
niedługo matura
wygrałam swoje życie !
zielona_zabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-21, 22:09   #4292
izumi_chan
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mickey_mouse Pokaż wiadomość
Nie wiem, takie odniosłam wrażenie, może mylne, że specjalnie jesz tak mało apetyczne rzeczy, żeby się za bardzo nie "rozjeść", ale może tylko ja tak to widzę, po za tym różne są gusta
No właśnie czuję się już bardzo "rozjedzona", ale mimo to myślałam ostatnio o zwiększeniu porcji, dlatego pytam o ten metabolizm (nie narzekam na swój, ale zastanawiam się po prostu, czy to miałoby jakikolwiek wpływ na niego). Czy mało apetyczne? Nie wiem, jak jem tak jakby na siłę, to nie dlatego, że mi nie smakuje, ale co najwyżej dlatego, że nie mieszczę. A czy sucho - no tu zawsze był ze mną problem, bo nie cierpię masła i smarowideł, sosów i takich rzeczy. Za to uwielbiam chrzan, ketchup i musztardę - wiem, że to niezbyt zdrowe, ale jak już daję na chleb jakiś "poślizgacz", to właśnie któryś z tych.
izumi_chan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-21, 22:10   #4293
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
Sytuacja wygląda tak : oto moje mega pochorobowe U ( jestem po zatruciu) wiem, ze po ekscesach z żołądkiem powinnam żyć o suchym chlebie, ale jadłam normalnie i czuję się już dobrze, a poza tym wszyscy koło mnie latają i podtykają pod nos ,
więc:
1.śniadanie przed 12: pół dużej wędzonej makreli i 2 kromki słonecznikowego chleba, 1/2 papryki i trochę lodowej sałaty
/duuuże jabłko/
2.dosłownie przed obiadem 150g serka wiejskiego i od razu obiad:
duuuuża porcja smażonych kopytek ( matko jak dawno nie jadłam, niebo w gębie) do tego dwa skrzydełka ze skórą w ostrym sosie i 1/2 słoika buraczków
po: ok.1 i 1/2 szklanki czystego barszczyku z buraczkami
3. wielka micha sałatki jarzynowej klasycznej ( w niej dużo ziemniaków) i ze dwie łyżeczki jakiegoś serka twarogowego na spróbowanie
4.0,5l kawy roz.z mlekiem i ogrmony kawał tortu urodzinowego
5. i tu kolacji jeszcze nie było ale niedługo na pewno kolejna duuuuża micha sałatki jarzynowej tej co wyżej i coś do tego lub sałatka będzie dodatkiem TŻ coś tam kuchci dla nas -niespodzianka

oprócz tego herbaty i trochę wody
spojrzy ktoś??
podbijam z wczoraj i dodaję dzisiejsze, już zdrowa a mój apetyt mnie przeraża, dziś zauważyłam u siebie jedną ważną rzecz że jak ograniczę z rana to nadrabiam wieczorem, więc nie warto (choć dziś i z rana i wieczora było na bogato)

moje pyszne U :
1. po. 9 chyba :2 kromki chleba z bardzo grubo serkiem ( domowy tj.twaróg, śmietana, przyprawy,cebula i grzyby w blenderze--wyszło cudo do smarowania chleba) do tego porządna mich tradycyjnej sałatki jarzynowej ( w niej dużo ziemniaków)
/jabłko/
2.ok. 13 : owsianka (4łyż.górskich, 2łyż.błyskawicznych i 2łyż.otrębów owsianych na ok.350ml mleka 2%) po:jabłko
3.po ok.15: 1/2 dużej kalarepy, serek wiejski 150g i jogurt nat.180g i 2 łychy duuuże tego serka co rano-grzybowego, kawa z mlekiem
4.obiad przed: 19 : dwa i o.5 kotleta mielonego, mega porcja ziemniaków z koperkiem i ok.3/4 słoika buraczków <---- tu się mega objadłam myślałam że pęknę i co prawda miał już być koniec, ale jednak się skusiłam na kolację, teraz niedawno skończyłam jeść czyli
5.kolacja ok.21.40 : 2 CAŁE duże filety śledziowe ( domowe robione w oleju i sporo tego oleju też zjadłam z cebulką ) i do tego dwie michy ( bo była dokładka) sałatki jarzynowej tej co do śniadania,i gruby plaster oscypka na spróbowanie

co sądzicie ??? niby dużo ale szczerze pasuję mi takie jedzenie a na tej zasranej eR to się męczę nie mam siły a i tak nie chudnę, tylko ciekawę czy na tym przytyję, oby nie

P.S. Ten ogrom jedzenia to wszystko wina TŻ , bo jemy razem coraz częściej i on mi nakłada takie porcje jak dla siebie i mi nie żałuję, dziś np. razem było śniadanie, obiad i kolacja a ja dodatkowo sobie dodałam dwa posiłki ...

