|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1501 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy :)
Cytat:
600% masakra Cytat:
Trzymaj się tam się dzielnie i wpadaj jak tylko będziesz mogła...odstresujesz się troszkę. Buziaki i kciuki żeby mężol trochę zwolnił bo zostanie mu tylko kariera...
|
|
#1502 | ||
|
kosmitka
|
Cytat:
Cytat:
Moonik, za te 10h, to masz ode mnie w ucho ![]() . Zielona jestem z zazdrości.
|
|
|
#1503 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1504 |
|
Wtajemniczenie
|
Pisze na szybko..
Czy jest możliwe, że stękanie, prężenie i ciśnięcie ma związek ze skokami rozwojowymi? Stefek jest w 8tyg. i od poniedziałku mamy powtórkę z rozrywki z pręzeniem sie i ciśnięciem...kupe zrobil i nadal cisnie. Kurde nie wiem o co kaman bo było juz tak dobrze...
|
#1505 |
|
Raczkowanie
|
Hejka!
Przepraszam ze wpadam bez nadrobienia ale chciałam sie tylko przywitać Dzis dopiero powoli dochodzę do siebie po powrocie od mamy bo mialysmy powrot z przygodami (odwolany lot przebukowanie biletu podroz na inne lotnisko 300km dalej-w sumie zero spania prawie 30h! naszczescie Judys byla b.dzielna i wogole nie marudzila kochana moja ![]() Wczoraj byłyśmy na pobieraniu krwi-cos strasznego 10min męczyła jej paluszki żeby pobrać do fiolki ilość potrzebna do badania. A dzisiaj na 15 idziemy kontrolować wagę mam nadzieję że ruszyła do przodu ![]() Postaram sie później siąść i Was podczytać pomału. Buziaki! |
|
|
|
#1506 | |
|
kosmitka
|
Cytat:
|
|
|
#1507 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() co do noska to robię podobnie i jest oki, jak mała leży na brzuszku po zakropleniu to czasem jej coś wyskoczy to wtedy odciągnę ale to takie pojedyńcze glutki, kominek koszmarnie wysusza powietrze mimo dobrej temperatury wilgotność jest bardzo niska i wysusza sluzówkę (sama po sobie to czuje) my musimy się rozejrzeć za jakimś nawilżaczem bo mokre szmatki nic nie dają a kominek to jedyne źródło ciepła u nas Cytat:
za bioderkamała prykła i taka ulga że zasnęła przy cycku i ani myśli jeść a jak ją odłożę to będzie znów wrzask, zazdroszczę tego długiego spania ...żeby się nie wykończyć i mieć chwilę dla siebie chyba przejdę na sztuczne karmienie bo już ledwo chodzę, nie mam czasu porządnie zjeść ani się zdrzemnąć i nikogo do pomocy ehhh dobra nie smęcę bo pojawiam się na chwilę i tylko marudze ![]() smutno mi że nie jestem na bieżąco...
|
|
|
#1508 |
|
kosmitka
|
Rabarbar to chyba niekoniecznie ma związek z karmieniem piersią. Minie, zobaczysz. Franek też spał tylko na rękach, a teraz mu ręce minęły całkiem.
Chociaż swoją drogą tej samotni strasznie Ci współczuję. I wpadaj i smęć ile wlezie, zawsze będzie lżej.
|
|
#1509 |
|
Zakorzenienie
|
A ja sie witam srodowo
ale dzisiaj wstal znowu ok 6:30 a zasnal ok 22, jak sie przebudzilam to nie plakal, lezal w lozeczku, gugal sobie i sie smial, i tak jest do teraz, jeszcze nie uslyszalam zeby zakwekal czy zaplakusial, smieje sie teraz, moj aniol podrywacz
|
|
#1510 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mała śpi na kolanie na rogalu to skorzystam z chwilowej ciszy ![]() tez mu to powiedziałam ale myśli że ja nie mam do kogo z mała pojechać i się nie przejmuje...ale już ja coś wymyślę i się zdziwi jak kiedyś wróci i nas nie zastanie ...ehhh szkoda gadać
|
|
|
#1511 |
|
Zakorzenienie
|
rabarbar meza bym walnela w glupi leb zeby sie opamietal!