Edytowane przez teczowa dlolinka 21
Czas edycji: 2011-11-21 o 22:12
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 00:37   #4294
karola11
Wtajemniczenie

Przez jakiś czas tutaj nie pisałam, tak wstawię swoje U, byłabym wdzięczna za ocenę...

No to U z dzisiaj :

przed śniadaniem 2 szkl. wody,jedna z miodem, wafel ryżowy
  • twaróg wiejski (dużo,ponad 150g), wymieszany z łyżką serka homo, na to truskawki, 1/2 gruszki, po garści rodzynek i żurawiny suszonej, kilka suszonych bananów, suszona gruszka i 2 łyżeczki dżemu słodzonego fruktozą, kawa czarna
  • Inka z mlekiem
  • Szpinak gotowany z łyżeczką masła, groszek z marchewką, próżona cukinia(pół małej cukini), 2 pulpety z mielonego mięsa indyczego, omlet (jajko,dużo przypraw,łyżka mąki z trzech ziaren,kapka mleka), czerwona herbata
  • siłownia: brzuszki różne różniste, ćwiczenia na ręcę z hantelkami 2kg, 4 serie po 20 powtórzeń, 4 serie po 20 powtórzeń ćwiczeń na plecy z obiążeniem 15 kg, bieżnia- interwał 40 minut minuta biegu na minutę szybkiego biegu
  • po:kubuś marchewkowo brzoskwiniowy
  • inka z mlekiem
  • sałatka:trochę gotowanego brokuła i brukselki, upróżone pieczarki i reszta cukini,łyżeczka pestek słonecznika i łyżeczka dyni, 1/2 puszki tuńczyka wsw
  • kakao bez cukru
jak to wygląda?
Do tej pory używałam mąki orkiszowej razowej, czy mąka z trzech ziaren lubelli jest równie dobra?

Edytowane przez karola11
Czas edycji: 2011-11-22 o 00:46
karola11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 08:23   #4295
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zielona_zabcia Pokaż wiadomość
ciocia dobra rada, co by to było gdyby Ciebie nie było....
Bez komentarza
moje U;

I.owsianka (5ł) na mleku (szkl.) z rodzynkami,daktylami i figami (suszki) bananem i nerkowcami;
cappuccino one cup (różowe) ; ; ładnie
II.drożdżówka ósemka z serem, makiem i lukrem; mały cappy truskawkowy; jabłko zielone tutaj również
1h interwałów (bieg)
III.(wiem że bez sensu no ale...) kinder bueno, jak miałaś ochotę to fajnie, że nie odmówiłaś
bułeczka zapieczona w tosterze z masłem, serem, papryką pieczarkami z ceulką, kukurydzą i kurczakiem; inka korzenna na mleku osłodzona miodem (2czubate łyżeczki) brzmi apetycznie podoba mi się
IV.szpinak duszony z czosnkiem na maśle; łosoś przygotowany na patelni grillowej z piepszem i solą; kulka puree z ziemniaków (z łyżką śmietany na wierzchu) (ziemniaki były z mlekiem, masłem, solą, prażoną cebulką, i natką) zazdroszczę. Masz tu wszytko co lubię: szpinak i łosoś Wpadnę do Ciebie kiedyś na taki obiadek
1h spokojnego pływania (dziś bez treningu, tylko tak, dla relaksu)
+ sauna
V.(dopiero zjadłam) pół wędzonego dorsza, i marchewkę tartą z jabłkiem (nie wiem skąd mam takie smaki) ładnie

+woda, zielona i czerwona herbata, kawa , guma orbit i sama nie wiem,

będzie? (waga się trzyma, ale kurcze mam apetyt jak nie wiem)
Bardzo ładne i zdrowe U. W swoim jadłospisie masz wszystko czego potrzebuje orgaznim. Nawet nie odmawiasz sobie przyjemności w postaci słodkiego. Moim zdaniem to wzorowe U

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 09:30   #4296
Zelka_07
Raczkowanie

wczorajsze U

ś: owsianka (4ł owsianych, 2ł otrąb żytnich, połowa banana, mleko cynamon)

75min ćwiczeń

2ś: kromka chleba z pastą z łososia, 1,5 kromki z masłem krakowska i serem zapieczone
o: pół woreczka ryżu brązowego troche warzy na patelnie, kotlet z piersi kurzej
p: pół woreczka ryżu brązowego na mleku z połówką banana z cynamonem
k: jajecznica z 3 małych jaj na smalczyku ze skwarkami i krakowską, 2 kromki z masłem

mało owoców i warzyw bo siedze z chorym dzieckiem w domu i nie mam jak zakupów zrobić

ktoś oceni?
Stary 2011-11-22, 10:10   #4297
ulicasezamkowa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karola11 Pokaż wiadomość
Przez jakiś czas tutaj nie pisałam, tak wstawię swoje U, byłabym wdzięczna za ocenę...

No to U z dzisiaj :

przed śniadaniem 2 szkl. wody,jedna z miodem, wafel ryżowy
  • twaróg wiejski (dużo,ponad 150g), wymieszany z łyżką serka homo, na to truskawki, 1/2 gruszki, po garści rodzynek i żurawiny suszonej, kilka suszonych bananów, suszona gruszka i 2 łyżeczki dżemu słodzonego fruktozą, kawa czarna
  • Inka z mlekiem
  • Szpinak gotowany z łyżeczką masła, groszek z marchewką, próżona cukinia(pół małej cukini), 2 pulpety z mielonego mięsa indyczego, omlet (jajko,dużo przypraw,łyżka mąki z trzech ziaren,kapka mleka), czerwona herbata
  • siłownia: brzuszki różne różniste, ćwiczenia na ręcę z hantelkami 2kg, 4 serie po 20 powtórzeń, 4 serie po 20 powtórzeń ćwiczeń na plecy z obiążeniem 15 kg, bieżnia- interwał 40 minut minuta biegu na minutę szybkiego biegu
  • po:kubuś marchewkowo brzoskwiniowy
  • inka z mlekiem
  • sałatka:trochę gotowanego brokuła i brukselki, upróżone pieczarki i reszta cukini,łyżeczka pestek słonecznika i łyżeczka dyni, 1/2 puszki tuńczyka wsw
  • kakao bez cukru
jak to wygląda?
Do tej pory używałam mąki orkiszowej razowej, czy mąka z trzech ziaren lubelli jest równie dobra?
a gdzie węgle??
Do śniadania mogłaś dodać jakieś płatki, albo do obiadu cokolwiek... Moim zdaniem trochę jałowo i zupełnie Rrkowo.
Tak, mąka Lubella 3 ziarna jest również ok. Ważna jest różnorodność
ulicasezamkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 11:47   #4298
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez Zelka_07 Pokaż wiadomość
wczorajsze U

ś: owsianka (4ł owsianych, 2ł otrąb żytnich, połowa banana, mleko cynamon)

75min ćwiczeń

2ś: kromka chleba z pastą z łososia, 1,5 kromki z masłem krakowska i serem zapieczone
o: pół woreczka ryżu brązowego troche warzy na patelnie, kotlet z piersi kurzej
p: pół woreczka ryżu brązowego na mleku z połówką banana z cynamonem
k: jajecznica z 3 małych jaj na smalczyku ze skwarkami i krakowską, 2 kromki z masłem

mało owoców i warzyw bo siedze z chorym dzieckiem w domu i nie mam jak zakupów zrobić

ktoś oceni?
jak na 75 min cwiczen to troche malo, poza tym posilki okolotreningowe wygladaja nieciekawie... za to zafascynowal mnie ryz brazowy na mleku, smaczne to? ;d
riddle92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 13:31   #4299
Zelka_07
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez riddle92 Pokaż wiadomość
jak na 75 min cwiczen to troche malo, poza tym posilki okolotreningowe wygladaja nieciekawie... za to zafascynowal mnie ryz brazowy na mleku, smaczne to? ;d
dzieki za zerknięcie
przyznaje sie że okołotreningowe olewam świadomie nie lubie jak musze zjeść coś co powinnam a nie to na co mam ochote
naprawde to jest mało?
ryż jest rewelacyjny od paru dni jem go codziennie. kiedyś nie przepadałam za ryżem ale mi coś zasmakował ostatnio.
polecam taki ciepły podwieczorek mi poprawia humor
Stary 2011-11-22, 13:58   #4300
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Erka bardzo erkowa

1śn - tradycyjne. dwa jaja sadzone, groszek, odrobina majonezu
1 h siłownia
- orbitrek i rozciąganie
2śn - jakieś 150g twarożku wymieszanego z jogurtem i łyżką niskosłodzonej konfitury z czarnej porzeczki. kawałek drożdżowego ciasta. kawa z mlekiem.
obiad - chyba dojem makrelę, a więc filet z makreli, brokuł, kalafior, marchewka na parze.
podwieczorek - nie mam żadnego pomysłu... parę orzechów z wieśniakiem?
kolacja - koktajl białkowy pół na pół mleko/woda

pozytywna-wariatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 14:34   #4301
karola11
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ulicasezamkowa Pokaż wiadomość
a gdzie węgle??
Do śniadania mogłaś dodać jakieś płatki, albo do obiadu cokolwiek... Moim zdaniem trochę jałowo i zupełnie Rrkowo.
Tak, mąka Lubella 3 ziarna jest również ok. Ważna jest różnorodność
Dzień wcześniej trochę pofolgowałam sobie i dlatego ucięłam w tym dniu węgle.Zapomniałam jeszcze napisać,że tego dnia po obiedzie wpadł pasek gorzkiej czekoladki na deser
Stary 2011-11-22, 16:02   #4302
litllejenny
Przyczajenie

Moja eRka
Dodam ze w ogole sie nie ruszam jedyne co to zmywanie naczyn, odkurzanie.
Choroba wzieła swoje.
9:śniadanie - marchew tarta,jogurt naturalny, kawa z mlekiem, otręby 50g
12: II ś- grejpfrut,gruszka,jogurt, marchew starta,kawa z mlekiem
15: o-kapusta 200-300g, 1/5 ogórka, 1 ogórek kiszony, jajecznica z 2 jaj z 2 łyzkami serka wiejskiego + curry,kawa z mlakiem,
17:30-30migdałów
20: k- serek wiejski 150g 3% marchew tarta z łyzka jogurtu nat.