a Tobie przesylam mnostwo pozytywnych fluidkow i mam nadz ze wszystko sie jeszcze ulozy
|
|
#1512 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kurde ale jestem zła na tych chłopow bezmyślnych... Cytat:
Dobrze, że już dobrze
|
|
#1513 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
dżem dobry
u nas noc OKI, mała jadła co 3 godzinki więc jestem wyspana. teraz drzemie w foteliczku-leżaczku.Cytat:
a co do psa - ostatnio chdzamy sobie we trzy, moja Oksa na halti uspokoiła się, nie rwie się do psów itp więc spaceruje się bez zarzutu. generalnie ludzie myslą, że to halti to kaganiec i już usłyszałam jak to agresywnego psa przy dziecku mieć a mój pies to co najwyżej zaliże na smierc, ale wrażenie robi groźnemoja babcia smarowała sobie sadza piersi, żeby tata mój już nie ciągnął, a on ze szmateczką chodził, wycierał i dawaj ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
http://www.osesek.pl/zdrowie-i-piele...iemowlaka.html i jeszcze https://mamotoja.pl/niemowle_zdrowie_artykul,2316.html Cytat:
![]() Cytat:
. zapraszam do zielonych płuc Polski czyli na Lubelszczyznę, a ja mieszkam jeszcze koło Starego Gaju ( normalnie las jak z władcy pierścieni)Cytat:
albo terapia szokowa. a czemu nie możesz teraz do mamy pojechać? odpocząć, nabrać ?dystanuCytat:
żeby wszystko się unormowało, ale i tak dzielne to dzieciątko twojeCytat:
|
|
#1514 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie wiem od czego to zależyCytat:
Cytat:
ale wyleczyłam...obecnie stosuję właśnie Sudocrem ale dopiero po całkowitym wyleczeniu. Pediatra mi powiedziała bym nakładała BARDZO grubą warstwę wtedy pomoże i ochroni pupę ja tak robię i działa ![]() Cytat:
tylko się cieszyć Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
no ale czego można się spodziewać po naszej Polskiej służbie Zdrowia. My mamy jutro szczepienie |
||||||||
|
|
|
#1515 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jak czytam ile dzieciaczki spią po mieszance to mam łzy w oczach bo mi mała sypia do 2 h maks i to gdy ją baczki czy kupka nie męczy wczoraj spałą 3,5 godziny i to był rekord tyle że na mojej klatce bo jak ją odłożyłam to był ryk w 5 minut...zdążyłam wyjśc do kibelka i łyknąć wodę i tyle ... sprawdza się moje powiedzonko "liczysz na kogoś licz na siebie" niestety ja już chyba z niedożywienia i nie wyspania padnę i nie wstanę więc dlatego myślę o mm bo mała ze mnie wszystko wyciągnęła stawy mnie bolą, głowa pęka a jak się przez to rozchoruję to nie wiem kto się dzieckiem zajmie ![]() tećiowa była tydzień to gotowała synkowi golonki kotlety smażone zupę tłustą tak że łyżka staje i tylko gadała ze ona nie wie co mi zrobić bo ja nic nie mogę jeść bo dziecku szkodzi wszystko...a jak sama zapakowałam małą do chusty i zrobiłam sobie kurczaka duszonego to się nadąsała że ona jest do pomocy w kuchni a ja fochem zarzucam i nie chce jeść tego co ona gotuje ![]() ...dom wariatów ale nic do wiosny wytrwamy a potem czas na duże zmiany chyba
|
|
|
#1516 |
|
kosmitka
|
Rabarbar - no zobacz Natalka Acelinki śpi na cycu całą noc, ale faktycznie chyba po mm dzieci śpią dłużej, chociaż Sonia też chyba cycem karmi. Jak jest ciężko i nie dajesz rady to może chociaż na noc warto wprowadzić mm, żeby przynajmniej się wysypiać.
Też myślałam i myślę o wprowadzeniu mm, mamy pobudki w nocy nawet co 1,5h, więc doskonale rozumiem. Ale z drugiej strony myślę sobie - jeszcze miesiąc, a od 5 miesiąca już można wprowadzać zupki, gluten, owoce, to może się to jakoś unormuje. Na noc zapodawać będę jakąś kaszkę i może to spanie się wyrówna. A poki co pobudek w nocy mamy coraz więcej, zaczynaliśmy od 2, a teraz jest 4-5. Teściowe to temat - rzeka, moja też nas kiedyś zaprosiła na kolację i zdziwiła się, że nic nie zjadlam , a tam potrawy podobne jak u Twojej , od tej pory zanim zaprosi pyta męża, co ma dla mnie uszykować. Z mężem nie umiem nic poradzić, po sobie tylko mogę stwierdzić, że czasem radykalny krok pomaga im ochłonąć i wrócić do pionu.