Może być? Bede wdzieczna za opinie

Edytowane przez litllejenny
Czas edycji: 2011-11-22 o 18:38
litllejenny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 16:10   #4303
Lunka88
Raczkowanie

Może głupie pytanie, ale się zastanawiam. Co lepiej zjeść owoc czy gorzką czekoladę powyżej 70% kakao. W IG gorzka czekolada powyżej 70% kakao ma 22, a owoce o wiele wyższe
Lunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 16:26   #4304
ulicasezamkowa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lunka88 Pokaż wiadomość
Może głupie pytanie, ale się zastanawiam. Co lepiej zjeść owoc czy gorzką czekoladę powyżej 70% kakao. W IG gorzka czekolada powyżej 70% kakao ma 22, a owoce o wiele wyższe
zależy ile tej czekolady...jeżeli cała tabliczka, to sama wiesz:P Pasek gorzkiej czekolady można oczywiście Owoce zależy jakie ( jabłka, pomarańcze, mandarynki etc. owszem, ale winogrona, czy banany raczej do śniadania). Na każdej redukcji najważniejsze jest urozmaicanie- jednego dnia zjedz kilka kostek gorzkiej czeko, innego- jakiś owoc
ulicasezamkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 16:30   #4305
nikol12
Rozeznanie

Moje U :
śniadanie ( wiem, wiem ale zaspałam i nie miałam czasu) kromka razowca z serkiem topionym, pl. szynki, 2 kostki gorzkiej czekolady
Szkoła:- jabłko
- batonik ( takie 2 paluszki musli oblane czekoladą z ziarnami - z biedronki)
- 2 kromki razowca posmarowane serkiem do kanapek
Obiad ( dzisiaj jakiś taki... na szybko ) talerz zupy fasolowej, 2 parówki wieprzowe z ketchupem i kromka razowca
Podwieczorek: jogurt naturalny- 180 g posypany cynamonem , wiórkami kokosowymi, parę rodzynek i płatków pszennych ( mniej niż pół garści - chyba nawet o wiele mniej )
Kolacja: planuję 100 g chudego twarogu ( nie czepiać się , że chudy - po prostu taki lubię), pomidor, pół papryki, marchewka, kawa z mlekiem, 2 wasy z masłem

Proszę o ocenkę :pro si:
nikol12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 16:32   #4306
Cynamonkaa
Cytrynka

Witam dziewczyny bardzo chciałabym dołączyć do wątku na początku może napiszę coś o sobie. Od zawsze byłam za szczupła wręcz chuda. Licząc moje BMI wychodzi mi że mam dość sporą niedowagę. Przy wzroście 167 cm waże 45 kg najwięcej ważyłam 46.. Bardzo ciężko mi jest przytyć, natomiast wagę tracę bardzo łatwo. Wystarczą dwa dni kiedy mniej zjem i już waga leci w dół. Co do jedzenia: mam dni że jem naprawdę sporo. Potrafię zjeść duży, treściwy obiad. Ogólnie lubie jeść i jem praktycznie wszystko. Jednak mam pewne problemy i mam nadzieje że może któraś z Was podpowie mi jak mogłabym je rozwiązać, chociaż częściowo. Po pierwsze, śniadania jem zawsze ale przychodzi mi to z trudem nie mogę jeść rano. Ledwo wpycham jedną kanapkę a za godzinę jestem głodna. Ale gdy na śniadanie próbuje zjeść więcej po prostu robi mi się niedobrze. Po drugie, czuje że moje jedzenie nie dostarcza mi energii, często czuje się przejedzona, ociężała. Nie wiem co jeść by mój organizm lepiej to wykorzystywał. Po trzecie, mam trudność z układaniem sobie posiłków, dobieraniu produktów tak bym mogła po nich przytyć. Po piąte, często mam tak że np. wracam z uczelni i czuje się okropnie głodna. Tak że mogłabym zjeść konia z kopytami. Siadam do pysznego obiadu...zjem troche i nie mogę. Czuje się pełna mimo że przed jedzeniem wydawało mi się że mogłabym pochłonąć dużo dużo więcej. Bardzo proszę Was o rady. Od jutra będę chciała umieszczać tu swoje jadłospisy Pozdrawiam

Cynamonkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 16:59   #4307
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
Moje U :
śniadanie ( wiem, wiem ale zaspałam i nie miałam czasu) kromka razowca z serkiem topionym, pl. szynki, 2 kostki gorzkiej czekolady
Szkoła:- jabłko
- batonik ( takie 2 paluszki musli oblane czekoladą z ziarnami - z biedronki)
- 2 kromki razowca posmarowane serkiem do kanapek
Obiad ( dzisiaj jakiś taki... na szybko ) talerz zupy fasolowej, 2 parówki wieprzowe z ketchupem i kromka razowca
Podwieczorek: jogurt naturalny- 180 g posypany cynamonem , wiórkami kokosowymi, parę rodzynek i płatków pszennych ( mniej niż pół garści - chyba nawet o wiele mniej )
Kolacja: planuję 100 g chudego twarogu ( nie czepiać się , że chudy - po prostu taki lubię), pomidor, pół papryki, marchewka, kawa z mlekiem, 2 wasy z masłem

Proszę o ocenkę :pro si:
Nic nie poprawiłaś. Jadłospis praktycznie taki sam jak poprzedni

---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Cynamonkaa Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny bardzo chciałabym dołączyć do wątku na początku może napiszę coś o sobie. Od zawsze byłam za szczupła wręcz chuda. Licząc moje BMI wychodzi mi że mam dość sporą niedowagę. Przy wzroście 167 cm waże 45 kg najwięcej ważyłam 46.. Bardzo ciężko mi jest przytyć, natomiast wagę tracę bardzo łatwo. Wystarczą dwa dni kiedy mniej zjem i już waga leci w dół. Co do jedzenia: mam dni że jem naprawdę sporo. Potrafię zjeść duży, treściwy obiad. Ogólnie lubie jeść i jem praktycznie wszystko. Jednak mam pewne problemy i mam nadzieje że może któraś z Was podpowie mi jak mogłabym je rozwiązać, chociaż częściowo. Po pierwsze, śniadania jem zawsze ale przychodzi mi to z trudem nie mogę jeść rano. Ledwo wpycham jedną kanapkę a za godzinę jestem głodna. Ale gdy na śniadanie próbuje zjeść więcej po prostu robi mi się niedobrze. Po drugie, czuje że moje jedzenie nie dostarcza mi energii, często czuje się przejedzona, ociężała. Nie wiem co jeść by mój organizm lepiej to wykorzystywał. Po trzecie, mam trudność z układaniem sobie posiłków, dobieraniu produktów tak bym mogła po nich przytyć. Po piąte, często mam tak że np. wracam z uczelni i czuje się okropnie głodna. Tak że mogłabym zjeść konia z kopytami. Siadam do pysznego obiadu...zjem troche i nie mogę. Czuje się pełna mimo że przed jedzeniem wydawało mi się że mogłabym pochłonąć dużo dużo więcej. Bardzo proszę Was o rady. Od jutra będę chciała umieszczać tu swoje jadłospisy Pozdrawiam
jak umieścisz Swój jadłospis postaramy Ci się pomóc

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 17:20   #4308
Cynamonkaa
Cytrynka

Wrzuce może mój dzisiejszy jadłospis bo bardzo chciałabym wiedzieć jakie popełniam błędy, co byc może jest dobrze. Proszę nie krzyczeć bardzo, to mój pierwszy jadłospis ale proszę też o konstruktywną krytykę żebym mogła się poprawic
Oczywiście P
I śniadanie (ok.10.oo) - kromka ciemnego chleba ze śliwką posmarowana masłem, z polędwicą, żółta papryczka nadziewana kapustą kiszoną, herbata z cukrem (2 łyżeczki) - rano naprawdę ciężko mi zjeść więcej
II śniadanie - właściwie nie zjadłam, bo 2 godziny po śniadaniu jadłam obiad
Obiad (po 12.oo) - talerz zupy pomidorowej z ryżem, kluski śląskie z sosem z pieczarek, surówka z czerwonej kapusty i jabłka na zasmażce na ciepło ( nie wiem ile było klusek, były małe, podejrzewam że tak 6-7)
Potem wypiłam kawę z cukrem i mlekiem, po czasie zjadłam owoc kaki, połówkę obsmażonej na maśle bułki, nie pamiętam czy jadłam coś jeszcze
Podwieczorek (17.00) - dwie kromki ciemnego chleba ze śliwką, posmarowane pasztetem a na to dość sporo majonezu + 3 plasterki polędwicy i herbata z cukrem
Kolacja - nie wiem jeszcze co zjem. Chciałabym nadrobić trochę kalorii. Wiem że wypije kakao bo mam wielkiego smaka