|
|
#1517 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
co do odparzeń to mi bepanten wyleczył pupkę i krochmal, sudokrem tylko pogorszył, a pediatra poleciła też linomag no i wietrzenie
|
|
|
#1518 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
hyhyhy Zazdroszcze lasu ![]() Uciekam sie szykować i na spacer
|
|
#1519 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja na początku też śpiewałam tylko kotki dwa, ale trzeba było się wyedukować ![]() taaa - dwójka teraz? Wolałabym sobie te przyjemności rozłożyć w czasie, a za miłe słowa BARDZO DZIĘKUJE Cytat:
U nas też był taki okres, że mała wisiała tylko na cycu i spała tylko na rękach. Może Twoja Hania też ma takie marudne dni? A może to ma związek ze skokiem rozwojowym? Co do męża - widzę, że u Ciebie to chyba tylko terapia szokowa mogłaby pomóc. Nie możesz choć na trochę gdzieś się wyprowadzić? Albo postawić jakieś ultimatum mężowi? Widzę, że większość chłopów zgłupiała po porodach! Cytat:
Cytat:
Dziś robiłam mojemu golaskowi zdjęcia na brzuszku. Najpierw cały czas się kulała z brzuszka na plecki, że nie mogłam jej cyknąć foty. A na sam koniec zsikała się na kocyk A czy wasze maluchy obracają się z plecków na brzuszek? Jeśli tak to kiedy zaczęły? Bo Amelia z brzuszka na plecki się nauczyła, ale w drugą stronę już nie bardzo |
||||
|
|
|
#1520 |
|
kosmitka
|
Franek śpi od 9 - trochę się pouczyłam, sprzątnęłam i zjadłam śniadanie. Nawet się na spacer uszykowałam, znów idziemy na cmentarz, mamy dzisiaj postawiony ostatecznie pomnik i trzeba rozliczyć się z kamieniarzem.
Ale śpi strasznie niespokojnie, co 10-15 minut się budzi, trzeba dać smoka, wyciszyć, zabujać. No ale śpi, nie ma co narzekać .
|
|
#1521 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1522 |
|
kosmitka
|
Aaaaach kominek, się rozmarzyłam
.
|
|
#1523 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1524 |
|
kosmitka
|
Lulla a smarowałaś czymś te miejsca po wkłuciach? Masz obrzęknęte?
Aga mój Franek z brzucha się nie obraca, z plecków też nie. Z takiej pozycji prawie na brzuchu bocznej obraca sie na plecki, z plecków na bok też potrafi, ale nie wykonuje pełnych obrotów.
|
|
#1525 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#1526 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
w każdym razie jakaś nadzieja zaszczepiona dzięki
|
|
|
#1527 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nic mi wczoraj nie powiedzieli zeby smarowac, ale dzisiaj zrobilam juz poranna obdukcje i juz nie sa zaczerwienione
|
|
|
#1528 |
|
kosmitka
|
Rabarbar u nas po tym okresie było lżej, mniej więcej od kiedy Franek skończył 2 miesiące.
Polożna mi tłumaczyła, że dla niektórych dzieci poród i nowy świat, nowe otoczenie jest takim szokiem, że najlepiej czują się u mamy w objęciach, przy cycu, to ich uspokaja i daje poczucie bezpieczeństwa. Z czasem jak się oswoją z nowym otoczeniem, to im to mija. W przypadku Franka to się sprawdziło. Ale w podobnym okresie mialam podobną myśl i kupilam pierwsze mm. Więc naprawdę rozumiem Ciebie doskonale. ---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ---------- U nas właśnie troszkę obrzęklo, tzn nie ma czerwonego, ale czuć twardszą skórkę.
|
|
#1529 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() no mam tak samo my tak 20-22 maks i mi zimno a mała happy
|
|
|
#1530 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:34.

w Krk przekroczone normy stężenia pyłów w powietrzu o 600%
UM zalecił przedszkolom kontrolować syt i nie wyprowadzać dzieci na spacery, to ja z niemowlakiem tym bardziej sie nie wybieram 

Ancia myślałam o tobie o 3.30
...doszło do tego że do lekarza nie miałam jak pojechać bo w starym aucie akumulator padł i nie było jak się z wiochy ruszyć, jutro szczepienia mam nadzieję że dojadę i ni rozkraczę się gdzieś po drodze
A ostatnio w ciągu tygodnia było 500g. Od tygodnia jest też strasznie płaczliwy i non stop krzyczy, ja już nie wiem co mu może być
jestem kawoholiczką i codziennie pozwalałam sobie na jedną kawkę, czasami nawet dwie i efekt był taki, że Szymon nie spał wcale, przez dwa dni piłam jedną kawkę dziennie i Szymon spał kilka razy po 1h, a dzisiaj nie piłam wcale i spał 4h

a ze ja mam uczulenie na mąkę ziemn. to ją odstawiłam bo cholernie się z nią męczyłam.