Edytowane przez Cynamonkaa
Czas edycji: 2011-11-22 o 17:26
Cynamonkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 17:25   #4309
Lunka88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ulicasezamkowa Pokaż wiadomość
zależy ile tej czekolady...jeżeli cała tabliczka, to sama wiesz:P Pasek gorzkiej czekolady można oczywiście Owoce zależy jakie ( jabłka, pomarańcze, mandarynki etc. owszem, ale winogrona, czy banany raczej do śniadania). Na każdej redukcji najważniejsze jest urozmaicanie- jednego dnia zjedz kilka kostek gorzkiej czeko, innego- jakiś owoc
Dziękuje za odpowiedz
Tak wiem, że trzeba zachować umiar jak ze wszystkim. Staram się nie jeść dużo węgli na noc. Uwielbiam gorzką czekoladę mniam mniam
Lunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 18:16   #4310
Jorelia
Rozeznanie

Utrzymanie:

I. Owsianka z czterech łyżek płatków z serkiem wiejskim, bananem i cynamonem.
II. Kawa z mlekiem, paczuszka ciastek zbożowych Lu Go! i duże, soczyste jabłko.
III. Kurczak w sosie słodko - kwaśnym, surówka z kapusty pekińskiej.
IV. Jogurt naturalny z migdałami, orzechami laskowymi i daktylami;
cappuccino, pasek gorzkiej czekolady.
V. Kromka razowca z masłem, wędzonym łososiem, sałatą i papryką + pomidor z cebulką, kilka rzodkiewek.
Zielona herbata, dwie marchewki.

Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału;
Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj...
Jorelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 18:20   #4311
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jorelia Pokaż wiadomość
Utrzymanie:

I. Owsianka z czterech łyżek płatków z serkiem wiejskim, bananem i cynamonem. znów ten wieśniak na słodko.
II. Kawa z mlekiem, paczuszka ciastek zbożowych Lu Go! i duże, soczyste jabłko. mogłaby wpaść jakaś kanapka, ale jak tak lubisz - okey.
III. Kurczak w sosie słodko - kwaśnym, surówka z kapusty pekińskiej. + ryż?
IV. Jogurt naturalny z migdałami, orzechami laskowymi i daktylami; mniam mniam.
cappuccino, pasek gorzkiej czekolady.
V. Kromka razowca z masłem, wędzonym łososiem, sałatą i papryką + pomidor z cebulką, kilka rzodkiewek. okey,
Zielona herbata, dwie marchewki.
Ilościowo wydaje mi się trochę mało - jedna kromka na kolację i jabłko i ciacha na drugie śniadanie. Ale jak dobrze się tak czujesz to okey, bo jest różnorodnie i wydaje się tak dosyć luźno.
pozytywna-wariatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 19:36   #4312
olkaa77
Raczkowanie

Cześć Wam
Ocenicie? .. Proszę, to ważne, zależy mi na Waszej opinii

UTRZYMANIE
I. Owsianka z 5 łyż płatków na mleku, jogobella 'panna cotta' jagodowa (co prawda light, ale zwykłej takiej nie ma, a kocham ten smak ), połowa dużego banana, dwa herbatniki i garstka płatków kukurydzianych.
II. Duuża (prawie 100g ) buła ziarnista (tych różnych ziaren naprawdę miała mnóstwo!) z twarożkiem i polędwicą sopocką.
III. Makaron razowy z podsmażanym kurczakiem i sosem serowym + spora porcja brokuła.
IV. Płatki kukurydziane z ciepłym mleczkiem i odrobiną cukru (miód mi się skończył ) i jabłko.

I jak? Chodzę do szkoły i wracam tak, że podwieczorku już nie mieszczę...
olkaa77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 19:49   #4313
lovelykate
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez olkaa77 Pokaż wiadomość
Cześć Wam
Ocenicie? .. Proszę, to ważne, zależy mi na Waszej opinii

UTRZYMANIE
I. Owsianka z 5 łyż płatków na mleku, jogobella 'panna cotta' jagodowa (co prawda light, ale zwykłej takiej nie ma, a kocham ten smak ), połowa dużego banana, dwa herbatniki i garstka płatków kukurydzianych. ładnie, może jakieś orzeszki?
II. Duuża (prawie 100g ) buła ziarnista (tych różnych ziaren naprawdę miała mnóstwo!) z twarożkiem i polędwicą sopocką. Ok

Jeżeli nie dajesz rady podwieczorku, a jesteś w szkole długo, to weź ze sobą jakiś jogurt, dosyp np orzechy

III. Makaron razowy z podsmażanym kurczakiem i sosem serowym + spora porcja brokuła. Ok, jeżeli się najadłaś
IV. Płatki kukurydziane z ciepłym mleczkiem i odrobiną cukru (miód mi się skończył ) i jabłko. Jeśli miałaś ochotę, to w porządku

I jak? Chodzę do szkoły i wracam tak, że podwieczorku już nie mieszczę...
Ogólnie ładnie, ale brakuje mi orzechów, oliwy i trochę mało warzyw. Popracuj nad tym

Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian
Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam
Dobry sen znikł wchłonięty w czerń
Nie został nikt co kochał mnie
Nie mam już nic
Nie ma już nic
Nie ma już mnie...
lovelykate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 19:56   #4314
olkaa77
Raczkowanie

Na śniadanie dość często dorzucam jakieś orzechy, pestki słonecznika, migdały itd, ale tu jakoś mi nie pasowały.. Wiem, że mało warzyw, praktycznie jem je tylko na obiad, muszę się postarać żeby chociaż w kolacji wystąpiły, lub jako przekąski, bo śniadania mam zwyczaj jeść na słodko Z oliwą będzie kłopot, ale może coś wykombinuje. Wielkie dzięki za ocenkę
Stary 2011-11-22, 20:07   #4315
Nowhere
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pozytywna-wariatka Pokaż wiadomość
Erka bardzo erkowa

1śn - tradycyjne. dwa jaja sadzone, groszek, odrobina majonezu ok, to samo co zwykle, ładnie.
1 h siłownia
- orbitrek i rozciąganie
2śn - jakieś 150g twarożku wymieszanego z jogurtem i łyżką niskosłodzonej konfitury z czarnej porzeczki. kawałek drożdżowego ciasta. kawa z mlekiem. po siłce musiałaś uzupełnić węgle proste, więc to nic takiego złego z tym ciachem. ale mogło wpaść mięsko zamiast twarożku.
obiad - chyba dojem makrelę, a więc filet z makreli, brokuł, kalafior, marchewka na parze. ok.
podwieczorek - nie mam żadnego pomysłu... parę orzechów z wieśniakiem? nie parę, a garść.
kolacja - koktajl białkowy pół na pół mleko/woda fajna taka kolacja? jak nie chodzisz głodna spać to ok.

ładnie, ładnie, brakuje mi tylko węgli złożonych i owoców. mimo wszystko kromkę razowca czy kaszę do obiadu mogłaś dorzucić
olka77, dorzuciłabym rzeczywiście więcej warzyw no i tłuszcze - bułę posmarowała masłem, orzechy do owsianki, troszkę oliwy na brokuły.

wstawię sobie moje dzisiejsze Utrzymanie/odzyskiwanie
I.woda z cytryną
Owsianka z 5 łyżek płatków i po 1 otrębów i siemienia na wodzie - wymieszana z jogurtem naturalnym, do tego kiwi, kandyzowana papaja/ananas, rodzynki, morele suszone, kilka chipsów bananowych, obsypana wiórkami kokosowymi
dwie garście orzechów laskowych
II.dwie kromy razowca ze słonecznikiem z masłem, kilkoma plastrami polędwicy drobiowej, sałatą, papryką
III. miska ogórkowej z dużą ilością ziemniaków,gotowanych marchewek pietruszek itp
dwa kotleciki z piersi kurczaka smażone na rzepakowym z duszoną kapustą czerwoną z boczkiem i jabłkiem
1h ćwiczeń na stepie
IV. sałatka (mix sałat, papryka, ogórek kiszony, cebulka, kawał twarogu) i do niej dwie kromy razowca j.w. z masłem i skrojonym kotletem z obiadu
herbaty zielone, czerwone, pokrzywa, woda
Nowhere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 20:24   #4316
izumi_chan
Raczkowanie

Dzisiejsze Pee:

ŚNIADANIE 7:00
Jogurt grecki (220g) z płatkami kukurydzianymi i czerwonymi porzeczkami

II ŚNIADANIE 11:00
Trzy mandarynki, jogurt brzoskwiniowy (115g) z otrębami

OBIAD 13:00
Kasza gryczana, kawałek piersi indyka pieczonej w ziołach, spoooro sałatki szwedzkiej

PODWIECZOREK 16:15
Bułka fińska ze słonecznikiem z paprykarzem warzywnym, plastrem polędwicy drobiowej i rzodkiewkami, sałata

KOLACJA 19:00
Bułka z dynią z ziołowym serkiem topionym, pomidor, cebula, sałata i do tego schrupałam opakowanie niesolonych orzeszków ziemnych (chyba 100g miało)

Dzisiaj chyba już lepiej, hm?
I wiecie co? Może nie powinnam o tym pisać i od razu przepraszam wszystkich, że zaczynam taki temat, ale po prostu jakoś mi weselej. Te orzeszki przy kolacji - wcale nie byłam nienajedzona, żeby dojadać czy coś, właściwie to dopiero później poczułam, że faktycznie zjadłam ich sporo, ale to chyba jedna z niewielu rzeczy od dawna, którą zjadłam ot tak, nie planując.
Od rana jakoś tak na mnie patrzyło to opakowanie i jakby prosiło o zjedzenie, ale wpadałam do domu tylko na chwilę i jakoś nie myślałam wtedy o tym, więc wrzuciłam je do kolacji. I nie było to jakieś napadowe jedzenie, że brałam garściami i nie mogłam przestać - to było zupełnie zwyczajne na zasadzie "o, moje ulubione orzeszki, mam ochotę sobie pochrupać" i już.

Może popadam w przesadny optymizm, ale tak mi się marzy, że następnym krokiem będzie niezapychanie się jogurtami z otrębami na II śniadanie tylko całkowicie zwyczajne kupienie sobie np. drożdżówki w uczelnianym bufecie
...

Mogę prosić o ocenę?
izumi_chan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 20:47   #4317
olkaa77
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez izumi_chan Pokaż wiadomość
Dzisiejsze Pee:

ŚNIADANIE 7:00
Jogurt grecki (220g) z płatkami kukurydzianymi i czerwonymi porzeczkami

II ŚNIADANIE 11:00
Trzy mandarynki, jogurt brzoskwiniowy (115g) z otrębami

OBIAD 13:00
Kasza gryczana, kawałek piersi indyka pieczonej w ziołach, spoooro sałatki szwedzkiej

PODWIECZOREK 16:15
Bułka fińska ze słonecznikiem z paprykarzem warzywnym, plastrem polędwicy drobiowej i rzodkiewkami, sałata

KOLACJA 19:00
Bułka z dynią z ziołowym serkiem topionym, pomidor, cebula, sałata i do tego schrupałam opakowanie niesolonych orzeszków ziemnych (chyba 100g miało)
Moim zdaniem trochę małe to śniadanie... dorzuciłabym coś. Np banana, czy kanapkę po jogurcie. Albo chociaż pasek gorzkiej czego. Ale fajnie, że na wieczór orzechy wpadły. Może jeszcze staraj się w ciągu dnia pić jakieś soki owocowe, jogurty pitne czy coś takiego? Nadrobiło by to trochę kalorii

Nowhere i tu właśnie jest problem... od dziecka nie nawidze kanapek z masłem. Mogę polać coś odrobiną stopionego masła, ale kanapki nie przejdą.
A co do Twojego jadłospisu to wydaje mi się bardzo dobry, jak tak na niego patrze to teraz widzę, że w moim jest nie o trochę, lecz o duużo za mało warzyw. A owsianka musiała być przepyszna
Stary 2011-11-22, 22:29   #4318
karola11
Wtajemniczenie

Dzisiejsze U

na czczo woda z miodem i 2 chrupkie pieczywka
  • koktaj ze szpinaku,mleka i kapki serka homo, reszta serka homo wymieszana ze suszonymi bananami, rodzynkami, suszoną żurawiną i gruszką (wszystkiego po trochu),kromka żytniego z masłem, sałatą i plastrem szynki z indyka, druga kromka chleba 2 ziarna z tym samym
  • 2 kulki lodów -mleczna czekolada i chałwowe + słodki wafelek
  • cieciorka, garść makaronu pełnoziarnistego, upróżona cukinia,2 pulpety z mięsa mielonego indyczego, omlet z 2 jaj,kapki mleka i łyżki mąki pełnoziarnistej 3ziarna
  • jabłko
  • trening - brzuszki różne różniste i bieżnia 40 minut -bieg ciągły
  • 1/2 puszki tuńczyka wsw z całą podsmażoną cebulką pomidor z całym wieśniakiem (kolacja zjedzona ok 22 i teraz już tryb siedząco leżący:P)
w ciągu dnia kawa biała,czarna i inka z miodem i mlekiem,może jeszcze wpadnie kakao
i jak dziś?
Stary 2011-11-22, 22:37   #4319
Milka1224
Rozeznanie

Dzisiejsze U

I owsianka na szklance mleka 2% z cynamonem, imbirem i granatem

II (w szkole)- domowa tortilla ze szpinakiem, fetą i groszkiem
- jogurt naturalny z garścią podprażonych nerkowców
- świeży sok marchewkowy jednodniowy

III chilli con carne podane z brązowym ryżem, pieczonymi pomidorami z oregano i pikantnym sosem ze świeżych papryczek
jabłko, garść suszonej żurawiny,

IV grzanki z cieżkiego razowca - z ricottą, oliwkami i bazylią / kurczakiem pieczonym w sezamie i szpinaku + pomidor

do picia woda, masa herbat i 1 espresso

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2011-11-22 o 22:39
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-22, 22:42   #4320
Kallla
Rozeznanie

GG do Kallla

moja R dzisiejsza:

woda z cytryną

ś: owsianka z 5 łyżek płatków ze startą połową jabłka, cynamonem i imbirem, kubek zielonej z żórawiną

śII: dwie złożone kromki chleba z ziarnami na podkładzie twaróg półtłusty z solą i majerankiem, plaster szynki drobiowej, na zagryche cały pomidor, pół jabłka, dwie mandarynki, kubek rumianku

o: dwa duże naleśniki (jajko, mleko 2%, mąka pełnoziarnista, dwie łyżeczki gorzkiego kakao) maźnięte twarogiem półtłustym wymieszanym z łyżką jogurtu nat., posypne odrobiną rodzynek, kubek zielonej z żórawiną

k: chochelka wczorajszej jarzynówki, jajko sadzone na plasterku szynki, kawałek papryki na zagryche

WYMIANA :

Kallla jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości